Spašavanje Grčke
- Muhamed Đakmić
#101 Re: Spašavanje Grčke
Prijemni, fašisti su prejaki, pogaziše ti pravoslavnu braću. Nema više guzovače.
Nego, nema ti ovdje više bosanskih Muslimana kao nacije, bojim se da ćeš morati malo historiju konsultovati.
Nego, nema ti ovdje više bosanskih Muslimana kao nacije, bojim se da ćeš morati malo historiju konsultovati.
- Dr. Kuca
#102 Re: Spašavanje Grčke
Guestes wrote:Htio posuditi ali nisi imao kredita da nazoveš?Dr. Kuca wrote:Ja im htio posuditi, ali mi bilo mrsko nazvati.
-
ULTRAK
#103 Re: Spašavanje Grčke
Bojim se da neoliberalni fasizam nije jedini neprijatelj Grcke. Tu su i Albanija (veca), Makedonija, Turska pa i Amerika.Prijemni wrote:
Puna podrška Grčkom narodu u borbi protiv neoliberalnog fašizma.
- sinuhe
#104 Re: Spašavanje Grčke
Nevjerovatne scene iz stare clanice EU. Zanimljivo koliko nam je ta zemlja zapravo nepoznata a nije ni daleko.
- ElRe
-
Korisničkoime
#106 Re: Spašavanje Grčke
Čeka nas i te kako nas čeka. Nije samo visina duga koja je bitna. Npr.visina duga HR je 33 milijarde EUR (+/- par milijardi) što gledajući zaduženja u Europi i ne bi trebalo da predstavlja neki aman zaman problem međutim predstavlja iz razloga što isti iznosi 78% BNP Hrvatske. Eh sada dug Njemačke broji 2.155 milijardi EUR suma da ti se zavrti u glavi i predstavlja 78 % BNP Njemačke. Eh zašto sada Njemačka nema ogroman problem zato što može da servisira postojeći dug u prošloj godini su ostvarili sufiscit u budžetu znači zaradili su više nego što su potrošili i što su predvidjeli da će zaraditi, zatim zbog strukture duga, strukture javnih prihoda i rashoda, zbog strukture privrede itd.Muhamed Đakmić wrote:Ako su ispravni (a jesu) podaci o dugovima Bosne i Hercegovine, ne čeka nas grčki scenario. Prije da čeka Hrvatsku, Srbiju i ostale zemlje regiona.
Mi nemamo tako velik dug i on ne iznosi tako puno našeg BNP međutim isti se stvara da bi se pokrila tekuća potrošnja, isplatile penzije i plate državnom sektoru - isto kao i u Grčkoj. Mi imamo više izdataka nego prihoda konstantno zadnjih 20 godina - isto kao i u grčkoj. Broj zaposlenih na budžetu kao i visina njihovih primanja ne odgovara jačini naše privrede - isto kao i u Grčkoj. Broj penzionera i njihova primanja ne odgovaraju jačini naše privrede - isto kao i u Grčkoj, Ukupni iznos socijalnih davanja ne odgovara jačini naše privrede - isto kao i u Grčkoj. Stalno svako malo iznova puštamo raznorazne kategorije društva u prava primanja iz budžeta što ne odgovara jačini naše privrede - isto kao i u Grčkoj. Niko nema namjeru da sa navedenim prestane jer će izgubiti izbore - isto kao i u Grčkoj. Niko nema namjeru da dovede rashode i prihode u balans jer će izgubiti izbore - isto kao i u Grčkoj.
Razlika je ta da naša zaduženja neće ugroziti međunarodni bankarski sektor ako ih ne mognemo plaćati i da dugove neće otkupiti EU, MMF i SB kako bi se spasio bankarski sektor nego ćemo biti prepušteni stvarnom bankrotu a ne tehničkom kao Grčka, nećemo moći pregovarati i potezati se sa EU kao Grčka.
-
prog321
#107 Re: Spašavanje Grčke
Nismo ni blizu Grckoj. MI smo manje zaduzeni od 90 % svih zapadnih zemalja.
Nama bi vise zaduzivanja dobro doslo. Barem do nekih 60-70% BDPa. Ali zaduzenje za izgradnju autoputeva (ne ko sada da cekamo pisljivih 20km godisnje). , termoelektrana, hidroelektrana i sl. Jer se tako podize produktivnost i BDP.
Nama bi vise zaduzivanja dobro doslo. Barem do nekih 60-70% BDPa. Ali zaduzenje za izgradnju autoputeva (ne ko sada da cekamo pisljivih 20km godisnje). , termoelektrana, hidroelektrana i sl. Jer se tako podize produktivnost i BDP.
-
Korisničkoime
#108 Re: Spašavanje Grčke
Opet ti kažem nema veze iznos duga, mi uzimamo kredit jer ne možemo da isplatimo plate i penzije da podmirimo tekuću potrošnju to ti je prvi predznak propasti. Trošimo više nego što zaradimo i tako 20 godina. Evo MMF neće isplatiti posljednju tranšu kredita, nećemo imati za penzije i plate i vidiš li ti neka kresanja plata ili otpuštanja budžetlija. ne vidiš i vjerovatno istih neće ni biti. Ono što bi bilo nužno je rezanje plata za 10% budžetskim korisnicima već jučer ali mudo marijanovo.prog321 wrote:Nismo ni blizu Grckoj. MI smo manje zaduzeni od 90 % svih zapadnih zemalja.
I da dodje u situaciju kada ne bi mogla otplatiti dug, BiH bi bez rastezanja skresala plate budzetlijama ili otpustili odredjen broj.
Zapadnjaci nas ne bi titrali po jajima kao sto to rade sa Grcima.
-
prog321
#109 Re: Spašavanje Grčke
MI servisiramo nas dug bez problema. Pobogu, on je samo 30% BDPa. To je nista.
Da smo pametni odmah bi upumpali 5 milijardi Eura u drustvo tako sto bi izgradili 5C autoput za par godina. Pa se onda zaduzili za izgradnju termoelektrana kod Tuzle,, Hidroelektrane na Neretvi, i sl.
Onda bi imao rast i proizvodnju, A ovako tapkamo u mjestu.
Jebo budzetlije, Oni su paraziti i umrijet ce takvi. Ali ima drugih ovdje u privatnom sektoru koji bi beneficirali od dodatnog upumpavanja novca.
Da smo pametni odmah bi upumpali 5 milijardi Eura u drustvo tako sto bi izgradili 5C autoput za par godina. Pa se onda zaduzili za izgradnju termoelektrana kod Tuzle,, Hidroelektrane na Neretvi, i sl.
Jebo budzetlije, Oni su paraziti i umrijet ce takvi. Ali ima drugih ovdje u privatnom sektoru koji bi beneficirali od dodatnog upumpavanja novca.
- Muhamed Đakmić
#110 Re: Spašavanje Grčke
Fakat nisam pretjerano provjeravao podatke, ali ako je tačno ovo što prog321 piše, otkud ti da nas čeka grčki scenario? Uslov za prijem novih članica u EMU je čini mi se da dug ne prelazi 60% BDP-a. Većina Evrope je tu kvotu pregazila i ne stoji uopće dobro u tom segmentu, a mi smo na nekih 30%.Korisničkoime wrote:Opet ti kažem nema veze iznos duga, mi uzimamo kredit jer ne možemo da isplatimo plate i penzije da podmirimo tekuću potrošnju to ti je prvi predznak propasti. Trošimo više nego što zaradimo i tako 20 godina. Evo MMF neće isplatiti posljednju tranšu kredita, nećemo imati za penzije i plate i vidiš li ti neka kresanja plata ili otpuštanja budžetlija. ne vidiš i vjerovatno istih neće ni biti. Ono što bi bilo nužno je rezanje plata za 10% budžetskim korisnicima već jučer ali mudo marijanovo.prog321 wrote:Nismo ni blizu Grckoj. MI smo manje zaduzeni od 90 % svih zapadnih zemalja.
I da dodje u situaciju kada ne bi mogla otplatiti dug, BiH bi bez rastezanja skresala plate budzetlijama ili otpustili odredjen broj.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#111 Re: Spašavanje Grčke
Ali se nastavljamo zaduzivati 
-
Korisničkoime
#112 Re: Spašavanje Grčke
Jer nemamo para za tekuću potrošnju, znači nemamo u budžetu para da isplatimo pnezije i plate budžetskih korisnika, prošli mjesec neki penzioneri su dobili penzije 15-tog umjesto prvog iz razloga jer nije bilo para za sve prvog u mjesecu, već godinu dana unazad panzije se ne isplaćuju prvog nego 5-tog pa 7-og sada evo dijelom 15-tog. Slično je sa platama budžetskih korinika. Nemamo para. Kako smo to prije rješavali MMF ili SB nam davali kredite. sada ne daju više, prošle sedmice bio je sastanak u Tesliću predstavnika MMF-a sa premijerima BiH, FBiH, i RS-a i ljudi rekli reforme pa onda kredit. Šta sve navedene reforme znače niko ne zna sigurno, sigurno se zna za podizanje granice starosne dobi za penzionisanje sa 65 na 67 i promjene Zakona o radu ili donošenje novog Zakona o radu kojim bi se olakšalo otpuštanje radika (između ostalog).Muhamed Đakmić wrote:Fakat nisam pretjerano provjeravao podatke, ali ako je tačno ovo što prog321 piše, otkud ti da nas čeka grčki scenario? Uslov za prijem novih članica u EMU je čini mi se da dug ne prelazi 60% BDP-a. Većina Evrope je tu kvotu pregazila i ne stoji uopće dobro u tom segmentu, a mi smo na nekih 30%.Korisničkoime wrote:Opet ti kažem nema veze iznos duga, mi uzimamo kredit jer ne možemo da isplatimo plate i penzije da podmirimo tekuću potrošnju to ti je prvi predznak propasti. Trošimo više nego što zaradimo i tako 20 godina. Evo MMF neće isplatiti posljednju tranšu kredita, nećemo imati za penzije i plate i vidiš li ti neka kresanja plata ili otpuštanja budžetlija. ne vidiš i vjerovatno istih neće ni biti. Ono što bi bilo nužno je rezanje plata za 10% budžetskim korisnicima već jučer ali mudo marijanovo.prog321 wrote:Nismo ni blizu Grckoj. MI smo manje zaduzeni od 90 % svih zapadnih zemalja.
Ostaju tri scenarija:
1. Provedemo reforme i ponovo se zadužimo, reforme ne pokažu učinak kao što nisu ni jedne do sada jer ih ne provedemo dosljedno i opet smo u istim problemima nemamo dovoljno novca i treba na kredit opet
2. Ne provedemo reforme i ne dobijemo novac te ne isplatimo penzije i plate, ili ih isplatimo djelimično.
3. ne provedemo reforme i novac za servisiranje dugova usmjerimo u penzije i plate.
Put kojim idemo polako ali sigurno je bankrot ne za 2-3 mjeseca ali za 2-3 godine sasvim sigurno. Ni Grčka nije bankrotirala preko noći.
Moramo prestati se zaduživati da pokrijemo tekuće troške iste moramo smanjiti kako tako, rezovima, otpuštanjem, štednjom inače nas čeka isto kao i grčku
- bosan
#113 Re: Spašavanje Grčke
Ja majko moja strucnjaka.Cuj nas ne ceka Grcki scenario. Naravno da ne ceka vec Grke ceka nas scenario.Kod nas penzije 300 ,400KM i za njih se mora uzeti kredit. Grci da su imali penzije i plate kao nase sad bi bili na konju.Kredit uzeti je pozitivna stvar ako stim novcem napravis nesto , zaradis i vratis. A uzimati kredite i zacepljati rupe (plate ,penzije)koje ne bi smio da imas uopste je suludo i siguran put u katastrofu.Ko to jos investira kod nas ?
Obrazovani kadar masovno napusta zemlju. Sta treba jos navesti?
- Arteta
#114 Re: Spašavanje Grčke
Mi ne mozemo uci u ekonomsku krizu zato sto smo na dnu.bosan wrote:Ja majko moja strucnjaka.Cuj nas ne ceka Grcki scenario. Naravno da ne ceka vec Grke ceka nas scenario.Kod nas penzije 300 ,400KM i za njih se mora uzeti kredit. Grci da su imali penzije i plate kao nase sad bi bili na konju.Kredit uzeti je pozitivna stvar ako stim novcem napravis nesto , zaradis i vratis. A uzimati kredite i zacepljati rupe (plate ,penzije)koje ne bi smio da imas uopste je suludo i siguran put u katastrofu.Ko to jos investira kod nas ?
- Leons
#115 Re: Spašavanje Grčke
Mi i jesmo ekonomska kriza. Mi ne znamo za drugo. Ono sto je najgore u prici je da moze gore, nazalost.
-
Korisničkoime
#116 Re: Spašavanje Grčke
Hahahah ko ce nama dati 5 milijardi sta je tebi ljudi nam nedaju ni 500 miliona. Onaj ko nama da 5 milijardi neka odmah kupi strik i objesi se.prog321 wrote:MI servisiramo nas dug bez problema. Pobogu, on je samo 30% BDPa. To je nista.
Jel ti shvacas da mi nemamo para da isplatimo penzija odakle bi stvorili pare za ratu kredita koji iznosi 5 milijardi. Grcka je takoder mogla da servisira dug do jednom tako cemo i mi. Ja sam u privredi za pocetak neka nas oslobode stope od 69 % na doprinose, neka smanje administraciju, neka povecaju naplatu poreza, neka smanje korupciju, neka nas rjese parafiskalnih nameta neka uvedu diferenciranu stopu PDV-a, neka izvedu iz budzeta makar 50.000 korisnika, neka olaksaju registraciju firmi i sve ostalo sto ide uz to i taman za pocetak
-
prog321
#117 Re: Spašavanje Grčke
Komercijalne banke ce ti dati pare bez problema kad vide kako nisko smo zaduzeni.
PObogu ljudi, vidite gdje se Hrvatska zaduzuje?
Od Njuroskih do Londonskih i Njemackih banaka, Ponudis drzavne hartije na prodaju pa ko kupi. MI bismo ih lako prodali jer ponavljam nismo zaduzena zemlja. I otplacivati taj dug je sasvim moguce ako privreda krene sa mrtve tacke.
Od Njuroskih do Londonskih i Njemackih banaka, Ponudis drzavne hartije na prodaju pa ko kupi. MI bismo ih lako prodali jer ponavljam nismo zaduzena zemlja. I otplacivati taj dug je sasvim moguce ako privreda krene sa mrtve tacke.
-
Korisničkoime
#118 Re: Spašavanje Grčke
Mozda nisi u toku ali zadnja emisja trezorskih zapisa i obveznica nije uspjela od planiranih 20 miliona svega se prikupilo 10 miliona znaci svega polovina toliko o interesu komercijalnih banaka. Znaci trebalo nam je 20 pisljivih miliona i ni to se nije moglo skupiti nego svega 10 a ti govoris o milijardama. Privredi treba sto sam naveo a ne zaduzenjaprog321 wrote:Komercijalne banke ce ti dati pare bez problema kad vide kako nisko smo zaduzeni.
- Danguba
#119 Re: Spašavanje Grčke
NEOBIČNA PONUDA JEDNOG ALBANCA: Ako Atina promijeni ime u Drenica izmirit ću sav vaš dug!
eto para...
-
prog321
#120 Re: Spašavanje Grčke
Korisničkoime wrote:Mozda nisi u toku ali zadnja emisja trezorskih zapisa i obveznica nije uspjela od planiranih 20 miliona svega se prikupilo 10 miliona znaci svega polovina toliko o interesu komercijalnih banaka. Znaci trebalo nam je 20 pisljivih miliona i ni to se nije moglo skupiti nego svega 10 a ti govoris o milijardama. Privredi treba sto sam naveo a ne zaduzenjaprog321 wrote:Komercijalne banke ce ti dati pare bez problema kad vide kako nisko smo zaduzeni.
Te emisije su bile ponudjene domacim bankama. I koliko znam samo se u RS nisu uspjele prodati.
Da se islo na medjunarodni bid onda bi prica bila sasvim drugacija.