Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
peepeep

#1926 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana

Post by peepeep »

Najveći problem šalteruša. Jebote votaži, jes vama lijepo u životu. I dosadno očito.
muha_sa

#1927 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana

Post by muha_sa »

HAVANA wrote:Ko ga ubija u pojam? Ubija se sam.Nek ide,sta palamudi vise i trazi krivca u drugom.A on zlatan,sta li?
ubio bi se i ti---a boMMe i ja vako star :lol:

kad-ti-cuna-zatrokira-t147673.html
Gojeni H

#1928 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana

Post by Gojeni H »

muha_sa wrote:
HAVANA wrote:Ko ga ubija u pojam? Ubija se sam.Nek ide,sta palamudi vise i trazi krivca u drugom.A on zlatan,sta li?
ubio bi se i ti---a boMMe i ja vako star :lol:

kad-ti-cuna-zatrokira-t147673.html
Kolega, ovo je vec ozbiljan problem.
HAVANA

#1929 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana

Post by HAVANA »

Ja ba,jebo platu i salter.
mousstapha

#1930 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana

Post by mousstapha »

Ljudi su ba svugdje isti. Mozda je u Bosni malo vise onih koji ce te pokusati zajebati, ali ne postoji garancija da ces to izbjeci samo zato sto se preselis negdje.
meteorit135531

#1931 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana

Post by meteorit135531 »

mousstapha wrote:Ljudi su ba svugdje isti. Mozda je u Bosni malo vise onih koji ce te pokusati zajebati, ali ne postoji garancija da ces to izbjeci samo zato sto se preselis negdje.

Zavisi od okolnosti. U Njemackoj ako radis i koketiras sa Turcima, Arapima, JugoSvabama sanse da te zajebu i da ces biti zakinut i prevaren, su velike i gotovo neizbjezne.
U Njemackoj ako radis za domicilnog Nijemca koji nema doticaja sa navedenim etno grupacijama, siguran si i zasticen kao polarni medvjed. Ne trebas se uopste brinut oko plate, beneficija, radnog vremena, sve sto stoji u ugovoru, to ces imati.

Ti zivis gore. Valjda ti je jasno ako si dosad razvio krug prijatelja, da mozes praviti komparacije izmedju domaceg stanovistva i nasih ljudi.
Nikad dosad u zivotu nisam cuo Nijemca ni Austrijanca da kuka i da je nezadovoljan zivotnim uslovima gore. Ama nijednog.
Dok sa druge strane , gotovo na sedmicnoj bazi cujem nekoga od nasih da redovno kuka i pljuje po novoj domovini. Mada, nije to nuzno pljuvanje, vise ide u smislu da to nije kako raja u Bosni misli.
Navescu jedan primjer. Cura odavde je isla na crno da radi. Isla je njegovati nekog starca kod Nijemaca. Sve kako su dogovorili, je ispostvano. Svakih 15 dana je cura dobivala svojih 750 EUR plate, sve i jedan cent su joj platiti. Radila je onako kako su se na pocetku dogovorili, ni sat manje ni sat vise.
Zivjela je tu, i nije imala nikakvih problema ni neugodnosti.
E onda sa druge strane cujem milion prica gdje su nasi ljudi isli raditi za 300 - 400 EUR kod nasih Balkanaca , a u dosta situacija nisu primili citav novac, pa im se razvlaci sa placanjem u smislu : "Ma dodjemo ti."
Ja bih mozda i ovih stopa krenuo put Njemacke, ali ja hocu da idem legalnim putem, zelim da postujem sistem jer znam da mi se moze obiti o glavu ako krenem manevrisati u stilu pravog Balkanca. Znaci radna viza, prvo. Kasnije cemo putem poslodavca rijesavati stan, i ostale nedace koje cekaju svakoga ko krene gore.
Melbourne_Australia

#1932 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana

Post by Melbourne_Australia »

meteorit135531 wrote:
mousstapha wrote:Ljudi su ba svugdje isti. Mozda je u Bosni malo vise onih koji ce te pokusati zajebati, ali ne postoji garancija da ces to izbjeci samo zato sto se preselis negdje.

Zavisi od okolnosti. U Njemackoj ako radis i koketiras sa Turcima, Arapima, JugoSvabama sanse da te zajebu i da ces biti zakinut i prevaren, su velike i gotovo neizbjezne.
U Njemackoj ako radis za domicilnog Nijemca koji nema doticaja sa navedenim etno grupacijama, siguran si i zasticen kao polarni medvjed. Ne trebas se uopste brinut oko plate, beneficija, radnog vremena, sve sto stoji u ugovoru, to ces imati.

Ti zivis gore. Valjda ti je jasno ako si dosad razvio krug prijatelja, da mozes praviti komparacije izmedju domaceg stanovistva i nasih ljudi.
Nikad dosad u zivotu nisam cuo Nijemca ni Austrijanca da kuka i da je nezadovoljan zivotnim uslovima gore. Ama nijednog.
Dok sa druge strane , gotovo na sedmicnoj bazi cujem nekoga od nasih da redovno kuka i pljuje po novoj domovini. Mada, nije to nuzno pljuvanje, vise ide u smislu da to nije kako raja u Bosni misli.
Navescu jedan primjer. Cura odavde je isla na crno da radi. Isla je njegovati nekog starca kod Nijemaca. Sve kako su dogovorili, je ispostvano. Svakih 15 dana je cura dobivala svojih 750 EUR plate, sve i jedan cent su joj platiti. Radila je onako kako su se na pocetku dogovorili, ni sat manje ni sat vise.
E onda sa druge strane cujem milion prica gdje su nasi ljudi isli raditi za 300 - 400 EUR kod nasih Balkanaca , a u dosta situacija nisu primili citav novac, pa im se razvlaci sa placanjem u smislu : "Ma dodjemo ti."
Ja bih mozda i ovih stopa krenuo put Njemacke, ali ja hocu da idem legalnim putem, zelim da postujem sistem jer znam da mi se moze obiti o glavu ako krenem manevrisati u stilu pravog Balkanca. Znaci radna viza, prvo. Kasnije cemo putem poslodavca rijesavati stan, i ostale nedace koje cekaju svakoga ko krene gore.
koliko je tebi godina?? ozb pitam??
meteorit135531

#1933 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana

Post by meteorit135531 »

Postoje takodjer ljudi koji misle da ih ceka odbor za docek cim zakorace u Njemacku. Ili bilo gdje drugo. Nisu makli dalje iz Sokolovic Kolonije pa misle da eto.. mogu tek tamo u Njemacku. Mogu cak i u Australiju, ako to zele. Imat ce sve sto pozele, kljuceve trosobnog stana + Audi koji je tek izasao iz HQ u Ingolstadtu.

U Njemacku mozes samo ako ti se zanimanje nalazi na listi deficitarnih zanimanja, ili ako si kljucna radna snaga. Za ta zanimanja se izdaje radna viza koja ti je vezana striktno uz poslodavca.
Medicina, IT, baustela i brak. :) Ovo ostalo je hrkljus, sto bi se reklo. Ne vrijedi.
Onda vidis kako se neki ljudi furaju i misle da eto.. mogu sa diplomom ekonomskog fakulteta da rade za 3000 + eura i da ih Svabo drzi kao malo vode na dlanu.
E onda postoji i drugi par carapa. Ljudi prevelikih ocekivanja se prebrzo i preduboko razocaraju. Ali , hajde sad da svi kolektivno zakukamo kako se u Njemackoj i Svedskoj tesko zivi, kako je zivot gore jako tezak i tegoban, kako je vrijeme u Danskoj lose, kako su istrazivanja pokazala da su ljudi u Skandinaviji najveci konzumenti antidepresiva u Evropi, dok je u Bosni.. ma znas, nigdje rahatluka ko u Bosni. :D
Znas ti nas, jebo ti nas, moj meteorite.
Tomahawk11
Globalni moderator

#1934 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana

Post by Tomahawk11 »

Bogme ima tip (a i stari mu isto to radio i radi), žive u Germaniji, voze se ML-ovi, odijela i kravate - ne rade ništa :mrgreen: :mrgreen:
I ne znaju ništa raditi, ali su hoštapleri svoje vrste :oops:
Uglavnom, socijala i žene 8-) :roll:
pinkman

#1935 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana

Post by pinkman »

meteorit135531 wrote: U Njemacku mozes samo ako ti se zanimanje nalazi na listi deficitarnih zanimanja, ili ako si kljucna radna snaga. Za ta zanimanja se izdaje radna viza koja ti je vezana striktno uz poslodavca.
Medicina, IT, baustela i brak. :) Ovo ostalo je hrkljus, sto bi se reklo. Ne vrijedi.
Onda vidis kako se neki ljudi furaju i misle da eto.. mogu sa diplomom ekonomskog fakulteta da rade za 3000 + eura i da ih Svabo drzi kao malo vode na dlanu.
Mozes ici ako imas dogovoren posao sa kompanijom. Recimo ljudi koji odrade par godina iskustva u reviziji (Deloitte, PwC, KPMG, Ernst & Young) sigurno bez problema mogu naci i u Njemackoj posao, tako da ti ne stoji ta prica o EF.

U sustini, svako ko zna svoj posao bez problema moze pronaci posao u Njemackoj.
madner

#1936 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana

Post by madner »

Ako ce pomoci kod problema Njemacka hava, ja bi donirao.
Melbourne_Australia

#1937 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana

Tomahawk11 wrote:Bogme ima tip (a i stari mu isto to radio i radi), žive u Germaniji, voze se ML-ovi, odijela i kravate - ne rade ništa :mrgreen: :mrgreen:
Pa ko ima 5 ili 3. djece u Svabiji , mogu ti reci da se i dobija dobra lova.... Zeni se ne isplati raditi ni sekunde..To prave svabice rade :D Znam takvih puno....Ko cerge :D Ali ja kad odem u Svabiju, grohotom se smijem , kad vidim kolika je rata za novo auto :D Za 300 eura na leasing mozes da vozis makinu i to bez deposita...Jednostavno ja ne znam zemlju koja ima povoljniji leasing za skupa auta kao u Svabiji.....Jos ako ima firmu :D onda te mole i jos ti daju za 200 eura da biras :izet:

Stvarno sam obisao bukvalno bruku zemalja po planeti...I meni najgore zive nasi ljudi po Njemackoj....Ne pricam o starim gastrebajterima, jer davno se dobro zivjelo u Njemackoj...Vec pricam o ljudima od 92 koji su dosli pa do danas...Fakat najlosiji standard imaju , kad poredis sa ostalim zapadnim zemljama gdje nasi zive po svijetu.. Dobra auta vozaju a cijeli zivot rentaju, rijetko znam koga da ima svoj stan , a da ne pricam o kuci dobroj u Njemackoj....A jebe ih i ulaganje u kuce u BIH...Jer vecini u u glavi da se vrate kad se penzija zaradi..
mousstapha

#1938 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana

Post by mousstapha »

meteorit135531 wrote:

Kukaju ba i Njemci na politiku, na posao, na saobracaj (automobilski, zeljeznicki i bilo koji), kukaju da ima premalo zelenih povrsina, jebe ih sto vecina ima dizela, a dolazi zabrana za dizel. Sve su ove stvari kod njih mnogo bolje, ali jebi ga, ljudi su svugdje ljudi. Meni dobro, jer sam naviko da moze biti puno gore. I naravno nisu svi takvi.

A sto se tice ovog zeznuti, nasi i njemci, rad na crno, nema tu puno pameti. Kao i svugdje gledas da upadnes u ozbiljnu firmu, da sve bude transparentno u ugovoru, da firma ima neki rejting. Kad se vec upustis da radis na crno, onda znas da je mogucnost zajeba puno veca. Iako ljudi cesto govore da su nasi u dijaspori govna, ja do sada nisam imao takva isksustva. Do sada sve pozitivno. Sigurno ima i onoga kako se postavis.
512MB

#1939 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana

Post by 512MB »

Melbourne_Australia wrote:
Tomahawk11 wrote:Bogme ima tip (a i stari mu isto to radio i radi), žive u Germaniji, voze se ML-ovi, odijela i kravate - ne rade ništa :mrgreen: :mrgreen:
Pa ko ima 5 ili 3. djece u Svabiji , mogu ti reci da se i dobija dobra lova.... Zeni se ne isplati raditi ni sekunde..To prave svabice rade :D Znam takvih puno....Ko cerge :D Ali ja kad odem u Svabiju, grohotom se smijem , kad vidim kolika je rata za novo auto :D Za 300 eura na leasing mozes da vozis makinu i to bez deposita...Jednostavno ja ne znam zemlju koja ima povoljniji leasing za skupa auta kao u Svabiji.....Jos ako ima firmu :D onda te mole i jos ti daju za 200 eura da biras :izet:

Stvarno sam obisao bukvalno bruku zemalja po planeti...I meni najgore zive nasi ljudi po Njemackoj....Ne pricam o starim gastrebajterima, jer davno se dobro zivjelo u Njemackoj...Vec pricam o ljudima od 92 koji su dosli pa do danas...Fakat najlosiji standard imaju , kad poredis sa ostalim zapadnim zemljama gdje nasi zive po svijetu.. Dobra auta vozaju a cijeli zivot rentaju, rijetko znam koga da ima svoj stan , a da ne pricam o kuci dobroj u Njemackoj....A jebe ih i ulaganje u kuce u BIH...Jer vecini u u glavi da se vrate kad se penzija zaradi..
Da ti mozda neznas samo ove tipove ko zviz :) u mom uzem krugu prijatelja 5 ih kupilo/pravilo kuce, dvojica kupila stan, jedan renta stan (jos). Ko sad ne kupi nesto sam je kriv, kamate povoljne ko nikad a banke daju sakom i kapom.

I cuj dobra lova za djecu :D valjda tu lovu dobijaju djeca a ne ti. Cak je zakonski propisano da se djeciji dohodak mora trositi na djecu, kao i alimenti itd.

Nisi ti dobacio dalje od macelja
Melbourne_Australia

#1940 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana

512MB wrote:

Da ti mozda neznas samo ove tipove ko zviz :) u mom uzem krugu prijatelja 5 ih kupilo/pravilo kuce, dvojica kupila stan, jedan renta stan (jos). Ko sad ne kupi nesto sam je kriv, kamate povoljne ko nikad a banke daju sakom i kapom.

I cuj dobra lova za djecu :D valjda tu lovu dobijaju djeca a ne ti. Cak je zakonski propisano da se djeciji dohodak mora trositi na djecu, kao i alimenti itd.

Nisi ti dobacio dalje od macelja
Cuj ti zakonski da trosis na djecu??? :lol: :lol: ODAVNO vecu glupost nisam cuo :lol: :lol: znaci ovi iz socijale prate gdje Mama potrosi svaki euro :lol: Hajde ne provaljuj se...Cim ti si otisao vani sa 8 godina sve je meni jasno....Gdje ono ti zivis u Salzburgu :D Moje naselje u Melbourne ima vise stanovnika i vise desavanja od Salzburga :D E ne volim da uopce diskutujem sa balavcima koji nisu osjetili zivota u BIH........Ja vise iz Sarajeva sad putujem nego ti iz Austrije djecacicu..JBG znas ono kad si se sredio u zivotu pa ne moras da radis vise..Pozz iz Splita pasa......I jos jednom grohotom se smijem :lol: :lol: svaki evro moras na djecu potrositi :lol: :lol: placem ali bas :mrgreen:
uglavnomja

#1941 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana

Post by uglavnomja »

meteorit135531 wrote: Nikad dosad u zivotu nisam cuo Nijemca ni Austrijanca da kuka i da je nezadovoljan zivotnim uslovima gore. Ama nijednog.
.
kao prvo broj ljudi koje si ti mogao cuti je :?: 10, 20, 100 ?

kao drugo, jesi li cuo nekog sda uhljeba da kuka? zasticen ko svabo u svabiji :zzzz:
isti par opanaka, jal' stranka jal' domacinstvo ... zna se ko je polarni medjed

plus sto su startne pozicije drugacije, i socijane i ekonomske. dijete useljenika koji zivotare, rintaju nk poslove i dijete imucnog domaceg vss nemaju iste sanse u zivotu, bez obzira sto je recimo mali mustafa bolji ucenik, vrijedniji, pametniji ...
mali hans ce sa 18 dobiti nov auto, studij gdje zeli, depozit za iznajmjivanje stana, 10-30% cash love za kupovinu stana, uvijek ima gdje otici blabla ...

da ne pricam ko dodje odrastao tamo nedje.
Tomahawk11
Globalni moderator

#1942 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana

Post by Tomahawk11 »

Jok, ovaj je ostavio ženu i troje djece (ko i njega njegov stari) i zapalio za Njemačku.
Ma ovaj kad dođe, reko bi neki lik, odijelo, kravata, ML, samo ga rumena faca odaje :mrgreen:
Nema on ništa, kažem ti, niti šta zna niti šta hoće raditi....samo zna koristi druge.
DearJohn

#1943 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana

Post by DearJohn »

The 51st State wrote:ko voli da bude robot i programiran zapad mjera, neka nama nase anarhije i ludila, tako da i kad nekom dojadi to na zapadu je vec u startu u prednosti.
Haha, vala bas.
Fudo387

#1944 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana

Post by Fudo387 »

DearJohn wrote:
The 51st State wrote:ko voli da bude robot i programiran zapad mjera, neka nama nase anarhije i ludila, tako da i kad nekom dojadi to na zapadu je vec u startu u prednosti.
Haha, vala bas.
Masina, melje.
Raja puca po savovima, okrece se pilulama, religiji, trazi izlaz.
Ja vise nemam s kim na pivu, svi su il' pobudalili il' iz dzamije ne izlaze.
I meni sekunda fali, dje sam tu sam. :D
muha_sa

#1945 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana

Post by muha_sa »

za nekog je samo rahmetolog spas
Fudo387

#1946 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana

Post by Fudo387 »

muha_sa wrote:za nekog je samo rahmetolog spas
Dje si muhoni,
Jel tebe pogodilo sto onaj kaze da smo ja, ti i insomnija najgori? :twisted:
muha_sa

#1947 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana

Post by muha_sa »

Fudo387 wrote:
muha_sa wrote:za nekog je samo rahmetolog spas
Dje si muhoni,
Jel tebe pogodilo sto onaj kaze da smo ja, ti i insomnija najgori? :twisted:
nisam citAo :-)

al ako to kaže neki negativac to doživljavam kao kompliment
muha_sa

#1948 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana

Post by muha_sa »

šta mai doFu :?

kad cemo na vupi :? :D
Fudo387

#1949 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana

Post by Fudo387 »

bluesjunior wrote:evo itam ovo vec dugo...ne znam st i sad pisem...cini mi se da ima djece koja ovo citaju pa bih samo savjetovo da fudu, insomniu, muhu.sa naprosto zanemare...fini su ljudi rado bih s njima udario po pivama al u vise postova su zlobni i zlonamjerni dobola!ODAVDE TREBA BJEŽAT U TUNGUZIJU a nekamoli u Njemačku, SAD i slične zemlje...djecoooo pamet u glavu
Al' dobro, popio bi pivu sa nama, i to je nesta. :lol:
muha_sa

#1950 Re: Sta Vas je "natjeralo" da odete iz BiH i sa Balkana

Post by muha_sa »

Fudo387 wrote:
bluesjunior wrote:evo itam ovo vec dugo...ne znam st i sad pisem...cini mi se da ima djece koja ovo citaju pa bih samo savjetovo da fudu, insomniu, muhu.sa naprosto zanemare...fini su ljudi rado bih s njima udario po pivama al u vise postova su zlobni i zlonamjerni dobola!ODAVDE TREBA BJEŽAT U TUNGUZIJU a nekamoli u Njemačku, SAD i slične zemlje...djecoooo pamet u glavu
Al' dobro, popio bi pivu sa nama, i to je nesta. :lol:
:lol: :lol:

hajd--ne zamjeram :-D

samo nek im još kaže kako da odu i gdje

nema rata, nema izbjeglištva :-)
Post Reply