ŠTRAJK UNSA !!!!

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...
Bolonjac

#1 ŠTRAJK UNSA !!!!

Post by Bolonjac »

Molim vas da iznosite aktuelne informacije o strajku na Univerzitetu u Sarajevu tj-. zna li iko hoce li biti ili nece

http://www.sunsa.ba tu imaju zadnje ofišl informacije no zainmaju me ne ofišl :)
alica.k

#2 Re: ŠTRAJK UNSA !!!!

Post by alica.k »

a ovo je ono sto se pricalo.
meni ovdje nista nije jasno...

edit: ali mislim da je pravo vrijeme i da se studenti pridrzue sa svojim zahtjevima, ako imaju ikakve.
Bolonjac

#3 Re: ŠTRAJK UNSA !!!!

Post by Bolonjac »

jedna informacija je da ce se tek u petak znati dok je danas prodekan za nastavu na nasem fakultetu rekao da nece biti :S
MmeDeLafayette

#4 Re: ŠTRAJK UNSA !!!!

Post by MmeDeLafayette »

ama dajte, kakav strajk sad kad su ispiti !! ne ne ne :) ne zelim to :)
MmeDeLafayette

#5 Re: ŠTRAJK UNSA !!!!

Post by MmeDeLafayette »

Neka da mi prvo ocistimo ispite, pa nek oni strajkuju do mile volje... :(
hidrant

#6 Re: ŠTRAJK UNSA !!!!

Post by hidrant »

Trebaju ljudi strajkovat.
Sramotno je da im umanje plate za 20%, a da nekakvi kvazipoliticari imaju tri puta vecu platu.
Ko ce skolovati buduce narastaje?
To su ljudi koji su zivot posvetili nauci,cast izuzecima,i sad da neki pisar ima vecu placu od njih.
Sramotno.
slavkoimamodilera

#7 Re: ŠTRAJK UNSA !!!!

Post by slavkoimamodilera »

Ma nije jos vrijeme za strajk... moRe se jos duHrat, jos ne tuku po glavi...
kurty

#9 Re: ŠTRAJK UNSA !!!!

Post by kurty »

Gradjevina i arhitektura se javno isjasnili da nece u strajk...Tako nam jedan profesor rece(inace sam na gradjevini, pa je profa s agradjevine to rekao)
hidrant

#10 Re: ŠTRAJK UNSA !!!!

Post by hidrant »

micki125 wrote:
hidrant wrote:Trebaju ljudi strajkovat.
Sramotno je da im umanje plate za 20%, a da nekakvi kvazipoliticari imaju tri puta vecu platu.
Ko ce skolovati buduce narastaje?
To su ljudi koji su zivot posvetili nauci,cast izuzecima,i sad da neki pisar ima vecu placu od njih.
Sramotno.
kad penzionerima idu penzije mogu i njima plate, ne vidim u čemu je problem.
Ko je opravdao smanjenje penzija?
Zasto politicarima idu plate gore?
Sta oni dobro donose?
Trebaju ljudi strajkovat.
Pasiflora

#11 Re: ŠTRAJK UNSA !!!!

Post by Pasiflora »

Ima li kakvih informacija sa ekonomije? Hoce li i oni strajkati?
Bolonjac

#12 Re: ŠTRAJK UNSA !!!!

Post by Bolonjac »

PRavo i Ekonomija su odmah rekli da nece strajkovati u prevodu zaradi se para sa strane ;)
hidrant

#13 Re: ŠTRAJK UNSA !!!!

Post by hidrant »

micki125 wrote: ispravno bi bilo da i njihove idu dole, odnosno kad se smanjuje da se svima smanjuje, no :-)
Mislim da je to jedan od razloga strajka,tj. zelja da se univerzitetski profesori izjednace sa kantonalnim ministrima.
Sto je,blago receno,smijesno jer ovi kantonalni ministri su smijurija u odnosu profesore.
mesha

#14 Re: ŠTRAJK UNSA !!!!

Post by mesha »

mislim da nema od strajka nista i da je to sve bio samo blef. :zzzz:
Alfons Kauders

#15 Re: ŠTRAJK UNSA !!!!

Post by Alfons Kauders »

Bolonjac wrote:Molim vas da iznosite aktuelne informacije o strajku na Univerzitetu u Sarajevu tj-. zna li iko hoce li biti ili nece

http://www.sunsa.ba tu imaju zadnje ofišl informacije no zainmaju me ne ofišl :)
ko ih jebe, to sve ionako treba rastjerati... :D
dzana

#16 Re: ŠTRAJK UNSA !!!!

Post by dzana »

hallo - samo da ostane zapisano plata viseg asistenta (znaci magistra tehnickih nauka) na mom fakultetu je 1050 km -ova i sad hoce da je smanje na 820!! i to samo zaposlenim na fakultetima dok raznorazni savjetnici, ministri i ostala ekipa svoje, mnogo vece plate, nemaju namjeru smanjivati zbog krize!!
da li biste VI u strajk u ovim uslovima???
Haris.ba

#17 Re: ŠTRAJK UNSA !!!!

Post by Haris.ba »

dzana wrote:i sad hoce da je smanje na 820!...da li biste VI u strajk u ovim uslovima???
Cuj imaju vooooooooooz. Hej, vooooooz imaju. A nas se po cetvoro guzlamo po taksiju....

http://www.youtube.com/watch?v=Cp_Y-2n-Svk

Onaj ko vrijedi, ko je strucnjak u svome poslu, on ako mu je mala plata u visokom obrazovanju moze slobodno dati otkaz i ici na trziste, pa ce onda da vidi svoju vrijednost. Niko nikoga ne tjera da radi u visokom obrazovanju, ako ti je mala plata - bujrum napusti i ako mislis da mozes vise zaraditi zasto se guzlati po fakultetima?
hidrant

#18 Re: ŠTRAJK UNSA !!!!

Post by hidrant »

Haris.ba wrote:
dzana wrote:i sad hoce da je smanje na 820!...da li biste VI u strajk u ovim uslovima???
Cuj imaju vooooooooooz. Hej, vooooooz imaju. A nas se po cetvoro guzlamo po taksiju....

Onaj ko vrijedi, ko je strucnjak u svome poslu, on ako mu je mala plata u visokom obrazovanju moze slobodno dati otkaz i ici na trziste, pa ce onda da vidi svoju vrijednost. Niko nikoga ne tjera da radi u visokom obrazovanju, ako ti je mala plata - bujrum napusti i ako mislis da mozes vise zaraditi zasto se guzlati po fakultetima?
Ko ce poducavati studente, ako svi napuste visoko obrazovanje.
Haris.ba

#19 Re: ŠTRAJK UNSA !!!!

Post by Haris.ba »

hidrant wrote:Ko ce poducavati studente, ako svi napuste visoko obrazovanje.
Ne sekiraj se cikcanga. Nece oni napustiti.
hidrant

#20 Re: ŠTRAJK UNSA !!!!

Post by hidrant »

Haris.ba wrote:
hidrant wrote:Ko ce poducavati studente, ako svi napuste visoko obrazovanje.
Ne sekiraj se cikcanga. Nece oni napustiti.
Ne sekiram se ja.
Nisam ja nikad imao plaho problema sa profama,samo kazem da ima razloga za strajk.
Pera Trta
Location: Zabela kod Požarevca,rodnog mesta predsednika,njegova je zadužbina i njegova verna slika.

#21 Re: ŠTRAJK UNSA !!!!

Post by Pera Trta »

dzana wrote:hallo - samo da ostane zapisano plata viseg asistenta (znaci magistra tehnickih nauka) na mom fakultetu je 1050 km -ova i sad hoce da je smanje na 820!! i to samo zaposlenim na fakultetima dok raznorazni savjetnici, ministri i ostala ekipa svoje, mnogo vece plate, nemaju namjeru smanjivati zbog krize!!
da li biste VI u strajk u ovim uslovima???
Vjerujem da su plate toliko male, ali...ja sam uvijek smatrao da ljudi koji završe dobar tehnički fakultet ili medicinu, a ostanu raditi kao asistenti na fakultetu, ili su nesposobni da nađu posao u struci ili ne žele raditi ono za što su školovani.
Alhemicarkaa

#22 Re: ŠTRAJK UNSA !!!!

Post by Alhemicarkaa »

Pera Trta wrote:Vjerujem da su plate toliko male, ali...ja sam uvijek smatrao da ljudi koji završe dobar tehnički fakultet ili medicinu, a ostanu raditi kao asistenti na fakultetu, ili su nesposobni da nađu posao u struci ili ne žele raditi ono za što su školovani.
Nije uvijek tako, neki profesori rade istrazivanja u koje ukljucuju svoje asistente, koje nikad ne bi mogli raditi na nekom drugom poslu.

Sramota je da magistar nauka u visokoobrazovnoj instituciji, ima manju platu od nastavnik sa VSS u srednjoj skoli, ili osnovnoj. I da me ne napadate, ja zivim od plate prosvjetnog radnika, ne osudjujem njih, niti mislim da imaju prevelike plate.
dzana

#23 Re: ŠTRAJK UNSA !!!!

Post by dzana »

Haris.ba wrote:

e cuj ti logike. pa zar ne vidis da je naopako skrojen sistem. ne strajkujemo samo zbog malih plata - uslovi rada, suport za naucnoistrazivacki rad je jednak nuli, nemamo pristupe bazama podataka za npr. naucne radove i tako dalje i tako dalje. i za tvoju informaciju - na fakultetu sam ostala kao jedan od najboljih studenata u generaciji a najlakse je spakovati kofere i otici..
Haris.ba

#24 Re: ŠTRAJK UNSA !!!!

Post by Haris.ba »

dzana wrote:
Haris.ba wrote:

e cuj ti logike. pa zar ne vidis da je naopako skrojen sistem. ne strajkujemo samo zbog malih plata - uslovi rada, suport za naucnoistrazivacki rad je jednak nuli, nemamo pristupe bazama podataka za npr. naucne radove i tako dalje i tako dalje. i za tvoju informaciju - na fakultetu sam ostala kao jedan od najboljih studenata u generaciji a najlakse je spakovati kofere i otici..
A koliko je postenih ljudi kao ti koji hoce da strajkuju iz tih razloga? To mene boli...
Od mene imas moralnu podrsku, ako ti sta znaci...
A vecina ce strajkovati zbog guzovace...to mene boli...
I nakon tog strajka nece se puno sta promjeniti...to mene boli...
alica.k

#25 Re: ŠTRAJK UNSA !!!!

Post by alica.k »

pa hoce li se strajkovat il nece?
Post Reply