Nema. Ali opet nisi ti kriv, tako da ovo "svi smo krivi" jednostavno ne pije vode. Nisi ti kriv sto divljak baca smece sa prozora, a nisi kriv ni sto tog divljaka ne sankcionisu. Kriv je taj sto je bacio, kriv je taj sto ti se smije kada prijavljujes i onaj ko je takvog zaposlio. Svi ti ljudi imaju ime i prezime.
Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Moderator: O'zone
-
laik1981
#24751 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
- dječak sa šibicama
#24752 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
U svakom slucaju je bolje imati nego nemati rukavice, teoretski, a u praksi je svejedno.
Kako nositi rukavice na +40 kako je ovih dana, meni se znoje ruke do neizdrzljovisti u aprilu.
Neprakticno, nosis rukavice i skupljas bakterije na onu vlaznost ispod. Rukavice bi bile prakticne da ih imas besplatno, da mozes navuci jedne kad udjes u tramvaj recimo i baciti ih na izlasku. Ali kako je 100 rukavice 10 ili 20 km, znaci 50 pari, znaci nemoguce. Niti se isplati niti mozes toliko imati.
Kako nositi rukavice na +40 kako je ovih dana, meni se znoje ruke do neizdrzljovisti u aprilu.
Neprakticno, nosis rukavice i skupljas bakterije na onu vlaznost ispod. Rukavice bi bile prakticne da ih imas besplatno, da mozes navuci jedne kad udjes u tramvaj recimo i baciti ih na izlasku. Ali kako je 100 rukavice 10 ili 20 km, znaci 50 pari, znaci nemoguce. Niti se isplati niti mozes toliko imati.
-
laik1981
#24753 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Sebija je opasnija od svih virusa. Bila je i prije pandemije, a bice i posle nje. Vise ona i njen sistem ubiju nego korona. Ali, meni se cini, da smo sa njom navikli da zivimo kao sto smo navikli da zivimo sa gripom i ostalim virusima koji uzrokuju prehlade.geralt wrote: ↑30/07/2020 11:38 Da se malo vratimo na temu. Gledam jucer Sebijin intervju na N1, i ona i dalje ponavlja kako se trebaju nositi rukavice u radnjama jer se vecina zaraze desava dodirivanjem povrsina koje sadrze virus. Gledam i ne vjerujem.
Sve i jedna studija koja je radjena na tu temu je pokazala da je prenos preko povrsina teoretski moguc, ali u praksi haman pa nemoguc. WHO kaze da nigdje u svijetu nije zabiljezen niti jedan jedini slucaj da se neko zarazio iskljucivo preko povrsine, bez direktnog kontakta sa zarazenom osobom.
No kod nas neko ko se postavio za predvodnicu borbe protiv covida i ko bi trebao biti daleko strucniji i upuceniji u problematiku i medicinska istrazivanja od nas koji pisemo po forums i dalje ponavlja istu, dokazima pobijenu pricu iz marta.
- dječak sa šibicama
#24754 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
A nije bolje ni sa maskama, jednostavno je neizdrzljivo na vrucinama, ljudi je spustaju na bradu jer ne mogu da disu i prakticno je nose samo iz straha od neke kazne.
Ona na bradi ne znaci nista, i kad je vratis na lice ona je vec prljava i znojava.
Konstantno se nesto gradjane upozorava, a ja razumijem i buntovne ljude, neko je maznuo 10 miliona na respiratorima i vidimo da niko odgovarati nece, ko zna koliko je jos ukradeno kroz druge nabavke. Radja se bunt, mi kao gradjani moramo biti odgovorni a na sve strane neodgovornost institucija. Je li gras povecao broj vozila pa da ne bude guzve u tramvajima i trolama? jest malo sutra. Nego klix posalje novinara kad nema spice pa kao nema guzvi. Sto ne udje u bus za Hrasnicu recimo, covjek na covjeku. A tamo je najvise zarazenih.
Samo mali primjer. Da ne idem na onaj cirkus na KCUSu i slicno. Otvorene radnje, kao preporuceno da se paze zubari, frizeri, konobari, ma dva dana ako je trajala ikakva paznja. Gazdama bitno da zarade, kakva odgovornost, a niko ih ni ne provjerava.
Tako i nastaje haos, jedno drugo vuce, gosti vise da lokal nista ne postuje pa i oni skinu maske.
Ona na bradi ne znaci nista, i kad je vratis na lice ona je vec prljava i znojava.
Konstantno se nesto gradjane upozorava, a ja razumijem i buntovne ljude, neko je maznuo 10 miliona na respiratorima i vidimo da niko odgovarati nece, ko zna koliko je jos ukradeno kroz druge nabavke. Radja se bunt, mi kao gradjani moramo biti odgovorni a na sve strane neodgovornost institucija. Je li gras povecao broj vozila pa da ne bude guzve u tramvajima i trolama? jest malo sutra. Nego klix posalje novinara kad nema spice pa kao nema guzvi. Sto ne udje u bus za Hrasnicu recimo, covjek na covjeku. A tamo je najvise zarazenih.
Samo mali primjer. Da ne idem na onaj cirkus na KCUSu i slicno. Otvorene radnje, kao preporuceno da se paze zubari, frizeri, konobari, ma dva dana ako je trajala ikakva paznja. Gazdama bitno da zarade, kakva odgovornost, a niko ih ni ne provjerava.
Tako i nastaje haos, jedno drugo vuce, gosti vise da lokal nista ne postuje pa i oni skinu maske.
-
Mogy87
#24755 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Razumijem ja sta ti hoces reci. Ali taj bunt steti nama samima. Jer nas ceka nas zdravstveni sistem ako ne daj Boze nagrabusimo.
Sto se tice maski, postavljala sam na drugu temu, ali nije zgoreg ni ovdje:
Evo post ljekara sa dugogodisnjim stazem na intenzivnoj njezi. Saljiv je post, ali pogadja sustinu:
"Nije mi toliko problem shvatiti da su maske štetne jer već pri kraćem nošenju otežavaju disanje, izazivaju gušenje, smanjuju kisik u mozgu i uzrokuju respiratorna i neurološka oštećenja i smrt.
Više me kopa pitanje gdje i kako su tijekom prethodnih godina, desetljeća, pa i stoljeća ovi zli šoroševci, gejtsovci i ostali urotnici uspijevali neprimjetno izvlačiti, sakrivati i sahranjivati milijune ugušenih, neurološki oštećenih i umrlih koji su zbog prirode svojeg posla na radnim mjestima po 6, 8 i 24 sata neprekidno nosili maske: gdje su sakrili sve te uginule liječnike, sestre, vatrogasce, nebrojene radnike u rudnicima, milijune zaposlenih u prehrambenoj industriji, poljoprivredi, kemijskoj industriji, vozače Formule1 i motocikliste...?
Gdje su te masovne grobnice, da nebrojenim herojskim žrtvama nošenja maski odamo poštovanje barem polaganjem nekog manjeg vijenca?"
Igor Berecki
Evo post ljekara sa dugogodisnjim stazem na intenzivnoj njezi. Saljiv je post, ali pogadja sustinu:
"Nije mi toliko problem shvatiti da su maske štetne jer već pri kraćem nošenju otežavaju disanje, izazivaju gušenje, smanjuju kisik u mozgu i uzrokuju respiratorna i neurološka oštećenja i smrt.
Više me kopa pitanje gdje i kako su tijekom prethodnih godina, desetljeća, pa i stoljeća ovi zli šoroševci, gejtsovci i ostali urotnici uspijevali neprimjetno izvlačiti, sakrivati i sahranjivati milijune ugušenih, neurološki oštećenih i umrlih koji su zbog prirode svojeg posla na radnim mjestima po 6, 8 i 24 sata neprekidno nosili maske: gdje su sakrili sve te uginule liječnike, sestre, vatrogasce, nebrojene radnike u rudnicima, milijune zaposlenih u prehrambenoj industriji, poljoprivredi, kemijskoj industriji, vozače Formule1 i motocikliste...?
Gdje su te masovne grobnice, da nebrojenim herojskim žrtvama nošenja maski odamo poštovanje barem polaganjem nekog manjeg vijenca?"
Igor Berecki
-
laik1981
#24756 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Koju sustinu pogadja? Oni kojima je teze disati kada stave masku na ovoj vrucini umisljaju? To sto oni teze disu, teze govore, itd. nije istina nego teorija zavjere? Ko tvrdi da se umire od maski?Mogy87 wrote: ↑30/07/2020 11:58 Razumijem ja sta ti hoces reci. Ali taj bunt steti nama samima. Jer nas ceka nas zdravstveni sistem ako ne daj Boze nagrabusimo.
Igor Berecki
- sadie_forever
#24757 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Ljudi umiru,u sred pandemije smo ,nismo cak ni prosli ono najgore jos-a ti pricas o tome sto tebi nije UDOBNO pod maskom? pa i nije poenta da ti bude,nije poenta ni da setas po gradu vec odes obavis sto ti treba i vratis se kuci gdje opet NE MORAS nositi maskulaik1981 wrote: ↑30/07/2020 12:07Koju sustinu pogadja? Oni kojima je teze disati kada stave masku na ovoj vrucini umisljaju? To sto oni teze disu, teze govore, itd. nije istina nego teorija zavjere? Ko tvrdi da se umire od maski?Mogy87 wrote: ↑30/07/2020 11:58 Razumijem ja sta ti hoces reci. Ali taj bunt steti nama samima. Jer nas ceka nas zdravstveni sistem ako ne daj Boze nagrabusimo.
Igor Berecki
- Tesla Edison
#24758 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Ne umire ali se pada u nesvijest. Kao ja jučer. Jednostavno izgubio zraka, maska me ošamutila.laik1981 wrote: ↑30/07/2020 12:07Koju sustinu pogadja? Oni kojima je teze disati kada stave masku na ovoj vrucini umisljaju? To sto oni teze disu, teze govore, itd. nije istina nego teorija zavjere? Ko tvrdi da se umire od maski?Mogy87 wrote: ↑30/07/2020 11:58 Razumijem ja sta ti hoces reci. Ali taj bunt steti nama samima. Jer nas ceka nas zdravstveni sistem ako ne daj Boze nagrabusimo.
Igor Berecki
Da je treba nositi treba. Da li je treba nostiti napolju kad si sam? Ne treba kao što ne treba da se nosi vizir, maska i ona Čerkezova naprava, sve odjednom + rukavice (takvu jednu viđam svaki dan u komšiluku). Sve treba imati mjeru.
-
Mogy87
#24759 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Sustina je da postoje zanimanja gdje ljudi maske nose kao dio uobicajenih poslovnih aktivnosti. I ne zale se na to. Jer moraju ako zele zadrzati posao.laik1981 wrote: ↑30/07/2020 12:07Koju sustinu pogadja? Oni kojima je teze disati kada stave masku na ovoj vrucini umisljaju? To sto oni teze disu, teze govore, itd. nije istina nego teorija zavjere? Ko tvrdi da se umire od maski?Mogy87 wrote: ↑30/07/2020 11:58 Razumijem ja sta ti hoces reci. Ali taj bunt steti nama samima. Jer nas ceka nas zdravstveni sistem ako ne daj Boze nagrabusimo.
Igor Berecki
Ljudi zaglibili u teorije zavjere tvrde da se umire od maski. Tvoja sreca sto ne pratis njihov narativ
- Control panel
#24760 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
https://www.klix.ba/clanak/20073002
Ogranicenje do 50 u zatvorenom, a na otvorenom do 100.
Ovdje ima cca 500 stolica. Pitam se za koga vaze ova ogranicenja?!

Ogranicenje do 50 u zatvorenom, a na otvorenom do 100.
Ovdje ima cca 500 stolica. Pitam se za koga vaze ova ogranicenja?!
- Ironmen
#24761 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Kod nas je ovo sada eksplodiralo totalno i siri se velikom brzinom, do skoro 3-4 dana nisam nikoga poznavao ko ima koronu sada vec znam preko 20 ljudi i jos vise od toga u samoizolaciji u mojoj sredini gdje zivim... Sto je Italija bila u martu to je sada kod nas...
-
laik1981
#24762 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Pa postoje zanimanja gdje ljudi provode po 8h u jamama na dubini od 500 metara ispod zemlje. Postoje zanimanja gdje se ljudi udaraju po sat vremena. Ne vidim kakve veze ima necija profesija gjde je potrebno koristiti neku opremu sa tim da li maske otezavaju disanje prilikom koristenja. Da li je koristim? Da. Da li mi smeta? Da. Da li mislim da ima svrhe da je nosim u okruzenju gdje je 90% ljudi ne nosi. Ne.Mogy87 wrote: ↑30/07/2020 12:13Sustina je da postoje zanimanja gdje ljudi maske nose kao dio uobicajenih poslovnih aktivnosti. I ne zale se na to. Jer moraju ako zele zadrzati posao.laik1981 wrote: ↑30/07/2020 12:07Koju sustinu pogadja? Oni kojima je teze disati kada stave masku na ovoj vrucini umisljaju? To sto oni teze disu, teze govore, itd. nije istina nego teorija zavjere? Ko tvrdi da se umire od maski?Mogy87 wrote: ↑30/07/2020 11:58 Razumijem ja sta ti hoces reci. Ali taj bunt steti nama samima. Jer nas ceka nas zdravstveni sistem ako ne daj Boze nagrabusimo.
Igor Berecki
Ljudi zaglibili u teorije zavjere tvrde da se umire od maski. Tvoja sreca sto ne pratis njihov narativ![]()
-
dzipalo
#24763 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Maska ti moze smetati samo na nacin da ti je vise vruce nego inace. Niti smanjuje kolicinu kisika u krvi niti je stetna, niti bilo koji vrag koji ljudi izmisljaju. To sto smo kukavice pa nas maska "gusi" pa aj uj ja ne mogu, meni tesko disati, i slicne gluposti pokazuju samo koliko smo sebicne i neodgovorne kukavice.laik1981 wrote: ↑30/07/2020 12:07Koju sustinu pogadja? Oni kojima je teze disati kada stave masku na ovoj vrucini umisljaju? To sto oni teze disu, teze govore, itd. nije istina nego teorija zavjere? Ko tvrdi da se umire od maski?Mogy87 wrote: ↑30/07/2020 11:58 Razumijem ja sta ti hoces reci. Ali taj bunt steti nama samima. Jer nas ceka nas zdravstveni sistem ako ne daj Boze nagrabusimo.
Igor Berecki
-
Mogy87
#24764 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Pa i ljudima koji obavljaju ta zanimanja smetaju. Ali radi veceg dobra (zastita sebe i/ili drugih) i zadrzavanja posla istrpe. To je to. Niko ne tvrdi da im je lijepo. Ali trpe.
- Tesla Edison
#24765 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Ovakava reakcija kao tvoja, ovakav narativ i obraćanje, samo proizvodi kontra efekat. Umjesto da se dijelom solidarišeš, ti govoriš ljudima da lažu i na kraju dobijemo šta? Ti isti ti opsuju nešto, skinu masku i idu dalje. Šta si ti postigao? Suprotno od onoga što si želio.dzipalo wrote: ↑30/07/2020 12:25Maska ti moze smetati samo na nacin da ti je vise vruce nego inace. Niti smanjuje kolicinu kisika u krvi niti je stetna, niti bilo koji vrag koji ljudi izmisljaju. To sto smo kukavice pa nas maska "gusi" pa aj uj ja ne mogu, meni tesko disati, i slicne gluposti pokazuju samo koliko smo sebicni i neodgovorni.laik1981 wrote: ↑30/07/2020 12:07Koju sustinu pogadja? Oni kojima je teze disati kada stave masku na ovoj vrucini umisljaju? To sto oni teze disu, teze govore, itd. nije istina nego teorija zavjere? Ko tvrdi da se umire od maski?Mogy87 wrote: ↑30/07/2020 11:58 Razumijem ja sta ti hoces reci. Ali taj bunt steti nama samima. Jer nas ceka nas zdravstveni sistem ako ne daj Boze nagrabusimo.
Igor Berecki
Također, zbog medija, izjava, prijetnji i svakodnevnog vrijeđanja naroda putem tv ekrana i elektronskih medija od strane struke i pripadnika raznih štabova, ljudi ne jebu koronu ni 2%. Sve se radi pogrešno.
Zato danas idemo preko 400 'ladno.
-
high_volume
#24766 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Kao laik, mislim da važnu ulogu ima količina unesenog virusa u organizam, ali ključnu ulogu ipak ima imunitet organizma, i njegova spremnost i sposobnost da se izbori protiv virusa. Plus druga hronična oboljenja, pulmološka, kardiološka, hipertenzija, dijabetes, itd.Mogy87 wrote: ↑30/07/2020 10:05Niko to ne zna. Postoje neka stanja i parametri koji otezavaju situaciju. Ali ni to nije pravilo. Pa pisali su forumasi o osobama od 80 godina bez simptoma i hronicnim bolesnicima koji su super prosli. A opet ima slucajeva da neko mlad i zdrav nagrabusi.shape of despair wrote: ↑30/07/2020 09:59 Poznajem direktno dvoje ljudi koji su bili bez nekih većih simptoma. Kažu kao gripa, čak i slabije.
Zašto neko umre a neko prođe ne okržnjen zna li ko?
Da znamo odgovor na pitanje koje si postavio ova borba bi bila itekako laksa.
Nisu ljudski organizmi jednako imuni na vanjske uticaje. Sada je ljeto i sunčano vrijeme, pa treba biti što više vani, da dobijemo D vitamin, koji je bitan u stvaranju imuniteta. Takođe, treba jesti što više namirnica kojima se dodatno stvara imunitet organizma, jer ako uđemo u jesen i dočekamo zimu nespremni, a da ne bude vakcine, najebat ćemo, svi kolektivno...
-
daddy-kool
#24767 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Rukavice ne trebaju, bolje je često prati ili dezinfikovati ruke.dječak sa šibicama wrote: ↑30/07/2020 11:47 U svakom slucaju je bolje imati nego nemati rukavice, teoretski, a u praksi je svejedno.
-
Mogy87
#24768 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Hoce neko u pare da ce biti druge mjere za vrijeme SFFa bez obzira na epidemiolosku situaciju? 
- Ironmen
#24769 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Imam rodjaka radi na UKCS vozac hitne svaki dan prevozi zarazene pacijente u skafanderu sa dvije maske redi vec 2 mjeseca, kaze da je vec skrenuo sa pameti
-
Tambure
#24770 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
kad se Covid pojavi u BiH imate ovo:

- Ironmen
#24771 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Ma relano ako mogu raditi kafici i biti prebukirane cevabdzinice moze se i SFF odraditi.
-
high_volume
-
daddy-kool
-
Mogy87
#24774 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Ma filmovi su najmanji problem, to je ok i da bude, ali kojekakvi mostovi i slicni derneci koji pocinju iza 10...
- Zox
#24775 Re: Šta kada se Korona virus pojavi u BiH?? POGLEDATI PRVI POST!
Znaci, kratko jasno, narod je glup. Nemam ga ja sta vrijedjati, narod je glup. Da nije glup, do sad bi skontao koliko ga handri SDA u zadnjih 25 godina. Kad je ikad nas narod skontao ista pametno?TESLA_EDISON wrote: ↑30/07/2020 12:30Ovakava reakcija kao tvoja, ovakav narativ i obraćanje, samo proizvodi kontra efekat. Umjesto da se dijelom solidarišeš, ti govoriš ljudima da lažu i na kraju dobijemo šta? Ti isti ti opsuju nešto, skinu masku i idu dalje. Šta si ti postigao? Suprotno od onoga što si želio.dzipalo wrote: ↑30/07/2020 12:25Maska ti moze smetati samo na nacin da ti je vise vruce nego inace. Niti smanjuje kolicinu kisika u krvi niti je stetna, niti bilo koji vrag koji ljudi izmisljaju. To sto smo kukavice pa nas maska "gusi" pa aj uj ja ne mogu, meni tesko disati, i slicne gluposti pokazuju samo koliko smo sebicni i neodgovorni.
Također, zbog medija, izjava, prijetnji i svakodnevnog vrijeđanja naroda putem tv ekrana i elektronskih medija od strane struke i pripadnika raznih štabova, ljudi ne jebu koronu ni 2%. Sve se radi pogrešno.
Zato danas idemo preko 400 'ladno.
E sad, po tebi, krivi su oni sto govore da treba nositi masku, a ne oni koji opsuju pa je skinu? Tacnije, idioti. Ko da plod cuvaju, pa ih se ne smije mrko pogledati. A kao i uvijek kod nas, jedva cekaju da se za bilo sta uvrijede. Pa da onda uinat opet ispadnu glupi. S kime da se solidarisemo, izvini? S papcinama?