Sta pravite kada vam se najave gosti?
Moderator: anex
-
girl
#51 Re: Sta pravite kada vam se najave gosti?
ja sam poznavala te neke dame sto misle da je piletina "nizerazredna". obicno se radilo o nekakvim kompleksima i primjetila sam da ih ljudi generalno izbjegavaju tako da nisu ni imale prilike vise da ih neko zove u goste nit je njima ko isao. ja spadam u one kojima slbodno mozes iznijeti samo kafu i voce , ostalo uzmem reda radi tako da mi je potpuno svejedno da li je janjetina (koju ne volim ) u pitanju ili sta drugo. najbitnije mi je da vidim da me je neko docekao sretan sto sam dosla, da mi iznese tu kafu i nesto sitno cisto da se vidi da se potrudio, jer sam dosla da se druzim a ne da provjeravam bilo cije umijece kuhanja i pokusaje da me impresionira. kod takvih ni ne idem, nit zelim da meni dolaze.
naravno, daleko od toga da se necu posvetiti nekim ruckovima ili ifatarima (pa to pripremam i po nekoliko dana), ali za ova neobavezna druzenja i goste koji dolaze mladencima jer su se tek vjencali skoro svaki dan, van pameti mi je nesto padati u nesvijest od umora. eventualno se moze osim piletine koju sam preporucila ispeci plecka u rerni dan ranije i lijepo tanko narezati. sutradan dodas samo krompir. ja dodjem s posla u 6 , da mi je samo znati ko moze bureke i pecenja do 8 napraviti i corbe svaki dan. moji gosti to ni ne ocekuju u takvim situacijama, nit ja od njih ocekujem.
naravno, daleko od toga da se necu posvetiti nekim ruckovima ili ifatarima (pa to pripremam i po nekoliko dana), ali za ova neobavezna druzenja i goste koji dolaze mladencima jer su se tek vjencali skoro svaki dan, van pameti mi je nesto padati u nesvijest od umora. eventualno se moze osim piletine koju sam preporucila ispeci plecka u rerni dan ranije i lijepo tanko narezati. sutradan dodas samo krompir. ja dodjem s posla u 6 , da mi je samo znati ko moze bureke i pecenja do 8 napraviti i corbe svaki dan. moji gosti to ni ne ocekuju u takvim situacijama, nit ja od njih ocekujem.
Last edited by girl on 22/08/2011 11:06, edited 1 time in total.
- Ma.Le.Na
#52 Re: Sta pravite kada vam se najave gosti?
sta vi imate protiv piletine 
ja bas volim piletinu
vise me to obraduje kad vidim na tanjiru nego bilo kakvo crveno meso
piletinu prvo je jako tesko zeznut..a drugo meso...te zilavo te eksperimenti sa zacinima
ne znam...al jedno znam
ja fkt volim piletinu 
et...mogu li sad medju elitu?
ja bas volim piletinu
piletinu prvo je jako tesko zeznut..a drugo meso...te zilavo te eksperimenti sa zacinima
ne znam...al jedno znam
-
girl
#53 Re: Sta pravite kada vam se najave gosti?
wewa wrote:zavisi ko dolazi i kojim povodom...
goste koji su dolazili poslije vjencanja posluzivala sam vecerom, zavisno od dobi gostiju. ovi stariji iz porodica dobijali su tradicionalnije opcije, krompir meso corba fazoni, a ovi mladji nesto zgodnije za druzenje i duza sijela.
u principu, ako nekog zovem na kafu, dobice kafu, ako zovem na palacinke, dobice palacinke, ako zovem na veceru - you catch my drift. od svih varijanti mi je najdraze napraviti pogacu i iznijeti svu silu mazalica i povrca, uz to se fino razgovara i druzi
- alica.k
#54 Re: Sta pravite kada vam se najave gosti?
ma ima ljudi sto i ne vole nijedno drugo meso, npr ja. mada ne idem u goste da jedem, mrzim to.Ma.Le.Na wrote:sta vi imate protiv piletine
ja bas volim piletinu
ne znam...al jedno znamja fkt volim piletinu
- Ma.Le.Na
#55 Re: Sta pravite kada vam se najave gosti?
ma razumijem ALI... 
ja sam odgojena da kada odem u goste i nesto mi se iznese - ja to pojedem..
ako mi se bas bas bas ne svidja...pojedem malo
ali pojedem
trud toga koji je spremao sve to...pa makar i da je otisao da kupi...treba i mora se cijeniti
ko potcjenjuje...opet njemu na obraz...mada licno meni i sok na razgadjanje
- dosta 
nikada se ne zna ko je u kakvoj prilici...ne samo s vremenom nego i materijalno..
pogotovo u danasnji vakat
zato chill ljudi...i malo manje predrasuda
bitno je da se druzimo...ta ne druzimo se radi zbog zarad hrane
ja sam odgojena da kada odem u goste i nesto mi se iznese - ja to pojedem..
ako mi se bas bas bas ne svidja...pojedem malo
trud toga koji je spremao sve to...pa makar i da je otisao da kupi...treba i mora se cijeniti
ko potcjenjuje...opet njemu na obraz...mada licno meni i sok na razgadjanje
nikada se ne zna ko je u kakvoj prilici...ne samo s vremenom nego i materijalno..
pogotovo u danasnji vakat
zato chill ljudi...i malo manje predrasuda
bitno je da se druzimo...ta ne druzimo se radi zbog zarad hrane
- Zlata M.
#56 Re: Sta pravite kada vam se najave gosti?
Gospoda Ministarka wrote:Eh, netom poslije rata kad sam bila dijete , uvijek sam volila kad dolazi mamina prijateljica teta D. Zato sto se znalo da je tad na stolu zapeceni krompir, sir i kajmak, velika glavica luka, bude tu i suhog mesa i sudzuke ali krompir je zakon![]()
![]()
Tako da nije bitno sta se posluzi dokle god je od srca i u toploj atmosferi.
- pustopoljina
#57 Re: Sta pravite kada vam se najave gosti?
i ja sam odgojena da pojedem sta mi je u tanjiru, ali opet se desavaju gafovi...
svinjetinu ne jedem...jagnjetinu ne podnosim. samo sam jednom snjofkala jedno perzijsko jelo i to sam probala, toliko je bilo zacina, da se nista nije osjetilo.
i kako je domacica bila koncentrisana na no-svinjetina, a imala nekakvu domacu jagnjetinu, ona je sva sretna ispekla ogromni komad jagnjetine na krompirima, onako- po naski...prije toga se jela fantasticna supa sa domacim knedlama...za stolom opste odusevljenje, ja k'o paprika crvena...
zena kako je prinosila stolu onu jagnjetinu, miris se sirio, onaj s kojim sam dosla vec umire od smijeha- pustopoljina, bo'me ces ostati gladna, nije mu palo na pamet, da bi ova mogla spremiti jagnjetinu ...htjela sam u zemlju propasti od stida, jer sam, u stvari, bas lakohrana
ne mogu to jesti, muka mi je od mirisa...onda slijedi- pa hoces li krompire (koji isto tako mirisu)...
srecom, zena je iskusna domacica i opet mi je nesto ispetljala i ja sam jela meso iz supe i neko kuhano povrce...
nadam se da mi nisu previse zamjerili, ni ja ne volim kenjkave goste...kontam, svejedno nam je bilo fino.
ne treba na to toliko obracati paznju, koliko na atmosferu.
jednom sam i ja pravila meni naj-naj perzijsko jelo...sa lukom, sljivama i piletinom i safranom...dodju gosti...jedu samo bijelo meso i ne podnose luk...i 'ta ce te sljive tu...kakav fijasko...od tada uvijek govorim sta pravim
pa i moja majka/nana zna kad mi dolazimo da ce ispeci tepsiju citavih domacih krompira, sitnijih onih, i staviti mladog sira od neke kone...pa nema mi nista sladje
...da mi je naci takvu svekrvu
svinjetinu ne jedem...jagnjetinu ne podnosim. samo sam jednom snjofkala jedno perzijsko jelo i to sam probala, toliko je bilo zacina, da se nista nije osjetilo.
i kako je domacica bila koncentrisana na no-svinjetina, a imala nekakvu domacu jagnjetinu, ona je sva sretna ispekla ogromni komad jagnjetine na krompirima, onako- po naski...prije toga se jela fantasticna supa sa domacim knedlama...za stolom opste odusevljenje, ja k'o paprika crvena...
zena kako je prinosila stolu onu jagnjetinu, miris se sirio, onaj s kojim sam dosla vec umire od smijeha- pustopoljina, bo'me ces ostati gladna, nije mu palo na pamet, da bi ova mogla spremiti jagnjetinu ...htjela sam u zemlju propasti od stida, jer sam, u stvari, bas lakohrana
ne mogu to jesti, muka mi je od mirisa...onda slijedi- pa hoces li krompire (koji isto tako mirisu)...
srecom, zena je iskusna domacica i opet mi je nesto ispetljala i ja sam jela meso iz supe i neko kuhano povrce...
nadam se da mi nisu previse zamjerili, ni ja ne volim kenjkave goste...kontam, svejedno nam je bilo fino.
ne treba na to toliko obracati paznju, koliko na atmosferu.
jednom sam i ja pravila meni naj-naj perzijsko jelo...sa lukom, sljivama i piletinom i safranom...dodju gosti...jedu samo bijelo meso i ne podnose luk...i 'ta ce te sljive tu...kakav fijasko...od tada uvijek govorim sta pravim
pa i moja majka/nana zna kad mi dolazimo da ce ispeci tepsiju citavih domacih krompira, sitnijih onih, i staviti mladog sira od neke kone...pa nema mi nista sladje
-
girl
#58 Re: Sta pravite kada vam se najave gosti?
pustopoljina wrote: pa i moja majka/nana zna kad mi dolazimo da ce ispeci tepsiju citavih domacih krompira, sitnijih onih, i staviti mladog sira od neke kone...pa nema mi nista sladje![]()
![]()
- suncica24
#59 Re: Sta pravite kada vam se najave gosti?
Ja bih dooobroo razmislila kad bih morala ikog od vas pozvati u goste
Mislim, pametnije bi bilo odvest vas u restoran pa da si sami proberete...
Sve ko neki veliki "prijatelji" (valjda, ako mi vec u kucu dolazite) i kao, ma najbitnija je atmosfera, a 'vamo... e ovoj ne valja piletina, a ovoj janjetina, svinjetinu ne d'o bog da izneses, o povrcu ni da ne govorim, a tek nesto sto nije peceno, kuhano, motano, krckano... 3-4h... ma bjaaazi
Ja spremam zato sto se veselim necijem dolasku. I zaista mi nije nimalo tesko kuhati za prijatelje (ako jeste, za to je tu restoran... sto li se zapadnjaci ne druze po kucama). Suprotno, uzivam i nekad bi spremila tri vecere samo da ne moram sebi skuhati tek nesto za rucati. Sta spremam varira. Najcesce ono sto mi je trenutno "pri nepcu". Zna se zalomiti i da se spremi nesto "egzoticno", prvo jer je meni izazov spremati tako nesto, a drugo jer je i prijateljima koji dolaze zanimljivo. Ali se zna i desiti da samo "spetljam nesto".
Ali nikad ne spremam ista da ikog impresioniram. Jer vec jesam... to su mi prijatelji. I dolaze mi u kucu (meni je to mnogo).
Vec da imamo sta "copkati" dok se druzimo i cavrljamo.
Zar hrana ne sluzi upravo za to?
Sve ko neki veliki "prijatelji" (valjda, ako mi vec u kucu dolazite) i kao, ma najbitnija je atmosfera, a 'vamo... e ovoj ne valja piletina, a ovoj janjetina, svinjetinu ne d'o bog da izneses, o povrcu ni da ne govorim, a tek nesto sto nije peceno, kuhano, motano, krckano... 3-4h... ma bjaaazi
Ja spremam zato sto se veselim necijem dolasku. I zaista mi nije nimalo tesko kuhati za prijatelje (ako jeste, za to je tu restoran... sto li se zapadnjaci ne druze po kucama). Suprotno, uzivam i nekad bi spremila tri vecere samo da ne moram sebi skuhati tek nesto za rucati. Sta spremam varira. Najcesce ono sto mi je trenutno "pri nepcu". Zna se zalomiti i da se spremi nesto "egzoticno", prvo jer je meni izazov spremati tako nesto, a drugo jer je i prijateljima koji dolaze zanimljivo. Ali se zna i desiti da samo "spetljam nesto".
Ali nikad ne spremam ista da ikog impresioniram. Jer vec jesam... to su mi prijatelji. I dolaze mi u kucu (meni je to mnogo).
Last edited by suncica24 on 22/08/2011 11:53, edited 1 time in total.
- wewa
#60 Re: Sta pravite kada vam se najave gosti?
a moja sveki totalno mijenja jelovnik kad ja dolazim, zena je pregenijalna
u biti sam od lahkih gostiju, zahvalna za sve sto mi se servira. ne jedem mozgove, zeluce i slicne teksture, ne jedem svinjetinu, ne pijem alkohol, a sve drugo barem probam, tako sam naucena.
nego, mene nervira forma bez sadrzaja - ono, slomices se da napravis aman-zaman klopu, a ljude koji ti dolaze ocima ne mozes vidjet'. ili kuhas 5 godina, pa na kraju ne mozes s ljudima ni progovoriti. ili, ne radujes se gostima jer 'moras' iznijeti veceru. gdje to pise? ja znam otici kod prijateljice na porciju razgovora uz casu hladne vode i ne znam sta mi vise prija, voda ili razgovor.
u biti sam od lahkih gostiju, zahvalna za sve sto mi se servira. ne jedem mozgove, zeluce i slicne teksture, ne jedem svinjetinu, ne pijem alkohol, a sve drugo barem probam, tako sam naucena.
nego, mene nervira forma bez sadrzaja - ono, slomices se da napravis aman-zaman klopu, a ljude koji ti dolaze ocima ne mozes vidjet'. ili kuhas 5 godina, pa na kraju ne mozes s ljudima ni progovoriti. ili, ne radujes se gostima jer 'moras' iznijeti veceru. gdje to pise? ja znam otici kod prijateljice na porciju razgovora uz casu hladne vode i ne znam sta mi vise prija, voda ili razgovor.
- Ma.Le.Na
#61 Re: Sta pravite kada vam se najave gosti?
wewa wrote:a moja sveki totalno mijenja jelovnik kad ja dolazim, zena je pregenijalna![]()
bas tako
ja cak mislim da su druzenja postala tako rijetka upravo iz tih nekih razloga...jer mora se iznjeti 5 course meal inace nista od druzenja..
a za to se nema vremena dakle...nista od druzenja
kupis ba grickalice i colu
ko da se iko sjeca sta je jeo ...nego kako mu je bilo
- pustopoljina
#62 Re: Sta pravite kada vam se najave gosti?
pa sluzi...mi interno...ionako puno jedemo vani...i kad se zovemo- znamo se zvati na grah ili kalju
ili one zute mahune...nesto cega se zazelis...
a uvijek ima neko kome nesto smeta...moja prijateljica ne moze bez supe, sama sebi skuha nekoliko litara supe, pa zamrzne...nije joj tesko ici traziti kosti po mesnicama...ali u toj istoj supi ne smije biti ni mesa, ni povrca, strogo procijedjeno...ona kad jede kod nekog supu- sve izgura na rub tanjira. meni bi uzeli tanjir, da sam kuci tako radila
nikad ne mozes napraviti jedno jelo, da svi budu odusevljeni...zato jest vazna atmosfera...
od tog mog perzijskog- jednoj se osobi svidjelo, pojela haman sve- a za ostale narucili pizzu...hbg.
shit happenZ
e i ja govorim o toj formi-fol, ako nisi to i to iznio- zamjerice ti neko. ma taj ce ti svakako zamjeriti.
ili one zute mahune...nesto cega se zazelis...
a uvijek ima neko kome nesto smeta...moja prijateljica ne moze bez supe, sama sebi skuha nekoliko litara supe, pa zamrzne...nije joj tesko ici traziti kosti po mesnicama...ali u toj istoj supi ne smije biti ni mesa, ni povrca, strogo procijedjeno...ona kad jede kod nekog supu- sve izgura na rub tanjira. meni bi uzeli tanjir, da sam kuci tako radila
nikad ne mozes napraviti jedno jelo, da svi budu odusevljeni...zato jest vazna atmosfera...
od tog mog perzijskog- jednoj se osobi svidjelo, pojela haman sve- a za ostale narucili pizzu...hbg.
shit happenZ
e i ja govorim o toj formi-fol, ako nisi to i to iznio- zamjerice ti neko. ma taj ce ti svakako zamjeriti.
- Partizzanka
#63 Re: Sta pravite kada vam se najave gosti?
pogubili smo se malo ili sam ja pobrkala loncice
jel tema "sta volite da jedete u gostima" ili "sta pravite gostima" ???
dajte kakvu kreativnu ideju
ne ako vam neko dolazi na veceru - to je vec druga stvar
nego ako vam dolazi onako ... ali hocete nesto da iznesete da se pojede
- wewa
#64 Re: Sta pravite kada vam se najave gosti?
curama napravim muffine, posebno zimi. jednom smo imali sijelo maksuz zbog kljukuse
napravim palacinke. pogaca suncokret je uvijek pun pogodak. a gosti se jako raduju i punjenim jajima, to je uvijek dobra stvar...
napravim palacinke. pogaca suncokret je uvijek pun pogodak. a gosti se jako raduju i punjenim jajima, to je uvijek dobra stvar...
-
girl
#65 Re: Sta pravite kada vam se najave gosti?
barem pola zena ovdje je reklo upravo to "da se zna da se nesto napravilo, ne osramotit se ali da to nije osnovni smisao" ili ti ne citas dobro?suncica24 wrote:Ja bih dooobroo razmislila kad bih morala ikog od vas pozvati u goste![]()
Sve ko neki veliki "prijatelji" (valjda, ako mi vec u kucu dolazite) i kao, ma najbitnija je atmosfera, a 'vamo... e ovoj ne valja piletina, a ovoj janjetina, svinjetinu ne d'o bog da izneses, o povrcu ni da ne govorim, a tek nesto sto nije peceno, kuhano, motano, krckano... 3-4h... ma bjaaazi![]()
- alica.k
#66 Re: Sta pravite kada vam se najave gosti?
kiflicePartizzanka wrote:pogubili smo se malo ili sam ja pobrkala loncice
inace nisam udata, al mama nema vremena pravit ista kad se najave gosti jer radi od 9 do 7, tak da je to na mene palo.
- tandrlike_chandrlike
#67 Re: Sta pravite kada vam se najave gosti?
pravim se da mi je drago što su došli
-
girl
#68 Re: Sta pravite kada vam se najave gosti?
Partizzanka wrote:pogubili smo se malo ili sam ja pobrkala loncice
pa u prvom postu pise "sta praviti za zakusku ?"
- Not My Idea
#69 Re: Sta pravite kada vam se najave gosti?
alica.k wrote:. od prave hrane ja nis ne znam ni napravit, svi to znaju, pa ako oce da jedu znaju da ne dolaze.
inace nisam udata, al mama nema vremena pravit ista kad se najave gosti jer radi od 9 do 7, tak da je to na mene palo.
ovo prosto ne mogu shvatit. nije da ne znas, nego ne zelis. simple as that. i ti i masa drugih cura. pogotovo one kojima je ponos rec "ma ja ne znam ni jaje napravit"...
nisi udata ergo mama ti kuha pa makar...
mislim, nista licno alice al se svaki put najezim kad ovako nesto cujem..
da ne budi skroz off: ne znam sto izmisljate toplu vodu, nek pravi ko sta voli i sta si moze priustit. oni gosti koji vam dolaze samo da tabire sta i kako kuhate vam nisu potrebni.
- mali Ninja
#70 Re: Sta pravite kada vam se najave gosti?
jaooo mene je ovo pitanje mucilo svaki put kad mi se gosti najave povodom cestitanja braka....
kad god mi se najave gosti ja ko luda po kuci smisljam sta da napravim, pogotovu kad mi dolazi muzeva porodica, jer je jako bitno ostaviti dobar dojam...
ali ima jedan problem, kad si novi kolacic u porodici sta god uradis trazit ce ti manu, pa se nemoj pretjerano zahmetiti da se ne razocaras kad budes cula one "mane" tvog doceka, jer nikad neces za svaku pohvalu u pocetku, pozitivno je baremto sto cete dobiti puno poklona hahaha
s tvojima ti je lahko, oni te vec znaju pa je kolac i kafa dovoljna
puno srece s gostima i s idejama za vecere i sve najbolje u braku
kad god mi se najave gosti ja ko luda po kuci smisljam sta da napravim, pogotovu kad mi dolazi muzeva porodica, jer je jako bitno ostaviti dobar dojam...
ali ima jedan problem, kad si novi kolacic u porodici sta god uradis trazit ce ti manu, pa se nemoj pretjerano zahmetiti da se ne razocaras kad budes cula one "mane" tvog doceka, jer nikad neces za svaku pohvalu u pocetku, pozitivno je baremto sto cete dobiti puno poklona hahaha
s tvojima ti je lahko, oni te vec znaju pa je kolac i kafa dovoljna
puno srece s gostima i s idejama za vecere i sve najbolje u braku
- alica.k
#71 Re: Sta pravite kada vam se najave gosti?
nije da ne zelim, nego bas ne znam. mama mi kuha nedjeljom, posto nedjeljom ne radi, ostatak dana ja pravim i sebi i sestrama da jedemo.Not My Idea wrote:alica.k wrote:. od prave hrane ja nis ne znam ni napravit, svi to znaju, pa ako oce da jedu znaju da ne dolaze.
ovo prosto ne mogu shvatit. nije da ne znas, nego ne zelis. simple as that. i ti i masa drugih cura. pogotovo one kojima je ponos rec "ma ja ne znam ni jaje napravit"...
nisi udata ergo mama ti kuha pa makar...
mislim, nista licno alice al se svaki put najezim kad ovako nesto cujem..
da ne budi skroz off: ne znam sto izmisljate toplu vodu, nek pravi ko sta voli i sta si moze priustit. oni gosti koji vam dolaze samo da tabire sta i kako kuhate vam nisu potrebni.
problem je sto ne jedem ja sve sto drugi jedu tako da nikad ne bih probala ono sto napravim a da ne volim to jesti, tak da neam pojma jel uspjelo il nije, a obicno ne uspije. ostavila sam se toga.
jaje znam napravit, al to mi nije hrana za goste? znam i skuhat rizu i ispeci/isprzit piletinu, ispeci krompir al mislim da to nista ne spada u ovo sto se ovdje pita.
ne znam napraviti pitu, kojekakve corbe, mozgove i to, jer ja sama to ne jedem i mislim da bi bio epic fail.
- otherside
#72 Re: Sta pravite kada vam se najave gosti?
@not my idea - potpuno si u pravu. ja sam jedna od tih
tj. sad manje al' prije bih poletila (prije nego me i pitaju) da kazem kako ja nista ne znam skuhati, eto mooozda jaja i virsle
ovo sam rekla i svom muzu kad smo se upoznali ali on nije reagovao - pametan covjek
istina je da sam ja uvijek znala napraviti barem desetak solidnih jela ali posto sam zivjela sama bilo mi je lakse privaliti se mami na rucak a ostale obroke nesto gricnuti vani.
eh kad sam se udala nekako me krenu taj sporet
nista spektakularno ali dobih inspiraciju. dvoje ljudi koje skupa jedu - to je vec razlog za pogledati na netu neki recept, iznenaditi i sebe...
prvi zajednicki ramazan sam se bas razmahala - svaki dan iftar, pozivali se prijatelji i rodbina...dobro, mama uskoci s nekim "tezim" tradicionalnim jelom ali ipak...
ono, sto jest-jest, moja jela se spremaju ne duze od pola sata jer i ne volim previse termicki obradjenu hranu.
a sad na temu - kad sam se udala, dolazili su nam i prijatelji i rodbina. nikada nisam napravila neku veliku trpezu da vide kako je mlada vrijedna i sposobna. znaju svi oni da su mladini kvaliteti jaci u drugim oblastima
tesko da ikoga mogu prevariti.
helem, bilo je uvijek nesto za zvaknuti na stolu, nikad nesto sto zahtijeva angazman kuhanja duzi od sat vremena.
ne ocekujem ni od koga da me hrani za naredna dva dana i nikad necu zamjeriti ako u gostima ne dobijem vise od kafe.
ovo sam rekla i svom muzu kad smo se upoznali ali on nije reagovao - pametan covjek
istina je da sam ja uvijek znala napraviti barem desetak solidnih jela ali posto sam zivjela sama bilo mi je lakse privaliti se mami na rucak a ostale obroke nesto gricnuti vani.
eh kad sam se udala nekako me krenu taj sporet
prvi zajednicki ramazan sam se bas razmahala - svaki dan iftar, pozivali se prijatelji i rodbina...dobro, mama uskoci s nekim "tezim" tradicionalnim jelom ali ipak...
ono, sto jest-jest, moja jela se spremaju ne duze od pola sata jer i ne volim previse termicki obradjenu hranu.
a sad na temu - kad sam se udala, dolazili su nam i prijatelji i rodbina. nikada nisam napravila neku veliku trpezu da vide kako je mlada vrijedna i sposobna. znaju svi oni da su mladini kvaliteti jaci u drugim oblastima
helem, bilo je uvijek nesto za zvaknuti na stolu, nikad nesto sto zahtijeva angazman kuhanja duzi od sat vremena.
ne ocekujem ni od koga da me hrani za naredna dva dana i nikad necu zamjeriti ako u gostima ne dobijem vise od kafe.
- CherryLips
#73 Re: Sta pravite kada vam se najave gosti?
Ljudi dragi,sto se svadjate???
I sto neko napisa;zamolila sam za ideje i recepte;a ne ko sta voli i ne voli da jede...Nisam mislila praviti klasicne vecere vec vise fazon kiflica,pogace,lokuma,rolovane teletine i piletine,francusku salatu i sl,razne umake...Nije mi tesko kuhati i to s gustom cinim,ali volim neke standardne namirnice praviti na malo drugaciji nacin. Neki dan sam pravila super cufteta s tunjevinom ili francuski cevap,i to mi je isto super za iznijeti pred goste. Hvala na svakom konkretnom postu i komentaru

- shipak
#74 Re: Sta pravite kada vam se najave gosti?
Ja svašta pravim kad mi dolaze gosti jer baš volim
često pravim slatke i slane muffine (slatke sa čokoladom ili višnjama, slane sa onim meksičkim povrćem ili neka pizza varijanta)
ovo je isto ekstra ukusno http://www.coolinarika.com/recept/mini- ... ese-puffs/
pravim kao mini pizze na tostu (režem na trokutove tost da bude zanimljivije)
kuhana jaja punjena tunjevinom ili nečim drugim
ovo je isto ekstra piletina/puretina/teletina uvaljana u mješavinu prezle, vegete i mocarele izrezane na male kockice. peče se u rerni na 180, a ja za to vrijeme mogu praviti nešto drugo
nekada pravim i piletinu u bijelom umaku sa suhim mesom
uvijek bude tanjir sa suhim mesom, sirevima i sl, neka salata i tako
teleće/pileće šnicle i ako su same uz njih domaći tartar umak
ćufte ala hasan paša izgleda cool pa i to nekad http://www.coolinarika.com/recept/cufte ... asan-pasa/
pizzu pravim ako nekoga zovem na pizzu, i tada samo nju poslužujem
krompir, zapečen, nekada ga zalijem vrhnjem pred kraj pečenja bude super sa mladim sirom i pavlakom
povrće, često ono ledo sa začinima i puterom ili maslinovim uljem
kolači budu uvijek
ako se neko najavi u zadnji tren pravim u zadnje vrijeme ovo pa služim uz sladoled dok je još vruće http://www.coolinarika.com/recept/823067/
pite ako se ima vremena, nekada i uljevak od zelja, ili uljevak okrenem na furku rolata premazanog pavlakom
opet ako imam vremena bude i kifle obično ove http://www.coolinarika.com/recept/mlije ... -stangice/ s tim što ih različito motam pa nekada ispadne od njih ono kao ružice umotana pogača
ne pravim sve ovo za jedne goste nego kombinujem zavisno šta ko voli. uglavnom volim kuhati pa uvijek nešto napravim maksuz.
inače za goste ne pravim supe, variva i slično jer mi niko nikada ne dolazi na ručak, uvijek je u pitanju da se ima šta prezalogajiti dok ćumuramo uvečer.
iftari su druga priča. tu idu šiš ćevap, bamija, razna variva, pite, neke kerefeke za one koji ne vole variva tipa pileće ili teleće šnicle same ili u sosu ili punjene, riža sa paprikama, povrće, krompir...
često pravim slatke i slane muffine (slatke sa čokoladom ili višnjama, slane sa onim meksičkim povrćem ili neka pizza varijanta)
ovo je isto ekstra ukusno http://www.coolinarika.com/recept/mini- ... ese-puffs/
pravim kao mini pizze na tostu (režem na trokutove tost da bude zanimljivije)
kuhana jaja punjena tunjevinom ili nečim drugim
ovo je isto ekstra piletina/puretina/teletina uvaljana u mješavinu prezle, vegete i mocarele izrezane na male kockice. peče se u rerni na 180, a ja za to vrijeme mogu praviti nešto drugo
nekada pravim i piletinu u bijelom umaku sa suhim mesom
uvijek bude tanjir sa suhim mesom, sirevima i sl, neka salata i tako
teleće/pileće šnicle i ako su same uz njih domaći tartar umak
ćufte ala hasan paša izgleda cool pa i to nekad http://www.coolinarika.com/recept/cufte ... asan-pasa/
pizzu pravim ako nekoga zovem na pizzu, i tada samo nju poslužujem
krompir, zapečen, nekada ga zalijem vrhnjem pred kraj pečenja bude super sa mladim sirom i pavlakom
povrće, često ono ledo sa začinima i puterom ili maslinovim uljem
kolači budu uvijek
ako se neko najavi u zadnji tren pravim u zadnje vrijeme ovo pa služim uz sladoled dok je još vruće http://www.coolinarika.com/recept/823067/
pite ako se ima vremena, nekada i uljevak od zelja, ili uljevak okrenem na furku rolata premazanog pavlakom
opet ako imam vremena bude i kifle obično ove http://www.coolinarika.com/recept/mlije ... -stangice/ s tim što ih različito motam pa nekada ispadne od njih ono kao ružice umotana pogača
ne pravim sve ovo za jedne goste nego kombinujem zavisno šta ko voli. uglavnom volim kuhati pa uvijek nešto napravim maksuz.
inače za goste ne pravim supe, variva i slično jer mi niko nikada ne dolazi na ručak, uvijek je u pitanju da se ima šta prezalogajiti dok ćumuramo uvečer.
iftari su druga priča. tu idu šiš ćevap, bamija, razna variva, pite, neke kerefeke za one koji ne vole variva tipa pileće ili teleće šnicle same ili u sosu ili punjene, riža sa paprikama, povrće, krompir...
- krompir i riza
#75 Re: Sta pravite kada vam se najave gosti?
Kad sam i sama postala mlada, ista stvar me mucila. Meni sam prilagodjavala tipu gostiju: za prijatelje i omladinu nesto opustenije varijante, za starije goste s muzeve i moje strane ozbiljniji menu. Obzirom da i sama radim, snalazila sam se sa receptima koji nisu previse zahmetli. Evo nekih ideja,pa mozes iskombinovati sebi : supa ili neka povrtna corba, polagana zeljanica (gotove jufke,slozis je za 5 min) , pastrmka (brzo bude gotova, nije zahmetli a super opcija za one koji ne vole pite i meso) , pileci fileti u umaku od sampinjona (s vrhnjem za kuhanje) , riza kao prilog bilo kojoj vrsti pohovanog mesa ili patlidzanima, punjene paprike (njih cini mi se svako voli,a mozes ih spremiti i dan ranije) , palacinke ili kuglof za desert, mozda i kompot umjesto soka (znam da su se moji gosti time odusevljavali) ....
Bitno je samo da vodis racuna da imas malo raznovrsniji menu,da se ne bi desilo da imas samo meso na trpezi a neko od gostiju vegetarijanac. Moja svekrva npr,ne voli ribu a svekar obozava, pa sam pored ribe pravila i pohovanu puretinu s rizom, pa nek svako sebi bira.
Eto,nadam se da je koja ideja pomogla.
LP
Riza
Bitno je samo da vodis racuna da imas malo raznovrsniji menu,da se ne bi desilo da imas samo meso na trpezi a neko od gostiju vegetarijanac. Moja svekrva npr,ne voli ribu a svekar obozava, pa sam pored ribe pravila i pohovanu puretinu s rizom, pa nek svako sebi bira.
Eto,nadam se da je koja ideja pomogla.
LP
Riza