Jel' ovo tačno?
Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Moderator: O'zone
- azurna_obala
-
Ali_G
#40002 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Jucer je bio ziv, a pricali su od toga da je na respiratoru, pa da je umro, pa ozivljavan.
Teska je simptomatologija u svakom slucaju. Eh sad da li se nesto izdesavalo u medjuvremenu...
Teska je simptomatologija u svakom slucaju. Eh sad da li se nesto izdesavalo u medjuvremenu...
-
Trappist
#40003 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Jako dobar intervju jednog strucnjaka:
"Šta je kontinuirano sekvenciranje i koliko je to značajno?
“Sekvenciranje virusa nije dijagnostička metoda ‘per se’ kako percipiramo PCR testove u svrhu detektiranja nekog agenta, u ovom slučaju koronavirusa. Važna je zbog detektovanja novih linija virusa i poređenja sa epidemiološkom slikom, sa kliničkom slikom. Jednim multi projeketom u kojem bi učestvovali svi ljudi koji se bave koronavirusom. To je izuzetno složen proces i prihvatljivi rezultati se mogu dobiti metodom koja se zove sekvenciranje sljedeće generacije. Potreban je visokoobrazovan kadar koji mogu iz šume podataka koji dobijete iz jedne takve aplikacije izabrati ono što je njima bitno. Potrebna je izuzetno skupa i napredna aparatura. Koji omogućuju ljudima koji to rade da dobiju tu vrstu informacija. Izuzetno je važno zbog toga što je normalno kod virusa da mutiraju i to je normalna pojava. Ustanovljenje tih mutacija je jako važno radi iskustva, a potom radi borbe protiv, u ovom slučaju koronavirusa”, kaže Konjhodžić.
“Imate nekih 70-ak virusa koji su sekvencionirani u Bosni i Hercegovini. Tri su institucije sekvencionirale viruse, a dvije su na teritoriji Bosne i Hercegovine. Jedna je Univerzitet iz Berlina koji je dobio uzorke prošle godine s KCUS-a i oni su sekvencionirani u Berlinu, a dvije institucije koje su prijavile sekvence iz BiH su Veterinarski fakultet i Alea genetički centar”, kaže Konjhodžić i dodaje:
“Ljudi moraju shvatiti da sekvencioniranje nije komercijalna stvar. Sekvencioniranje se u BiH radilo samo u svrhu nauke, niti je država sponzorirala tako nešto. Dostignuće kolega s Veterine i našeg dijagnostičkog centra Alea genetički centar je time još veće. Nekih 20-ak sekvenci je došlo iz Berlina, a ostatak nekih 50-ak je sekvencirano u BiH. Jako smo ponosni na kolege s Veterinarskog fakulteta, jer ne samo da su sekvencionirali, nego su i uzgojili virus. O tome se malo priča, a to je jedan vrlo težak posao. Voljeli bismo kada bi se oni nas sjetili u svakom medijskom obraćanju kao što se mi njih sjetimo.”
Da li je država se trebala na bolji način uključiti u ovu priču?
“Vi slušate različite ljude, iz različitih branši, koji govore o novim sojevima. Pa govorimo da je klinička slika u Bosni i Hercegovini izazvana novim sojevima. Mi to ne možemo sa sigurnošću reći. Mi imamo 60-70 tih sekvenci i ne možemo reći sa sigurnošću da su novi sojevi striktno odgovorni za ovaj novi rast infekcije. Jako je dobro da BiH ima svoje entuzijastične nauke i pokazali smo da je to moguće uraditi. Ne možemo govoriti još o novim sojevima, možemo govoriti o novim linijama”, ističe Konjhodžić i dodaje:
“Nedogovorno je da ljudi izalze u javnost i govore o novim sojevima i da govore o težini kliničkih slika bez podataka. Nisu svi molekularni biolozi, nisu svi genetičari. To je bespotrebno sijanje panike. Umjesto da dajemo te brze izjave, hajmo napraviti fond kako bi omogućili i genetičarima i svi drugim naučnicima da redovno sekvencioniramo virus, pa onda možemo reći da li postoji koleracija između klinčkih slika i promjenama u linijama koje inficiraju građane BiH.”
Postoje li novi sojevi?
“Ne možemo uopće govoriti o novim sojevima. Novi soj mora biti potvrđen od strane tijela, to je recimo WHO. Ako se nađe dovoljan broj mutacija i koji se ponavljaju, ona će proglasiti novi soj. Mi možemo govoriti o novim linijama. To su mutacije koje su nađene u genomu virusa, koje se razlikuju od originalnog wuhanskog soja. Govorit ćemo o sojevima kada budu potvrđeni. Ti britanski, brazilski, to su kolokvijalni pojmovi. Vjerovatno se neće ni zvati tako. Trenutno možemo govoriti samo o novim linijama”, ističe Konjhodžić.
“Sekvenciranje virusa nije dijagnostička metoda ‘per se’ kako percipiramo PCR testove u svrhu detektiranja nekog agenta, u ovom slučaju koronavirusa. Važna je zbog detektovanja novih linija virusa i poređenja sa epidemiološkom slikom, sa kliničkom slikom. Jednim multi projeketom u kojem bi učestvovali svi ljudi koji se bave koronavirusom. To je izuzetno složen proces i prihvatljivi rezultati se mogu dobiti metodom koja se zove sekvenciranje sljedeće generacije. Potreban je visokoobrazovan kadar koji mogu iz šume podataka koji dobijete iz jedne takve aplikacije izabrati ono što je njima bitno. Potrebna je izuzetno skupa i napredna aparatura. Koji omogućuju ljudima koji to rade da dobiju tu vrstu informacija. Izuzetno je važno zbog toga što je normalno kod virusa da mutiraju i to je normalna pojava. Ustanovljenje tih mutacija je jako važno radi iskustva, a potom radi borbe protiv, u ovom slučaju koronavirusa”, kaže Konjhodžić.
“Imate nekih 70-ak virusa koji su sekvencionirani u Bosni i Hercegovini. Tri su institucije sekvencionirale viruse, a dvije su na teritoriji Bosne i Hercegovine. Jedna je Univerzitet iz Berlina koji je dobio uzorke prošle godine s KCUS-a i oni su sekvencionirani u Berlinu, a dvije institucije koje su prijavile sekvence iz BiH su Veterinarski fakultet i Alea genetički centar”, kaže Konjhodžić i dodaje:
“Ljudi moraju shvatiti da sekvencioniranje nije komercijalna stvar. Sekvencioniranje se u BiH radilo samo u svrhu nauke, niti je država sponzorirala tako nešto. Dostignuće kolega s Veterine i našeg dijagnostičkog centra Alea genetički centar je time još veće. Nekih 20-ak sekvenci je došlo iz Berlina, a ostatak nekih 50-ak je sekvencirano u BiH. Jako smo ponosni na kolege s Veterinarskog fakulteta, jer ne samo da su sekvencionirali, nego su i uzgojili virus. O tome se malo priča, a to je jedan vrlo težak posao. Voljeli bismo kada bi se oni nas sjetili u svakom medijskom obraćanju kao što se mi njih sjetimo.”
“Vi slušate različite ljude, iz različitih branši, koji govore o novim sojevima. Pa govorimo da je klinička slika u Bosni i Hercegovini izazvana novim sojevima. Mi to ne možemo sa sigurnošću reći. Mi imamo 60-70 tih sekvenci i ne možemo reći sa sigurnošću da su novi sojevi striktno odgovorni za ovaj novi rast infekcije. Jako je dobro da BiH ima svoje entuzijastične nauke i pokazali smo da je to moguće uraditi. Ne možemo govoriti još o novim sojevima, možemo govoriti o novim linijama”, ističe Konjhodžić i dodaje:
“Nedogovorno je da ljudi izalze u javnost i govore o novim sojevima i da govore o težini kliničkih slika bez podataka. Nisu svi molekularni biolozi, nisu svi genetičari. To je bespotrebno sijanje panike. Umjesto da dajemo te brze izjave, hajmo napraviti fond kako bi omogućili i genetičarima i svi drugim naučnicima da redovno sekvencioniramo virus, pa onda možemo reći da li postoji koleracija između klinčkih slika i promjenama u linijama koje inficiraju građane BiH.”
Postoje li novi sojevi?
“Ne možemo uopće govoriti o novim sojevima. Novi soj mora biti potvrđen od strane tijela, to je recimo WHO. Ako se nađe dovoljan broj mutacija i koji se ponavljaju, ona će proglasiti novi soj. Mi možemo govoriti o novim linijama. To su mutacije koje su nađene u genomu virusa, koje se razlikuju od originalnog wuhanskog soja. Govorit ćemo o sojevima kada budu potvrđeni. Ti britanski, brazilski, to su kolokvijalni pojmovi. Vjerovatno se neće ni zvati tako. Trenutno možemo govoriti samo o novim linijama”, ističe Konjhodžić.
-
laik1981
#40004 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Zato je Drljevic u kriznom stabu, a nije Konjhodzic, Marjanovic i slicni..Trappist wrote: ↑10/03/2021 10:38 Jako dobar intervju jednog strucnjaka:
Postoje li novi sojevi?
-
Trappist
- konektovan
- Vozim: Francusku kantu
#40006 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Ja sam cuo da je bio u teskom stanju, ima tome 7 dana
-
aldinjo
-
User987
#40008 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Vrati se Mogy87. Vrati se, bez tebe je zavladao nered.
-
suspect_zero
#40009 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Nije valjda dr.Sanjin? 
-
Sociolog
#40010 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Rahmet ih dushi.
https://radiosarajevo.ba/vijesti/bosna- ... ace/409600
Puno,puno sirocadi ostaje,nazalost. Valja njima kasnije kroz zivot.
https://radiosarajevo.ba/vijesti/bosna- ... ace/409600
Puno,puno sirocadi ostaje,nazalost. Valja njima kasnije kroz zivot.
-
last mohicans
#40011 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Mladi,obojica.. Onda idioti stanu komentarisati govoriti gripica. Nikad čuo da je neko sa 42.i 48 umro od gripe. Da čovjek ima neku nadu do kraja ljeta, ali isto nas čeka opet na jesen. Kakvi nas kreteni vode,nema od imunizacije nista do proljeca 22.
Last edited by last mohicans on 10/03/2021 19:48, edited 1 time in total.
-
Sydnor
#40012 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Je li moguće imati koronu, a da ti PCR test pokaže negativan rezultat?
-
avijon
-
Sydnor
#40014 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Stvarno pitam.
Prije nekog vremena poslovođa je zaradio upalu pluća i testiran je pozitivno. Subota i nedjelja kolega sa posla ima temperaturu, da bi početkom sedmice počeo kašljati i izgubio čula mirisa i okusa. Tako još nekoliko kolega.
Ja igrom slučaja na godišnjem od te sub i ned i u pon dobijem temperaturu, utorak glavobolja i naruče me u subotu na testiranje, srijeda proljev i malaksalost kakvu nisam dugo osjetio, išao sam u wc 15 puta, dero Seldiare, vitamine C i D. Četvrtak bolje, petak još bolje u subotu se testiram i negativan.
Prije nekog vremena poslovođa je zaradio upalu pluća i testiran je pozitivno. Subota i nedjelja kolega sa posla ima temperaturu, da bi početkom sedmice počeo kašljati i izgubio čula mirisa i okusa. Tako još nekoliko kolega.
Ja igrom slučaja na godišnjem od te sub i ned i u pon dobijem temperaturu, utorak glavobolja i naruče me u subotu na testiranje, srijeda proljev i malaksalost kakvu nisam dugo osjetio, išao sam u wc 15 puta, dero Seldiare, vitamine C i D. Četvrtak bolje, petak još bolje u subotu se testiram i negativan.
-
emmir1
#40015 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Ja imam info da se izvukao.
Kao bilo je da li na respirator ili ne, no izvukao se.
Info je sa klinike.
Da li se šta promijenilo ne znam
-
avijon
#40016 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Pa stvarno ti kazem, bas preosjetljiv test i jos kad znas kakvi strucnjaci rade u zdrastvu kod nas.. Kad se oporavis otidji i seroloski ako te zanima. Ako te ne zanima super si prosao ondaSydnor wrote: ↑10/03/2021 19:38 Stvarno pitam.
-
suspect_zero
#40017 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Hvala na info
Da samo bude ok i izvuče se aBd.
- beautyfool
#40018 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Pa ako je proslo dvije sedmice od kad si bio u kontaktu sa oboljelim, moze ti pokazati negativan test. Simptome mozes poceti pokazivati i nakon 7 dana od dana kontakta sa oboljelim.Sydnor wrote: ↑10/03/2021 19:38 Stvarno pitam.
-
topss
#40019 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Korona je pokazala koliko su ljudi sebicni. Mnogi zarazeni normalno izlaze, cak i bez maske, i tako sire virus. Kao ja sam fasovao i bmk sto cu drugima da prenesem.
Da smo kao drustvo organizovaniji i odgovorniji situacija bi bila mnogo bolja.
Da smo kao drustvo organizovaniji i odgovorniji situacija bi bila mnogo bolja.
- perfect_guy
#40020 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
sam si i dao odgovor. Umjesto da se sistem bavi takvim pojedincima, lakše je svima lupiti mjere
-
palermo
#40021 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Gdje su tuzlaci ?
Je li istina da je umro dr. Adnan Burina.....ljudina..
Je li istina da je umro dr. Adnan Burina.....ljudina..
-
Trappist
#40022 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
"UPALA pluća je akutna infektivna bolest dišnih puteva od koje u svijetu godišnje smrtno strada najviše djece mlađe od pet godina, odnosno više nego od dijareje, malarije i ospica zajedno, objavila je organizacija "Save the Children" sa sjedištem u Londonu.last mohicans wrote: ↑10/03/2021 19:23 Mladi,obojica.. Onda idioti stanu komentarisati govoriti gripica. Nikad čuo da je neko sa 42.i 48 umro od gripe. Da čovjek ima neku nadu do kraja ljeta, ali isto nas čeka opet na jesen. Kakvi nas kreteni vode,nema od imunizacije nista do proljeca 22.
U 2015. godini od upale pluća u svijetu je smrtno stradalo oko 920.000 djece mlađe od pet godina. "
-
cassius
- avenija
#40024 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Vlada Federacije BiH danas zasjeda u Mostaru, a glavna tema je povećan broj novozaraženih koronavirusom. Kako saznaje hercegovina.info, odluka o uvođenju online nastave ostaje na županijama. Već su ranije neke od njih najavile kako se ne žele vraćati na ovaj oblik nastave.
Krizni stožer Federalnog ministarstva zdravstva i dalje smatra da su trenutne mjere adekvatne i da ponovo mogu dati dobre rezultate, ali da je nophodno poštivanje istih, te je nužno i žurno upostaviti adekvatniji nadzor nad provedbom isti.
Krizni stožer Federalnog ministarstva zdravstva i dalje smatra da su trenutne mjere adekvatne i da ponovo mogu dati dobre rezultate, ali da je nophodno poštivanje istih, te je nužno i žurno upostaviti adekvatniji nadzor nad provedbom isti.
- Sanjarko
#40025 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Meni sestricna jedva prezivjela upalu pluca s godinu dana. Ja i rahmetli stari, pojedinacno smo po nekoliko puta imali upalu pluca. Onaj Semir sto je umro od Korone ovdje u Zenici je bio prije nje bolestan, a raja pricala da je bio zdrav.Trappist wrote: ↑11/03/2021 10:18"UPALA pluća je akutna infektivna bolest dišnih puteva od koje u svijetu godišnje smrtno strada najviše djece mlađe od pet godina, odnosno više nego od dijareje, malarije i ospica zajedno, objavila je organizacija "Save the Children" sa sjedištem u Londonu.last mohicans wrote: ↑10/03/2021 19:23 Mladi,obojica.. Onda idioti stanu komentarisati govoriti gripica. Nikad čuo da je neko sa 42.i 48 umro od gripe. Da čovjek ima neku nadu do kraja ljeta, ali isto nas čeka opet na jesen. Kakvi nas kreteni vode,nema od imunizacije nista do proljeca 22.
U 2015. godini od upale pluća u svijetu je smrtno stradalo oko 920.000 djece mlađe od pet godina. "
Ja godinama neurekao se nisam imao ni prehladu ni gripu. Vjerovatno sto vise nepijem vodu hladnu iz cesme. Pijem stajacu vodu koju svaki dan natocim u flasu. Imam krajnike pa mi hladna voda iz cesme neodgovara. Cim se grlo upali dobijem prehladu ili gripu.
Valjda sad ne jer tu hladnu vodu iz cesme nepijem nikako skoro i valjda sto se hladna i vruca pica pijuckaju dok se voda eksira cak i hladna.