Snajperisti u Sarajevu..

Post Reply
Nekako s proljeća

#5751 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by Nekako s proljeća »

Dva nepuna voda ili kako su oni zapisali tu formaciju-perun, su bila naoružana uglavno otpadom iz 2 svjetskog rata, uz nešto više bombi i par protivoklopa-zolja , okvirovi puni. Na jednom spisku je i nekadašnji komandir stanice milicije u Švrakinu, Govedarica ili Simo Avramović, tako nekako. Stanovao u bloku zgrada preko puta Mlađena tj trolejbuske stanice. I Kuzman je na tom spisku, isti blok zgrada. Tvoja ''zolja'' je nepoznatog datuma proletjela između tog bloka zgrada i bloka zgrada gdje je ubijen Eniz. Neko se komšiji svetio moguće.
Na drugom spisku koji je bio kraći, cca odjeljenje ljudi, bila su dva brata čija su prezimena i imena bila markirana velikom zagradom } , iza je pisalo ubiti snajp.
Oba spiska njihova, njihovim rukama pisana. Krajem aprila 1992 smo to sve razbili. Tako da realno, ostali su Mlađeni za koje nemam nekih saznanja o intenzivnijoj razmjeni vatre do kraja aprila. Mislim da mi je jedan saborac pričao da su se jednom prilikom u naselju Mlađeni sastali oni iz tzv ''kriznog štaba'' i nemali broj stanovništva iz Mlađana, da kao vide kako dajle da se ...živi. Zapamtio sam detalj, da mu je jedan od njihovih ključnih pregovarača apelovao da se zadrži mir i kako su oni komšije , kako on vidi njegovu ženu i djecu :D
Sutradan je preko nekog Nedeljka ako sam dobro upamtio, izmjestio ženu sa djecom konvojem izvan Sarajeva, mislim oko 20-toro djece da je izašlo. To su ona djeca što su završila u Italiji i td. Datum izlaska tog konvoja je poželjan da bih znao tačan datum tog sastanka u Mlađenima, ipak je to događaj bitan ako smo ih se već dosta dotakli.

Vrlo je moguće da je bivši komandir stanice milicije, sa SDS spiska, preko bivših kolega pomogao u iseljavanju najvećeg broja mještana iz tog naselja. Osim velike sumnje u vezi smrti rahmetli Eniza, eventulno rahmetli Envera, nemam drugih saznanja da su toliko crni da ih smatram ubicama. Za sada.
Last edited by Nekako s proljeća on 10/01/2021 19:01, edited 1 time in total.
jefff

#5752 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by jefff »

MorningStar wrote: 10/01/2021 18:19
PM72 wrote: 10/01/2021 18:14 Dzaba smo ih nosili vjeruj mi...taman uspostavis vezu poklope te četnici i nase budale koje se prepucavaju
Za prave modernije vojne stanice ide kripcija + automatsko sinhronizovano mjenjanje frenkvencije na uvezanim radio stanicama otprilike 200 promjena frenkvencije u sekundi :D

Tako da nema tih problema.Jos se podesi "sef" stanica koja moze pokriti signal ako neko sjedne pa se rasprica na radio - onda samo cujes oficira kako kaze da sjase sa veze da mu nebi zabio stanicu u ..... :D
Tadasnje radio stanice su bile u potpunosti nezasticene. Jedan policijski inspektor mi objasnio da je dovoljno da se pritisne onaj gumb kada hoces da govoris preko radio stanice i da tako konstantno drzis i time je ta frekvencija blokirana za sve i jace i slabije radio stanice. Danas se tehnickim rijesenjem tome stalo u kraj.
Emiremir33

#5753 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by Emiremir33 »

Nekako s proljeća wrote: 10/01/2021 18:53 Dva nepuna voda ili kako su oni zapisali tu formaciju-perun, su bila naoružana uglavno otpadom iz 2 svjetskog rata, uz nešto više bombi i par protivoklopa-zolja , okvirovi puni. Na jednom spisku je i nekadašnji komandir stanice milicije u Švrakinu, Govedarica ili Simo Avramović, tako nekako. Stanovao u bloku zgrada preko puta Mlađena tj trolejbuske stanice. I Kuzman je na tom spisku, isti blok zgrada. Tvoja ''zolja'' je nepoznatog datuma proletjela između tog bloka zgrada i bloka zgrada gdje je ubijen Eniz. Neko se komšiji svetio moguće.
Na drugom spisku koji je bio kraći, cca odjeljenje ljudi, bila su dva brata čija su prezimena i imena bila markirana velikom zagradom } , iza je pisalo ubiti snajp.
Oba spiska njihova, njihovim rukama pisana. Krajem aprila 1992 smo to sve razbili. Tako da realno, ostali su Mlađeni za koje nemam nekih saznanja o intenzivnijoj razmjeni vatre do kraja aprila. Mislim da mi je jedan saborac pričao da su se jednom prilikom u naselju Mlađeni sastali oni iz tzv ''kriznog štaba'' i nemali broj stanovništva iz Mlađana, da kao vide kako dajle da se ...živi. Zapamtio sam detalj, da mu je jedan od njihovih ključnih pregovarača apelovao da se zadrži mir i kako su oni komšije , kako on vidi njegovu ženu i djecu :D
Sutradan je preko nekog Nedeljka ako sam dobro upamtio, izmjestio ženu sa djecom konvojem izvan Sarajeva, mislim oko 20-toro djece da je izašlo. To su ona djeca što su završila u Italiji i td. Datum izlaska tog konvoja je poželjan da bih znao tačan datum tog sastanka u Mlađenima, ipak je to događaj bitan ako smo ih se već dosta dotakli.

Vrlo je moguće da je bivši komandir stanice milicije, sa SDS spiska, preko bivših kolega pomogao u iseljavanju najvećeg broja mještana iz tog naselja.
Braća Savići taksiti,kuća i zamlja im bila gdje je sad Hifina pumpa,oni su dužili snajpere po tom spisku a Ognjen Tadić m 48
Nekako s proljeća

#5754 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Meni treba potvrda da li su istog dana 15 maja 1992. osim i puške ubijenih Envera Šakića i Eniza Čamdzića, također ubijeni ali od granata pokojni Velibor Antonić Veka i Predrag Stijačić, koji su u centru naselja C faza isti dan i sat poginuli.
Emiremir33

#5755 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by Emiremir33 »

Taj dan je bilo puno poginuli i ranjenjih u Novom Gradu ,samo ovaj okvir Mojmilo,C i B faza koliko je ljudi poginulo 15 Maja
jefff

#5756 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by jefff »

Kod rahmetli Ene i Eniza gotovo sigurno nije uradjena obdukcija. U maticnoj evidenciji umrlih po pravilu navodi se i tacno vrijeme smrti. To je bilo vrijeme velike pometnje i vjerovatno naknadnog upisa smrti u maticnu evidenciju. To opet ne znaci da i tacno vrijeme smrti nije upisano. Moguce je bio policijski uvidjaj, mozda su sacinili zapisnik. Mozda je bila ekipa hitne pomoci koja je nesto zapisala u svom sluzbenom nalazu o uzroku i tacnom vremenu kada je smrt nastupila.
Emiremir33

#5757 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by Emiremir33 »

Doduše moguće je da su u skoro istom vremenskom razmaku ubijeni Šakić i Čamđić
Nekako s proljeća

#5758 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Zna porodica žrtve, tj njeni punoljetni članovi. Nećemo lutati ako možemo zakucati na prava vrata za odgovor. Ako ne možemo da dobacimo do istine, onda nikom ništa.
Emiremir33

#5759 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by Emiremir33 »

Nekako s proljeća wrote: 10/01/2021 19:18 Zna porodica žrtve, tj njeni punoljetni članovi. Nećemo lutati ako možemo zakucati na prava vrata za odgovor. Ako ne možemo da dobacimo do istine, onda nikom ništa.
Znaju i sudionici koji su bili na licu mjesta,a ima dosta raje koja je to vidjela i pamti (naravno koji su preživjeli rat)
Nekako s proljeća

#5760 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Slažem se, ali ne jedemo najbolju ribu iz rijeke nego onu koju imamo za večeru. Većinu drugih zaboli patka za ono čim se mi zanimamo retrospektivno.
Emiremir33

#5761 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by Emiremir33 »

Nekako s proljeća wrote: 10/01/2021 19:23 Slažem se, ali ne jedemo najbolju ribu iz rijeke nego onu koju imamo za večeru. Većinu drugih zaboli patka za ono čim se mi zanimamo retrospektivno.
Čini ti se ,nedavno sam sjedio u jednom društvu i tema je bila 1992 godin rat
glockov kolac

#5762 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by glockov kolac »

Nekako s proljeća wrote: 10/01/2021 18:53 Dva nepuna voda ili kako su oni zapisali tu formaciju-perun, su bila naoružana uglavno otpadom iz 2 svjetskog rata, uz nešto više bombi i par protivoklopa-zolja , okvirovi puni. Na jednom spisku je i nekadašnji komandir stanice milicije u Švrakinu, Govedarica ili Simo Avramović, tako nekako. Stanovao u bloku zgrada preko puta Mlađena tj trolejbuske stanice. I Kuzman je na tom spisku, isti blok zgrada. Tvoja ''zolja'' je nepoznatog datuma proletjela između tog bloka zgrada i bloka zgrada gdje je ubijen Eniz. Neko se komšiji svetio moguće.

Vrlo je moguće da je bivši komandir stanice milicije, sa SDS spiska, preko bivših kolega pomogao u iseljavanju najvećeg broja mještana iz tog naselja. Osim velike sumnje u vezi smrti rahmetli Eniza, eventulno rahmetli Envera, nemam drugih saznanja da su toliko crni da ih smatram ubicama. Za sada.
Simo Avramović nije bio komandir policijske stanice, već je bio osiguranje u Holiday Innu dok su u njemu stolovali Karadžić i SDS. Našli mu arsenal u kući nakon što se ispalio...
Nekako s proljeća

#5763 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Onda je Govedarica prezime bliže toj funkciji ili sam ja polupao lončiće, penzionisani milicajac je bio. Hvala za saznanja o događaju u Holidej in-u. MUP je iz tog hotela izuzeo odličnu dokumentaciju mreže SDS-a , u onoj akciji kada je dio tjelohranitelja ili snajperista uhapšen i kada se pucalo po demonstrantima oko Skupštine BIH. Tu negdje od 5 do 7 aprila 1992. Oko 1500 komada naoružanja je tako prikupljeno od petokolonaša sa tih spiskova SDS-a.
Last edited by Nekako s proljeća on 10/01/2021 19:48, edited 1 time in total.
PM72

#5764 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by PM72 »

Jedini Govedarica u SJB Novi grad bio je Milan koji je stanovao u C fazi
Nekako s proljeća

#5765 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Pa taj onda, a da li je bio visoko rangiran u njoj ili nije, pojma nemam.
PM72

#5766 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by PM72 »

Bio šef smjene,zajedno sa Marinkom Obućinom.Pjandura za koju sumnjam da je mogao organizovati išta sem lokanja.
Nekako s proljeća

#5767 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Mojne biti naivan k'o '92. Imao si oko svog kućnog praga vod i po ljudi razmješten sa naoružanjem po obodu naselja cijelom dužinom.Bez Mlađana. Po sjećanju, najmanje sedam njih je sa različitih visinskih tačaka iz okruženja policijske stanice, imalo na nišanu istu. Mišo Mijatović je bio glava po svemu sudeći.Ispalio se negdje na područje Sokolca, davao je i neke izjave...baja.
PM72

#5768 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by PM72 »

Nisam naivan nego znam da mu nisu nista nasli u stanu a sjecas se Zoke Lalovica kome su pronasli automat čija je cijev bila prerezana bonsek platom.Ili Vlade Gunjaka kod koga su nasli papovku.
Najbolji plijen bio je kod muža pedagogice iz skole Andrija Raso.Fin brko,uvijek nasmijan,hoce pomoć...a u stanu 3 sanduka municije za tetejac,tri dobosara,sanduk kasikara...
Nekako s proljeća

#5769 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Gojko Gunjak se zvao, pekao kafe u bifeu mjesne zajednice koliko se sjećam, bio veza. Ispalio se na Grbavicu, dobošar ruski je u pitanju , u tri dijela rasklopljen i pobacan po žbunju oko groblja u B fazi, preko puta osnovne škole 1 maj -Fatima Gunić. Zatvarač nije pronađen.

Ne bih ja više o tome, rahmetli Šakić i Čamdzić su mi u fokusu i to je to za ovu temu.
jefff

#5770 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by jefff »

15. Maja bilo je borbe oko Ilidze. Prvi put granatiran Otes. Iz Kasindolske odveden veliki broj gradzana a neki likvidirani.
16. Maja Pofalicka bitka
Tromblon

#5771 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by Tromblon »

@Nekako s proljeća To bi sigurno bilo uoči akcije u kojoj je poginuo rahmetli Dino Orovčanin. Koliko se sjećam oni su tad jedino išli na front u taj dio grada.
Nekako s proljeća

#5772 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Image
Ovo je blizu pogleda sa područja naselja Mlađani, mi smo bili sigurno preko puta njih, iz neke kancelarije sam izviđao ili viruckao jer su i oni nas mogli komotno vidjeti iz svog položaja, mislim na one među njima koji su se latili oružja. A oružje u rukama koje nije pod kontrolom snaga bosanske Vlade je ilegalno i može biti meta.Ne sjećam se da sam otvarao vatru. Pošto se sjećam da sam bio u kancelarijskom prostoru-ijama i da je bilo otvora sa staklom, prozori valjda ... nema drugog zaključka nego da sam bio u prostoru ''Toplana'' tj dio koji ima stakla. Ničega se više ne sjećam trenutno. A sve se nadam da nije povezano sa 15 majem 1992, ili koji dan ranije. Iza mojih leđa je ulaz B faze B22 rahmetli Šakić.
Image
Vidi nam tačan datum pogibije rahmetli Dine Orovčanina, da i tu kocku mozaika stavimo gdje treba. Meni je taj primjer dovoljan da drugačije gledam na strijelce iz tog naselja i plemena Mlađen.
Image
Dozer

#5773 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by Dozer »

PM72 wrote: 10/01/2021 20:22 Nisam naivan nego znam da mu nisu nista nasli u stanu a sjecas se Zoke Lalovica kome su pronasli automat čija je cijev bila prerezana bonsek platom.Ili Vlade Gunjaka kod koga su nasli papovku.
Najbolji plijen bio je kod muža pedagogice iz skole Andrija Raso.Fin brko,uvijek nasmijan,hoce pomoć...a u stanu 3 sanduka municije za tetejac,tri dobosara,sanduk kasikara...
Na Kosevskom krajem marta tako pronasli garazu punu AP, municije, kasikara i zolja (u vlasnistvu nekakvog majora ili pukovnika JNA, ne sjecam se vise, jbt ga, koji je u stanu montirao dvije plinske boce i za steku na vratima zaglavio kasikaru bez osiguraca), zajedno sa spiskom nekih (ako se dobro sjecam) 60-ak imena i adresa, s naznakama sta se od oruzja nalazi kod koga. Bilo je i onih za koje nije pisalo da imaju ista. Po spisku onda PL i ZB isli redom, od vrata do vrata. Velika vecina onih za koje je na spisku stajalo da su zaduzili nesto, oko 90% njih, vec su bili zbrisali, ali se u stanovima negdje nalazilo ono sa spiska, negdje ne. Oni koji su jos bili tu najcesce su odmah s vrata predavali zaduzeno, i tvrdili da nisu imali izbora nego da uzmu, ali da njih to ne zanima.
Nekako s proljeća

#5774 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Ima i jedan primjer o milicajcu Žari, vjerovatno se Žarko zove ili preziva Žarić, lik za deset. Često ga se moglo vidjeti da prodaje neke sitnice tipa upaljač i čokolada i sl blizu stanice policije NG. Istina je, pred rat su ga posjetila ''braća'' i ponudili mu ono što i svim ostalim predhodno, u njegovom stanu u Cfazi nemam pojma koja zgrada ali je bila visoka. I ovaj ih odbije i u ljutni izbaci ili istjera iz stana. Sa dvije ručne bombe u rukama, koje su mu oni tom prilikom htjeli dati kao konkretan primjer zaštite od ugroženosti.
PM72

#5775 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by PM72 »

Nekako s proljeća wrote: 11/01/2021 11:13 Ima i jedan primjer o milicajcu Žari, vjerovatno se Žarko zove ili preziva Žarić, lik za deset. Često ga se moglo vidjeti da prodaje neke sitnice tipa upaljač i čokolada i sl blizu stanice policije NG. Istina je, pred rat su ga posjetila ''braća'' i ponudili mu ono što i svim ostalim predhodno, u njegovom stanu u Cfazi nemam pojma koja zgrada ali je bila visoka. I ovaj ih odbije i u ljutni izbaci ili istjera iz stana. Sa dvije ručne bombe u rukama, koje su mu oni tom prilikom htjeli dati kao konkretan primjer zaštite od ugroženosti.
Nije on bio milicioner nego mesar iz C faze a sin mu Nenad vojno lice...išao samnom u školu,zato ga poznajem.
Post Reply