Sta pravite kada vam se najave gosti?
Moderator: anex
- CherryLips
#1 Sta pravite kada vam se najave gosti?
Znaci,kao zakuska. Nedavno smo se vjencali,i svi najavljuju "eto nas cim Ramazan prodje". Pa ako imate nekih finih recepata za preporuciti,pucajte!:)
-
(ne)forumas
#2 Re: Sta pravite kada vam se najave gosti?
pravim belaj da ne dodju 
- malenna
#3 Re: Sta pravite kada vam se najave gosti?
Ja uglavnom spremam veceru, uvijek gledam da bude nesto specijalno. Volim imati goste hehehe 
- pirmin
- lara b.
#5 Re: Sta pravite kada vam se najave gosti?
ja sam nedavno bila kod rodjaka koji se ozenio, pa nam je njegova zena napravila obilnu veceru...svi kasnije komentarisali da mlada zna kuhati i da se dobro ozenio...
uglavnom da predjem na meni
dosli i pili neki domaci sok, ona je odmah postavila sto i tako vecrali...bila je begova corba, peceni krompirici i piletina, pita, salata paradajiz/kupus koju je lijepo aranzirala i kasnije ruzice i torta/domaca/...uglavnom mlada izgleda dosta kuha, jer koliko sam je shvatila svaki dan su joj dolazili gosti
mama joj cini se poslala kolace i pitu, kaze ona nema vremena svaki dan spremati jer kasno dodje s posla...
uglavnom mislim da trebas vidjeti ko ti dolazi...jel to nesto za veceru ili gricnuti...
imam i iskustvo jedne drugarice...njoj su tako prvi mjesec dolazili, ali vecinom i mladja raja i nisu svi bili za veceru, pa je ona kupila fritezu i kaze po vise tura ustipaka i krofni pravila, pa servira u male zdjelice pavlaku, fran.salatu, ajvar, marmeladu itd... pa uzima ko sta zeli... uglavnom uz to ide torta i neki kolac/ona je pravila rolate s bananom
et ako se jos cega sjetim napisem, jer znam da su to nezgodni momenti
uglavnom da predjem na meni
mama joj cini se poslala kolace i pitu, kaze ona nema vremena svaki dan spremati jer kasno dodje s posla...
uglavnom mislim da trebas vidjeti ko ti dolazi...jel to nesto za veceru ili gricnuti...
imam i iskustvo jedne drugarice...njoj su tako prvi mjesec dolazili, ali vecinom i mladja raja i nisu svi bili za veceru, pa je ona kupila fritezu i kaze po vise tura ustipaka i krofni pravila, pa servira u male zdjelice pavlaku, fran.salatu, ajvar, marmeladu itd... pa uzima ko sta zeli... uglavnom uz to ide torta i neki kolac/ona je pravila rolate s bananom
et ako se jos cega sjetim napisem, jer znam da su to nezgodni momenti
- KatarinaKosaca
- Location: Izmedju kurvinih sinova i pokvarenih kurvinih sinova
#6 Re: Sta pravite kada vam se najave gosti?
Za predjelo pravim paellu, za glavno jelo biftek sa vrganjima, zelenu salatu i neku tortu. U ovisnosi od vrste gostiju, variram u izboru kolača. Paella je riža (mora biti kvalitetna, inače trošim italijansku vakumiranu) sa lignjama i kozicama koja se da lijepo aranžirati. Gostima nikad ne iznosim piletinu i ne smatram se dobro ugošćenom , ako je meni iznesu.
-
majkača
#7 Re: Sta pravite kada vam se najave gosti?
kod mene obavezno prvo juha, hadzijski cevap je nesto s cim ne mozes pogrijesiti i uz to neki prilog, buredzici, poslije neki kolac i voce.... 
-
dolmetscher
#8 Re: Sta pravite kada vam se najave gosti?
Ma uhvati se jednog menija i svima pravi isto. Niko ne zna sta su kod tebe jeli jucerasnji gosti 
- Ma.Le.Na
#9 Re: Sta pravite kada vam se najave gosti?
supa/corba...glavno jelo sa 2-3 priloga..pite...salata...na kraju desert..
- Bambi_na_kofeinu
#10 Re: Sta pravite kada vam se najave gosti?
Zašto?KatarinaKosaca wrote: Gostima nikad ne iznosim piletinu i ne smatram se dobro ugošćenom , ako je meni iznesu.
Nije da nešto pretjerano volim ili ne volim piletinu, ali se obično smatram dobro ugošćena kad je od srca i u lijepom raspoloženju
Da ne budem offtopik, za neko manje formalno društvo (čitaj mlađu raju) više bih se bazirala na finger foods, neki dipovi, umaci, kanapeići, kiflice, smotuljci od povrća, sir, suho meso, tako.
A za neke "ozbiljnije" prilike, supa, glavno jelo s mesom
- otherside
#11 Re: Sta pravite kada vam se najave gosti?
posto ja nisam profi (ni blizu) u kuhinji a iskreno i ne volim kuhati, gostima obicno donesem kolac, kafu, sok, voce, sladoled, grickalice
a ako se bas mora nesto pojesti onda je varijanta s jami zvrkovima (razne vrste) + na ovalu narezani suhomesnati proizvodi, sirevi, jaja + sezonske salate
nije se niko bunio
a ako se bas mora nesto pojesti onda je varijanta s jami zvrkovima (razne vrste) + na ovalu narezani suhomesnati proizvodi, sirevi, jaja + sezonske salate
nije se niko bunio
- nosara
#12 Re: Sta pravite kada vam se najave gosti?
Nisi nobles...Bambi_na_kofeinu wrote:Zašto?KatarinaKosaca wrote: Gostima nikad ne iznosim piletinu i ne smatram se dobro ugošćenom , ako je meni iznesu.![]()
Nije da nešto pretjerano volim ili ne volim piletinu, ali se obično smatram dobro ugošćena kad je od srca i u lijepom raspoloženju![]()
Meni kad neko iznese piletinu demonstrativno prosvjedujem i napustam predmetni domjenak...
Ako na sofri nema tradicionalne bosanske paelle (koji god to klinac bilo) podignem desnu obrvu i tako naduren pokvarim predmetni domjenak...
-
nisam_ja_
#13 Re: Sta pravite kada vam se najave gosti?
Ma šta god napraviš, njegova rodbina će te tračati i neće biti zadovoljna, a tvoji će pričati kako sve foliraš i praviš važna 
-
nisam_ja_
#14 Re: Sta pravite kada vam se najave gosti?
Meni kad neko iznese piletinu ja mu j... sve po spisku i mater nekulturnu i seljakluk i sve ostalo. Čuj piletinu da jedem. Ako mi neko kavijar ne iznese, neću ni da se druzim s takvim ljudimanosara wrote:Nisi nobles...Bambi_na_kofeinu wrote:Zašto?KatarinaKosaca wrote: Gostima nikad ne iznosim piletinu i ne smatram se dobro ugošćenom , ako je meni iznesu.![]()
Nije da nešto pretjerano volim ili ne volim piletinu, ali se obično smatram dobro ugošćena kad je od srca i u lijepom raspoloženju![]()
Cuj, piletina...!?
![]()
Meni kad neko iznese piletinu demonstrativno prosvjedujem i napustam predmetni domjenak...![]()
Ako na sofri nema tradicionalne bosanske paelle (koji god to klinac bilo) podignem desnu obrvu i tako naduren pokvarim predmetni domjenak...
- otherside
#15 Re: Sta pravite kada vam se najave gosti?
od mesa jedem samo piletinu i ribu. kod ovih "sto ne iznose piletinu" ostanem gladna
buduci da kod nas rijetko ko pravi ribu za rucak ili veceru....
- nosara
#16 Re: Sta pravite kada vam se najave gosti?
Moze riba, losos, naravno sirov, tek umlacen zlatnim cekicem... Ali, piletina...!? Jedva oprostim pauna, servirana piletina mi je previse, sorry...otherside wrote:od mesa jedem samo piletinu i ribu. kod ovih "sto ne iznose piletinu" ostanem gladna![]()
- otherside
#17 Re: Sta pravite kada vam se najave gosti?
nosara wrote:Moze riba, losos, naravno sirov, tek umlacen zlatnim cekicem... Ali, piletina...!? Jedva oprostim pauna, servirana piletina mi je previse, sorry...otherside wrote:od mesa jedem samo piletinu i ribu. kod ovih "sto ne iznose piletinu" ostanem gladna![]()
- pustopoljina
#18 Re: Sta pravite kada vam se najave gosti?
drago mi je kad dodjem u neciju kucu i osjecam se dobrodoslom, jela nisu kupljena, nego domaca radinost, pa makar se i o kljukusi radilo. nisam nista extra u odnosu na domacine.
sto je vise kupljenih stvari na stolu, imam osjecaj da sam vise stranac u toj kuci.
sto je vise kupljenih stvari na stolu, imam osjecaj da sam vise stranac u toj kuci.
- otherside
#19 Re: Sta pravite kada vam se najave gosti?
ja nikome ne idem u goste da me nahrani vec druzenja radi.pustopoljina wrote:drago mi je kad dodjem u neciju kucu i osjecam se dobrodoslom, jela nisu kupljena, nego domaca radinost, pa makar se i o kljukusi radilo. nisam nista extra u odnosu na domacine.
sto je vise kupljenih stvari na stolu, imam osjecaj da sam vise strana u toj kuci.
ako me necim ugosti, to je bonus i ne razmisljam iz koje "produkcije" je to doputovalo do stola.
kolacu se obradujem vise nego mesu
- nosara
#20 Re: Sta pravite kada vam se najave gosti?
Apsolutno...! Ako domacin nije pred mojim ocima masakrirao rostilj, bolje mu je da me ne zove...pustopoljina wrote:drago mi je kad dodjem u neciju kucu i osjecam se dobrodoslom, jela nisu kupljena, nego domaca radinost, pa makar se i o kljukusi radilo. nisam nista extra u odnosu na domacine.
Cuj, kupljena sacherica...! E nesec, pa makar mikser ne ispustala iz ruku cijeli dan...!
Hocu vino od netom gazatog grozdja, mineralnu iz serpe, drito sa izvora, a maracuju berem sam, ili mi ne treba...
Necu da budem svabo u dotiranom filmu...!
- pustopoljina
#21 Re: Sta pravite kada vam se najave gosti?
nije to...
ima ljudi pa rade, i to dobro razumijem...ali ima ih, nazalost, mnogo vise koji ne rade, ali se potrose kao budale...kupujuci gluposti.
niti sam ja zeljna te pite ili kolaca od ovoga ili onoga, niti su oni mene docekali kao nekog pred kim se ne moraju pokazivati...
meni smeta.
ima ljudi pa rade, i to dobro razumijem...ali ima ih, nazalost, mnogo vise koji ne rade, ali se potrose kao budale...kupujuci gluposti.
niti sam ja zeljna te pite ili kolaca od ovoga ili onoga, niti su oni mene docekali kao nekog pred kim se ne moraju pokazivati...
meni smeta.
- pustopoljina
#22 Re: Sta pravite kada vam se najave gosti?
upravo tako, samo izgleda iz razlicitog ugla...otherside wrote:ja nikome ne idem u goste da me nahrani vec druzenja radi.pustopoljina wrote:drago mi je kad dodjem u neciju kucu i osjecam se dobrodoslom, jela nisu kupljena, nego domaca radinost, pa makar se i o kljukusi radilo. nisam nista extra u odnosu na domacine.
sto je vise kupljenih stvari na stolu, imam osjecaj da sam vise strana u toj kuci.
ako me necim ugosti, to je bonus i ne razmisljam iz koje "produkcije" je to doputovalo do stola.
kolacu se obradujem vise nego mesu
ako ti stavljas meni na stol, nesto sto ne znas sama napraviti, ali osjecas da MORAS znati
-
mzungu
#23 Re: Sta pravite kada vam se najave gosti?
More......
U ribarnicu kod trznice po namirnice, nisam dugo bio jer sam vise vani nego u Sa, ali cuo sam da se moze i naruciti kod njih.
Uglavnom kad sam kuci riba, kozice, lignje. Kad raju docekujem vani onda rostilj, mesine u Mujanica dan prije, dobar pajc i pravac livada (Igman mi je naj). Inace ovo je bas cool, zasto moras ekipu docekati kuci, izlet u prirodu i tamo ih docekas (manje hizmeta)
Volim kuhati pravo, i kontam kad napustim ovo sto radim, idem u kuhare garant. Master chefovi su za mene male mace
U slast
U ribarnicu kod trznice po namirnice, nisam dugo bio jer sam vise vani nego u Sa, ali cuo sam da se moze i naruciti kod njih.
Uglavnom kad sam kuci riba, kozice, lignje. Kad raju docekujem vani onda rostilj, mesine u Mujanica dan prije, dobar pajc i pravac livada (Igman mi je naj). Inace ovo je bas cool, zasto moras ekipu docekati kuci, izlet u prirodu i tamo ih docekas (manje hizmeta)
Volim kuhati pravo, i kontam kad napustim ovo sto radim, idem u kuhare garant. Master chefovi su za mene male mace
U slast
-
Poskočica
#24 Re: Sta pravite kada vam se najave gosti?
Kako se gosti obično nekako najave u toku dana, a dođu oko 19 ili 20 sati, menu mora biti adekvatan tome vremenu. U mnogim supermarketima mogu se kupiti crvene paprike roge -pečene pakirane u tegli i zaista su fantastične. Mladi sir, dobar masni kajmak, ajvar, rolovana teletina tanko izrezana na mašinu, pureći panirani medaljoni ( Puris), različite salate- francuska, šopska, ruska, panirani štapići od povrća, pureći medaljoni u gorgonzola sosu, pečena jagnjetina i teletina ( može stajati i nekoliko dana, samo ne treba sve odmah izrezati), slagani burek jer ostane mnogo više sočan od ostalih oblika...Kako su prije Ramazana i meni svaku večer dolazili gosti, tako mi je to ostalo u sjećanju što smo mama i ja pripremale 
- madtv
#25 Re: Sta pravite kada vam se najave gosti?
nisam_ja_ wrote: Meni kad neko iznese piletinu ja mu j... sve po spisku i mater nekulturnu i seljakluk i sve ostalo. Čuj piletinu da jedem. Ako mi neko kavijar ne iznese, neću ni da se druzim s takvim ljudima