Srbi i Hrvati u Bosni: Izmisljene nacije

Locked
Projecting1500

#1 Srbi i Hrvati u Bosni: Izmisljene nacije

Post by Projecting1500 »

Sasvim slučajno sam se ovih dana zatekao u jednom sarajevskom kafiću u kojem se održavala promocija nove knjige jednog poznatog i cijenjenog profesora.

Nisu na toj promociji bili novinari velikih portala i medija, tipa klixa, avaza, face TV, AJB...

Svašta se to veče napričao profesor...Ismijavao je Srbiju, SPC, Hrvatsku Rimokatolicku crkvu i ostale kako ih on naziva krivce sto su se bosanski pravoslavci I katolici odvojili od bosnjackog naroda.

U sustini on kaze kako u Bosni nema Srba i Hrvata, kako su Srbi vecinom Vlasi posrbljeni i mnogo toga je jos cuveni professor rekao...

Sta mislite vi o ovome dragi forumasi? Jesu li bosanski Srbi i Hrvati izmsljeni?
sledge

#2 Re: Srbi i Hrvati u Bosni: Izmisljene nacije

Post by sledge »

Na žalost jesu, obmanuti su i prisilno postali "Srbi" i "Hrvati". Ali nije kasno da odbace te nametnute nacionalnosti i vrate se svom starom Bošnjašstvu jer su Bošnjaci jedini autohotni narod u BiH i trebaju imat sva prava i vlast u svojoj vjekovnoj državi, ostali su uljezi i izdajice :izet:
Hafis

#3 Re: Srbi i Hrvati u Bosni: Izmisljene nacije

Post by Hafis »

U vrijeme kada su nas izmišljali u BiH još uvijek nije bilo hotela niti predsjednika stranaka.
Trebalo je onda u turski vakat imati dobrih mooda pa se izjasniti Hrvatom.
Projecting1500

#4 Re: Srbi i Hrvati u Bosni: Izmisljene nacije

Post by Projecting1500 »

Hafis wrote:U vrijeme kada su nas izmišljali u BiH još uvijek nije bilo hotela niti predsjednika stranaka.
A i tebe je poselamio profesor Hafize.

Kaze da ti predstavljas prototip danasnjeg iskompleksiranog Bosnjaka katolika koji mrzi svoju zemlju.
DeutscheAusweis

#5 Re: Srbi i Hrvati u Bosni: Izmisljene nacije

Post by DeutscheAusweis »

Hafis wrote:U vrijeme kada su nas izmišljali u BiH još uvijek nije bilo hotela niti predsjednika stranaka.
Zato se za vrijeme Pavelića sa ili bez mooda sa ponosom isticalo hrvatstvo...jbt..kako je živjeti sa pilećom memorijom u svijetu gdje se i u telefon stavlja 128GB..
Grof

#6 Re: Srbi i Hrvati u Bosni: Izmisljene nacije

Post by Grof »

A ovo je kao parodija na temu: http://forum.klix.ba/bosnjaci-izmisljen ... 32549.html

Nisu se nikad ni npr. ni stanovnici Dalmacije ili Dubrovačke regije izjašnjavali ni osjećali Hrvatima do narodnog preporoda i nacionalnog osvještenja kroz koji je prošao svaki europski narod, neki prije neki kasnije.

Sapienti sat.
Novak20

#7 Re: Srbi i Hrvati u Bosni: Izmisljene nacije

Post by Novak20 »

Projecting1500 wrote:Sasvim slučajno sam se ovih dana zatekao u jednom sarajevskom kafiću u kojem se održavala promocija nove knjige jednog poznatog i cijenjenog profesora.

Nisu na toj promociji bili novinari velikih portala i medija, tipa klixa, avaza, face TV, AJB...

Svašta se to veče napričao profesor...Ismijavao je Srbiju, SPC, Hrvatsku Rimokatolicku crkvu i ostale kako ih on naziva krivce sto su se bosanski pravoslavci I katolici odvojili od bosnjackog naroda.

U sustini on kaze kako u Bosni nema Srba i Hrvata, kako su Srbi vecinom Vlasi posrbljeni i mnogo toga je jos cuveni professor rekao...

Sta mislite vi o ovome dragi forumasi? Jesu li bosanski Srbi i Hrvati izmsljeni?
Mislim da je tema otvorena sa namjerom međusobnog vrijeđanja forumaša. Zatvoriti pod hitno i ovu i slične teme.
bach

#8 Re: Srbi i Hrvati u Bosni: Izmisljene nacije

Post by bach »

Hey girl

Leave that Zero
And Come with a hero

http://forum.klix.ba/bosnjaci-izmisljen ... 9s900.html

Zna se ko pokreće najintrigantnije teme na ovom cijenjenom forumu...

:sax: :sax:
zateznistub

#9 Re: Srbi i Hrvati u Bosni: Izmisljene nacije

Post by zateznistub »

Dok se ne zamandali:

Što se mene lično tiče, sve sem Bosanaca i Hercegovaca je izmišlljeno!

Al' to sam samo ja!
Hafis

#10 Re: Srbi i Hrvati u Bosni: Izmisljene nacije

Post by Hafis »

Grof wrote:A ovo je kao parodija na temu: http://forum.klix.ba/bosnjaci-izmisljen ... 32549.html

Nisu se nikad ni npr. ni stanovnici Dalmacije ili Dubrovačke regije izjašnjavali ni osjećali Hrvatima do narodnog preporoda i nacionalnog osvještenja kroz koji je prošao svaki europski narod, neki prije neki kasnije.
To stoji. Neki su doduše tek ušli u taj proces osvještenja, i nikako maknuti iz njega, što se može opravdati relativno kratkim proteklim razdobljem. 20 godina je ipak sekunda za jedan narod i jedan tako složen i dugoročan postupak.
Pri tom, osim vlastitog preispitivanja, javljaju se uobičajene faze nacionalnog odrastanja kroz usporedbu s drugim, koja se često manifestira i njihovim osporavanjem, čak i svojatanjem. Već viđeno u povijesti.
Rezultat toga i jesu brojne teme na ovu varijancu...nije ovo ni prva ni posljednja.
reis1

#11 Re: Srbi i Hrvati u Bosni: Izmisljene nacije

Post by reis1 »

Projecting1500 wrote:[
A i tebe je poselamio profesor Hafize.

Kaze da ti predstavljas prototip danasnjeg iskompleksiranog Bosnjaka katolika koji mrzi svoju zemlju.

:D

Bosna i Hercegovina je puna ljudi koji mrze sami sebe i imaju potrebu biti neko drugi. To je jedan zaista interesantan fenomen i uistinu se tu moze govoriti o nekakvim kompleksima.

Sto bi bili ti kompleksi, dal je to stvar vlastite nemoci, straha, sludjenosti, neobrazovanosti, indoktriniranosti... to je mozda bolje pitanje...
Lincoln-Burrows

#12 Re: Srbi i Hrvati u Bosni: Izmisljene nacije

Post by Lincoln-Burrows »

Za razliku od one teme: Bošnjaci izmišljena nacija, red bi bio da
je ovu temu otvorio neki Hrvat ili Srbin ali pošto nije tema nema težinu.
Projecting1500

#13 Re: Srbi i Hrvati u Bosni: Izmisljene nacije

Post by Projecting1500 »

Lincoln-Burrows wrote:Za razliku od one teme: Bošnjaci izmišljena nacija, red bi bio da
Bach nije Bosnjak sreco.
shibonja

#14 Re: Srbi i Hrvati u Bosni: Izmisljene nacije

Post by shibonja »

Poznati kao Bosnjacki katolici i pravoslavci,u medjuvremenu trazeci sigurnost u tkz maticama proglasili se srbima i hrvatima...jedni su takoreci manjina a drugi su na istom putu :bih:
Lincoln-Burrows

#15 Re: Srbi i Hrvati u Bosni: Izmisljene nacije

.
Last edited by Lincoln-Burrows on 07/12/2014 16:56, edited 1 time in total.
TheWatcher

#16 Re: Srbi i Hrvati u Bosni: Izmisljene nacije

Post by TheWatcher »

Projecting1500 wrote:Sasvim slučajno sam se ovih dana zatekao u jednom sarajevskom kafiću u kojem se održavala promocija nove knjige jednog poznatog i cijenjenog profesora.

ja profa i govana :lol: dok takvi rade u prosvjeti ne treba da cudi postotak nepismenosti u bih :oops:
zrakomlat

#17 Re: Srbi i Hrvati u Bosni: Izmisljene nacije

Post by zrakomlat »

Srbi i Hrvati nisu izmišljene nacije, ali isto tako nisu ni Bošnjaci. Velika razlika između njih je ta što svaki mali Srbin zna da je "miloš ubio murata" kao i što svaki mali Hrvat zna da su Hrvati ovdje od "stoljeća sedmog", dok roditelje bošnjačke djece boli mudo da nešto djetetu ispričaju o Huseinu Gradaščeviću, koji se borio protiv Turaka, za autonomiju Bosne, o Ivanu Franji Jukiću koji se zalagao za bošnjaštvo u Bosni bez obzira koja vjera je u pitanju, o Crkvi bosanskoj, koja nije imala veze sa sadašnjim i tadašnjim kršćanstvom, samim tim što su pape slale vojsku u križarske pohode protiv bosanskih vladara itd, itd.
budza

#18 Re: Srbi i Hrvati u Bosni: Izmisljene nacije

Post by budza »

izmisljeni 100%. kao i jezik. ja ima neke dokumente gde se jasno vidi da anta iz livna 1909. godine (AU vakat) skolu pohadja na bosanskom jeziku. ista je situacija je i sa milutinom iz nevesinja.
Lincoln-Burrows

#19 Re: Srbi i Hrvati u Bosni: Izmisljene nacije

Projecting1500 wrote:
Lincoln-Burrows wrote:Za razliku od one teme: Bošnjaci izmišljena nacija, red bi bio da
Bach nije Bosnjak sreco.
Bach je otvorio temu a Bošnjak Midhat Riđanović je izjavio to što je izjavio
saimidin

#20 Re: Srbi i Hrvati u Bosni: Izmisljene nacije

Post by saimidin »

nisu oni izmisljeni, oni su se jednostavno odrodili, jer realno u to vrijeme (kraj 19 vijeka) bosnjaci su bili slabiji u odnosu na srbe i hrvate, pa su se oni po vjerskoj liniji priklonili srbima(pravoslavci) hrvatima(katolici), i to se vise nemoze, a niti treba ispravljati. neka svako bude sta hoce, i nek ostave druge na miru.
Novak20

#21 Re: Srbi i Hrvati u Bosni: Izmisljene nacije

Post by Novak20 »

budza wrote:izmisljeni 100%. kao i jezik. ja ima neke dokumente gde se jasno vidi da anta iz livna 1909. godine (AU vakat) skolu pohadja na bosanskom jeziku. ista je situacija je i sa milutinom iz nevesinja.
Sa drugih pdf-ova vidim da pišeš ekavicom. I ti ćeš reči ko je izmišljen u Bosni a ko nije. :D
Umalo popisivac

#22 Re: Srbi i Hrvati u Bosni: Izmisljene nacije

Post by Umalo popisivac »

budza wrote:izmisljeni 100%. kao i jezik. ja ima neke dokumente gde se jasno vidi da anta iz livna 1909. godine (AU vakat) skolu pohadja na bosanskom jeziku. ista je situacija je i sa milutinom iz nevesinja.
Ojha, moji Dobri Bosnjani. :D Meni ne trebaju nikakvi dokumenti pa da zakljucim kako se neko s imenom Sulejman Osmanhadzibegovic osjecao. :D Ili prezime Poturak recimo, jako je zanimljivo. :D

Nego, mogu li ja vas pitati jedno ozbiljno pitanje? Je li vi patite od nekakvih kompleksa? Pa mislim ljudi dragi, 21. je st., jos malo pa 2015. g., ljudi istrazuju gene, kloniraju, putuju u svemir, s maticnim stanicama se uzgajaju organi itd. a vi i ti vasi profesori po nekakvim birtijama (vjerovatno i adekvatno upogonjen brljom kakvom) ismijavaju Hrvate i Srbe i jos se uz to cudite i vridjate kad se vama odgovori istom mjerom pa vas se zove Turcima itd. A na "argumente" tog kvazi profesora se jedino tako moze i odgovoriti i onda cemo se i dalje vrtiti u krug.

Meni je to zanimljivo. Zanimljivo mi je, i to sa socioloskog i psiholoskog gledista da jedan profesor (a tako i vi) nadje shodno ismijavati druge zbog njihovog opredjeljenja i da osjeca potrebu govoriti drugome sta je taj. A opet s druge strane obrazovanje je za kurac, sto s obzirom na ovakav kadar i ne treba cuditi i silnim cobanima pored takvih uvazenih profesora.
Last edited by Umalo popisivac on 07/12/2014 17:20, edited 1 time in total.
Umalo popisivac

#23 Re: Srbi i Hrvati u Bosni: Izmisljene nacije

Novak20 wrote:
Sa drugih pdf-ova vidim da pišeš ekavicom. I ti ćeš reči ko je izmišljen u Bosni a ko nije. :D
Ma jok bolan. On ti je Dobri Bosnjanin iz Sandzaka. Samo su Hrvati i Srbi izmisljeni. U njemu tece Hrvojeva krv. :D
Nomo

#24 Re: Srbi i Hrvati u Bosni: Izmisljene nacije

Post by Nomo »

Trebalo je onda u
turski vakat
imati dobrih mooda pa se izjasniti Hrvatom.
:lol: :lol:
Umalo popisivac

#25 Re: Srbi i Hrvati u Bosni: Izmisljene nacije

saimidin wrote:nisu oni izmisljeni, oni su se jednostavno odrodili, jer realno u to vrijeme (kraj 19 vijeka) bosnjaci su bili slabiji u odnosu na srbe i hrvate, pa su se oni po vjerskoj liniji priklonili srbima(pravoslavci) hrvatima(katolici), i to se vise nemoze, a niti treba ispravljati. neka svako bude sta hoce, i nek ostave druge na miru.
Ko se odrodio je pitanje za sebe. A na to pitanje mozes naci odgovor u broju ljudi sto zive u turskoj a vuku korijene s ovih prostora. :wink: Kao i u imenima, prezimenima itd. Ja znam vise od par osoba, Hrvata u BiH koji se zovu Tvrtko, Hrvoje, Stjepan, Katarina itd. Koliko mozes nabrojati Bosnjaka s tim jednim jedinim imenom? Sulejman, Murat, Osman itd ne pikam. :D

Ali slazem se s zadnjim da nek svako bude to sta hoce i da pusti druge isto tako.
Last edited by Umalo popisivac on 07/12/2014 17:19, edited 1 time in total.
Locked