Smanjenje broja klubova PL BiH

Fudbal/nogomet, Premijer liga, Liga prvaka, svjetska i evropska prvenstva...

Moderators: Charuga, Tomahawk11

Post Reply

Koji je po vama optimalan broj klubova u Premijer ligi BiH?

10
56
42%
12
61
46%
14
8
6%
16
9
7%

Total votes: 134

-LIBERO-
Čiča Gliša
Location: Vedran Puljic R.I.P- Istina za Vedrana!-Nepravda bilo gdje, prijetnja je pravdi svugdje-M.L.King.

#1 Smanjenje broja klubova PL BiH

Post by -LIBERO- »

Smanjuje se broj klubova u nogometnoj Premier ligi

Kao jedan od zaključaka 39. sjednice Odbora za normalizaciju NS BiH, održanog jučer, izdavaja se onaj o 'zaduženju radne grupe da do 15. svibnja pripremi Prijedlog eventualne reorganizacije sustava natjecanja u muškoj i ženskoj konkurenciji, kao i malom nogometu'.
O čemu se radi pojasnio je za Sport Centar član spomenute radne grupe, Dragan Kulina.
"Bit će intencija da smanjimo ligu, ali moramo uzeti sve specifičnosti države u kojoj živimo. Razgovarat ćemo i sa čelnicima svih premierligaških klubova i tražiti njihova mišljenja. Prije svega do sada su se žalili na veliku pauzu u zimskom razdoblju, pa ćemo vidjeti što možemo učiniti i po tom pitanju.
U svakom slučaju, provođenjem reformi oko natjecanja cilj nam je poboljšati kvalitetu, ali kako sam već rekao i smanjiti pauzu između dvije polusezone. Ono što je sigurno je da ako se reogranizacija dogodi da će stupiti na snagu od sezone 2014/15.", kazao je Kulina
.
bljesak.info
Arteta

#2 Re: Premijer Liga BiH 2011/12

Post by Arteta »

-LIBERO- wrote:
Smanjuje se broj klubova u nogometnoj Premier ligi

Kao jedan od zaključaka 39. sjednice Odbora za normalizaciju NS BiH, održanog jučer, izdavaja se onaj o 'zaduženju radne grupe da do 15. svibnja pripremi Prijedlog eventualne reorganizacije sustava natjecanja u muškoj i ženskoj konkurenciji, kao i malom nogometu'.
O čemu se radi pojasnio je za Sport Centar član spomenute radne grupe, Dragan Kulina.
"Bit će intencija da smanjimo ligu, ali moramo uzeti sve specifičnosti države u kojoj živimo. Razgovarat ćemo i sa čelnicima svih premierligaških klubova i tražiti njihova mišljenja. Prije svega do sada su se žalili na veliku pauzu u zimskom razdoblju, pa ćemo vidjeti što možemo učiniti i po tom pitanju.
U svakom slučaju, provođenjem reformi oko natjecanja cilj nam je poboljšati kvalitetu, ali kako sam već rekao i smanjiti pauzu između dvije polusezone. Ono što je sigurno je da ako se reogranizacija dogodi da će stupiti na snagu od sezone 2014/15.", kazao je Kulina
.
bljesak.info
Nedaj Boze da ovo unistavanje fudbala u manjim sredinama uspije.
elSaik

#3 Re: Premijer Liga BiH 2011/12

Post by elSaik »

10 timova, četverokružno. Smanjuje se liga, veća koncentracija 'kvaliteta', više utakmica, kraće pauze.... :mrgreen:

Imal ko mejl ovog Kuline da mu pošaljem kako da organizuju.... :mrgreen:
todd_smith

#4 Re: Premijer Liga BiH 2011/12

Post by todd_smith »

da li to znaci da ce timovi igrati vise od 2 utakmice medjusobno u jednoj sezoni?
Arteta

#5 Re: Premijer Liga BiH 2011/12

Post by Arteta »

todd_smith wrote:da li to znaci da ce timovi igrati vise od 2 utakmice medjusobno u jednoj sezoni?
To znaci da ce Zeljo i Sarajevo igrati minimum cetiri utakmice po sezoni.
Hebes taj derbi.
-LIBERO-
Čiča Gliša
Location: Vedran Puljic R.I.P- Istina za Vedrana!-Nepravda bilo gdje, prijetnja je pravdi svugdje-M.L.King.

#6 Re: Premijer Liga BiH 2011/12

Post by -LIBERO- »

Pa jos se ne zna, barem javnost ne zna, koji vid takmicenja ce usvojiti.

Ali svakako ako bude 10-12 klubova onda ide vise od dvije utakmice izmedju dva ista kluba u jednoj sezoni.

A neko je prije spominjao i ona varijanta kako je bilo u NHL-u. Na kraju se igra mini liga za prvaka i izlazak u Evropu, i mini liga za ispadanje. Mozda i tako nesto usvoje.
kokuz_sa

#7 Re: Premijer Liga BiH 2011/12

Post by kokuz_sa »

todd_smith wrote:da li to znaci da ce timovi igrati vise od 2 utakmice medjusobno u jednoj sezoni?
uvest ce doigravanje za prvaka(prvih 5 igraju za prvaka) i razigravanje za ispadanje(zadnja 3 + 1 iz prve lige i 1 iz RS lige) :D :D
RusmirBurek

#8 Re: Premijer Liga BiH 2011/12

Post by RusmirBurek »

Meni je Ivica Osim prekjučer rekao da će se liga smanjiti na 12 klubova.
todd_smith

#9 Re: Premijer Liga BiH 2011/12

Post by todd_smith »

nekako mi to glupo, kao sto je vec spomenuto iznad, jebes taj derbi koji se igra 4-5 puta u jednoj sezoni, onda i nije neki derbi

naravno slazes se da treba smanjiti ligu, ali vrlo pazljivo moraju skontati kako ce sve to ostati na kraju
elSaik

#10 Re: Premijer Liga BiH 2011/12

Post by elSaik »

todd_smith wrote:nekako mi to glupo, kao sto je vec spomenuto iznad, jebes taj derbi koji se igra 4-5 puta u jednoj sezoni, onda i nije neki derbi

naravno slazes se da treba smanjiti ligu, ali vrlo pazljivo moraju skontati kako ce sve to ostati na kraju
Naravno da nije. Eno u Škotskoj prazni stadioni. :mrgreen:
Arteta

#11 Re: Premijer Liga BiH 2011/12

Post by Arteta »

Skraćivanje lige neminovnost ka ozdravljenju

Komitet za normalizaciju u Nogometnom/Fudbalskom savezu Bosne i Hercegovine pokrenuo je inicijativu za skraćivanje Premijer lige BiH.

Dolaskom Komiteta za normalizaciju konačno su se počeli dešavati određeni pozitivni pomaci u bh. fudbalu. Svakako da bi jedan od ključnih aspekata u ozdravljenju bh. fudbala bilo skraćivanje Premijer lige.

Skraćivanje Premijer lige moglo bi se desiti u narednih nekoliko sezona, a za sada nije poznato koliko će klubova igrati elitno fudbalsko takmičenje ove zemlje.

Pretpostavlja se da bi optimalan broj klubova u Premijer ligi Bosne i Hercegovine bio 12, ili čak deset, te bi se onda sezona igrala po dvokružnom sistemu.

I prije je bilo pokušaja da se skrati Premijer liga, ali su klubovi stopirali sve pokušaje. Naravno, svi su željeli igrati u društvu najboljih, iako mnogi od njih i dan danas ne ispunjavaju većinu uslova igranja u društvu najboljih.

Premijer liga Bosne i Hercegovine ne predstavlja gotovo pa nikakvu bazu za reprezentaciju Bosne i Hercegovine, što je definitivno poražavajuća činjenica. Najbolje bh. fudbalere odgajaju Engleska, Njemačka, Hrvatska, Holandija, Francuska, Češka...

Iz tog razloga potrebno je učiniti Premijer ligu kvalitetnijom, a skraćivanje je prvi korak ka tom putu. Nadajmo se da su zauvijek prošla vremena kada su lokalni fudbalski moćnici gurali svoje ekipe, ne samo u Premijer ligu, već i u evropska takmičenja.
http://sportsport.ba/bh_fudbal/skraciva ... enju/77664
Arteta

#12 Re: Premijer Liga BiH 2011/12

Post by Arteta »

Izgleda,ovi ozbiljno naumili da skrate ligu.
cyprus

#13 Re: Premijer Liga BiH 2011/12

Post by cyprus »

Ja valjda jedini mislim da tu neće bit nikakve drastične razlike, al haj, što ne probat... mada sam skeptičan da će to proć...
Arteta

#14 Re: Premijer Liga BiH 2011/12

Post by Arteta »

cyprus wrote:Ja valjda jedini mislim da tu neće bit nikakve drastične razlike, al haj, što ne probat... mada sam skeptičan da će to proć...
Liga ce biti dosta nezanimljiva jer ce biti prevelika bodovna razlika izmedju klubova.
BHF_Manijak

#15 Re: Premijer Liga BiH 2011/12

Post by BHF_Manijak »

Arteta wrote:
cyprus wrote:Ja valjda jedini mislim da tu neće bit nikakve drastične razlike, al haj, što ne probat... mada sam skeptičan da će to proć...
Liga ce biti dosta nezanimljiva jer ce biti prevelika bodovna razlika izmedju klubova.
Moze li molim te objasniti kako ce biti prevelika bodovna razlika izmedju klubova? Sta to stvara razliku kad su u ligi 16 i recimo 10 klubova pa da se nabere bodovna razlika kad je 10 timova u ligi a kad je 16 to onda vec nije moguce?
Eborg

#16 Re: Premijer Liga BiH 2011/12

Post by Eborg »

Ovo igrača što malo i zna igrati će se koncentrirati u premijerligaške klubove, ovi ostali što su na nivou Prve lige će se i vratiti tamo. Mada bi i objedinjavanje na tom nivou bilo super, ali bojim se da bi bilo previše političke korektnosti.
cyprus

#17 Re: Premijer Liga BiH 2011/12

Post by cyprus »

BHF_Manijak wrote:
Arteta wrote:
Moze li molim te objasniti kako ce biti prevelika bodovna razlika izmedju klubova? Sta to stvara razliku kad su u ligi 16 i recimo 10 klubova pa da se nabere bodovna razlika kad je 10 timova u ligi a kad je 16 to onda vec nije moguce?
Pa to je sasvim logično da su u manjim ligama veće bodovne razlike... Možda bi ti nellington pomoću nekog matematičkog obrasca znao to i praktičnije objasnit, ali ja ti mogu samo reći da je vrlo logično da između 10 klubova u 36 kola bude veća bodovna razlika, nego između 16 u 30. E jedino ako ne planiramo igrat samo 18 ili 22 kola, onda je neizvjesnost zagarantovana :)
BHF_Manijak

#18 Re: Premijer Liga BiH 2011/12

Post by BHF_Manijak »

Ima logike sto bi reko Dino! :mrgreen: Ali opet ja mislim da bi i uprkos velikim bodovnim razlikama kvalitet se povecao koliko toliko.
nellington

#19 Re: Premijer Liga BiH 2011/12

Post by nellington »

Nema potrebe za formulama - samo zamisliš da za pobjedu u našoj ligi kakva trenutno jeste dobijaš 6 bodova umjesto 3 i odmah vidiš koliku prednost ostvaruješ kad nekog pobijediš i kući i u gostima :) Bodovi se duplaju, što dupla i razlike.

Što se mene tiče, može i manja liga koja se cijela odigra na jesen + razigravanje u dvije grupe na proljeće. Rusi kukaju da im je taj sistem bezveze, ali ako želite da izbjegnete te prevelike razlike među timovima, ovo je zgodan način ujednačavanja.
BHF_Manijak

#20 Re: Premijer Liga BiH 2011/12

Post by BHF_Manijak »

Ma hajde ba svejedno, eno u SPaniji po "normalnom" sistemu pa Real koji je prvi ostavi 20 i nesto bodova treceplasiranu Valenciu! :mrgreen:
Mada s druge strane pogledah sad austrijsku ligu gdje je takodjer 10 klubova u igri i ne vidim da su nesto razlike prevelike?
Arteta

#21 Re: Premijer Liga BiH 2011/12

Post by Arteta »

BHF_Manijak wrote:Ma hajde ba svejedno, eno u SPaniji po "normalnom" sistemu pa Real koji je prvi ostavi 20 i nesto bodova treceplasiranu Valenciu! :mrgreen:
Mada s druge strane pogledah sad austrijsku ligu gdje je takodjer 10 klubova u igri i ne vidim da su nesto razlike prevelike?
Koliko je ove sezone zanimljiva borba za opstanak u Austrijskoj ligi?
BHF_Manijak

#22 Re: Premijer Liga BiH 2011/12

Post by BHF_Manijak »

Arteta wrote:
BHF_Manijak wrote:Ma hajde ba svejedno, eno u SPaniji po "normalnom" sistemu pa Real koji je prvi ostavi 20 i nesto bodova treceplasiranu Valenciu! :mrgreen:
Ma bitna je borba za vrh, jebo luzere na dnu ljestvice! :mrgreen: :mrgreen:
Baudelaire

#23 Re: Premijer Liga BiH 2011/12

Post by Baudelaire »

Recimo da je naša borba za opstanak zanimljiva, ali kome? Ko to stvarno prati?
Arteta

#24 Re: Premijer Liga BiH 2011/12

Post by Arteta »

Baudelaire wrote:Recimo da je naša borba za opstanak zanimljiva, ali kome? Ko to stvarno prati?
Oni koji navijaju za te klubove.
Arteta

#25 Re: Premijer Liga BiH 2011/12

Post by Arteta »

BHF_Manijak wrote:
Arteta wrote:
Ma bitna je borba za vrh, jebo luzere na dnu ljestvice! :mrgreen: :mrgreen:
Zamisli situaciju,da se Zeljeznicar nadje u takvoj situaciji da se bori za opstanak,da li bi ti isto tako govorio.
Post Reply