ŠTRAJK UNSA !!!!

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...
dzana

#26 Re: ŠTRAJK UNSA !!!!

Post by dzana »

A koliko je postenih ljudi kao ti koji hoce da strajkuju iz tih razloga? To mene boli...
Od mene imas moralnu podrsku, ako ti sta znaci...
A vecina ce strajkovati zbog guzovace...to mene boli...
I nakon tog strajka nece se puno sta promjeniti...to mene boli...[/quote]

hh i na nasem fakultetu su poceli skandali i poceli smo da punimo novinske stupce jer imamo grupice ljudi koji hoce na neposten nacin da sticu titule profesora, visih profesora i ko zna sta se ne.. ali sta se moze, svako posten se bori koliko moze (ili kad ga opuca po glavi!!) ali ne treba trpati sve u isti kos..moji razlozi za stupanje u strajk su vec navedeni i ima jos kolega koji razmisljaju kao ja a ostali - ne mogu u njihovo ime da govorim..
u svakom slucaju hvala na podrsci :))
Sentinel

#27 Re: ŠTRAJK UNSA !!!!

Post by Sentinel »

Vidim da je vecina neinformisana oko strajka, pa evo par rijec i iz prve ruke:

1. na stranici http://www.sunsa.ba su friske vijesti!
2. tamo pise da nece biti strajka, bice u srijedu jednodnevni strajk upozorenja.
3. to je iz vise razloga (pritisak na sindikalne clanove, uzimanje u obzir cjelokupne krize, pocetak djelovanja vlade - oformili su tim za pregovore)
4. ova najava strajka je pocetak univerzitetskog sindikata, koji uzgred receno, dosad nije nikada postojao. To je prvi korak ka uspostavljanju nekih pravila, tj. zakljucivanja kolektivnog ugovora kojim bi se regulisao status zaposlenika na univerzitetu, kao sto je recimo u srednjim i osnovnim skolama.
5. dakle, radi se o uspostavljanju zakonskih akata, i ispravnom vrednovanju rada. Mnogi ne znaju da je koeficijent plate različit za istu strucnu spremu, sto znaci da plate asistenta (najboljeg studenta u generaciji obicno) i plate nastavnika u srednjoj skoli (sasvim prosjecnog studenta generalno) nisu iste. To ministar Keso pravda cinjenicom da neki zaposlenici na univerzitetu mogu da zarade sa strane na projektima. Svaka cast tim "nekima", ali velika vecina (posebno asistenata koji trebaju da osnuju porodicu i uzmu stan, a zele raditi u nauci - ne vidim sta je lose u tome) nije u stanju samo sa platom izdrzati jedan mjesec.

Prema tome, ako samo ovo nije dovoljan razlog za strajk upozorenja, evo ih jos:
- smanjenje sredstava za naucni rad (nema prijavljivanja radova, ne moze se putovati na simpozije, nema para za knjige,...)
- ponizavanje u vidu davanja GRAS karata (pa se covjek mora snalaziti i svercovati karte sa preprodavcima)
- smanjenje toplog obroka
- nemogucnost primjene bolonje (zaposlenici moraju raditi sa strane i time je ugrozen odnos prof-student)

Lako je reci,nek se svima plate smanje. Zaposlenici na univerzitetu su svakako za to, ali ako će koeficijenti biti isti za sve. Nema smisla da jedan magistar tehnickih nauka ima manju platu od nastavnika srednje skole, samo zato sto su se srednoskolski sindikati izborili za kolektivni ugovor.

SVE JE STVAR PRITISKA. KOD NAS NE MOZE NISTA MILOM. A NA STRANU TO STO SE NAUKA NIKADA NIJE CJENILA. IPAK NAJVISE ZA TO KRIVIM SAMO UPOSLENIKE UNIVERZITETA. JER KAKO JEDAN OD NJIH RECE: "MENI JE ISPOD CASTI DA SE BORIM ZA POVECANJE PLATE!?!"

pozdrav
Pera Trta
Location: Zabela kod Požarevca,rodnog mesta predsednika,njegova je zadužbina i njegova verna slika.

#28 Re: ŠTRAJK UNSA !!!!

Post by Pera Trta »

Ne znam šta se bunite. Ko misli da je zaslužio više, široko mu polje! Kao što rekoh, znam da na tehničkim fakultetima, posebno na traženijim strukama, ostaje raditi uglavnom samo onaj ko nema kuda i ne zna kako. Ako mislite da ste tako dobri, odustanite od "akademske" karijere i svi u svoje struke! Dakle, tamo gdje se pare moraju ZARADITI.
I kakva sredstva hoćete za naučni rad? Trebaju ti pare da uđeš u arhive institucija i da pobereš rezultate koje su DRUGI postigli, pa da od toga praviš neke statistike i izvlačiš zaključke? Gospodo, u struku, na teren, radi i od vlastitog rada pravi magistarski i doktorat! Eeee, ali za to valja ZNATI posao, a ne samo palamuditi studentima i istresati se na njima.
Dakle, zaključak: Tražili ste laku zaradu sa malo rada, sad se nemojte buniti ako vam je malo para. Kome je malo, bujrum, u firme, uči, radi, napreduj i zarađuj.
Sentinel

#29 Re: ŠTRAJK UNSA !!!!

Post by Sentinel »

"Ne znam šta se bunite. Ko misli da je zaslužio više, široko mu polje! Kao što rekoh, znam da na tehničkim fakultetima, posebno na traženijim strukama, ostaje raditi uglavnom samo onaj ko nema kuda i ne zna kako. Ako mislite da ste tako dobri, odustanite od "akademske" karijere i svi u svoje struke! Dakle, tamo gdje se pare moraju ZARADITI.
I kakva sredstva hoćete za naučni rad? Trebaju ti pare da uđeš u arhive institucija i da pobereš rezultate koje su DRUGI postigli, pa da od toga praviš neke statistike i izvlačiš zaključke? Gospodo, u struku, na teren, radi i od vlastitog rada pravi magistarski i doktorat! Eeee, ali za to valja ZNATI posao, a ne samo palamuditi studentima i istresati se na njima.
Dakle, zaključak: Tražili ste laku zaradu sa malo rada, sad se nemojte buniti ako vam je malo para. Kome je malo, bujrum, u firme, uči, radi, napreduj i zarađuj.

JOS JEDNOM: SVE STO SE TRAZI STRAJKOM JE DA SE ISTE DIPLOME JEDNAKO VREDNUJU!!! NIKO NE TRAZI POVECANJE PLATA!

Pera Trta, Upravo takvi ljudi su nas i doveli do ovoga. Najbolje bi bilo da ukinemo univerzitet?! Sta ce nam kad su svi neznalice! Ionako ih ima dosta po Travniku i Kiseljaku. Pretpostavljam da si ti zavrsio upravo jedan takav prestizni fakultet.

Na univerzitetu mnogo ljudi saradjuje sa privredom, ne znam o cemu pricas? Ako mislis da su svi univerzitetski profesori neznalice i "teoreticari", onda si ti prosao kroz fakultet, ali fakultet nije kroz tebe. Saradnja sa privredom je uvijek bila okosnica (posebno tehnickih) fakulteta.

Za tvoju infomaciju, ima ljudi koji svojevoljno izaberu posao na Univerzitetu. Neki i odu kada vide kakve su plate, ali neki ostanu, ne zato sto nemaju gdje, vec zato sto zele raditi kao naucni radnici. Nekima cak novac i nije problem (sto potvrduje dosadasnja inertnost zaposlenih na Univerzitetu u pogledu borbe za svoja prava)

A ako mislis da je to laka zarada, dodji ti i drzi nastavu za 1000 studenata.
sodom

#30 Re: ŠTRAJK UNSA !!!!

Post by sodom »

Pera Trta wrote:Ne znam šta se bunite. Ko misli da je zaslužio više, široko mu polje! Kao što rekoh, znam da na tehničkim fakultetima, posebno na traženijim strukama, ostaje raditi uglavnom samo onaj ko nema kuda i ne zna kako. Ako mislite da ste tako dobri, odustanite od "akademske" karijere i svi u svoje struke! Dakle, tamo gdje se pare moraju ZARADITI.
i šta je bilo kada si se probudio? :lol:
e moj levat, univerziteti su leglo znanja, a to što te neki profesor nervira je tvoja lična stvar...
ako mislis da je predavanje lak posao, pokusaj nekad pricati samo 4h u cugu... pa onda nesto pricaj.
Pera Trta
Location: Zabela kod Požarevca,rodnog mesta predsednika,njegova je zadužbina i njegova verna slika.

#31 Re: ŠTRAJK UNSA !!!!

Post by Pera Trta »

sodom wrote:i šta je bilo kada si se probudio? :lol:
e moj levat, univerziteti su leglo znanja, a to što te neki profesor nervira je tvoja lična stvar...
ako mislis da je predavanje lak posao, pokusaj nekad pricati samo 4h u cugu... pa onda nesto pricaj.
Mene ne nervira nikakav profesor. Ni jedno predavanje ne traje 4 sata. I ja radim dva posla, od kojih jedan uključuje "priču" i ""dijeljenje znanja", ali je drugi, glavni, itekako konkretan. Zato dobro znam šta pričam.
I zato mogu tvrditi da oni koji izaberu "nauku", izaberu je upravo zato što nisu jaki u struci. Pravi stručnjaci grade naučnu karijeru, nakon što se u svom poslu potvrde i to doobro.
Pera Trta

#32 Re: ŠTRAJK UNSA !!!!

Post by Pera Trta »

A ta inertnost koju ti sa "zajebanim" avatarom spominješ se ogleda i kroz nevjerovatnu činjenicu da ste tek sada formirali sindikat :shock: . To pokazuje totalnu diskonektovanost "naučnih" radnika od stvarnog života.
hidrant

#33 Re: ŠTRAJK UNSA !!!!

Post by hidrant »

Pera Trta wrote:
sodom wrote:i šta je bilo kada si se probudio? :lol:
Mene ne nervira nikakav profesor. Ni jedno predavanje ne traje 4 sata. I ja radim dva posla, od kojih jedan uključuje "priču" i ""dijeljenje znanja", ali je drugi, glavni, itekako konkretan. Zato dobro znam šta pričam.
I zato mogu tvrditi da oni koji izaberu "nauku", izaberu je upravo zato što nisu jaki u struci. Pravi stručnjaci grade naučnu karijeru, nakon što se u svom poslu potvrde i to doobro.
Ima istine, ali sve apsolutno nije tacno.
Ja tvrdim da je na ETF-u vecina profesora zaposlena u privredi i da su isti istaknuti strucnjaci iz oblasti koju
predaju na faksu.
Takoder, moras uzeti u ubzir da je neophodno zadrzati strucnjake na fakultetu kako bi mogli prenjeti znanje na
buduce generacije.
Pera Trta

#34 Re: ŠTRAJK UNSA !!!!

Post by Pera Trta »

Hidrant,
slažem se s tim. Ja sam mislio na ove asistentčiće koji se javljaju na temu, a od kojih većina radi samo na fakultetu, a struci nisu prismrdili.
lolita_xx

#35 Re: ŠTRAJK UNSA !!!!

Post by lolita_xx »

Pera Trta wrote:Ne znam šta se bunite. Ko misli da je zaslužio više, široko mu polje! Kao što rekoh, znam da na tehničkim fakultetima, posebno na traženijim strukama, ostaje raditi uglavnom samo onaj ko nema kuda i ne zna kako. Ako mislite da ste tako dobri, odustanite od "akademske" karijere i svi u svoje struke! Dakle, tamo gdje se pare moraju ZARADITI.
:thumbup:
Sentinel

#36 Re: ŠTRAJK UNSA !!!!

Post by Sentinel »

Pera, neki ostavljaju iza sebe nešto tek kada čučnu ;)
veljaca

#37 Re: ŠTRAJK UNSA !!!!

Post by veljaca »

Sentinel wrote:

Na univerzitetu mnogo ljudi saradjuje sa privredom, ne znam o cemu pricas? Ako mislis da su svi univerzitetski profesori neznalice i "teoreticari", onda si ti prosao kroz fakultet, ali fakultet nije kroz tebe. Saradnja sa privredom je uvijek bila okosnica (posebno tehnickih) fakulteta.
Mislim da je i u ovome problem. Ovo je PROSLO vrijeme ......... ( znam ovo pouzdano - jer sam u privredi .... ). Prije je saradnja BILA puno, puno veca ............
Sentinel

#38 Re: ŠTRAJK UNSA !!!!

Post by Sentinel »

slazem se. Poslije rata mnogo toga se promjenilo. Ali, bice bolje valjda.
dzana

#39 Re: ŠTRAJK UNSA !!!!

Post by dzana »

Pera Trta wrote:Hidrant,
slažem se s tim. Ja sam mislio na ove asistentčiće koji se javljaju na temu, a od kojih većina radi samo na fakultetu, a struci nisu prismrdili.
eh nisam znala da trebam i svoj CV da prilozim jer izgleda imamo velikog strucnjaka ovdje..
evo racuna li se 'Normativno ispitivanje blokova .. TE' u neko prismrdjivanje struci.. Ako me to nije dovoljno prismrdilo evo 'Eksperimentalno istrazivanje ... kod rashladnih tornjeva' i tako dalje..
ne znam - tako sam nesigurna u svoje znanje nakon ovog tvog posta.. prosto me strah te nekakve struke - ima li ona kakve zube i kandze.. Ijaoo

A dobili smo info za strajk (a to nase studente najvise i interesuje) i on je odgodjen..
''Naš pristup o nužnosti poštivanja procedura iz zakona o štrajku je pokazao da nije realno moguće u
zakonski definiranim rokovima ostvariti sve potrebne procedure...
Zbog toga je nužno privremenog pomijeranja datuma štrajka za min. sedam dana, a u skladu sa Federalnim zakonom o štrajku.'
Eto - hajde sad za knjige :))
Sentinel

#40 Re: ŠTRAJK UNSA !!!!

Post by Sentinel »

ma pusti ga dzana, to je samo neki ogorceni (prosjecni) student. Niko pri pameti ne bi iznosio takva misljenja o univerzitetu jedne zemlje.
Sentinel

#41 Re: ŠTRAJK UNSA !!!!

Post by Sentinel »

micki125 wrote:
Sentinel wrote:ma pusti ga dzana, to je samo neki ogorceni (prosjecni) student. Niko pri pameti ne bi iznosio takva misljenja o univerzitetu jedne zemlje.
kad god neko pokrene priču oko kriminala i sl. na fakultetima proglase ga prosječnim ili čak lošim studentom (i lično sam doživio slično), a zapravo obično je obratno.
ovdje niko ne govori o kriminalu.
potpuni stranac

#42 Re: ŠTRAJK UNSA !!!!

Post by potpuni stranac »

Sentinel wrote:
micki125 wrote:
Sentinel wrote:ma pusti ga dzana, to je samo neki ogorceni (prosjecni) student. Niko pri pameti ne bi iznosio takva misljenja o univerzitetu jedne zemlje.
kad god neko pokrene priču oko kriminala i sl. na fakultetima proglase ga prosječnim ili čak lošim studentom (i lično sam doživio slično), a zapravo obično je obratno.
ovdje niko ne govori o kriminalu.
princip diskreditacije je isti.
dzana

#43 Re: ŠTRAJK UNSA !!!!

Post by dzana »

upravo tako Sentinel - ne govorimo o kriminalu ali kad se ta tema pokrene necemo bjezati ni od nje zar ne?
pa nama je najvise u interesu da se stanje na fakultetima uredi a ovaj strajk je jedan od nacina da se izborimo za svoj bolji status i to je dobar pocetak..
i razumijem sve one koji sa sjetom govore o proslim vremenima kada su fakulteti (evo konkretno moj Masinski) bili zaista rasadnici znanja. stvari se jesu promijenile i na zalost ne nabolje i treba biti realan i vidjeti da su nas rejting i stanje na fakultetu dosegli dno sa kojeg moramo da idemo prema gore ili da napustimo fakultet pa neka ide sve do djavola..
pa samo da spomenem da je naucnoistrazivacki rad sveden na neciju zelju ili moranje (jer mora da zavrsi temu za magistarski ili doktorat) tj. na HOBI a to treba da bude glavni TEMELJ fakulteta.. itd.. itd..
uff ako pocnem raspisacu se a nema potrebe - tema je strajk na unsa i kolega je lijepo naveo zasto strajkujemo i sta trazimo a ja mislim da su zahtjevi realni i nema razloga da se ne rijesi situacija u nasu korist..
potpuni stranac

#44 Re: ŠTRAJK UNSA !!!!

Sentinel wrote:Vidim da je vecina neinformisana oko strajka, pa evo par rijec i iz prve ruke:

1. na stranici http://www.sunsa.ba su friske vijesti!
2. tamo pise da nece biti strajka, bice u srijedu jednodnevni strajk upozorenja.
3. to je iz vise razloga (pritisak na sindikalne clanove, uzimanje u obzir cjelokupne krize, pocetak djelovanja vlade - oformili su tim za pregovore)
4. ova najava strajka je pocetak univerzitetskog sindikata, koji uzgred receno, dosad nije nikada postojao. To je prvi korak ka uspostavljanju nekih pravila, tj. zakljucivanja kolektivnog ugovora kojim bi se regulisao status zaposlenika na univerzitetu, kao sto je recimo u srednjim i osnovnim skolama.
5. dakle, radi se o uspostavljanju zakonskih akata, i ispravnom vrednovanju rada. Mnogi ne znaju da je koeficijent plate različit za istu strucnu spremu, sto znaci da plate asistenta (najboljeg studenta u generaciji obicno) i plate nastavnika u srednjoj skoli (sasvim prosjecnog studenta generalno) nisu iste. To ministar Keso pravda cinjenicom da neki zaposlenici na univerzitetu mogu da zarade sa strane na projektima. Svaka cast tim "nekima", ali velika vecina (posebno asistenata koji trebaju da osnuju porodicu i uzmu stan, a zele raditi u nauci - ne vidim sta je lose u tome) nije u stanju samo sa platom izdrzati jedan mjesec.

Prema tome, ako samo ovo nije dovoljan razlog za strajk upozorenja, evo ih jos:
- smanjenje sredstava za naucni rad (nema prijavljivanja radova, ne moze se putovati na simpozije, nema para za knjige,...)
- ponizavanje u vidu davanja GRAS karata (pa se covjek mora snalaziti i svercovati karte sa preprodavcima)
- smanjenje toplog obroka
- nemogucnost primjene bolonje (zaposlenici moraju raditi sa strane i time je ugrozen odnos prof-student)

Lako je reci,nek se svima plate smanje. Zaposlenici na univerzitetu su svakako za to, ali ako će koeficijenti biti isti za sve. Nema smisla da jedan magistar tehnickih nauka ima manju platu od nastavnika srednje skole, samo zato sto su se srednoskolski sindikati izborili za kolektivni ugovor.

SVE JE STVAR PRITISKA. KOD NAS NE MOZE NISTA MILOM. A NA STRANU TO STO SE NAUKA NIKADA NIJE CJENILA. IPAK NAJVISE ZA TO KRIVIM SAMO UPOSLENIKE UNIVERZITETA. JER KAKO JEDAN OD NJIH RECE: "MENI JE ISPOD CASTI DA SE BORIM ZA POVECANJE PLATE!?!"

pozdrav
izvin'te, a kolika su tačno vaša primanja na fakultetu, saberite i komisije raznorazne (diplomski i sl.) a ja ću vam reći koliko magistar ima u mojoj firmi.
dzana

#45 Re: ŠTRAJK UNSA !!!!

Post by dzana »

diplomski se ne placaju - bar kod nas..
jedino se placa ako si sekretar na odbrani magistarskog ili doktorata ali to je nekih 120 km i to jednom dvaput godisnje tako da se to i ne racuna..
evo plata - 1050 km + topli obrok (sad 200 km) + kupon od Grasa (to je koma - dobijamo kupone 8-) )..
potpuni stranac

#46 Re: ŠTRAJK UNSA !!!!

dzana wrote:diplomski se ne placaju - bar kod nas..
jedino se placa ako si sekretar na odbrani magistarskog ili doktorata ali to je nekih 120 km i to jednom dvaput godisnje tako da se to i ne racuna..
evo plata - 1050 km + topli obrok (sad 200 km) + kupon od Grasa (to je koma - dobijamo kupone 8-) )..
imam prijatelja, asistent, kaže svaka komisija za diplomski 10KM, a nakupi ih se dosta+ plata i topli =1800-2000KM ( i to bilo prije 1g), ko sad petlja od vas dvoje :?

a to za gras i kupone je posebna priča, čak su htjeli i na federalnom nivou da uvale svoje kupone umjesto naknade za prijevoz.
Sentinel

#47 Re: ŠTRAJK UNSA !!!!

Post by Sentinel »

Evo objasnjenja statusnih pitanja koja se trebaju promjeniti:

http://www.sunsa.ba/dmdocuments/Statusn ... a_UnSa.pdf

kome nije jasno, nek jos malo prosurfa na http://www.sunsa.ba
sabanss

#48 Re: ŠTRAJK UNSA !!!!

Post by sabanss »

potpuni stranac wrote: Imam prijatelja, asistent, kaže svaka komisija za diplomski 10KM, a nakupi ih se dosta+ plata i topli =1800-2000KM ( i to bilo prije 1g), ko sad petlja od vas dvoje :?

a to za gras i kupone je posebna priča, čak su htjeli i na federalnom nivou da uvale svoje kupone umjesto naknade za prijevoz.
Jbg ga nije isto masinstvo i ekonomija, ekonomija godisnje ima 1200 diplomanata, masinstvo u cjeloj istoriji svog postojanja nema ni 5000. Jasno je koji fakultet moze iz vlastitih sredstava dotirati razliku do normalnih plata.

Druga strana medalje je sto masinstvo nije ucinjeno atraktivnim fakultetom zahvaljujuci uglavnom nesposobnosti tamnosnjeg kadra. Masinski fakultet je trebao biti jedan od fakulteta koji su mogli namaknuti jos 200% na plate uposlenika samo da se razmisljalo vlastitim mozgom.
dzana

#49 Re: ŠTRAJK UNSA !!!!

Post by dzana »

potpuni stranac wrote:
imam prijatelja, asistent, kaže svaka komisija za diplomski 10KM, a nakupi ih se dosta+ plata i topli =1800-2000KM ( i to bilo prije 1g), ko sad petlja od vas dvoje :?

sve zavisi od fakulteta do fakulteta - mozda su na nekim uveli neku stimulaciju pa placaju i komisije za diplomske a mozda i stanjcaju magistrante pa i na tome naberu..u svakom slucaju ovako je kod nas situacija i ne mora uopste da znaci da neko nesto petlja zar ne?!
Klodovik

#50 Re: ŠTRAJK UNSA !!!!

Post by Klodovik »

potpuni stranac wrote:

Zvanična budžetska plata je ovo što @dzana kaže.
Post Reply