SLUČAJ: "Sarajevski Kazani smrti"

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Locked
Ripicipi

#301 Re: SLUČAJ: "Sarajevski Kazani smrti"

Post by Ripicipi »

Image

Tuzno, bas tuzno da niko iz zvanicnog Sarajeva nije imao muda otici gore, fuj.
Edin H.

#302 Re: SLUČAJ: "Sarajevski Kazani smrti"

Post by Edin H. »

kecher II wrote: lukavacke ne lukavicke, al' nema veze.
sad ovako mogu i skontati da ima i te neke "raje" koja priziva nove kazane i sl.
slavili smo jednu novu godinu u SA, mescini 01-02, i tako u nekoj kuci sjelimo, tamo vamo, dolaze neki likovi, gang ovo ono, utoka brate, po meni debili jer vidim ove ovde svoje koji to furaju ili koji su to furali, i kao ko ste vi odakle ste mi odgovaramo iz lukavca a on se nabrija kako ste smjeli doci ovamo, mater cetnicku ovo ono a mi stali gledamo kakvi ba cetnici a ono on/oni razumio iz lukavice, al brate dragi ne mogu oni i onakvi biti mjerilo zelimo li mi nove "kazane'',
kazani bacaju mrlju na ARBiH i to nije OK, nisu kazani kao takvi problem na lokalnom nivou grada SA vec BiH i zato ja pricam o ideoloskoj pozadini i motivima a da je za osudu svakako da jest, da se trebaju ispitati i do najsitnijih detalja istraziti i na kraju krajeva i presuditi onome kome treba to stoji, zato sam i rekao da nama treba da bude u interesu da dokazemo da su kazani hir pojedinaca, sto ja mislim da jeste ili barem se nadam da jeste, koji u takvim okolnostima kakve su bile tad u SA nisu mogli biti kontrolisani od strane vrhovne komande.
:lol: :lol: :lol: , kretena vazda bilo i ostalo
piupiu

#303 Re: SLUČAJ: "Sarajevski Kazani smrti"

Post by piupiu »

Danguba wrote:
Od ovoga pocinje danasnja rasprava. :-)

Normalno je da ce se svaki normalan covjek stidjeti Kazana. To sto je neko bio na sahrani i ne znaci mnogo.
Vecina Bosnjaka nema tih problema da priznaju i osude zlocine dok vecina na ovoj temi(nebosnjaka) zeli suprotno dokazati.
A, zasto kolutanje ocima, ako smijem pitati? Je l’ to neki moderni nacin komunikacije o temi kao sto je nabijanje ljudskog bica na kolac? Naravno da je normalno stidjeti se. Niko nista ne pokusava dokazati, ja se kao ljudsko bice imam potrebu izjasniti i o tome kakav uzas ta slika izaziva u mojoj glavi. Hajmo jos malo zakolutati ocima na tu temu ... :?
Last edited by piupiu on 03/04/2015 00:07, edited 1 time in total.
kecher II

#304 Re: SLUČAJ: "Sarajevski Kazani smrti"

Post by kecher II »

Naslovnica wrote:Monstrum je pokopan na Kovačima, uz direktan TV prenos i, prema skromnim procjenama, 12.000 ljudi.
Da se NAJEŽIŠ!
i to je jedna od sramota kao i sami kazani, al' to u sustini pokazuje kakvo smo mi slabo i nespremno drustvo,
Edin H. wrote: , kretena vazda bilo i ostalo
ozbiljno ti govorim takva je reakcija bila i onda kad malo prokonta pa ja moguce je da ima "raje" koja prizeljkuje nove kazane al' to su kako i sam kazes kreteni a ne raja, 'ebi ga nismo valjda vecina kreteni.
Danguba

#305 Re: SLUČAJ: "Sarajevski Kazani smrti"

Post by Danguba »

piupiu wrote:
Danguba wrote:
piupiu wrote:Nedavno sam slusala svjedocenje o zeni koju je Caco nabio na kolac na ovoj lokaciji. Po ovom pitanju imam reci samo sljedece - bilo koja osoba koja takvog psihopatu i monstruma smatra sehidom i vrijednim postovanja je i sama jako problematicna i potencijalno neko koga treba zakljucati u prikladnu instituciju i baciti kljuc. Ne postoji izgovor za podrzavanje ili postovanje psihopatije i sadizma - osim da je osoba koja to podrzava, brani ili postuje napravljena od istoga materijala kao i taj psihopata ili je mentalno retardirana, pa ne razumije sta podrzava i brani. Nema relativizacije, jer je relativizacija pristajanje na taj i takav zlocin.

Normalno je da ce se svaki normalan covjek stidjeti Kazana. To sto je neko bio na sahrani i ne znaci mnogo.
Vecina Bosnjaka nema tih problema da priznaju i osude zlocine dok vecina na ovoj temi(nebosnjaka) zeli suprotno dokazati.
A, zasto kolutanje ocima, ako smijem pitati? Je l’ to neki moderni nacin komunikacije o temi kao sto je nabijanje ljudskog bica na kolac? Naravno da je normalno stidjeti se. Niko nista ne pokusava dokazati, ja se kao ljudsko bice imam potrebu izjasniti i o tome kakav uzas takva slika izaziva u mojoj glavi. Hajmo jos malo zakolutati ocima na tu temu ... :-). :?
Nemam ja problema sa Kazanima. Nesto znam nesto pretpostavljam sta se sve tamo desavalo ALI zakolutao sam ocima da se tema aktivira i u prvoj recenici ''Nedavno sam slusala svjedocenje...'' . Gdje, koliko relevantno, kada...neki dokaz pa da onda stvarno shvatimo tezinu tih zlocina. Ovako se ponavljamo i samo konstatujemo ono sto svi ne/znamo.

O tome se radi.

p.s. negdje do kraja '92.god. naslusao sam se prica o cetnicima da sam se u jednom periodu pitao ''boze, na sta lice te osobe kada mogu ciniti tako monstruozne zlocine''? to sam ja cuo na raznim mjestima, svjedok manjih izivljavanja...trebam li ja sada otvoriti temu na to sto sam ja cuo?
Zokipfc

#306 Re: SLUČAJ: "Sarajevski Kazani smrti"

Post by Zokipfc »

Bodkin s'vidio ovu relativizaciju :D
piupiu

#307 Re: SLUČAJ: "Sarajevski Kazani smrti"

Post by piupiu »

@takt, razumijemo se, sve ok, sve razumijem. svako ovdje prica iz svoje osobne perspektive i pocinje od neke svoje osobne pozicije, u neko doba otprilike svi nadodjemo na isto. :)
jao_situacije

#308 Re: SLUČAJ: "Sarajevski Kazani smrti"

Post by jao_situacije »

Naslovnica wrote: Monstrum je pokopan na Kovačima, uz direktan TV prenos i, prema skromnim procjenama, 12.000 ljudi.
Da se NAJEŽIŠ!
hajmo ga onda ekshumirati
piupiu

#309 Re: SLUČAJ: "Sarajevski Kazani smrti"

Post by piupiu »

Danguba wrote:
piupiu wrote:
Danguba wrote:

A, zasto kolutanje ocima, ako smijem pitati? Je l’ to neki moderni nacin komunikacije o temi kao sto je nabijanje ljudskog bica na kolac? Naravno da je normalno stidjeti se. Niko nista ne pokusava dokazati, ja se kao ljudsko bice imam potrebu izjasniti i o tome kakav uzas takva slika izaziva u mojoj glavi. Hajmo jos malo zakolutati ocima na tu temu ... :-). :?
Nemam ja problema sa Kazanima. Nesto znam nesto pretpostavljam sta se sve tamo desavalo ALI zakolutao sam ocima da se tema aktivira i u prvoj recenici ''Nedavno sam slusala svjedocenje...'' . Gdje, koliko relevantno, kada...neki dokaz pa da onda stvarno shvatimo tezinu tih zlocina. Ovako se ponavljamo i samo konstatujemo ono sto svi ne/znamo.

O tome se radi.

p.s. negdje do kraja '92.god. naslusao sam se prica o cetnicima da sam se u jednom periodu pitao ''boze, na sta lice te osobe kada mogu ciniti tako monstruozne zlocine''? to sam ja cuo na raznim mjestima, svjedok manjih izivljavanja...trebam li ja sada otvoriti temu na to sto sam ja cuo?
Nisam ja otvorila temu, tema postoji vec godinama, ja sam se na istu nadovezala. Je l’ ima neki problem u tome? Ovo je forum, nije sudjenje, svi pisemo impresije, o necemu sto smo citali, culi, itd …

Na tu temu, jedan pametan intervju … http://www.e-novine.com/stav/111320-Sar ... anima.html … koji otprilike kaze sve sto se na tu temu ima reci.
jao_situacije

#310 Re: SLUČAJ: "Sarajevski Kazani smrti"

Post by jao_situacije »

piupiu wrote:
Nisam ja otvorila temu, tema postoji vec godinama, ja sam se na istu nadovezala. Je l’ ima neki problem u tome? Ovo je forum, nije sudjenje, svi pisemo impresije, o necemu sto smo citali, culi, itd …

Na tu temu, jedan pametan intervju … http://www.e-novine.com/stav/111320-Sar ... anima.html … koji otprilike kaze sve sto se na tu temu ima reci.
i ja sam čuo da su nejač bacali lavovima..
a sad ozbiljno kako ta žena izgleda, šta podrazumijeva termin nabijanje na kolac, kako je ostala živa... mislim da je danguba aludirao na senzacionalizam teze nabijanje na kolac
piupiu

#311 Re: SLUČAJ: "Sarajevski Kazani smrti"

Post by piupiu »

jao_situacije wrote:
piupiu wrote:

a sad ozbiljno kako ta žena izgleda, šta podrazumijeva termin nabijanje na kolac, kako je ostala živa... mislim da je danguba aludirao na senzacionalizam teze nabijanje na kolac
Gdje je pisalo da je prezivjela?
jao_situacije

#312 Re: SLUČAJ: "Sarajevski Kazani smrti"

Post by jao_situacije »

piupiu wrote:
jao_situacije wrote:
piupiu wrote:

Gdje je pisalo da je prezivjela?
pa dobro a gdje su je onda našli ako nije preživjela, onda su je valjda našli takvu ne razumijem..
mislim ispričaj nam kako šta gdje, mene sad zanima pravo gdje je to bilo kad je bilo itd...

ima li više informacija o tome ili je samo mahalska
Man of steel

#313 Re: SLUČAJ: "Sarajevski Kazani smrti"

Post by Man of steel »

SLUČAJ: "Sarajevski kazani smrti" je nastao kao posljedica hermetičkog zatvaranja grada od pola miliona ljudi koji su preko noći ostali bez vode, hrane, struje i koji su bili izloženi svakodnevnim granatiranjem i terorisanjem sa okolnih brda.

U takvim okolnostima na površinu svakako neće isplivati umjetnici, pisci, sportisti ili bilo kakvi drugi uzorni građani već uglavnom govna poput raznih Caca, Ćela, Juka, Kruška i sličnih probisvjeta sa svojim paravojnim jedinicama punih narkomana i klošara kojima sve do početka 1994 nije mogao niko stati u kraj.

Samo čudo i bošnjački merhamet je uzrok što su ovakvi slučajevi, na našu sreću, pojedinačni i što se oni mogu nabrojati na prste jedne ruke.

A ove dušebrižnike iz genocidnog entiteta koji su se sjetili oplakivati svoje sunarodnike iz ratnog Sarajeva onako nabijem na kurac!
Oligarh

#314 Re: SLUČAJ: "Sarajevski Kazani smrti"

Post by Oligarh »

piupiu wrote:Nedavno sam slusala svjedocenje o zeni koju je Caco nabio na kolac na ovoj lokaciji. Po ovom pitanju imam reci samo sljedece - bilo koja osoba koja takvog psihopatu i monstruma smatra sehidom i vrijednim postovanja je i sama jako problematicna i potencijalno neko koga treba zakljucati u prikladnu instituciju i baciti kljuc. Ne postoji izgovor za podrzavanje ili postovanje psihopatije i sadizma - osim da je osoba koja to podrzava, brani ili postuje napravljena od istoga materijala kao i taj psihopata ili je mentalno retardirana, pa ne razumije sta podrzava i brani. Nema relativizacije, jer je relativizacija pristajanje na taj i takav zlocin.
Niko nije umoren na ovaj način na Kazanima. Postoje imena svih žrtava, modus operandi njihovih ubistava, pravosnažne presude za ta ubistva...
Niko nije nabijen na kolac, ali apsolutno niko. Ima kompletna dokumetacija, urađene su ekshumacije, a odmah potom i patološke obrade ostataka, potom i sudsko-medicinska vještačenja. Radio ih je i dr.Žujo, zatim dr.Dobrača. Za svako ubistvo postoje svjedoci, a i broj eksumiranih koincidira sa pronađenim posmrtnim ostatcima na tački Kazani.
kamberovica polje

#315 Re: SLUČAJ: "Sarajevski Kazani smrti"

Post by kamberovica polje »

Man of steel wrote:SLUČAJ: "Sarajevski kazani smrti" je nastao kao posljedica hermetičkog zatvaranja grada od pola miliona ljudi koji su preko noći ostali bez vode, hrane, struje i koji su bili izloženi svakodnevnim granatiranjem i terorisanjem sa okolnih brda.

U takvim okolnostima na površinu svakako neće isplivati umjetnici, pisci, sportisti ili bilo kakvi drugi uzorni građani već uglavnom govna poput raznih Caca, Ćela, Juka, Kruška i sličnih probisvjeta sa svojim paravojnim jedinicama punih narkomana i klošara kojima sve do početka 1994 nije mogao niko stati u kraj.

Samo čudo i bošnjački merhamet je uzrok što su ovakvi slučajevi, na našu sreću, pojedinačni i što se oni mogu nabrojati na prste jedne ruke.

A ove dušebrižnike iz genocidnog entiteta koji su se sjetili oplakivati svoje sunarodnike iz ratnog Sarajeva onako nabijem na kurac!
Aha , a dobro onda je to ok. :-)
piupiu

#316 Re: SLUČAJ: "Sarajevski Kazani smrti"

Post by piupiu »

Oligarh wrote:
Niko nije umoren na ovaj način na Kazanima. Postoje imena svih žrtava, modus operandi njihovih ubistava, pravosnažne presude za ta ubistva...
Niko nije nabijen na kolac, ali apsolutno niko. Ima kompletna dokumetacija, urađene su ekshumacije, a odmah potom i patološke obrade ostataka, potom i sudsko-medicinska vještačenja. Radio ih je i dr.Žujo, zatim dr.Dobrača. Za svako ubistvo postoje svjedoci, a i broj eksumiranih koincidira sa pronađenim posmrtnim ostatcima na tački Kazani.
Postujem tvoje misljenje i ne dijelim ga na osnovu onoga sto sam cula. Sto ne znaci da sam u pravu.
Edin H.

#317 Re: SLUČAJ: "Sarajevski Kazani smrti"

Post by Edin H. »

Oligarh wrote:
Nabijankje na kolac se desilo(koliko se sjecam nekoliko vojnika Vojske RS-a) na drugoj lokaciji, negdje oko Rogatice, cini mi se. Sjecam se kada smo se konfrontiralii sa Arnut Van lindenom, novinarom Sky Newsa, koji je o tome izvjestio, kaze covjek, znate da sam vas uvijek podrzavao, alio ovo sam video svojim ocima (bio je I snimak na Sky News-u)
Oligarh

#318 Re: SLUČAJ: "Sarajevski Kazani smrti"

Post by Oligarh »

piupiu wrote:
Oligarh wrote:
piupiu wrote:Nedavno sam slusala svjedocenje o zeni koju je Caco navodno nabio na kolac na ovoj lokaciji. Po ovom pitanju imam reci samo sljedece - bilo koja osoba koja takvog psihopatu i monstruma smatra sehidom i vrijednim postovanja je i sama jako problematicna i potencijalno neko koga treba zakljucati u prikladnu instituciju i baciti kljuc. Ne postoji izgovor za podrzavanje ili postovanje psihopatije i sadizma - osim da je osoba koja to podrzava, brani ili postuje napravljena od istoga materijala kao i taj psihopata ili je mentalno retardirana, pa ne razumije sta podrzava i brani. Nema relativizacije, jer je relativizacija pristajanje na taj i takav zlocin.
Postujem tvoje misljenje i ne dijelim ga na osnovu onoga sto sam cula. Sto ne znaci da sam u pravu.
Samo ti pišem kao neko ko je proveo mnogo tih hladnih noći poslije Trebevića 2 na toj lokaciji i ko je vrlo dobro upoznat sa skoro pa kompletnom slikom tog vremena na tim područjima.
uglavnomja

#319 Re: SLUČAJ: "Sarajevski Kazani smrti"

Post by uglavnomja »

mislim da bi se za ovih 20+ godina culo za takvo nesto. sve se saznalo, prije ili kasnije (u roku godinu, dvije, ne 20) tako da mi je samo spominjanje te price bilo :? :-? :run:
Ripicipi

#320 Re: SLUČAJ: "Sarajevski Kazani smrti"

Post by Ripicipi »

Klanje, odsijecanje ekstremiteta sjekirom i sipanje solne kiseline nije nista manje monstruozno od nabijanja na kolac.
Danguba

#321 Re: SLUČAJ: "Sarajevski Kazani smrti"

Post by Danguba »

Ripicipi wrote:Klanje, odsijecanje ekstremiteta sjekirom i sipanje solne kiseline nije nista manje monstruozno od nabijanja na kolac.
Da ti skratim opus, svako ubistvo je strasno a jois kada ga narikace opisuju, izgleda jos strasnije i zato prestanite vise.
piupiu

#322 Re: SLUČAJ: "Sarajevski Kazani smrti"

Post by piupiu »

Oligarh wrote:
piupiu wrote:
Oligarh wrote:
Samo ti pišem kao neko ko je proveo mnogo tih hladnih noći poslije Trebevića 2 na toj lokaciji i ko je vrlo dobro upoznat sa skoro pa kompletnom slikom tog vremena na tim područjima.
Iskreno, bila bih jako sretna (ako je to uopste prikladno reci) ako sam krivo cula, krivo prenijela i ako se tako nesto uopste nije ni dogodilo. Mislim da je nasa obaveza da svoj obraz cuvamo pominjanjem i opominjanjem. Bolje je sam sebe i krivo optuziti (ne da se na bilo koji nacin identifikujem s tim likom i njegovim nedjelima), nego prodati obraz u bescijenje. I voljela bih da si u pravu i da taj dio nije istina. Sustina ostaje ista.
York Light 100`s

#323 Re: SLUČAJ: "Sarajevski Kazani smrti"

Post by York Light 100`s »

shalaedin wrote:http://www.youtube.com/watch?v=YVQEeyKa ... re=related

Kazani su jama na lokaciji Trebevića, za vrijeme rata Mušan Topalović Caco i njegovi odani vojnici iz sastava 10 brdske brigade su naše sugrađane, Srbe i Hrvate odvodili, ubijali i bacali u tu jamu. Smatra se da je broj žrtava koji su bačeni u Kazane bilo oko stotinjak. Na ovome snimku objavljenom u 60 minuta govori se o nekih 70-tak zrtava koje su izvucene u dva navrata, jedan je bio poslje akcije Trebevic i ubistva Cace, a druga nakon rata 1998 godine.

Međutim Srpska propaganda je zrtve sa Kazana nazvala samo Srbima, a mnogi od njih su bili i Hrvati i na ovaj broj zrtava dodala jos 400 ljudi. U knjizi "Sarajevski Kazani Smrti " jednog Srpskoga autora, po imenu Mikerevic, trenutno nastanjenom u Doboju, nekada okružni sudija u Sarajevu, piše da je broj žrtava zločina u Sarajevu oko 2.400, a broj jama slicnih Kazanu je po njegovim navodima 28. Ostaje pitanje: "Kako do istine o broju zrtava naših zločinaca što u Sarajevu, što u nekom drugom BH gradu?"

Propaganda i politika mnogih ljudi igraju se svakodnevno sa brojem žrtava što "Kazana", što recimo brojem poginulih "Srebreničana". Kako do istine nakon svega?

Mislim da mi nebismo trebali da čutimo o tome. Prvo treba u svojoj bašti pomesti, pa onda u tuđoj, ako mislimo traziti put do pomirenja. Upravo ovakvi pojedinci su bacili mrlju na našu bezpoštednu i poštenu borbu, narušili koncept multikulturalnosti BIH-a i dali svojevrsvni alibi onima koji su nas i prije željeli uništiti sa svim našim univerzalnim idejama zajedništva i življenja bez obzira na ljudske razlike. Caco je i junak i zločinac, koji je na našu borbu bacio mrlju na poštenu borbu vojske Armije BIH-a.

Koje je vaše mišljenje o svemu ovome?
Moje mišljenje o ovome:
daboga dobio ban na ovom forumu.

Kao što neko reče
straggler wrote:Još od davne 1993 nadležni državni organi vode detaljne istrage o slučaju Kazani i sve što se do sada tehnički moglo da učini - učinjeno je. Pod tim mislim na vađenje posmrtnih ostataka, utvrđivanje identiteta žrtava, ispitivanje desetina i desetina ljudi koji su mogli znati i najsitniji detalj u vezi sa tim zločinima, sudsko procesuiranje odgovornih za zločine, glavni krivac (čitaj kriminalac i zločinac) pod zemljom...
Ja ne znam šta ti više hoćeš? Idi ti fino na srpski forum pa upitaj da li pomišljaju se odreknuti entiteta koji je nastao genocidom i priznati da je bio genocid, zabraniti četnička okupljanja i veličanjem koljača jer to su najaktuelnije teme koje koče našu državu i nedaju nam da se riješimo osjetljivih tema u prošlosti i gledamo skupa u budućnost. Šta nas smaraš sa slučajem o kojem je se naša strana već pobrinula? Šta prdiš o metenju u našoj bašti zbog pomirenja? Mi smo i makeli i Cacu i izručili Nasera i Sefera jer smo znali da nemamo šta da krijemo što je se na sudu i pokazalo.
Imaš milion slučajeva na srpskoj strani o kojem bi mogli do sutra govoriti kako se treba u bašti pomesti za bolju budućnost, šta se uporno pokušava nametnuti grižnja savjesti žrtvama ovog rata?
I kada smo imali pojedince zločince na našoj strani mi smo to odmah eliminisali, u ostalih zločinci nisu bili pojedinci nego je to bila ideologija koju su svi pratili.

Osuđujem sve zločine ali mi je više muka da se kod nas uporno traži dlaka u jajetu kako bi nas izjednačili dok se kod ostalih podrazumjeva šta su radili i treba ih uzeti zdravo za gotovo za bolji suživot i svjetliju budućnost. Trebamo radije polemisati o nekom gownetu kojem su naši presudili 1993. nego o problemima u 2015. koji dolaze sa srpske strane kao negiranje genocida, chetnicks u SIPA-I, okupljanje u Višegradu, grafitima po Doboju, maltretiranje za Bajram. razbijanja nakon utakmica, demoliranje džamija...

Da si postavio temu u "historija/povijest" ne bi bilo ništa čudno ali postaviti ovdje na dan armije pitam se šta ti uopšte hoćeš?
Naslovnica

#324 Re: SLUČAJ: "Sarajevski Kazani smrti"

Post by Naslovnica »

jao_situacije wrote:
Naslovnica wrote: Monstrum je pokopan na Kovačima, uz direktan TV prenos i, prema skromnim procjenama, 12.000 ljudi.
Da se NAJEŽIŠ!
hajmo ga onda ekshumirati
Nema potrebe opet ga iskopavati.
Ovo je odobreno od onoga ko je tada bio na vlasti (a i sada je) + IVZ, i uz toliki broj ljudi na sahrani nema smisla.
Samo se pitam kada one majke, sestre, supruge...odu na Kovače svojim šehidima...šta li one misle o tome da jedan Caco leži pored tih junaka.
Meni je to takav apsurd da je to nevjerovatno.
Vjerovatno je samo do mene.
uglavnomja

#325 Re: SLUČAJ: "Sarajevski Kazani smrti"

Post by uglavnomja »

Naslovnica wrote: Meni je to takav apsurd da je to nevjerovatno.
Vjerovatno je samo do mene.
+1 :|
Locked