Ljudi u crnim uniformama puzali su oko isprevrtanih automobila u danasnjoj ulici Bosanskoj od broja 1. do 6. a preciznije i najvjerovatnije oko broja 3. do 6. toga 15. Maja.Nekako s proljeća wrote: ↑28/01/2021 06:25 @trambusek88 @Dozer tri ubijena imamo sa moguće iste pozicije strijelca. Ubijeni su rahmetli Šakić, Čamdzić isti 15 maj dan, a treća žrtva je E.- Dino Orovčanin saborac @Tromblon a od 6 juna 1992. Rahmetli Dino je ubijen sa pozicije ruba naselja Mlađani prema brdu Mojmilo-sjever. Sa položaja Okruglica nema govora da je djelovano. Iz niza kuća u naselju Mlađeni uz trolejbusku stanicu ka gradu pa i iz čelnih trospratnih kuća uz trol. okretaljku je mogao djelovati ka metama Šakić i Čamdzić. Odatle je po mojoj laičkoj procjeni mogao biti ubijen Enver Šakić u B fazi i Eniz Čamdzić u C Fazi 15 maja 1992. Ubijao je sve do 6 juna 1992, morao je pobjeći sa te pozicije ...10 juna smo čopali po jna na rezervoaru u potpunom okruženju, tim pravcem nije garant.
Ako mogu zamoliti novi satelitski snimak iz 2002. sa neke optimalne pozicije koja obuhvata desno sredinu C faze Alipašina polja , krajnje lijevo prvi blok naselja B faze A polja sa pogledom na te krajnje tačke sa Mojmilo brda kako bi tačno u sredini bilo naselje Mlađeni. Na tu mapu ćemo kasnije unijeti sve što treba da bi se stvrila potpunija slika. Ne zbog onih koji su upućeniji, već zbog neupućenih a zainteresovanih za sudbinu dragih ljudi iz tog vremena.
Snajperisti u Sarajevu..
-
jefff
#5926 Re: Snajperisti u Sarajevu..
-
PM72
- Nekako s proljeća
#5928 Re: Snajperisti u Sarajevu..
Hvala za saznanja o spratnosti, od riječi si. Iskoristih neku poslijeratnu fotografiju... P-prizemlje, 4-sprat, 7-sprat. Ako je Enver Šakić ubijen na balkonu od svog stana na 7 spratu, to bi bila visina do mete oko 7x2,5 m+prizemlje 2,5, + ab ploče... 21, 5 metara ukupno. Visina treba nekom upućenijem za izračun pozicije strijelca iz naselja Mlađeni do mete , a da mu objekti ''Toplana'' nisu svojom visinom prepreka.

Mišljenja sam da zbog porodice rahmetli Šakića ne treba da tražim-o podatak o tačnoj lokaciji balkona , jednom od dva-tri moguća u jednoj zgradi određenog broj. Imamo dovoljno drugih ulaznih podataka da se usmjerimo ka poziciji snajperiste/strijelca iz naselja Mlađeni, bez obzira na raširenu informaciju da je B22 likvidiran od ruke neke službe bezbjednosti u našim redovima.
-
PM72
#5929 Re: Snajperisti u Sarajevu..
U svakom slučaju otpada mogućnost da je pogođen sa rezervoara Mojmilo koji je udaljen skoro 700 metara a da ne pominjem da se balkoni ne vide...
-
jefff
#5930 Re: Snajperisti u Sarajevu..
NSP izvini, nisam ti rekao da rahmetli Enver nije stajao na balkonu vec na prozoru sa suprugom. To da se desilo na terasi, to je neko izvalio. Moje informacije su iz prve ruke.
Dakle u kriticno vrijeme u ulici Bosanska oko adrese 1. do 6. a najvjerovatnije od 3. do 6. grupa naoruzanih ljudi u crnim uniformama puze oko isprvrtanih automobila a jedan od njih sa oruzjem ulazi u ulaz br. 6. na uglu. Sada je jasno da su slucaj rahmetli Sakica i Camdzica itekako povezani.
Sta se desilo sa rahmetli Enizom? Ko je sta vidio? Morao je neko nesto vidjeti?
Dakle u kriticno vrijeme u ulici Bosanska oko adrese 1. do 6. a najvjerovatnije od 3. do 6. grupa naoruzanih ljudi u crnim uniformama puze oko isprvrtanih automobila a jedan od njih sa oruzjem ulazi u ulaz br. 6. na uglu. Sada je jasno da su slucaj rahmetli Sakica i Camdzica itekako povezani.
- Nekako s proljeća
#5931 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Hvala care, unio sam na nju datume i lokacije 5 ubijenih osoba , od čega 2 od granata a tri od metka. Možda ne baš najjasnije al'..čisto da ne stojimo u mjestu. Dok ne nađem jasniju perspektivu, to je to, a ako pratiš oko čega se zanimamo vidi da skockaš jednu mapu sa pogledom (iz ugla rahmetli Šakića) prema naselju Mlađeni, sa visine od 30 metara. A mojne ako ti je mrsko, hvala ti još jednom. @Dozer ako imaš šta dopuniti pametno oko daljina i ugla potencijalnog strijelca iz Mlađena, prepreka i sl valjalo bi.
@PM u vezi ispaljene zolje možemo na mapi markirati tačno ulicu i broj ulaza, pa i sprat. A datum eventualno naknadno saznati.
- Dozer
#5932 Re: Snajperisti u Sarajevu..
Nisam nikad pogledao taj dio, iz bilo cije prespektive, pa ti ne mogu reci puno.
Ono sto "znam" ovako po sjecanju jeste da se iz tih kuca moglo vidjeti sve s pocetka naselja (C Faza) i dole lijevo prema Mojmilu i Olimpijskom, ali ne i dublje niz brdo prema sredinama naselja (zbog ugla - nizbrdice), te zbog zgrada. Tu i tamo se moze vidjeti nesto djelimicno kroz neke procjepe izmedju zgrada, i to je to.
Ne znam odakle su tacno pucali, ali dalijne na kojima su mogli djelovati ne prelaze tu 250m, sto je za optike smijesna daljina.
Ono sto "znam" ovako po sjecanju jeste da se iz tih kuca moglo vidjeti sve s pocetka naselja (C Faza) i dole lijevo prema Mojmilu i Olimpijskom, ali ne i dublje niz brdo prema sredinama naselja (zbog ugla - nizbrdice), te zbog zgrada. Tu i tamo se moze vidjeti nesto djelimicno kroz neke procjepe izmedju zgrada, i to je to.
Ne znam odakle su tacno pucali, ali dalijne na kojima su mogli djelovati ne prelaze tu 250m, sto je za optike smijesna daljina.
- Nekako s proljeća
#5933 Re: Snajperisti u Sarajevu..
Kontam. Dvije i po joje maksimala ideala, vidi mu motorolu u ruci.
-
Emiremir33
#5934 Re: Snajperisti u Sarajevu..
Ono što znam tako mi je jaran iz C faze ispričao,negdje u ljeto 1992,da je rahm.Eniz spašavao ranjenog čovjeka i da je pogođen sa Vodovoda,e sad postoji i ova mogučnost i vjerovatno što NSP istražuje,da je i iz naselja Mlađeni ubijen snajperomjefff wrote: ↑28/01/2021 13:30 NSP izvini, nisam ti rekao da rahmetli Enver nije stajao na balkonu vec na prozoru sa suprugom. To da se desilo na terasi, to je neko izvalio. Moje informacije su iz prve ruke.
- Nekako s proljeća
#5935 Re: Snajperisti u Sarajevu..
Ubijano je i nakon 15 maja 1992 iz područja naselja Mlađeni. Rahmetli Oručević 6 juna 1992. ubijen iz tog naselja. Stan' da nađem jednu fotografiju da priložim...sa prednje strane tj u području glavnog ulaza zgrade broj pet ubijaju rahmetli Eniza, ne znamo tačno vrijeme. Sa druge strane tog istog ulaza ima vjerovatno prolaz kojim se izlazi u park, čim kročiš iz zgrade u zonu parka ima te na nišanu strijelac iz naselja Mlađani, kroz međuprostor dva bloka zgrada. Na slici se to bolje vidi nego na mapi 2002.

Odlična pozicija , nisam htio šarati po njoj ali nije problem da slikovito se eventualno pojasni neka nejasnoća. Međuprostor je pokriven vatrom i najvjerovatnije je neko bio ranjen (gužva)i nošen je kroz zgradu u smjeru gdje gine rahmetli Eniz, logično iz istog izvora puščane vatre.

Odlična pozicija , nisam htio šarati po njoj ali nije problem da slikovito se eventualno pojasni neka nejasnoća. Međuprostor je pokriven vatrom i najvjerovatnije je neko bio ranjen (gužva)i nošen je kroz zgradu u smjeru gdje gine rahmetli Eniz, logično iz istog izvora puščane vatre.
- Nekako s proljeća
#5936 Re: Snajperisti u Sarajevu..
jefff wrote: ↑28/01/2021 13:30 NSP izvini, nisam ti rekao da rahmetli Enver nije stajao na balkonu vec na prozoru sa suprugom. To da se desilo na terasi, to je neko izvalio. Moje informacije su iz prve ruke.

Ukalkulisao sam i tu mogućnost stari, i prozor je otvor od staklene zaštite. Ide metak k'o mlijeko. Ovo je pozicija 1na 1. i ja ne bih dalje išao. Više volim odvojiti još nešto vremena u vezi Čamdzića i Orovčanina ...
Nemam saznanja u vezi crno uniformisanih lica kako puze u neposrednoj blizini.
-
jefff
#5937 Re: Snajperisti u Sarajevu..
Rahmetli Enver pogodjen je u vrat. Jos jedan detalj. Kako sada stoji teorija od 250 metara i ucinkovitosti? Mladjeni i dalje nisu iskljuceni?
O rahmetli Enizu ne znamo nista vise od datuma pogibije i da je poginuo od snajpera.
O rahmetli Enizu ne znamo nista vise od datuma pogibije i da je poginuo od snajpera.
- Nekako s proljeća
#5938 Re: Snajperisti u Sarajevu..
Jesu uključeni, jer su otvarali vatru i samim tim trebaju biti mogući pravac, pa dokle dobacimo. A da nisam razumno ubijeđen da je vatrom iz naselja Mlađeni ubijen Čamdzić, kao da bih se toliko posvetio tome i haman temu zatrpah tim događajima sredinom maja 1992. Ali ja sam sve u svemu zadovoljan, neka saznanja sam stekao i zahvalan sam.

-
Emiremir33
#5939 Re: Snajperisti u Sarajevu..
Mlađeni su imali odličan pregled za bilo koje oružje,a pogotovo za snajpere,sa potkrovlja kuće pogotovo ...
-
jefff
#5941 Re: Snajperisti u Sarajevu..
U medjuvremenu dok se ne razjasne mogucnosti koje ukazuju na naselje Mladjene kao pozicije sa koje je djelovao snajperista tog 15. Maja, ja cu da iznesem svoja saznanja u vezi ubistva rahmetli Envera Sakica.
Dakle, toga dana nepoznata uniformisana lica u crnim uniformama puzu oko izvrnutih automobila dok jedan od njih naoruzan ulazi u haustor na adresi Bosanska br. 6. Ispostavice se da je sve bila egzibicija u kojoj su oni sto puzu trebali da privuku paznju rahmetli Ene i da ga izmame na prozor gdje je postao lahka meta za onoga sto je usao u zgradu na broju 6. i zauzeo poziciju da gadja. U trenutku kada je pogodjen Eno je stajao sa suprugom na prozoru. Metak je prosao kroz vrat a smrt nije nastupila trenutno nego kasnije u medicinskoj ustanovi gdje su ranjenoga Enu prevezli.
Uvidjaj je obavljen prem da sam ja bio ubijedjen da zbog haoticnog stanja nije bilo uvidjaja. Uvidjaj je izvrsio inspektor MUPa Nermin Levi. Ne znam kojoj CSB je pripadao. Porodici je saopsteno da je smrtonosni metak dosao iz stana u zgradi na adresi Bosanska br. 6. Snajper sa prigusivacem. Takodjer je rekao da je pucano iz unutrasnjosti prostorije. Metak koji je prosao kroz vrat rahmetli Ene prosao je i kroz stol i zavrsio u zidu i takodjer je izuzet od strane pomenutog inspektira.
Poridici je preporuceno da niti slucajno ne govore o ovom slucaju.
Ono sto bi se moglo zakljuciti na prvu jeste da je sve profesionalno obavljeno a narocito u domenu snajperskog djelovanja gdje je gadjano u vrat a kao sto medicinska struka kaze, traume takve vrste se prezivljavaju u pet posto slucajeva. Nadalje, strijelac se zakamuflirao u dubini prostorije te tako ostao neprimjetan samome Eni ali i ostalim prisutnim. Gadjao je sa viseg lavela od mete sto dokazuje to da je metak prosao kroz sto koji je obicno nizi od pozicije vrata na tijelu odraslog muskarca. To sto je bio visocije pomoglo mu je da bude vise neprimjetan i da jasnije uoci metu. Nije mu se omaklo da promasi metu ili pogodi suprugu rahmetli Ene a sto bi se nekom manje sposobnom moglo dogoditi
Znaci, u pitanju je teroristicki akt, konkretno - dijelo drzavnog terorizma.
Dakle, toga dana nepoznata uniformisana lica u crnim uniformama puzu oko izvrnutih automobila dok jedan od njih naoruzan ulazi u haustor na adresi Bosanska br. 6. Ispostavice se da je sve bila egzibicija u kojoj su oni sto puzu trebali da privuku paznju rahmetli Ene i da ga izmame na prozor gdje je postao lahka meta za onoga sto je usao u zgradu na broju 6. i zauzeo poziciju da gadja. U trenutku kada je pogodjen Eno je stajao sa suprugom na prozoru. Metak je prosao kroz vrat a smrt nije nastupila trenutno nego kasnije u medicinskoj ustanovi gdje su ranjenoga Enu prevezli.
Uvidjaj je obavljen prem da sam ja bio ubijedjen da zbog haoticnog stanja nije bilo uvidjaja. Uvidjaj je izvrsio inspektor MUPa Nermin Levi. Ne znam kojoj CSB je pripadao. Porodici je saopsteno da je smrtonosni metak dosao iz stana u zgradi na adresi Bosanska br. 6. Snajper sa prigusivacem. Takodjer je rekao da je pucano iz unutrasnjosti prostorije. Metak koji je prosao kroz vrat rahmetli Ene prosao je i kroz stol i zavrsio u zidu i takodjer je izuzet od strane pomenutog inspektira.
Poridici je preporuceno da niti slucajno ne govore o ovom slucaju.
Ono sto bi se moglo zakljuciti na prvu jeste da je sve profesionalno obavljeno a narocito u domenu snajperskog djelovanja gdje je gadjano u vrat a kao sto medicinska struka kaze, traume takve vrste se prezivljavaju u pet posto slucajeva. Nadalje, strijelac se zakamuflirao u dubini prostorije te tako ostao neprimjetan samome Eni ali i ostalim prisutnim. Gadjao je sa viseg lavela od mete sto dokazuje to da je metak prosao kroz sto koji je obicno nizi od pozicije vrata na tijelu odraslog muskarca. To sto je bio visocije pomoglo mu je da bude vise neprimjetan i da jasnije uoci metu. Nije mu se omaklo da promasi metu ili pogodi suprugu rahmetli Ene a sto bi se nekom manje sposobnom moglo dogoditi
Znaci, u pitanju je teroristicki akt, konkretno - dijelo drzavnog terorizma.
-
PM72
#5942 Re: Snajperisti u Sarajevu..
Po tvojim saznanjima...performans ljudi u crnom bio je da privuku pažnju komandantu ZB iz Pjafa i da ga ubiju?
To ni Spilberg nije mogao izrežirati.Dakle,crne uniforme na početku rata nosili su Jukini a tog 15 maja ni oni nisu svi bili uniformisani u crne uniforme jer su im sašivene polovinom ljeta 1992.Specijalna jedinica nije nosila crne uniforme a imali su i pametnija posla.Lasta još nije bila osnovana...
Pitanje - ko je mogao izvršiti taj "državni terorizam"? Kakva su tvoja mahalska saznanja o tome?
Pitanje - ko je mogao izvršiti taj "državni terorizam"? Kakva su tvoja mahalska saznanja o tome?
-
jefff
#5943 Re: Snajperisti u Sarajevu..
Niko nije optuzio niti jednu jedinicu konkretno. Ovaj inspektor tebi nije licno poznat?PM72 wrote: ↑29/01/2021 07:37 Po tvojim saznanjima...performans ljudi u crnom bio je da privuku pažnju komandantu ZB iz Pjafa i da ga ubiju?To ni Spilberg nije mogao izrežirati.Dakle,crne uniforme na početku rata nosili su Jukini a tog 15 maja ni oni nisu svi bili uniformisani u crne uniforme jer su im sašivene polovinom ljeta 1992.Specijalna jedinica nije nosila crne uniforme a imali su i pametnija posla.Lasta još nije bila osnovana...
- Chmoljo
- Administrativni siledžija u penziji
#5944 Re: Snajperisti u Sarajevu..
Vezano za pogled iz Mladjana orema B fazi, da napomenem, jer se ne vidi na ovim kartama, i slabo na slikama:
Zgrade toplana su nize od nivoa raskrsnice, odnosno trolejbuske stanice pored za bar nekih 4-5 metara.
Osim toga i Mladjeni su izdignuti malo u odnosu na raskrsnicu, tako da je metak vjerovatno mogao preletjeti preko.
Zgrade toplana su nize od nivoa raskrsnice, odnosno trolejbuske stanice pored za bar nekih 4-5 metara.
Osim toga i Mladjeni su izdignuti malo u odnosu na raskrsnicu, tako da je metak vjerovatno mogao preletjeti preko.
- Nekako s proljeća
#5945 Re: Snajperisti u Sarajevu..
Bilo bi korisno znati tačno (zapisnik) vrijeme smrti za obojicu, rahmetli Šakića i Čamdzića, ili bar jednog. Bez tog indikatora ja se ne mogu baviti komparacijama i poveznicama sa drugim saznanjima o tačno tom 15 maju 1992. na tom urbanom gradskom području. Sutradan se dešava bitka za Pofaliće, nemam pojma gdje sam se motao tog dana.
Iz naselja Mlađani se najmanje jednom otvarala pješadijska vatra ka ugostiteljskom objektu ili njegovom vlasniku Braci koliko sam upamtio, navodno je imao kafanu i u susjednom Pavle Goranin naselju-Švrakinu. Evo na osnovu čega zaključujem da je to istina da se i kroz drugi međuprostor blokova zgrada u C fazi pucalo iz područja Mlađena u unutrašnjost, konretno kafanu na kraju bloka zgrada u centru naselja, 20-tak metara od ex Mjesne Zajednice ''25 novembar'', tu je od 5 aprila 1992. egzistirao ''krizni štab ili štab Teritorijalne odbrane'' nazovite kako hoćete. Na štab se izgleda nije otvarala vatra a u neporednoj blizini kafanu ''Vi/Mi'' jeste. I to u momentu dok se xy stanovniku naselja Mlađani govorilo ili žalilo da se iz naselja puca po nama. U momentu kada je jedan od Mlađana odbijao da povjeruje u takvu mogućnost i moguće je u neznanju to tvrdio, doletio je metak kroz staklo izloga kafane -prozujalo nekom od njih pored i završilo u zidu kafane iza njihovih leđa. Svima je sve bilo jasnije. Dakle jeste se iz naselja Mlađeni otvarala vatra i na unutrašnjost naselja C faza od maja pa najkasnije 12 juna 1992. Ali samo je jedan ovaj slučaj poznat i istinit.
Morao bih na mapi unijeti i taj pravac, haman i toponim ''Okruglica'' odlična pozicija a dokumentovano je sa nje oduzeto pronađeno naoružanje, nešto kasnije od ovog šiljenja u kafanu. Ko će mu ga znati koji tu motiv može biti.
@jeff u onoj poziciji 1na1, čak i još u desno- još onoliko prozora gleda u prozor gdje je prozor stana rahmetli Šakića. Na mapi koju ispoštova @trambusek je moguće vidjeti stvari iz ugla stana Šakića, tačno preko puta njih je ubijen Čamdzić, mislim da su im ulice različitih imena a istog broja -5. Mene smjestite negdje u ''Toplanama'' kako iz kancelarijskih prostorija gledam ili virim na naselje Mlađani pravo ispred, to je pogled na dan 6 juni 1992. kada je ubijen Orovčanin od njihove ruke. Nemamo poziciju strijelca, okvirno naslonjeng na krajnju desnu padinu brda Mojmilo. Njega pominje i @tromblon da je otvarao vatru. Okruglica je naprijed i ne odgovara, isključiti je iz kombinacije jer je ta pozicija do juna 1992 razoružana.
Mislim da je sa te iste pozicije imao pregled i do mete Čamdzića a najvjerovatnije i Šakića, u dometu sasvim sigurno.
Ima l' šta za zolju gospon policajac, mi metke jedinačno brojimo.
Bilo je navodno slučajeva da neki lovac sa karabinom i durbinom iz svog stana nadgleda okolinu, poslije nekom od branilaca to i kaže-imao sam te dan-dva na nišanu... i valjda se ismiju obojica kada se podsjete kakvo ludo vrijeme i poremećaji nastadoše. Zato se od svih tražilo da legalizuju svoje oružje unutar struktura Teritorijalne odbrane, predaju ili zaduže, ali nikako bez kontrole. Kakvi slobodni strijelci i mačke piterine. Mislim da se to u suštini dovelo u red do početka maja 1992. Bogami ako se ko kurčio i glumio solo igrača ili strijelca...do njega je. Niti jedan sistem ne gotivi ponosne i prkosne, uvijek će nastojati da ih svede na svoju mjeru, stavi pod kontrolu. Sve ostalo je priča o načinima kako to izgleda u praksi. Mutno.
Iz naselja Mlađani se najmanje jednom otvarala pješadijska vatra ka ugostiteljskom objektu ili njegovom vlasniku Braci koliko sam upamtio, navodno je imao kafanu i u susjednom Pavle Goranin naselju-Švrakinu. Evo na osnovu čega zaključujem da je to istina da se i kroz drugi međuprostor blokova zgrada u C fazi pucalo iz područja Mlađena u unutrašnjost, konretno kafanu na kraju bloka zgrada u centru naselja, 20-tak metara od ex Mjesne Zajednice ''25 novembar'', tu je od 5 aprila 1992. egzistirao ''krizni štab ili štab Teritorijalne odbrane'' nazovite kako hoćete. Na štab se izgleda nije otvarala vatra a u neporednoj blizini kafanu ''Vi/Mi'' jeste. I to u momentu dok se xy stanovniku naselja Mlađani govorilo ili žalilo da se iz naselja puca po nama. U momentu kada je jedan od Mlađana odbijao da povjeruje u takvu mogućnost i moguće je u neznanju to tvrdio, doletio je metak kroz staklo izloga kafane -prozujalo nekom od njih pored i završilo u zidu kafane iza njihovih leđa. Svima je sve bilo jasnije. Dakle jeste se iz naselja Mlađeni otvarala vatra i na unutrašnjost naselja C faza od maja pa najkasnije 12 juna 1992. Ali samo je jedan ovaj slučaj poznat i istinit.
Morao bih na mapi unijeti i taj pravac, haman i toponim ''Okruglica'' odlična pozicija a dokumentovano je sa nje oduzeto pronađeno naoružanje, nešto kasnije od ovog šiljenja u kafanu. Ko će mu ga znati koji tu motiv može biti.
@jeff u onoj poziciji 1na1, čak i još u desno- još onoliko prozora gleda u prozor gdje je prozor stana rahmetli Šakića. Na mapi koju ispoštova @trambusek je moguće vidjeti stvari iz ugla stana Šakića, tačno preko puta njih je ubijen Čamdzić, mislim da su im ulice različitih imena a istog broja -5. Mene smjestite negdje u ''Toplanama'' kako iz kancelarijskih prostorija gledam ili virim na naselje Mlađani pravo ispred, to je pogled na dan 6 juni 1992. kada je ubijen Orovčanin od njihove ruke. Nemamo poziciju strijelca, okvirno naslonjeng na krajnju desnu padinu brda Mojmilo. Njega pominje i @tromblon da je otvarao vatru. Okruglica je naprijed i ne odgovara, isključiti je iz kombinacije jer je ta pozicija do juna 1992 razoružana.
Mislim da je sa te iste pozicije imao pregled i do mete Čamdzića a najvjerovatnije i Šakića, u dometu sasvim sigurno.
Ima l' šta za zolju gospon policajac, mi metke jedinačno brojimo.
Bilo je navodno slučajeva da neki lovac sa karabinom i durbinom iz svog stana nadgleda okolinu, poslije nekom od branilaca to i kaže-imao sam te dan-dva na nišanu... i valjda se ismiju obojica kada se podsjete kakvo ludo vrijeme i poremećaji nastadoše. Zato se od svih tražilo da legalizuju svoje oružje unutar struktura Teritorijalne odbrane, predaju ili zaduže, ali nikako bez kontrole. Kakvi slobodni strijelci i mačke piterine. Mislim da se to u suštini dovelo u red do početka maja 1992. Bogami ako se ko kurčio i glumio solo igrača ili strijelca...do njega je. Niti jedan sistem ne gotivi ponosne i prkosne, uvijek će nastojati da ih svede na svoju mjeru, stavi pod kontrolu. Sve ostalo je priča o načinima kako to izgleda u praksi. Mutno.
-
PM72
#5946 Re: Snajperisti u Sarajevu..
Spletkarenjem se ne bavim a nisam pobornik teorija i zavjera.jefff wrote: ↑29/01/2021 09:28Niko nije optuzio niti jednu jedinicu konkretno. Ovaj inspektor tebi nije licno poznat?PM72 wrote: ↑29/01/2021 07:37 Po tvojim saznanjima...performans ljudi u crnom bio je da privuku pažnju komandantu ZB iz Pjafa i da ga ubiju?To ni Spilberg nije mogao izrežirati.Dakle,crne uniforme na početku rata nosili su Jukini a tog 15 maja ni oni nisu svi bili uniformisani u crne uniforme jer su im sašivene polovinom ljeta 1992.Specijalna jedinica nije nosila crne uniforme a imali su i pametnija posla.Lasta još nije bila osnovana...
Ja stanovao 150 metara dalje i nemam pojma o čemu tumačiš,o crnim uniformama i prevrnutim vozilima.Valjda bi nešto čuo,neko bi mi ispričao,nije se to desilo u Pazariću ili Hrenovici nego 150 metara od moje kuće.
Nisam čuo ni za inspektora kojeg pominješ ,ako je i bio uviđaj onda je morao doći inspektor iz SJB Novi grad a CSB je bio samo jedan (Centar službi bezbjednosti Sarajevo).
Ponavljam,ako je bio uviđaj mora postojati pismeni trag.Traži ispred ZB taj zapisnik ili pošalji MUP-u mail sa upitom,ako je uopšte i bilo uviđaja.
15 maj je period kad nismo imali nijednu ustrojenu jedinicu kako treba,još su po Alipašinom šicali srpski snajperi i sad mi ti razvijaš teorije o državnom terorizmu koji se dešavao pod mojim prozorima i za koji niko nije čuo sem tebe.Ti koji moraš guglat da bi znao gdje je koja tramvajska u gradu...
-
PM72
#5947 Re: Snajperisti u Sarajevu..
NSP,
Vezano za zolju.Cetinjska 7,7 sprat,čini mi se da se taksista prezivao Karić.Njemu je roknula u stanu a doletjela iz Mlađena.Oko polovine maja.
Vezano za zolju.Cetinjska 7,7 sprat,čini mi se da se taksista prezivao Karić.Njemu je roknula u stanu a doletjela iz Mlađena.Oko polovine maja.
- Dozer
#5948 Re: Snajperisti u Sarajevu..
Nekome ko zna pucati 250m s optikom je kao 5m nekome ko ne zna. Efikasnost na toj daljini je 98-100%.
-
jefff
#5949 Re: Snajperisti u Sarajevu..
Za svaki bilo kakav pokusaj da se nesto pokrene ili istrazi u vezi smrti rahmetli Ene dobijale su se samo prijetnje smrcu od strane sluzbenih organa.PM72 wrote: ↑29/01/2021 10:29Spletkarenjem se ne bavim a nisam pobornik teorija i zavjera.jefff wrote: ↑29/01/2021 09:28Niko nije optuzio niti jednu jedinicu konkretno. Ovaj inspektor tebi nije licno poznat?PM72 wrote: ↑29/01/2021 07:37 Po tvojim saznanjima...performans ljudi u crnom bio je da privuku pažnju komandantu ZB iz Pjafa i da ga ubiju?To ni Spilberg nije mogao izrežirati.Dakle,crne uniforme na početku rata nosili su Jukini a tog 15 maja ni oni nisu svi bili uniformisani u crne uniforme jer su im sašivene polovinom ljeta 1992.Specijalna jedinica nije nosila crne uniforme a imali su i pametnija posla.Lasta još nije bila osnovana...
Ja stanovao 150 metara dalje i nemam pojma o čemu tumačiš,o crnim uniformama i prevrnutim vozilima.Valjda bi nešto čuo,neko bi mi ispričao,nije se to desilo u Pazariću ili Hrenovici nego 150 metara od moje kuće.
Nisam čuo ni za inspektora kojeg pominješ ,ako je i bio uviđaj onda je morao doći inspektor iz SJB Novi grad a CSB je bio samo jedan (Centar službi bezbjednosti Sarajevo).
Ponavljam,ako je bio uviđaj mora postojati pismeni trag.Traži ispred ZB taj zapisnik ili pošalji MUP-u mail sa upitom,ako je uopšte i bilo uviđaja.
15 maj je period kad nismo imali nijednu ustrojenu jedinicu kako treba,još su po Alipašinom šicali srpski snajperi i sad mi ti razvijaš teorije o državnom terorizmu koji se dešavao pod mojim prozorima i za koji niko nije čuo sem tebe.Ti koji moraš guglat da bi znao gdje je koja tramvajska u gradu...
Ovo je posao za sluzbeno gonjenje po osnovu izjava svjedoka i postojanja izvjestaja sa uvidjaja.
Kad ti znas sve, šta znas o ranjavanju lica u tom istom vremenskom rasponu u krugu od maksimalno 50. metara od mjesta gdje su se pojavila lica u crnim uniformama, i šta znas o pogibiji rahmetli Eniza Camdzica koji je pokusao da pomogne ranjenom licu?
- Nekako s proljeća
#5950 Re: Snajperisti u Sarajevu..
Polovina maja može da znači 15 maj 1992. Imamo tog datuma dva ubistva pješadijskim oružjem, da li je zolja ispaljena taj dan 15 maja ili ipak nije, ni vrijeme eksplozije u stanu ulaza C7 nam nije poznato, ni gdje se nalazi taj ulaz u odnosu na naselje Mlađani, koji je mogući pravac od protivoklopnjaka do ulaza broj 7. Je li ofrlje ispaljen poprojektil ili... kasnije su im navodno našli PO sredstva ali RB i punjenja ali ne i zolje. Neki JnA rezervista moguće kod njih bio . Kopaj malo care, koristi optimalnije svoje preostalo vrijeme, znanje treba da se prenosi.