Spašeni za dlaku

Post Reply

Koji protokol je bolji?

Lajcakov
36
71%
Silajdzic-Dodik
15
29%

Total votes: 51

sarlo

#1 Spašeni za dlaku

Post by sarlo »

Bilo je gusto, ali veliki igraci blefiraju do zadjeg momenta i uvijek imaju neki kec u rukavu :)
Medjunarodnoj zajednici nista nije jasno. Ocito da je "tri chrvene-team" iz Beograda vec napisao smjene, kada ono odjednom nesto sasvim drugacije.
Jako slican Beogradjaninovom, ali nista konkretno. Kao da se do ovog papira doslo tako sto su uzeli ponudjeni, pa je prvo jedan obrisao kljucne rijeci koje mu ne odgovaraju, pa onda drugi i na kraju su potpisali ostatak.
U preambulu su stavili da je protokol napravljen sa ciljem da se nastave pregovori sa EU (posteno)! Dogovorili su se da se treba dogovoriti i da sve treba biti regulisano zakonom! Sve se pomjera i relaksira do pregovora o ustavu.
U SDA, SDP-u i SDS-u sok. I jedni i drugi su prihvatili protokol-prva verzija i vec se radovali i naglas sanjali-bice smjenjen Silajdzic pa ce Lajcak mene postaviti za Predsjednika, odlazi Dodik eto mjesta za nas-. Naletili su na vece i mudrije igrace.
Sve ovo je lose za BiH i Bosnjake koji djele sudbinu Bosne, ali je bar ispalo veselo. Ismijana su i famozna tri principa koja mogu sve da znace. Kad se medjunarodna zajednica igra s njima mozemo i mi.
Sarajevski mediji frustrirani sto nije smjenjen Silajdzic, juce su govorili da je problem sto se Haris i Mile ne mogu dogovoriti a danas je problem sto su se dogovorili!
Iskreno ovo jeste razocarenje za mene, ali sta bi bilo da je smjenjen Silajdzic? Sta bi bilo...? Tihic, Lagumdzija,...kvazi intelektualci lazne sarajevske carsije koja mrze sve sto poraste iznad radijatora i takmice se u prostotama i uvredama kojima ce uvrijediti jedan drugog i svi skupa trece...
Sta misliti o hazardu, malim i velikim igracim, velikim potezima u politici, da li bi neko mogao da se sjeti velikih poteza u istoriji politike? I u kojoj mjeri su krupne politicke odluke (ovo nije krupna odluka) posljedica hrabrosti a koliko mudrosti?
_BosanaC

Post by _BosanaC »

Image
Maraschino

Post by Maraschino »

_BosanaC wrote:Image

na srecu ne prepoznah se u ovom stadu :D

izgleda da sam ja snimatelj :-)
seln

Post by seln »

Maraschino wrote:
_BosanaC wrote:Image

na srecu ne prepoznah se u ovom stadu :D

izgleda da sam ja snimatelj :-)
Tebe su vec prodali za Bajrama.
harka

Post by harka »

[quote="seln"
Tebe su vec prodali za Bajrama.[/quote]

:lol: :lol:
_BosanaC

Post by _BosanaC »

Svi smo mi kurbani...
ibro dirka

#7 Re: Spašeni za dlaku

Post by ibro dirka »

sarlo wrote:Bilo je gusto, ali veliki igraci blefiraju do zadjeg momenta i uvijek imaju neki kec u rukavu :)
Medjunarodnoj zajednici nista nije jasno. Ocito da je "tri chrvene-team" iz Beograda vec napisao smjene, kada ono odjednom nesto sasvim drugacije.
Jako slican Beogradjaninovom, ali nista konkretno. Kao da se do ovog papira doslo tako sto su uzeli ponudjeni, pa je prvo jedan obrisao kljucne rijeci koje mu ne odgovaraju, pa onda drugi i na kraju su potpisali ostatak.
U preambulu su stavili da je protokol napravljen sa ciljem da se nastave pregovori sa EU (posteno)! Dogovorili su se da se treba dogovoriti i da sve treba biti regulisano zakonom! Sve se pomjera i relaksira do pregovora o ustavu.
U SDA, SDP-u i SDS-u sok. I jedni i drugi su prihvatili protokol-prva verzija i vec se radovali i naglas sanjali-bice smjenjen Silajdzic pa ce Lajcak mene postaviti za Predsjednika, odlazi Dodik eto mjesta za nas-. Naletili su na vece i mudrije igrace.
Sve ovo je lose za BiH i Bosnjake koji djele sudbinu Bosne, ali je bar ispalo veselo. Ismijana su i famozna tri principa koja mogu sve da znace. Kad se medjunarodna zajednica igra s njima mozemo i mi.
Sarajevski mediji frustrirani sto nije smjenjen Silajdzic, juce su govorili da je problem sto se Haris i Mile ne mogu dogovoriti a danas je problem sto su se dogovorili!
Iskreno ovo jeste razocarenje za mene, ali sta bi bilo da je smjenjen Silajdzic? Sta bi bilo...? Tihic, Lagumdzija,...kvazi intelektualci lazne sarajevske carsije koja mrze sve sto poraste iznad radijatora i takmice se u prostotama i uvredama kojima ce uvrijediti jedan drugog i svi skupa trece...
Sta misliti o hazardu, malim i velikim igracim, velikim potezima u politici, da li bi neko mogao da se sjeti velikih poteza u istoriji politike? I u kojoj mjeri su krupne politicke odluke (ovo nije krupna odluka) posljedica hrabrosti a koliko mudrosti?
Potpuno se slazem, posebno oko medija. Cini mi se da su jedino Dani zadrzali neki nivo profesionalnosti i objektivnosti, mada je i tamo pitanje kako ce ih klepiti.
jefferson

#8 Re: Spašeni za dlaku

Post by jefferson »

sarlo wrote:Bilo je gusto, ali veliki igraci blefiraju do zadjeg momenta i uvijek imaju neki kec u rukavu :)
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :dance:
jeza u ledja

Post by jeza u ledja »

Ovo nije smijesno, ovo je bolesno.
jefferson

Post by jefferson »

jeza u ledja wrote:Ovo nije smijesno, ovo je bolesno.
A sta ces jaro, jedino da se kolektivno ubijemo da bi Haris mogao donositi istorijske odluke te blefirati.
mesha

#11 Re: Spašeni za dlaku

Post by mesha »

bice zanimljivo pratiti razvoj situacije :-)
ibro dirka

Post by ibro dirka »

Sto se medija tice, stvari su manje vise jasne. Jedva cekam da se Senci vrati sa godisnjeg i slozi sa pobjednikom, siguran sam da ce to biti jedna dubokoumna analiza :D
sarlo

Post by sarlo »

Ne mogu biti pametan.
1.Lajcakov protokol je osnova oko kojeg se vode ovojesenji razgovori o reformi policije. Taj protokol jeste velikosrpski i plus otvara vrata trecem enitetu u Bosni.
2.Ovaj Silajdzic-Miloradov je dobar jer ne spominje direktno MUP PC-ija (indirektno je tu skupa sa Federalnim MUP-om) i jer je privremen! Sve ostalo je ono lose iz Beogradjaninovog prijedloga!!!
...Maloprije u Gradu neki kazu trebao je sve odbiti i biti smjenjen da ga pamtimo kao najveceg lidera kojeg smo imali!!
Je li to rjesenje?...
Rjesenje je pobjeda Bosne i igra se jos igra? Tihic i nazalost Lagumdzija su sve prihvatili i sve ce prihvatiti i od njih ne ocekujem nista? Bas nista? Silajdzic jeste politicar velikog formata i ne znam ko bi drugi mogao promjeniti situaciju?
Safet Orucevic se povukao iz politike, Tihic i njegovi mediokriteti unistavaju SDA. SDP se ponasa kao federalna filijala SNSD-a? SzaBiH je skup sitnih karijerista uz velikog vodju. Mnogi jedva cekaju da se smjeni Silajdzic.
Veliki novac se vrti u Bosni i to je pokvarilo mnoge sposobne ljude...
Samo su se Silajdzic i Dodik pokazali kao pravi igraci i to je sada interesantno. Ovakav obrat niko nije ocekivao. Ni jedan ni drugi se nisu odrekli svojih ideja ali su postigli dogovor i krizu gurnuli u buducnost. Tamo ce i jedan i drugi cekati svoju priliku. I to se sve dogodilo tacno u dvanaest. Lajcak je rekao da nema vise pregovora, smjene su vjerovatno vec bile potpisane a oni su izvukli rjesenje iz rukava. Cijenim to.
ibro dirka

Post by ibro dirka »

Kljuc je, kao i obicno, u the reisovim rukama. A tu etika i morali ne igraju neku ulogu... Svakako izgleda da se vec stavio na Lajcijevu stranu, tako mu je valjda lakse muljati da je pravi evropski muftija.
GandalfSivi

Post by GandalfSivi »

sarlo wrote:Ne mogu biti pametan.
1.Lajcakov protokol je osnova oko kojeg se vode ovojesenji razgovori o reformi policije. Taj protokol jeste velikosrpski i plus otvara vrata trecem enitetu u Bosni.
2.Ovaj Silajdzic-Miloradov je dobar jer ne spominje direktno MUP PC-ija (indirektno je tu skupa sa Federalnim MUP-om) i jer je privremen! Sve ostalo je ono lose iz Beogradjaninovog prijedloga!!!
...Maloprije u Gradu neki kazu trebao je sve odbiti i biti smjenjen da ga pamtimo kao najveceg lidera kojeg smo imali!!
Je li to rjesenje?...
Rjesenje je pobjeda Bosne i igra se jos igra? Tihic i nazalost Lagumdzija su sve prihvatili i sve ce prihvatiti i od njih ne ocekujem nista? Bas nista? Silajdzic jeste politicar velikog formata i ne znam ko bi drugi mogao promjeniti situaciju?
Safet Orucevic se povukao iz politike, Tihic i njegovi mediokriteti unistavaju SDA. SDP se ponasa kao federalna filijala SNSD-a? SzaBiH je skup sitnih karijerista uz velikog vodju. Mnogi jedva cekaju da se smjeni Silajdzic.
Samo su se Silajdzic i Dodik pokazali kao pravi igraci i to je sada interesantno. Ovakav obrat niko nije ocekivao. Ni jedan ni drugi se nisu odrekli svojih ideja ali su postigli dogovor i krizu gurnuli u buducnost. Tamo ce i jedan i drugi cekati svoju priliku. I to se sve dogodilo tacno u dvanaest. Lajcak je rekao da nema vise pregovora, smjene su vjerovatno vec bile potpisane a oni su izvukli rjesenje iz rukava. Cijenim to.
Vidis kako ti i ja gledamo drugacije na istu stvar. Po meni ovo izgleda kao da su nas sve mogli handriti godinama i ne dati nam da idemo naprijed sve dok njihove licne pozicije nisu dosle u pitanje. Sada odjednom nista nije problem. Da je cak i tako, i to bi im oprostio, samo da se krene naprijed, ali nazalost ovo sto su oni potpisali nije apsolutno nista. Par stranica supljiranja bez i jednog konkretnog rjesenja. Cisto da se zamazu oci. Nikada mi nigdje necemo doci sa ovakvim politicarima...
ibro dirka

Post by ibro dirka »

Evo i kratkog clanka iz prekjucerasnjih/jucerasnjih Dana, ukoliko je neko propustio. Ovo mi zvuci vrlo vjerovatno, sigurno je svakakvih prijetnji bilo. Ne cudi onda nimalo Tihicevo (ponovno) izvlacenje, takav kakav je.
Sedmi dan

Kome smeta Sulejman Tihić?

Vijest da Miroslav Lajčak, visoki predstavnik za BiH, priprema smjenu Harisa Silajdžića i Milorada Dodika zbog svega što zajedničkim snagama nisu uradili za BiH može iznenaditi tek one najdosljednije u namjeri da ignoriraju domaću političku scenu. No, da se u paketu s njima priprema i odstrel Sulejmana Tihića, uistinu je iznenađenje, tim prije što je ukupan Tihićev angažman u domaćoj politici daleko bliži načinima koje preferira Lajčak, nego li ijednom od dvojice nacionalnih lidera s kojima treba da podijeli kaznu. Šta se, zapravo, dogodilo?

I Washington i Bruxelles su napokon shvatili da daljnje žmurenje pred Dodikovim radikalizmom, koje sve više paralizira BiH postaje preskupo za kooperativnost bosanskih Srba u procesu određivanja statusa Kosova. Za razliku od prethodnih garnitura srpskih političara, koji su sa političke scene uklanjani korištenjem bonskih ovlasti visokog predstavnika bez većih potresa, prema Dodiku nije bilo moguće primijeniti istu mjeru bez iste sankcije prema bošnjačkom lideru jednakog kalibra. Problem je na najbolji način riješio Silajdžić odlučnim odbijanjem Lajčakovog prijedloga sporazuma o reformi policije. Pružio je izvrsnu priliku visokom predstavniku da mu naplati javno poniženje priređeno na početku mandata, a Amerikancima i Bruxellesu da poravnaju dug nastao miniranjem prošlogodišnjeg aprilskog paketa ustavnih promjena.

Koliko god ne predstavljalo iznenađenje predstojeće političko eliminiranje Dodika i Silajdžića, toliko čak i upućenije može zbuniti činjenica da Raffi Gregorian, zamjenik visokog predstavnika, ovih dana obilazi državne i entitetske funkcionere upoznavajući ih s opsežnom listom mjera koje će u narednoj sedmici obznaniti Lajčak, među kojima je i Tihićevo političko eliminiranje. No, ovakav rasplet može da iznenadi samo one koji ne znaju prirodu odnosa koji postoje između Silajdžića i reisa Mustafe Cerića, Tihića i Bakira Izetbegovića, te Cerićeve i Izetbegovićeve stavove o reformi policije.

Naime, nije više nikakva tajna da Silajdžića sve jače nerviraju Cerićeva neprekidna nastojanja da bude ključni bošnjački faktor u donošenju ne samo najkrupnijih političkih odluka; s druge strane, Cerić u Silajdžićevoj harizmi vidi jedinu prepreku za penjanje na tron nesumnjivog bošnjačkog lidera. U Stranci demokratske akcije odnosi na vrhu su jasni: i Tihić i Izetbegović u onom drugom vide isključivu prepreku za potpunim preuzimanjem partije, a ni jedan ni drugi se ne usuđuje, u strahu od poraza, prekinuti iznuđenu kohabitaciju.

Zato je i Ceriću i Izetbegoviću odbijanje Lajčakovog prijedloga o reformi policije od strane njihovih rivala došlo kao kec na desetku: javnim neslaganjem sa Silajdžićevim i Tihićevim stavom, ohrabrili su OHR-ovo, briselsko i vašingtonsko uvjerenje da problem s reformom policije nije u Lajčakovom prijedlogu, već u predsjednicima Stranke za BiH i SDA. I Izetbegović i Cerić su minirali jedinstvo nedavnog "mini bošnjačkog sabora", sazvanog da podrži Silajdžićevo i Tihićevo odbijanje Lajčakovog prijedloga. Da ne pobudi sumnje u svoj stav, Cerić se dodatno pobrinuo i svojom posljednjom vazelinskom hutbom, namijenjenom visokom predstavniku: budući jedini vjerski i politički bošnjački neprikosnoveni autoritet "upozorava" da izbor između svega i ništa ne smije biti opredjeljenje mudre nacionalne politike. Prevedeno: Silajdžić i Tihić možda i jesu u pravu, ali mudrost nalaže prihvatanje Lajčakovog prijedloga o reformi policije.

Nasjednu li Lajčak i Gregorian na Cerićevu i Izetbegovićevu kooperativnost i ostanu pri planu Tihićeve eliminacije, riješit će jedan, ali će stvoriti puno problema u budućnosti. Prije svega, zbog kile mesa, "zaklat će" najrazumnijeg i kompromisu najsklonijeg bošnjačkog nacionalnog političara, koji je svoju principijelnu podršku propalim ustavnim promjenama svjesno platio porazom na izborima. S druge strane, s Tihićem kao Cerić-Izetbegovićevim kurbanom, bošnjački politički život preko noći će vratiti petnaestak godina unazad, pod kontrolu kriminalnih, vjersko-nacionalističkih krugova, naviklih da parama i sudbinama Bošnjaka upravljaju daleko od institucija sistema i očiju javnosti. Sad je do Lajčaka.
Fair Life

#17 Re: Spašeni za dlaku

Post by Fair Life »

sarlo wrote:...
Ni hrabrosti ni mudrost... vec gluposti.

Image
ibro dirka

Post by ibro dirka »

Fair, kakve veze ima ovo sa piramidama?
Fair Life

Post by Fair Life »

ibro dirka wrote:Fair, kakve veze ima ovo sa piramidama?
I nema veze... s piramidama, ali ima veze sa gluposcu i istorijom.
jefferson

Post by jefferson »

sarlo wrote:Ne mogu biti pametan.
Je li to rjesenje?...
Rjesenje je pobjeda Bosne i igra se jos igra? Tihic i nazalost Lagumdzija su sve prihvatili i sve ce prihvatiti i od njih ne ocekujem nista? Bas nista? Silajdzic jeste politicar velikog formata i ne znam ko bi drugi mogao promjeniti situaciju? Safet Orucevic se povukao iz politike, Tihic i njegovi mediokriteti unistavaju SDA. SDP se ponasa kao federalna filijala SNSD-a? SzaBiH je skup sitnih karijerista uz velikog vodju. Mnogi jedva cekaju da se smjeni Silajdzic.
Jaro neznam sta bi ti rekao. U najmanju ruku zbunjen sam tvojim postom.
Osim sto bi Silajdzicu a mozda i Dodiku polizao s... ja koliko znam ovo nije fudbalska utakmica, a to sto su oni potpisali neki protokol neznaci da nece letiti iz fotelja.
ibro dirka

Post by ibro dirka »

Najbolje je onda da nista ne govoris, fakat. Sto se tice nade, nadajte se.
Cryptoman

Post by Cryptoman »

Od postavljenog pitanja meni je zanimljivije nesto drugo:

Nastaje nova situacija koja ima velike slicnosti sa farsom oko Ustavne reforme. Tu reformu je Haris uspio da sprijeci motivisan time sto se odluka htjela donijeti bez njega. Odnosno cijela SBiH bi nakon toga prvi put poslije rata sjahala s vlasti.

Ovdje se sad uloge mijenjaju. SDA i SDP (ali cini mi se i neke hrvatske stranke) su protiv, ali prvenstveno iz razloga sto se odluka donosi bez njih. Lagumdzija je zapoceo sa retorikom koja pomalo lici na Harisovu iz epizode "Ustavna reforma".

Bice zanimljivo vidjeti ima li Haris sanse da se odbrani kada njega drugi napadaju oruzjem kojim je on njih pobijedio.

Mislim da mu nisu velike sanse (da progura ovo s policijom)...
ibro dirka

Post by ibro dirka »

Ne vjerujem ni ja da ce "Protokol" proci, mada porediti ovo sa ustavom ima vrlo malo smisla. Ustav umalo nisu samo parafirali. Aprilac je dakle dejton, plus ono sto se u medjuvremenu jos prebaci na entitete, a nakon Tihiceve kritike, i njemu obecase drugaciju plocicu na kabinetu, pa se slozi s njima. Skoro ili apsolutno nikakve dodatne vrijednosti po bilo kom pitanju od vece vaznosti u tom aprilcu nije bilo.

Lajci je napravio poveci presedan jer je ustavne reforme najavio tek za nakon policijskih (sto bas nema smisla jer su itekako povezane, mada ovo jeste "manji" komad za rijesiti). Ne znam, bice zeznuto izvuci nesto vazno iz ovoga, posebno nakon Lajcijevog prijedloga "reforme", ali najgore i najmucnije mi je bilo pratiti SDP-ovo mijenjanje "stava" tokom proteklih nekoliko dana. Jad i bijeda. Za Tihica sam oduvijek znao da ce podleci pritiscima, ali da ce SDP onako jadno postupiti u tako kratkom vremenskom razdoblju je i mene zaprepastilo. O Lagumdziji odavno znam sve sto trebam znati, tako da me on nije iznenadio, ali i ono jada od stranke kao takve...
Cryptoman

Post by Cryptoman »

ibro dirka wrote:Ne vjerujem ni ja da ce "Protokol" proci, mada porediti ovo sa ustavom ima vrlo malo smisla.
Slicnost je u tome, da se u oba slucaja radi o destrukciji kao temelju politicke borbe.
Kod nas oni koji imaju gard i retoriku destruktivaca dolaze u puno bolju poziciju od onih koji to nemaju.
Na tome su SDA i SDS izgubili izbore, jer su ih pobijedili oni (SBiH i SNSD) koji su u tom trenutku djelovali destruktivnije.

O tome se ovdje radi.
ibro dirka

Post by ibro dirka »

To je tako svuda, samo sto "svugdje" postoje koliko toliko objektivni mediji a bogami i gradjani da ih razotkriju pa u najgorem slucaju bude drz ne daj. BiH je po tom pitanju ocito supak svijeta, jer ovakve lazi i podvale ne bi cini mi se ni u Zimbabweu ovako serbez prolazile.
Post Reply