Smanjenje broja klubova PL BiH

Fudbal/nogomet, Premijer liga, Liga prvaka, svjetska i evropska prvenstva...

Moderators: Charuga, Tomahawk11

Post Reply

Koji je po vama optimalan broj klubova u Premijer ligi BiH?

10
56
42%
12
61
46%
14
8
6%
16
9
7%

Total votes: 134

BHF_Manijak

#101 Re: Premijer Liga BiH 2011/12

Post by BHF_Manijak »

palermo wrote: Pa sad, nevezano za forumaša kojeg spominješ , ali možda bi mogli obrnuti malo logiku, pa umjesto one koji dolaze na utakmice, pitati ove koji ne dolaze, zašto ne dolaze, i šta se treba primijeniti da bi oni dolazili.
Mislim, ti koji dolaze sada uvijek će dolaziti, dakle trebalo bi privući one koji ne dolaze.
Možda bi odgovori bili zanimljivi.....ko zna....
Odgovori ce ti biti, "nema tu nikakvog fudbala da se vidi, skupa karta, ne valjaju stadioni, losi tereni, losi igraci, mrsko mi, bolje mi je s trebom u kino otici" itd...Sam si rekao, ko je naucio dolazit taj ce i dolazit, ko voli klub doci ce, a nazalost danas pun qrac omladine prije ce ostati da gleda United-Wolves, Bayern-Augsburg, Osasuna-Barca, Chievo-Milan nego li doci na utakmicu Zelje, Sarajeva, Veleza i slicno...Poistovjecuju se djeca sa stranim klubovima a nasi su im kao ofirni, bezze, daj ba gdje cu ONO gledat i slicno!
cvrčak_na_hedonizmu

#102 Re: Premijer Liga BiH 2011/12

Post by cvrčak_na_hedonizmu »

KPNCTNJAH wrote:Vi raspravljate o posjecenosti nasih utakmica i prednostima smanjenja lige s likovima koji godinama nisu bili na nekoj utakmici domaceg prvenstva... ljudima bi dosadio derbi i vise utakmica s istim protivnikom :roll: pa ko prati klub za koji navija nije mu uopste bitno protiv koga ce taj klub igrati, atraktivan protivnik moze samo povecati posjecenost, a ne smanjiti... ko hoce nadje nacin, ko nece nadje izgovor...
BHF_Manijak wrote:Zanimljivo da ovdje najvise postova i prijedloga ima lik koji sam kaze da ne prati ligu niti navija za neki klub, pa kako si ti onda molim te strucand a ocjenis sta je dobro za BH fudbal a sta ne, kad ionako pogledas utakmicu svake prestupne?! :-) :roll: Jarane kupi kartu, otidji nekad na stadiona, pa cemo onda dalje vidjeti da li tvoji prijedlozi i razmatranja imaju smisla.
To isto da je da ja uzmem pametovat Svabama kako da organizuju takmcienje u regionalnoj ligi Nord, a nisam utakmica pogledo, ali eto ja znam sta je najbolje za njih! :roll:
Baš tako :thumbup:

Samo likovi ( barem većina ) koji odu na par utakmica godišnje mogu tvrditi da je isto imali ligu 10 sa Željom, Sarajevom, Širokim, Zrinjskim, Borcem, Čelikom, OlimpiCom u odnosu na ligu u kojoj igraju GOŠK, Slavija, Travnik, Leotar i ostali levati :-)
Last edited by cvrčak_na_hedonizmu on 31/03/2012 23:24, edited 2 times in total.
palermo

#103 Re: Premijer Liga BiH 2011/12

Post by palermo »

BHF_Manijak wrote:
palermo wrote: Pa sad, nevezano za forumaša kojeg spominješ , ali možda bi mogli obrnuti malo logiku, pa umjesto one koji dolaze na utakmice, pitati ove koji ne dolaze, zašto ne dolaze, i šta se treba primijeniti da bi oni dolazili.
Mislim, ti koji dolaze sada uvijek će dolaziti, dakle trebalo bi privući one koji ne dolaze.
Odgovori ce ti biti, "nema tu nikakvog fudbala da se vidi, skupa karta, ne valjaju stadioni, losi tereni, losi igraci, mrsko mi, bolje mi je s trebom u kino otici" itd...Sam si rekao, ko je naucio dolazit taj ce i dolazit, ko voli klub doci ce, a nazalost danas pun qrac omladine prije ce ostati da gleda United-Wolves, Bayern-Augsburg, Osasuna-Barca, Chievo-Milan nego li doci na utakmicu Zelje, Sarajeva, Veleza i slicno...Poistovjecuju se djeca sa stranim klubovima a nasi su im kao ofirni, bezze, daj ba gdje cu ONO gledat i slicno!
Ček, ćek...ti navede odgovore koje misliš da će se dobiti, i nigdje u tim odgovorima nema, neću da gledam GOŠK,liga je prevelika, smanjite je pa eto mene na stadion. Možda su problemi (oni veći) i rješenja (ona dugoročnija) ipak negdje drugo.
_Reds_

#104 Re: Premijer Liga BiH 2011/12

Post by _Reds_ »

karanana wrote:i kako bi oni ovo smanjivali?
2013/2014 bi ispalo 8 ekipa, dvije bi usle iz entitetskih liga i to je to?
a sta ako se sa ovim smanjenjem desi da recimo ispadnu svi timovi jednog od konstitutivnih naroda?
evo racimo da se to desava ove godine, iz rs-a bi u ligi ostao samo borac i plus taj koji bi usao.
I kakve veze ima, i treba da nema veze odakle je klub, i kojeg je p'redznaka, treba jos da nekom garatuje nekom entitetu broj klubova, ma dajte molim vas, izborite se sami za mjesta, jednako klubova ulazi iz oba eniteta, mada bi i ta liga trebala biti jedinstvena.
Arteta

#105 Re: Premijer Liga BiH 2011/12

Post by Arteta »

BHF_Manijak wrote:
Toga ce jos vise biti ako se skrati liga.
Jer ce se time jos vise unistiti fudbal u manjim mjestima
El_comadante

#106 Re: Premijer Liga BiH 2011/12

Post by El_comadante »

pa dobro sad koje kriv RSu sto ima nikakve klubove. i sto ovi iz prve lige kad udju bore se za opstanak. sami su sebi krivi nije ni federacija ni komitet niti bilo ko. isto ko i hrvatima sto imaju samo siroki i zrinjski sada eto i gosk
ledeni_caj

#107 Re: Premijer Liga BiH 2011/12

Post by ledeni_caj »

Ako nemas uslova da imas normalan klub, prva liga i zdra'o. Ne moze nazor, a to se desava upravo sada. Prolazis kroz nekakva govna i blato do tribine, ako je ima, da vidis kako te kradu i jebu u zdrav mozak pred svima. Znas koliko mi se jebe za takve. Lafo sad navijaju za svoje klubove, dodje im po 100 ljudi, ostali prate Zvezdu, Partizan, Dinamo, Hajduk, Mancester i sta vec ne. Kod kuce ubise, polomise, na gostovanju meda ne mogu, da im nije stimanja i prodavanja davno bi se raspali, i to mi klub. :oops: Takav ni u ludilu ne moze privuci vise od Veleza i Celika, pa makar cijelu sezonu samo sa njima igrali tekme. :D
armin071

#108 Re: Premijer Liga BiH 2011/12

Post by armin071 »

_Reds_ wrote:
karanana wrote:i kako bi oni ovo smanjivali?
2013/2014 bi ispalo 8 ekipa, dvije bi usle iz entitetskih liga i to je to?
a sta ako se sa ovim smanjenjem desi da recimo ispadnu svi timovi jednog od konstitutivnih naroda?
evo racimo da se to desava ove godine, iz rs-a bi u ligi ostao samo borac i plus taj koji bi usao.
I kakve veze ima, i treba da nema veze odakle je klub, i kojeg je p'redznaka, treba jos da nekom garatuje nekom entitetu broj klubova, ma dajte molim vas, izborite se sami za mjesta, jednako klubova ulazi iz oba eniteta, mada bi i ta liga trebala biti jedinstvena.
:thumbup:

Uvesti standarde koje treba da ispunjava svaki premijerligaš i onda će se broj sam svesti na nekih 12 klubova. Nije problem ni ako je tim iz manjeg mjesta(Široki je primjer da i malo mjesto može napraviti vrhunsku organizaciju), već je problem što masa tih "timova" na amaterskom nivou i godinama žive od pojedinaca kojima se "digo" da i njihovo selo ima premijerligaša. Isto tako vidimo da ni grad a ni stara slava nije garant opstanka u "eliti"(primjer Sloboda). Znači u sljedećoj sezoni postaviti uslove i ko ih ""ispuni neka bude član nadam se malo kvalitetnije PLBIH. Znači infrastruktura, organizacija, omladinska škola, revizija poslovanja, redovita isplata dugova, obnove terena(ovo pod 1, jer sramota je na kakvim terenima se igraju utakmice), stalni izvori finansiranja, plan poslovanja........

p.s. a sta ako se sa ovim smanjenjem desi da recimo ispadnu svi timovi jednog od konstitutivnih naroda?

Karanana ne mogu da vjerujem da si ti ovo napisao. Čovječe riječ je o fudbalu a ne o domu naroda....
Eborg

#109 Re: Premijer Liga BiH 2011/12

Post by Eborg »

Iluzorno je očekivati da će klubovi ispuniti uslove o kojima vi govorite. Većina klubova jedva i plate isplaćuje a mi govorimo o stadionima, terenima i otplaćivanjima dugova od nekoliko stotina hiljada do nekoliko miliona KM.

Evo npr. Čelik ima fantastičan stadion i uskoro će vjerovatno dobiti i novi teren koji će finansirati općina Zenica. Ali i dalje ne može otplatiti masivni dug. Željezničar možda i može nekako sanirati svoj dug ali nema teorije da mu općina, grad, kanton ili oni sami finansiraju obnovu stadiona. Jedan Leotar vjerovatno ne može ni jedno ni drugo.

Dakle, jedina opcija je "reforma" u okviru onoga što je izvedivo. Smanjiti ligu pa neka se takmiče oni koji to mogu izdržati s tim da bude postavljen minimum nekih uslova za stanje terena (mada je vrlo upitno šta je u BiH taj minimum).

Mada ni ovo što je @karanana rekao nije za odbaciti. Zar vi zaista mislite da bi prošlo mirno i bez pritisaka da sad po ovoj tabeli ispadnu Rudar Prijedor, Leotar, Kozara, Slavija (liga od 12 klubova)? Odmah bi bilo ugroženih nacionalnih interesa i prijetnje istupanjem.
Baudelaire

#110 Re: Premijer Liga BiH 2011/12

Post by Baudelaire »

Najaviš lijepo da se igra od sezone 2015/2016 liga od 12 klubova i da će klubovi koji budu na dnu u sezoni 2014/2015 ispasti i zdravo. Izmanipulisati ih da potpišu, ako ispadnu Bože moj.
nellington

#111 Re: Premijer Liga BiH 2011/12

Post by nellington »

Baudelaire wrote:Najaviš lijepo da se igra od sezone 2015/2016 liga od 12 klubova i da će klubovi koji budu na dnu u sezoni 2014/2015 ispasti i zdravo. Izmanipulisati ih da potpišu, ako ispadnu Bože moj.
U sezoni 2014/2015 bi se klubovi počeli zaduživati kod MMF-a, samo da kupe dovoljno bodova da opstanu :lol:
Baudelaire

#112 Re: Premijer Liga BiH 2011/12

Post by Baudelaire »

Nema veze, opet bi neko morao ispasti :D Ko se najmanje zaduži kod MMF-a nek leti :D
nellington

#113 Re: Premijer Liga BiH 2011/12

Post by nellington »

Pošteno - a ako bi kupovali bodove među sobom, a ne preko sudija, sav novac bi ostao u klubovima i pojačao bi se kvalitet lige :lol:
Eborg

#114 Re: Premijer Liga BiH 2011/12

Post by Eborg »

Nešto ne znam što bi predstavnici npr. jednog Travnika pristali na ovakvo nešto, šta se imaju iz Saveza konsultirati sa klubovima? Doneseš odluku i ćao, hoćeš-nećeš.

To je isto kao da te Elektroprivreda pita da li želiš da svaki račun moraš plaćati uz svježu CIPS potvrdu i ovjerenu kopiju lične karte. Što bi otežavao sebi? Zašto bi se Travnik zavaljivao i otežavao sebi još više kada ih samo zanima opstanak/sredina tabele, briga njih je li 12, 16 ili 22 kluba u ligi i kakav je kvalitet iste.
Baudelaire

#115 Re: Premijer Liga BiH 2011/12

Post by Baudelaire »

Trebalo bi uvesti i MMF u cijelu priču, da se mogu fino prebijati dugovi. Ako Leotar duguje MMF-u 100 000, a Slavija Leotaru 100 000 i MMF-u 200 000, automatski potraživanje prenijeti na MMF i obavezu Slavije prema MMF-u povećati na 300 000, a obavezu Leotara otpisati :D Likvidnosti radi :D
KPNCTNJAH

#116 Re: Premijer Liga BiH 2011/12

Post by KPNCTNJAH »

nellington wrote:Pošteno - a ako bi kupovali bodove među sobom, a ne preko sudija, sav novac bi ostao u klubovima i pojačao bi se kvalitet lige :lol:
Mozda druge lige, jer bi onda sav novac zavrsio kod ovih sto ispadaju...
Richard Wagner

#117 Re: Premijer Liga BiH 2011/12

Post by Richard Wagner »

Baudelaire wrote:Trebalo bi uvesti i MMF u cijelu priču, da se mogu fino prebijati dugovi. Ako Leotar duguje MMF-u 100 000, a Slavija Leotaru 100 000 i MMF-u 200 000, automatski potraživanje prenijeti na MMF i obavezu Slavije prema MMF-u povećati na 300 000, a obavezu Leotara otpisati :D Likvidnosti radi :D
haj na tekmu kakvi su te brojevi spopali :mrgreen:
Obuca9

#118 Re: Premijer Liga BiH 2011/12

Post by Obuca9 »

cyprus wrote:Dakle, zbog blagog, gotovo neznatnog napretka u kvaliteti, tj. zbog kvazikoncentracije iste, morali bi istrpiti i ove negativnosti:

- manja neizvjesnost lige
- samim tim i veći broj rezultatski nebitnih utakmica i veća podložnost namještanju
Haj' mi Boga ti samo objasni ove dvije teze, jer fakat ne mogu da skontam šta je pisac htio reći.

Sada imaš ligu koja ima 16 klubova, četiri kluba idu u Evropi, dva ispadaju i ostaje 10 mjesta koja "nigdje ne vode".
Liga sa 10 klubova, imala bi četiri mjesta koja vode u Evropu, dva koja bi ispadala i samo 4 mjesta koja "nigdje ne vode".

Kako i kojom logikom si došao do zaključka da bi u ovoj drugoj ligi bilo više rezultatski nebitnih utakmica? Pa evo, sad u ovom trenutku, pored ekipa koje su u samom vrhu, te ekipa koje su na samom dnu, imaš recimo Zvijezdu, Čelik i Velež koji su u sredini i koji se ne bore apsolutno ni za šta. Niti mogu ispasti, niti mogu među prve četiri niti išta. Dakle već sad imaš tri ekipe koje se ne bore ni za šta, a do kraja je preko 10 kola. Kako se sezona bliži kraju, tako i broj takvih ekipa raste. Pa zato u zadnjih pet kola prošle sezone bodove u Tuzli, Travniku, Trebinju, Prijedoru, Lukavici i sličnim gostovanjima nije uzimao samo onaj kome nisu ni trebali.

A da i ne govorim o tome kakva je uređenost drugih zemalja. Pa tito te jebo, jedna Njemačka, pojam uređenosti i discipline, ima duplo više registrovanih fudbalera nego mi stanovnika (sa cijelom dijasporom), a liga im ima samo DVA, hej bolan, SAMO DVA kluba više.

Švabe sa osam miliona fudbalera imaju 18 klubova u Ligi, a BiH sa tri miliona stanovnika ima Ligu sa 16 klubova. Totalna glupost.
LSD

#119 Re: Premijer Liga BiH 2011/12

Post by LSD »

10 klubova je mjera...dva ispadaju, dva ulaze iz cvajte...s tim da se moraju obavezno ujediniti i ove B lige (prva liga Federacija i RS liga) jer bez toga nema smisla citava ova prica oko reogranizacije Premier lige.
ultima_palabra

#120 Re: Premijer Liga BiH 2011/12

Post by ultima_palabra »

Obuca9 wrote:
cyprus wrote:Dakle, zbog blagog, gotovo neznatnog napretka u kvaliteti, tj. zbog kvazikoncentracije iste, morali bi istrpiti i ove negativnosti:

- manja neizvjesnost lige
- samim tim i veći broj rezultatski nebitnih utakmica i veća podložnost namještanju
Haj' mi Boga ti samo objasni ove dvije teze, jer fakat ne mogu da skontam šta je pisac htio reći.

Sada imaš ligu koja ima 16 klubova, četiri kluba idu u Evropi, dva ispadaju i ostaje 10 mjesta koja "nigdje ne vode".
Liga sa 10 klubova, imala bi četiri mjesta koja vode u Evropu, dva koja bi ispadala i samo 4 mjesta koja "nigdje ne vode".

Kako i kojom logikom si došao do zaključka da bi u ovoj drugoj ligi bilo više rezultatski nebitnih utakmica? Pa evo, sad u ovom trenutku, pored ekipa koje su u samom vrhu, te ekipa koje su na samom dnu, imaš recimo Zvijezdu, Čelik i Velež koji su u sredini i koji se ne bore apsolutno ni za šta. Niti mogu ispasti, niti mogu među prve četiri niti išta. Dakle već sad imaš tri ekipe koje se ne bore ni za šta, a do kraja je preko 10 kola. Kako se sezona bliži kraju, tako i broj takvih ekipa raste. Pa zato u zadnjih pet kola prošle sezone bodove u Tuzli, Travniku, Trebinju, Prijedoru, Lukavici i sličnim gostovanjima nije uzimao samo onaj kome nisu ni trebali.

A da i ne govorim o tome kakva je uređenost drugih zemalja. Pa tito te jebo, jedna Njemačka, pojam uređenosti i discipline, ima duplo više registrovanih fudbalera nego mi stanovnika (sa cijelom dijasporom), a liga im ima samo DVA, hej bolan, SAMO DVA kluba više.

Švabe sa osam miliona fudbalera imaju 18 klubova u Ligi, a BiH sa tri miliona stanovnika ima Ligu sa 16 klubova. Totalna glupost.
Eh sad i ti i logika... čovjek samo malo kontre bacio, ko i obično :mrgreen:
Eborg

#121 Re: Premijer Liga BiH 2011/12

Post by Eborg »

Liga od 10 klubova bi bila najidealnija no ne vjerujem da su spremni na takav rez, prije da će biti 12 klubova.
El_comadante

#122 Re: Premijer Liga BiH 2011/12

Post by El_comadante »

Eborg wrote:Liga od 10 klubova bi bila najidealnija no ne vjerujem da su spremni na takav rez, prije da će biti 12 klubova.
pa dobro netreba odmah skraćivati pa pola lige da ispadne, treba polagano prvo na 14 pa onda na 12 pa na 10 a i ja mislim da je 10 optimalna.
todd_smith

#123 Re: Premijer Liga BiH 2011/12

Post by todd_smith »

Mora uvijek biti 2-3 ekipe u svakoj ligi koji ce redovno batine piti, kako ce inace veliki klubovi dizati samopouzdanje? :lol:
Arteta

#124 Re: Premijer Liga BiH 2011/12

Post by Arteta »

todd_smith wrote:Mora uvijek biti 2-3 ekipe u svakoj ligi koji ce redovno batine piti, kako ce inace veliki klubovi dizati samopouzdanje? :lol:
Bice tako i u ligi 10.
Pogledaj samo Austrijsku ili Svicarsku ligu,
Arteta

#125 Re: Premijer Liga BiH 2011/12

Post by Arteta »

El_comadante wrote:
Eborg wrote:Liga od 10 klubova bi bila najidealnija no ne vjerujem da su spremni na takav rez, prije da će biti 12 klubova.
pa dobro netreba odmah skraćivati pa pola lige da ispadne, treba polagano prvo na 14 pa onda na 12 pa na 10 a i ja mislim da je 10 optimalna.
Treba nastavljati niz,pa skracivati na 8,onda na 6,pa na 4,pa na dvije.
Dok nam liga ne ostane bez klubova :lol:
Post Reply