SLUČAJ: "Sarajevski Kazani smrti"

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Locked
mark II

#101 Re: SLUČAJ: "Sarajevski Kazani smrti"

Post by mark II »

shalaedin wrote:
mark II wrote:DOKAZ !!! Dokaz za ovo što tvrdiš ??? :-x Upravo ovako to rade i ovi četnički mediji i kojekakve organizacije, po principu rekla - kazala! Tako smo isto 'bacali srpsku decu lavovima', vješali srbe po Vilsonovom', 'na stadionu Koševo držali srbe u konc - logoru' i slična sranja. Jel' i ovo s Lavom iz sabranih djela Riste Đoge?
Ovo ja nisam napisao, ovo dokaz i ta priča, ja ne znam kako si me quotirao ovdje shalaedin - ovo je dio posta na koji sam ja odgovorio, a ti si izbrisao moj odgovor i ostavio tuđi post. Prvo, za zločine treba odgovarati svako, Drugo, ti želiš špekulacijama dati snagu dokazanih zločina i na osnovu toga u fol nismo mi nekakvi "čisti", Marija djevica, i šta sve ne.... Caco je ubijen za svoje zločine, šta hoćeš više??? Da ga ubiju još dva tri puta? Neće odgovarati svi za svoje zločine, četnici su nagrađeni a žrtva kažnjena, njihov projekt i dalje živi i ostaće da živi, sada se radi na relativizaciji zločina, ovako kako ti to lijepo postaš. Itekako izjednačavaš i to na dan Armije, što će reći da si u njamanju ruku neobazriv, a po svoj prilici zlonamjeran. Siguran sam da će svi iz Armije odgovarati i za najsitnije nedjelo, kao što sam siguran da će se tim najsitnijim nedjelima pridavati veličina i razmjera genocida, to pored naših nedemokratskih medija jedino možemo očekivati - jer se svi ponašaju kao da opsade nije bilo, kao da niko nije vidio onu poubijanu i posnajperisanu djecu - jer, zaboga, Cacini zločini, kojih je bilo, ali su još uvijek razmjerom u domenu špekulacije, su ti sa kojima se mi moramo suočiti - ono kao pričati i razumijeti da je "svugdje manje više bilo zločina" - tvoje riječi doslovce; a istovremeno ne spominješ da je Caco ubijen zbog svojih zločina (dakle odmah se Armija suočila sa njima; Armija koja u tim godinama nije bila prava Armija nego grupe ishavijećenih branitelja koji su svojim tijelima zaustavili kidisanje prave organizirane ubilačke mašinerije koja je za cilj imala ubiti sve u gradu). Kad ti pričaš to je kao da su se Rusi i Amerikanci potukli - a ne ona zapjenjena zločinačka marva na haubicama oko grada, i ona raja u farmerkama i sa papovkama što svako malo ostane bez ruke i noge. I ti meni "ne brini" ima "ko da brine". Ko? Dodik? Tihić? Ma daj, molim te. Sram svakoga iz Sarajeva ko nešto kaže na Armiju - ne Cacu i njemu slične - nego na one koji su odbranili ovo što je još ostalo.
Liska

#102 Re: SLUČAJ: "Sarajevski Kazani smrti"

Post by Liska »

VjecitiStudent wrote:
Liska wrote:Znam da nije, ali jesu li za to krivi vojnici ili oni koji su ih vodili ili isplanirali takav suludi zadatak? Koja je logika na takav zadatak dovesti ljude iz Mostara koji su tada prvi i zadnji put vidjeli Igman? Ni SAS-ovci ne bi prosli neprimjeceno i bez zrtava.
Sto se tice Cace, prema knjizi Sefera Halilovica njegov jedini problem je bio sto se smatralo da Caco zeli preuzeti vlast u gradu. Nitko se nije puno obazirao na Cacine zlocine dok nije ubio sina od Hebiba. Tek tada svi shvacaju Cacinu zlocinacku prirodu. Medjutim, mene buni ona dzenaza koja je do Alijine bila najveca u Sarajevu i buni me lokacija njegovog mezara. To je harem namijenjen herojima i najistaknutijim borcima Armije BiH. Zakljucak izvedite sami!
Slozismo se u svemu, osim oko opisa harema Kovaci, svega gore ima, nije Caco usamljen primjer.
Slazemo se mi i za Kovace, ja sam malo iskarikirao sliku. Harem je namijenjen za heroje i najistaknutije borce, samo je druga stvar sto ih ti ne vidis gore. To je i tvoja i moja greska, netko drugi ih vidi i nije ih dzaba pokopao na Kovace.
shalaedin

#103 Re: SLUČAJ: "Sarajevski Kazani smrti"

Post by shalaedin »

mark II wrote:
shalaedin wrote:
mark II wrote:DOKAZ !!! Dokaz za ovo što tvrdiš ??? :-x Upravo ovako to rade i ovi četnički mediji i kojekakve organizacije, po principu rekla - kazala! Tako smo isto 'bacali srpsku decu lavovima', vješali srbe po Vilsonovom', 'na stadionu Koševo držali srbe u konc - logoru' i slična sranja. Jel' i ovo s Lavom iz sabranih djela Riste Đoge?
Ovo ja nisam napisao, ovo dokaz i ta priča, ja ne znam kako si me quotirao ovdje shalaedin - ovo je dio posta na koji sam ja odgovorio, a ti si izbrisao moj odgovor i ostavio tuđi post. Prvo, za zločine treba odgovarati svako, Drugo, ti želiš špekulacijama dati snagu dokazanih zločina i na osnovu toga u fol nismo mi nekakvi "čisti", Marija djevica, i šta sve ne.... Caco je ubijen za svoje zločine, šta hoćeš više??? Da ga ubiju još dva tri puta? Neće odgovarati svi za svoje zločine, četnici su nagrađeni a žrtva kažnjena, njihov projekt i dalje živi i ostaće da živi, sada se radi na relativizaciji zločina, ovako kako ti to lijepo postaš. Itekako izjednačavaš i to na dan Armije, što će reći da si u njamanju ruku neobazriv, a po svoj prilici zlonamjeran. Siguran sam da će svi iz Armije odgovarati i za najsitnije nedjelo, kao što sam siguran da će se tim najsitnijim nedjelima pridavati veličina i razmjera genocida, to pored naših nedemokratskih medija jedino možemo očekivati - jer se svi ponašaju kao da opsade nije bilo, kao da niko nije vidio onu poubijanu i posnajperisanu djecu - jer, zaboga, Cacini zločini, kojih je bilo, ali su još uvijek razmjerom u domenu špekulacije, su ti sa kojima se mi moramo suočiti - ono kao pričati i razumijeti da je "svugdje manje više bilo zločina" - tvoje riječi doslovce; a istovremeno ne spominješ da je Caco ubijen zbog svojih zločina (dakle odmah se Armija suočila sa njima; Armija koja u tim godinama nije bila prava Armija nego grupe ishavijećenih branitelja koji su svojim tijelima zaustavili kidisanje prave organizirane ubilačke mašinerije koja je za cilj imala ubiti sve u gradu). Kad ti pričaš to je kao da su se Rusi i Amerikanci potukli - a ne ona zapjenjena zločinačka marva na haubicama oko grada, i ona raja u farmerkama i sa papovkama što svako malo ostane bez ruke i noge. I ti meni "ne brini" ima "ko da brine". Ko? Dodik? Tihić? Ma daj, molim te. Sram svakoga iz Sarajeva ko nešto kaže na Armiju - ne Cacu i njemu slične - nego na one koji su odbranili ovo što je još ostalo.
Nista brisao nisam ... mislim da si ti napravio gresku kada si ti citirao mene... ja sam samo citirao tebe ponovo i na proslom postu isti je problem bio sa citatima.
shalaedin

#104 Re: SLUČAJ: "Sarajevski Kazani smrti"

Post by shalaedin »

Jeli mozda onaj snimak sa pocetka teme domen spekulacije ? Marks pogledaj ga, pa reci jel to spekulacija.
vjesticanametli

#105 Re: SLUČAJ: "Sarajevski Kazani smrti"

Post by vjesticanametli »

kockica_kockica wrote:moj komsija vrata do vrata odveden je jos neke tamo davne 1992/1993 kad je sami rat poceo... nikad njegovo tijelo niko nije nasao... a trazili su ga na razne nacine.... navodno je bio cetnik... ne znam... osim sto je imao ime Vojo i imao brdo hrane u stanu koju je TO (teritorijalna odbrana tadasnja) tako strucno iznijela iz stana i onda rekla: e sad radite sa stanom sta hocete, nekog grijeha bas i nije napravio... barem ne nama komsijama s kojima je tih pola godine dijelio tu svoju hranu i dao sporet na drva koji je stajao u smetljarniku zgrade jer ga je htio voziti na vikendicu pa nije jer se zaratilo, kako je bilo jako puno male djece u zgradi onda je stavio sporet na hodnik zgrade da se svi mogu s njim koristiti... vrlo cetnicki :shock:

uvijek se zapitam sta se desilo sa tijelom onog mrtvog covjeka ispod mosta na Alipasinom polju... koji je danima lezao i niko ga nije htio maknuti... bilo je ljeto to se dobro sjecam a tijelo je doplutalo i zaglavilo tacno pored mosta....
gledala sam kad su tijelo odnijeli..............ali ne znam ko
mark II

#106 Re: SLUČAJ: "Sarajevski Kazani smrti"

Post by mark II »

Sta mislis da li bi Caco isto tako pravedno bio roknut i da nije pobio vojnike Armije i policije onog nesretnog dana?[/quote]

To je špekulacija - šta ja mislim je irelevantno, šta se dogodilo je relevantno. Velim, svako ko je činio zločine neka odgovara, on je dobio što je zaslužio. Svako ko govori u stilu "manje više" - dakle svjesno laže i relativizira - puše u jedra manijacima koji su bili na haubicama oko Sarajeva. Samo to velim, ništa više.
shalaedin

#107 Re: SLUČAJ: "Sarajevski Kazani smrti"

Post by shalaedin »

Poštujem časne ljude i vojnike, poštujem našu borbu samo ne želim da mi izgradimo mit o tome da mi nismo ni mrava zgazili, a pojedinci su među nama ubijali ljude i to zataškavali. Nijednom nisam rekao da je to bila politika drzave i njenog rukovodstva vec pojedinaca. I u tome je golema razlika. Naravno da mrzim srpsku propagandu i srspku ratnu masineriju koja je gruhala po Sarajevu i ubijala nevin narod. Međutim pravim paralelu između naših zločinaca i njihovih jer razlike nema, jedan je naš drugi je njihov. Zločin je zločin.

Nepravda je nerpavda, samo količina nepravde koju smo mi Bošnjaci posijali drugima je puno manja nego oni što su je posijali nama. Ne želim da šutim o njoj, ma čija god bila. O Četama i Ustašama znamo sve, ali o našim nitkovima malo...
mark II

#108 Re: SLUČAJ: "Sarajevski Kazani smrti"

Post by mark II »

shalaedin wrote:Jeli mozda onaj snimak sa pocetka teme domen spekulacije ? Marks pogledaj ga, pa reci jel to spekulacija.
Špekulacije je sve što ti radiš nakon toga - "manje više", što bi ti rekao. Ratna nedjela su počinili i neki pripadnici Armije - ovaj kome si se ti naklatio na kosti, između ostalog mafijaš i bandit, ukinut je sa dunjaluka (predlažem da ga iskopaš, i demokratski ponovo strijeljaš). Sve tvoje tvrdnje da su svi "manje više činili zločine" su zlonamjerne, lažne i pogrešno postavljene - jer relativiziraju tako tešku kategoriju kakav je genocid, opsada, sistematsko teroriziranje i ubijanje građana Sarajeva naspram ekscesa kakve je počinio prebijeni, izgazani i upucani Caco. Općenito se izražavati u poređenju mrtvog mafijaša i zadriglih neljudskih spodoba oko grada, koje su raskomadale oko 12000 naših sugrađana, u najmanju ruku je sljepilo, no bit će da se iza toga krije zla namjera.
VjecitiStudent

#109 Re: SLUČAJ: "Sarajevski Kazani smrti"

Post by VjecitiStudent »

mark II wrote:
Sta mislis da li bi Caco isto tako pravedno bio roknut i da nije pobio vojnike Armije i policije onog nesretnog dana?

To je špekulacija - šta ja mislim je irelevantno, šta se dogodilo je relevantno. Velim, svako ko je činio zločine neka odgovara, on je dobio što je zaslužio. Svako ko govori u stilu "manje više" - dakle svjesno laže i relativizira - puše u jedra manijacima koji su bili na haubicama oko Sarajeva. Samo to velim, ništa više.
Naravno, porediti samu opsadu i Cacu unutar opsade uopste nije moguce. Medjutim, Cacin zlocin nazalost nikada nije bio adekvatno osudjen unutar samog opsjednutog grada.
U jedra topdzija su puhali mnogi. Najprije zapuhali oni koji Cacu nisu zaustavili na vrijeme, jer price su, prije no sto se desila famozna akcija, kruzile po gradu cijelu godinu, zatim oni koji sve upetljane nisu pravedno osudili i na kraju oni koji su Caci priredili onakvu dzenazu.
Banksy

#110 Re: SLUČAJ: "Sarajevski Kazani smrti"

Post by Banksy »

VjecitiStudent wrote: Tokacin NGO je sve zrtve, i civilne i vojne uredno prebrojao, medjutim, te cifre NIJEDNOJ strani ne odgovaraju.
Tokači ne vjerujem da mi kaže da je mlijeko bijelo.
Tokom rata, postavljen od SDA, bio je šef Državne komisije za prikupljanje podataka o ratnim zločinima u BiH, gdje je za 'naše' potrebe pumpao brojeve i dodavao nule. Lagao i sam kreirao te preuveličane cifre.
... da bi danas, za neke druge nalogodavce, ponovo manipulisao tim brojevima.

Najveći problem danas, kad su Kazani u pitanju, je što niko od onih koji su ta djela počinili danas nije u zatvoru. Nekima od optuženih nisu mogli dokazati krivicu, za neke nije bilo odovoljno dokaza za pokretanje postupka, a neki su proglašeni neuračunljivim.
Kosa mi se diže na glavi kad pomislim da neki od onih koji su činili te zločine i danas slobodno hodaju sarajevskim ulicama.

http://www.ex-yupress.com/dani/dani24.html

http://www.bhdani.com/arhiva/200/t20010.shtml
shalaedin

#111 Re: SLUČAJ: "Sarajevski Kazani smrti"

Post by shalaedin »

mark II wrote:
shalaedin wrote:Jeli mozda onaj snimak sa pocetka teme domen spekulacije ? Marks pogledaj ga, pa reci jel to spekulacija.
Špekulacije je sve što ti radiš nakon toga - "manje više", što bi ti rekao. Ratna nedjela su počinili i neki pripadnici Armije - ovaj kome si se ti naklatio na kosti, između ostalog mafijaš i bandit, ukinut je sa dunjaluka (predlažem da ga iskopaš, i demokratski ponovo strijeljaš). Sve tvoje tvrdnje da su svi "manje više činili zločine" su zlonamjerne, lažne i pogrešno postavljene - jer relativiziraju tako tešku kategoriju kakav je genocid, opsada, sistematsko teroriziranje i ubijanje građana Sarajeva naspram ekscesa kakve je počinio prebijeni, izgazani i upucani Caco. Općenito se izražavati u poređenju mrtvog mafijaša i zadriglih neljudskih spodoba oko grada, koje su raskomadale oko 12000 naših sugrađana, u najmanju ruku je sljepilo, no bit će da se iza toga krije zla namjera.
Moja namjera nije da izjednacim genocid i zločin pojedinaca i četnike sa našom vojskom. To što ti pričaš kao da je ovaj zločin špekulacija to je druga stvar. Taj mafijaš sam nije mogao pobiti desetine ljudi, sutnja o tome ce samo zločincima pomoći.
mark II

#112 Re: SLUČAJ: "Sarajevski Kazani smrti"

Post by mark II »

shalaedin wrote:Poštujem časne ljude i vojnike, poštujem našu borbu samo ne želim da mi izgradimo mit o tome da mi nismo ni mrava zgazili, a pojedinci su među nama ubijali ljude i to zataškavali. Nijednom nisam rekao da je to bila politika drzave i njenog rukovodstva vec pojedinaca. I u tome je golema razlika. Naravno da mrzim srpsku propagandu i srspku ratnu masineriju koja je gruhala po Sarajevu i ubijala nevin narod. Međutim pravim paralelu između naših zločinaca i njihovih jer razlike nema, jedan je naš drugi je njihov. Zločin je zločin.

Nepravda je nerpavda, samo količina nepravde koju smo mi Bošnjaci posijali drugima je puno manja nego oni što su je posijali nama. Ne želim da šutim o njoj, ma čija god bila. O Četama i Ustašama znamo sve, ali o našim nitkovima malo...
Ma ne poštuješ, ova se figura koristi za mnoštvo a ne za malo. Nema paralele između mafijaša i pljačkaša i zlotvora sa programom istrebljenja, koji vjeruju da ukidaju nečist i poturice. Jedni su mafijaši i psi rata; a drugi su fašisti, nacisti i dno ljudsko bivstvovanja. Zato razlika u količini - odatle insistiranje na etničkoj čistoti "boljeg nam dijela" države. Uzdravlje, "Sarajlijo". spominješ poštene u Armiji, kao da je ona u principu bila nečasna pa ti poštuješ neke poštene - pa moj deda je u Titinoj bio od Ruda, pa Krcun Penezić kod kojeg je on bio kurir - narodni heroj - svojom rukom je smačinjo četnike na njegove oči, pa partizani swu ioh za zločine po istočnoj Bosni rokali k'o zečeve, kome god se dokaže, na licu mjesta. Pa, hebote, ne znam je li Armija ikoga tako organizirano rokala, ali i pored toga partiđani su ti pozitivci, a ne tamo neki časni među njima - šta ti to više znači????? Pa cincaš žrtvi sve, a generaliztiraš ono što je agresor uradio. dobro te je, "Sarajlija".
VjecitiStudent

#113 Re: SLUČAJ: "Sarajevski Kazani smrti"

Post by VjecitiStudent »

Banksy wrote:
VjecitiStudent wrote: Tokacin NGO je sve zrtve, i civilne i vojne uredno prebrojao, medjutim, te cifre NIJEDNOJ strani ne odgovaraju.
Tokači ne vjerujem da mi kaže da je mlijeko bijelo.
Tokom rata, postavljen od SDA, bio je šef Državne komisije za prikupljanje podataka o ratnim zločinima u BiH, gdje je za 'naše' potrebe pumpao brojeve i dodavao nule. Lagao i sam kreirao te preuveličane cifre.
... da bi danas, za neke druge nalogodavce, ponovo manipulisao tim brojevima.
...
Nazalost, drugih cifara, nacinjenih prebrojavanjem konkretnih zrtvava sa imenima i prezimenima, nemamo. Sve dok se ne pojavi druga studija, ili dok neko na valjan nacin ne ospori listu IDC-a, ona ce biti jedini putokaz u ovoj oblasti.
mark II

#114 Re: SLUČAJ: "Sarajevski Kazani smrti"

Post by mark II »

shalaedin wrote:
mark II wrote:
Moja namjera nije da izjednacim genocid i zločin pojedinaca i četnike sa našom vojskom. To što ti pričaš kao da je ovaj zločin špekulacija to je druga stvar. Taj mafijaš sam nije mogao pobiti desetine ljudi, sutnja o tome ce samo zločincima pomoći.
Ama ko šuti - ti pričaš kao da je nešto dokazano i zna se ko je šta uradio, i sad neko nešto šuti i bla bla... Pa ubili su im zapovjednika, pa šta se skriva, pa frajer je ustrijeljen, mrtav, morte, kaput... Špekuliraš sa brojkama (desetinama), sa okolnostima, sa svim - kao da se ne zna ko je Caco; kao da frajer nije ubijen - a još uvijek je sve u domenu špekulacije, i ti hoćeš da povlačiš paralele između ustrijeljenog počinitelja zločina, i dželata koji s mirom spavaju nakon što su individualno poubijali više od Cace i svih njegovih fahmana, i to na dan Armije. Pa aferim, svaka čast jarane - samo ti fališ pa će nam krenuti na bolje, tvoju metodologiju kad usvojimo, sva će se istina znati... ali naopačke.
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#115 Re: SLUČAJ: "Sarajevski Kazani smrti"

Post by Chmoljo »

VjecitiStudent wrote: Naravno, porediti samu opsadu i Cacu unutar opsade uopste nije moguce. Medjutim, Cacin zlocin nazalost nikada nije bio adekvatno osudjen unutar samog opsjednutog grada.
U jedra topdzija su puhali mnogi. Najprije zapuhali oni koji Cacu nisu zaustavili na vrijeme, jer price su, prije no sto se desila famozna akcija, kruzile po gradu cijelu godinu, zatim oni koji sve upetljane nisu pravedno osudili i na kraju oni koji su Caci priredili onakvu dzenazu.
a i takvih će uvijek biti...

a to su isti oni koji (kako veliš "pušu jedra") ne priznaju Dragana Vikića kao organizatora otpora. :roll: ovdje će @in33sa reći da je to zato što je Hrvat, ali kome krvna zrnca nisu u prvom planu vidjeće da je to nešto sasvim drugo.

elem, zločini jesu činjeni, ali ne planski.

osim toga, ovdje se barata cifrom od preko 10.000 poginulih Sarajlija. šta ćemo sa onim koji su preživjeli? niko ne spominje terorisanje snajperima, selektivno gađanje (svjedok sam da je učiteljica Fatima Gunić poginula od jedne jedine granate, precizno ispaljene u vrijeme nastave - to da je bilo s namjerom sam ubjeđen, jer su po Alipašinu mnogo puta padale po jedna ili dvije granate na igrališta ili mjesta većih okupljanja), mrcvarenje bez hrane i vode...

@shaeledin rekao si da trebamo pomesti ispred svog praga. upravu si, trebamo. nama treba metla, ali "njima" bogami Caterpillar mašina. i nije čak ni to problem. prešlo bi se preko toga da ima namjere da se njihovi zločini sankcionišu. ali nema brate. sve je to što je već odrađeno bilo pod nekim pritiskom. ne žele pozatvarati svoje "heroje" koji su "herojski" ubijali kao na pokretnoj traci, ali žele suditi nama koji smo jedva razum sačuvali, i što nismo svoje bandite pobili. nepravda je to druže. i ako ima želje za iskrenim pomirenjem oni su ti koji trebaju ruku pružati. ne mi. a uvjeren sam da bi dosta Sarajlija tu iskrenu ruku i primilo.
Doda37

#116 Re: SLUČAJ: "Sarajevski Kazani smrti"

Post by Doda37 »

.
Last edited by Doda37 on 17/04/2009 23:06, edited 1 time in total.
mark II

#117 Re: SLUČAJ: "Sarajevski Kazani smrti"

Post by mark II »

VjecitiStudent wrote:
mark II wrote:
Sta mislis da li bi Caco isto tako pravedno bio roknut i da nije pobio vojnike Armije i policije onog nesretnog dana?

Naravno, porediti samu opsadu i Cacu unutar opsade uopste nije moguce. Medjutim, Cacin zlocin nazalost nikada nije bio adekvatno osudjen unutar samog opsjednutog grada.
Ja, i sva moja raja, osuđujemo Cacu. Kako da ga osudimo a da svi znaju - kako? Poslije jedne godine maltretiranja i Srba i nesrba - moj prijatelj, jako hrabar pripadnik Armije je maltretiran, pa što to ne osudite (evo osuđujemo, koga god je Caco maltretirao, osuđujemo) - pa je ubijen. Pa iznimka ne može biti osnov za pravilo. Pa Armija nije nastala da maltretira nikoga, nego da se odbranimo, a psi rata su u svakom ratu prisutni- ali to se nikako ne može porediti sa organiziranim zločinima učinjenim radi uništavanja cijelog jednog naroda, nema osnove za povlačenje paralela! Kazni Sarajlije što su pod opsadom imali pametnijeg posla nego da osuđuju strijeljanog Cacu, čuješ li se šta pričaš. Pa moja je baka, Srbijanka, tada psovala mamu svima u njenoj domaji i priželjkivala da im roknu jedno dvije - a ti bi da pored neosvečivanja, pored nepostojanja odmazde, stanovnici najduže opsjednutog grada budu osuđeni jer nisu osudili strijeljanog mafijaša i zločinca. Pa pokreni peticiju za kažnjavanje svih Sarajlija za koje se utvrdi da su u ratu bili u opsjednutom Sarajevu pa ih isljeđuj jednog po jednog da vidiš jesu li ga osudili... Ponekad pomislim da sam u zoni sumraka kad vidim neka razmišljanja. Čuj raja svaki dan gine ali su se trebali i toga sjetiti, to što je roknut nije dovoljno... :-)
shalaedin

#118 Re: SLUČAJ: "Sarajevski Kazani smrti"

Post by shalaedin »

mark II wrote:
shalaedin wrote:Poštujem časne ljude i vojnike, poštujem našu borbu samo ne želim da mi izgradimo mit o tome da mi nismo ni mrava zgazili, a pojedinci su među nama ubijali ljude i to zataškavali. Nijednom nisam rekao da je to bila politika drzave i njenog rukovodstva vec pojedinaca. I u tome je golema razlika. Naravno da mrzim srpsku propagandu i srspku ratnu masineriju koja je gruhala po Sarajevu i ubijala nevin narod. Međutim pravim paralelu između naših zločinaca i njihovih jer razlike nema, jedan je naš drugi je njihov. Zločin je zločin.

Ma ne poštuješ, ova se figura koristi za mnoštvo a ne za malo. Nema paralele između mafijaša i pljačkaša i zlotvora sa programom istrebljenja, koji vjeruju da ukidaju nečist i poturice. Jedni su mafijaši i psi rata; a drugi su fašisti, nacisti i dno ljudsko bivstvovanja. Zato razlika u količini - odatle insistiranje na etničkoj čistoti "boljeg nam dijela" države. Uzdravlje, "Sarajlijo". spominješ poštene u Armiji, kao da je ona u principu bila nečasna pa ti poštuješ neke poštene - pa moj deda je u Titinoj bio od Ruda, pa Krcun Penezić kod kojeg je on bio kurir - narodni heroj - svojom rukom je smačinjo četnike na njegove oči, pa partizani swu ioh za zločine po istočnoj Bosni rokali k'o zečeve, kome god se dokaže, na licu mjesta. Pa, hebote, ne znam je li Armija ikoga tako organizirano rokala, ali i pored toga partiđani su ti pozitivci, a ne tamo neki časni među njima - šta ti to više znači????? Pa cincaš žrtvi sve, a generaliztiraš ono što je agresor uradio. dobro te je, "Sarajlija".
Postupak Cace nije fasisticki cin ili nekoga drugog koji je pocinio zlocin iz mrznje? Sto je ubijao svoje saborce? Časni i pošteni na koje ja mislim nisu ni zločinci, nisu ni podrumaši, ni kriminalci, ni ratni profiteri koji su se na račun rata obogatili po sistemu NEKOM RAT NEKOM BRAT... Pričam o vojnicima koji su čuvali linije i slušali naredbe svojih nadređeni i nije im smetao ni saborac iako je bio Cile, Mile ili Ragib, koji su noseci pusku nosili nasu antifasisticku borbu i zivjeli i umrli za odbranu nase multikulturalnosi i multietnicnosti. Pričam o svima onima koji vrijede spomenuti kao oličenje jedne prave borbe kao što su Hakija Mršo, Safet Zajko, Izet Nanič,Safet Hadzić,Enveru Šehoviću i drugim.

Sigurno nepričam o ovim koji ovako provode dane dok njihovi saborci ginu po planinama.

shalaedin

#119 Re: SLUČAJ: "Sarajevski Kazani smrti"

Post by shalaedin »

Chmoljo wrote:
VjecitiStudent wrote: Naravno, porediti samu opsadu i Cacu unutar opsade uopste nije moguce. Medjutim, Cacin zlocin nazalost nikada nije bio adekvatno osudjen unutar samog opsjednutog grada.
a i takvih će uvijek biti...

a to su isti oni koji (kako veliš "pušu jedra") ne priznaju Dragana Vikića kao organizatora otpora. :roll: ovdje će @in33sa reći da je to zato što je Hrvat, ali kome krvna zrnca nisu u prvom planu vidjeće da je to nešto sasvim drugo.

elem, zločini jesu činjeni, ali ne planski.

osim toga, ovdje se barata cifrom od preko 10.000 poginulih Sarajlija. šta ćemo sa onim koji su preživjeli? niko ne spominje terorisanje snajperima, selektivno gađanje (svjedok sam da je učiteljica Fatima Gunić poginula od jedne jedine granate, precizno ispaljene u vrijeme nastave - to da je bilo s namjerom sam ubjeđen, jer su po Alipašinu mnogo puta padale po jedna ili dvije granate na igrališta ili mjesta većih okupljanja), mrcvarenje bez hrane i vode...

@shaeledin rekao si da trebamo pomesti ispred svog praga. upravu si, trebamo. nama treba metla, ali "njima" bogami Caterpillar mašina. i nije čak ni to problem. prešlo bi se preko toga da ima namjere da se njihovi zločini sankcionišu. ali nema brate. sve je to što je već odrađeno bilo pod nekim pritiskom. ne žele pozatvarati svoje "heroje" koji su "herojski" ubijali kao na pokretnoj traci, ali žele suditi nama koji smo jedva razum sačuvali, i što nismo svoje bandite pobili. nepravda je to druže. i ako ima želje za iskrenim pomirenjem oni su ti koji trebaju ruku pružati. ne mi. a uvjeren sam da bi dosta Sarajlija tu iskrenu ruku i primilo.
Ma oni nemaju heroja, mi ih imamo na pretek. I sam rekoh da nismo cinili planski zlocine, vec se ovo svodi na zlocine pojedinaca. Samo ih mi mozemo osloboditi propagande kojom ih obasipaju. Trenutno se njihove lazi namecu svima, zato saznanje o istini nece odmoci vec pomoci nama svima. Niko ne zeli nasu vojsku poistovijetiti sa jednom zlocinackom vojskom koja je palila i zarila Bosnu i koja ju je po nalogu BG-a zeljela podijeliti. Mi smo se branili. Samo naglasavam da nacin odbrane nije to sto ce pojedinci medju nama otici i pobiti svoje nevine komsije samo zato sto su razlicite vjere.

Sto se tice ruke pomirenja, normalno je da ce Sarajlije prihvatiti ruku pomirenja jer mi znamo cijeniti zivot i rahatluk i necijenimo ljude po imenu koje nose vec po njihovim dijelima. Istina tijera neistine zato mi moramo da je branimo kao i pravdu.
mark II

#120 Re: SLUČAJ: "Sarajevski Kazani smrti"

Post by mark II »

shalaedin wrote:
mark II wrote:

Postupak Cace nije fasisticki cin ili nekoga drugog koji je pocinio zlocin iz mrznje? Sto je ubijao svoje saborce? Časni i pošteni na koje ja mislim nisu ni zločinci, nisu ni podrumaši, ni kriminalci, ni ratni profiteri koji su se na račun rata obogatili po sistemu NEKOM RAT NEKOM BRAT... Pričam o vojnicima koji su čuvali linije i slušali naredbe svojih nadređeni i nije im smetao ni saborac iako je bio Cile, Mile ili Ragib, koji su noseci pusku nosili nasu antifasisticku borbu i zivjeli i umrli za odbranu nase multikulturalnosi i multietnicnosti. Pričam o svima onima koji vrijede spomenuti kao oličenje jedne prave borbe kao što su Hakija Mršo, Safet Zajko, Izet Nanič,Safet Hadzić,Enveru Šehoviću i drugim.

Sigurno nepričam o ovim koji ovako provode dane dok njihovi saborci ginu po planinama.

Ma dobro te je, prika, vjeruj mi da smo shvatili. Ne znam ja ko je to išao da umire za multikulturalnost, ja sam iz multikulturalne familije vazda bio i ostao, ali sam u rat išao zato što je to bilo ispravno (moji drugovi Hrvati i Srbi i danas misle isto što i tada, samo se u raji nakupio jed zbog svekolikog smeća), radi odbrane jednog nedužnog naroda kojem je neko dosudio nestanak i smrt - nema u borbi uzvišenih misli, nema u ratu cjepidlačenja, svašta se dešava. Možda sam ja bio jako mlad i idealista, možda nisam nagrabusio iza rata kao drugi (vani završio fax pa se sad smucam svugdje, malo domaja malo vani - ali ne živim vani permanentno; uskoro ću u voljenu domaju :thumbup: ), istinski prezirem one koji su se dograbali vlasti da bi raspucali i ovo malo Bosne što je ostalo, ali još više one koji tjeraju žrtvu da se suočava sa nečim sa čim ona nema problema, ti mi se istinski gade, jer nemaju savijesti. Imao sam ja jarana koji su bili podrumaši, koji su mi govorili da sam levat i da ću zaginuti, ali, prijatelju, jednom je granata u gradu doslovce glavu odsjekla, a meni, eto, ništa. Tako da bih te zamolio da nas poštediš "manje više" priče, jer ti ili ne znaš šta govoriš, ili si jako, jako zloban čovjek, koji se ismijava tragediji jednog cijelog naroda. suma sumarum - Caco je mrtav zbog zločina koje je činio, okolnosti i brojevi su špekulacije sve što kažeš je sa ciljem izjednačavanja i relativiziranja istinskih zločina; svako ko je činio zločine neka odgovara za ono što je činio. Pa i PC u cjelini, koja je planirala ukinuće jednog cijelog naroda, i to uspješno izvršila na "svojoj teritoriji". Nema osnova za komparaciju - jabuke i šljive su različita vrsta voćki.
shalaedin

#121 Re: SLUČAJ: "Sarajevski Kazani smrti"

Post by shalaedin »

mark II wrote:
VjecitiStudent wrote:
mark II wrote:

Ja, i sva moja raja, osuđujemo Cacu. Kako da ga osudimo a da svi znaju - kako? Poslije jedne godine maltretiranja i Srba i nesrba - moj prijatelj, jako hrabar pripadnik Armije je maltretiran, pa što to ne osudite (evo osuđujemo, koga god je Caco maltretirao, osuđujemo) - pa je ubijen. Pa iznimka ne može biti osnov za pravilo. Pa Armija nije nastala da maltretira nikoga, nego da se odbranimo, a psi rata su u svakom ratu prisutni- ali to se nikako ne može porediti sa organiziranim zločinima učinjenim radi uništavanja cijelog jednog naroda, nema osnove za povlačenje paralela! Kazni Sarajlije što su pod opsadom imali pametnijeg posla nego da osuđuju strijeljanog Cacu, čuješ li se šta pričaš. Pa moja je baka, Srbijanka, tada psovala mamu svima u njenoj domaji i priželjkivala da im roknu jedno dvije - a ti bi da pored neosvečivanja, pored nepostojanja odmazde, stanovnici najduže opsjednutog grada budu osuđeni jer nisu osudili strijeljanog mafijaša i zločinca. Pa pokreni peticiju za kažnjavanje svih Sarajlija za koje se utvrdi da su u ratu bili u opsjednutom Sarajevu pa ih isljeđuj jednog po jednog da vidiš jesu li ga osudili... Ponekad pomislim da sam u zoni sumraka kad vidim neka razmišljanja. Čuj raja svaki dan gine ali su se trebali i toga sjetiti, to što je roknut nije dovoljno... :-)
To sto je roknut budi siguran nije radi pravde za Kazane, vec zbog ubistva 18-momaka koji su po naredjenju Mup-a došli da ga uhapse i zato sto je grad bio podijelio na dva dijela .
mark II

#122 Re: SLUČAJ: "Sarajevski Kazani smrti"

Post by mark II »

Bezuvjetna ruka pomirenja zločincu, koji te je do jučer ubijao samo je novi povod njemu da to nastavi. Kad, kao Nijemci, priznaju svoje zločine, istinske dokumentovane zločine, koji su okarakterizirani kao genocid, teroriziranje civila, masovni pokolji, snajperisanje civila itd. od strane relevantnih međunarodnih institucija, tada pomirenje bez zaborava (kao Jevreji). Kako se pomiriti sa ubojicom djece i onima koji ta ubistva podržavaju jer misle da trijebe nižu rasu - poturice? Ne vjerujem ja više da je naš narod tako naivan, nema nikoga da ga nijhe opeklo - jal' smrt, jal progonstvo, jal' ranjavanje. Kome oprostiti, nekome ko relativizira Srebrenicu pričom da je tamo bio neki Caco, da su i "oni činili zločine". Još je Tacit rekao da je nepravedni mir gori od rata, i da narod koji pristaje na nepravdu ne zaslužuje da postoji - stari latini za sve imaju izreku. Otiđi u Srebrenicu i sve im ovo ispričaj, onim majkama mrtve djece, muževa, braće - ja ih znam koliko hoćeš; imam druga nema tatu, amidžu, dajdžu, dedu, dva brata - sad živi u Sarajevu tu; njemu ti objasni da je to sve manje više isto, i da trebamo bezuvjetno oprostiti. Veze ti nemaš o ratu i zločinima prika. Odoh sad na "promenadu".
mark II

#123 Re: SLUČAJ: "Sarajevski Kazani smrti"

Post by mark II »

To sto je roknut budi siguran nije radi pravde za Kazane, vec zbog ubistva 18-momaka koji su po naredjenju Mup-a došli da ga uhapse i zato sto je grad bio podijelio na dva dijela .[/quote]

Pa ovo ti samo govori da je frajer bio mafijaš... Sam sebi u stomak skačeš - "manje više"... Haj' stvarno sad ćao.
darkpitar

#124 Re: SLUČAJ: "Sarajevski Kazani smrti"

Post by darkpitar »

amrica wrote:
shalaedin wrote:
nokia6170 wrote:zanima me da li je ijedan musliman-bosnjak stradao u Kazanima?
Nebih ti znao reći. Mada i takvo što bi bilo moguće.

Znam da je Caco odvodio i muslimane u svoj stab i trazio otkup, i prijetio da ce ih ubiti ako rodbina ne plati...

Pricala mi jedna majka koja nasla sina svezanog lisicama za radijator i morala je dati 5 milja da ga puste....
ma ne balavi....
mIRCerka
Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.

#125 Re: SLUČAJ: "Sarajevski Kazani smrti"

Post by mIRCerka »

krasan dijalog dp, fakat..
Locked