STA MISLIMO O BIVSOJ YU

Locked
CPT

#4126 Re: STA MISLIMO O BIVSOJ YU

Post by CPT »

piupiu wrote: 16/01/2020 13:15
CPT wrote: 16/01/2020 12:42
I ne bas... Nije se odlazilo zbog "neslaganja sa politikom" vec zbog gladi. Kad su odlazili nisu znali hoce li uzivati "sva gradjanska prava". Cesto nisu, neki i danas ne uzivaju tako bitna gradjanska prava. Osim toga to i nije bit posta.

Izseljavanje iz BIH je pocelo bar prije 50 godina i nema nikakve veze sa ovom pricom. Izseljava se iz SLO/HR/SRBIJE....
Čini mi se da ti to nisi baš najbolje pročitao. Ni tekst koji si postavio, ni zaključak koji sam ja kopirala.

Kakva glad 70-ih? Piše ti u tekstu da je odlazak bio organizovan od strane države, da je država davala instrukcije o predstavljanju Ju u inostranstvu, već sam pisala da je moja tetka otišla početkom 70-ih i navela razloge koje mi je dala ('tamo su bile bolje plate', 'ko ne želi bolje'), i da se sam odlazak organizovao preko državnih agencija, po državnom ugovoru. Kako nisu znali da će imati sva gradjanska prava?

U zaključku se postavlja pitanje zašto dijaspora podržava desnicu u državama iz kojih potiče. Dobro pitanje vrijedno rasprave, posebno kad se uzme u obzir da desnica u njihovim izabranim država nije ta koja na njih blagonaklono gleda.
Drzava nije "izvozila" ljude zbog vremenskih uslova. Ako populacija nema posla posljedica je glad. I da, sedamdesetih se u nekim dijelovima BIH gladovalo. Obicno nisu izvozili zubara i nisu mogli znati sta mogu ocekivati tj. kako ce zivjeti. Daleko od toga da su svi uzivali "sva gradjanska prava".

Dijaspora nije homogeni kolektiv, Bosnjaci nemaju desnice (tu mislim na stranke sa vise od 0.1%).
Last edited by CPT on 16/01/2020 13:22, edited 1 time in total.
CPT

#4127 Re: STA MISLIMO O BIVSOJ YU

Post by CPT »

Dozer wrote: 16/01/2020 13:15 Kree, kva, muuu...ovako izgledaju tvoji postovi @CPT ... Nista ni sa cim... Babe i zabe, kruske i lubenice...

Meni je samo cudno da ti ne kontas da ti Slovenci i EU vjerovatno prate sve sta pises. Ne bi me iznenadilo da ti jedan dan pokucaju na vrata i deportuju te kao "radikalni i ekstremisticki element"...
To te "jugoslavenske metode" i nacionalno bosanska verzija gradjanskih prava.

Btw, nigdje nisam spomenuo svoju religiju ili pisao o Islamu. Ne sjecam se da uopste imam post u tom dijelu Forum. Radikalni i ektremisticki element kazes? :lol:
Dozer

#4128 Re: STA MISLIMO O BIVSOJ YU

Post by Dozer »

Zalosno...radikalizam i ekstremizam nisu samo religijska tapija...
CPT

#4129 Re: STA MISLIMO O BIVSOJ YU

Post by CPT »

Dozer wrote: 16/01/2020 13:22 Zalosno...radikalizam i ekstremizam nisu samo religijska tapija...
Radikalni antikomunist drzavi gdje se komunizam posmatra kao totalitarni rezim. Jos koji biser?! :lol:
Dozer

#4130 Re: STA MISLIMO O BIVSOJ YU

Post by Dozer »

Ako je sta meni, soryy, jbg...
CPT, who is currently on your ignore list, made this post.
piupiu

#4131 Re: STA MISLIMO O BIVSOJ YU

Post by piupiu »

CPT wrote: 16/01/2020 13:19 Drzava nije "izvozila" ljude zbog vremenskih uslova. Ako populacija nema posla posljedica je glad. I da, sedamdesetih se u nekim dijelovima BIH gladovalo. Obicno nisu izvozili zubara i nisu mogli znati sta mogu ocekivati tj. kako ce zivjeti. Daleko od toga da su svi uzivali "sva gradjanska prava".

Dijaspora nije homogeni kolektiv, Bosnjaci nemaju desnice.
A Pokret nacionalnog ponosa? :D Da si rekao da nema ljevice, tu bih se još i složila. Doduše, ima - SDA! Ekstremna ekonomska ljevica! Svi na budžet i svima od nas (njih) prema potrebama.

Dijaspora je, čini mi se, na ovoj temi izuzetno homogena u podržavanju ideologija i politika politički konzervativnih (dakle desnih u političkom spektrumu) i populističkih stranaka, koje uspješno prodaju ljudima muda pod nacionalne bubrege i pljačkaju i rastaču državu već 25 godina.

No da se vratimo temi članka - Jugoslavija. Daj nam neke izvore o gladi u Bosni 70-ih, ja bih voljela da vidim neke statistike o tome.
Dozer

#4132 Re: STA MISLIMO O BIVSOJ YU

Post by Dozer »

I ti si prezahtjevna... :D
Sad ce razne nevezane statistike iz YU, cime ce zamazati odgovor na tvoje stvarno pitanje :D
piupiu

#4133 Re: STA MISLIMO O BIVSOJ YU

Post by piupiu »

Dozer wrote: 16/01/2020 13:49 I ti si prezahtjevna... :D
Sad ce razne nevezane statistike iz YU, cime ce zamazati odgovor na tvoje stvarno pitanje :D
A ne znam, bila je neka svjetska prehrambena kriza sedamdesetih (kao i naftna), pa rekoh da nije to. Ali ti globalni trendovi se na forumu obično ne pikaju. Nego, pošto se revizionistička fikcija baš razmahala, kontam, da bi do sada već imali tomove na temu kako su komunjare izgladnjivale Bosance 70-ih godina prošlog vijeka. A nemamo. Kao što znamo da su Ameri garant sletjeli na Mjesec, jer bi ih u protivnom Rusi razbucali u propagandnom ratu. A nisu.
CPT

#4134 Re: STA MISLIMO O BIVSOJ YU

Post by CPT »

piupiu wrote: 16/01/2020 13:39
CPT wrote: 16/01/2020 13:19 Drzava nije "izvozila" ljude zbog vremenskih uslova. Ako populacija nema posla posljedica je glad. I da, sedamdesetih se u nekim dijelovima BIH gladovalo. Obicno nisu izvozili zubara i nisu mogli znati sta mogu ocekivati tj. kako ce zivjeti. Daleko od toga da su svi uzivali "sva gradjanska prava".

Dijaspora nije homogeni kolektiv, Bosnjaci nemaju desnice.
A Pokret nacionalnog ponosa? :D Da si rekao da nema ljevice, tu bih se još i složila. Doduše, ima - SDA! Ekstremna ekonomska ljevica! Svi na budžet i svima od nas (njih) prema potrebama.

Dijaspora je, čini mi se, na ovoj temi izuzetno homogena u podržavanju ideologija i politika politički konzervativnih (dakle desnih u političkom spektrumu) i populističkih stranaka, koje uspješno prodaju ljudima muda pod nacionalne bubrege i pljačkaju i rastaču državu već 25 godina.

No da se vratimo temi članka - Jugoslavija. Daj nam neke izvore o gladi u Bosni 70-ih, ja bih voljela da vidim neke statistike o tome.
To sad pikamo pokrete manje od lokalnog ribarskog drustva? Dijaspora predstavlja simbolican broj glasova i svakako nije bitno sta podrzavaju. U svakom slucaju daleko od toga se podrzava iste ili nepostojecu desnicu.

U ovoj temi imas izvora, tekstovi i klipove iz onog doba. Potrazi malo. Btw, zasto mislis da se odlazilo iz SFRJ zadnjih 50 godina? Jednog jutra se probudis i skontas da zelis sa lopatom crnciti na gradilistu u Berlinu?! Zivjeti u baraci negdje? Itd, itd?

Za pocetak:
CPT

#4135 Re: STA MISLIMO O BIVSOJ YU

Post by CPT »

piupiu wrote: 16/01/2020 14:28
Dozer wrote: 16/01/2020 13:49 I ti si prezahtjevna... :D
A ne znam, bila je neka svjetska prehrambena kriza sedamdesetih (kao i naftna), pa rekoh da nije to. Ali ti globalni trendovi se na forumu obično ne pikaju. Nego, pošto se revizionistička fikcija baš razmahala, kontam, da bi do sada već imali tomove na temu kako su komunjare izgladnjivale Bosance 70-ih godina prošlog vijeka. A nemamo. Kao što znamo da su Ameri garant sletjeli na Mjesec, jer bi ih u protivnom Rusi razbucali u propagandnom ratu. A nisu.
Ne govorim o prehrambenoj krizi, govorim o gladi jer ljudi nisu imali posla. A to da stvari nije bilo (cak i kad si imao novac) tj. nisu funkcionisale je bilo tad standardno. Znas da je BIH bila nerazvijeni cak i one drzave.
Dozer

#4136 Re: STA MISLIMO O BIVSOJ YU

Post by Dozer »

As I said... :-D
piupiu

#4137 Re: STA MISLIMO O BIVSOJ YU

Post by piupiu »

CPT wrote: 16/01/2020 15:09 To sad pikamo pokrete manje od lokalnog ribarskog drustva?
Pa daaaaj, majku mu, malo smisla za humor, nešto, nije rat. :|
Dijaspora predstavlja simbolican broj glasova i svakako nije bitno sta podrzavaju. U svakom slucaju daleko od toga se podrzava iste

Ne bi se reklo po temama na ovom forumu. Dijaspora koja je otišla u zadnjih 10 godina ih sigurno ne podržava. Dijaspora koja je otišla prije rata je finansirala HDZ i SDA.
ili nepostojecu desnicu.
Desnica= SDA, HDZ, SDS su originalna nacionalistička desnica ove zemlje. I danas su. Ovi gore skinheadsi su ekstremna desnica, a konzervativci, nacionalisti, neoliberali, itd... su desnica. Na desnoj strani političkog spektra.
U ovoj temi imas izvora, tekstovi i klipove iz onog doba. Potrazi malo. Btw, zasto mislis da se odlazilo iz SFRJ zadnjih 50 godina? Jednog jutra se probudis i skontas da zelis sa lopatom crnciti na gradilistu u Berlinu?! Zivjeti u baraci negdje? Itd, itd?
Ne treba mi dokumentarac, imam u svojoj porodici troje koje su otišli. Niko nije bio gladan. I niko nije živio u baraci. Dvoje od troje su se vratili u roku od 10 godina. Pitala sam za 'glad u Bosni', jer je nisam iz tvog posta doživjela kao metaforu.
piupiu

#4138 Re: STA MISLIMO O BIVSOJ YU

Post by piupiu »

John Cleese wrote: 16/01/2020 12:21
Eto vidis da nije tesko napisati konstruktivan post :|

Narocito mi se dopada sto prilikom pisanja tog posta nije stradala nijedna domaca zivotinja.
:lol: :lol: :lol:
Bloo
Globalna šefica

#4139 Re: STA MISLIMO O BIVSOJ YU

Post by Bloo »

Pa zuto pilence, to je metafora...glad za radom. Da se radi i da se ima, da se ostvari kao covjek i kao radnik. Glad za boljim *stagod*
A ne bukvalna glad...

Ccc...
piupiu

#4140 Re: STA MISLIMO O BIVSOJ YU

Post by piupiu »

Bloo wrote: 16/01/2020 09:21
piupiu wrote: 15/01/2020 16:27
Bloo wrote: 15/01/2020 16:23 @piupiu

mozda bi ispravan izraz bio perpetuating victimhood?
imali smo neku diskusiju oko clanka i bas pricali o tome kako je tesko ovo prevesti, a pokriva dosta iz trenutne diskusije
Victimhood na jednu stranu, a viktimološki nacionalizam na drugu. Kao dva posebna fenomena. Ja sam govorila o nacionalizmu koji se gradi na narativu žrtve.
S tim da mi se čini da je vikt. nacionalizam prisutan od 1943. (naravno retroaktivno), dok u ranijim periodima se naglašava supremacija i autohtonost (naravno opet retroaktivno iz pozicije 90tih).
U nacionalnim programima kod BHS? Ili šire? Ili nešto treće?
piupiu

#4141 Re: STA MISLIMO O BIVSOJ YU

Post by piupiu »

Bloo wrote: 16/01/2020 16:17 Pa zuto pilence, to je metafora...glad za radom. Da se radi i da se ima, da se ostvari kao covjek i kao radnik. Glad za boljim *stagod*
A ne bukvalna glad...

Ccc...
:lol: :lol: :lol:

Eh, to, mi smo uvijek bili gladni rada, samo nam nisu dali. :D
hAZNADAR

#4142 Re: STA MISLIMO O BIVSOJ YU

Post by hAZNADAR »

John Cleese wrote: 16/01/2020 11:55
hAZNADAR wrote: 16/01/2020 09:42 Ah ta divna vremena kada sam bio Anakin davne 2012-te i dobijao lajkove na forumu,.. dok ne rece kako je YU imala ipak neke greske,.. i tada postah Darth :mrgreen: Bolje ikad nego nikad.
Ma nisi ti "Darth" - ti si Kalimero :D

Evo pisao sam, primjera radi i ja o kojekakvim greskama - da kazem kako sam pisao da je "YU imala neke greske" bi cak bio i zesci eufemizam, pa ipak nemam takav "problem" kao ti :|

I za taj famozni "sukob" oko bosanstva i bosnjastva sam jasno napisao i da je tragikomican i zasto - i opet nista :|

Da nece, ipak, biti da si ljudima antipatican iz drugih razloga, a ne zato sto si (uglavnom na forumu, a i to sa bezbjedne i geografske i vremenske udaljenosti, sto je, prakticno dokazano, pri vrhu liste tvojih prioriteta) tako "veliki" Bosnjak?

Sta ti mislis? :D
Pa nisam bas ovdje sa namjerom da steknem virtuelna prijateljstva. :mrgreen:
Iskreno receno - moje bosnjastvo mi osim ovog rata na forumu i nije bas neka svakodnevica, svjetonazor,.... Da nema ovdje strijela na to - nebih ni ovdje spominjao. Isto ko neka rubrika u nekom formularu koju rijetko popunis.

Medjutim - tacno je da ljevica u BiH ima ogromnu falinku, gresku u startu,... a to je Jugoslovenstvo. Bjezanje, prezir, ogradjivanje,.. od bosnjastva i izmisljanje fgr bosanstva je samo YU atavizam i eho minulih standarda. Buduci da u istoj grupi vaze i stereotipi SDA=Bosnjastvo, SDA=dijaspora,... itd. - otuda i stigmatizacija odredjenih grupa, opredjeljenja,....

Istina jeste da su fgr ovdje na forumu ekstremisti. I da je YU glavno mjerilo u tumacenju nekoga. Ako livo YU - ti si dobar kakav god da si, ako ne - ne valja sta god da pises i imas etikete poput SDA, sovinizam, hegemonizam, islamizam,... i sl.

Uzmi primjer Djordja Balasevica - legende, velikana,... sve naj,... Nekada je vazio za princa, zakletvu,... medju jugonostalgicarima jer je i sam tako pricao. Medjutim i on je odustao od toga, prerastao,.. i prije dvije godine godine cini mi se je dao izjavu da YU ipak nije valjala jer da jeste nebi se onako raspala.
http://ba.n1info.com/Showbiz/a247978/Ba ... ljala.html

Reakcija forumskog fgr je bila slicna kao reakcija na Komsica prosli mjesec. Pa su u istom danu poceli pisati kako Djole ustvari nije nikada valjao, sund i kic, prodao se i uvijek se prodavao, hinja, ljigo,... i sl. Pa kada Djole moze u jednom trenu slaviti a u drugom pljuvati - jos lakse bilo koji forumas ovdje.
hAZNADAR

#4143 Re: STA MISLIMO O BIVSOJ YU

Post by hAZNADAR »

piupiu wrote: 16/01/2020 15:57
CPT wrote: 16/01/2020 15:09 Dijaspora predstavlja simbolican broj glasova i svakako nije bitno sta podrzavaju. U svakom slucaju daleko od toga se podrzava iste

.......ili nepostojecu desnicu.

Ne bi se reklo po temama na ovom forumu. Dijaspora koja je otišla u zadnjih 10 godina ih sigurno ne podržava. Dijaspora koja je otišla prije rata je finansirala HDZ i SDA.

Desnica= SDA, HDZ, SDS su originalna nacionalistička desnica ove zemlje. I danas su. Ovi gore skinheadsi su ekstremna desnica, a konzervativci, nacionalisti, neoliberali, itd... su desnica. Na desnoj strani političkog spektra.

Tipicna fgr greska gdje se poredi hrvatska i bosnjacka dijaspora. Ono malo bosnjacke dijaspore prije rata je bilo uvijek bilo blize jugoslovenstvu negoli tobozem bosnjackom nacionalizmu.
Hrvati su druga prica - nacionalno zreliji narod, generacijama sa tim imenom i svjesni toga,.. imali su nacionalizam i proje 100 god. za razliku od Bosnjaka koji su jos u povoju. Hrvatska dijaspora je bila nabrijana na YU i na bilo koji vid socijalizma, ljevice,... Bosnjacka dijaspora postoji tek od 90-tih gdje je samo preslikano isto stanje kao u BiH,.. - dakle nema ni ljevice ni desnice. Osim ovih integrisanih koji su se opredjelili za ljevicu ili desnicu u zemlji gdje zive. Ali u BiH se nemaju na sta nakaciti, sa cim poistovjetiti,... pa tako je svaka prica o desnici u Bosnjaka suvisna a jos vise toboze pomaganje izvana od strane ekstremne emigracije.

Kada smo vec kod ljevice i desnice u svijetu - dakle stvarne slike i nastupa ljevice i desnice - to se posebno ocituje po pitanju muslimana . Ljevica je najtolerantnija politicka platforma i ujedno najtolerantnija prema muslimanima. Normalno je u clanstvu neke ljevicarske stranke vani vidjeti napr i pokrivene zene. Danasnje desnica u Evropi se uglavnom ocituje, ogleda po pitanju odbojnosti prema muslimanima, islamu opcenito. Imaju naravno i druge agende - ali predrasude, islamofobija, ksenofobija,... su danas najbitnija znacajka desnice.

I ako to pokusamo preslikati na BiH - stvar je vise nego jasna. Imamo paradoks, perverziju da je domaca ljevica u BiH najbliza desnici. FGR je vise desnica cak i od SDA. Nadji mi uostalom ijednu modernu i uspjesnu ljevicu danasnjice da slavi propalu diktaturu, pljuje po islamu kojeg provlaci kroz mitomanske kontekste posmatra kao civilizacijski inferioran u odnosu na krscanstvo, da pokusava stvoriti klasne razlike u drustvu gdje siri mrznju prema nekom etnosu, vjeri, selu, dijaspori, dosljacima, provinciji,...

AKo uopce moramo locirati nesto najblize desnici u BiH - to je upravo tkzv ljevica i fgr.
Kejn

#4144 Re: STA MISLIMO O BIVSOJ YU

Post by Kejn »

Dozer wrote: 16/01/2020 12:29
Kejn wrote: 15/01/2020 20:41 Kako nije država kada ima sve ono što si nabrojao što čini državu državom? :lol:
Zapravo, fale im/vam neke najbitnije "stavke" poput vlastite drzavne valute, medjunarodno priznatih drzavnih granica, vlastitog poreskog sistema, plus neke institucije kao sto su MIP i sl. ;)

Ne, nis(te)u drzava. niti ce(te) ikad biti..
Puko Dozner... :lol: Meni spočitava da sam još Ćetnik i republikosrbin :lol:
CPT

#4145 Re: STA MISLIMO O BIVSOJ YU

Post by CPT »

Kao sto rekoh. Mali nebitan dio glasova. Ne postoji kolektiv, pogotovo oko podrske "desnici". Jer vec nju pominjes je vise stvar navike.

SDA, HDZ, SDS su originalna nacionalistička desnica ove zemlje. I danas su. Ovi gore skinheadsi su ekstremna desnica, a konzervativci, nacionalisti, neoliberali, itd... su desnica. Na desnoj strani političkog spektra.
SDA nije u grupi sa SDA i ne moze biti desne stranka, pogotovo ne takva vrsta desne stranke.

Ne treba mi dokumentarac, imam u svojoj porodici troje koje su otišli. Niko nije bio gladan. I niko nije živio u baraci. Dvoje od troje su se vratili u roku od 10 godina. Pitala sam za 'glad u Bosni', jer je nisam iz tvog posta doživjela kao metaforu.
Ne mozes sebe ili pojedince koristiti kao argument. Zbog tebe i ne koristim sebe ili ljude oko sebe kao argument. Postojao je dokumentovan izvoz ljudi a ti "znas nekog sto nije zivio u baraci". Svi ostali su isli na suncanje u Njemacku. Kako su zivjeli isto pronaci na youtubu ako zelis. Daleko od "svih gradjanskih prava". Btw, znas kako zive (recimo) Meksikance pa i dalje odlaze u SAD?
MorningStar

#4146 Re: STA MISLIMO O BIVSOJ YU

Post by MorningStar »

@Dozer nadam se sa jednostavno uzivas u zafrkanciji a ako mislis da ces panju objasniti nesto tu te moram razocarati :D
512MB

#4147 Re: STA MISLIMO O BIVSOJ YU

Post by 512MB »

Stvarno se divim Dozeru, il čovjek radi neki naučni rad il jednostavno posjeduje neki skriveni pedagoški nagon :mrgreen:
CPT

#4148 Re: STA MISLIMO O BIVSOJ YU

Post by CPT »

Image

Image

Image

Zagreb, 1978, migranti
MorningStar

#4149 Re: STA MISLIMO O BIVSOJ YU

Post by MorningStar »

CPT wrote: 16/01/2020 21:15 Image

Image

Image

Zagreb, 1978, migranti
Vec smo pricali o procentima jugoslovena ekspata koji su zanemarivi naspram danasnje situacije u slobodnim republikama :D al djaba ti ces vrtiti kao pokvarena ploca :D
Hank Paldum

#4150 Re: STA MISLIMO O BIVSOJ YU

Post by Hank Paldum »

Dozer wrote: 16/01/2020 12:14
Hajvan wrote: 15/01/2020 17:54 da li je nacionalizm glup ili pak sovinizam?

ako je nacionalizam glup, gliupa je i pojela na nacije/drzave

trebaju se ukinut..onda cemo se kleti u brandove, a multinacionalne kompanije ce nam korijti upotpunosit zivot i zivotnu sredinu

hm, odjednom nacije/drzave vise ne djeluju tako glupo…

:lol:

cuj nacionalizam glup?!?

a socijalizam, komunizam, kapitalizam, feminizam??
izam?

:run:
Nacionalizam je glup ukoliko prelazi vlastite drzavne granice.
Etno-nacionalizam je jos gluplji jer rastura vlastite drzavne granice.
Nije pretesko zakljuciti u sta spadaju BH Bosnjaci, Srbi i Hrvati....
Šta je nacionalizam u očima "građana" Bosanaca?
Kojović, Bursač, Puhalo mogu biti Srbi, ukoliko su korektni nisu nacionalisti.
Danijela Kristić, Falatar, Kukić mogu biti Hrvati, ukoliko nisu poznati po fašističkim izjavama ne mogu se nazvati nacionalistima i sa njima treba graditi državu.
Sa treće strane međutim dovoljno je izjaviti da si Bošnjak i nista više i u očima građana Bosanaca to te čini automatski nacionalistom i SDA glasačem.
Locked