Sloboda vjerovanja
-
KOGOD KADGOD
#1 Sloboda vjerovanja
"Pogled mi odluta prema dzamiji. Postavljena oko trideset-cetrdeset metara od puta, bila je to jednospratna zgrada, sa plavim krovom, bijelom mujezinskom munarom sa zvucnicima, i par zeljeznih natstresnica za parking. Definitivno dzamija za radnike.
Odmah niz ulicu stajala je budisticka bogomolja, i hindu Hare Krisna se spremao da pocne lupati po cimbalima za desetak minuta. Radio sam i ranije u Maleziji, za vrijeme rezimenta, i znao da je ovo jedno mjesto na Zemlji gdje su Budda, Allah, Hare i cak Isus, mogli izaci navece a ne sukobiti se. Ranije, jutros, vidjeh australijanske mame na plazi u malim bikinijima kako u usta djeci trpaju chips, pored zena pokrivenih od glave do pete u crno koje isto cinise svojoj.
... Pijuckao sam sok, dok se parking oko dzamije punio ljudima koji su dolazili na vecernju molitvu. Mala klapa motorciklista zumira unutra, sjaha s motora, i zaputi se pravo u osvjetljeni dio ulaza skidajuci cipele i peruci ruke i lica prije nego nestadose na razgovor s Bogom.
.... Svuda oko nas mobiteli pocese da zuje: bilo je kao hor "haleluja". Njihovi vlasnici su samo ustajali i odlazili, i ne gledajuci da vide ko je zvao. Znali su da je Bog.
Malajski mobiteli mogu da zovu pet puta dnevno na molitve i takodje imaju i pokazivac Qible da usmjere vjernike u pravcu Mekke ako se nadju zaglavljeni u shopping centru i ne stignu do dzamije. ....."
(Izvadak iz knjige "Tamna zima", Andy McNab, 2003)
Sloboda... Da li ce neko odgovoriti na poziv ili ne. Da li ce otici u dzamiju, hindu, crkvu ili budisticku bogomolju... Da li ce otati u kaficu, zastati na poslu za molitvu ili nastaviti rad, ostati kod kuce ili izaci na plazu... Sloboda...
Sloboda koju bi da sruse i poremete teroristi ispranih mozgova (kao i oni koji psihicki "terorisu" svoju djecu i one oko sebe koji su pod njihovim uticajem) u ime neke religije ili politicke ideologije, u ime "necega" ili "nekoga" - nikad iz svojih razloga i ubjedjenja nego u "ime" bilo koga / cega drugog - odgraditi se od akta, odgraditi se od odgovornosti...
Sloboda se ogranicava i emocionalnim ucjenjivanjem - "ako ne vjerujes u svaki dio ovog tumacenja znaci da ne vjerujes nikako i dzaba ti je sve sto cinis" i slicne ucjene...
Na ljude koji iskreno zele da budu sto "bolji" ovakva emocionalna ucjenjivanja imaju destruktivan uticaj, jer ih "plase" od pitanja, od preispitivanja, od vidjenja besmislenosti usred smisla, od raspoznavanja neistine izmjesane sa Istinom....
Sloboda je Bogom-dato pravo svim ljudima (kao i zivotinjama [koje nisu udomacene za korist ljudima] - i njih treba pustiti da zive u svojim habitatima a ne stavljati u kafeze za posmatranje i za slusanje tuzne pjesme zatvorenog slavuja jer im je mrsko otici u prirodu i slusati vesele pjesme slobodnih...)
Hvala Ti, Boze, na svakoj zemlji cijim si ljudima dao da se izdignu na nivo svijesti kada shvataju vrijednost koncepta slobode zasnovane na slobodi vjerovanja i ubjedjenja, i na svakoj individualnoj osobi kojoj si dao da se izdigne na visi nivo svijesti - jer samo slobodan covjek moze da spozna, ili ne, svog Stvoritelja.
Ti primas jedino samovoljnu vjeru i molitvu, Ti, koji nasilje osudjujes u svim Objavama od pocetka poslanstva i omogucenja ljudskim bicima da imaju kontakt sa Nematerijalnim, Nestvorenim, Pravednim i Milostivim Stvoriteljem...
Sloboda vjerovanja, sa drustvenim zakonima koji variraju od zemlje do zemlje, ali koji svi u osnovi osudjuju ono sto je lose i negativno po zajednicu, je jedina moguca i pozeljna ravnoteza izmedju materijalnog i duhovnog aspekta ljudskog bica.
Kako neko moze da zamisli, a kamoli ucini, tjeranje ljudi na molitve stapovima, zatvaranje 50% ravnopravnih, produktivnih, inteligentnih clanova drustva u kuce i pod gomilu krpa pod kojim se jedva krecu ako i izadju vani, tjeranje ljudi da pustaju brade, i slicno?
"U ime Boga"?!
(@njonjica nam je dala dovoljno slika koje govore vise nego hiljade rijeci)
Koliko tih natjeranih ljudi iz inata ne uzmu abdest, misle na bilo sta samo ne na Boga u "molitvi", svojim zenama kupuju knjige, mini-suknje, moderne stvarcice i sminku da se barem u kucama osjecaju slobodnim (mada ni tu nisu bezbjedni od redovnih provjera)?
Koliko ljudi zamrze i ono pozitivno i korisno u vjeri radi nasilnog i prinudnog religioznog rezima? Ko ih moze "okriviti"?
Bog sigurno nece, jer je jasno rekao da u vjeri nema prisile (fizicke ili psihicke)...
Sloboda je prvi kriterij svih drustvenih uredjenja a vjere narocito.
Odmah niz ulicu stajala je budisticka bogomolja, i hindu Hare Krisna se spremao da pocne lupati po cimbalima za desetak minuta. Radio sam i ranije u Maleziji, za vrijeme rezimenta, i znao da je ovo jedno mjesto na Zemlji gdje su Budda, Allah, Hare i cak Isus, mogli izaci navece a ne sukobiti se. Ranije, jutros, vidjeh australijanske mame na plazi u malim bikinijima kako u usta djeci trpaju chips, pored zena pokrivenih od glave do pete u crno koje isto cinise svojoj.
... Pijuckao sam sok, dok se parking oko dzamije punio ljudima koji su dolazili na vecernju molitvu. Mala klapa motorciklista zumira unutra, sjaha s motora, i zaputi se pravo u osvjetljeni dio ulaza skidajuci cipele i peruci ruke i lica prije nego nestadose na razgovor s Bogom.
.... Svuda oko nas mobiteli pocese da zuje: bilo je kao hor "haleluja". Njihovi vlasnici su samo ustajali i odlazili, i ne gledajuci da vide ko je zvao. Znali su da je Bog.
Malajski mobiteli mogu da zovu pet puta dnevno na molitve i takodje imaju i pokazivac Qible da usmjere vjernike u pravcu Mekke ako se nadju zaglavljeni u shopping centru i ne stignu do dzamije. ....."
(Izvadak iz knjige "Tamna zima", Andy McNab, 2003)
Sloboda... Da li ce neko odgovoriti na poziv ili ne. Da li ce otici u dzamiju, hindu, crkvu ili budisticku bogomolju... Da li ce otati u kaficu, zastati na poslu za molitvu ili nastaviti rad, ostati kod kuce ili izaci na plazu... Sloboda...
Sloboda koju bi da sruse i poremete teroristi ispranih mozgova (kao i oni koji psihicki "terorisu" svoju djecu i one oko sebe koji su pod njihovim uticajem) u ime neke religije ili politicke ideologije, u ime "necega" ili "nekoga" - nikad iz svojih razloga i ubjedjenja nego u "ime" bilo koga / cega drugog - odgraditi se od akta, odgraditi se od odgovornosti...
Sloboda se ogranicava i emocionalnim ucjenjivanjem - "ako ne vjerujes u svaki dio ovog tumacenja znaci da ne vjerujes nikako i dzaba ti je sve sto cinis" i slicne ucjene...
Na ljude koji iskreno zele da budu sto "bolji" ovakva emocionalna ucjenjivanja imaju destruktivan uticaj, jer ih "plase" od pitanja, od preispitivanja, od vidjenja besmislenosti usred smisla, od raspoznavanja neistine izmjesane sa Istinom....
Sloboda je Bogom-dato pravo svim ljudima (kao i zivotinjama [koje nisu udomacene za korist ljudima] - i njih treba pustiti da zive u svojim habitatima a ne stavljati u kafeze za posmatranje i za slusanje tuzne pjesme zatvorenog slavuja jer im je mrsko otici u prirodu i slusati vesele pjesme slobodnih...)
Hvala Ti, Boze, na svakoj zemlji cijim si ljudima dao da se izdignu na nivo svijesti kada shvataju vrijednost koncepta slobode zasnovane na slobodi vjerovanja i ubjedjenja, i na svakoj individualnoj osobi kojoj si dao da se izdigne na visi nivo svijesti - jer samo slobodan covjek moze da spozna, ili ne, svog Stvoritelja.
Ti primas jedino samovoljnu vjeru i molitvu, Ti, koji nasilje osudjujes u svim Objavama od pocetka poslanstva i omogucenja ljudskim bicima da imaju kontakt sa Nematerijalnim, Nestvorenim, Pravednim i Milostivim Stvoriteljem...
Sloboda vjerovanja, sa drustvenim zakonima koji variraju od zemlje do zemlje, ali koji svi u osnovi osudjuju ono sto je lose i negativno po zajednicu, je jedina moguca i pozeljna ravnoteza izmedju materijalnog i duhovnog aspekta ljudskog bica.
Kako neko moze da zamisli, a kamoli ucini, tjeranje ljudi na molitve stapovima, zatvaranje 50% ravnopravnih, produktivnih, inteligentnih clanova drustva u kuce i pod gomilu krpa pod kojim se jedva krecu ako i izadju vani, tjeranje ljudi da pustaju brade, i slicno?
"U ime Boga"?!
(@njonjica nam je dala dovoljno slika koje govore vise nego hiljade rijeci)
Koliko tih natjeranih ljudi iz inata ne uzmu abdest, misle na bilo sta samo ne na Boga u "molitvi", svojim zenama kupuju knjige, mini-suknje, moderne stvarcice i sminku da se barem u kucama osjecaju slobodnim (mada ni tu nisu bezbjedni od redovnih provjera)?
Koliko ljudi zamrze i ono pozitivno i korisno u vjeri radi nasilnog i prinudnog religioznog rezima? Ko ih moze "okriviti"?
Bog sigurno nece, jer je jasno rekao da u vjeri nema prisile (fizicke ili psihicke)...
Sloboda je prvi kriterij svih drustvenih uredjenja a vjere narocito.
- Bosanac sa dna kace
al si ti kontradiktorna sama sebi....maaajkooooooo mila! 
- Bosanac sa dna kace
kad ona prestane s hajokm na islam, kad prestane s hajkom na nase najvece naucnike , kad prestane nazivat nas islam glupim i zaostalim , onda cemo i mi prestat!Latinica wrote:Imate li namjeruBosanac sa dna kace wrote:al si ti kontradiktorna sama sebi....maaajkooooooo mila!prestati
s hajkom ?
a i vise je neg ocito da je kontradiktorna sama sebi!
- Bosanac sa dna kace
da imaju svakako ali bez vrijedjanja, omalovazavanja, podcjenjivanja i laganja drugih!Latinica wrote:Bosanac sa dna kace wrote: kad ona prestane s hajokm na islam, kad prestane s hajkom na nase najvece naucnike , kad prestane nazivat nas islam glupim i zaostalim , onda cemo i mi prestat!
a i vise je neg ocito da je kontradiktorna sama sebi!![]()
![]()
![]()
Imaju li ljudi pravo i SLOBODU na drugacije misljenje ???
- Bosanac sa dna kace
proictaj njene postove pa ces vidjet kakko omalovazava nasu ulme za koju kaze da glodje hadise, da su hadisi glupıost, dda nasi vrhunski orjetnalisti da su oni niko i nista itd. itd....Latinica wrote:Nisam procitala sve postove KG KG, ali sam primijetila da uz slobodu razmisljanja posjeduje i visok stepen samokontrole.Bosanac sa dna kace wrote: da imaju svakako ali bez vrijedjanja, omalovazavanja, podcjenjivanja i laganja drugih!
To se ne moze reci za neke njene oponente.
pozz
pozz i tebi
- Bosanac sa dna kace
pa ja ne anpadam na njenu licnost vec na ono sto pise!Latinica wrote:Bez kritike nema napretka. ( izvinjavam se bezgrjesnima )Bosanac sa dna kace wrote: proictaj njene postove pa ces vidjet kakko omalovazava nasu ulme za koju kaze da glodje hadise, da su hadisi glupıost, dda nasi vrhunski orjetnalisti da su oni niko i nista itd. itd....
pozz i tebi
Ono sto ne razumijem je kako to da ti i ostali - stajes u odbranu navedenog/ih - napadom na njenu licnost ?
-
biscanka84
Malezija je zemlja primjera,to je jedina zemlja gdje budisticki monasi slave Bozic i Bajram..to je jedina zemlja gdje se dzamije kite za Budhin rodjendan i Bozic....primjer suzivota 
- Bosanac sa dna kace
malo si se zabunila, ja je nisam nazvo lazovom!Latinica wrote:Boga mi B_s_d_k, ako ti mene nazoves lazovom, ja cu to shvatiti napadom na moju licnost. Razumijes ?Bosanac sa dna kace wrote: pa ja ne anpadam na njenu licnost vec na ono sto pise!
Sta mislis da sada stanemo ?
malo bolje procaprkaj!
ali ona jeste nazavla alime lazovima, ja to smatram napadom na moju vjeru!
no problemo mozemo stat, inako mi je kraj danasnjem radnom vremenu!
- Bosanac sa dna kace
ma vise se je radujem kraju radnog vremena neg ti.Latinica wrote:Mislim da je ipak u pitanju nesporazum.
Ali eto.
( sva sreca da ti je kraj radnom vremenu, ko bi se borio s tvojim usklicnicima...![]()
)
a vidi stvarno ja sve stavljo usklicnike!
sta vi sve necete primijetit.
-
KOGOD KADGOD
Nije tesko pronaci istinu.Latinica wrote:Mislim da je ipak u pitanju nesporazum.
Ali eto.
( sva sreca da ti je kraj radnom vremenu, ko bi se borio s tvojim usklicnicima...![]()
)
Otvorite sve moje postove, ukucajte kljucne rijeci, npr. "alim lazov" ili "hadis glupost" itd - i jasno je da se ja ne bih spustila na taj nivo jednostavno jer tako ne razmisljam i to ne vjerujem.
Alimi imaju dobre namjere - ali i licni interes u instituciji religije - sto podjeljenija i komplikovanija - to veca "potreba" za njihovom profesijom.
Hadisi imaju svoje mjesto u historiji, neki su definitivno izmisljeni neki nisu, a gluposti se samo cine pogresnim primjenjivanjem nekih hadisa.
Posto BSDK kao i njemu slicni i ne citaju moje postove u cjelini (kako bi cijelu knjigu procitali?... bas bi bilo interesantno znati koliko su knjiga u cjelosti procitali) onda i ne mogu da shvate ispravno znacenje onoga sto pisem - kao sto mi neko pomenu u PM-u, da je njihov "attention span" ("sposobnost koncentracije" ili bukvalno "duzina paznje") otprilike tri recenice i cetiri smajlija - nije ni cudo da ne shvataju sta je napisano.
Redovan naziv za moje postove je "kilometarski" sto ukazuje na to da nisu navikli da citaju nista duze od kratkih novinskih clanaka ili "probranih" hadisa.
Medjutim, moji postovi nisu upuceni iskljucivo (stavise veoma malo) njima, nego velikom broju onih koji preta i citaju ove stranice foruma a kojima su moji postovi relativno "kratki" u odnosu na knjige koje inace citaju od "Rat i mir" do mnogobrojnih volumena jednog literarnog djela.
Sta pisem je ono sta mislim - a ocito obilnije razmisljam i imam sta da "kazem" - inace ne bih imala sposobnosti ni rijeci da iskazem sta mislim, svojim rijecima, bez "postapanja" na smajlije i kopiranja tekstova drugih. Bilo bi dobro da i oni isto tako mogu da izraze svoja misljenja bez "postapalica", uvreda i sa validnim argumentima iz Qur'ana (jer hadis ovaj hadis onaj nisu validni argumenti jer se nije sigurno u njihovu autenticnost, osim ako se koriste kao historijski izvor odredjenog dogadjaja za koji se zna da se desio jer postoje i drugi historijski dokazi za te dogadjaje).
Bilo koji njihov post ("njihov" mislim na postove uobicajenih forumasa koji su sebi umislili da ja "napadam "njihov" Islam i paranoidno su ubjedjeni da sam protiv "njih") - koji se sastoji od vise nego nekoliko recenica i smajlija je obicno kada kopiraju i "prostru" neciji tudji tekst kao "svoje misljenje" (mada ni njega u cjelosti ne procitaju sudeci po kasnijim komentarima) a koje citiraju vise kao "argument" u smislu "da li ti znas bolje od ovog ucenjaka sto je ovo napisao?".
Omalovazavaju me, vrijedjaju me, nazivaju me imenima i pridjevima koji su licne prirode i neistiniti - dok ja njih NE omalovazavam (jedino ako se sami osjecaju intimidirani) jer im inace ne bih uopste odgovarala na neke zaista besmislene postove koji ili izvrcu moje izjave ili nemaju nikakve veze sa postavljenom temom, niti ih vrijedjam (osim ako ih vrijedja sto se ne dam spustiti na nivo na koji bi oni zeljeli da me "srozaju").
Halalim sve sto mi ruzno napisu i molim se da ih ni Bog za to ne kazni (mada koliko znam u hadisima koje oni tako cvrsto vjeruju pise da Bog nece oprostiti dok se ne trazi izvinjenje od uvrijedjene osobe, makar im ona vec i oprostila, ali posto nije sigurno da je to rekao Poslanik, nadam se da im Bog oprosti bez obzira na to da li se izvinu ili ne).
Da ja, recimo, insistiram da se "mora" sa mnom neko sloziti i prihvatiti moje misljenje inace je "kafir, licemjer, otpadnik iz islama" (neuzubillah) ili tako nesto - razumjela bih da me redovno napadaju jer "brane" nesto svoje od mojih "napada". Ali ja to i ne pomisljam a kamoli da to iskazujem - pa kakav god je razlog za njihov neprijateljski stav prema meni?...
Nisu "krivi" oni, nego samo nisu svjesni sejtanskih mahinacija koji ne moze da podnese nikakav pomen ujedinjenja vjernika - narocito podrzan Bozijim Rijecima - a hadisima se "koristi" vec stoljecima da zavadja i sije razdor medju vjernike pa im zato i "sapuce" (weswese) hadise kao fakticki na jednakom nivou sa Qur'anom (estaghfirullah)...
Primjecujem da se prema hriscanima oko "trojstva" ponasaju sa toliko [providnog] postovanja i cijenjenja, sa uctivoscu i cak izvinjenjima - da me zaista zbuni jer je Bog rekao da su "vjernici blagi jedni prema drugima a osori prema nevjernicima" - a eto oni po meni drvlje i kamenje a onima sto Bogu smatraju ravnim Isusa samo sto ruke ne ljube da ih slucajno ne uvrijede.
- Bila sam i ja od onih sto su vjerovali u to "trojstvo", albajt s rezervisanoscu, pa da li bi trebalo da se povratim (neuzubillah) u nevjerstvo da bi me lijepo tretirali? - ne hvala, neka me pljuju i vrijedjaju koliko hoce - Laa Ilaahe il Allah, wahdehuu laa shariikeleh (Nema bozanstva osim Boga, i Njemu nema niko ravan [bukvalno: "Jednoci Njegovoj nema partnera"]).
"Gospodaru, ne dozvoli nasim srcima da skrenu kada si nam vec na Pravi Put ukazao, Ti si zaista Onaj koji mnogo daruje..."
-
encian
isprovocira mene ova vasa prepiska. inace ne citam nista vezano za vjeru jer ljudi kad je vjera u pitanju cesto ne vide dalje od svog nosa.
@kogod kadgod: krscani nisu nevjernici. i u Kur'anu su nazvani "ljudima knjige". da ti onako iskreno kazem, i meni je problem citati duge postove. da me interesuje necija filozofija sjala bi na kafu sa istim ili procitala njegovu/njenu knjigu. mislim da je forum ipak mjesto na kojem se cijeni sposobnost izrazavanja ukratko. molim te, ne daj si za pravo da sljedece prokomentarises i moju nacitanost. moja omiljena knjiga ima 1800 strana ali duge postove jednostavno ne volim.
htjedoh jos ovo da ti kazem: pokrivanje i brade, sta god kako god su izbor ljudi koji to rade. neki bi se i otkrili, istina, ali okolina je malo neprijateljska za to. i u SA je prije bilo aman ja rabbi da cura spava sa momkom prije braka, danas nije. vremena se mijenjaju. da ti kazem i cemu sam se ja iznenadila: dosta pokrivenih zena voli biti pokriveno. prije godinu dana moje usko shvatanje je bilo vrlo negativno. sada barem dopustam ljudima da im bude fino i bez mojih opaski.
i btw, nemamo slobode u odlucivanju da li da se molimo ili ne. tu se nasa sloboda zove: pobijediti sejtana ili ne.
a za bosanca sa dna kace: pa i ja mislim da je IZ iz bosne cisti lopovluk, da kao i vecina IZ na svijetu manipulisu i hadisima i fetvama da bi njima bilo bolje sve pod maskom "za vjeru".
@kogod kadgod: krscani nisu nevjernici. i u Kur'anu su nazvani "ljudima knjige". da ti onako iskreno kazem, i meni je problem citati duge postove. da me interesuje necija filozofija sjala bi na kafu sa istim ili procitala njegovu/njenu knjigu. mislim da je forum ipak mjesto na kojem se cijeni sposobnost izrazavanja ukratko. molim te, ne daj si za pravo da sljedece prokomentarises i moju nacitanost. moja omiljena knjiga ima 1800 strana ali duge postove jednostavno ne volim.
htjedoh jos ovo da ti kazem: pokrivanje i brade, sta god kako god su izbor ljudi koji to rade. neki bi se i otkrili, istina, ali okolina je malo neprijateljska za to. i u SA je prije bilo aman ja rabbi da cura spava sa momkom prije braka, danas nije. vremena se mijenjaju. da ti kazem i cemu sam se ja iznenadila: dosta pokrivenih zena voli biti pokriveno. prije godinu dana moje usko shvatanje je bilo vrlo negativno. sada barem dopustam ljudima da im bude fino i bez mojih opaski.
i btw, nemamo slobode u odlucivanju da li da se molimo ili ne. tu se nasa sloboda zove: pobijediti sejtana ili ne.
a za bosanca sa dna kace: pa i ja mislim da je IZ iz bosne cisti lopovluk, da kao i vecina IZ na svijetu manipulisu i hadisima i fetvama da bi njima bilo bolje sve pod maskom "za vjeru".
-
KOGOD KADGOD
naravno da se ne smatraju nevjernicima, nisam na njih ni mislila nego je ajet o blagosti prema vjernicima a prema meni su grubi i ososri ao prema "nevjerniku"encian wrote:isprovocira mene ova vasa prepiska. inace ne citam nista vezano za vjeru jer ljudi kad je vjera u pitanju cesto ne vide dalje od svog nosa.
nisi ocito citala ranije postove, ja zato i govorim "vjernici svih religija" jer svuda ima vjernika i samo Bog zna ko Ga vjeruje iskreno...
bila sam "pokrivena" i voljela sam biti pkrivena jer sam bila ubijedjena da je Bog zadovoljan sa mnom i da slijedim "sunnet" - ali kada sam uvidjela da slijedim samo tumacenja i obicaje ljudi koji su izmislili (mozda dobronamjerno) cijeli "sistem" zivljenja a sto nema veze sa vjerom - nije mi vise bilo stalo, jer se "pokoravamo Bozijoj Volji" (Islaam) a ne ljudima koji koriste iskrenost vjernika da bi ih manipulisali, dok Bog jasno kaze da ne gleda na nase odijevanje, blaga i broj potomaka nego na iskrenost nasih srca i cistotu nasih namjera (i naravno, zato sto nije u Svojoj Objavi odredio izricito pokrivanje kose - da ne razvlacim, shvatam da ne volis duge postove, mada se neke stvari ne mogu jednostavno izreci u tri recenice jer su previse kompleksne)
nije obavezno citati moje postove ni u kom slucaju - ali ako neko ima namjeru da ih komentarise, "izvrce" iskrivljava im znacenje - barem treba da procita u cjelosti ono sto kritikuje jer izgleda neobicno kad nesta kritikuje a to u tekstu vec objasnjeno.
meni nije mrsko procitati sve i svacije komentare na neku temu, ako imam namjeru komentarisati, bas zato da ne ponavljam nesto sto je neko vec pomenuo ili prokomentarisem na isti nacin kao i neko drugi kad mogu samo da njegov komentar "potpisem"
drago mi je da volis citati, daj Boze da je vise takvih - a moje postove nemoj ako te zamaraju, kome je vazno ono sto pokusavam da iskazem - procitace, kome nije - svejedno je
selam
- mrki62
A šta su to hadisi do nečije upute koje su pisane po nečijom cenzuri i koji se u stvari svode na predpostavkama. Ako je Kur`an jedinstven onda bi trebali i hadisi biti jedinstveni za čitav islamski svijet - no je li to uistinu tako ????Bosanac sa dna kace wrote:proictaj njene postove pa ces vidjet kakko omalovazava nasu ulme za koju kaze da glodje hadise, da su hadisi glupıost, dda nasi vrhunski orjetnalisti da su oni niko i nista itd. itd....Latinica wrote:Nisam procitala sve postove KG KG, ali sam primijetila da uz slobodu razmisljanja posjeduje i visok stepen samokontrole.Bosanac sa dna kace wrote: da imaju svakako ali bez vrijedjanja, omalovazavanja, podcjenjivanja i laganja drugih!
To se ne moze reci za neke njene oponente.
pozz
pozz i tebi
-
njonjica
#21 Re: Sloboda vjerovanja
Ovaj dio posta posebno me dojmio....spoznaja mora biti zaceta u slobodi, a sloboda mora biti u srcu.....onoga koji Voli.KOGOD KADGOD wrote: Hvala Ti, Boze, na svakoj zemlji cijim si ljudima dao da se izdignu na nivo svijesti kada shvataju vrijednost koncepta slobode zasnovane na slobodi vjerovanja i ubjedjenja, i na svakoj individualnoj osobi kojoj si dao da se izdigne na visi nivo svijesti - jer samo slobodan covjek moze da spozna, ili ne, svog Stvoritelja.
-
Razmjeran
Polako nonjice da ponovim gradivo,jer sve ucim napamet
(sala)
Mislim da je isuvise tema otvoreno na ovom dijelu foruma,tako da komotno 5 tema moze stati u jednu,moje misljenje.Za sad nisam inspirisan za ovu temu,sto neznaci da necu biti za par,sati.A javio sam se radi njonjice jer me prozva...
Mislim da je isuvise tema otvoreno na ovom dijelu foruma,tako da komotno 5 tema moze stati u jednu,moje misljenje.Za sad nisam inspirisan za ovu temu,sto neznaci da necu biti za par,sati.A javio sam se radi njonjice jer me prozva...
-
encian
A šta su to hadisi do nečije upute koje su pisane po nečijom cenzuri i koji se u stvari svode na predpostavkama. Ako je Kur`an jedinstven onda bi trebali i hadisi biti jedinstveni za čitav islamski svijet - no je li to uistinu tako ????[/quote]
ja mislim da nije. Kur'an se smatra univerzalnim i vrijednim za sva vremena. sto ce reci i za Poslanikovo i za nase doba podjednako da ga tumacimo u skladu sa onim sto smo saznali i spoznali novo i u njemu trazimo smjernice. hadisi su ipak nastali kao tumacenje Knjige u jednom odredjenom dobu. niposto ne kazem da ni sada ne bi trebali da budu smjernice tumacenja, ali ne mislim da bi ih trebali uzimati ih kao definitivno, univerzalno i svevremensko tumacenje Knjige.
@kogod kadgod
ti imas puno da kazes, ali ako to kazes u duuuugoj poruci, malo ce ljudi to procitati. ako pocnes temu, reci jednu stvar, u sljedem postu se nadovezi drugom. nama ce biti interesantnije i lakse, a ti ces opet da kazes sve sto imas.
ja sam se nekad osjecala lose sto nisam pokrivena, idem na more, skidam se u kupaci i sl. mislila sam da nisam dobra muslimanka. dugo sam govorila da je to grijeh ali da je za mene pokrivanje toliko mucno da sam spremna da ispastam. onda sam shvatila jednu stvar: Bog nam rece da nam ne namece nista sto nam nije prirodno. rece nam cak i da LJUDI okove sebi stavljaju. tako se ja pomirih sa svojom dugom kosom i morem. ali znam jednu stvar sigurno: da zivim medju arapima pokrila bih se drage volje skroz jer su toliko napadni i naporni da se jednostavno lakse sakrit nego njih naucit da postuju otkriveno zensko.
ja mislim da nije. Kur'an se smatra univerzalnim i vrijednim za sva vremena. sto ce reci i za Poslanikovo i za nase doba podjednako da ga tumacimo u skladu sa onim sto smo saznali i spoznali novo i u njemu trazimo smjernice. hadisi su ipak nastali kao tumacenje Knjige u jednom odredjenom dobu. niposto ne kazem da ni sada ne bi trebali da budu smjernice tumacenja, ali ne mislim da bi ih trebali uzimati ih kao definitivno, univerzalno i svevremensko tumacenje Knjige.
@kogod kadgod
ti imas puno da kazes, ali ako to kazes u duuuugoj poruci, malo ce ljudi to procitati. ako pocnes temu, reci jednu stvar, u sljedem postu se nadovezi drugom. nama ce biti interesantnije i lakse, a ti ces opet da kazes sve sto imas.
ja sam se nekad osjecala lose sto nisam pokrivena, idem na more, skidam se u kupaci i sl. mislila sam da nisam dobra muslimanka. dugo sam govorila da je to grijeh ali da je za mene pokrivanje toliko mucno da sam spremna da ispastam. onda sam shvatila jednu stvar: Bog nam rece da nam ne namece nista sto nam nije prirodno. rece nam cak i da LJUDI okove sebi stavljaju. tako se ja pomirih sa svojom dugom kosom i morem. ali znam jednu stvar sigurno: da zivim medju arapima pokrila bih se drage volje skroz jer su toliko napadni i naporni da se jednostavno lakse sakrit nego njih naucit da postuju otkriveno zensko.