Spašeni za dlaku

Post Reply

Koji protokol je bolji?

Lajcakov
36
71%
Silajdzic-Dodik
15
29%

Total votes: 51

seln

Post by seln »

ibro dirka wrote:
artzy wrote:

E nek si mu ga shukno...
Ma ne suce ga meni, pogresno ste se razumjeli :) Seiko, sve ti je manje prave raje, sve ti se to po strankama dalo i svira kako i sta ko naruci, a za nikakve pare :( Evo i pivu ce nam uskoro zabranit, mozda sarajevsku bezalkoholnu ostave :(
Ima raje, ali ne pustaju u drustvo haretove dupelisce.....
seln

Post by seln »

Glede naslova teme, joker:
da su neke stvarno spasavali ZA dlaku, tebe ne bi mogli spasiti.... :D
ibro dirka

Post by ibro dirka »

Glede izjava i SDA, evo Tihija jucer u 60 minuta:

[url]rtsp://195.222.58.181:7070/ftv/60minuta1001.rm[/url]
(60 minuta, RTVFBiH, 1. oktobar 2007., intervjuise Sanjin :D)

Mada moram priznati da meni Tihi ovdje puuuuno vjerodostojnije izgleda, pa kako god:

http://www.youtube.com/watch?v=FQ9s3G6Ux6M
(TV Novi Sad, 1992, intervjuise neko pametniji i kulturniji :D)

P.S. Hvala imenjaku na youtube-u na postavljanju interesantne snimke. :D
ibro dirka

Post by ibro dirka »

Evo Tihija i prije tri sedmice, dakle prije ovih posljednjih demokratskih promjena :D
Dani wrote:Reforma policije: Sulejman Tihić, predsjednik SDA

Lajčakov plan je nagrada Dodikovom radikalizmu

Sulejman Tihić Danima objašnjava zašto je odbio ponuđeni sporazum o reformi policije, govori o saboru u Radon Plazi, Miroslavu Lajčaku, Miloradu Dodiku, Harisu Silajdžiću...

Sulejman Tihić: "I Lajčak i Rehn svoju reakciju upućuju samo nama, ne i Dodiku, iako je i on odbio"
DANI: Gospodine Tihiću, možete li reći šta su Bošnjaci zaključili na svom saboru održanom prošle nedjelje u Radon Plazi?

TIHIĆ: Prvo, ne radi se samo o Bošnjacima nego o nosiocima izvršne i zakonodavne vlasti naših stranaka gdje ima, normalno, najviše Bošnjaka, ali i predstavnika iz reda srpskog naroda, hrvatskog naroda, iz reda ostalih... Nemam tačan spisak ko je bio, ali vidio sam Gavrila Grahovca, Svena Alkalaja, Ivicu Šarića, Spomenku Mičić i tako dalje... To je bio jedan, da ga definišemo, radno-konsultativni sastanak. Gospodin Silajdžić i ja smo željeli da informišemo prisutne o aktuelnoj političkoj situaciji, s akcentom na reformu policije, odnosno plan koji je predložio visoki predstavnik. Željeli smo da čujemo mišljenje drugih. Zato smo pozvali zvaničnike naših stranaka u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti kantona, Federacije, države; zatim još neke predstavnike udruženja građana, kao što su Organizacija demobilisanih boraca, Majke Srebrenice, bila je gospođa Fadila Memišević, bio je dr. Smail Čekić, predstavnici Islamske zajednice, ali trebate znati da smo poslali poziv predstavnicima svih parlamentarnih stranaka koje su zastupljene u Federaciji i na državnom nivou. Odazvao se, ispred SDU-a, Mustafa Resić, bio je Mirnes Ajanović, kao predsjednik BOSS-a, a, iako smo pozvali i gospodina Lagumdžiju i Sefera Halilovića, oni se nisu odazvali, vjerovatno iz nekih opravdanih razloga...

DANI: Nisu Vam rekli zašto nisu došli?

TIHIĆ: Razgovarao sam sa gospodinom Lagumdžijom, ali sad ne bih prepričavao...

DANI: I, šta je zaključak sastanka koji je trajao četiri i po sata?

TIHIĆ: Radi se o jednoj dosta složenoj materiji. Gospodin Silajdžić i ja govorili smo o samom planu, o tome šta je ponuđeno i šta treba dalje činiti. Željeli smo čuti komentare i savjete drugih, a znate kako je to, priča se proširi nekada i na neke druge teme - na treće entitete, ustav... Logično je da jedan takav sastanak traje četiri sata. Zaključili smo... gospodin Silajdžić i ja smo dobili podršku za naše stavove, a zaključeno je da ovakve vrste sastanaka organizujemo i u budućem periodu. Naš je stav da reformu policije treba nastaviti i temeljiti na onim dokumentima koji su već zajedno napravljeni sa domaćim i međunarodnim predstavnicima, kao što je Martensov plan, Izvještaj direkcije koji su radila 102 domaća i strana eksperta godinu dana i koji jeste rezultat političkog sporazuma o reformi policije ratifikovanog u entitetskim skupštinama i Parlamentu BiH.

DANI: Zbog čega ste zapravo Vi i gospodin Silajdžić odlučili da na ovaj način odbijete Lajčakov prijedlog?

TIHIĆ: U dosadašnjoj političkoj praksi prijedlozi sporazuma obično su temeljeni na jednoj distanci u odnosu na strane koje razgovaraju i nalaze se negdje u sredini. Ovaj sporazum je potpuno otišao na drugu stranu. Udovoljio je zahtjevima samo jedne strane, ove iz RS-a i odustao, pazite, odustao od izvornih tumačenja tri principa Evropske komisije. Odustao je od dokumenata koji su napravljeni na osnovu tih principa a koje su radili međunarodni stručnjaci, evropska policija, Coppola... svi su oni učestvovali u izradi izvještaja. Sad odjednom nema izvještaja, ima ono što je Dodik pričao na Vijeću ministara prije izvjesnog vremena kad smo imali raspravu koju je organizovao Nikola Špirić.

DANI: Šta sve zamjerate Lajčakovom prijedlogu?

TIHIĆ: Osnovna zamjerka je što je plan odustao od cilja reformi, a cilj reforme jest efikasna policija koja se može boriti protiv organizovanog kriminala, protiv terorizma, hapsiti ratne zločince, brinuti o sigurnosti građana. Oni su odustali od cilja i legalizovali postojeće stanje. Ovo rješenje koje je gospodin Lajčak predložio je legalizacija postojećeg stanja. Malo ga drugačije zove, ali ostaje policija Republike Srpske i kažu da je to pravično rješenje. Zar može biti pravično rješenje kojim se legalizuje policija RS-a koja je odgovorna za genocid? Čak i ako izuzmemo genocid i ratna stradanja, to je policija koja poslije rata nije procesuirala nijednu osobu za zločin u Srebrenici, koja nije procesuirala nijednu osobu za 500 masovnih grobnica, koja nije procesuirala nijednu osobu za srušenih 640 džamija i preko 2.000 drugih objekata, koja nije procesuirala nijednu osobu za napade na povratnike - oko stotinu ljudi je ubijeno i teško ranjeno... pa, zar je to pravično rješenje, kako OHR kaže? Policija koja ne želi da kaže gdje je još 13.000 Bošnjaka. Nije pitanje policije RS-a samo stvar imena. To je daleko dublje. Oni sebe doživljavaju kao etničku policiju samo jednoga naroda koja služi samo tim interesima, u temeljima te policijske strukture jesu oni ciljevi onih karadžića koji su je osnovali i zato se tako ponaša. Ako legalizujemo takvu policiju u entitetskim granicama, ona će nastaviti tako da radi. Zatim, sljedeće, imamo asimetrična rješenja: u RS-u su planirana tri nivoa policije - lokalne policijske oblasti, policija RS-a i državni nivo. U Federaciji je ukinuta federalna policija i ima samo lokalni i državni nivo. Zatim, pitanje principa finansiranja na državnom nivou je potpuno devalvirano i spušteno na lokalni nivo i sada Narodna skupština RS-a utvrđuje plan za svoje policijske regije, kantonalne za svoje i to se dostavlja jednoj instituciji, navodno, koja se zove Kolegij ministarstva koji čine tri delegata Vlade Federacije, dva delegata Vlade RS-a i jedan iz Distrikta Brčko. Znate kako odlučuju? Konsenzusom, a ako toga nema, entitetskim i etničkim glasanjem. Onda, odbor direktora, kao nekakva državna institucija, isto odlučuje konsenzusom, čak tu nema ni entitetskog ni etničkog glasanja. Šta ako nema konsenzusa?! Mi sa ovom reformom jedino dobijamo funkcionalnu policiju RS-a, a sve drugo je nekakva koordinacija, etničko-etnitetsko glasanje i tome slično. Postoji opasnost da se tim rješenjem, ukoliko bude prihvaćeno, dosadašnje policijske strukture na nivou BiH budu dovedene u pitanje - DGS, OSSA i SIPA - jer su one organizovane kao državne institucije. Zato što su one organizirane na četiri regije koje ne poznaju entitetske i kantonalne granice, a sada bi došle pod ovu kapu gdje se odlučuje konsenzusom, etničkim i entitetskim glasanjem. Dakle, ja vam mogu pričati koliko hoćete o tome šta sve ne valja u ovom prijedlogu...

DANI: Kad je tako, kad su prihvaćeni svi dodikovski principi reforme, kako objašnjavate da je i Dodik odbio prijedlog?

TIHIĆ: Ma, to je farsa.

DANI: Zašto?

TIHIĆ: Ja bih najviše volio kad bi vama neko dostavio stenogram onoga što je gospodin Dodik predlagao na sastancima koje je organizovao Špirić. Pa, zar nije udovoljavanje Dodiku da ostaje policija RS-a? To što oni kažu da će biti dio struktura Ministarstva sigurnosti - to nije ništa. To je samo formalno, jer ne postoje strukture, postoje koordinate koje su mehanički spoj entitetskih i etničkih interesa.

DANI: Hoćete reći da je Dodikovo odbijanje zapravo način da se stranke u Federaciji, prevashodno bošnjačke, tj. SBiH i SDA natjeraju da prihvate Lajčakov prijedlog? Je li Vi mislite da postoji neki dogovor na relaciji Lajčak-Dodik ili...?

TIHIĆ: Ja znam, kad je u pitanju ovaj protokol gospodina Lajčaka, da sa mnom niko nije razgovarao. Da li su razgovarali sa ovima iz RS-a? Očito da jesu, vidim rješenja. To je sve samo farsa, ništa drugo, jer su oni ovim sporazumom dobili daleko više nego što su tokom pregovora tražili. Pa, oni su na pregovorima bili spremni da, naprimjer, sarajevska lokalna policijska oblast prelazi entitetske linije. To je bilo dogovoreno. A onda je to izbačeno ovim sporazumom. Oni su bili spremni da se smanje nadležnosti policije RS-a i kantona, da se prebace na državni nivo, da policija RS-a bude samo za javni red i mir, saobraćaj i opći kriminal, a sad su im ostavili svu nadležnost koju imaju, osim nadležnosti DGS-a i SIPA-e.

DANI: Kako objašnjavate taj preokret?

TIHIĆ: Vidite, postoje neke teze da je to možda rezultat regionalnih odnosa, nekih dealova i dogovora po kojima će, kao, na jednoj strani Srbi "izgubiti Kosovo", pa im ovamo treba dati više države. Ne znam kako se ti dogovori prave, ali ima razloga da sumnjam... Ili je, pak, u pitanju neprincipijelnost u Evropskoj komisiji. Ashdown i Martens kažu da nema kantonalne policije, nema entitetske policije, lokalne policijske oblasti će biti uspostavljene po funkcionalnim principima, a entitetske i kantonalne granice ne mogu biti smetnja uspostavi funkcionalnih regija i onda se pojavljuje plan - ovaj Lajčakov - koji uopće ne drži do toga. To se može i ovako objasniti: plan je jednostavna, prosta posljedica straha međunarodne zajednice od onih koji su tako bezobrazni, drski i stalno prijete, pa se onda njima izlazi ususret nauštrb onih koji su skloni dogovorima i kompromisima. Računaju - mi ćemo lako sa njima. Možemo to tumačiti i kao nagradu Dodiku za ovu retoriku kojoj smo izloženi svi zadnjih godinu dana, kojom napada državu, negira genocid u Srebrenici, daje antidejtonske izjave, prijeti otcjepljenjima, referendumima - ovaj plan bi sav svijet shvatio kao nagradu Miloradu Dodiku.

DANI: Šta danas mislite: jeste li Vi i gospodin Silajdžić pogriješili što ste izašli na tu konferenciju za štampu i odbili prijedlog 24 sata prije Dodika?

TIHIĆ: Možemo pretpostaviti razne scenarije. Šta da je Dodik došao i rekao da to prihvata?

DANI: Je li vama neko branio da vi odbijete nakon što on prihvati?

TIHIĆ: Onda bismo mi sami bili odgovorni, jer bismo to odbili, a sad imamo dvije strane, navodno, koje su to odbile. Pritom, obratite pažnju: i Lajčak i Rehn svoju reakciju upućuju samo nama, ne i Dodiku, iako je i on odbio. Osuđuju se gospoda Silajdžić i Tihić, kažu. E, tu je kvaka: mi smo stvarno odbili Lajčakov sporazum, a Dodik samo formalno.

DANI: Hoćete reći da su time razotkrili da je kod Dodika u pitanju samo formalno odbijanje?

TIHIĆ: To je sasvim logično s obzirom na predložena rješenja. Samo što su se prevarili. Vi znate da sam ja političar koji je sklon dogovorima i kompromisima i da sam često pravio kompromise koje nisu ni građani mogli da razumiju. Imao sam zbog toga i nekih štetnih posljedica i u izbornoj kampanji. Vjerujte, da u ovom sporazumu ima nešto što vrijedi, da je to samo jedan korak naprijed, ja bih rekao gospodinu Silajdžiću da drugačije mislim, da se ne slažem sa njim, kao što se i ne slažemo po nekim pitanjima. Međutim, ovdje se stvarno radi o rješenjima koja znače legalizaciju postojećeg stanja. Kad smo radili amandmane - na 33 stranice nijednom riječju nije pomenuta Republika Srpska, nijednom riječju nije pomenuto entitetsko glasanje. Nađite amandmane, pa provjerite.

DANI: Zašto to meni govorite, što to ne kažete gospodinu Silajdžiću?

TIHIĆ: Ja ovo govorim zbog javnosti, da shvati da je u ovom projektu samo policija RS-a, entitetsko i etničko glasanje i da je ovo pet puta gore od onih amandmana. Zato mene čude diskusije nekih ljudi koji kažu da ovo treba prihvatiti, a bili su vatreni protivnici amandmana.

DANI: Gospodine Tihiću, Vi znate ko je odbio ustavne amandmane, ali ako već govorite o toj teoriji kompenzacije državnosti RS-a da bi Srbi podnijeli gubitak Kosova, recite mi - šta je politički odgovor? Da li je odgovor svebošnjački sabor i zajednički stavovi isključivo bošnjačkih stranaka? Zašto ste Vi odustali od dogovora sa hrvatskim strankama?

TIHIĆ: Vidite, ja ne smatram da su SDA i SBiH isključivo bošnjačke stranke. Mi smo po našem programu i jednim dijelom po sastavu bosanske stranke. Naši ciljevi su bosanski.

DANI: Jesu li bosanski ciljevi SDA i SBiH identični?

TIHIĆ: Pa, ima dosta sličnosti. Mislim da čak ni SDP nije daleko. SDA je bosanska stranka po programu, po našim ciljevima. Tako i nastupamo, tako i govorimo i svjesni smo da BiH možemo graditi samo po mjeri svih njenih naroda - i Hrvata i Srba i Bošnjaka, bez dominacije, kako na cijeloj teritoriji, tako i na pojedinim njenim dijelovima.

DANI: Ako je tako, kako onda objašnjavate da se ne možete dogovoriti ni sa jednom trećom strankom? Zar je moguće da su samo SDA i SBiH bosanski, a svi drugi antibosanski? Evidentan je raskol između bošnjačkih i hrvatskih stranaka. Zašto je do toga došlo? Gospodinu Ljubiću, naprimjer, principi ove reforme policije su prihvatljivi.

TIHIĆ: Ne znam šta je rekao gospodin Ljubić. Njegove izjave, kao i izjave gospodina Čovića, često se prenose na ovaj ili onaj način, možda malo iskrivljeno ili nedovoljno precizno, ali znam ono o čemu razgovaramo. Kad smo pravili sporazum o partnerskoj većini u Federaciji, ispostavilo se da dosta slično mislimo kada je u pitanju BiH. I oni i mi smatramo da dvoentitetsko uređenje nije u redu. Zalažemo se za regionalizaciju BiH, decentraliziranu državu BiH, državu multietničkih regija. Rezolucija koja je objavljena, iako još nije do kraja definisana, ima dosta dodirnih tačaka sa onim za šta se mi zalažemo, što stoji u našoj platformi. Ne bih se složio s vašom primjedbom da smo se udaljili sa hrvatskim stranka, normalno, ima razlika...

DANI: Nekako su sve veće...

TIHIĆ: (pauza) Vi vidite stalne pokušaje Milorada Dodika da gura hrvatske stranke ka trećem entitetu. Više Milorad Dodik govori o trećem entitetu nego što govore Čović ili Ljubić. Normalno, on to čini s ciljem da cementira RS zbog svojih interesa. Pod trećim entitetom on ne podrazumijeva Posavinu, a neki u hrvatskim strankama koji govore o trećem entitetu podrazumijevaju Posavinu, tako da je ta priča o trećem entitetu nešto što ne može nikako proći. Nije mogla proći ni u ratu, kad su bosanske snage bile slabije.

DANI: Šta mislite, šta će se dalje dešavati? Jeste li razmišljali o mogućim scenarijima? Pitam Vas upravo zbog Kosova: po nekim informacijama navodno je sve vrijeme na Vas i na gospodina Silajdžića vršen pritisak iz OHR-a, izvjesni gospodin Pandur je objašnjavao kako morate prihvatiti sporazum o reformi policije aludirajući upravo na regionalne uvjete - je li to tačno?

TIHIĆ: Ne, sa mnom nije o toj temi razgovarano. Možda sa gospodinom Silajdžićem.

DANI: Jeste li Vi prekršili dogovor s Lajčakom o neistupanju u medijima ovom konferencijom za štampu?

TIHIĆ: Ja se ne sjećam da postoji taj dogovor. Uostalom, ja sam prvo gospodinu Lajčaku rekao da se ne slažem i zašto se ne slažem. Bio sam kod njega u kabinetu, jer sam imao tu pogodnost da sam prije susreta sa njim imao taj njegov protokol, pošto mi ga je dao gospodin Silajdžić. Mogao sam odmah da mu kažem da je to nešto što mi ne možemo prihvatiti. E, sad, nakon toga, mi smo odlučili da izađemo i da o tome obavijestimo javnost. Mislimo da je to bio pravi trenutak i pravo vrijeme.

DANI: Šta će se dogoditi sa potpisivanjem Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju? Reforma policije je uvjet.

TIHIĆ: Mislim da je jedini način da se vratimo razgovorima, da razgovaramo na onim principima koji su utvrđeni u dokumentima koje je radila međunarodna zajednica zajedno sa nama. Gospodin Martens je bio izaslanik EU-a i on je radio dokument kao ovlašteni tumač evropskih principa. Imamo Martensov plan, imamo plan koji je poslije Martensovog plana srpska strana odbila, imamo sporazum o reformi policije koji su ratifikovali parlamentarci i koji kaže da treba formirati direkciju koja će izraditi plan restruktuiranja. I napravljen je taj plan nakon godinu dana, 102 eksperta su radili. Mi se tome trebamo vratiti. Naravno, mi nismo zadovoljni tim planom, i na gospodina Silajdžića i na mene vršen je pritisak da ga prihvatimo - govorili su nam: vi dođite na sastanak i prihvatite ga i više nema nikakvih političkih sastanaka i razgovora oko reforme policije. Prvo nismo željeli uopće da učestvujemo na tom sastanku, kazali smo da su to tehnička pitanja koja treba da rade eksperti, međutim, zamolili su nas, ubijedili, natjerali, kako god hoćete, da dođemo na taj sastanak i kažemo da to prihvatamo, računajući da su oni to isto uradili i sa ovima iz RS-a. Umjesto da se to prihvati, nešto što ni nama nije odgovaralo, krenulo se u nove razgovore i nove političke pregovore. E, sad je došao protokol iz OHR-a koji je zaboravio i ovaj izvještaj i Martensov plan i sporazum.

DANI: Gospodine Tihiću, šta mislite: da li je simbioza politika SDA i SBiH uistinu odgovor na Dodika, odnosno, da li je sve izraženiji bošnjački nacionalizam pravi odgovor na Dodikov nacionalizam?

TIHIĆ: Mi nikada nismo htjeli da nasjedamo na tu nacionalnu podjelu i nacionalnu retoriku. Mi se borimo za multietničku Bosnu, za multietničku policiju. Na našim sastancima sjede i Srbi i Hrvati, ne u dovoljnom broju, ali sjede. Međutim, šta se dešava, čujete li Dodika? Vaše pitanje traži širu raspravu, ali ja se, lično, uvijek trudim da budem čovjek dogovora, kompromisa i spreman sam, rekao sam maloprije, popustiti, jer smatram da BiH može biti samo ako je po mjeri svih njenih naroda. Ne smatram da sam isključiv.

DANI: Sjećate li se kako je Alija Izetbegović umio reći, da parafraziram, da Bošnjaci trebaju prvi popuštati upravo zato što im je stalo do BiH?

TIHIĆ: Sjećam se. Mi svakodnevno popuštamo. Ako pogledate mnoge reforme, institucije koje su formirane, koliko su nefunkcionalne, shvatit ćete da je to tako upravo zato što smo mi popuštali, jer su ovi iz RS-a tražili nekakve mehanizme entitetske i etničke. Bošnjaka ima u Bosni preko 50 posto, a u parlamentu 24 od 42. Nikada nikom od nas nije palo napamet da kaže da u Vijeću ministara treba biti više Bošnjaka nego Srba i Hrvata, slažem se potpuno da to treba da bude podijeljeno na jednake dijelove, uz zastupljenost i ostalih. Ali, sve ovo što se radi sa Bošnjacima, ne samo u ratu gdje su bili najveće žrtve nego i kad je u pitanju povratak....

DANI: I zato ste sad odlučili da kažete: dosta! Je li to pravi trenutak?

TIHIĆ: Ja sam bio ovdje, imao jedan sastanak u SDA, o tom sastanku ste vi pisali. Jedan od mojih suradnika tražio je da kažemo na tom pitanju: Dosta! Ja sam kazao: Ne. To je manje važno pitanje i ja neću tu da se sukobljavam ni sa međunarodnom zajednicom, ali kad je u pitanju reforma policije, koja je strateško pitanje, moramo reagovati. Ja razumijem da postoji etničko i entitetsko odlučivanje kad se rješavaju kulturni, jezički i nacionalni interesi, ali nema entitetskog ili etničkog glasanja kad je riječ o kriminalnim interesima. Kriminalac je kriminalac. Ovdje se radi o jednom opasnom presedanu. Ne može policija odlučivati konsenzusom. Ovo stvarno ne valja.

DANI: Oprostite, govorite o sastanku povodom deportacije mudžahedina i gospodinu Bakiru Izetbegoviću?

TIHIĆ: Nećete valjda to napisati?
Last edited by ibro dirka on 02/10/2007 13:35, edited 1 time in total.
seln

Post by seln »

ibro dirka wrote:Glede izjava SDA, evo Tihija jucer u 60 minuta:

[url]rtsp://195.222.58.181:7070/ftv/60minuta1001.rm[/url]
(60 minuta, RTVFBiH, 1. oktobar 2007., intervjuise Sanjin :D)

Mada moram priznati da meni Tihi ovdje puuuuno vjerodostojnije izgleda, pa kako god:

http://www.youtube.com/watch?v=FQ9s3G6Ux6M
(TV Novi Sad, 1992, intervjuise neko pametniji i kulturniji :D)

P.S. Hvala imenjaku na youtube-u na postavljanju interesantne snimke. :D
Daaa...a hattabov zli brat blizanac je postavio onu prijetecu poruku.
ibro dirka

Post by ibro dirka »

Ja normalnima sve pojasnih, a neke ne bih mogao uvjeriti ni da zubicima pokusaju gristi negdje drugo.

P.S. Je li se Boo Boo vratio kuci u Alipasinu/Poljine? :(

http://www.pincom.info/zanimljivosti/op ... p?ID=50935
"Ako vas Boo Boo ugrize FOTO"
seln

Post by seln »

ibro dirka wrote:Ja normalnima sve pojasnih, a neke ne bih mogao uvjeriti ni da zubicima pokusaju gristi negdje drugo.

P.S. Je li se Boo Boo vratio kuci u Alipasinu/Poljine? :(

http://www.pincom.info/zanimljivosti/op ... p?ID=50935
"Ako vas Boo Boo ugrize FOTO"
Pa, jesi li? Jel Hare pomilkio po celavoj glavici?
ibro dirka

Post by ibro dirka »

Evo ispravljaju me, Boo Boo je zenka. Sama na ulici, zbunjena od te tolike, a iznenadne Zlajine kvadrature, gladna, zedna, nema te kapaljke... :(
seln

Post by seln »

ibro dirka wrote:Evo ispravljaju me, Boo Boo je zenka. Sama na ulici, zbunjena od te tolike, a iznenadne Zlajine kvadrature, gladna, zedna, nema te kapaljke... :(
Ma moze proci, Haretovi su ionako pickasti....
P.S. Ko te ispravlja? Momci iz staba ili glasovi u glavi?
seln

Post by seln »

sta je ovo, nema odgovora!?
je li joker opet promijenio nick ili su ga uhvatili sinteri?
ibro dirka

Post by ibro dirka »

Evo sta i Milanko Renovica sada supljira, odjednom "kvalitet" bitan, a ne brzina :lol:
sa-x/fena wrote:Objavljeno prije 1 minutu 21 sekundu

Rehn: Kvalitet je važniji od brzine procesa proširenja

Kada je riječ o proširenju, Evropska unija više pažnje posvećuje kvalitetu nego brzini procesa, izjavio je u četvrtak povjerenik za proširenje Olli Rehn. On je u govoru branio politiku proširenja EU-a , ali i izjavio kako se širenje neće nastaviti do "unedogled".
"Bitan je kvalitet, a ne brzina. Riječ je o postupnom i dobro kontroliranom procesu. Suprotno nekim mišljenjima, nema nikakvog automatizma u pristupnim pregovorima", rekao je Rehn u svom govoru studentima Instituta za političke znanosti u Parizu. Njegov govor objavila je Evropska komisija u Bruxellesu.

Rehn u svom govoru brani politiku proširenja EU-a odgovarajući na strahove koji su se pojavili u pojedinim zemljama članicama.

"Budimo realni, proširenje je često žrtveni jarac straha koji donosi međunarodno okruženje koje se stalno mijenja; strah od nezaposlenosti, od preseljenja proizvodnje, napuštanja socijalne države ili nekontrolirane imigracije", ističe povjerenik.

Rehn nastavlja da se proširenje EU-a neće nastaviti unedogled, nego je na ovom stupnju ograničeno na jugoistok Evrope i Tursku.

Povjerenik ističe još jedno načelo kojim se EU-u vodi u svojoj politici proširenja - načelo uvjetovanosti. "Zemlje kandidati mogu ostvariti evropsku perspektivu tek kada doslovce ispune kriterije koje im je Unija postavila za njihovo pristupanje", kazao je.

Što se tiče zemalja jugoistočne Evrope, Rehn kaže da je dovoljno pogledati na zemljopisnu kartu kako bi se vidjelo da one imaju mjesta u EU.

Braneći evropsku perspektivu Turske, prenosi Hina, Rehn ističe da je ona "sidro stabilnosti u jednoj od najnestabilnijih regija u svijetu. Ona je referentna tačka za demokratiju za Bliski istok i za muslimanski svijet od Maroka do Malezije".

(FENA)
seln

Post by seln »

ibro dirka wrote:Evo sta i Milanko Renovica sada supljira, odjednom "kvalitet" bitan, a ne brzina :lol:
sa-x/fena wrote:Objavljeno prije 1 minutu 21 sekundu

Rehn: Kvalitet je važniji od brzine procesa proširenja

Kada je riječ o proširenju, Evropska unija više pažnje posvećuje kvalitetu nego brzini procesa, izjavio je u četvrtak povjerenik za proširenje Olli Rehn. On je u govoru branio politiku proširenja EU-a , ali i izjavio kako se širenje neće nastaviti do "unedogled".
"Bitan je kvalitet, a ne brzina. Riječ je o postupnom i dobro kontroliranom procesu. Suprotno nekim mišljenjima, nema nikakvog automatizma u pristupnim pregovorima", rekao je Rehn u svom govoru studentima Instituta za političke znanosti u Parizu. Njegov govor objavila je Evropska komisija u Bruxellesu.

Rehn u svom govoru brani politiku proširenja EU-a odgovarajući na strahove koji su se pojavili u pojedinim zemljama članicama.

"Budimo realni, proširenje je često žrtveni jarac straha koji donosi međunarodno okruženje koje se stalno mijenja; strah od nezaposlenosti, od preseljenja proizvodnje, napuštanja socijalne države ili nekontrolirane imigracije", ističe povjerenik.

Rehn nastavlja da se proširenje EU-a neće nastaviti unedogled, nego je na ovom stupnju ograničeno na jugoistok Evrope i Tursku.

Povjerenik ističe još jedno načelo kojim se EU-u vodi u svojoj politici proširenja - načelo uvjetovanosti. "Zemlje kandidati mogu ostvariti evropsku perspektivu tek kada doslovce ispune kriterije koje im je Unija postavila za njihovo pristupanje", kazao je.

Što se tiče zemalja jugoistočne Evrope, Rehn kaže da je dovoljno pogledati na zemljopisnu kartu kako bi se vidjelo da one imaju mjesta u EU.

Braneći evropsku perspektivu Turske, prenosi Hina, Rehn ističe da je ona "sidro stabilnosti u jednoj od najnestabilnijih regija u svijetu. Ona je referentna tačka za demokratiju za Bliski istok i za muslimanski svijet od Maroka do Malezije".

(FENA)
U hareta, nazalost, ni kvaliteta ni brzine....samo suplja.
harka

Post by harka »

bosmen wrote:Ako nema policije RS, nema ni reforme, kaže Dodik

Predsjednik Vlade Republike Srpske Milorad Dodik ponovio je danas u Modriči da u reformi policije u BiH ne može biti dovedeno u pitanje postojanje policije RS-a te ako se to ne uvaži nema ni reforme policije u BiH.

Osvrćući se na stav visokog predstavnika EU za vanjsku politiku i sigurnost Javiera Solane da protokol o reformi policije, koji su potpisali Dodik i lider Stranke za BiH Haris Silajdžić, nije dovoljan za pridruživanje BiH EU, Dodik je naveo da "zna ko je Solana, ali i velika Evropa mora da razumije neke naše specifičnosti" te ponovio da RS pristaje na reformu policije "u kojoj ima i policije RS-a".

"To je bio i moj zavjet koji sam dao jučer nad odrom pokojnog predsjednika RS-a Milana Jelića. Tako svi mislimo. Narod koji je tri dana tugovao jasno je manifestovao svoj stav o svemu tome. Dostojanstvo koje je pokazano govori o tome da ovaj narod nikome oprostiti neće za sve što bi bilo urađeno na njegovu štetu", kazao je Dodik nakon što je danas posjetio Jelićev grob u Modriči, javili su mediji u RS-u.

eto ko koci put BiH u EU.Da je ovakvu slicnu izjavu dao Hare ili bilo koji drugi odmah bi svi skocili kako koce put do EU .

Nek Hare kaze ovako Ako ostane policija RS ne idemo u EU pa cete vidjeti sta ce biti.Znaju oni da ce Srbija i Hrvatska prve u EU a svi oni imaju njihove pasose,te ih tako briga za druge gradjane BiH,ustavri tome oni i ciljaju zato i nema nikakvog dogovora,a niti cega biti.
_BosanaC

Post by _BosanaC »

Nece Lepi to reci, no sikiriki... Zna i on da od toga nema nista, nije se dzaba Jansi danas u pakas uvlacio da se ukine uslov reforme policije za potpisivanje sporazuma o stabilizaciji i pridruzivanju...
Maraschino

Post by Maraschino »

bosmen wrote:Ako nema policije RS, nema ni reforme, kaže Dodik

Predsjednik Vlade Republike Srpske Milorad Dodik ponovio je danas u Modriči da u reformi policije u BiH ne može biti dovedeno u pitanje postojanje policije RS-a te ako se to ne uvaži nema ni reforme policije u BiH.

Osvrćući se na stav visokog predstavnika EU za vanjsku politiku i sigurnost Javiera Solane da protokol o reformi policije, koji su potpisali Dodik i lider Stranke za BiH Haris Silajdžić, nije dovoljan za pridruživanje BiH EU, Dodik je naveo da "zna ko je Solana, ali i velika Evropa mora da razumije neke naše specifičnosti" te ponovio da RS pristaje na reformu policije "u kojoj ima i policije RS-a".

"To je bio i moj zavjet koji sam dao jučer nad odrom pokojnog predsjednika RS-a Milana Jelića. Tako svi mislimo. Narod koji je tri dana tugovao jasno je manifestovao svoj stav o svemu tome. Dostojanstvo koje je pokazano govori o tome da ovaj narod nikome oprostiti neće za sve što bi bilo urađeno na njegovu štetu", kazao je Dodik nakon što je danas posjetio Jelićev grob u Modriči, javili su mediji u RS-u.

Ti si Dodo lood kao i narod koji vodis i prosipas i suplju kako su oni Bogom dobili rs i sada je samo treba braniti. Zaboravio si da je taj dio BiH nastao na progonu,ubistvima,silovanjima,zlocinima i genocidu i da isto vama nikada i niko nece oprostit to sto ste uradili nesrbima stvarajuci genocidnu tvorevinu po mjeri jednog naroda.
ibro dirka

Post by ibro dirka »

_BosanaC wrote:Nece Lepi to reci, no sikiriki... Zna i on da od toga nema nista, nije se dzaba Jansi danas u pakas uvlacio da se ukine uslov reforme policije za potpisivanje sporazuma o stabilizaciji i pridruzivanju...
Ne budimo tako negativni, uspjesno se Jansi uvukao :D Zar vi ono necete namah u EU, cemu sada tolika negativa? :lol: :D

Ko vas ne zna... Mozda bi i glas'o za vas. :D
harka

Post by harka »

posto sam u dijaspori vjerovatno(po prici ovdje onih koji zive u BiH) nemam pravo nista reci kako bi bilo MOZDA dobro da politicati BiH postupe.Namjeravam se vratiti sljedece godine i moram u rs,tako da cu sebi ipak dopustiti da kazem nesto o tome.Hare je pod velikim pritiskom stanovnika u Federaciji i samim tim mora pristati na sve uslove i EZ i lidera rs te tako i postopoto sa policijom rs uci u EU.Meni i svim ne srbima koji zive u rs ili se namjeravaju vratiti to uopste ne odgovara,ne zato sto se zove policija rs nego sto mi nemamo nikakvih prava a ni zastitu te jednonacionalne policije.U policiji,u opstinama u sudstvu jos uvijek sjede oni koji bi trebali da odgovaraju za ratne zlocine.U gradovima jos setaju i vidjeni su svakodnevno oni koji su cinili zlocine a da se ne mozes obratiti policiji i reci to.Zato njima treba njihova policija.
_BosanaC

Post by _BosanaC »

harka wrote:posto sam u dijaspori vjerovatno(po prici ovdje onih koji zive u BiH) nemam pravo nista reci kako bi bilo MOZDA dobro da politicati BiH postupe.Namjeravam se vratiti sljedece godine i moram u rs,tako da cu sebi ipak dopustiti da kazem nesto o tome.Hare je pod velikim pritiskom stanovnika u Federaciji i samim tim mora pristati na sve uslove i EZ i lidera rs te tako i postopoto sa policijom rs uci u EU.Meni i svim ne srbima koji zive u rs ili se namjeravaju vratiti to uopste ne odgovara,ne zato sto se zove policija rs nego sto mi nemamo nikakvih prava a ni zastitu te jednonacionalne policije.U policiji,u opstinama u sudstvu jos uvijek sjede oni koji bi trebali da odgovaraju za ratne zlocine.U gradovima jos setaju i vidjeni su svakodnevno oni koji su cinili zlocine a da se ne mozes obratiti policiji i reci to.Zato njima treba njihova policija.
Samo jedna malena ispravcica: stanovnici Federacije su pod jako velikim pritiskom Hareta, a nikako Hare pod pritiskom stanovnika iste, koje ne jebe ni 2% osim kada nije izborna godina i kada ih jebe 100% sve dok ne zasjedne ponovo u fotelju. Ali kada se vratis, ako Bog da, sve ce ti biti jasnije. Pogotovo kad se zapitas kada ce taj isti Hare doci u tu RS gdje ces mozda zivjeti...
_BosanaC

Post by _BosanaC »

ibro dirka wrote:
_BosanaC wrote:Nece Lepi to reci, no sikiriki... Zna i on da od toga nema nista, nije se dzaba Jansi danas u pakas uvlacio da se ukine uslov reforme policije za potpisivanje sporazuma o stabilizaciji i pridruzivanju...
Ne budimo tako negativni, uspjesno se Jansi uvukao :D Zar vi ono necete namah u EU, cemu sada tolika negativa? :lol: :D

Ko vas ne zna... Mozda bi i glas'o za vas. :D
Pa uvuce se on vazda uspjesno, sad bas @harki napisah :D Kad mu je to stolici u interesu :D Kao i za onu milijardu sto kao donese iz Katara :-) Pa pojeo vuk magarca na kraju :lol: :D
ibro dirka

Post by ibro dirka »

Suljo Srbine, Slovacka je uz tebe. Za Lajcija spremni. :oops:

Iz novih Dana, baj Vildana.
Intervju Dana: Sulejman Tihić

Spremni smo za Lajčakov plan

Predsjednik SDA za Dane govori o razlazu s Harisom Silajdžićem, reformi policije, Miroslavu Lajčaku, Nedžadu Brankoviću, izboru direktora BH Telecoma, novim relacijama SDA sa Strankom za BiH, Enveru Kresi, efendiji Ceriću...

Irfan Redžović

Sulejman Tihić: "Gospodin Dodik voli da se služi raznim podvalama, da zavađa svoje političke protivnike i da za sebe izvlači korist"
U svome mobitelu, kao najvredniju hamajliju, Sulejman Tihić čuva SMS poruku Miroslava Lajčaka u kojoj mu visoki predstavnik za BiH priznaje kako njega nije ni namjeravao smijeniti. Na zidu svoga kabineta Milorad Dodik čuva uvećani izvod iz dnevničkih zapisa Paddyija Ashdowna: epizodu u kojoj Ashdown pripovijeda kako je običavao, čim se bosanskohercegovački političari uzjogune, upomoć zvati Chrisa Pattena, tadašnjeg evropskog povjerenika za naše prostore, koji bi onda poslao pismo upozorenja a ono bi, opet, učas postiglo učinak željene kooperativnosti. Haris Silajdžić o metodama međunarodne zajednice u BiH i zavrtanju ruku ionako sve zna, no prevrat koji je Raffi Gregorian postigao svojim političkim pohodom po domaćim kabinetima više je no učinkovit - preko noći su ljuti entitetski neprijatelji (ma, šta preko noći, za dva sata) Silajdžić i Dodik napravili svoj (pa još zajednički) sporazum o reformi policije, a i Tihić je presavio tabak i period oporavka u Fojnici intenzivirao brojnim razgovorima s domaćim i međunarodnim dužnosnicima. U ovom času nema nikakve sumnje: proći će Lajčakov prijedlog modificiran zarezima i zagradicama, a udruga domaćih koalicijskih partnera će nastaviti da se svađa oko slijedeće reforme.

Lajčak je, dakle, izvojevao veliku pobjedu: demonstrirao opravdanost titule visokog predstavnika, ali i potpuno razgolitio domaće političke lidere koji su javno, kao nikad dosad transparentno pokazali šta biraju između nacionalnih interesa i svoje fotelje - funkciju, naravno. I dok je Dodik iskoristio smrt Milana Jelića da dobije na vremenu, jer opozicije u RS-u ionako nema (trebaju mu dani kako bi narod zaboravio njegovo rezolutno ne), Silajdžić i Tihić su se od bratskih suradnika pretvorili u ljute neprijatelje. Efendija Cerić, bez sumnje, likuje slušajući učače Kur'ana po bijelom svijetu: upravo je on, nakon najnovijih političko-reformskih sukoba, najveći profiter. Pa zar nije, netom po Silajdžić - Tihićevom odlučnom bošnjačkom ne visokom predstavniku, usred Radon Plaze, na zbrda-zdola osmišljenom svebošnjačkom saboru, od Silajdžića počašćen izjavom kako su on i Tihić, a ne reis legitimni predstavnici Bošnjaka. Efendija je uzvratio udarac: ne samo da se (zajedno s Bakirom Izetbegovićem) zakleo na doživotnu vjernost svim Lajčakovim sporazumima, ma šta u njima pisalo, već je i s hutbe u Begovoj džamiji nedvosmisleno najavio (ne)očekivani rasplet. Na uzdrmanu bošnjačku političku scenu pokušava da se vrati i Lagumdžijin SDP: Sulejman Tihić Danima objašnjava kako ga je izdao Silajdžić.

DANI: Gospodine Tihiću, šta će se dogoditi ukoliko visoki predstavnik Miroslav Lajčak odbije sporazum Silajdžić - Dodik i ponovo ponudi svoj sporazum o reformi policije? Hoćete li Vi pristati?

TIHIĆ: Mi smo odbacili sporazum Silajdžić - Dodik kao neprihvatljiv zato što legalizira policiju Republike Srpske, u rad policije uvodi entitetsko i etničko glasanje, odustaje od popisa stanovništva iz '91. godine kao kriterija za popunu, nije predvidio Srebrenicu kao posebnu policijsku oblast i još barem desetak drugih razloga, između ostalog i zato što, umjesto jednog nezavisnog odbora na državnom nivou, pristaje da nezavisni odbori budu i na nivou entiteta, što ni u kom slučaju nije dobro. Između ostalog i zbog toga što policijska struktura prati ustavnu strukturu, što znači da lokalne policijske oblasti ne mogu prelaziti entitetske, odnosno kantonalne linije. Što se tiče SDA, mi smo spremni prihvatiti Lajčakov plan uz određene sugestije, koje znače funkcionalniju, efikasniju, sposobniju policiju u borbi protiv organiziranog kriminala, protiv terorizma i protiv ratnih zločina. Vi ne trebate vjerovati ni meni ni Silajdžiću. Pročitajte šta piše. Tamo, npr., stoji da se policijske strukture ustrojavaju prema ustavnom uređenju zemlje, a ustavno uređenje zemlje je dvoentitetsko s kantonima. Dalje, odbor direktora čine, između ostalog, osim direktora, pomoćnik direktora za policijske strukture u policiji Republike Srpske. Zar i to nije dokaz da postoji policija Republike Srpske? Zašto će, uostalom, nezavisni odbor za Republiku Srpsku, za imenovanje tih kadrova?

DANI: Zašto je onda Silajdžić potpisao s Dodikom taj sporazum?

TIHIĆ: Dan prije, mi smo ovdje razgovarali, gospodin Silajdžić je bio kod mene i ja sam ga upoznao sa zaključcima Predsjedništva SDA. On je meni tada iznio Dodikovu ideju da ove strukture na nivou entiteta i kantona ostanu, znači po entitetskim zakonima i ustavima, a da državnim zakonom predvidimo državne institucije. Rekao sam da to ne može, da je to suprotno principu i isključuje zakonodavne nadležnosti države za sve. Ne možemo sada imati entitetske strukture po kantonalnim odnosno entitetskim zakonima, a državne po državnim. Jer, zakonima Republike Srpske nigdje nije predviđeno da se mora poštovati neki direktor policije BiH. Ja sam to njemu objašnjavao i mislio sam da je on odustao i zato me to sve iznenadilo. A prije toga, ja sam već imao razgovore s gospodinom Lajčakom, ovdje nasamo, kasnije sa Radmanovićem, gdje sam iznio konkretne prijedloge kako možemo napraviti efikasniju i funkcionalniju policiju, koji su podrazumijevali i prelazak entitetske linije u Sarajevu, Posavini i eventualno u Goraždu, i gdje smo našli definiciju šta znači uprava policije Republike Srpske - bez policijske ovlasti. Išlo se dobrim putem i Dodik je trebao doći kod mene taj dan. Međutim, otišao je u Sarajevo, tamo je vjerovatno dobio ono što je tražio i što nikad ne bi mogao dobiti od Sulejmana Tihića, jer za vođenje takvih razgovora moraš poznavati ustavni sistem, moraš poznavati upravni sistem, kako funkcionira ne samo policija nego i druge policijske strukture, obavještajne strukture... Očito je da gospodin Silajdžić nije imao jak tim savjetnika, a sam se ne bavi tom problematikom, s obzirom na njegovo zanimanje.

DANI: Milorad Dodik tvrdi da ste mu Vi rekli kako biste rado Stranku za BiH, kao koalicionog partnera, zamijenili SDP-om kad biste za to imali suglasnost Fahrudina Radončića i efendije Cerića?

TIHIĆ: Nije tačno. Gospodin Dodik inače voli da se služi raznim podvalama, da zavađa svoje političke protivnike i da za sebe izvlači korist.

DANI: Dakle, ne biste ih mijenjali?

TIHIĆ: Pa vidite, mi imamo problema i imamo razlika sa SBiH-om. Ne znam kolike bi bile te razlike, da li bi bile veće ili manje kad bi SDP bio umjesto SBiH-a, ali to nije samo stvar Sulejmana Tihića, to je stvar općih odnosa u stranci, odnosa u okruženju i šta drugi o tome misle. Prema tome, to nije privatna stranka Sulejmana Tihića, to je stranka, vjerujem, sa najvišim stupnjem demokratije od svih političkih stranaka, u kojoj se odluke donose na predsjedništvima i glavnim odborima, u organima stranke, gdje se uvažavaju razlike, tako da je takva vrsta odluke bitna. Kad biste slušali danas šta članovi Predsjedništva SDA govore o Stranci za BiH, šta govore o gospodinu Silajdžiću, i da ste ih slušali prije jednu godinu - to je nebo i zemlja.

DANI: Hoćete da kažete da su danas ljepše govorili o njemu, ili...?

TIHIĆ: Suprotno, jer se pokazalo da je ova godina jedna propala godina, da u ovoj protekloj godini ništa nije urađeno, da stvari stoje, da nema inicijativa, da nemamo saveznika, da imamo probleme u odnosima sa Srbima, probleme u odnosima sa Hrvatima, da zbog neusvajanja amandmana imamo probleme u odnosima sa Amerikancima...

DANI: To otvara nekoliko pitanja, ali da se vratimo na ono na koje mi još niste odgovorili: ukoliko visoki predstavnik odbije sporazum Dodik-Silajdžić i ponovo zatraži izjašnjavanje o svom prijedlogu sporazuma o reformi policije, šta će uraditi Sulejman Tihić - prihvatiti ga ili ne?

TIHIĆ: Slažem se s vašom konstatacijom da će vjerovatno sporazum Silajdžić-Dodik tako proći, jer će se dobiti različita tumačenja sporazuma. Međutim, ne slažem se s vašom konstatacijom da će on jednostavno svoj sporazum koji je napravio ostaviti na istom tekstu. Mislim da će ga korigovati, uvažavajući opravdane primjedbe i SDA, ali i drugih stranaka, i on je to jasno rekao - da će to biti modificirani protokol. Mi smo spremni prihvatiti takav modificirani protokol, jer vjerujem da će u njega biti ugrađene i neke naše primjedbe, koje se prvenstveno tiču efikasne i funkcionalne policije. Ništa etničko, ništa nacionalno.

DANI: Čemu onda Tihićevo i Silajdžićevo odbijanje, ono odlučno bošnjačko ne sporazumu?

TIHIĆ: Ne znam da li to mogu reći... Iskreno, ako ste primijetili, svi razgovori koje Sulejman Tihić vodi, prvo idu na zatezanje, do vremena kad se pojavi opasnost da stvar pukne. Ja nikad neću dozvoliti da pukne, pogotovo kad su u pitanju reforme. Onda dolazi vrijeme popuštanja. Ja sam od tih ljudi koji i zatežu, ali isto tako sam i za kompromis, dogovor, popuštanje. Znate, da se u jednom momentu prihvatilo, i ono što je bilo okrunilo bi se i ne bismo dobili ni pola ovoga što sad imamo. A stvarno nam je taj sporazum bio veliko razočarenje. Mi smo očekivali da će to koliko-toliko ličiti na Martensov plan, da će biti nešto više, jače bosansko, vjerovali smo u te regije i doživjeli smo jednu vrstu šoka. A još prije nego što sam se ja izjasnio, gospodin Silajdžić je odbio taj plan, tako da je moj manevarski prostor bio ograničen, s tim što sam ja uvijek znao da moramo razgovarati.

DANI: Vas dvojica ste sporazum zajedno odbili.

TIHIĆ: U različito vrijeme. Prvo je to uradio gospodin Silajdžić, ujutro, a onda sam ja to odbio popodne. Nije to neka velika razlika.

DANI: Gospodine Tihiću, Vi i gospodin Silajdžić zajedničkim snagama niste rekli samo odlučno ne međunarodnoj zajednici već ste rekli i jedno odlučno ne na onom bošnjačkom saboru efendiji Ceriću i Vašem kolegi iz stranke gospodinu Bakiru Izetbegoviću. Šta se u međuvremenu dogodilo, osim Cerićeve hutbe u kojoj je on očitao lekciju bošnjačkim liderima, pa ste promijenili stavove?

TIHIĆ: Dogodilo se, u međuvremenu, da se jasno steklo uvjerenje kako će doći do poboljšanja tog plana, da će imati bolja rješenja. Dobili smo neka pojašnjenja nekih tačaka, koja su se mogla tumačiti i na ovaj i na onaj način. I na kraju krajeva, jedan od faktora je bio i taj kad smo vidjeli plan Silajdžić-Dodik koji je u 10 tačaka gori od Lajčakovog. Onda smo otklonili sve dileme.

DANI: Šta sporazum Silajdžić-Dodik znači za koaliciju SBiH-SDA?

TIHIĆ: Ništa. Mi ne prihvatamo taj sporazum, ali koalicija ostaje. Vidite, i u nekim drugim stvarima se mi nismo slagali, oko ustavnih amandmana, ne slažemo se ni oko samog načina rješavanja reforme policije, a možda se na kraju i složimo oko toga, ukoliko gospodin Silajdžić malo tu reterira i odustane od sporazuma sa Dodikom.

DANI: Vi znate da SDA i dvije hrvatske partije ne mogu bez Stranke za BiH i SNSD-a u Parlamentu prihvatiti Lajčakov sporazum?

TIHIĆ: Ja mislim da će na kraju taj modificirani sporazum prihvatiti sve stranke, jer je tolika odgovornost pred svima nama, svakako što se tiče same reforme policije, ali posebno oko potpisivanja sporazuma o pridruživanju Evropskoj uniji. Mislim da niko nema pravo, bez obzira na sve manjkavosti tog sporazuma, da odbije potpisivanje, jer bi time Bosna i Hercegovina ušla u jednu neizvjesnost, u zaostatak za drugim zemljama, unutrašnji odnosi bi se još više pogoršali između političkih stranaka, pa na određeni način i ljudi, ne bi bilo spremnosti da se prave drugi kompromisi... Sve je to krenulo s padom amandmana. Da smo usvojili amandmane u aprilu, mi bismo u maju imali reformu policije i ne bismo sada razgovarali o prenosu nadležnosti, jer bi po amandmanima policija bila u nadležnosti države. I ja i vi znamo ko je kriv za to: kriva je Stranka za BiH, između ostalih.

DANI: Očekujete li sankcije za one koji eventualno odbiju da potpišu Lajčakov sporazum?

TIHIĆ: Ukoliko ne bude sporazuma, mislim da će uslijediti sankcije, različite vrste sankcija kad su u pitanju stranke, kad su u pitanju pojedinci, i mislim da bi se u tom slučaju vratio mandat Lajčaku, onaj crni mandat sa bonskim ovlastima i svim onim što to znači.

DANI: Kad ćete tako svi prihvatiti Lajčakov sporazum, šta smo onda čekali jednu godinu? Da li je trebalo da nam visoki predstavnik pokaže kako se onog momenta kada dođu u pitanje fotelje predsjednika SNSD-a, SBiH-a ili SDA, pristaje na sve ono što se do jučer u ime naroda odbijalo i govorilo ne?

TIHIĆ: Fotelja predsjednika SDA nikad nije dolazila u pitanje. Mislim čak da ste vi to u komentaru lijepo objasnili u prošlom broju. Sulejman Tihić je uvijek bio čovjek od kompromisa i dogovora. A nije tačna vaša konstatacija da smo to sve mogli usvojiti prije jednu godinu. Mi smo uvijek usvajali, i SDA i SBiH. Nije htio Dodik, tri i po godine je srpska strana to razvlačila. Vi nas možete optužiti da kasnimo od onog momenta kad je Lajčak iznio plan, a mi rekli nećemo, a dotle smo mi uvijek bili za sve planove - i za Martensov, i za Vlašićki sporazum, i bili smo za onaj izvještaj direkcije o reformi policije. Mi kasnimo i možete nas smatrati odgovornim unazad jedan mjesec, što nismo odmah prihvatili Lajčakov plan.

DANI: Znači, mislite da neće biti nikakvih sankcija zbog zakašnjenja?

TIHIĆ: Pa, ja mislim da je najvažnije da se postigne taj sporazum, a onda je najbolje da ne bude sankcija.

DANI: Da li je onda ovo sve lekcija domaćim političarima, Dodiku i Silajdžiću prije svih?

TIHIĆ: Nije ista odgovornost, bez obzira na sve, Silajdžića i Dodika. Gospodin Silajdžić je čovjek koji se bori za BiH i kojem su puna usta BiH. Možda se bori na način koji u datom treuntku nije realan i nema rezultata. Ima puno retorike bez konkretnih rezultata. Ali Silajdžić je čovjek koji se bori za BiH. Kod Dodika je druga situacija. Dodik je alergičan na BiH. Kad mu se spomene bilo šta bosansko, on reagira nervozno, ljutito, hoće da vrati nadležnosti, sve koči... Te dvije ličnosti, iz pozicije kako ja vidim BiH, nikad ne mogu izjednačiti. Gospodin Silajdžić je kriv što nisu usvojeni amandmani i otad su stvari krenule nizbrdo, ali sve ovo drugo... Znate, izašao je duh iz boce i teško ga je vratiti: drugačije je bilo razgovarati s Dodikom kad je imao tri poslanika i bio neka treća stranka, treća po broju glasova, a drugačije kad ima preko 50posto glasova u Republici Srpskoj. U tom jačanju Dodika i njegove pozicije, njegovog ponašanja, odgovorni su svi a ne samo gospodin Silajdžić, pa čak i neki mediji koji su rušili amandmane. Pazite, od Condoleezze Rice, Barrosa, sjećate se, svi su nam slali pisma da usvojimo amandmane i garantirali drugu fazu, garantirali nam napismeno. I mi smo to kao predsjednici stranaka prihvatili. Međutim, međunarodna zajednica je tada išla na savjest političara i nije koristila one ranije metode, "metode zavrtanja ruku", i zato amandmani nisu usvojeni. Mislim da je tu čak bilo neke ljubomore i zavisti, zato što su to Amerikanci gurali, pa Evropljani možda nisu baš svojski prionuli na to. Međunarodna zajednica snosi dio odgovornosti, odnosno OHR i bivši visoki predstavnik, za toleriranje svih onih antibosanskih, antidejtonskih, nacionalističkih izjava koje su korištene u izbornoj kampanji, kojih je pogotovo pun bio Milorad Dodik.

DANI: Gospodin Branković je mimo Vaše i suglasnosti Predsjedništva SDA imenovao Nedžada Rešidbegovića za direktora BH Telecoma: možete li mi reći, pošto se to tumači kao imenovanje po liniji Branković-Izetbegović-Akšamija, u čemu je razlika između Vaše i njihove linije u izboru direktora? Je li to unutarstranačka bitka za direktora BH Telecoma i pripremu privatizacije?

TIHIĆ: Što se tiče neke unutarstranačke bitke, ja kao predsjednik se nikad nisam borio za takvu vrstu kontrole javnih preduzeća. Uvijek sam želio da pokušamo iznaći najbolje kadrove i da to bude u skladu sa zakonom. Nedžad Branković, odnosno Nail Šećkanović su donijeli odluku o izboru direktora prije nego što su dobili saglasnost Predsjedništva SDA, i mi smo danas, na sjednici Predsjedništva uputili kritiku zbog toga što je to urađeno na takav način, jer je dezavuiralo i predsjedništvo, ali smo toj odluci dali naknadnu saglasnost, jer se radi o osobi koja je stvarno kvalificirana i stručna i može uspješno raditi taj posao. Čak izgleda da nije ni član SDA - dotle smo išli. Međutim, za mene postoji drugi, veći problem. Ja to nisam zaustavio zbog Nedžada Rešidbegovića, nego zbog toga što smatram da se mora promijeniti odnos u Federalnoj vladi. Ne može Stranka za BiH držati cijelu liniju - od ministarstva energetike i industrije, preko Elektroprivrede, do svih onih koji tu potpadaju kao javna poduzeća, a SDA držati ministra prometa i komunikacija i svu tu liniju. To nije dobro. Pazite, mi imamo reviziju, imamo unutrašnje kontrole, a treba postojati i politička kontrola. Mislim da bi direktor Telecoma trebao da bude neko iz druge stranke, ako je ministar iz SDA. Isto tako mislim da bi direktor Elektroprivrede trebao biti iz neke druge stranke, ako je ministar iz Stranke za BiH. I ne mora biti ni iz kakve stranke, ali ne može biti iz istih stranaka. To nije dobro.

DANI: Zašto onda podržavate Envera Kresu i Rasima Gačanovića? Ne samo što je kao i ministar iz SBiH-a već postoji i jednoglasna odluka Vlade Federacije o njihovoj smjeni?

TIHIĆ: Evo zašto. Ja nisam bio ni za smjenu gospodina Katice. Ali na kraju sam se suglasio s obzirom da je premijer insistirao, s tim što sam tražio da se promijeni Nadzorni odbor Telecoma i on će biti promijenjen. Kad je u pitanju Elektroprivreda, stao sam na stranu Nadzornog odbora i gospodina Krese, u prvom redu zato što je to jedina elektroprivreda u BiH koja je poslovala sa dobitkom. Ostale imaju 40-50 miliona gubitka. Drugo, ja nisam bio za smjenu direktora ni nadzornih odbora zato što njima ističe mandat za nekoliko mjeseci i onda to daje prostor za špekulacije da se Katica mijenja zbog privatizacije, da se Kreso mijenja zbog toga da bi se nekome nekakvi poslovi dali ili ne bi dali. Zašto to činiti, kad im ističe mandat u martu? Ako je Kreso radio 3,5 godine, pusti ga još tih pola godine, čovjek ima uspješno poslovanje. To je razlog. Vjerujte, ja u životu nikada privatno nisam sjeo s Kreseom i popio kafu i nikad sa Gačanovićem. To je više iz principijelnih razloga.

DANI: Pitam Vas zbog toga što ste u koliziji sa odlukama Vlade FBiH i resornog ministarstva, odnosno sa premijerom Brankovićem.

TIHIĆ: Kakve odluke? O smjeni? Te odluke nisu utemeljene. Nemaju prave razloge. Treba da kažeš: Elektroprivreda posluje s gubitkom, ima kriminala. Možda je to zato što taj Kreso kakav jeste po svojoj prirodi, kakvi su možda Hercegovci, nedovoljno sluša, ili se ne uklapa u komunikaciju sa ministrom. Ja ne vidim opravdane razloge za njihovu smjenu. A kad čujem argumente Krese oko struje, prodaje aluminijskom kombinatu ispod cijena, onda to otvara i neke druge sumnje. Čitam ja novine i ja sam to sve pitao. Gospoda Kreso i Gačanović kažu da se takav kredit koji je njima ponuđen ne može dobiti nigdje drugo u svijetu, ni u jednoj banci. Oni kažu: neka nađe Hećo bilo gdje tako povoljan kredit, mi se povlačimo.

DANI: Kad su Vam to rekli, ako niste pričali s njima?

TIHIĆ: Ne, ne, nakon što se to pokrenulo, onda su me potražili, pa su bili kod mene u Domu naroda i ja sam jednom razgovarao s Gačanovićem, možda dvaput s Kresom. Oni kažu da je to najpovoljniji kredit koji se može dobiti s nekim grace periodom, sa nekom kamatom od 2-3 posto. Znate, Kreso kaže da mi trebamo proizvoditi onoliko struje koliko treba našoj privredi, uvećano za 20-30 posto, a ne da sad proizvodimo 100 posto više i da je prodajemo - šta ćemo kasnije? Ta struja nije samo struja i prirodno bogatstvo ove generacije, nego i budućih generacija...

DANI: Da li to znači da se Vi zapravo ne slažete s odlukom Parlamenta FBiH, koji je prihvatio i jednoglasno podržao strategiju razvoja elektroenergetskog sektora na prijedlog Vlade FBiH i ministra Heće?

TIHIĆ: Ne, niste razumjeli. Postoji znatna razlika. Tu strategiju je podržalo i Predsjedništvo SDA, s tim što smo mi izbacili one odluke koje je vlada Ahmeta Hadžipašića donijela u tehničkom mandatu, za gradnju tamo nekih hidrocentrala i termocentrala bez tendera. Naravno, kad Parlament usvoji strategiju, to su dužni poštovati i Nadzorni odbor i svaki direktor, tu nema govora.

DANI: Ja sam razumjela da ste pristali na onu strategiju razvoja elektroenergetskog sektora koju je gospodin Kreso odnio efendiji Ceriću.

TIHIĆ: Nemam pojma da se reis dogovarao sa Kresom. Čitao sam, istina, u novinama, ali i ja mislim da ne treba nositi strategiju razvoja efendiji Ceriću.

Skupština RS-a

Igor Radojičić je nelegalno izabran

- Odluka o izboru v.d. predsjednika RS-a je neustavna i nezakonita. Ne može skupština birati predsjednika RS-a, odnosno određivati vršioca dužnosti. Predsjednik entiteta se bira po Izbornom zakonu BiH i samo se na taj način može izvršiti izbor. U svim zemljama svijeta, po pravnoj logici, ako umre predsjednik ili podnese ostavku, zamjenjuje ga zamjenik. Skupština RS-a je ovdje preuzela ovlaštenja države, jer Izborni zakon BiH rješava ta pitanja. Ako je nepotpun, može Izborna komisija svojim uputstvom dati dopune, a ako je i to nedovoljno, može predložiti izmjenu zakona, ali ne može Narodna skupština Republike Srpske postavljati vršioca dužnosti, jer to nije njena nadležnost.
harka

Post by harka »

_BosanaC wrote:
harka wrote:posto sam u dijaspori vjerovatno(po prici ovdje onih koji zive u BiH) nemam pravo nista reci kako bi bilo MOZDA dobro da politicati BiH postupe.Namjeravam se vratiti sljedece godine i moram u rs,tako da cu sebi ipak dopustiti da kazem nesto o tome.Hare je pod velikim pritiskom stanovnika u Federaciji i samim tim mora pristati na sve uslove i EZ i lidera rs te tako i postopoto sa policijom rs uci u EU.Meni i svim ne srbima koji zive u rs ili se namjeravaju vratiti to uopste ne odgovara,ne zato sto se zove policija rs nego sto mi nemamo nikakvih prava a ni zastitu te jednonacionalne policije.U policiji,u opstinama u sudstvu jos uvijek sjede oni koji bi trebali da odgovaraju za ratne zlocine.U gradovima jos setaju i vidjeni su svakodnevno oni koji su cinili zlocine a da se ne mozes obratiti policiji i reci to.Zato njima treba njihova policija.
Samo jedna malena ispravcica: stanovnici Federacije su pod jako velikim pritiskom Hareta, a nikako Hare pod pritiskom stanovnika iste, koje ne jebe ni 2% osim kada nije izborna godina i kada ih jebe 100% sve dok ne zasjedne ponovo u fotelju. Ali kada se vratis, ako Bog da, sve ce ti biti jasnije. Pogotovo kad se zapitas kada ce taj isti Hare doci u tu RS gdje ces mozda zivjeti...

Dodik: "Nema ukidanja policije RS-a i po cijenu da 50 godina stojimo pred Evropom".

U politici nije samo potrebno biti pametan ili ne,kao prvo treba biti bezobrazan,kao sto vidis u svim izjavama ovoga krkana.On ima u svim svojim odlukama podrsku srpskog naroda,dok na drugoj strani bilo ko da je na vlasti ti i tebi slicni uvijek cete naci nekih mana.Ti bi(barem imam takav utisak,izvini ako nije) pristao na sve Dodikove prijedloge samo da se vidis u EU,tako je Haris potpisao Dejton jer ginulo se,silovalo ubijalo u logorima i tada kao i sada pod pritiskom naroda,jednostavno mora je ,tako ce morati i sada i opet cemo mi za nekih par godina imati o cemu ovdje raspravljati kad se budemo gusili u svojim ,da licno svojim, nije Haretovim ili necijim drugim govnima.nama je svima bilo olaksanje kad je Dejtonom prestao rat,sad nam taj isti potpis nevalja,e dragi BosanaC tako nam nece valjati ni ovaj potpis da u EU udjemo sa policijom RS.Vjeruj mi,ako Bog da zivi bili pa vidjeli.Nije do Hareta,Zlaje,Tihica ili sta znam vise koga.DO NAS JE.
jefferson

Post by jefferson »

harka wrote:
_BosanaC wrote:

Dodik: "Nema ukidanja policije RS-a i po cijenu da 50 godina stojimo pred Evropom".

U politici nije samo potrebno biti pametan ili ne,kao prvo treba biti bezobrazan,kao sto vidis u svim izjavama ovoga krkana.On ima u svim svojim odlukama podrsku srpskog naroda,dok na drugoj strani bilo ko da je na vlasti ti i tebi slicni uvijek cete naci nekih mana.Ti bi(barem imam takav utisak,izvini ako nije) pristao na sve Dodikove prijedloge samo da se vidis u EU,tako je Haris potpisao Dejton jer ginulo se,silovalo ubijalo u logorima i tada kao i sada pod pritiskom naroda,jednostavno mora je ,tako ce morati i sada i opet cemo mi za nekih par godina imati o cemu ovdje raspravljati kad se budemo gusili u svojim ,da licno svojim, nije Haretovim ili necijim drugim govnima.nama je svima bilo olaksanje kad je Dejtonom prestao rat,sad nam taj isti potpis nevalja,e dragi BosanaC tako nam nece valjati ni ovaj potpis da u EU udjemo sa policijom RS.Vjeruj mi,ako Bog da zivi bili pa vidjeli.Nije do Hareta,Zlaje,Tihica ili sta znam vise koga.DO NAS JE.
Naravno da je do nas, mi smo birali konja!
harka

Post by harka »

jefferson wrote:
Naravno da je do nas, mi smo birali konja!
da smo izabrali nekoga drugoga bio bi majmun
naravno da je do nas,takvi smo MI
_BosanaC

Post by _BosanaC »

harka wrote:
_BosanaC wrote:

Neprijatelj mog neprijatelja zaista ne mora biti moj prijatelj, i ta varijanta mozda pije vode u matematici kada djecu pokusavas nauciti mnozenje predznaka, ali u zivotu i ne mora biti tako.

Sto se tice EU tu si se zestoko zeznula - koliko se sjecam na nekim starim temama, dok se sta imalo reci na tu temu, rekoh zasto sam PROTIV a zasto ZA ulazak u EU... A jedini razlog zasto sam ZA jeste da nas EU natjera da reformisemo sistem i da budemo normalna drzava, bar po tu cijenu... Ne iz bilo kojeg drugog razloga jer se normalan zivot moze imati i bez clanstva u EU.

U ostalom, ulazak u EU nema nikakve veze s ovom pricom, radi se samo i iskljucivo o necijoj nazovi principijelnosti, ali kao sto rekoh, ako si se odlucila vratiti ovamo, sve ce ti biti jasno za samo nekoliko mjeseci, osim ako nisi kakav mazohista sto mi se zaista ne cini da je slucaj.
Objavljeno 05.10.2007. u 17:03
Dodik: Nema ukidanja policije RS-a i po cijenu da 50 godina stojimo pred Evropom

Predsjednik Vlade RS-a i SNSD-a Milorad Dodik ocijenio je danas da je propuštena "jedna dobra prilika" da, na bazi njegovog protokola o reformi policije potpisanog sa liderom Stranke za BiH Harisom Silajdžićem, dođe do parafiranja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju BiH sa Evropskom unijom, te da oni koji su ga odbili treba da snose i odgovornost.

"Oni koji su to tako odbili neka snose odgovornost, a ja nemam ništa bilo kome da objašnjavam jer u potpisanom protokolu piše da policijska struktura koja će organizirati u budućnosti mora da prati ustavnu strukturu u zemlji", kazao je Dodik u izjavi novinarima i podsjetio da je jedan od osnovnih elementata BiH entitetsko i kantonalno uređenje.

Mišljenja je da upravo ta definicija nije odgovarala nekim strukturama u OHR-u, koje je, naveo je, naslijedio Lajčak iz ranijeg perioda, jer je to "suprotno njihovom nastojanju u protekle tri godine da ukinu policiju RS-a".

"Ja im još jednom jasno poručujem da ćemo zbog respekta prema funkciji visokog predstavnika još jednom otići i ponoviti ovaj stav koji sam rekao", naveo je Dodik i dodao da niko ne treba da misli da će se desiti nešto drugo.

On je bio izričit i da, pošto je RS trajna kategorija, isto tako je i entitetska policija i da to niko ne može promijeniti.

"Ako zbog toga treba da stojimo 50 godina pred Evropom -stajat ćemo", kazao je Dodik i dodao da je upravo policija RS-a krucijalno pitanje za sve građane RS-a.

Dodik je kazao da je jasno da je visoki predstavnik u BiH Miroslav Lajčak jučer potvrdio da potpisani protokol njega i Silajdžića nije u skladu sa tri evropska principa, te dodao da je trebalo da kaže da je "protokol njega i Silajdžića u skladu sa Ustavom, a da to nije onaj koji je on ponudio
(Miroslav Lajčak)".

Naglasio je da je protokol koji su on i Silajdžić potpisali isključivo bio motiviran činjenicom da je potrebna određena osnova oko koje bi se svi okupili kako bi došlo do parafiranja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju BiH sa EU.

Ponovio je da se stav SNSD-a neće promijeniti bez obzira na sve kada je u pitanju insisitiranje da mora ostati da postoji policija RS-a, koja će raditi poslove na prostoru tog entiteta i bit će funkcionalno uvezana sa ostalim strukturama u BiH, te u nekim poslovima i sa cijelom strukturom policije u BiH.

"Taj stav nećemo promijeniti bez obzira na sve pritiske, razne ucjene, nekorektne poteze, od kojih je jedan tako olako odbacivanje sporazuma koji je pokazao da je moguće postići dogovor između domaćih predstavnika", naveo je lider SNSD-a.

Ocijenio je da "i da je sve ovo možda dio međunarodne ujudurme koja ovdje pokuašava da održi svoje prisustvo kroz razne forme".

Dodao je i da on cijeni Miroslava Lajčaka, ali je "jedan dio strukture OHR-a zakuvao ovu situaciju zajedno sa bivšim visokim predstavnikom Paddy Ashdownom, a ta struktura se i dalje održava ovdje i govori šta je dobro, a šta nije".

Inače, Dodik je danas odbio da odgorovi na pitanje novinara BHT1, navodeći da "nema odgovora za njih".

(FENA)
O cemu se radi ovdje? Iskljucivo o prebacivanju odgovornosti. Previse je vazna Dodiku fotelja, kao sto je vazna i Lepom, da bi se tako lako odrekli tog nacina zivota, pa cemo pricati par mjeseci o tome kako eto nisu oni bili odgovorni nego MZ, koja je po defaultu vazda kriva za svaki moguci problem u BiH a BH politicari nista (sta je to odgovornost i ko je to odgovoran u BH politici danas?) ali ce se savrseno moci upotrijebiti pred sljedece izbore kada ce birackom tijelu mazati oci pricom kako eto nije bilo do njih, kako je do onih drugih, kako je MZ sve to zakuhala... A da joj je maslo za ramazana - bas i nije.

U glavnom - svi su oni djecu sklonili van BiH, uvjereni valjda u kvalitetu svojih postupaka i bolje sutra o kojem pricaju svi bez izuzetka.
ibro dirka

Post by ibro dirka »

Jedna od vecih rupa u toj teoriji zavjere je da Silajdzic, a i Dodik ionako imaju sredjen zivot sa ekonomske strane. Odavno. Sto se ni za Lagumdziju ni Tihica (bar donedavno) ne bi moglo reci. Kome je time ta fotelja vaznija je valjda jasno.

Lagumdzija je sada doduse fino sredjen, ima se gdje ima se s cim. A sve u kratkom roku. Te neimenovane knjige mora da su jos uvijek bestseleri u USA, bas koa i one Ganiceve. :oops:
Last edited by ibro dirka on 06/10/2007 03:41, edited 1 time in total.
Post Reply