Sta kupit', vozat' .... kol'ko para se istegnut' i valajl' cemu?

Podforum za motocikliste...
Post Reply
Rothmans

#1826 Re: Sta kupit', vozat' .... kol'ko para se istegnut' i valajl' cemu?

Post by Rothmans »

deda_jr wrote: 23/07/2026 13:46 182cm i 68 kila.. Na Hondi Shadow se sa obje ruke moram držati za guvernale da me vjetar ne odnese :D
A ko te nagovori da uzmes motor od 250 kila ? :mrgreen:

Evo gledam ovu hondu, pa nema tu nista da ne valja. Da nisam trosio pare na gluposti na ljeto sad komotno sam je mogo priustit kad rijesim nexusa.
esso_sa

#1827 Re: Sta kupit', vozat' .... kol'ko para se istegnut' i valajl' cemu?

Post by esso_sa »

deda_jr wrote: 23/07/2026 18:45 Ako sam dobro skontao, uzeli su pola motora iz Honde Jazz i ubacili ovdje.
Navodno jako dobro povuče u niskim obrtajima..

Evo vidim, najprodavaniji Hondin motor u Europi..
I jako pouzdan i praktičan, posebno sa onim lažnim rezervoarom u koji možeš staviti kacigu :thumbup: Ako j emožeš naći u OK stanju i sa urednom servisnom istorijom, mislim da nećeš pogriješiti.
Taj Shadow i slične motore nema smisla ni komentarisati - mašine za vožnju po ravnom, sa upravljivosti i ciklistikom se ni u prolazu nisu sreli. Fanovi će se vjerovatno naći uvrijeđeni, ali to su činjenice
DaysleepeR

#1828 Re: Sta kupit', vozat' .... kol'ko para se istegnut' i valajl' cemu?

Post by DaysleepeR »

Mislim da je malo pogrešno mišljenje da je motocikl taj koji nužno daje sposobnost u vožnji.
Neko to može misliti sve dok ga neko sa "motorom za ravno" ne postidi.
deda_jr

#1829 Re: Sta kupit', vozat' .... kol'ko para se istegnut' i valajl' cemu?

Post by deda_jr »

Hvala svima na odgovorima.. Meni je Honda Shadow prvi motor i kupio sam ga jednostavno jer sam uvijek sebe vidio na nečemu ovakvom.
Poslije evo 4 godine, nakon što sam se dovoljno ispraksao i osjetio dovoljno sigurnim za duže ture, vidim da mi ne odgovara, jer mi nije ćejf voziti tri dana, pa da me onda tri dana boli svaka kost.
Najradije bih je ostavio da imam za dnevne ture, a drugi motor za ove višednevne izlete, ali živjeti i zarađivati u Bosni i održavati i registrovati dva motora je ravno naučnoj fantastici. Da barem imamo opciju kao u Austriji da mogu tablice prebacivati sa jednog na drugi..
Tako da teška srca idem na mijenjanje za nešto što može poslužiti za sve potrebe..

Elem, hvala još jednom..
esso_sa

#1830 Re: Sta kupit', vozat' .... kol'ko para se istegnut' i valajl' cemu?

Post by esso_sa »

DaysleepeR wrote: 24/07/2026 12:26 Mislim da je malo pogrešno mišljenje da je motocikl taj koji nužno daje sposobnost u vožnji.
Neko to može misliti sve dok ga neko sa "motorom za ravno" ne postidi.
Naravno da nije, ali fizika je fizika. Možeš biti Rossi, ali ograničenja na cruiseru su takva kakva jesu. Od prekomjerne težine, do šasije i ciklistike koja nije pravljena za brzu i zavojitu vožnju, ograničene slobode nagiba (većina struže već na nagibima 30-35 stepeni), a često i slabih kočnica... Zato i spadaju u "Cruisere" - lagano krstarenje uz minimalne nagibe, bez velikih brzina i jakih kočenja :thumbup:
Last edited by esso_sa on 24/07/2026 14:53, edited 3 times in total.
esso_sa

#1831 Re: Sta kupit', vozat' .... kol'ko para se istegnut' i valajl' cemu?

Post by esso_sa »

deda_jr wrote: 24/07/2026 12:59 Hvala svima na odgovorima.. Meni je Honda Shadow prvi motor i kupio sam ga jednostavno jer sam uvijek sebe vidio na nečemu ovakvom.
Poslije evo 4 godine, nakon što sam se dovoljno ispraksao i osjetio dovoljno sigurnim za duže ture, vidim da mi ne odgovara, jer mi nije ćejf voziti tri dana, pa da me onda tri dana boli svaka kost.
Najradije bih je ostavio da imam za dnevne ture, a drugi motor za ove višednevne izlete, ali živjeti i zarađivati u Bosni i održavati i registrovati dva motora je ravno naučnoj fantastici. Da barem imamo opciju kao u Austriji da mogu tablice prebacivati sa jednog na drugi..
Tako da teška srca idem na mijenjanje za nešto što može poslužiti za sve potrebe..

Elem, hvala još jednom..
Prelaskom sa Shadow na neki normalan motor, bilo da je to Honda koju gledaš ili nešto slično, će sigurno tražiti da se opet ispraksiraš... Jer osjećaj u vožnji i ponašanje između teškog cruisera (kakav je Shadow) i nekog okretnijeg motora su dan i noć. i traže potpunu "rekalibraciju glave". Sretno u kupovini :thumbup:
zdruzdjo

#1832 Re: Sta kupit', vozat' .... kol'ko para se istegnut' i valajl' cemu?

Post by zdruzdjo »

Od kako je pocela sezona, vozim Indian Scout Bober Sixty 1000ccm
Image

Nije moj, dao mi ga je prijatelj da ga vozim jer on trenutno nije u BiH.
Moram priznati da sam spoznao zasto je tih 60stepeni V konfiguracije ono sto je wooow na indianu
Vozio sam onako malo par nekih harley-a.
Ali ovo je drugi univerzum totalno. Imas taj feel u voznji cruiser-a, ali strasan odziv na gas i startnost i neku elasticnost. Nekad imam osjecaj kad zavrnem gas u trecoj, da ce se dici na zadnji tocak. Ponekad apsolutno mozes sat voziti jednom brzinom. Vozis 30 i 130 u trecoj bez ikakve potrebe da saltas. A na cruiser-u si.
Mogu na prste jedne ruke prebrojati koliko sam puta petom vozio.
Imam par nekih zamjerki ako se mogu nazvati tako.
Zvuk. Strasno je "tih". Ono vidis takav motor i ocekujes "sad kad zabrunda", i ono nista.
I strasno je nizak. Malo jace naginjanje i struzes o asfalt.
I rezervoar bi mogao biti malo veci.
Mislim da ce ce mi sljedeci ozbiljniji motor biti bas ovo.
Samo sto cu staviti i zadnje sjediste zbog hanume.
Throttle

#1833 Re: Sta kupit', vozat' .... kol'ko para se istegnut' i valajl' cemu?

Post by Throttle »

Fora je taj indian
Malo prevelik izduv za moj ukus vizuelno.
Throttle

#1834 Re: Sta kupit', vozat' .... kol'ko para se istegnut' i valajl' cemu?

Post by Throttle »

Nesto kontam, poceli su se kacit za neki clan zakona i 200KM kaznu za skrivenu ili necitljivu tablicu a 30KM kazna ako je nema? Jel to znaci da se vise isplati skinut tablu i stavit u ruksak ili :D
zdruzdjo

#1835 Re: Sta kupit', vozat' .... kol'ko para se istegnut' i valajl' cemu?

Post by zdruzdjo »

Throttle wrote: 06/08/2026 20:31 Fora je taj indian
Malo prevelik izduv za moj ukus vizuelno.
Ovo je factory setting.
Onako sam po net-u gledao(youtube i sl.), varijante koje postoje. na amazon-u imaju neki low budget izduvi(vise njih) bas za ovaj model motora, koji du dosta kraci, ali stvarno bolesno dobro zvuce. Cijena je unutar 300 dolara.
Ove cjevcuge bi isle na policu kad bih ja bio vlasnik, a kupio bih tako nesto.

Throttle wrote: 06/08/2026 20:33 Nesto kontam, poceli su se kacit za neki clan zakona i 200KM kaznu za skrivenu ili necitljivu tablicu a 30KM kazna ako je nema? Jel to znaci da se vise isplati skinut tablu i stavit u ruksak ili :D
DA
neku noc sam na hayat-u gledao one slucajeve x i bas je tako.
Evo ti taj video.
Na 1:45 imas kaznjavanje motoriste 200km zbog preklopnog nosaca pa mu tablice nisu vidljive
A na 13:50 imas kaznjavanje vozaca auta sa 30 km zbog neposjedovanja tablica.
Tako da bolje staviti tablice u ruksak i npr pravdati se da ti je "sad spala negdje" i platiti 30 nego rizikovati radar i platiti xy za prekoracenje, ili stavljati preklopni nosac pa platiti 200 zbog nepravilno istaknute/necitljive tablice.
P.s. ne radim niti bih radio ni jedno ni drugo>

Throttle

#1836 Re: Sta kupit', vozat' .... kol'ko para se istegnut' i valajl' cemu?

Post by Throttle »

Gledao sam i ja to pa primjetio :D
Koja glupost.. s jedne strane mi je ok a s druge, prljava zadnja tablica na autu npr te vise kosta nego da je nemas nikako :D
zdruzdjo

#1837 Re: Sta kupit', vozat' .... kol'ko para se istegnut' i valajl' cemu?

Post by zdruzdjo »

Throttle wrote: 06/08/2026 22:19 Gledao sam i ja to pa primjetio :D
Koja glupost.. s jedne strane mi je ok a s druge, prljava zadnja tablica na autu npr te vise kosta nego da je nemas nikako :D
Vidi
Ja licno bih hladno auta bez tablice iskljucivao iz saobracaja. Bez izuzetka.
Apsolutno ne vidim niti jedan jedini razlog zasto bi policija nekoga pustila da dalje vozi bez tablice nakon sto su te uhvatili.
Kaznu staviti neku krkansku da ti se usi zarolaju.

Istu stvar bih primjenjivao i na nas motoriste.
preklopljena tablica? kraj, kazna isto kao i za auta.
Rothmans

#1838 Re: Sta kupit', vozat' .... kol'ko para se istegnut' i valajl' cemu?

Post by Rothmans »

Imal kakvih moto druzenja u vasim sredinama ? Jbt , moram ic u Livno i Kresevo na dobru motorijadu,a nije mi bas na ruku daleko ic sa skuterom. Zenica 0 bodova
djuzepee

#1839 Re: Sta kupit', vozat' .... kol'ko para se istegnut' i valajl' cemu?

Post by djuzepee »

Sad za vikend ti je u Tešnju motorijada, okupljanje na jezeru Mrkotić..
Throttle

#1840 Re: Sta kupit', vozat' .... kol'ko para se istegnut' i valajl' cemu?

Post by Throttle »

Image

Uzivancija vikendom :D
Rothmans

#1841 Re: Sta kupit', vozat' .... kol'ko para se istegnut' i valajl' cemu?

Post by Rothmans »

Throttle wrote: 10/08/2026 09:41 Image

:thumbup:

STa bi sa suzanom ?
esso_sa

#1842 Re: Sta kupit', vozat' .... kol'ko para se istegnut' i valajl' cemu?

Post by esso_sa »

Ne znam kako ti se da na ovim vrucinama i guzvama, posebno Makarska rivijera... Ja sam svog parkirao i pokrio ceradom, do septembra :mrgreen:
Throttle

#1843 Re: Sta kupit', vozat' .... kol'ko para se istegnut' i valajl' cemu?

Post by Throttle »

Rothmans wrote: 10/08/2026 11:05

:thumbup:

STa bi sa suzanom ?
Imao udes u aprilu, nije strasno al nisam se htio peglat sa popravkom, prodao drugu, na cesti je i suzana. A Horneta prije mjesec kupio
Throttle

#1844 Re: Sta kupit', vozat' .... kol'ko para se istegnut' i valajl' cemu?

Post by Throttle »

esso_sa wrote: 10/08/2026 11:27

Ne znam kako ti se da na ovim vrucinama i guzvama, posebno Makarska rivijera... Ja sam svog parkirao i pokrio ceradom, do septembra :mrgreen:
Dok se vozi dobro je, kad stanes belaj. Pogotovo kad si u full opremi. Al sta ces, zelja je jaca :D
SAID5

#1845 Re: Sta kupit', vozat' .... kol'ko para se istegnut' i valajl' cemu?

Post by SAID5 »

najljepse fabricke grane izduva(uz CB650R), ikad.
djuzepee

#1846 Re: Sta kupit', vozat' .... kol'ko para se istegnut' i valajl' cemu?

Post by djuzepee »

Raja, u potrazi sam za Suzuki V-strom 650 2. generacija, da je u finom stanju i sa manjom kilometražom (do 30k), ako neko poznaje da se prodaje bio bih zahvalan.
Throttle

#1847 Re: Sta kupit', vozat' .... kol'ko para se istegnut' i valajl' cemu?

Post by Throttle »

Ko koristi Motul ulje neugodno ce se iznenadit na iducem servisu :D Litar 7100 10w40 ce bit oko 45KM najvjerovatnije, iz nekog razloga je nabavna cijena uduplana. Ja sam dobio po staroj cijeni al sve su prilike da cu za iduci servis traziti alternativu.
Post Reply