Kantonalni premijer se čudi jer njemu ide plata bez obzira na sve, samo nije siguran dokle jer ne zna kako funkcionira budžet države.aldinjo wrote: ↑11/03/2021 16:51 Čudi se kantonalni premijer zašto vlada FBiH nije usvojila strožije mjere na prijedlog kriznog štaba FBiH. Pa ublehaš od čega će se puniti budžet FBiH ako se blokira privreda? Je li on svjestan da bi u tom slučaju mogao uslijediti totalni ekonomski krah? A ublehaš se čudi!?
Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Moderator: O'zone
- Lincoln-Burrows
#40051 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
- Lincoln-Burrows
#40052 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Prehladu izaziva isključivo skupina virusa a inkubacija traje do tri dana, simptome prehlade dobiju ljudi smanjena imuniteta.Sanjarko wrote: ↑11/03/2021 17:11 Ma ko je osjetljiviji na hladnocu brze se razboli itd., zahvaljujuci istoj i naravno raznim bajama. Sestricna upalu pluca kao dijete od jedne godine, mozda i manje dobila jer je se na njoj nahladila u hladnijem objektu. Bila izlozena hladnoci duze. Ja samo kazem hladna voda koja se eksira i krajnici losa kombinacija jer se znaju upaliti.
Propuh nisam ja ni spomenuo.
To je sva filozofija, hladnoća, umor, propuh ne uzrokuju prehladu ali mogu smanjiti imunitet pa virus dobije plodno tlo za napad.
Detaljnije na linku: https://www.plivazdravlje.hr/aktualno/c ... hlada.html
-
aldinjo
#40053 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Upravu si. A onaj predstavnik udruženja traži da se proglasi duže zaključavanje kako bi mogli imati pravo na naknadu. O kakvoj naknadi priči? Pa nisu ljudima ispoštovali one naknade od prošle godine. Neki ljudi su baš naivni.Lincoln-Burrows wrote: ↑11/03/2021 17:17Kantonalni premijer se čudi jer njemu ide plata bez obzira na sve, samo nije siguran dokle jer ne zna kako funkcionira budžet države.aldinjo wrote: ↑11/03/2021 16:51 Čudi se kantonalni premijer zašto vlada FBiH nije usvojila strožije mjere na prijedlog kriznog štaba FBiH. Pa ublehaš od čega će se puniti budžet FBiH ako se blokira privreda? Je li on svjestan da bi u tom slučaju mogao uslijediti totalni ekonomski krah? A ublehaš se čudi!?
- Sanjarko
#40054 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Ma samo kazem. Hladna voda eksirana, upala krajnika, ne naravno kod svih ljudi. A od upale krajnika/grla odmah se upali nos i sinusi. Samim tim dalje ode na prehladu, gripu, upalu pluca opet ne naravno kod svih ljudi. Ako se odmah krene lijecit vecinom brzo upaljeno grlo/krajnici prodzu.Lincoln-Burrows wrote: ↑11/03/2021 17:23Prehladu izaziva isključivo skupina virusa a inkubacija traje do tri dana, simptome prehlade dobiju ljudi smanjena imuniteta.Sanjarko wrote: ↑11/03/2021 17:11 Ma ko je osjetljiviji na hladnocu brze se razboli itd., zahvaljujuci istoj i naravno raznim bajama. Sestricna upalu pluca kao dijete od jedne godine, mozda i manje dobila jer je se na njoj nahladila u hladnijem objektu. Bila izlozena hladnoci duze. Ja samo kazem hladna voda koja se eksira i krajnici losa kombinacija jer se znaju upaliti.
Propuh nisam ja ni spomenuo.
To je sva filozofija, hladnoća, umor, propuh ne uzrokuju prehladu ali mogu smanjiti imunitet pa virus dobije plodno tlo za napad.
Detaljnije na linku: https://www.plivazdravlje.hr/aktualno/c ... hlada.html
Ja cim se malo desi upala razmutim paracetamol u caju i prodze bez prehlade, gripe i slicnog. Prije malo, malo bio prehladzen, gripe znao imati i kao dijete upale pluca. Sad kako se bolje cuvam, kako sam stariji manje sve jer vise ne eksiram hladnu vodu, pijem vecinom sa sobne temperature istu iz flase, nabacim dzemper i vunene carape kad je hladno i tako, to.
-
BadBoy
#40055 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Nije dobro, sve više je oboljele djece...
-
last mohicans
#40056 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Bas sad supruga spominje od kolegice dijete 3.5 godine, pozitivno na virus. Kod moje mlađe, 2 razred, 4-5 učenika u jednoj grupi se razboljelo i pri tome zarazili učiteljicu. Sad onaj Sivro veli da je u nekim školama 50% nastavnika vec oboljelo, a dvoje je umrlo do sada.
- Lincoln-Burrows
#40057 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
U jednu ruku je dobro da se puno djece zarazilo jer će se nakon toga manje širiti zaraza, kao mjere opreza uveo bi dalast mohicans wrote: ↑11/03/2021 17:52 Bas sad supruga spominje od kolegice dijete 3.5 godine, pozitivno na virus. Kod moje mlađe, 2 razred, 4-5 učenika u jednoj grupi se razboljelo i pri tome zarazili učiteljicu. Sad onaj Sivro veli da je u nekim školama 50% nastavnika vec oboljelo, a dvoje je umrlo do sada.
nastavu drže samo mlađe učiteljice i učitelji a roditelji da ne šalju djecu bakama i djedovima na čuvanje.
-
Trappist
#40058 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Poznato je da je bas bas bas rijetko da djeca teze obole. Mozda je i bolje ovako, da steknu imunitet sto prije i da onda mogu nornalno u skolu bez da prenose starijima.
Kad se sjetim kad sam bio mali i ospice, samo se cekalo da dijete neko dobije da me pošalju njemu
-
last mohicans
#40059 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Ma prosvjetni radnici su ugrozena kategorija kao sto su policajci,novinari i neki drugi koji imaju dosta kontakata. Nakon zdravstvenih radnika, starijih, treba ih obavezno vakcinisati.Lincoln-Burrows wrote: ↑11/03/2021 17:56U jednu ruku je dobro da se puno djece zarazilo jer će se nakon toga manje širiti zaraza, kao mjere opreza uveo bi dalast mohicans wrote: ↑11/03/2021 17:52 Bas sad supruga spominje od kolegice dijete 3.5 godine, pozitivno na virus. Kod moje mlađe, 2 razred, 4-5 učenika u jednoj grupi se razboljelo i pri tome zarazili učiteljicu. Sad onaj Sivro veli da je u nekim školama 50% nastavnika vec oboljelo, a dvoje je umrlo do sada.
nastavu drže samo mlađe učiteljice i učitelji a roditelji da ne šalju djecu bakama i djedovima na čuvanje.
- Sanjarko
#40060 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Sreca ja bio vakcinisan protiv ospica pa kad sam ih dobio bio blazi oblik.Trappist wrote: ↑11/03/2021 17:59Poznato je da je bas bas bas rijetko da djeca teze obole. Mozda je i bolje ovako, da steknu imunitet sto prije i da onda mogu nornalno u skolu bez da prenose starijima.
Kad se sjetim kad sam bio mali i ospice, samo se cekalo da dijete neko dobije da me pošalju njemu![]()
- Lincoln-Burrows
#40061 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Slažem se da treba vakcinisati sve koji imaju puno kontakata,last mohicans wrote: ↑11/03/2021 18:01Ma prosvjetni radnici su ugrozena kategorija kao sto su policajci,novinari i neki drugi koji imaju dosta kontakata. Nakon zdravstvenih radnika, starijih, treba ih obavezno vakcinisati.Lincoln-Burrows wrote: ↑11/03/2021 17:56U jednu ruku je dobro da se puno djece zarazilo jer će se nakon toga manje širiti zaraza, kao mjere opreza uveo bi dalast mohicans wrote: ↑11/03/2021 17:52 Bas sad supruga spominje od kolegice dijete 3.5 godine, pozitivno na virus. Kod moje mlađe, 2 razred, 4-5 učenika u jednoj grupi se razboljelo i pri tome zarazili učiteljicu. Sad onaj Sivro veli da je u nekim školama 50% nastavnika vec oboljelo, a dvoje je umrlo do sada.
samo ja pričam o našim okolnostima gdje vakcine nema i nešto se dade napraviti da se situacija drži stabilnom.
- red evil
-
MMM1977
#40063 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Ovaj soj udara na djecu opasno. Moja kćerka ide na neki kurs, otkazano, 2 djece pozitivno. A danas sam čuo da je dijete od 3 mjeseca na kiseoničkoj podršci 
-
malocvijece
#40064 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Prosvjetni radnici će biti vakcinisani odmah nakon medicinskih radnika, socijalnih radnika i ugroženih skupina. To, pak, u našoj zemlji će biti ko zna kad. Ne lipši, magarče, do zelene trave.last mohicans wrote: ↑11/03/2021 18:01Ma prosvjetni radnici su ugrozena kategorija kao sto su policajci,novinari i neki drugi koji imaju dosta kontakata. Nakon zdravstvenih radnika, starijih, treba ih obavezno vakcinisati.Lincoln-Burrows wrote: ↑11/03/2021 17:56U jednu ruku je dobro da se puno djece zarazilo jer će se nakon toga manje širiti zaraza, kao mjere opreza uveo bi dalast mohicans wrote: ↑11/03/2021 17:52 Bas sad supruga spominje od kolegice dijete 3.5 godine, pozitivno na virus. Kod moje mlađe, 2 razred, 4-5 učenika u jednoj grupi se razboljelo i pri tome zarazili učiteljicu. Sad onaj Sivro veli da je u nekim školama 50% nastavnika vec oboljelo, a dvoje je umrlo do sada.
-
malocvijece
-
splinter
#40066 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Da, nažalost ova varijanta koja je trenutno dominantna i kod nas B.1.1.7 pokazuje veliki afinitet za djecu a pogotovo uzrast od 5 do 9 godina.
- red evil
#40067 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
I to. Valjda neće ostaviti neke ozbiljnije posljedice, mada bilo kakve da su nije dobro, valjda se s tim cijeli život mučiti ma šta god bilo.
-
MMM1977
#40068 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Kad si već na temi
Da li je problem za vakcinaciju ako neko pije antikoagulante? Moje roditelje zvali iz doma zdravlja za vakcinu da ih prijave i sestra kaže da otac ne može primiti vakcinu jer pije Clodil. Ovo prvi put čujem...
-
splinter
#40069 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Generalno sve ove dostupne vakcine su slabo testirane na interakciju sa.ostalim lijekovima. Npr na upustvu AZ piše da nisu rađena ispitivanja interakcije niti sa drugim lijekovima niti sa drugim vakcinama.
Najbolje se posavjetovati na licu mjesta ali tu treba biti maksimalno oprezan.
Najbolje se posavjetovati na licu mjesta ali tu treba biti maksimalno oprezan.
- armin071
#40070 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Danska i Norveška u potpunosti stopirale vakcinaciju sa vakcinom AstraZeneca. Ne kontam ih tako sigurno cjepivo a oni ga stopirali? Pa i sam Vučić je rekao da je to 100% sigurno. Kome sad čovjek da vjeruje??
-
high_volume
#40071 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Počinjem vjerovati u nestvarno... Da je neko "popravio" prethodni, prošlogodišnji virus, da bi ovaj novi soj inficirao i djecu
-
Matrix_
#40072 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
da hoće ko "popravit" virus da se kači na debilske mozgove antikoronaša i teoretičara zavjere
nadam se da će sljedeći soj bit upravo takav
nadam se da će sljedeći soj bit upravo takav
-
BadBoy
#40073 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Znam, nadati se najboljem, ali nije lako vidjeti svoje dijete pa makar i da se samo nakašlje...Trappist wrote: ↑11/03/2021 17:59Poznato je da je bas bas bas rijetko da djeca teze obole. Mozda je i bolje ovako, da steknu imunitet sto prije i da onda mogu nornalno u skolu bez da prenose starijima.
Kad se sjetim kad sam bio mali i ospice, samo se cekalo da dijete neko dobije da me pošalju njemu![]()
Sve slučajeva koje lično znam su tek, da tako kažem, na početku za sada samo sa temperaturom i hunjavicom... Nadam se da će sve ostati na lakšim simptomima...
-
megaribi1
#40074 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Ne, ali ima simpatična knjiga "Propuh, papuče i punica" koju je napisao Cody McClain Brown , nakon što se preselio u Split iz Oklahome, oženivši se za Hrvaticu. Čitavo poglavlje je posvetio ovdašnjom opsjednutošću propuhom, za koji Amerikanci nemaju izraz (drift je samo prolaz vazduha i uglavnom pozitivna stvar). Između ostalog objašnjava Amerikancima mjeru za opasnost oropuha: kritičan je onaj koji zatvara vrata sam od sebe!aldinjo wrote: ↑11/03/2021 15:28A je li ono postoji ispit "Osnovi propuha/promahe" na fakultetu za meteorologiju?Sanjarko wrote: ↑11/03/2021 15:00Dobro. Stari nasi su imali zabluda prilicno, ali iako su bili nepismeni ili polupismeni imali su i mudrosti prilicno isto tako. Propuh je i malo zabluda, malo i mudrost. Ja gledam to s stanovista logike i nauke. Osjetljivi krajnici i hladna voda koja se vecinom eksira losa kombinacija jer covjek kad je zedan i kad vodu pije istu vecinom eksira, dok druga hladna i vruca pica pijucka.
-
megaribi1
#40075 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
11.3.2020 - Odluka da nastava u Sarajevu pređe na online režim
11.3.2021 - Odluka da nastava u Sarajevu pređe na online režim
11.3.2021 - Odluka da nastava u Sarajevu pređe na online režim