Covjek bi trebao biti ili lud, ili bas ne vjerovati Bogu i Njegovim rijecima, pa reci da je vanjski izgled ono sto je mjerilo imana. (posebno mi se svidja termin "apsolutno" - ) S druge strane, ukoliko neko, odluci da se identificira, nacinom odijevanja, zasto ga razuvjeravati da je u krivu... Stvarno su ljudi cudni...KOGOD KADGOD wrote:"Nasi" ili bilo koje druge zemlje - cinjenica je da vanjski izgled nije kriterij i apsolutni pokazivac IMANA (vjerovanja).Bosanac sa dna kace wrote:@KGKG podug ti je elaborat, ima dosta toga tacno, mislim ipak da nase bule i bradonje da nisu bas takvi, ipak nasi su ljudi dosta dosta iskreniji!
Jel nam ovo najavljujes malo jacu aktivnost vase sekte? Allah vam dao iz Svoga dobra...KOGOD KADGOD wrote:Kod nas je jedino prednost to sto smo, htjeli ne htjeli, ipak pod uticajem naprednijih zemalja Evrope (a koja je sama pod uticajem ranijih islamskih civilizacija koje su joj donijele sve preduslove da "nastavi") - hvala Bogu, zato i kazem da smo u savrsenoj poziciji da budemo primjer pravog pokorenja Bozijim zakonima uravnotezenog sa napretkom covjecanstva opcenito.
Znas, ma koliko mi bili glasni u kritiziranju vehabija, oni bar ne spore Kur'anu mutevatir predaju... Prezivjeli su Bosnjaci, i muslimani s ovih prostora puno toga, josh jedna sekta im samo fali... To sto mislite da cete imati plodno tlo, za sirenje necega sto nazivate "islamom" ... mislim, da ne kazem...zeznuli ste se... al to cete uvidjeti, vrlo brzo...KOGOD KADGOD wrote:Takodje, kod nas je duhovna strana vjere (ma'rifet) dugo nudila ono sto je ostatku Evrope falilo - duhovna iskustva koja su ucvrscivala iskrenost i ljubav prema Stvoritelju - a Voljenom se ne biva neiskren i nevjeran...
Iskreno govoreci, najvise me brine to sto "novi val" vehabizma i kojekakvih "izama" skoro da potpuno unistise taj duhovni aspekt, svodeci pokorenje i vjeru Bogu na puka pravila o svakom aspektu zivota, na "harame" i "halale" (i sve klasifikacije izmedju) - tako da je zanesenost u sjecanju Uzvisenog, opijenost u osjecaju jedinstvenosti sa univerzumom i rigorozno "treniranje" nefsa (ega) dok se ne pokori Bogu i sam utone u Ljubav (i onda "krivica" polugolih koji pred nama marsiraju postaje bez ikakvog smisla i uticaja) - potpuno strani pojam za "muslimane "po knjizi" (haman svakoj osim Bozije)....
nemam ja nista protiv da imate tu neku svoju vrstu vjerovanja...mene ne smeta...ali to sto imate, to nije islam
A to o duhovnom aspektu...unistise i td. Mislim, s punim pravom, kazem: veze nemas
Razumijem tvoju frustraciju pokrivanjem, jer si jednom dozvolila da budes "rob" tuđeg misljenja, no, ni danas nisi mnogo odmakla (jer skoro da se mogu prepoznati "tuđe" rečenice - kad se drzis floskula o duhovnosti, ujedinjenju, ljubavi itd. ... samo se tutor promijenio.. i zato mi te zao... I zato ti zelim od Boga najbolje...
I ne ljutim se sto konstantno vrijeđaš, nas, muslimane iz BiH, pa i muslimane u svijetu... stvarno...samo mi te zao... sto ne vidish...
Evo, samo se pogledaj... i prenesi na licni plan...za sve tvoje frustracije kriv je neko drugi...KOGOD KADGOD wrote:Ta otsutnost duhovnosti u nekim arapskim zemljama (u Maroku npr. je potpuno drugacije, slicnije BiH, na svoj nacin) i jeste uzrok neobuzdanosti ega i time - kao i svako ko ne zna kako drugacije da objasni svoje slabosti - krive druge, u ovom slucaju, zene - one su "krive" sto se oni ne znaju obuzdati i sto su "prazni" duhovno a ne "ucenjaci" koji su duhovnost "izbacili" iz vjere. .
Sve je ovo tacno, ili mozda josh gore... I sve to opet nema veze s islamom. Oni koji manipularaju uvijek ce naci nacin za to....KOGOD KADGOD wrote:Pokrili zene od glave do pete i opet (u Iranu, u S.Arabiji, Sudanu) prostitucija cvjeta, alkohol se moze naci svuda (naravno podzemno) - ljudi su ocajnicki zedni slobode da cak cine "haram" ne iz zelje nego i inata... Zalosno... )
Muskarci samo nabace burqu i sa zenom odu u "biznis" - ta "skrivenost" iz burqe se koristi i zloupotrebljava na razne nacine, cak, i kao "pokrivene zene" opasane eksplozivom prolaze slobodni.
I reci, da opet tamo ne zive i cestiti muslimani, moze samo josh jedan manipulator...
Izbjeglice..muskarci..se krili pod burkama...KOGOD KADGOD wrote:U Afganistanu, kada su bjezali od Talibana pola "zena" izbjeglica su bili muskarci - dok se nisu Talibani shavizali pa poceli da postavljaju zene strazare da provjeravaju ispod burqe - a ovi opet pripreme svijezanj love pa strazarki u ruku i ona "ne vidi" ko je ispod...
Sloboda... Vise bosanskih muslimana klanjaju sabah (i klanjaju ikako) nego npr. zena u sred Mekke Mukarrame (svojim ocima vidjela)...
E moja ti... Da sam samo mogla, sakrila bih ga u srce.. od zlih ljudi... a ne u burku...
A o zenama koje zive kraj vrata Kabe... stvarno si, nemam rijeci... Skona si kontroliranju tuđe duse... isto bi ih postrojila, kao i one vehabije...samo da mozesh... I kad si uspjela prebrojati koliko zena i ljudi tamo klanjaju?
Sebi sloboda, da se obratis Gospodaru kad hoces, a zenama Mekke istu zamjerish...KOGOD KADGOD wrote:Sloboda...
Sloboda da se svom Gospodaru obratim zato sto ja to zelim i volim a ne zato sto "moram" inace ce me neko, nista bolji od mene, zveknuti stapom preko ledja.
KOGOD KADGOD wrote:A i sloboda da, ako ne vidim ljepotu i savrsenost svega stvorenog - da ne vjerujem u Boga, dok Ga ne vidim - a samo slobodan ce moci da spozna Boga i onda Ga vidi u svemu oko sebe i u sebi samome....