SkyLimit wrote:Odavno je dokumentovano kako su Bošnjaci, uglavnom spahije radi svojih vojnih zasluga, ali bilo je tu i trgovaca, zanatlija itd., dobijali posjede na područjima koje je Osmansko carstvo osvojilo od Ugarske(rekao bih Hrvatske, ali ona tada nije ni postojala), pa se tu naseljavali i prenijeli kulturu koju su donijeli iz domovine, a onda zatim nakon što su Osmanlije gubile ta područja(najviše nakon Karlovačkog mira), vraćali se natrag u Bosnu, jednako kao što su se opljačkani i poniženi vraćali oni što su se naselili u Beograd, Užice, Šabac, Valjevo... neko bi rekao da nisu ni zaslužili bolje jer je njihov boravak tamo produkt osmanlijskih osvajanja, no i prisustvo pravoslavaca u Bosni je također produkt osmanlijskih osvajanja, zna se ko ih je doveo. Skrenuo sam malo sa teme, ono što sam htio da kažem, lahko je dokazivo kada su i zašto Bošnjaci naselili područja današnje Hrvatske i Srbije, te kada su se i zašto vratili, ali mene zanima kada su se Hrvati naselili u Vitez, Fojnicu, Vareš itd. Ima li to dokumentovano?
Ko ce znati. Sigurno da ne mozes izbrojati svacije krvno zrnce. To ste samo vi u stanju tako ludovati. Naravno da dobar dio tih ljudi su Bosnjaci (o tome ja i govorim ko je kmetovao, a to su upravo bili Bosnjaci) u korijenu, a dalje u korijenu su boga pitaj... Kao sto je i pola RH od Njemaca, Talijana, Ceha pa se vidi opet smatraju danas Hrvatima. Isto kao sto svaki musliman s oih prostora se smatra danas Bosnjakom (manje vise) iako tu ima islamiziranih Hrvata, Srba, Madjara i cega sve ne, a najvise ih je koncentrirano u BiH jer su se povlacili, odnosno bjezali pred AU. Dobar dio ih je otisao i kuci, u Tursku, ocito su je smatrali domom.