Srbijanska umjetnica 700 sati gledala u posjetitelje

Kulturna dešavanja, predstave, izložbe, festivali, obrazovanje i budućnost mladih...

Moderator: Chloe

Post Reply
breuer

#126 Re: Srbijanska umjetnica 700 sati gledala u posjetitelje

Post by breuer »

ultima_palabra wrote:
breuer wrote:
medeja wrote:Koliko ja znam, razlikujemo 7 vrsta umjetnosti i ovo Marinino kvaziumjetništvo tu ne spada.
a jel te to profa u srednjoj naucila :D
Žalostan je onaj komentar, osim ako forumaš/ica nema preko 70 godina :roll:
ja ne bih rekao da je zalostan vec prilicno zanimljiv i poucan jer su se rijetko umjetnici i teoreticari znali i htjeli pribliziti masama sto je rezultiralo komentarima ovakvog ili slicnog karaktera. NE SAMO KOD NAS!!!

npr. u arhitektonskoj kritici i teoriji se Charles Jancks ozbiljno bavio pitanjima prihvatanja i čitkosti ( DVOJNO KODIRANJE ) djela za narod i najsire korisnike, kao i za strucno misljenje, tako da smo mi unutar jednog beskrajnog, zivaca i razumijevanja potrebnog DIJALOGA :)
ultima_palabra

#127 Re: Srbijanska umjetnica 700 sati gledala u posjetitelje

Post by ultima_palabra »

breuer wrote:ja ne bih rekao da je zalostan vec prilicno zanimljiv i poucan jer su se rijetko umjetnici i teoreticari znali i htjeli pribliziti masama sto je rezultiralo komentarima ovakvog ili slicnog karaktera. NE SAMO KOD NAS!!!

npr. u arhitektonskoj kritici i teoriji se Charles Jancks ozbiljno bavio pitanjima prihvatanja i čitkosti ( DVOJNO KODIRANJE ) djela za narod i najsire korisnike, kao i za strucno misljenje, tako da smo mi unutar jednog beskrajnog, zivaca i razumijevanja potrebnog DIJALOGA
Pa u pravu si, nije im to bilo u interesu, jer su bili na državnoj sisi ili formirali neke kvazielite...zato je danas sramota reći da si otišao u pozorište ili na izložbu...o performansima da ne govorimo.
medeja

#128 Re: Srbijanska umjetnica 700 sati gledala u posjetitelje

Post by medeja »

breuer wrote:
medeja wrote:Koliko ja znam, razlikujemo 7 vrsta umjetnosti i ovo Marinino kvaziumjetništvo tu ne spada.

To sam znala i davno prije srednje škole.
Ja se čitav život bavim umjetnošću, štaviše, studiram jednu od umjetnosti.
I ne vidim u čemu je problem. Baš me zanima kako se naziva ovaj Marinin performans. Prosvijetlite me.
breuer

#129 Re: Srbijanska umjetnica 700 sati gledala u posjetitelje

Post by breuer »

medeja wrote:
breuer wrote:

To sam znala i davno prije srednje škole.
Ja se čitav život bavim umjetnošću, štaviše, studiram jednu od umjetnosti.
I ne vidim u čemu je problem. Baš me zanima kako se naziva ovaj Marinin performans. Prosvijetlite me.
studiranje nije garant, POSEBICE u ovako ozbiljnim granama kao sto je to umjetnost...

ok, razumijem, no kojih je to samo 7 tipova umjetnosti za koje ti znas? :)
medeja

#130 Re: Srbijanska umjetnica 700 sati gledala u posjetitelje

Post by medeja »

Bit će da je studiranje. ;)

Vjerujem da znaš o kojim umjetnostima govorim, ali eto, odgovorit ću ti samo ako ti meni kažeš koja je ovo vrsta umjetnosti. Mene stvarno zanima (bez ironije, niko ne kaže da griješim :)).
breuer

#131 Re: Srbijanska umjetnica 700 sati gledala u posjetitelje

Post by breuer »

medeja wrote:Bit će da je studiranje. ;)

Vjerujem da znaš o kojim umjetnostima govorim, ali eto, odgovorit ću ti samo ako ti meni kažeš koja je ovo vrsta umjetnosti. Mene stvarno zanima (bez ironije, niko ne kaže da griješim :)).
ja ne znam i ne zelim da znam koja je ovo 'vrsta' umjetnosti jer ne idem u galerije ili na performanse ili u kazaliste da bih ojacao ili obogatio 'selekciju vrsta' umjetnosti vec da bih posmatrao umjetnicki fenomen :)

hocu li gledati Velaskeza, pisoar, hodati vilom Savoj, posmatrati divno pomjeranje Calderovih mobila, peškire, konje, busolu i šal, red opeka ili Seagram building ja cu osjecati ili ne umjetnicki fenomen o kojem je dovoljno ( na ovoj temi ) reci da se osjeca i razumije...

primjer: koliko je samo slikara koji nisu umjetnici i ljudi koji unesu par konja u galeriju i postizu taj fenomen :)

naravno da se na kraju sve moze povrsno poravnati, ali u tome nas je Hitler preuranio tako da ga necemo kopirati :lol: :lol:
medeja

#132 Re: Srbijanska umjetnica 700 sati gledala u posjetitelje

Post by medeja »

breuer wrote:

ja ne znam i ne zelim da znam koja je ovo 'vrsta' umjetnosti jer ne idem u galerije ili na performanse ili u kazaliste da bih ojacao ili obogatio 'selekciju vrsta' umjetnosti vec da bih posmatrao umjetnicki fenomen :)

hocu li gledati Velaskeza, pisoar, hodati vilom Savoj, posmatrati divno pomjeranje Calderovih mobila, peškire, konje, busolu i šal, red opeka ili Seagram building ja cu osjecati ili ne umjetnicki fenomen o kojem je dovoljno ( na ovoj temi ) reci da se osjeca i razumije...

primjer: koliko je samo slikara koji nisu umjetnici i ljudi koji unesu par konja u galeriju i postizu taj fenomen :)

naravno da se na kraju sve moze povrsno poravnati, ali u tome nas je Hitler preuranio tako da ga necemo kopirati :lol: :lol:
Pa to je već druga stvar. :O
Nisam ni ja mislila da se umjetnost kao samo djelovanje može strogo ograničiti ili klasificirati, ali isto tako ne mislim da se sve može nazivati umjetnošću. :) Konkretan primjer: da li znači da se svako može nazivati fotografom i da je svaka slika "umjetnička fotografija" ako je bilo ko fotografira? Naravno da ne. To može biti i stvar subjektivnog doživljaja, ali i nekih univerzalnih odrednica.
A, što se tiče tih fenomena, niko ne kaže da to nisu fenomeni, ali mnogi ljudi se trude da zadive narodne mase svojim "djelima" i to im je jedini cilj. A, mnoga poznata umjetnička (književna, likovna itd.) djela su postala poznata i cijenjena tek nakon smrti njihovih tvoraca. Dakle, oni su to radili za svoju dušu, baš kao što i ti uživaš u nekim stvarima samo za svoju dušu. :)
Lillith

#133 Re: Srbijanska umjetnica 700 sati gledala u posjetitelje

Post by Lillith »

Odlična umjetnica, neprikosnovena majka body art performance-a. Obožavam njene performance pogotovo mi se sviđaju Balkan Baroque i The House with the Ocean View, ali i rani performansi sa njenim tadašnjim parnterom Ulayem.
Hrabra je i zbog toga je izuzetno cijenim!
hamzibeg

#134 Re: Srbijanska umjetnica 700 sati gledala u posjetitelje

Post by hamzibeg »

ultima_palabra wrote:
hamzibeg wrote:Ja mislim da je ona ispala babici na pod kad se rodila pomirisala necije smrdljive carape u blizini i to je bilo to....umjetnicko UDAHNUCE....
Wow, i onda kažemo hoćemo promjene na izborima :cry:
Moramo se suočiti sa činjenicom da kod nas na Balkanu ne prolazi ništa što nije 100% u skladu sa nečim što se naziva normalnim ( a u stvari je nenormalno i amoralno). I Marinu bi vjerovatno neko dosad ubio da je ostala u Beogradu.
AA JEL......'AJDEEE :skoljka:
Lillith

#135 Re: Srbijanska umjetnica 700 sati gledala u posjetitelje

Post by Lillith »

Mora da studiraš umjetnost negdje ispod kamena, kad nisi čula za BODY ART PERFORMANCE.
Uostalom, Marina je hrabra žena, to je bila i za vrijeme komunizma kada je u svojim najranijim performansima na Terazijama u Beogradu spaljivala petokrake. Ti si tad pretpostavljam išla u vrtić ili osnovnu školu kao i ja. Ja nisam studirala umjetnosti, ali su mi život i djelo Marine Abramović poznati, kao i većini urbane raje iz bivše Juge, bez obzira da li smo iz Bosne, Srbije, Makedonije, Hrvatske, Slovenije ili sl. Znaju je mladi ljubitelji umjetnosti sa svih strana svijeta. Ne znam, da li ti je jasno da si se ovim postom pošteno izblamirala gospođice studentice umjetnosti.
Njenu umjetnost priznaje cijeli svijet i na tom polju je neporečena korifeja. Imala je i ima profesure na svjetski poznatim Akademijama umjetnosti.

:shock:
medeja

#136 Re: Srbijanska umjetnica 700 sati gledala u posjetitelje

Post by medeja »

Lillith wrote:

Mora da studiraš umjetnost negdje ispod kamena, kad nisi čula za BODY ART PERFORMANCE.
Uostalom, Marina je hrabra žena, to je bila i za vrijeme komunizma kada je u svojim najranijim performansima na Terazijama u Beogradu spaljivala petokrake. Ti si tad pretpostavljam išla u vrtić ili osnovnu školu kao i ja. Ja nisam studirala umjetnosti, ali su mi život i djelo Marine Abramović poznati, kao i većini urbane raje iz bivše Juge, bez obzira da li smo iz Bosne, Srbije, Makedonije, Hrvatske, Slovenije ili sl. Znaju je mladi ljubitelji umjetnosti sa svih strana svijeta. Ne znam, da li ti je jasno da si se ovim postom pošteno izblamirala gospođice studentice umjetnosti.
Njenu umjetnost priznaje cijeli svijet i na tom polju je neporečena korifeja. Imala je i ima profesure na svjetski poznatim Akademijama umjetnosti.

:shock:

Koliko ja znam, ta vrsta "umjetnosti" je nastala 70-tih godina prošlog stoljeća.
Za mene je to nešto kao turbofolk u muzici. Svako ima pravo da cijeni ono što želi.
Lillith

#137 Re: Srbijanska umjetnica 700 sati gledala u posjetitelje

Post by Lillith »

@ medeja

Ako ti Abramovićkina umjetnost (a umjetnost sama po sebi je živa kategorija, dakle rađa se, živi i izumire, poput jezika) dođe kao turbo folk, samo zato jer je nastala 70-ih godina prošlog vijeka, onda ti MoMa (Museum of Modern Art) dođe kao Pink studio u kome se ista ta moderna umjetost proklamuje i dešava.
U MoMa je upravo upriličen ovaj performans o kome je na ovoj temi riječ, a ako si uistinu studentica umjetnosti, onda bi ti MoMa trebao biti jedna vrsta hrama, jer meni iako nisam umjetnica, ali jesam poklonik i obožavatelj svih vrsta umjetnosti bez obzira na epohu i pravac, MoMa jeste neprikosnoven hram.
Po tvojoj logici umjetnost je onda morala da ostane na samim počecima, tj. pećinskim slikama najranijih civilizacija, da bi ti to uopšte smatrala umjetnošću. Nije mi jasno, da jedna studentica umjetnosti može da razmišlja na ovakav način. Poznajem mnogo slikara, vajara, video-umjetnika, glumaca i NIKAD, ali stvarno NIKAD nisam čula ovako notornu i ograničenu glupost, kao od tebe. Na kojoj to Akademiji studiraš, koju umjetnost i ko te je tamo primio na osnovu kojih kvaliteta. Jer upravo svi umjetnici koje poznajem nisu ograničeni ljudi niti sam ikad čula ovakve izjave poput tvojih. Čak šta više, poznajem ih kao izuzetno urbane, otvorene ljude koji nemaju predrasude, a ponajmanje prema bilo kojoj vrsti umjetnosti.
breuer

#138 Re: Srbijanska umjetnica 700 sati gledala u posjetitelje

Post by breuer »

Lillith wrote:@ medeja

Ako ti Abramovićkina umjetnost (a umjetnost sama po sebi je živa kategorija, dakle rađa se, živi i izumire, poput jezika) dođe kao turbo folk, samo zato jer je nastala 70-ih godina prošlog vijeka, onda ti MoMa (Museum of Modern Art) dođe kao Pink studio u kome se ista ta moderna umjetost proklamuje i dešava.
U MoMa je upravo upriličen ovaj performans o kome je na ovoj temi riječ, a ako si uistinu studentica umjetnosti, onda bi ti MoMa trebao biti jedna vrsta hrama, jer meni iako nisam umjetnica, ali jesam poklonik i obožavatelj svih vrsta umjetnosti bez obzira na epohu i pravac, MoMa jeste neprikosnoven hram.
Po tvojoj logici umjetnost je onda morala da ostane na samim počecima, tj. pećinskim slikama najranijih civilizacija, da bi ti to uopšte smatrala umjetnošću. Nije mi jasno, da jedna studentica umjetnosti može da razmišlja na ovakav način. Poznajem mnogo slikara, vajara, video-umjetnika, glumaca i NIKAD, ali stvarno NIKAD nisam čula ovako notornu i ograničenu glupost, kao od tebe. Na kojoj to Akademiji studiraš, koju umjetnost i ko te je tamo primio na osnovu kojih kvaliteta. Jer upravo svi umjetnici koje poznajem nisu ograničeni ljudi niti sam ikad čula ovakve izjave poput tvojih. Čak šta više, poznajem ih kao izuzetno urbane, otvorene ljude koji nemaju predrasude, a ponajmanje prema bilo kojoj vrsti umjetnosti.
jedan od raznih predmeta iz bogate kolekcije...

m&m bombone :D

p.s. kako to da niko ne primjecuje odlican dizajn stolica i stola iskoristenih za ovaj performans? :D
simpozijum delirijum

#139 Re: Srbijanska umjetnica 700 sati gledala u posjetitelje

Post by simpozijum delirijum »

umjetnost danas ? postomoderna u sveopstom konzumerizmu, ionako oko 90% naroda niti razumije
podosta danasnjih likova sa akademija umjetnosti ne znaju povuci niti crtu na platnu ili papiru a kamoli osnove ljudske anatomije (Grcki kanon , na primjer )
ali su "konceptualni" :D
mene smatraju umjetnikom -zanatlijom ( muralista , dekorater , crtac i fotografija i digitalni art )
od toga zivim
sustina je da bi se bavilo bilo kojom umjetnoscu morate savladati zanat , i mora vas izbor biti i vas zivot , to morate voljeti svim srcem , jer ucenje nikada ne prestaje !
zato postoje vrlo stroge umjetnicke akademije gdje vas maltene vojnicki uce da savladate zanat , a tada mladi student (ca) moze krenuti samostalno dalje u uoblicavanje svoga umjetnickoga izrazaja , nije sve samo talent
pisac mora vladati gramatikom i leksikom , voditi fabulu
muzicar mora znati note i svirati bar jedan instrument
glumac , mora imati dikciju , disciplinu izrazaja , memoriju , kontrolu pokreta
baletani , moraju znati koreografiju i takodjer poznavati osnove muzike i i tako dalje i tako dalje
i stolar ili kamenorezac moze biti umjetnik , vladaju materijalom i alatom , znaju ga u dushu
sta je Abramovicki zanat ?
Lillith

#140 Re: Srbijanska umjetnica 700 sati gledala u posjetitelje

Post by Lillith »

@ simpozijum

Marina Abramović je akademski slikar - ako stvar posmatraš iz tog nekog, kako ti kažeš zanatlijskog aspekta.
Mada mi je ovo što si napisao djelimično logično, ali pomalo i zastarjelo.
Koncept njene umjetnosti je prvenstveno PROLAZNOST stvari,trenutka ili događaja,a njena umjetnost se nikad neće dati konzervirati poput one Rembrandtove, i dobro je što je tako.
Vremena se mijenjaju, tako se i umjetnici mijenjaju sa njima.
Ono što su uvježbavali glumci i baletski plesači prošlih vijekova, danas se više i ne može vidjeti u baletnim ili pozorišnim predstavama. Isto tako, ono što je balet ili moderan balet danas, to onda isto ne bi trebalo da se karakteriše kao baletna umjetnost, samo zato jer se znatno razlikuje od onog što mu je prethodilo ili iz čega je kao vrsta moderne plesne discipline proizišao.
Body art performance je nova disciplina umjetnosti, isto kao što Mauricio Cattellan izmišlja nove vrste skulptura i djelimično provocira njima ili Helmut Lachenmann novu vrstu klasične muzike koja nema veze sa onom Monteverdijevom ili Mozartovom...
Donekle podržavam tvoju teoriju o umjetnikovom vladanju alatom da bi mogao da vlada svojim umjetnčkim zanatom, ali ovaj konvencionalan pristup umjetnosti ostaje za one koji žele na takav način da joj pristupe. Umjetnost sama po sebi jeste sloboda izražaja, bilo slikovitog, figurativnog, verbalnog, muzičkog, skulpturalnog...umjetnost kao takva ne poznaje granice, to je ono što je i čini umjetnošću.
Nekom je alat njegovo tijelo, a Abramovićkin zanat (osim što je odlična slikarka) se svodi na prolaznost i neponovljivost trenutka. Ona osim toga gledaoca ne ograničava samo na funkciju gledaoca, ona ga poziva da aktivno učestvuje u kreiranju tog njenog prolaznog i jedinstvenog trenutka umjetnosti, tako Abramovićka svakom daje njegov trenutak u kome i najobičnij smrtnik može da bude umjetnik, a to umjetnost postavlja na jedan sasvim novi nivo, dajući joj tako dimenziju dostupnosti svakom, pa čak i onom ko nije školovan umjetnik...
Shoshana

#141 Re: Srbijanska umjetnica 700 sati gledala u posjetitelje

Post by Shoshana »

Image

Vidi ovog umjetnika :shock:

:lol:

Salu na stranu, al' meni je ovo umjetnost otprilike isto toliko koliko i rad cuvene umjetnice Edenmontove... To je ekscentricnost koja prolazi upravo zato sto - otkako je svijeta i vijeka ljudi se furaju na eksluzivu i elitizam. Biva ja razumijem, a vi - neprosvijetljeni, pojma nemate.

P.S. moj macak umjetnik :oops: eno dva sata bulji u frizider :skoljka:
Zlata M.

#142 Re: Srbijanska umjetnica 700 sati gledala u posjetitelje

Post by Zlata M. »

To je ekscentricnost koja prolazi upravo zato sto - otkako je svijeta i vijeka ljudi se furaju na eksluzivu i elitizam. Biva ja razumijem, a vi - neprosvijetljeni, pojma nemate.
...ma o tome se radi.
Samo, eto, covjek velikodusan, pa nece da uskace u nirvanu i pravi rusvaj. :D Nek' se djeca zabave. :-)
Meni dodju isto tako neki dani...satima se ne pomjeram s mjesta, ne da mi se ... onda svi ljuti na mene i niko da mi to uracuna u body art performance. :D
Lillith

#143 Re: Srbijanska umjetnica 700 sati gledala u posjetitelje

Post by Lillith »

Jest vala, BODY ART PERFORMANCE cijeli umjetnički svijet priznaje kao umjetnost. Marinine video radove izlažu u najprestižnijim galerijama i muzejima svijeta. Žena ima profesure na isto tako svjetski priznatim Akademijama umjetnosti - samo par vas paušalizuje i cijelokupan koncept jedne umjetnosti pokušava svesti u nešto bagatelno.
Jadno i bezvezno, kad o umjetnosti s kojom se niste ni susreli, diskutujete na ovako trivijalan način...
breuer

#144 Re: Srbijanska umjetnica 700 sati gledala u posjetitelje

Post by breuer »

Lillith wrote:Jest vala, BODY ART PERFORMANCE cijeli umjetnički svijet priznaje kao umjetnost. Marinine video radove izlažu u najprestižnijim galerijama i muzejima svijeta. Žena ima profesure na isto tako svjetski priznatim Akademijama umjetnosti - samo par vas paušalizuje i cijelokupan koncept jedne umjetnosti pokušava svesti u nešto bagatelno.
Jadno i bezvezno, kad o umjetnosti s kojom se niste ni susreli, diskutujete na ovako trivijalan način...
upravo!, nacin rasprave smjesta te ljude u domen poznavaoca svevelikog opusa safeta zeca, mersada berbera i nasih divnih kucača iz kazandžiluka :(

p.s. bilo je tako i vani! al' prije 100 godina jbg :(
Lillith

#145 Re: Srbijanska umjetnica 700 sati gledala u posjetitelje

Post by Lillith »

breuer wrote:
Lillith wrote:Jest vala, BODY ART PERFORMANCE cijeli umjetnički svijet priznaje kao umjetnost. Marinine video radove izlažu u najprestižnijim galerijama i muzejima svijeta. Žena ima profesure na isto tako svjetski priznatim Akademijama umjetnosti - samo par vas paušalizuje i cijelokupan koncept jedne umjetnosti pokušava svesti u nešto bagatelno.
upravo!, nacin rasprave smjesta te ljude u domen poznavaoca svevelikog opusa safeta zeca, mersada berbera i nasih divnih kucača iz kazandžiluka :(

Hej, pa nisu ni ti kucači iz kazandžiluka za podcijenjivanje - svakako su i oni umjetnici u svom domenu.
Meni je fascinantno to, kako se istorija uvijek i iznova ponavlja, kada je umjetnost u pitanju. U određenim istorijskim epohama je ženama bilo zabranjeno da budu glumice ili pjevačice, pa su soprane pjevali ili dječaci ili kontratenori muškarci. Tada niko nije mogao ni da pomisli da će to samo par stotina godina kasnije biti ne samo drugačije, nego će otići u sasvim drugu krajnost. Danas na scenama svjetski renomiranih operskih kuća, žene ne samo da su primadonne, nego su i polugole, gole, krvave, raščupane i sve to zarad umjetničke ekspresije režisera koji to eto tako hoće. Uostalom, umjetnost je tu da intrigira i provocira, kako bi se o njoj razmišljalo i pričalo. Pravi ljubitelj umjetnost neće osuđivati, nego će pokušati da dekodira njenu srž, raščlani njenu poruku i prihvati ili argumentovano odbije. Odbijati bez argumenata jednu novu umjetnost kao što je body art performance ili bagatelizirati je upoređujući njen površan vizuelni koncept sa svojom svakidašnjicom meni svjedoči o bespomoćnosti i slabosti percepcije, ali i zatvorenosti ljudskog uma po principu: Sve što mi je strano, ja ću okarakterisati kao suludo i trivijalno...Kompozitor Stockhausen je pisao kvartet za helikoptere i gudače, praveći tako simbiozu klasične muzike s modernom umjetnošću, a na kraju se desio performance. Umjetnost nema granice, u tom i jeste njena čar. Treba samo imati hrabrosti i izaći pred ljude s nečim što je nekonvencionalno. Na kraju krajeva, umjetnost nije tu da bi joj se samo divili, neki prave umjetnost baš zbog toga da bi se po njoj pljuvalo - takav im je koncept i u tome oni pronalaze potvrdu sebe. Nema to veze sa elitizmom i sličnim glupostima o kojima ovde neki pišu...
breuer

#146 Re: Srbijanska umjetnica 700 sati gledala u posjetitelje

Post by breuer »

Lillith wrote:
breuer wrote:

Hej, pa nisu ni ti kucači iz kazandžiluka za podcijenjivanje - svakako su i oni umjetnici u svom domenu.
Meni je fascinantno to, kako se istorija uvijek i iznova ponavlja, kada je umjetnost u pitanju. U određenim istorijskim epohama je ženama bilo zabranjeno da budu glumice ili pjevačice, pa su soprane pjevali ili dječaci ili kontratenori muškarci. Tada niko nije mogao ni da pomisli da će to samo par stotina godina kasnije biti ne samo drugačije, nego će otići u sasvim drugu krajnost. Danas na scenama svjetski renomiranih operskih kuća, žene ne samo da su primadonne, nego su i polugole, gole, krvave, raščupane i sve to zarad umjetničke ekspresije režisera koji to eto tako hoće. Uostalom, umjetnost je tu da intrigira i provocira, kako bi se o njoj razmišljalo i pričalo. Pravi ljubitelj umjetnost neće osuđivati, nego će pokušati da dekodira njenu srž, raščlani njenu poruku i prihvati ili argumentovano odbije. Odbijati bez argumenata jednu novu umjetnost kao što je body art performance ili bagatelizirati je upoređujući njen površan vizuelni koncept sa svojom svakidašnjicom meni svjedoči o bespomoćnosti i slabosti percepcije, ali i zatvorenosti ljudskog uma po principu: Sve što mi je strano, ja ću okarakterisati kao suludo i trivijalno...Kompozitor Stockhausen je pisao kvartet za helikoptere i gudače, praveći tako simbiozu klasične muzike s modernom umjetnošću, a na kraju se desio performance. Umjetnost nema granice, u tom i jeste njena čar. Treba samo imati hrabrosti i izaći pred ljude s nečim što je nekonvencionalno. Na kraju krajeva, umjetnost nije tu da bi joj se samo divili, neki prave umjetnost baš zbog toga da bi se po njoj pljuvalo - takav im je koncept i u tome oni pronalaze potvrdu sebe. Nema to veze sa elitizmom i sličnim glupostima o kojima ovde neki pišu...
ne govorim nista protiv kuckanja kao ni protiv berbera i zeca - ti ljudi ostvaruju svoje zamisli putem bakra, platna , kista...

i stockhausen je mozda pogrijesio i moze se povesti ogromna debata o tome da li su savremenici dostojno preuzeli palicu velikana proslosti, no moramo biti svjesni ogromnih promjena u svim sferama zivotne aktivnosti koje direktno uslovljavaju i razvoj kao i promjene u umjetnostima...i prestati vise grijesiti u vezi toga...

ja mogu sada preuzeti ulogu kriticara umjetnickog izrazaja marine a., no osporavati joj umjetnicki izrazaj sam je nelogicno i zavaravajuce jer samim tim bjezim od realiteta sadasnjeg zivota...

dakle, pitam se da li je moguce ili potrebno uopste razvijati negativan stav o bilo cijem izrazaju danas kad smo uz razvoj tehnologije i komunikacija dobili priliku da upraznjavamo ono sto zelimo...

evo ja ne bendam berbera, zeca i stare zanatlije, postujem ih, no zelim naglasiti da nisu nosioci slike danasnje civilizacije i da tu cast danas preuzimaju mnogi...
Lillith

#147 Re: Srbijanska umjetnica 700 sati gledala u posjetitelje

Post by Lillith »

breuer, TO je TO! Slažem se s tobom u potpunosti.
Zlata M.

#148 Re: Srbijanska umjetnica 700 sati gledala u posjetitelje

Post by Zlata M. »

Image

:idea: Stvaranje Svjetova
:roll:

ne, neee !!!
:idea: Zauvijek Spojeni

:cry: :roll:
:idea: Imagesad znam : Zauvijek Razdvojeni

ili je ipak ... ?! :roll:

fakat provocira ! :twisted:

:-)

ovo je, bice, ipak http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtop ... f=1&t=1226 :D :wink:
dr.Gonzo

#149 Re: Srbijanska umjetnica 700 sati gledala u posjetitelje

Post by dr.Gonzo »

Shoshana wrote: Salu na stranu, al' meni je ovo umjetnost otprilike isto toliko koliko i rad cuvene umjetnice Edenmontove... To je ekscentricnost koja prolazi upravo zato sto - otkako je svijeta i vijeka ljudi se furaju na eksluzivu i elitizam. Biva ja razumijem, a vi - neprosvijetljeni, pojma nemate.
To je jedno objasnjenje. Drugo je da ti jednostavno ne kontas poentu, ne dodiruje te ta umjetnost. Ja mislim da su i jedna i druga situacija ucestale, i zbog toga sam prilicno oprezan pri iznosenju ostrih kritika. Prosle godine sam bio u Tate Modern-u, i od svakih deset stvari koje sam vidio, svidjala mi se mozda jedna. Neki eksponoati su bili super, ali sam siguran da je bilo puno vise onih koje ja jednostavno nisam skontao. Sigurno da je bilo i sranja.

Ja bih rado otisao na performans Abramovicke, cisto da se iz prve ruke uvjerim o cemu se radi. Sumanjam da se svi ti kojima se njen rad svidja jednostavno "furaju", tako da vjerovatno sadrzi nesto paznje vrijedno.

Ja sam u posmatranju umjetnosti skroz subjektivan. Nemam potrebe da uopste racionaliziram ono sto mi se svidja. Tako mi se svidja kad Yves Klein maze djevojke plavom bojom, pa se onda valjaju po platnu, a ne svidja mi se vecina Warholovih stvari, jer me ostavljaju ravnodusnim.

Evo, zar nije cool? 8-)
Image
Nuclear Winter

#150 Re: Srbijanska umjetnica 700 sati gledala u posjetitelje

Post by Nuclear Winter »

dr.Gonzo wrote:
Shoshana wrote: Salu na stranu, al' meni je ovo umjetnost otprilike isto toliko koliko i rad cuvene umjetnice Edenmontove... To je ekscentricnost koja prolazi upravo zato sto - otkako je svijeta i vijeka ljudi se furaju na eksluzivu i elitizam. Biva ja razumijem, a vi - neprosvijetljeni, pojma nemate.
To je jedno objasnjenje. Drugo je da ti jednostavno ne kontas poentu, ne dodiruje te ta umjetnost. Ja mislim da su i jedna i druga situacija ucestale, i zbog toga sam prilicno oprezan pri iznosenju ostrih kritika. Prosle godine sam bio u Tate Modern-u, i od svakih deset stvari koje sam vidio, svidjala mi se mozda jedna. Neki eksponoati su bili super, ali sam siguran da je bilo puno vise onih koje ja jednostavno nisam skontao. Sigurno da je bilo i sranja.

Ja bih rado otisao na performans Abramovicke, cisto da se iz prve ruke uvjerim o cemu se radi. Sumanjam da se svi ti kojima se njen rad svidja jednostavno "furaju", tako da vjerovatno sadrzi nesto paznje vrijedno.

Ja sam u posmatranju umjetnosti skroz subjektivan. Nemam potrebe da uopste racionaliziram ono sto mi se svidja. Tako mi se svidja kad Yves Klein maze djevojke plavom bojom, pa se onda valjaju po platnu, a ne svidja mi se vecina Warholovih stvari, jer me ostavljaju ravnodusnim.

Evo, zar nije cool? 8-)
Image
Ovo je meni cool,ali možda nekome nije i šta ćemo sad?U biti 1000 ljudi 1000 ćudi,poštujem svaki oblik izražavanja ljudi koji NE vodi nasilju ili ga NE veliča,ali moram istači da performans sjedenja milion sati je barem za mene čisto PRESERAVANJE.Po logici obožavatelja moderne,avangardne (ili kako god neko hoće da je zove),umjetnosti,je i ilona staller( poznatija pod imenom cicciolina) umjetnica.Za mene je bila nekad davno dok sam gledao njene performanse(posebno me se dojmio performans sa konjem :D ).Ponavljam 1000 ljudi 1000 ćudi,volim farbanje djevojaka,ali mi je sjedenje,masturbiranje ČISTI DEBILIZAM
Post Reply