šta Sarajevo traži ?

Post Reply
rhez

#101 Re: šta Sarajevo traži ?

Post by rhez »

blackwizard wrote:
rhez wrote:
blackwizard wrote: ja, kao Bošnjak
blackwizard wrote:...registrirao, tko, uopće, netko...
Đe s' ba...
Jeli tebi problem što sam ja Bošnjak koji se rodio i odrastao u Hrvatskoj?
Strašan problem, ne znam kako ću zaspat večeras.
osrbih_do_groba

#102 Re: šta Sarajevo traži ?

Post by osrbih_do_groba »

Bodkin wrote:
Banksy wrote:
Bodkin wrote:
ne radi se o turistickim posjetama
... već o opĆem raspoloženju i ozračju, itd ...
duga i bolna priča koja traži ozbiljnu temu ... za koju ovo više nije pogodan forum.
:thumbup:
Bodkin, Banksy, voltra!

Sta mislite zasto je to tako? Zasto je Sarajevo postalo "zatvorenije"?
Mozete misliti o meni sto hocete, ali sam stvarno umoran dokazujuci da volim sve ljude casnih namjera. Sta god da Sarajevo uradi, nekima to nije dovoljno i traze jos. E to je problem. Sarajevo jeste grad svih gradjana koji zive u njemu i volio bih kada bi bilo bitno da na poziciji bude sposoban a ne bosnjak. Ali neije korektno niti relano ocekivati da sarajevo i sarajlije prastaju, zaboravljaju, i sl.

Zapitate li se zasto u ljudima iz vaseg nacionalnog korpusa nema ni tracak tolerancije za bosnjake? Ne. Samo od Sarajeva trazite da bude i srpsko i hrvatske. MOram vam reci da nazalost time odbijate i bosnjake od te ideje.

Na drugoj temi, o skolama, sam vas zamolio da mi date barem slican primjer nacionalne zastupljenosti bosnjaka u sredinamau kojima su izrazita manjina kao sto je to slucaj na Ilidzi ( onoj kod Sarajeva ). Niste odgovorili. Zato sto ga nema. I Banksy ce reci, ih jedan primjer. Pa dajte vi makar jedan. Evo druze Bodkin, ko je zamjenik gradonacelnika Banjaluke? Banky i Voltra, ko su pomocnici opcinskog nacelinka, recimo Capljine.

Da bi Sarajevo bilo primjer ( a treba biti ), moraju i otali pokazati da SLIJEDE taj primjer, a ne kao do sada da jos vise radikalizuju stvari i marginaliziraju Bosnjake.
volta dzontra

#103 Re: šta Sarajevo traži ?

Post by volta dzontra »

@seln
Navijača je ubila osoba. Nadam se da će ga sud osuditi. Mislim da sporazum RH i BIH ne dopušta da netko ostane neosuđen. Druga stvar. Većina onih koji su došli "navijati" nisu navijači nego bagra koja je divljala i uništavala tuđu imovinu.
Osobno bih dao policiji ovlasti da prebija navijačke skupine (hrv-srb-bos) gdje stigne jer su 500 puta dokazali da su bagra
Navijaca jeste ubila osoba, ali su u neredima ucestvovale osobe (vise stotina njih). Ta "osoba" je uz pomoc uniformisanih osoba pobjegla u Hr.
Ono sto hocu da kazem: da sam na mjestu Sarajeva, zivo bi mi se jebalo sta neko ocekuje od mene.
Ocekivati moze samo neko ko nesto i ponudi. Kako to ovdje nije slucaj, sta ima neko ocekivati od Sarajeva?[/quote]

U neredima je sudjelovalo više stotina osoba. Kao što bi sudjelovalo i u Sarajevu, Banjaluci i bilo gdje...eto da idioti Škripari upadnu u Ferhadiju i počnu razbijati sarajlije bi čekale kantonalni Mup da intervenira.
Neredi su završili kako su završili zbog idiotske i nesposobne policije koja je mir osiguravala s 10 milicajaca koji naplaćuju kazne za nevezanje...
Mene teme sa navijačkih foruma ne interesiraju.

Premier liga je otužno natjecanje
Suci su korumpirani, pola utakmica dogovoreno
Nogomet koji se igra je negledljiv
U vrhovima klubova je uglavnom društveni talog
Navijačke skupine su hrpa kretena
Ja bi svoje dijete prije odveo u Peep show da gleda sise nego na bilo koju nogometnu utakmicu u BIH jer je to manja šteta za njegov duhovni razvoj
seln

#104 Re: šta Sarajevo traži ?

Post by seln »

volta dzontra wrote:
U neredima je sudjelovalo više stotina osoba. Kao što bi sudjelovalo i u Sarajevu, Banjaluci i bilo gdje...eto da idioti Škripari upadnu u Ferhadiju i počnu razbijati sarajlije bi čekale kantonalni Mup da intervenira.
Neredi su završili kako su završili zbog idiotske i nesposobne policije koja je mir osiguravala s 10 milicajaca koji naplaćuju kazne za nevezanje...

Ja bi svoje dijete prije odveo u Peep show da gleda sise nego na bilo koju nogometnu utakmicu u BIH jer je to manja šteta za njegov duhovni razvoj
Apsolutno se slazem, ali skrenuli smo s teme.
osrbih_do_groba

#105 Re: šta Sarajevo traži ?

volta dzontra wrote:[

Navijača je ubila osoba. Nadam se da će ga sud osuditi. Mislim da sporazum RH i BIH ne dopušta da netko ostane neosuđen. Druga stvar. Većina onih koji su došli "navijati" nisu navijači nego bagra koja je divljala i uništavala tuđu imovinu.
Osobno bih dao policiji ovlasti da prebija navijačke skupine (hrv-srb-bos) gdje stigne jer su 500 puta dokazali da su bagra
Nece ga osuditi, jer ga sistem brani i stiti. A za ovo "Većina onih koji su došli "navijati" nisu navijači nego bagra koja je divljala i uništavala tuđu imovinu", bi treba imati neke dokaze. Nije da ne vjeruje Sudu u Sirokom, ali djelatnici Suda, za kojeg se ti toboze nadas da ce ga osuditi, su ga PUSTILI.
volta dzontra

#106 Re: šta Sarajevo traži ?

Post by volta dzontra »

osrbih_do_groba wrote:
Bodkin, Banksy, voltra!

Mozete misliti o meni sto hocete, ali sam stvarno umoran dokazujuci da volim sve ljude casnih namjera. Sta god da Sarajevo uradi, nekima to nije dovoljno i traze jos. E to je problem. Sarajevo jeste grad svih gradjana koji zive u njemu i volio bih kada bi bilo bitno da na poziciji bude sposoban a ne bosnjak. Ali neije korektno niti relano ocekivati da sarajevo i sarajlije prastaju, zaboravljaju, i sl.

Zapitate li se zasto u ljudima iz vaseg nacionalnog korpusa nema ni tracak tolerancije za bosnjake? Ne. Samo od Sarajeva trazite da bude i srpsko i hrvatske. MOram vam reci da nazalost time odbijate i bosnjake od te ideje.

Na drugoj temi, o skolama, sam vas zamolio da mi date barem slican primjer nacionalne zastupljenosti bosnjaka u sredinamau kojima su izrazita manjina kao sto je to slucaj na Ilidzi ( onoj kod Sarajeva ). Niste odgovorili. Zato sto ga nema. I Banksy ce reci, ih jedan primjer. Pa dajte vi makar jedan. Evo druze Bodkin, ko je zamjenik gradonacelnika Banjaluke? Banky i Voltra, ko su pomocnici opcinskog nacelinka, recimo Capljine.

Da bi Sarajevo bilo primjer ( a treba biti ), moraju i otali pokazati da SLIJEDE taj primjer, a ne kao do sada da jos vise radikalizuju stvari i marginaliziraju Bosnjake.
Pogrešno si me shvatio. Ne zamjeram ništa. Gradovi nisu kamenje. Svaki grad je "živi organizam" koji se mijenja, razvija, prilagođava....
Njega čine njegovi građani i njega učitavaju svoju kulturu, vjerovanja, simbole itd...
Logično je da je Sarajevo 2012. drukčije od Sarajeva 1990.
Sarajevo je grad koji prije svega treba zadovoljavati potrebe svojih građana. Ako su to u većini Bošnjaci onda će i sve društvene manifestacije biti "bošnjačkije".
osrbih_do_groba

#107 Re: šta Sarajevo traži ?

volta dzontra wrote:

Neredi su se zavrsili SMRCU JEDNOG MLADICA I ORGANIZIRANIM BIJEGOM POCINITELJA
osrbih_do_groba

#108 Re: šta Sarajevo traži ?

volta dzontra wrote:
Pogrešno si me shvatio. Ne zamjeram ništa. Gradovi nisu kamenje. Svaki grad je "živi organizam" koji se mijenja, razvija, prilagođava....
Njega čine njegovi građani i njega učitavaju svoju kulturu, vjerovanja, simbole itd...
Sarajevo je grad koji prije svega treba zadovoljavati potrebe svojih građana. Ako su to u većini Bošnjaci onda će i sve društvene manifestacije biti "bošnjačkije".
Sa ovim se slazem. I ponovno kazem iskreno NAZALOST ali je tako. Volio bih da nije, i necu reci kao neki da su bosnjaci nebeski narod. Ali kad bih vidio barem mrvicu zelje kod drugih da se otvore prema bosnjacima, vjeruj da bih svim srcem agitirao i propagirao daljenje otvaranje bosnjaka. Ali nema reakcije,pa dzaba
Bodkin

#109 Re: šta Sarajevo traži ?

Post by Bodkin »

osrbih_do_groba wrote:
Bodkin wrote:
Bodkin, Banksy, voltra!

ama jebote capljina i banja luka. ajde ovako, odlucite se vise hocete li da pratimo banja luku i capljinu i da se poredimo sa njima ili hocete da se uzdignemo iznad njih. ako cemo pratiti banja luku i capljinu, za par godina ce sarajevu postati treci tocak pored banja luke i zapadnog mostara. ako necemo onda nema onoga, vidi vidi ima skola u sarajevu gdje je cak 3 nebosnjaka u upravi. znaci odlucite se, ne mozemo biti izmedju. tj mozemo al jebo tu pricu
Bodkin

#110 Re: šta Sarajevo traži ?

Post by Bodkin »

osrbih_do_groba wrote:
volta dzontra wrote:
Sa ovim se slazem. I ponovno kazem iskreno NAZALOST ali je tako. Volio bih da nije, i necu reci kao neki da su bosnjaci nebeski narod. Ali kad bih vidio barem mrvicu zelje kod drugih da se otvore prema bosnjacima, vjeruj da bih svim srcem agitirao i propagirao daljenje otvaranje bosnjaka. Ali nema reakcije,pa dzaba

e pa ako je tako onda je sve otislo u pm
blackwizard

#111 Re: šta Sarajevo traži ?

Post by blackwizard »

test01 wrote: znam da nije tema ali vidim da moderatora nema ni za lijeka. :D
radi se o linijama fronta 3 vojske na kraju rata i ako pogledas to onda zaista je ABIH drzala oko 24% bih teritorija,a HVO vise od Abih,jer su tu bile i mega opcine drvar,glamoc i grahovo u kojima danas zive samo starci.
tvoj podatak za danas od 35% stoji,a odnosi se apsulutnu ili relativnu vecinu po opcinama i jedna opcina u rs u kojoj bosnjaci imaju apsulutnu vecinu.
znaci teritorijalno raspodjela bih izgleda ovako(efektivna vlast po opcinama)
hrvati 13%
bosnjaci 34%(sa opcinama bos. petrovac,kiseljak,zepce,busovaca,usora, u kojima su bosnjaci apsulutna manjina)
srbi 53%

-i ima jedna jedina opcina u rs u kojoj su bosnjaci apsulutna vecina??
zna li ko?
Izvinjavam se na offtopicu, ali naprosto moram reagirati na ove neistine. Armija BiH je na kraju rata držala ravno 15850 km2. Ako se uzme u obzir da površina BiH iznosi 51129 km2, ne trebaš biti Einstein da dođeš do postotka od 31%. 24% je patološka laž, a svi znamo tko su u našim krajevima patološki lažovi. Dalje, Bošnjaci su danas apsolutna većina na 35% teritorija, a tu se NE uračunavaju Kiseljak, Žepče i Usora u kojima su Hrvati još uvijek većina, s tim da je pitanje vremena kad će to prestati biti u Kiseljaku i pogotovo Žepču gdje su, što se maloljetnika tiče, Bošnjaci većina. Koliko pojma nemaš, govori i podatak da Bošnjake proglašavaš "apsolutnom manjinom" u Petrovcu i Busovači. Ako nisi znao, u Petrovcu je od ukupnog broja rođenih preko 70% Bošnjaka, a u Busovači preko 60%. Osim toga, jeli ti želiš reći da su Ermina Hajdera (Petrovac) i Asima Mekića (Busovača) birali nebošnjaci???

Naravno da postoji općina u rs u kojoj su Bošnjaci apsolutna većina, riječ je o općini Vukosavlje. Uz malo pameti to vrlo brzo može postati i Srebrenica. A u Doboju bi se lako moglo dogurati do pristojnog postotka.
volta dzontra

#112 Re: šta Sarajevo traži ?

Post by volta dzontra »

osrbih_do_groba wrote:
volta dzontra wrote:[

Nece ga osuditi, jer ga sistem brani i stiti. A za ovo "Većina onih koji su došli "navijati" nisu navijači nego bagra koja je divljala i uništavala tuđu imovinu", bi treba imati neke dokaze. Nije da ne vjeruje Sudu u Sirokom, ali djelatnici Suda, za kojeg se ti toboze nadas da ce ga osuditi, su ga PUSTILI.
Meni ne treba dokaz pored mojih očiju. Možeš malo prosurfati internetom pa vidi policijske dosjee "vođa navijača".
Većina ljudi koji su pripadnici navijačkih skupina, a koje ja poznajem, su neiživljeni adolescenti skloni alkoholu i nasilju koji vlastitu nesigurnost i komplekse nadoknađuju kroz pripadnost nekoj skupini koja im omogućava da se iživljavaju na tuđoj imovini, klupskom rukovodstvu, protivničkim navijačima ako su u većini, običnim građanima ako im se ćefne itd....... To se u neformalnom jeziku zove "Bagra"

Mislim kad si pročitao da su pripadnici Kulturno umjetničkog društva demolirali autobus, napali građane u automobilima i obračunavali se s policijom. Isto su mladi. Isto vole svoj KLUB-KUD. Isto putuju. Cugaju. Gledaju poševiti nešto...
Možda vijest da su članovi MTB kluba xy iz Sarajeva nacionalističkim povicima vrijeđeli MTB klub YX iz Mostara
volta dzontra

#113 Re: šta Sarajevo traži ?

Post by volta dzontra »

osrbih_do_groba wrote:
volta dzontra wrote:

Neredi su se zavrsili SMRCU JEDNOG MLADICA I ORGANIZIRANIM BIJEGOM POCINITELJA
Niti sam pucao niti sam držao ljestve...valjda ima neki navijački forum pa da se tamo to nastavi
rhez

#114 Re: šta Sarajevo traži ?

Post by rhez »

blackwizard wrote:
test01 wrote: znam da nije tema ali vidim da moderatora nema ni za lijeka. :D
radi se o linijama fronta 3 vojske na kraju rata i ako pogledas to onda zaista je ABIH drzala oko 24% bih teritorija,a HVO vise od Abih,jer su tu bile i mega opcine drvar,glamoc i grahovo u kojima danas zive samo starci.
tvoj podatak za danas od 35% stoji,a odnosi se apsulutnu ili relativnu vecinu po opcinama i jedna opcina u rs u kojoj bosnjaci imaju apsulutnu vecinu.
znaci teritorijalno raspodjela bih izgleda ovako(efektivna vlast po opcinama)
hrvati 13%
bosnjaci 34%(sa opcinama bos. petrovac,kiseljak,zepce,busovaca,usora, u kojima su bosnjaci apsulutna manjina)
srbi 53%

-i ima jedna jedina opcina u rs u kojoj su bosnjaci apsulutna vecina??
zna li ko?
Izvinjavam se na offtopicu, ali naprosto moram reagirati na ove neistine. Armija BiH je na kraju rata držala ravno 15850 km2. Ako se uzme u obzir da površina BiH iznosi 51129 km2, ne trebaš biti Einstein da dođeš do postotka od 31%. 24% je patološka laž, a svi znamo tko su u našim krajevima patološki lažovi. Dalje, Bošnjaci su danas apsolutna većina na 35% teritorija, a tu se NE uračunavaju Kiseljak, Žepče i Usora u kojima su Hrvati još uvijek većina, s tim da je pitanje vremena kad će to prestati biti u Kiseljaku i pogotovo Žepču gdje su, što se maloljetnika tiče, Bošnjaci većina. Koliko pojma nemaš, govori i podatak da Bošnjake proglašavaš "apsolutnom manjinom" u Petrovcu i Busovači. Ako nisi znao, u Petrovcu je od ukupnog broja rođenih preko 70% Bošnjaka, a u Busovači preko 60%. Osim toga, jeli ti želiš reći da su Ermina Hajdera (Petrovac) i Asima Mekića (Busovača) birali nebošnjaci???

Naravno da postoji općina u rs u kojoj su Bošnjaci apsolutna većina, riječ je o općini Vukosavlje. Uz malo pameti to vrlo brzo može postati i Srebrenica. A u Doboju bi se lako moglo dogurati do pristojnog postotka.
Halo Bošnjak, imam ti jednu prigodnu stranicu na kojoj bi se bolje uklopio.

hercegbosna org
fortaleza

#115 Re: šta Sarajevo traži ?

Post by fortaleza »

draganbl wrote:Prije nekih dvije godine, na forumu sam, u želji da ilustrujem koliki je stepen nerazumijevanja između "normalnih" ljudi u Bosni, pomenuo svoju poznanicu Miru, koja je u ratu izgubila muža. Tada joj je, mislim i njemu bilo 28, dvoje male djece ostalo je bez oca, koji je poginuo od granate iz hrvatskog tenka, kada su negdje 1995. regularne hrvatske snage ratovale u Krajini. Čovjek, iako ga nisam poznavao ali znam, nije bio ni četnik ni zločinac, nije išao u rat sa nožem, već je natjeran i mobilisan. Kao i drugima, prijećeno mu je hapšenjem, otkazom i istjerivanjem iz stana, ako se ne odazove pozivu. Otišao je i poginuo. Mira je plakala godinama nakon te tragedije, a onda se, ne iz volje ili želje, već čisto po inerciji počela viđati sa nekim, ne unoseći ni tijelo ni srce u tu novu vezu. Vojska joj je dala neki činovnički posao i sada već uz djecu maturante (možda i studente), polako postaje sredovječna žena, u dubokoj nadi da joj muž nije, iako i ona zna da jeste, uzalud poginuo.
Sada ja postavljam pitanje. Da li je ona za Sarajevo četnikuša? Da li je njen muž za Sarajevo zločinac? Da li bi eventualnim ukidanjem RS-a ona izgubila posao? Ko joj garantuje da ne bi? Ko joj garantuje da joj država ne bi otela stan, koji joj je, naravno uz tešku muku i otimanje od raznih lešinara, VRS trajno dodijelila? Šta Sarajevo od nje traži? Da se odrekne muža? Šta traži od njene djece? Da pristanu da budu obilježeni kao djeca poginulog četnika? Da se odreknu benificija kao djeca poginulog borca? To su pitanja na koja običan narod ovdje želi odgovor za koji ne zna kako glasi, ali naslućuj. I ne mislim tu samo na Miru, kojoj odgovori na ta pitanja direktno utiču na egzistenciju, već na sve koji znaju za Mirinu i slične sudbine. To su glavna pitanja na koja Sarajevno ne daje odgovore i to je ono što narod ovdje okreće ka Dodiku.
fortaleza

#116 Re: šta Sarajevo traži ?

Post by fortaleza »

HM 2011 wrote: i predlažem da sve to postignemo kroz gradnju jedinstvene BosanskoHercegovačke nacije....

Image
Što misliš da se odreknemo imena Hrvata, Srba, Bošnjaka pa i Hercegovaca (naravno i Bosanaca) i uzmemo novo ime (predloži koje) jer mi ova prijašnja nisu simpatična, "izmislimo" novu zastavu, po mogućnosti ružičastu krpu... jer ROZO je IN. 8-)
osrbih_do_groba

#117 Re: šta Sarajevo traži ?

Bodkin wrote: ama jebote capljina i banja luka. ajde ovako, odlucite se vise hocete li da pratimo banja luku i capljinu i da se poredimo sa njima ili hocete da se uzdignemo iznad njih. ako cemo pratiti banja luku i capljinu, za par godina ce sarajevu postati treci tocak pored banja luke i zapadnog mostara. ako necemo onda nema onoga, vidi vidi ima skola u sarajevu gdje je cak 3 nebosnjaka u upravi. znaci odlucite se, ne mozemo biti izmedju. tj mozemo al jebo tu pricu

Hoces li biti korektan pa priznati da nema slicnih primjera?

I budi covjek od rijeci(zalazes se za toleranciju i suzivot), pa reci da ces se kod svog nacionalnog korpusa zalagati da bude slicnih primjera diljem entiteta RS.

Furati fazon samo u Sarajevo nije relano ni moguce. Svi smo ljudska bica i reagiramo ovako:

Ja u Sa pokusavam biti tolerantan, ne smeta mi sto u skoli u koju ide 90% djece bosnjaka KOMPLETNU, KOMPLETNU, KOMPLETNU KOMPLETNU upravu cine nebosnjaci.
Ali mi smeta kada dijete mog brata, u BL ide u skolu stefana provjencanog ili kako se vec zove, gdje ni cistacica nije nesrbin.

I upravo to ljudima u sarajevu smeta jer se ti zalazes za : napravite sarajevo da je i sprsko i hrvatsko i bosnjacko, a mi cemo svoje gradove drzati iskljucivo srpske / hrvatske. RS je nupitna i ona je srpska a sve ostalo je prolazno i upitno. E, ne moze, jbg!
osrbih_do_groba

#118 Re: šta Sarajevo traži ?

volta dzontra wrote: Niti sam pucao niti sam držao ljestve...valjda ima neki navijački forum pa da se tamo to nastavi
Voltra, slazem se s tobom. Jesu bagra, ali momak nije zasluzio SMRT. A barem minimum zdravog razuma mi kaze da je pocinitelj ubojstav trebao biti barem procesuiran pa ako mu se dokaze krivica i osudjen. Al jok, omoguci mu se ljetovanje u HR. I ne zaboravi, a ako hoces i provjeri: nesmetano dolazi povremeno obici obitelj, sve pod zastitom ljudi MUPZHK.

Pravi signal za toleranciju, nema sta.

I ne velim da si drzao basamake.
volta dzontra

#119 Re: šta Sarajevo traži ?

Post by volta dzontra »

Bodkin wrote:
osrbih_do_groba wrote:
volta dzontra wrote:

e pa ako je tako onda je sve otislo u pm
Ne mora biti!! Zašto bi neki grad koji ima izrazitu etničku većinu morao biti loše mjesto za življenje! Zašto Sarajevo treba ovisiti o x% Srba i Hrvata....
Šta je na koncu multietničnost? Sad treba robovati pričama o zgradama u kojima su živjele sve nacionalnosti. Rat je u većini devastirao taj način života. Ok tako je i šta sad. Negdje je ostalo tog načina života. Super.
Multietničnost i dalje ostaje oblik života u BIH. Pod drugim okolnostima jer je manje etnički miješanih sredina a više etnički čistih sredina.
Ja živim u etnički čistoj općini, radim u etnički miješanoj općini, suradnici su mi svih nacija...koliko mi treba vlastite etničnosti ja određujem. Koliko "multietičnosti" isto ja određujem? Koliko sam u doticaju s "drukčijim"?
Prilično puno. Kroz posao, interese izvan posla, prijateljstva....
Mogu li izbijeći "multietničnost"? Ne mogu. Tehnički bi mogao da kupim dvjesto ovaca i odem na Čabulju i čuvam ih iako bi možda naletio neki Bošnjak iz Drežnice pa bi mi pomutio etnički san...
Ide li mi na ku.rac kad mi neko propisuju koliko moram biti "multietničan" kroz neki "lažni patriotizam"? Ide!
Pitanja tipa: "Zašto vi navijate za Hrvatsku i slično?". Ja odgovaram sa "Šta te boli ku.rac?" ja kao slobodna osoba to određujem.
Navijam li protiv BIH? Ni slučajno? Suludo je da se nadam da ishodu koji će unesrećiti 20 meni dragih ljudi s kojima dijelim stotine stvari osim navijačku strast....
Dernečim li za 1. maj? Ne!!! Nemamo tu tradiciju!! Neradne dane za 1. maj iskoristimo za druge interese!!! Dernečimo nekoliko dana poslije na Dan župe kad je svečana misa!!!
Bosna i Hercegovina je prostor već definiranih "identiteta" i "podidentiteta". Hrvati u BIH nisu Hrvati iz Međimurja. Jednako tako nisu neki "virtualni" građani bosanskohercegovci.....
Nečije emocije pa i moje prema prijeratnom Sarajevu danas ne obavezuju nikoga...
Last edited by volta dzontra on 30/05/2012 15:33, edited 1 time in total.
detroit-mercy

#120 Re: šta Sarajevo traži ?

Post by detroit-mercy »

tvsabina wrote:Sarajevo prije svega mora pokrenuti proizvodnju da bi se broj nezaposlenih na sarajevskom Birou za nezaposlene smanjio rekordno i što brže. U suprotnom Sarajevo će bankrotirati jer državne institucije traže sve više novaca a sarajevski privrednici tog novca imaju sve manje.
Kao da je Grčka negdje tamo predaleko...

I navodim to konkretno za Sarajevo jer ono u okvirima Kantona/Grada/Općina ima apsolutno sve mehanizme za masovno pokretanje privrede bilo domaćim bilo državnim bilo inostranim kapitalom.
Kad Sarajevo stvori radne uslove svojim stanovnicima , puno ćemo lakše razmišljati "šta ponuditi" Banja Luci ili Mostaru u političkom ili adminstrativnom smislu. Nemamo više pravo razmišljati o politici jer nam privreda nestaje , umire.
A time umire država.
Dodikove baljezgarije su - baljezgarije i ništa više

Možda ću i pretjerati ali mi se čini da je broj firmi sa blokiranim i sa validnim računima identičan.

Kad Sarajevo stvori cakum-pakum ekonomiju vrlo lako će razviti strategiju kopiranja. Difoltom će se Istočno Sarajevo stopiti u ostatak grada (i danas je dobrano stopljeno) te se istog momenta ruše sve barijere nametnute Vašingtonom i Dejtonom. Ekonomska pozitiva će ove građane učiniti fleksibilnijim,tolerantnijim i zadovoljnijim i vrlo lako možemo dogovoriti sve ono što nas izjeda kao rak.
U ekonomiji je ključ. Velike korporacije drmaju svijetom.

Na ovom podforumu sam pronašla neku stranku za Evropsko Sarajevo koja se zalaže (pazi sad) za jači razvoj Sarajeva u odnosu na ostatak BiH (da ne lajem...) koja segregacija.
Ne pada mi na pamet da ovakav idiotizam zastupam , samo kažem da će Sarajevo u igri pokera sa Banja Lukom i Mostarom prave adute imati samo ako je ekonomski div jer će građani BL i Mostara tražiti - isto tj. tražit će BIH ( :bih: ). Jaka ekonomija ne poznaje ni RASU NI NACIJU NI RELIGIJU. Većina nas (većina stanovnika svih nerazvijenih zemalja) bi sutra , potpisala da dobije posao u Njemačkoj za koju hiljadu eura i basta. Mirna Bosna.
I nije tačno da SDP-ovci koriste termin "Bosanac" (Srbi u Srbiju Hrvati u Hrvatsku). Ako i koriste , to čine individualno. Ovu "tezu" je smislio "osnivač" (ne "utemeljitelj") već osnivač Silajdžić Haris koji je odbio aprilski paket i ponudio nam Dodika u Aprilu u Beogradu kako maše zastavom sa tata Borisom. I da - 100% BiH (skromno). Dakle to nije teza SDP-a već "osnivača"...

U ovim uslovima nikako nije vrijeme o raznim pitanjima političkog ili nacionalnog odnosno vjerskog tipa. Vrijeme nam curi a stojimo u mjestu....
Skijaš - pozdrav :-D :bih:
Ubode de ga ti jaranice pravo u sridu :mrgreen:. Da li sada radi TAS u Vogsci punom parom ili Prestis ili Unis i da im nedostaje hejbe radnika i inzinjera vidila bi onda multikulture ne samo u Vogosci nego u cijelom rajvuSa. Ovako, svi se prijedlozi svode na prikacanje na drzavnu sisu sto vise raje da bi se zadovoljila i ta multikulti forma.
volta dzontra

#121 Re: šta Sarajevo traži ?

Post by volta dzontra »

osrbih_do_groba wrote:
volta dzontra wrote: Niti sam pucao niti sam držao ljestve...valjda ima neki navijački forum pa da se tamo to nastavi
Voltra, slazem se s tobom. Jesu bagra, ali momak nije zasluzio SMRT. A barem minimum zdravog razuma mi kaze da je pocinitelj ubojstav trebao biti barem procesuiran pa ako mu se dokaze krivica i osudjen. Al jok, omoguci mu se ljetovanje u HR. I ne zaboravi, a ako hoces i provjeri: nesmetano dolazi povremeno obici obitelj, sve pod zastitom ljudi MUPZHK.

Pravi signal za toleranciju, nema sta.

I ne velim da si drzao basamake.
Ma nije zaslužio smrt da je s bakljom on osobno palio benzinsku pumpu. I da je to radio trebao je biti sprječen od policije bez vatrenog oružja...
To kako je počinitelj pobjegao nemam pojma. Da mu je pomagao sistem nisam siguran. Da su mu pomogli dijelovi sistema je moguće. Da dolazi pod zaštitom MUP ZHK mi je nevjerojatno. Nije MUP ZHK jedina sigurnosna agencija u BIH...
Šta su radili dijelovi sistema za desetke nerazjašnjenih ubojstava u BIH...da nabrajamo sad...
Eto HZ su fina raja koja su došla s kokicama u rukama na utakmicu pa su ih iz šume napali pomahnitali škutori naoružani PAM-ovim...
Za mene je krivac sigurnosni sistem koji uopće to dopušta i klubovi koji stimuliraju i plaćaju te navijačke skupine da im stadioni ne bi zjapili prazni jer je sve manje fanatika koji će gledati poluamatere na grbavom terenu koji igraju stan i hranu
Bodkin

#122 Re: šta Sarajevo traži ?

Post by Bodkin »

osrbih_do_groba wrote:
Bodkin wrote: ama jebote capljina i banja luka. ajde ovako, odlucite se vise hocete li da pratimo banja luku i capljinu i da se poredimo sa njima ili hocete da se uzdignemo iznad njih. ako cemo pratiti banja luku i capljinu, za par godina ce sarajevu postati treci tocak pored banja luke i zapadnog mostara. ako necemo onda nema onoga, vidi vidi ima skola u sarajevu gdje je cak 3 nebosnjaka u upravi. znaci odlucite se, ne mozemo biti izmedju. tj mozemo al jebo tu pricu

Hoces li biti korektan pa priznati da nema slicnih primjera?

I budi covjek od rijeci(zalazes se za toleranciju i suzivot), pa reci da ces se kod svog nacionalnog korpusa zalagati da bude slicnih primjera diljem entiteta RS.

Furati fazon samo u Sarajevo nije relano ni moguce. Svi smo ljudska bica i reagiramo ovako:

Ja u Sa pokusavam biti tolerantan, ne smeta mi sto u skoli u koju ide 90% djece bosnjaka KOMPLETNU, KOMPLETNU, KOMPLETNU KOMPLETNU upravu cine nebosnjaci.
Ali mi smeta kada dijete mog brata, u BL ide u skolu stefana provjencanog ili kako se vec zove, gdje ni cistacica nije nesrbin.

I upravo to ljudima u sarajevu smeta jer se ti zalazes za : napravite sarajevo da je i sprsko i hrvatsko i bosnjacko, a mi cemo svoje gradove drzati iskljucivo srpske / hrvatske. RS je nupitna i ona je srpska a sve ostalo je prolazno i upitno. E, ne moze, jbg!
koji moj korpus? i kako ja da to napravim kad sam iz SARAJEVA? hoces da misionarim po rs-u? zaposljavajte bosnjake po skolama?

i da, ne kazem naravite nego napravimo sarajevo. i kazem napravite rs da nije srpska nego svacija. ali to nece krenuti iz sekovica. uostalom @tvsabina i @detroit su to fino objasnili, a primjer je al jazeera.
osrbih_do_groba

#123 Re: šta Sarajevo traži ?

Bodkin wrote:
koji moj korpus? i kako ja da to napravim kad sam iz SARAJEVA? hoces da misionarim po rs-u? zaposljavajte bosnjake po skolama?

i da, ne kazem naravite nego napravimo sarajevo. i kazem napravite rs da nije srpska nego svacija. ali to nece krenuti iz sekovica. uostalom @tvsabina i @detroit su to fino objasnili, a primjer je al jazeera.

Srpski narod u BiH, eto koji.

Necu ulaziti u dubioze odakle si. Jer koliko sam upratio iz ranijih diskusija iz Sarajeva si otisao. I to prije nekoliko godina.

Bilo bi lijepo kad bi bilo pripadnika sprskog naroda koji bi isli i misionarili po ENTITETU RS.

Ponovno mi ne dajes primjer suzivota na oko 49% teritorije BiH koja je i domovina svih njenih gradjana. Ruzno je sto kazes da me jbl banjaluka i capljina itd, recimo sekovici. Sve su to gradovi u mojoj i tvojoj domovini.

I tebi je onda joint fino objasnio. Seres po gradu iz kojeg si.

Ja bar priznam, sarajevo se promijenilo, na gore. Ali veoma mali udio krivice u toj promjeni snose bosnjaci.
Procitaj evo tekst sta se dogadja u srebrenici ovih dana ( farsa oko LK ). I nemoj reci jbt srebrenica, sarajevo je ogledalo.

Da se bogdo hoce ostali ugledati na sarajevo. ali nece, ne zele. ne zelis ni ti, cim stalno ponavljas da je bitno da samo u sarajevu to treba uraditi a ostalo su sela. mozda jesu sela, ali i ta sela ja osjecam svojim.
Banksy

#124 Re: šta Sarajevo traži ?

Post by Banksy »

Gubite vrijeme na besmislene rasprave ...

Šta je Sarajevo moglo, zašto nije, gdje je zapelo, namjere, želje, realnost, okolnosti ... prepričano 100 puta, samo na ovom forumu ...

Generalno, Sarajevo danas = ostatak Bosne. Ni bolje ni lošije od ostatka države.
I tako je, kako je.
osrbih_do_groba

#125 Re: šta Sarajevo traži ?

Banksy wrote:Gubite vrijeme na besmislene rasprave ...

Šta je Sarajevo moglo, zašto nije, gdje je zapelo, namjere, želje, realnost, okolnosti ... prepričano 100 puta, samo na ovom forumu ...

Generalno, Sarajevo danas = ostatak Bosne. Ni bolje ni lošije od ostatka države.
I tako je, kako je.
Nije nikad receno sta su drugi mogli, zasto nisu, .....

Po cemu je ovdje znak jednakosti? Onako, generalno. To bi tvoje konstatacije trebalo uzeti kao aksiome?

Sarajevo je miljama ispred ostatka države Bosne i Hercegovine ( da li namjerno ne stavljas ovo "i Hercegovine") :) i bilo bi lijepo kad bi ostali krenuli da ga prate.
Ne moraju ga nikad stici, po meni i ne trebaju, jer Sarajevo treba biti i tvrdim da jeste uzor.

Problem je : vecina Srba i Hrvata NECE da ga prate. Nece da daju i onu mrvicu pozitivnog signala bosnjacima da nastave na sirenju multikulti. Vec naprotiv, rjecima i djelima pokusavaju i gotovo da uspjevaju u bosnjacima ubiti tu zelju.
Ali naravno, tebe nema da to makar na formu kazes. Lakse je pi-pi po Sarajevu
Post Reply