Sloboda vjerovanja

Rasprave o vjerskim temama.
Kwaheri

Post by Kwaheri »

KOGOD KADGOD wrote:
Bosanac sa dna kace wrote:@KGKG podug ti je elaborat, ima dosta toga tacno, mislim ipak da nase bule i bradonje da nisu bas takvi, ipak nasi su ljudi dosta dosta iskreniji!
"Nasi" ili bilo koje druge zemlje - cinjenica je da vanjski izgled nije kriterij i apsolutni pokazivac IMANA (vjerovanja).
Covjek bi trebao biti ili lud, ili bas ne vjerovati Bogu i Njegovim rijecima, pa reci da je vanjski izgled ono sto je mjerilo imana. (posebno mi se svidja termin "apsolutno" - ) S druge strane, ukoliko neko, odluci da se identificira, nacinom odijevanja, zasto ga razuvjeravati da je u krivu... Stvarno su ljudi cudni...

KOGOD KADGOD wrote:Kod nas je jedino prednost to sto smo, htjeli ne htjeli, ipak pod uticajem naprednijih zemalja Evrope (a koja je sama pod uticajem ranijih islamskih civilizacija koje su joj donijele sve preduslove da "nastavi") - hvala Bogu, zato i kazem da smo u savrsenoj poziciji da budemo primjer pravog pokorenja Bozijim zakonima uravnotezenog sa napretkom covjecanstva opcenito.
Jel nam ovo najavljujes malo jacu aktivnost vase sekte? Allah vam dao iz Svoga dobra...
KOGOD KADGOD wrote:Takodje, kod nas je duhovna strana vjere (ma'rifet) dugo nudila ono sto je ostatku Evrope falilo - duhovna iskustva koja su ucvrscivala iskrenost i ljubav prema Stvoritelju - a Voljenom se ne biva neiskren i nevjeran...

Iskreno govoreci, najvise me brine to sto "novi val" vehabizma i kojekakvih "izama" skoro da potpuno unistise taj duhovni aspekt, svodeci pokorenje i vjeru Bogu na puka pravila o svakom aspektu zivota, na "harame" i "halale" (i sve klasifikacije izmedju) - tako da je zanesenost u sjecanju Uzvisenog, opijenost u osjecaju jedinstvenosti sa univerzumom i rigorozno "treniranje" nefsa (ega) dok se ne pokori Bogu i sam utone u Ljubav (i onda "krivica" polugolih koji pred nama marsiraju postaje bez ikakvog smisla i uticaja) - potpuno strani pojam za "muslimane "po knjizi" (haman svakoj osim Bozije)....
Znas, ma koliko mi bili glasni u kritiziranju vehabija, oni bar ne spore Kur'anu mutevatir predaju... Prezivjeli su Bosnjaci, i muslimani s ovih prostora puno toga, josh jedna sekta im samo fali... To sto mislite da cete imati plodno tlo, za sirenje necega sto nazivate "islamom" ... mislim, da ne kazem...zeznuli ste se... al to cete uvidjeti, vrlo brzo... ;) kad s nama pocnete stvarno zivjeti.
nemam ja nista protiv da imate tu neku svoju vrstu vjerovanja...mene ne smeta...ali to sto imate, to nije islam ;) Mozete krasti i posluziti se... Ali to sto propagirate islam nije... definirajte se, bice vam lakse... bar vas se nece u startu odbijati... ;)

A to o duhovnom aspektu...unistise i td. Mislim, s punim pravom, kazem: veze nemas ;) ...jer da imash, znala bi, koliko su muslimani, koji zive ovdje vezani za svoju duhovnost...

Razumijem tvoju frustraciju pokrivanjem, jer si jednom dozvolila da budes "rob" tuđeg misljenja, no, ni danas nisi mnogo odmakla (jer skoro da se mogu prepoznati "tuđe" rečenice - kad se drzis floskula o duhovnosti, ujedinjenju, ljubavi itd. ... samo se tutor promijenio.. i zato mi te zao... I zato ti zelim od Boga najbolje...
I ne ljutim se sto konstantno vrijeđaš, nas, muslimane iz BiH, pa i muslimane u svijetu... stvarno...samo mi te zao... sto ne vidish...
KOGOD KADGOD wrote:Ta otsutnost duhovnosti u nekim arapskim zemljama (u Maroku npr. je potpuno drugacije, slicnije BiH, na svoj nacin) i jeste uzrok neobuzdanosti ega i time - kao i svako ko ne zna kako drugacije da objasni svoje slabosti - krive druge, u ovom slucaju, zene - one su "krive" sto se oni ne znaju obuzdati i sto su "prazni" duhovno a ne "ucenjaci" koji su duhovnost "izbacili" iz vjere. .
Evo, samo se pogledaj... i prenesi na licni plan...za sve tvoje frustracije kriv je neko drugi...

KOGOD KADGOD wrote:Pokrili zene od glave do pete i opet (u Iranu, u S.Arabiji, Sudanu) prostitucija cvjeta, alkohol se moze naci svuda (naravno podzemno) - ljudi su ocajnicki zedni slobode da cak cine "haram" ne iz zelje nego i inata... Zalosno... )

Muskarci samo nabace burqu i sa zenom odu u "biznis" - ta "skrivenost" iz burqe se koristi i zloupotrebljava na razne nacine, cak, i kao "pokrivene zene" opasane eksplozivom prolaze slobodni.
Sve je ovo tacno, ili mozda josh gore... I sve to opet nema veze s islamom. Oni koji manipularaju uvijek ce naci nacin za to....
I reci, da opet tamo ne zive i cestiti muslimani, moze samo josh jedan manipulator...
KOGOD KADGOD wrote:U Afganistanu, kada su bjezali od Talibana pola "zena" izbjeglica su bili muskarci - dok se nisu Talibani shavizali pa poceli da postavljaju zene strazare da provjeravaju ispod burqe - a ovi opet pripreme svijezanj love pa strazarki u ruku i ona "ne vidi" ko je ispod...

Sloboda... Vise bosanskih muslimana klanjaju sabah (i klanjaju ikako) nego npr. zena u sred Mekke Mukarrame (svojim ocima vidjela)...
Izbjeglice..muskarci..se krili pod burkama...

E moja ti... Da sam samo mogla, sakrila bih ga u srce.. od zlih ljudi... a ne u burku...

A o zenama koje zive kraj vrata Kabe... stvarno si, nemam rijeci... Skona si kontroliranju tuđe duse... isto bi ih postrojila, kao i one vehabije...samo da mozesh... I kad si uspjela prebrojati koliko zena i ljudi tamo klanjaju?
KOGOD KADGOD wrote:Sloboda...

Sloboda da se svom Gospodaru obratim zato sto ja to zelim i volim a ne zato sto "moram" inace ce me neko, nista bolji od mene, zveknuti stapom preko ledja.
Sebi sloboda, da se obratis Gospodaru kad hoces, a zenama Mekke istu zamjerish...
KOGOD KADGOD wrote:A i sloboda da, ako ne vidim ljepotu i savrsenost svega stvorenog - da ne vjerujem u Boga, dok Ga ne vidim - a samo slobodan ce moci da spozna Boga i onda Ga vidi u svemu oko sebe i u sebi samome....
black

Post by black »

@zena :thumbup:
encian

Post by encian »

hm, hajde da ovo ne pravimo licnim.
Kwaheri

Post by Kwaheri »

encian wrote:hm, hajde da ovo ne pravimo licnim.
Bilo bi super. Samo je previse licnih "ja sam vidjela, ja sam svjedocila, ja sam se pokrila, ja sam se otkrila, ja sam bila to sto si ti, ja sam izucavala, ja sam klanjala, ja sam se udavala, plakala, molila, ostavljala, mislila, vjerovala, probala, mirisla, pjevala, slusala... "

:roll:

teorijska ravan...je bolja... :) slazem se :)
black

Post by black »

zena wrote:
Bilo bi super. Samo je previse licnih "ja sam vidjela, ja sam svjedocila, ja sam se pokrila, ja sam se otkrila, ja sam bila to sto si ti, ja sam izucavala, ja sam klanjala, ja sam se udavala, plakala, molila, ostavljala, mislila, vjerovala, probala, mirisla, pjevala, slusala... "

:roll:

teorijska ravan...je bolja... :) slazem se :)
bas tako..i nema ja ne znam..ja nisam sigurna..mozda ste u pravu..itd. vec ..sretni ste sto vam uopste prenosim svoje "osebujno" znanje.. 8-)
Latina
Location: I'd ratha' be hated 4 who I am, than loved 4 who I'm not.

Post by Latina »

...
Last edited by Latina on 31/01/2007 02:12, edited 1 time in total.
Kwaheri

Post by Kwaheri »

Latinica wrote:
zena wrote:
Bilo bi super. Samo je previse licnih "ja sam vidjela, ja sam svjedocila, ja sam se pokrila, ja sam se otkrila, ja sam bila to sto si ti, ja sam izucavala, ja sam klanjala, ja sam se udavala, plakala, molila, ostavljala, mislila, vjerovala, probala, mirisla, pjevala, slusala.
Ocigledno je pretjerano naivna pa je neke licne podatke podijelila s vama. Ovaj dio foruma je poput Predvorja Pakla zbog pojedinaca - sve sto napises u bilo kom trenutku moze biti citirano protiv tebe.

Dobro, a sta si ti ? Vjerujes, ili ne vjerujes, molis se ili ne, klanjas ili ne klanjas, jesi li se udavala ili ces se tek udati, jesi li ostavljala, vjerovala, probala, mirisala, pjevala, slusala ?

p.s. To me uopste ne zanima. Samo ti pokusavam docarati efekat tvojih komentara na druge osobe. Iako cisto sumnjam da ces iz ovoga izvuci bilo kakvu pouku ( mnogo je bolje napadati ( bez argumenata ) izokola uz obilje trotacki da se nikad tacno ne zna sta si to zaista htjela reci ).
Meni licno se moze prigovoriti i vise od ovoga... sto si navela...

Ja samo nisam naivna, kad su u pitanju manipulatori....oni svjesni toga da jesu... ili pak oni koji su nesvjesni, tj. oruđe u tuđim rukama...

U svakom slucaju, svi moji komentari su tu...uglavnom... iza nekih i danas stojim, iza nekih ne... :roll:

Tebi svako dobro, i radujem se kahvi, ukoliko nas pocastis svojim prisutvom... mozda izvucem neku pouku iz toga ;)

Svako dobro.
njonjica

Post by njonjica »

Latinica wrote:
zena wrote:
Bilo bi super. Samo je previse licnih "ja sam vidjela, ja sam svjedocila, ja sam se pokrila, ja sam se otkrila, ja sam bila to sto si ti, ja sam izucavala, ja sam klanjala, ja sam se udavala, plakala, molila, ostavljala, mislila, vjerovala, probala, mirisla, pjevala, slusala.
Ocigledno je pretjerano naivna pa je neke licne podatke podijelila s vama. Ovaj dio foruma je poput Predvorja Pakla zbog pojedinaca - sve sto napises u bilo kom trenutku moze biti citirano protiv tebe.

Dobro, a sta si ti ? Vjerujes, ili ne vjerujes, molis se ili ne, klanjas ili ne klanjas, jesi li se udavala ili ces se tek udati, jesi li ostavljala, vjerovala, probala, mirisala, pjevala, slusala ?

p.s. To me uopste ne zanima. Samo ti pokusavam docarati efekat tvojih komentara na druge osobe. Iako cisto sumnjam da ces iz ovoga izvuci bilo kakvu pouku ( mnogo je bolje napadati ( bez argumenata ) izokola uz obilje trotacki da se nikad tacno ne zna sta si to zaista htjela reci ).

@Latinice :kiss: , nemoj....
Pa zena je lijepo rekla da se raduje sto ce nas upoznati...i nabrojala sve tri...nekim svojim redosljedom....
Latina

Post by Latina »

...
Last edited by Latina on 31/01/2007 02:13, edited 2 times in total.
Kwaheri

Post by Kwaheri »

njonjica wrote:
Latinica wrote:
zena wrote: Bilo bi super. Samo je previse licnih "ja sam vidjela, ja sam svjedocila, ja sam se pokrila, ja sam se otkrila, ja sam bila to sto si ti, ja sam izucavala, ja sam klanjala, ja sam se udavala, plakala, molila, ostavljala, mislila, vjerovala, probala, mirisla, pjevala, slusala.

@Latinice :kiss: , nemoj....
Pa zena je lijepo rekla da se raduje sto ce nas upoznati...i nabrojala sve tri...nekim svojim redosljedom....
:) i bila sasvim ozbiljna... :)
Kwaheri

Post by Kwaheri »

Latinica wrote:
zena wrote:
Meni licno se moze prigovoriti i vise od ovoga... sto si navela...

Ja samo nisam naivna, kad su u pitanju manipulatori....oni svjesni toga da jesu... ili pak oni koji su nesvjesni, tj. oruđe u tuđim rukama...
Vidis, opet pises u rebusima. Hm, manipulacija je siroka tema i zahtijeva vise vremena nego sto ga trenutno imam mogucnosti provesti tu. Mozda neki drugi put.
U svakom slucaju, svi moji komentari su tu...uglavnom... iza nekih i danas stojim, iza nekih ne... :roll:

Tebi svako dobro, i radujem se kahvi, ukoliko nas pocastis svojim prisutvom... mozda izvucem neku pouku iz toga
U vezi s tim sam se vec izjasnila, a ko zna kome je zbog toga vise zao.

Ali vjerovatno je to za nesto dobro.
Svako dobro.
Hvala takodje.
Nisam bash sigurna koji dio je rebus... da imam vise mahana nego si ih navela... ili ovaj dio o manipulaciji?

Na hajr, u svakom slucaju... Kad budesh imala vremena.... ;) ako Bog da...
zezas me

Post by zezas me »

Ovdje je krivo Latinici i njonjici to sto je njihova strana (KGKG) kojoj su se bili prikonili do nogu potucena arguementacijom...

Pa se sad vade na neku humanost i gluparije...

"Zeni" svaka cast...Psihu sektasice KGKG je izanalizirala da nije mogla bolje...KGKG je tolko zapetljana u samu sebe da dolazi u kontradikcije sa samom sobom prije nego sto usta otvori ili prstom na tastaturi dugme dotakne...
Latina

Post by Latina »

...
Last edited by Latina on 31/01/2007 02:14, edited 1 time in total.
Latina

Post by Latina »

...
Last edited by Latina on 30/01/2007 16:54, edited 2 times in total.
KOGOD KADGOD

Post by KOGOD KADGOD »

Diwan wrote:Niko nikome ne moze zabraniti da vjeruje u sta god hoce, ali koliko je dobro za pojedinca odredena vrsta vjerovanja ili nevjerovanja, odnosno ne moze se reci da je svako vjerovanje ispravno, iako mu je data sloboda.
Onda u u okviru odredene vrste vjerovanja covjek takode moze da ima pogresan pristup i videnje, ili razumjevanje stvari.

Vehabizam za mene nije Islam, kao ni ove stvari koje se nastoje proturiti ovdje pod okriljem Islama.

Covjek sam za sebe ima pravo da bude u zabludi ali nema pravo da vodi druge u zabludu, niti da stvara smutnju jer Allah kaze da je smutnja gora od ubistva, i sigurno ce covjek odgovarati za svoja djela, a vec i odgovara.

Vecina stvari koje su postirane na forumu od strane ove osobe nisu postirane u cilju rasprave, sazanja, razmjene misljenja i sl, vec u cilju propagiranja ove zabludjele ideologije. Znaci teme su postirane samo radi promovisanja ove ideologije, kao i vlastitih bolesnih teznji za samoisticanjem, samopromoviranjem itd u kojem nam pisac hoce da kaze ' ha, vidite kako sam ja pametna i sta sve znam, a vi ste neznalice, zatucani, tradicionalisti itd itd'.

Najveca njena drskost, oholost i neznanje se ogleda u komentarisanju i ocjenjivanju licnosti Bozijeg poslanika Muhameda, mir i blagoslov Allahov na Njega. ko si ti bolan da mozes da komentarise i umanjujes znacaj Muhameda a.s.
Halo ba, jesi ti svjesna sta radis. Ko si ti da ba da nesto pricas i dali te je iko pozvao da ista kazes. Odraz kulture je da ako te niko nista ne pita da i ne govoris, a koliko vidim tebe niko nista nije pito ovdje o bilo cemu, vec si nasla potrebuse da ti kao nesto dersis i govoris. O kojem ti islamu onda pricas?!Umanji ti svoj vlastiti egoizam i neznanje, oholost i drskost,

Ova osoba dakle ne zeli da cuje sta drugi misle o necemu vec da drugi cuju sta ona misli i sta ima da kaze. Dakle sam start je los da bi se ova osoba mogla uzeti za ozbiljno, jer nedostaje osnova koja se sastoji od skromnosti, poniznosti, kulture i sl, a na sceni vidimo sasvim druge stvari, cak i jako ruzne.

I ova teme koja je postavljena nije postavljena radi saznavanja i razmjene misljenja, vec opet u subjektivne, vlastite svrhe, ovaj put kao vid 'zastite', da sa ovakvom, ne znam kako bih je nazvo, ajde recimo filozofsko-apstraktnim temom, od pojedinaca koji joj kao eto ne 'dozovoljavaju' da bude sta 'hoce' i da ima svoje 'misljenje'.

Mozes ti lutko da imas kakvo god misljenje ali nemoj da ga nameces drugima, i pogotovu da druge uvodis u zabunu i zabludu, i trazi oprost od Allaha, i uputu
Vrlo dobro znas da nije tako... Da je bas suprotno. Mozda te ovo oko 'ashure ucinilo ogorcenom do te mjere.

Nije lijepo, ti znas da prihvatam i shi'ije (tj. tvoju sektu) i sunnije, i sve vjernike koji su ISKRENI i koji ne pretjeruju ni u cemu.

Idealizovanje ljudi, UKLJUCUJUCI Poslanike i ehlul-Bejt je nepozeljno jer se od idealizovanja ljudi dolazi do idolopoklonstva - ko god je proucavao drevne hostorijske sekte i religije je upoznat sa tom cinjenicom da se pocne od idealizovanja nekog izuzetnog covjeka, pa se nakon stoljeca izvaja (ilijos za njegovog vremena) njegova bista ili statua, onako, samo radi sjecanja, pa prodju generacije i onda se tome pocnu pripisivati specijalne moci, ako se dotakne/poljubi i pozeli nesto dobice se, pa opet prodju generacije dok ga ne prozovu "bogom" uz jos hejbet ostalih slicno sacuvanih licnosti...

Naravno da je Uzviseni Bog obezbijedio kroz Posljednju Objavu da to te krajnosti ne dodje, ali se ipak idealizuju ljudi - sunnije idealizuju sve sahabe i sahabijje kao da su bili bezgrijesni, shi'ijje idealizuju ehlul-Bejt kao da su idealni i nepogrijesivi - dok je samo Uzviseni Bog Savrsen i bilo koje ljudsko bice, koliko god dobrodusno i koliko god se cuva od grijeha - ne moze ostati "bezgrijesno" - dovoljno je da na tren nemamo svijest o Bogu i da smo vec grijesni (ovisno o deredzi tj. stepenu imana tj. vjerovanja i jeqiina tj. ubjedjenja)...

Ovo me je narocito povrijedilo, ali opet ne drzim ni malo hatura, halalim, samo me je povrijedilo jer ako ja ne potsticem da se raspravlja - bilo sta sto napisem, prelazim preko uvreda i povreda, bas da bi ljudi RAZMISLJALI, da bi trazili da dokazu da nisam u pravu i mozda u procesu shvatili da jesam, ili mi dali neke argumente da shvatim da nisam -ne znam ko potstice onda.

Vecina stvari koje su postirane na forumu od strane ove osobe nisu postirane u cilju rasprave, sazanja, razmjene misljenja i sl, vec u cilju propagiranja ove zabludjele ideologije. Znaci teme su postirane samo radi promovisanja ove ideologije, kao i vlastitih bolesnih teznji za samoisticanjem, samopromoviranjem itd u kojem nam pisac hoce da kaze ' ha, vidite kako sam ja pametna i sta sve znam, a vi ste neznalice, zatucani, tradicionalisti itd itd'.

Koje "ideologije"? Da je Qur'an jedini vrijedan i autentican izvor vjerskih zakona i propisa dok je sve ostalo samo ili historija ili buducnost, i time nam pomaze da bolje shvatimo okolnosti pod kojima je Qur'an objavljen kao i cudesne ajete o stvarima koje ljudi tek pronalaze s naucne perspektive? Ta "ideologija"?

Ako je vidis kao to - ideologiju a ne cinjenicu - to je tvoje pravo kao i moje da vjerujem da samo tako gledajuci i shvatajuci Boziju Objavu mozemo postati, ponovo, JEDAN ummet - koji nece mrziti jedni druge radi stvari pocinjenih od strane ljudi koji su zivjeli prije 1400 godina i koji ocito nisu ni sanjali kako ce njihova gramzivost za vlascu i vodjstvom ticati na nadolazeca pokoljenja....

Sta su dobili hiljade mladih (i starih, kao i zena koje u privatnosti i same osjecaju bol Husejjina) sto su sebe izbicevali? Da li su oni mogli ISTA promjeniti? Nisu bili ni rodjeni niti barem pola stoljeca udaljeni od tog cina da bi nesto promjenili - zasto bi se osjecali krivim za nesto sto su pocinili silnici i hasije nekada davno? Gdje je vjera u sudbinu? Gdje je vjera u Pravednost Boziju i da ce oni koji su pocinili sto su pocinili, ne samo na Karbali, nego i mnoge druge strahote kroz stoljeca - od pokolja svakog zitelja Bagdada (djece, zena, muskaaca, starih - sve i jednog) od strane Mongola do raznih drugih strahota pocinjenih od strane covjeka nad covjekom do relativno skorih dana - SVI ce oni biti PRAVEDNO osudjeni od strane Uzvisenog i Pravednog Boga.

Zasto da se mrze pokoljenja kada i AKO vjeruju da je Bog Pravedan Sudac? To je iskusenje za sve nas, i jedino uze kojeg se trebamo drzati je Bozije uze - Njegove Objave u kojoj nam govori da se NE razjedinjujemo, da budemo blagi jedni prema drugima, da se pridrzavamo Njegovih zakona i propisa i da NJEMU PREPUSTIMO ono sto mi promjeniti ne mozemo....

Kad sam zapocela temu o slobodi, u stvari je samo prenesena sa druge teme gdje se pomenula i samo zato sam je i odvojila da se ne skrece sa originalne teme.

Ti nemas neku agendu? Ti ne zelis da tebe shvate i tvoje ubjedjenje, da sagledaju kriticki tvoje vjerovanje - da bi i sama utvrdila da si u pravu ili, dato dovoljno argumenata, da nisi?
Ti se ustrucavas i da iskazes svoje vjerovanje jer znas reakciju - pa sta?
Ako vjerujes to sto vjerujes i ako si SIGURNA da je to bolji i ispravniji stav - pretstavi ga svima i daj im priliku da se mozda sloze i budu "bolji" vjernici ili da se ne sloze - sto je njihovo pravo.
Ja te nisam osudjivala sto vjerujes to sto vjerujes, cijenim tvoju zelju da znas i hrabrost da promjenis misljenje koje je u tebe usadjivano, smatram da je to tvoj put prema Bozijem zadovoljstvu i prema Istini i da ces ga proci i dostici ono sto trazis ako si ISKRENA prema Bogu u tome sto trazis.

Ne ono sto neko drugi kaze da je ispravno nego ono sto Bog ZNA da je ispravno - meni je to cilj i nista drugo.
Najmanje mi je stalo do toga da neko misli (kako si rekla, samo tren) "vlastitih bolesnih teznji za samoisticanjem" i vec sta jos.
Sta bih ja mogucno "imala" od toga? Ako nista, vise sam dobila "po nosu" nego sto sam se "pokazala" kao neko sto bi da "istice" sebe - radije isticem svoj STAV - a to i jeste svrha FORUMA.

Ako nesto "sebe" i jesam ovdje "prostrla" to je sto sam naivno podijelila nekih svojih iskustava, svojih gresaka da ih drugi ne bi pravili, malo od svog osobnog puta kojim jos krocim, sta me je naucio zivot a sta obilno proucavanje raznih aspekata znanja - naivno, jer mi se to vratilo kao samar, dok drugi cuvaju bilo sta osobno "k'o guja noge" posto, nazalost, znaju da se ovdje okome na licnost umjesto na stav - ali licna iskustva i licna proucavanja i jesu uzrok tog stava i ako neko ne zna da razluci izmedju to dvoje - neka se okomljava na licnost - samo se grijesi i pokazuje svoj mentalitet, ali nije vazno - ima onih koji su shvatili i shvataju (iako se ne javljaju komentarima) o cemu govorim i zasto to govorim...

Da li je mozda to TO sto ti smeta kod mene - sto se ne ustezem da kazem sta mislim i vjerujem - makar cijeli svijet bio protiv - ako ZNAM da je put ujedinjenja ispravniji i put Qur'ana jedini PRAV kao strijela?

Eh... @Diwan...
Latina

Post by Latina »

...
Last edited by Latina on 30/01/2007 16:52, edited 2 times in total.
Kwaheri

Post by Kwaheri »

KOGOD KADGOD wrote:
Idealizovanje ljudi, UKLJUCUJUCI Poslanike i ehlul-Bejt je nepozeljno jer se od idealizovanja ljudi dolazi do idolopoklonstva - ko god je proucavao drevne hostorijske sekte i religije je upoznat sa tom cinjenicom da se pocne od idealizovanja nekog izuzetnog covjeka, pa se nakon stoljeca izvaja (ilijos za njegovog vremena) njegova bista ili statua, onako, samo radi sjecanja, pa prodju generacije i onda se tome pocnu pripisivati specijalne moci, ako se dotakne/poljubi i pozeli nesto dobice se, pa opet prodju generacije dok ga ne prozovu "bogom" uz jos hejbet ostalih slicno sacuvanih licnosti...

Naravno da je Uzviseni Bog obezbijedio kroz Posljednju Objavu da to te krajnosti ne dodje, ali se ipak idealizuju ljudi - sunnije idealizuju sve sahabe i sahabijje kao da su bili bezgrijesni, shi'ijje idealizuju ehlul-Bejt kao da su idealni i nepogrijesivi - dok je samo Uzviseni Bog Savrsen i bilo koje ljudsko bice, koliko god dobrodusno i koliko god se cuva od grijeha - ne moze ostati "bezgrijesno" - dovoljno je da na tren nemamo svijest o Bogu i da smo vec grijesni (ovisno o deredzi tj. stepenu imana tj. vjerovanja i jeqiina tj. ubjedjenja)...
Prvi dio u vezi s idolopoklonstvom je tacan... ali otkud ti to da muslimani idealizuju sahabije, do bezgresnosti? Koliko ja poznajem islam, nikad za ovo nisam cula... Ne tvrdim da znam puno toga, ali...na ovo josh nisam naisla...

KOGOD KADGOD wrote:Ovo me je narocito povrijedilo, ali opet ne drzim ni malo hatura, halalim, samo me je povrijedilo jer ako ja ne potsticem da se raspravlja - bilo sta sto napisem, prelazim preko uvreda i povreda, bas da bi ljudi RAZMISLJALI, da bi trazili da dokazu da nisam u pravu i mozda u procesu shvatili da jesam, ili mi dali neke argumente da shvatim da nisam -ne znam ko potstice onda.
na ovakvom razmisljanju, svaka cast... ;)

KOGOD KADGOD wrote:Koje "ideologije"? Da je Qur'an jedini vrijedan i autentican izvor vjerskih zakona i propisa dok je sve ostalo samo ili historija ili buducnost, i time nam pomaze da bolje shvatimo okolnosti pod kojima je Qur'an objavljen kao i cudesne ajete o stvarima koje ljudi tek pronalaze s naucne perspektive? Ta "ideologija"?
Moze li samo, da kazesh, o kojem Kur'anu riječ? To sam te vec pitala, ali odgovora ne bi...

Muslimani trebaju puno toga, između ostaloga i jednu dobru reviziju onoga sto se danas drzi serijatom i njegovim interpretacijama, i ranije sam o tome nesto pisala... ali da bismo mogli dalje razgovarati, o "ujedinjenju", valjda je red reci...da li je Kur'an o kojem ti govorish onaj, koji je mutewatir predajom prenesen nama ili onaj koji je oskrnavljen? Evo, cak da ne ulazimo u ulogu Poslanika a.s., kao nosioca Bozije objave...
KOGOD KADGOD wrote:Ako je vidis kao to - ideologiju a ne cinjenicu - to je tvoje pravo kao i moje da vjerujem da samo tako gledajuci i shvatajuci Boziju Objavu mozemo postati, ponovo, JEDAN ummet - koji nece mrziti jedni druge radi stvari pocinjenih od strane ljudi koji su zivjeli prije 1400 godina i koji ocito nisu ni sanjali kako ce njihova gramzivost za vlascu i vodjstvom ticati na nadolazeca pokoljenja....
Stala bih iza tebe, kad ovako govorish, i zivotom... bar mislim tako...
I tacno, tvoje je pravo da vjerujesh u sto god zelish... ili sto mislish da je istina... samo sto ima jedan mali problem. Ono sto jeste islam, neodvojivo je od cjelovite poruke Kur'ana... i opet se otvara pitanje, o kojem Kur'anu govorish?
KOGOD KADGOD wrote:Sta su dobili hiljade mladih (i starih, kao i zena koje u privatnosti i same osjecaju bol Husejjina) sto su sebe izbicevali? Da li su oni mogli ISTA promjeniti? Nisu bili ni rodjeni niti barem pola stoljeca udaljeni od tog cina da bi nesto promjenili - zasto bi se osjecali krivim za nesto sto su pocinili silnici i hasije nekada davno? Gdje je vjera u sudbinu? Gdje je vjera u Pravednost Boziju i da ce oni koji su pocinili sto su pocinili, ne samo na Karbali, nego i mnoge druge strahote kroz stoljeca - od pokolja svakog zitelja Bagdada (djece, zena, muskaaca, starih - sve i jednog) od strane Mongola do raznih drugih strahota pocinjenih od strane covjeka nad covjekom do relativno skorih dana - SVI ce oni biti PRAVEDNO osudjeni od strane Uzvisenog i Pravednog Boga.

Zasto da se mrze pokoljenja kada i AKO vjeruju da je Bog Pravedan Sudac? To je iskusenje za sve nas, i jedino uze kojeg se trebamo drzati je Bozije uze - Njegove Objave u kojoj nam govori da se NE razjedinjujemo, da budemo blagi jedni prema drugima, da se pridrzavamo Njegovih zakona i propisa i da NJEMU PREPUSTIMO ono sto mi promjeniti ne mozemo....
Lijepo receno.
KOGOD KADGOD wrote:Kad sam zapocela temu o slobodi, u stvari je samo prenesena sa druge teme gdje se pomenula i samo zato sam je i odvojila da se ne skrece sa originalne teme.

Ti nemas neku agendu? Ti ne zelis da tebe shvate i tvoje ubjedjenje, da sagledaju kriticki tvoje vjerovanje - da bi i sama utvrdila da si u pravu ili, dato dovoljno argumenata, da nisi?
Ti se ustrucavas i da iskazes svoje vjerovanje jer znas reakciju - pa sta?
Ako vjerujes to sto vjerujes i ako si SIGURNA da je to bolji i ispravniji stav - pretstavi ga svima i daj im priliku da se mozda sloze i budu "bolji" vjernici ili da se ne sloze - sto je njihovo pravo.
Ja te nisam osudjivala sto vjerujes to sto vjerujes, cijenim tvoju zelju da znas i hrabrost da promjenis misljenje koje je u tebe usadjivano, smatram da je to tvoj put prema Bozijem zadovoljstvu i prema Istini i da ces ga proci i dostici ono sto trazis ako si ISKRENA prema Bogu u tome sto trazis.

Opet :), s dodatkom jedne sitnice... na nekoliko mjesta ti se "omaklo", da ipak osuđujesh, vecinu onoga sto su drugi iznosili...od vrijeđanja nasih alima, prevodioca, uleme, pokrivenih zena... kad vec govorimo o slobodama...
KOGOD KADGOD wrote:Ne ono sto neko drugi kaze da je ispravno nego ono sto Bog ZNA da je ispravno - meni je to cilj i nista drugo.
Hvale vrijedno, ali nejasno mi... s tim kako si nas nazvala "duducima" nije ni cudo...da ne razumijem.
Samo mi reci, evo primjera radi, ko te naucio da "citash" nacin na koji se obavlja namaz prema tvom viđenju i objasnjenju ovdje...sama si to nasla, ili je prepisan sa site dzemata Tuscon?

KOGOD KADGOD wrote:Najmanje mi je stalo do toga da neko misli (kako si rekla, samo tren) "vlastitih bolesnih teznji za samoisticanjem" i vec sta jos.
Sta bih ja mogucno "imala" od toga? Ako nista, vise sam dobila "po nosu" nego sto sam se "pokazala" kao neko sto bi da "istice" sebe - radije isticem svoj STAV - a to i jeste svrha FORUMA.
Hrabro, nema sta. I opet, podrzala bih te , kao i na pocetku...svakome treba biti dopusteno da iznese stav, s tim da i taj neko mora biti spreman, da se drugi ne sloze s njim...

KOGOD KADGOD wrote:Ako nesto "sebe" i jesam ovdje "prostrla" to je sto sam naivno podijelila nekih svojih iskustava, svojih gresaka da ih drugi ne bi pravili, malo od svog osobnog puta kojim jos krocim, sta me je naucio zivot a sta obilno proucavanje raznih aspekata znanja - naivno, jer mi se to vratilo kao samar, dok drugi cuvaju bilo sta osobno "k'o guja noge" posto, nazalost, znaju da se ovdje okome na licnost umjesto na stav - ali licna iskustva i licna proucavanja i jesu uzrok tog stava i ako neko ne zna da razluci izmedju to dvoje - neka se okomljava na licnost - samo se grijesi i pokazuje svoj mentalitet, ali nije vazno - ima onih koji su shvatili i shvataju (iako se ne javljaju komentarima) o cemu govorim i zasto to govorim...
Nema potrebe za izigravanjem "zrtve"... Ili si bas stvarno tako naivna?... kad bolje razmislim...iz pisanja o tvom zivotu... Mozda se ipak grijesim o nekoga bash naivnog...
Na forumu kad prepoznam nekoga "takvog", o koga su se ljudi ogrijesili...nastojim, da ga ne povrijedim... A s druge strane, opet, ne cinish se takvom...vec prilicno samosvjesnom osobom. S mnogo tvog pisanja bih se slozila, jer su to univerzalne vrijednosti koje bastine svi muslimani...ali sa "skrnavljenjem" Kur'ana, i omalovazavanjem Poslanicke tradicije... ne mogu...
KOGOD KADGOD wrote:Da li je mozda to TO sto ti smeta kod mene - sto se ne ustezem da kazem sta mislim i vjerujem - makar cijeli svijet bio protiv - ako ZNAM da je put ujedinjenja ispravniji i put Qur'ana jedini PRAV kao strijela?
Ovo potpisujem. ;)

Svako dobro.
KOGOD KADGOD

Post by KOGOD KADGOD »

zena wrote:
KOGOD KADGOD wrote:
Bosanac sa dna kace wrote:@KGKG podug ti je elaborat, ima dosta toga tacno, mislim ipak da nase bule i bradonje da nisu bas takvi, ipak nasi su ljudi dosta dosta iskreniji!
"Nasi" ili bilo koje druge zemlje - cinjenica je da vanjski izgled nije kriterij i apsolutni pokazivac IMANA (vjerovanja).
Covjek bi trebao biti ili lud, ili bas ne vjerovati Bogu i Njegovim rijecima, pa reci da je vanjski izgled ono sto je mjerilo imana. (posebno mi se svidja termin "apsolutno" - ) S druge strane, ukoliko neko, odluci da se identificira, nacinom odijevanja, zasto ga razuvjeravati da je u krivu... Stvarno su ljudi cudni...

KOGOD KADGOD wrote:Kod nas je jedino prednost to sto smo, htjeli ne htjeli, ipak pod uticajem naprednijih zemalja Evrope (a koja je sama pod uticajem ranijih islamskih civilizacija koje su joj donijele sve preduslove da "nastavi") - hvala Bogu, zato i kazem da smo u savrsenoj poziciji da budemo primjer pravog pokorenja Bozijim zakonima uravnotezenog sa napretkom covjecanstva opcenito.
Jel nam ovo najavljujes malo jacu aktivnost vase sekte? Allah vam dao iz Svoga dobra...
KOGOD KADGOD wrote:Takodje, kod nas je duhovna strana vjere (ma'rifet) dugo nudila ono sto je ostatku Evrope falilo - duhovna iskustva koja su ucvrscivala iskrenost i ljubav prema Stvoritelju - a Voljenom se ne biva neiskren i nevjeran...

Iskreno govoreci, najvise me brine to sto "novi val" vehabizma i kojekakvih "izama" skoro da potpuno unistise taj duhovni aspekt, svodeci pokorenje i vjeru Bogu na puka pravila o svakom aspektu zivota, na "harame" i "halale" (i sve klasifikacije izmedju) - tako da je zanesenost u sjecanju Uzvisenog, opijenost u osjecaju jedinstvenosti sa univerzumom i rigorozno "treniranje" nefsa (ega) dok se ne pokori Bogu i sam utone u Ljubav (i onda "krivica" polugolih koji pred nama marsiraju postaje bez ikakvog smisla i uticaja) - potpuno strani pojam za "muslimane "po knjizi" (haman svakoj osim Bozije)....
Znas, ma koliko mi bili glasni u kritiziranju vehabija, oni bar ne spore Kur'anu mutevatir predaju... Prezivjeli su Bosnjaci, i muslimani s ovih prostora puno toga, josh jedna sekta im samo fali... To sto mislite da cete imati plodno tlo, za sirenje necega sto nazivate "islamom" ... mislim, da ne kazem...zeznuli ste se... al to cete uvidjeti, vrlo brzo... ;) kad s nama pocnete stvarno zivjeti.
nemam ja nista protiv da imate tu neku svoju vrstu vjerovanja...mene ne smeta...ali to sto imate, to nije islam ;) Mozete krasti i posluziti se... Ali to sto propagirate islam nije... definirajte se, bice vam lakse... bar vas se nece u startu odbijati... ;)

A to o duhovnom aspektu...unistise i td. Mislim, s punim pravom, kazem: veze nemas ;) ...jer da imash, znala bi, koliko su muslimani, koji zive ovdje vezani za svoju duhovnost...

Razumijem tvoju frustraciju pokrivanjem, jer si jednom dozvolila da budes "rob" tuđeg misljenja, no, ni danas nisi mnogo odmakla (jer skoro da se mogu prepoznati "tuđe" rečenice - kad se drzis floskula o duhovnosti, ujedinjenju, ljubavi itd. ... samo se tutor promijenio.. i zato mi te zao... I zato ti zelim od Boga najbolje...
I ne ljutim se sto konstantno vrijeđaš, nas, muslimane iz BiH, pa i muslimane u svijetu... stvarno...samo mi te zao... sto ne vidish...
KOGOD KADGOD wrote:Ta otsutnost duhovnosti u nekim arapskim zemljama (u Maroku npr. je potpuno drugacije, slicnije BiH, na svoj nacin) i jeste uzrok neobuzdanosti ega i time - kao i svako ko ne zna kako drugacije da objasni svoje slabosti - krive druge, u ovom slucaju, zene - one su "krive" sto se oni ne znaju obuzdati i sto su "prazni" duhovno a ne "ucenjaci" koji su duhovnost "izbacili" iz vjere. .
Evo, samo se pogledaj... i prenesi na licni plan...za sve tvoje frustracije kriv je neko drugi...

KOGOD KADGOD wrote:Pokrili zene od glave do pete i opet (u Iranu, u S.Arabiji, Sudanu) prostitucija cvjeta, alkohol se moze naci svuda (naravno podzemno) - ljudi su ocajnicki zedni slobode da cak cine "haram" ne iz zelje nego i inata... Zalosno... )

Muskarci samo nabace burqu i sa zenom odu u "biznis" - ta "skrivenost" iz burqe se koristi i zloupotrebljava na razne nacine, cak, i kao "pokrivene zene" opasane eksplozivom prolaze slobodni.
Sve je ovo tacno, ili mozda josh gore... I sve to opet nema veze s islamom. Oni koji manipularaju uvijek ce naci nacin za to....
I reci, da opet tamo ne zive i cestiti muslimani, moze samo josh jedan manipulator...
KOGOD KADGOD wrote:U Afganistanu, kada su bjezali od Talibana pola "zena" izbjeglica su bili muskarci - dok se nisu Talibani shavizali pa poceli da postavljaju zene strazare da provjeravaju ispod burqe - a ovi opet pripreme svijezanj love pa strazarki u ruku i ona "ne vidi" ko je ispod...

Sloboda... Vise bosanskih muslimana klanjaju sabah (i klanjaju ikako) nego npr. zena u sred Mekke Mukarrame (svojim ocima vidjela)...
Izbjeglice..muskarci..se krili pod burkama...

E moja ti... Da sam samo mogla, sakrila bih ga u srce.. od zlih ljudi... a ne u burku...

A o zenama koje zive kraj vrata Kabe... stvarno si, nemam rijeci... Skona si kontroliranju tuđe duse... isto bi ih postrojila, kao i one vehabije...samo da mozesh... I kad si uspjela prebrojati koliko zena i ljudi tamo klanjaju?
KOGOD KADGOD wrote:Sloboda...

Sloboda da se svom Gospodaru obratim zato sto ja to zelim i volim a ne zato sto "moram" inace ce me neko, nista bolji od mene, zveknuti stapom preko ledja.
Sebi sloboda, da se obratis Gospodaru kad hoces, a zenama Mekke istu zamjerish...
KOGOD KADGOD wrote:A i sloboda da, ako ne vidim ljepotu i savrsenost svega stvorenog - da ne vjerujem u Boga, dok Ga ne vidim - a samo slobodan ce moci da spozna Boga i onda Ga vidi u svemu oko sebe i u sebi samome....

Zaista mi je drago da si procitala ali ne sto si i pogresno shvatila...

Da ne idem tacku po tacku, nije toliko vazno, ono "nasa prednost" se odnosilo na muslimane BiH - a ne na neku sektu.

O koristenju burqe za bjezanje iz Aghanistana ne osudjujem jadne ljude sto su bjezali, bona ne bila, nego to sto je koncept tog pokrivanja potpuno promasen i ne sluzi svrsi kojoj tvrde da sluzi - sto je da navodno "ukroti" musku pozudu jer ne vide zene koje su kako rece jedan forumash "sejtanska vojska" tako nesto...

A o Mekki i S.Arabiji opcenito,- tuzno ali istinito...
Nisam rekla odredjeni broj, ali sto sam licno vidjela, i to ne jednom je zaista zalosno ... Koliko ima zena koje zive u Mekki - a da nikad nisu Harem posjetile - ne dozvoljavaju im muzevi... Istina je da se stvari POLAHKO mijenjaju za visu klasu zena - ali s obzirom da smo u 21-om stoljecu napredak je "puzevljevom" brzinom.

Za DUHOVNOST u BiH i mislim na to da je prisutna ali bi je vehabije ugusile da mogu kao sto su to ucinili u svojoj zemlji - razumijes li sada?...

Male curice trckaraju svuda, i one pokrivene 5-6 godina, obavljaju za matere sto one ne mogu, od kupovine do prodaje, a kad je Hadzdz ili Ramazan uglavnom da bi pokupile hrane koja se dijeli posjetiocima - ovdje govorim o siromasnijim oblastima - o onima koji su izbjegli u S.Arabiju ali imaju status drugorazrednih zitelja, nemaju pravo na skolovanje a Bejtul-Maal i ne postoji...

Treba otici vise puta i posjetiti i bogate i prosjecne ali i one koji ne bi uopste trebalo da postoje u jednoj "islamskoj" drzavi - puka sirotinja.

Sto se tice namaza, najvise me je sokiralo sto je u lokalnim dzamijama (oko Mekke u "komsiluku" sto se kaze) bilo na namazima po saf-dva (uz Ramazan) uh... opet mi naviru sjecanja bolje da ne pisem...

U glavnom, Bog je rekao "putujte po Zemlji da biste stekli mudrost" - i samo mogu da kazem da nije dovoljno citati knjige i proucavati razne aspekte znanja i nauka - zaista putovanja po drugim zemljama imaju ogroman uticaj na stavljanje onoga sto se zna u ispravniju perspektivu...

I nije svakom data mogucnost da moze i jedno i drugo - proucavati i imati pristup raznim tumacenjima i misljenima a i uvjeriti se "na licu mjesta" i zato je lijepo da se podijele iskustva sa onima koji nisu u toj mogucnosti - i cudi me sto vise ljudi ne cini bas to, sigurna sam da ih ima koji su proputovali, makar kao izbjeglice i uvidjeli stvari koje inace nikad ne bi...

Ovo nije tema...

Sloboda je Bogom-dato pravo koje LJUDI jedni drugima uskracuju i za koje se bore dok se ne izbore...

Kako je tesko samo pomisliti na zivote zena u nekim zemljama... Ne znaju citati ni pisati, ne smiju nikud izaci, svekrve ih bukvalno tuku jer ako malo sjedne odmah je napadne "platili smo za tebe toliko a ti ces da sjedis", cak ih poliju petrolom i zapale, pa u bolnici moraju da lazu da je "pukla gas boca" - od kako potpale vatru i pocnu bacati chapati (tanki okrugli hljeb) na platnu, ne sjednu dok svi ne polijezu - i tad se ne mogu odmoriti jer "cojk zove"... Strahote sam vidjela - ali i uspjesne primjere gdje su djevojke obrazovali roditelji - od sta odvajali da ih obrazuju - pa sada imaju poslove u kancelarijama, ili male lokalne biznise mada je procenat premali za ovo vrijeme i doba.

Koliko smo blagoslovljene sto zivimo u slobodi, da mislimo, da ucimo, da budemo svojevoljno Boziji robovi, da radimo cesto sta mi volimo a ne sta moramo...

Muskarci isto tako, negdje za osam sati rada zarade dnevnicu od 100-200KM dok se u nekim zemljama radi od ranog jutra do kasno navece za DVA dolara HEFTICNO... I to nema pristupa obrazovanju jer se placa pa mu ne preostaje nego tezak fizicki rad.

Zato smatram da se ne treba reci "ja sam zaradio" onako osoro, jer da je Bog dao da je negdje drugdje - isto bi i vise radio a ne bi mogao ni da prezivi iz dana u dan...

Dok ljudi ne pocnu da RAVNOMJERNO dijele bogatstvo svijeta - dotle ce neki imati previse a neki nedovoljno - to je veci posao za vjernike nego medjusobno glozenje - ali kako ce drugima pomoci kada ni sami nisu ujedinjeni?

Dok muslimani u Saudijskoj Arabiji, i drugim naftom-bogatim zemljama trose novac na nezamislive gluposti (imitirajuci holivudske zvijezde) muslimani u Bangladesu ili Indiji ne traze sadaku, nego da im se omoguci da zapocnu neki posao, da se obrazuju i da sami zarade svoju nafaku dok se ovi i ne osvrcu na svoju "bracu" muslimane...

Najtezi zarobljenik je zarobljenik OKOLNOSTI koje ne moze promjeniti...

@zena, razgovaramo o tom konceptu, slobode, koji mnogi ne cijene dovoljno - zasto pokusavas da napravis od onoga sto napisem ono sto uopste nije moja namjera?

Podijeli svoje misljenje, daj nam razloga da cijenimo ovo sto imamo - sta imas od ovih "napada" - meni licno ne smetaju, ali zaista nije znacenje onakvo kakvim ga ti pokusavas pretstaviti - zasto?

Sta to u vama "trazi" da nekoga potcjenjujete - a ko ne potcjenjuje vas niti vase misljenje, makar se i ne slagali?

Kakav je to"nagon" da bilo koga ko ima nesto da kaze, ako je drugacije od onoga sto vi mislite ( zato i jesmo na forumu ) "srozate" i ismijavate umjesto da date svoje, "jace" argumente koji "dokazuju" da neki stav nije ispravan sa vase tacke gledista?

Diskusija nije samo ismijavajuce i potcjenjujuce komentarisanje na dijelove teksta - nego argumentima pokazati da nije tako ili se sloziti da jeste dodajuci svoje argumente kao podrsku istog stava...

Mir Boziji svima
njonjica

Post by njonjica »

zezas me wrote:Ovdje je krivo Latinici i njonjici to sto je njihova strana (KGKG) kojoj su se bili prikonili do nogu potucena arguementacijom...

Pa se sad vade na neku humanost i gluparije...
:lol: :lol: :lol: :lol:
Ovdje stvarno ima likova i "likova".
Njonja ima samo jednu stranu i nje (pokusava da) se drzi...a ta strana nije ni @KGKG, ni @Latinicina, ni @zenina......

Zezas ti mene, vidim ja...
:lol: :lol: :lol:
njonjica

Post by njonjica »

Latinica wrote:
zoom66 wrote:a tema je bila...:shock:...de nek me neko sjeti...:-):D
:thumbup: Tema je manipulacija. :D

:kiss:

:P

I cire "zezas me" ako ti se da - da ne lupeta. :D

P.S. Njonjice moja, ti bujrum idi bez mene - VIP pod ruku pa pravo u vulkan. :lol: :kiss:
Njonja je vec obecala da nece doci kad se @Razmjeran osu na "kolje".
"Svjetovi" su u pitanju (cast casnim izuzetcima).

:kiss:
njonjica

Post by njonjica »

KOGOD KADGOD wrote: Kako je tesko samo pomisliti na zivote zena u nekim zemljama... Ne znaju citati ni pisati, ne smiju nikud izaci, svekrve ih bukvalno tuku jer ako malo sjedne odmah je napadne "platili smo za tebe toliko a ti ces da sjedis", cak ih poliju petrolom i zapale, pa u bolnici moraju da lazu da je "pukla gas boca"....

Mir Boziji svima
Istina.....

Image

http://www.rawa.org/women_north.htm

http://www.rawa.org/burning_p.htm

Image
Last edited by njonjica on 30/01/2007 19:14, edited 1 time in total.
njonjica

Post by njonjica »

O koristenju burqe za bjezanje iz Aghanistana ne osudjujem jadne ljude sto su bjezali, bona ne bila, nego to sto je koncept tog pokrivanja potpuno promasen i ne sluzi svrsi kojoj tvrde da sluzi - sto je da navodno "ukroti" musku pozudu jer ne vide zene koje su kako rece jedan forumash "sejtanska vojska" tako nesto...

Mir Boziji svima
http://www.rawa.org/rospi06.htm
Kwaheri

Post by Kwaheri »

KOGOD KADGOD wrote: Zaista mi je drago da si procitala ali ne sto si i pogresno shvatila...

Da ne idem tacku po tacku, nije toliko vazno, ono "nasa prednost" se odnosilo na muslimane BiH - a ne na neku sektu.

A o Mekki i S.Arabiji opcenito,- tuzno ali istinito...
Nisam rekla odredjeni broj, ali sto sam licno vidjela, i to ne jednom je zaista zalosno ... Koliko ima zena koje zive u Mekki - a da nikad nisu Harem posjetile - ne dozvoljavaju im muzevi... Istina je da se stvari POLAHKO mijenjaju za visu klasu zena - ali s obzirom da smo u 21-om stoljecu napredak je "puzevljevom" brzinom.

Za DUHOVNOST u BiH i mislim na to da je prisutna ali bi je vehabije ugusile da mogu kao sto su to ucinili u svojoj zemlji - razumijes li sada?...

Male curice trckaraju svuda, i one pokrivene 5-6 godina, obavljaju za matere sto one ne mogu, od kupovine do prodaje, a kad je Hadzdz ili Ramazan uglavnom da bi pokupile hrane koja se dijeli posjetiocima - ovdje govorim o siromasnijim oblastima - o onima koji su izbjegli u S.Arabiju ali imaju status drugorazrednih zitelja, nemaju pravo na skolovanje a Bejtul-Maal i ne postoji...

Treba otici vise puta i posjetiti i bogate i prosjecne ali i one koji ne bi uopste trebalo da postoje u jednoj "islamskoj" drzavi - puka sirotinja.

Sto se tice namaza, najvise me je sokiralo sto je u lokalnim dzamijama (oko Mekke u "komsiluku" sto se kaze) bilo na namazima po saf-dva (uz Ramazan) uh... opet mi naviru sjecanja bolje da ne pisem...

U glavnom, Bog je rekao "putujte po Zemlji da biste stekli mudrost" - i samo mogu da kazem da nije dovoljno citati knjige i proucavati razne aspekte znanja i nauka - zaista putovanja po drugim zemljama imaju ogroman uticaj na stavljanje onoga sto se zna u ispravniju perspektivu...

I nije svakom data mogucnost da moze i jedno i drugo - proucavati i imati pristup raznim tumacenjima i misljenima a i uvjeriti se "na licu mjesta" i zato je lijepo da se podijele iskustva sa onima koji nisu u toj mogucnosti - i cudi me sto vise ljudi ne cini bas to, sigurna sam da ih ima koji su proputovali, makar kao izbjeglice i uvidjeli stvari koje inace nikad ne bi...

Ovo nije tema...

Sloboda je Bogom-dato pravo koje LJUDI jedni drugima uskracuju i za koje se bore dok se ne izbore...

Kako je tesko samo pomisliti na zivote zena u nekim zemljama... Ne znaju citati ni pisati, ne smiju nikud izaci, svekrve ih bukvalno tuku jer ako malo sjedne odmah je napadne "platili smo za tebe toliko a ti ces da sjedis", cak ih poliju petrolom i zapale, pa u bolnici moraju da lazu da je "pukla gas boca" - od kako potpale vatru i pocnu bacati chapati (tanki okrugli hljeb) na platnu, ne sjednu dok svi ne polijezu - i tad se ne mogu odmoriti jer "cojk zove"... Strahote sam vidjela - ali i uspjesne primjere gdje su djevojke obrazovali roditelji - od sta odvajali da ih obrazuju - pa sada imaju poslove u kancelarijama, ili male lokalne biznise mada je procenat premali za ovo vrijeme i doba.

Koliko smo blagoslovljene sto zivimo u slobodi, da mislimo, da ucimo, da budemo svojevoljno Boziji robovi, da radimo cesto sta mi volimo a ne sta moramo...

Muskarci isto tako, negdje za osam sati rada zarade dnevnicu od 100-200KM dok se u nekim zemljama radi od ranog jutra do kasno navece za DVA dolara HEFTICNO... I to nema pristupa obrazovanju jer se placa pa mu ne preostaje nego tezak fizicki rad.

Zato smatram da se ne treba reci "ja sam zaradio" onako osoro, jer da je Bog dao da je negdje drugdje - isto bi i vise radio a ne bi mogao ni da prezivi iz dana u dan...

Dok ljudi ne pocnu da RAVNOMJERNO dijele bogatstvo svijeta - dotle ce neki imati previse a neki nedovoljno - to je veci posao za vjernike nego medjusobno glozenje - ali kako ce drugima pomoci kada ni sami nisu ujedinjeni?

Dok muslimani u Saudijskoj Arabiji, i drugim naftom-bogatim zemljama trose novac na nezamislive gluposti (imitirajuci holivudske zvijezde) muslimani u Bangladesu ili Indiji ne traze sadaku, nego da im se omoguci da zapocnu neki posao, da se obrazuju i da sami zarade svoju nafaku dok se ovi i ne osvrcu na svoju "bracu" muslimane...

Najtezi zarobljenik je zarobljenik OKOLNOSTI koje ne moze promjeniti...

@zena, razgovaramo o tom konceptu, slobode, koji mnogi ne cijene dovoljno - zasto pokusavas da napravis od onoga sto napisem ono sto uopste nije moja namjera?

Podijeli svoje misljenje, daj nam razloga da cijenimo ovo sto imamo - sta imas od ovih "napada" - meni licno ne smetaju, ali zaista nije znacenje onakvo kakvim ga ti pokusavas pretstaviti - zasto?

Sta to u vama "trazi" da nekoga potcjenjujete - a ko ne potcjenjuje vas niti vase misljenje, makar se i ne slagali?

Kakav je to"nagon" da bilo koga ko ima nesto da kaze, ako je drugacije od onoga sto vi mislite ( zato i jesmo na forumu ) "srozate" i ismijavate umjesto da date svoje, "jace" argumente koji "dokazuju" da neki stav nije ispravan sa vase tacke gledista?

Diskusija nije samo ismijavajuce i potcjenjujuce komentarisanje na dijelove teksta - nego argumentima pokazati da nije tako ili se sloziti da jeste dodajuci svoje argumente kao podrsku istog stava...

Mir Boziji svima

@Kogod,

:) Bog ti dao iz Svog dobra...

Sa svim sto navodish, slozit cu se da nije zivot dostojan covjeka niti muslimana...da ne citiram sve. Velim ti, nikada ne bih podrzala koncepte koji su na stetu tuđih sloboda...Niti bih, po onom sto mi je Bog dao - osjecanju, niti bih, prema rijeci Njegovoj...

I nije problem, rekla sam ti to vec, poptuno pomirena mogu biti s konceptom koji zagovarash, a koji je opet ti velim, bashtina islama...Tu cemo se u svemu sloziti. I drago mi je zbog toga.

I nije problem, nista od toga... Znam, da ne mislish, da ovdashnji muslimani, s kojima dijelish svoje stavove, ovako javno... da bi bili spremni podrazati koncept nepravde o kojem govorish, ni kao ljudi, ni kao muslimani...posebno, nikada ne bi dozvolili, da se nepravde o kojima pricash, stavljaju Bogu ili Poslaniku na teret...dakle, kao nesto sto je On ili poslanik dozvolio...

Izucavajuci islam, vidjela si, koliko je zivo, energicno i slobodno drustvo bilo u kojem je bio Poslanik... cak i nakon njega... neko vrijeme...

I sve dok su u pitanju interpretacije Svetog teksta, pa i hadisa...sve dotle.
Sve dok zadrzavamo ono sto islam cini, jedinstvenim, a to je Ku'ran... Onakav kakav je objavljen Poslaniku, a nama dostavljen mutevatir predajom.

I mogu razumjeti, i hrabro je krenuti u ofanzivu reinterpretacije Svetog teksta, pa i tradicije...da bi ummet isao na bolje... put od hiljadu milja pocinje jednim korakom... i podrazavam te napore, mozes mi vjerovati ali i ne moras... ali nikako ne mogu razumjeti, zasto je potrebno za takvo nesto "otkinuti" dio Kur'ana, i k tomu josh tako slijepo slijediti ucenje jednog covjeka ciji je koncept citanja Kur'ana - makar se sad vratili samo na jedno , a to je "broj 19" - potpuno promasen, i kojeg se nikada nije odrekao...

I pozivash, i ja te podrzavam u tome, na poznavanje svoje vjere, Kur'ana, na sve ono sto je dobro...i sto je Bog ostavio kao dobro svim ljudima...pravdu... ali ne mogu pristati, zato sto znam, na oskrnavljeni Kur'an, niti na iskljucivanje Poslanika a.s. iz onoga sto jeste islam.

Za sve to, sto jeste preporuka i obaveza nas, koji smo upoznali riječi posljednje Bozije objave...nije potrebno, i nije produktivno ici tako daleko... jer onda, odbacujemo dio Bozije Objave... a mislim, da na taj nacin, necemo uspjeti... Da li zelish da uspijemo? Mislim da zelish.

...

e sad ovo ... na vise mjesta si "me" prozvala, ne imenom, ali nazivom muslimana i muslimanki... "kitila" si nas svakojakim osobinama... ne zelim da ovo pređe u vrijeđanje, i ne zelim to ponavljati, ali vrati se na svoje postove...Stoga, iako nudim puno izvinjenje, tebi kao insanu... za sve receno... i sto te zaboljelo... ali za ono sto kazesh, a jesu uvrede... ne ocekuj da ti nece biti odgovoreno... i opet, ne znam kako ne vidish, koliko si, mozda iznervirana, mozda, ne znam..."uvreda" rekla...
Ali, nebitno je to. meni, vjeruj jeste, nebitno.
....

@KK, mozemo mi zajedno, pod zastavom Kur'ana, koji nam je Allah dostavio putem Svoga Poslanika, a.s., koji je bio hatemu-l-enbija, a on preko cestitih muslimana, mutevatir predajom.

Bog neka nam se smiluje.
njonjica

Post by njonjica »

njonjica

Post by njonjica »

Jel' ovo Zoomke proso? :-)
Post Reply