nisam ja ostao bez odgovorasalter071 wrote:@shuriken
Ti si, kazes, ostao bez odgovora. I ja sam.
Prvo, niko mi nije rekao da li se po automatici nesto sto renomirane umjetnice galerije proglase umjetnoscu IMA kao takvo bez pogovora prihvatiti? Ne gubi li ta umjetnost smisao ako je rijec samo o jednosmjernoj komunikaciji koja je nametnuta i stavljena u ostro definirane okvire? Kakva je to onda umjetnost!?
Niko mi ne rece zasto ta nazovi-umjetnica koja moze tako hladno rezati sebe u ime umjetnosti, ne bi sutra presla i na druge? Sta je sprijecava? Pa, umjetnost nema granica, zar ne?
Pade mi na pamet izjava jednog naseg bosanskog umjetnika:
"Vecina umjetnika su alkoholicari, ali vecina alkoholicara nisu umjetnici."
A i kolega s posla je imao zanimljiv komentar:"Smatrajuci umjetnoscu gledanje rezanja i povrijedjivanja ljudi, mora da bi uzivao u "predstavama" kakve su bile u Ausvicu ili Dahau, a Mengelea smatrao vrhunskim performance artistom, jer i on je testirao granice ... samo sa malom razlikom, sto panel kriticara nije objavio svoje misljenje u kulturnoj rubrici dnevnih novina, nego u Nirmbergu, a moglo bi i u Hagu. To me navodi na razmisljanje da je umjesto SS-a 1940-tih ili cetnika 1990-tih trebalo poslati "umjetnike" da izvedu kakav "komad performance art-a" da trznu ljude, sokiraju ih i tako prenesu poruku. Tada bi "shvatili o cemu je rijec", a ovako su tek zlocinci u nastajanju. a ne nekakvi umjetnici na koje se pravila ne odnose. Psihopat je psihopat, kako god okrenes, a rezanje je jedan od simptoma tog poremecaja. Cak kad nazoves hitnu pomoc, definira se da osoba izaziva povredu sebe ili drugih, a zna se sta slijedi nakon toga."
Da zakljucim; za mene ona nije umjetnica, vec osoba kojoj treba strucna pomoc. Buduci da ja nisam MoMa, ocigledno se moje misljenje ne uvazava. Dakle, zabavljajte se djeco - bez mene!
ali ne moze se nesto sto se stjece kroz odgoj i edukaciju i najvaznije, izlozenost suvremenoj umjetnosti
spoznati na brzinu na forumu
niti ja dovoljno znam niti sam imao didaktiku kao predmet
ako si u stanju staviti znak jednakosti izmedju umjetnika koji problematizira nasilje i onoga ko nasilje cini
onda ti ja ne mogu pomoci, jer mi je nacin na koji tvoj um rezonira nepoznat
ne moramo vise diskutirat al pogledaj kad stignes umjetnicki opus adolfa hitlera
prema slikama sudeci, covjek bi ga na ranu privio