Srbijanska umjetnica 700 sati gledala u posjetitelje

Kulturna dešavanja, predstave, izložbe, festivali, obrazovanje i budućnost mladih...

Moderator: Chloe

Post Reply
shuriken

#101 Re: Srbijanska umjetnica 700 sati gledala u posjetitelje

Post by shuriken »

salter071 wrote:@shuriken

Ti si, kazes, ostao bez odgovora. I ja sam.
Prvo, niko mi nije rekao da li se po automatici nesto sto renomirane umjetnice galerije proglase umjetnoscu IMA kao takvo bez pogovora prihvatiti? Ne gubi li ta umjetnost smisao ako je rijec samo o jednosmjernoj komunikaciji koja je nametnuta i stavljena u ostro definirane okvire? Kakva je to onda umjetnost!?

Niko mi ne rece zasto ta nazovi-umjetnica koja moze tako hladno rezati sebe u ime umjetnosti, ne bi sutra presla i na druge? Sta je sprijecava? Pa, umjetnost nema granica, zar ne?

Pade mi na pamet izjava jednog naseg bosanskog umjetnika:
"Vecina umjetnika su alkoholicari, ali vecina alkoholicara nisu umjetnici."

A i kolega s posla je imao zanimljiv komentar:"Smatrajuci umjetnoscu gledanje rezanja i povrijedjivanja ljudi, mora da bi uzivao u "predstavama" kakve su bile u Ausvicu ili Dahau, a Mengelea smatrao vrhunskim performance artistom, jer i on je testirao granice ... samo sa malom razlikom, sto panel kriticara nije objavio svoje misljenje u kulturnoj rubrici dnevnih novina, nego u Nirmbergu, a moglo bi i u Hagu. To me navodi na razmisljanje da je umjesto SS-a 1940-tih ili cetnika 1990-tih trebalo poslati "umjetnike" da izvedu kakav "komad performance art-a" da trznu ljude, sokiraju ih i tako prenesu poruku. Tada bi "shvatili o cemu je rijec", a ovako su tek zlocinci u nastajanju. a ne nekakvi umjetnici na koje se pravila ne odnose. Psihopat je psihopat, kako god okrenes, a rezanje je jedan od simptoma tog poremecaja. Cak kad nazoves hitnu pomoc, definira se da osoba izaziva povredu sebe ili drugih, a zna se sta slijedi nakon toga."

Da zakljucim; za mene ona nije umjetnica, vec osoba kojoj treba strucna pomoc. Buduci da ja nisam MoMa, ocigledno se moje misljenje ne uvazava. Dakle, zabavljajte se djeco - bez mene!
nisam ja ostao bez odgovora
ali ne moze se nesto sto se stjece kroz odgoj i edukaciju i najvaznije, izlozenost suvremenoj umjetnosti
spoznati na brzinu na forumu
niti ja dovoljno znam niti sam imao didaktiku kao predmet

ako si u stanju staviti znak jednakosti izmedju umjetnika koji problematizira nasilje i onoga ko nasilje cini
onda ti ja ne mogu pomoci, jer mi je nacin na koji tvoj um rezonira nepoznat

ne moramo vise diskutirat al pogledaj kad stignes umjetnicki opus adolfa hitlera
prema slikama sudeci, covjek bi ga na ranu privio
ultima_palabra

#102 Re: Srbijanska umjetnica 700 sati gledala u posjetitelje

Post by ultima_palabra »

salter071 wrote:Kada se vec rezanje ziletom smatra umjetnickim aktom, sam tvoj bitak na ovom planetu dobija svoju valijaciju.
Tezak je zivot umjetnika...
http://www.google.ba/search?hl=hr&sourc ... =&gs_rfai=
salter071

#103 Re: Srbijanska umjetnica 700 sati gledala u posjetitelje

Post by salter071 »

[quote="shuriken"

ako si u stanju staviti znak jednakosti izmedju umjetnika koji problematizira nasilje i onoga ko nasilje cini

ne moramo vise diskutirat al pogledaj kad stignes umjetnicki opus adolfa hitlera
prema slikama sudeci, covjek bi ga na ranu privio[/quote]

Kao prvo, ona CINI NASILJE nas samom sobom.
Drugo, Adolf ili Leni? Biram Leni.
Trece, od vizualne umjetnosti, ipak preferiram, recimo, Joseph Mallord William-a
Image

MoMa cak nema njegove radove. Zato mi je drazi Tate.

Sada se iskljucujem. Uzivajte djeco. Sve naj!
gurabija78

#104 Re: Srbijanska umjetnica 700 sati gledala u posjetitelje

Post by gurabija78 »

Edin H. wrote:Citam ovaj clanak na sarajevo-x-u i tesko je dati bilo kakav komentar osim

GENIJALNO :D

Osam sati masturbiranja dnevno, prizivanje kise vaginom, 700 sati gledanja u posjetioce...nije ni cudo da je ova zena zavrsila u bolnici nekoliko puta.
Smatram da Marina Abramovic pomjera granice ljudskih mogocnosti.

Sta vi mislite o umjetnickim perfomansima Marine Abramovic ?

Image

Da li ima smisla podnositi ovakve zrtve za ljubav umjetnosti?
sranje teze! cemu?
pomjera granice ljudskih mogucnosti? :shock:
Last edited by gurabija78 on 07/06/2010 10:00, edited 1 time in total.
salter071

#105 Re: Srbijanska umjetnica 700 sati gledala u posjetitelje

Post by salter071 »

ultima_palabra wrote:
salter071 wrote:Kada se vec rezanje ziletom smatra umjetnickim aktom, sam tvoj bitak na ovom planetu dobija svoju valijaciju.
Tezak je zivot umjetnika...
http://www.google.ba/search?hl=hr&sourc ... =&gs_rfai=
U ovoj raspravi ne ucestvujem niti kao umjetnik, niti kao lektor.
Utopljenik se i za slamku hvata, a onaj bez argumenata za tipfelere.

Sada se stvarno odjavljujem.
Sve naj!
shuriken

#106 Re: Srbijanska umjetnica 700 sati gledala u posjetitelje

Post by shuriken »

salter071 wrote:[quote="shuriken"

prema slikama sudeci, covjek bi ga na ranu privio
Kao prvo, ona CINI NASILJE nas samom sobom.
Drugo, Adolf ili Leni? Biram Leni.
Trece, od vizualne umjetnosti, ipak preferiram, recimo, Joseph Mallord William-a
Image

MoMa cak nema njegove radove. Zato mi je drazi Tate.

Sada se iskljucujem. Uzivajte djeco. Sve naj![/quote]

ona cini nasilje nad samom sobom da bi ga problematizirala a ne da bi ga promovirala i preporucila

ne iskljucujem mogucnost da ce se neki skinheads javno rezat ziletom da bi promovirao nasilje

Adolf ili Leni je lazna dilema, Adolf nije bio umjetnik a Leni jeste

kad smo vec kod Tate, onda Tate Modern, pogotovo turbine hall
(ćuj ispuco im pod i sad je to izlozba? kod nas na Ferhadiji svake godine ispuca pod!)

i tebi sve naj, vjerujem da bi se oko mnogih drugih tema slozili
Chisum

#107 Re: Srbijanska umjetnica 700 sati gledala u posjetitelje

Post by Chisum »

Evo, nakon par stranica, preletivsi preko komentara, obistinilo se...

Image

Milje - nas plafon i prag! :)

A da se vratimo Marini...

Naravno, da se razumijemo, ne radi se ovdje samo o Marini, niti o njenoj umjetnosti performansa, nego o kompletnoj prici moderne umjetnosti koja je davno sisla sa zidova, izvukla se iz ramova, davno prestala biti samo dekoracija arhitrava i frizova, pa se, kroz nove nacine izrazaja, uvukla medju nas, postala dio svakodnevnice, a da mnogi toga nisu ni svjesni.

I sve to - NE samo da bi izazvala necije divljenje ili gadjenje, nego i da problematizira i aktualizira pitanja, dogme, mitove i ono sto je ostatak drustva davno precutao, da potakne neki novi diskurs, neka nova praznjenja u drustvu, pa su tako, kroz sve sfere umjetnickog izrazaja, preko slikarstva, vajarstva, multimedijalne umjetnosti, dizajna ili arhitekture, umjetnici danasnjice, u vrijeme kada se stvari krecu mnogo, mnogo brze nego ranije, kada promjene danasnjeg dana ne stignu ni biti uocene, a vec ih potisnu neke nove promjene - onog sutrasnjeg, pokusavali stvarati neku vrstu kulturne agende, utjecati na tokove drustva, oblikovati ga, natjerati ga da se pita i razmislja, ili barem - na neki nacin ostaviti trag.

Naravno, a neko vec pomenu, postoje drustva sa elitama i ona bez njih.
Ovo nase nesretno, nazadno drustvo, definitivno je drustvo bez bilo kakve zdrave elite, bez izgradjenog kritickog nacina razmisljanja i neophodnim, debelim kreditom i uporistem u obrazovanju i poznavanju materije koju bi da kritikuje (ili, kao na ovoj temi - pljuje), pa tako imamo slucaj da ovakve pojave u umjetnosti - ili ne bivaju uopste propracene, jer postoji samo saka onih koji prate takva kretanja i pokusavaju drzati korak sa svijetom (zato, kao manje-vise i u svemu drugom, kasnimo 100 godina za ostatkom Evrope)...

... ili, sa druge strane, a ukoliko kakav masovni medij baci raji pod noge, nesto kao u slucaju clanka o Marini, "kritika" - koja bi u nekom od gradova zrelih gradjanskih drustava bila upravo dio tog diskursa elite koji sam pomenuo, na koji moderna umjetnost cilja i cije rasplamsavanje upravo i pokusava da isprovocira, - svede na pljuvacinu onih, koji , najcesce, nikada nisu nogom krocili u neku galeriju. Niti ce. Jer niti su na to naucili, niti ih interesuje.

E sad, ja shvatam da je forum tabla po kojoj svi mi mozemo skrabati, ali kritika i pljuvacina neznalice nije jedno te isto, niti ima istu tezinu, pa se ovakve teme ubrzo svedu na, s jedne strane, monologe nekolicine onih koji poznaju materiju, te, sa druge strane, na nekoliko kanistera pljuvacke i sramotnog neznanja, ukrasenog kolonom smajlija.

Moderna umjetnost je i dan-danas jedan od najtezih zadataka istoricara i kriticara umjetnosti.

Sto zbog relativno kratke vremenske distance, sto zbog munjevitih preokreta, i za najvece poznavaoce i istoricare umjetnosti - bila je i jos uvijek je skoro pa nerjesiva zagonetka (barem sto se tice strukturiranja ovih zadnjih 50-60 godina, ako nista, a ono kao jednog entiteta - istorijski gledano, te pokusaja da se stvari i tokovi ucine koherentnim, a time i preglednijim), pa naravno da postoji bezbroj misljenja, bezbroj pozitivnih ili negativnih kritika, sto na racun umjetnika, sto na racun umjetnickih pravaca, pa onda i more polemika na temu etike i estetike, ali moram da priznam da mi bude jako smijesno kada neko, ko se cak i "pohvali" kako ga ovo sve ne zanima, kako nema pojma o ovome, ipak nadje za shodno da se izruguje i pljuje po umjetnicima kojima su sansu pruzili oni, koji u malom prstu drze sve, od revolucije Marcela Duchampa, preko lika i djela Bacona i Beuysa, pa do Pop Art-a, neoavangarde Fluksusa, te bezbroj ostalih "cuda" i kretanja danasnje umjetnosti.

Malo je reci - SMIJESNO.

DALEKO JE NEW YORK! Daleko ce i ostati! :)

P.S. Evo, jedan je clan foruma, nekom svojom bolesnom analogijom, u pricu uspio uvuci i malog Denisa Mrnjavca, pa i nekog zaklanog covjeka, a onda je stigao i do Srebrenice...
Jos par stranica i, a shodno treningu dugom 15 godina i pacenickoj/zabljoj perspektivi iz koje sve i posmatramo, pocecemo prizivati i OHR da se umjesa...
krntija

#108 Re: Srbijanska umjetnica 700 sati gledala u posjetitelje

Post by krntija »

ccc, ostavi vas covjek jedan dan i vi odmah zakuhali...
salter stvarno pretjerujes sa ovim uporedjenjima ali nisi daleko od istine
http://www.24sata.hr/news/umjetnik-je-z ... rti/59850/

Umjetnik treba da osudi zlocin i sluzi se svim dozvoljenim sredstvima da ukaze na to. Kratko i jasno.
Ove sa kostima joj je i bio dobar i efikasan nacin da to (laicki receno) "docara" iako umjetnik nije carobnjak pa i ne treba da "chara" bilo sta...
Ako nam neko pocne prodavat charanje za umjetnost ja se prvi ogradjujem od takve "umjetnosti"...
salter071

#109 Re: Srbijanska umjetnica 700 sati gledala u posjetitelje

Post by salter071 »

krntija wrote:ccc, ostavi vas covjek jedan dan i vi odmah zakuhali...
salter stvarno pretjerujes sa ovim uporedjenjima ali nisi daleko od istine
http://www.24sata.hr/news/umjetnik-je-z ... rti/59850/

Umjetnik treba da osudi zlocin i sluzi se svim dozvoljenim sredstvima da ukaze na to. Kratko i jasno.
Ove sa kostima joj je i bio dobar i efikasan nacin da to (laicki receno) "docara" iako umjetnik nije carobnjak pa i ne treba da "chara" bilo sta...
Ako nam neko pocne prodavat charanje za umjetnost ja se prvi ogradjujem od takve "umjetnosti"...

Danas se svasta pokusava plasirati kao "umjetnost".
Ne mogu negirati da je tattoo jedna vrsta umjetnosti, ali "modifikacija tijela", kao npr. otkidanje prsta koji osobi "smeta" da bude "savrsena", je, po meni, bolesna.
Image

Slike su preuzete sa: http://weburbanist.com/2009/11/16/pierc ... fications/
Last edited by salter071 on 10/06/2010 12:48, edited 1 time in total.
salter071

#110 Re: Srbijanska umjetnica 700 sati gledala u posjetitelje

Post by salter071 »

shuriken wrote:
ona cini nasilje nad samom sobom da bi ga problematizirala a ne da bi ga promovirala i preporucila

ne iskljucujem mogucnost da ce se neki skinheads javno rezat ziletom da bi promovirao nasilje

Adolf ili Leni je lazna dilema, Adolf nije bio umjetnik a Leni jeste

kad smo vec kod Tate, onda Tate Modern, pogotovo turbine hall
(ćuj ispuco im pod i sad je to izlozba? kod nas na Ferhadiji svake godine ispuca pod!)

i tebi sve naj, vjerujem da bi se oko mnogih drugih tema slozili
Vjerujem da bi se oko mnogo drugih tema lakse slozili, ali moram priznati da mi se jako svidio tvoj primjer - komparacija sa Ferhadijom. :D
breuer

#111 Re: Srbijanska umjetnica 700 sati gledala u posjetitelje

Post by breuer »

Chisum wrote:Evo, nakon par stranica, preletivsi preko komentara, obistinilo se...

Image

Naravno, da se razumijemo, ne radi se ovdje samo o Marini, niti o njenoj umjetnosti performansa, nego o kompletnoj prici moderne umjetnosti koja je davno sisla sa zidova, izvukla se iz ramova, davno prestala biti samo dekoracija arhitrava i frizova, pa se, kroz nove nacine izrazaja, uvukla medju nas, postala dio svakodnevnice, a da mnogi toga nisu ni svjesni.

I sve to - NE samo da bi izazvala necije divljenje ili gadjenje, nego i da problematizira i aktualizira pitanja, dogme, mitove i ono sto je ostatak drustva davno precutao, da potakne neki novi diskurs, neka nova praznjenja u drustvu, pa su tako, kroz sve sfere umjetnickog izrazaja, preko slikarstva, vajarstva, multimedijalne umjetnosti, dizajna ili arhitekture, umjetnici danasnjice, u vrijeme kada se stvari krecu mnogo, mnogo brze nego ranije, kada promjene danasnjeg dana ne stignu ni biti uocene, a vec ih potisnu neke nove promjene - onog sutrasnjeg, pokusavali stvarati neku vrstu kulturne agende, utjecati na tokove drustva, oblikovati ga, natjerati ga da se pita i razmislja, ili barem - na neki nacin ostaviti trag.

Ovo nase nesretno, nazadno drustvo, definitivno je drustvo bez bilo kakve zdrave elite, bez izgradjenog kritickog nacina razmisljanja i neophodnim, debelim kreditom i uporistem u obrazovanju i poznavanju materije koju bi da kritikuje (ili, kao na ovoj temi - pljuje), pa tako imamo slucaj da ovakve pojave u umjetnosti - ili ne bivaju uopste propracene, jer postoji samo saka onih koji prate takva kretanja i pokusavaju drzati korak sa svijetom (zato, kao manje-vise i u svemu drugom, kasnimo 100 godina za ostatkom Evrope)...

... ili, sa druge strane, a ukoliko kakav masovni medij baci raji pod noge, nesto kao u slucaju clanka o Marini, "kritika" - koja bi u nekom od gradova zrelih gradjanskih drustava bila upravo dio tog diskursa elite koji sam pomenuo, na koji moderna umjetnost cilja i cije rasplamsavanje upravo i pokusava da isprovocira, - svede na pljuvacinu onih, koji , najcesce, nikada nisu nogom krocili u neku galeriju. Niti ce. Jer niti su na to naucili, niti ih interesuje.

E sad, ja shvatam da je forum tabla po kojoj svi mi mozemo skrabati, ali kritika i pljuvacina neznalice nije jedno te isto, niti ima istu tezinu, pa se ovakve teme ubrzo svedu na, s jedne strane, monologe nekolicine onih koji poznaju materiju, te, sa druge strane, na nekoliko kanistera pljuvacke i sramotnog neznanja, ukrasenog kolonom smajlija.

Moderna umjetnost je i dan-danas jedan od najtezih zadataka istoricara i kriticara umjetnosti.

Sto zbog relativno kratke vremenske distance, sto zbog munjevitih preokreta, i za najvece poznavaoce i istoricare umjetnosti - bila je i jos uvijek je skoro pa nerjesiva zagonetka (barem sto se tice strukturiranja ovih zadnjih 50-60 godina, ako nista, a ono kao jednog entiteta - istorijski gledano, te pokusaja da se stvari i tokovi ucine koherentnim, a time i preglednijim), pa naravno da postoji bezbroj misljenja, bezbroj pozitivnih ili negativnih kritika, sto na racun umjetnika, sto na racun umjetnickih pravaca, pa onda i more polemika na temu etike i estetike, ali moram da priznam da mi bude jako smijesno kada neko, ko se cak i "pohvali" kako ga ovo sve ne zanima, kako nema pojma o ovome, ipak nadje za shodno da se izruguje i pljuje po umjetnicima kojima su sansu pruzili oni, koji u malom prstu drze sve, od revolucije Marcela Duchampa, preko lika i djela Bacona i Beuysa, pa do Pop Art-a, neoavangarde Fluksusa, te bezbroj ostalih "cuda" i kretanja danasnje umjetnosti.

Malo je reci - SMIJESNO.

P.S. Evo, jedan je clan foruma, nekom svojom bolesnom analogijom, u pricu uspio uvuci i malog Denisa Mrnjavca, pa i nekog zaklanog covjeka, a onda je stigao i do Srebrenice...
Jos par stranica i, a shodno treningu dugom 15 godina i pacenickoj/zabljoj perspektivi iz koje sve i posmatramo, pocecemo prizivati i OHR da se umjesa...
izvini, koji su to primjeri ukrasavanja arhitrava osim ponekad trake astragala u troslojnim arhitravima rimskih redova :D onako, kad nam vec tako suptilno seciras stvari :D ;)
Meho Kodro

#112 Re: Srbijanska umjetnica 700 sati gledala u posjetitelje

Post by Meho Kodro »

To je umjetnost, to ce se u skolama uskoro uciti
breuer

#113 Re: Srbijanska umjetnica 700 sati gledala u posjetitelje

Post by breuer »

Meho Kodro wrote:To je umjetnost, to ce se u skolama uskoro uciti
a ti bi da se izucavaju tajne vjestine fudbalske prakse koja je toliko dobra donijela ljudskom rodu :D

ko o umjetnosti - fudbaleri i probisvjeti :D
Chisum

#114 Re: Srbijanska umjetnica 700 sati gledala u posjetitelje

Post by Chisum »

breuer wrote:
Chisum wrote:Evo, nakon par stranica, preletivsi preko komentara, obistinilo se...

Image

Malo je reci - SMIJESNO.

izvini, koji su to primjeri ukrasavanja arhitrava osim ponekad trake astragala u troslojnim arhitravima rimskih redova :D onako, kad nam vec tako suptilno seciras stvari :D ;)

Navedoh arhitrav kao dio entablature, pa u istu recenicu upisah i FRIZ, te se opaska odnosila na dekoraciju/reljef koji on nosi, a onome ko zna o cemu se govori ne treba podvlaciti i pojasnjavati... Ko zna sta je ram, a sta slika, zna i sta je greda u arhitekturi.
Pa te molim, ne vadi stvari iz konteksta, da ne bi poceli kenjati... suptilno - kako kazes.

Radije daj svoj stav o temi. Posto vidim, nakon pljuvacine i zapishavanja stvari su se smirile.
breuer

#115 Re: Srbijanska umjetnica 700 sati gledala u posjetitelje

Post by breuer »

Chisum wrote:
breuer wrote:

Image

Malo je reci - SMIJESNO.

Navedoh arhitrav kao dio entablature, pa u istu recenicu upisah i FRIZ, te se opaska odnosila na dekoraciju/reljef koji on nosi, a onome ko zna o cemu se govori ne treba podvlaciti i pojasnjavati... Ko zna sta je ram, a sta slika, zna i sta je greda u arhitekturi.
Pa te molim, ne vadi stvari iz konteksta, da ne bi poceli kenjati... suptilno - kako kazes.

Radije daj svoj stav o temi. Posto vidim, nakon pljuvacine i zapishavanja stvari su se smirile.
izvini - drago mi je da je ova tema otkrila pojedine forumase kao zrele ;) salu sam i mogao uputiti tebi jer razumijes problematiku ;)

ja ubrzo citiram jednu zanimljivu izreku mondriana o buducnosti slikarsta i kiparstva sto ce biti dovoljno da se stvar dodatno zakomplikuje ;)

eto ovih dana, samo da stignem ;)
krntija

#116 Re: Srbijanska umjetnica 700 sati gledala u posjetitelje

Post by krntija »

'vako hocu... :thumbup:

Ben Lewis's new documentary 'The Great Contemporary Art Bubble'

It investigates the reasons behind the boom and bust of contemporary art.

The Great Contemporary Art Bubble
BBC Four. Monday 18th May. 9.00pm.

The last five years have seen an unprecedented craze for contemporary art. Contemporary art prices rose by an average of 800% while works by Andy Warhol, Francis Bacon and Mark Rothko sold for record-breaking prices of £30 million plus.

Art critic and film-maker Ben Lewis spent 2008 following the contemporary art market; travelling to art fairs, auctions, museums and the offices and homes of billionaire art collectors. He spoke to dealers, auctioneers, gallery-owners, art market analysts and art collectors trying to find out the reasons behind the greatest rise in the value of art in history.

He says: I didnt like what was happening in the contemporary art marketMuch of the art was mass produced, repetitive and commercial. Collectors bought it for investment and stored vast amounts of it in warehousesAnd the special privileges our society gave to art and artists were being exploited by some of the worlds richest people to make yet more money.

Everywhere Ben went he was told the contemporary art boom would go on forever fuelled by a new passion for art from the worlds super-rich. But he found other reasons for the boom unusual market practices, speculation, secrecy and tax breaks involving the whole art world.

It all climaxed on September 15th 2008 when Damien Hirst sold over £70 million of his art in one day. On that same day Wall Street bank Lehman Brothers collapsed triggered turmoil in global financial markets. One month later the art market crashed dropping by 40% in November 2008 and 75% by February 2009. It is still falling today.

Ben says: The contemporary art market had a speculative dynamic of its own thats why it kept on going while other markets crashed. Great works of art are still being made todaybut the Great Contemporary Art Bubble will surely go down in history as the epitome of the vanity and folly of our age.

Image
Slika publike koje nema vise
hamzibeg

#117 Re: Srbijanska umjetnica 700 sati gledala u posjetitelje

Post by hamzibeg »

Edin H. wrote:Citam ovaj clanak na sarajevo-x-u i tesko je dati bilo kakav komentar osim

GENIJALNO :D

Osam sati masturbiranja dnevno, prizivanje kise vaginom, 700 sati gledanja u posjetioce...nije ni cudo da je ova zena zavrsila u bolnici nekoliko puta.
Smatram da Marina Abramovic pomjera granice ljudskih mogocnosti.

Sta vi mislite o umjetnickim perfomansima Marine Abramovic ?

Image

Da li ima smisla podnositi ovakve zrtve za ljubav umjetnosti?

Ja mislim da je ona ispala babici na pod kad se rodila pomirisala necije smrdljive carape u blizini i to je bilo to....umjetnicko UDAHNUCE....
ultima_palabra

#118 Re: Srbijanska umjetnica 700 sati gledala u posjetitelje

Post by ultima_palabra »

hamzibeg wrote:Ja mislim da je ona ispala babici na pod kad se rodila pomirisala necije smrdljive carape u blizini i to je bilo to....umjetnicko UDAHNUCE....
Wow, i onda kažemo hoćemo promjene na izborima :cry:
Moramo se suočiti sa činjenicom da kod nas na Balkanu ne prolazi ništa što nije 100% u skladu sa nečim što se naziva normalnim ( a u stvari je nenormalno i amoralno). I Marinu bi vjerovatno neko dosad ubio da je ostala u Beogradu.
vanuatu

#119 Re: Srbijanska umjetnica 700 sati gledala u posjetitelje

Post by vanuatu »

Lujka... :-D
krntija

#120 Re: Srbijanska umjetnica 700 sati gledala u posjetitelje

Post by krntija »

hmm, izgleda da su je poceli djonit ili je ona podjonila Vita Acconci-a
http://www.bh-news.com/bs/index.php?opt ... a&Itemid=9
salter071

#121 Re: Srbijanska umjetnica 700 sati gledala u posjetitelje

Post by salter071 »

Evo malog priloga za ljubitelje "moderne umjetnosti" koji vole vidjeti smisao i sadržaj i tamo ga ima i gdje ga nema, koji vrlo zorno demonstrira pogled na svijet nekih pojedinaca koji su se uključili u temu.
Image
medeja

#122 Re: Srbijanska umjetnica 700 sati gledala u posjetitelje

Post by medeja »

Koliko ja znam, razlikujemo 7 vrsta umjetnosti i ovo Marinino kvaziumjetništvo tu ne spada.
breuer

#123 Re: Srbijanska umjetnica 700 sati gledala u posjetitelje

Post by breuer »

medeja wrote:Koliko ja znam, razlikujemo 7 vrsta umjetnosti i ovo Marinino kvaziumjetništvo tu ne spada.
a jel te to profa u srednjoj naucila :D
breuer

#124 Re: Srbijanska umjetnica 700 sati gledala u posjetitelje

Post by breuer »

PAŽNJA PAŽNJA

moj vec dugo obecavani citat!!! :-D mislim, davno je Moderna al' ipak...

''Ostvarenje cistog prikazbenog izraza u opipljivoj realnosti naseg okolisa u buducnosti ce zamijenitit umjetnicko djelo. No, da bi se to postiglo, potrebno je da se ljudi prilagode univerzalnom nacinu prikazivanja i oslobode pritiska prirode. Tada vise necemo trebati slike i kipove, jer cemo zivjeti u umjetnosti koja je postala stvarsnot.''

Piet Mondrian

kome BA da se mi prilagodjavamo, nek se oni nama prilagodjavaju :lol: :lol:
ultima_palabra

#125 Re: Srbijanska umjetnica 700 sati gledala u posjetitelje

Post by ultima_palabra »

breuer wrote:
medeja wrote:Koliko ja znam, razlikujemo 7 vrsta umjetnosti i ovo Marinino kvaziumjetništvo tu ne spada.
a jel te to profa u srednjoj naucila :D
Žalostan je onaj komentar, osim ako forumaš/ica nema preko 70 godina :roll:
Post Reply