ne. ne mora biti batina da bi se ugradila neka disciplina. da bi se skrenula paznja na nesto,
da bi se skrenula paznja da je konzumacija umjetnosti na jedan suptilan nacin korisna da izgradnju
duha.
mnogo nedostaje disciplina, skoncentracija da bi se nesto sto gledamo barem za tren studiozno
posmatralo. Van Goghove slike nisu dekorativne - one imaju pricu. iza svake slike stoji prica.
da se barem studiozno gleda ta slika, ili pokusa bar taj prizor povezati sa sobom; ili barem
da se studiozno posmatra i 'spectator' barem razmislja o tehnici; ili opet, studiozno posmatra
i nekako bar neki zakljucak izvuce, nesto novo sa sobom ponese iz galerije ili muzeja, ili bilo
koje institucije, prostora gdje se nesto izlaze ili prezentira.
ne mora se nekome dopadati rad. svakako smo slobodni kriticki prilaziti, stovise to je i pozeljno
iskritikovati nesto (ako za to postoje argumenti) - vi niste nista iskritikovali. misljenje o njenom
eksperimetu-performansu nije bilo nikakvo misljenje.
kada se daje kritika na nesto, onda se to mora potkrijepiti argumentima, nekim mislima
koje ce druge navesti da uzmem u obzir i iz njih nesto novo otkrije.
umjetnost nije cirkus, zaboga!
sffovac wrote:breviar wrote:da zakljucimo - umjetnost sluzi ljudima. ali neki je ne umiju (zapravo, veoma su lijeni) koristiti
njene usluge.
i to u tvojim ocima predstavlja neki problem ???
ta nije sve za svakoga i vice versa
mi smo naucili sve raditi na silu, sada bi jos i zanimanje, razumijevanje umjetnosti trebalo utjerivati batinom ili govoriti kako necije razumijevanje iste stoji na ostnovama ???
to su tvoje frustracije, nije potrebno treljati ih drugima o nos
ko vidi shvati ce, ko shvati razumjece, a ko ne shvati ... ah boze moj za njega postoje druge stvari
a sto se doticne tice, ni meni nije bas milo sto radi, ali ako mlati dobru lovu i ima ovoliki publicitet, ko sam ja da joj sudim