SLAVENSKA UNIJA
- osa
#51 Re: SLAVENSKA UNIJA
koliko bi stvarno naroda i država, koje većinom nastanjuju slavenski narodi željlo živjeti u nekoj vrsti"slavenske unije".
- and
#52 Re: SLAVENSKA UNIJA
srbija, rusija i bjelorusijaosa wrote:koliko bi stvarno naroda i država, koje većinom nastanjuju slavenski narodi željlo živjeti u nekoj vrsti"slavenske unije".
- Manojlo1
#53 Re: SLAVENSKA UNIJA
...mozda bi se trebao prisjetiti da su Hrvati bili glavni inicijatori drzave juznih Slovena .Tadasnja EU (K und K), u cijem su parlamentu i Hrvati imali svoje predstavnike, ipak se pokazala macehom.osa wrote:koliko bi stvarno naroda i država, koje većinom nastanjuju slavenski narodi željlo živjeti u nekoj vrsti"slavenske unije".
Pretpostavljam da kada ponovo ''zagusti'', a hoce...sutra ili prekosutra , mozda bas kada nam ''stignu ti iz Bangladesa''(gorstak)... (juzno)slovenska svjest u Hrvata dramaticno ce ojacati.
PS.
Ne shvati me pogresno..ali tadasnjoj austrougarskoj ''provinciji'' Hrvatskoj , slavenska YU, bila je vise potrebna nego tadasnjoj Srbiji.
- Toto
- Grijem se na: solarno
- Vozim: EJ
#54 Re: SLAVENSKA UNIJA
+and wrote:srbija, rusija i bjelorusijaosa wrote:koliko bi stvarno naroda i država, koje većinom nastanjuju slavenski narodi željlo živjeti u nekoj vrsti"slavenske unije".
Vojvodina
- Mx
#55 Re: SLAVENSKA UNIJA
Ma Srbija voli da je samostalna ali da ima velikog tatu Rusiju iza sebe po potrebi. Pa kad Srbi odluce da nekog napadnu, otmu tudju teritoriju ili naprave neki drugi belaj da im onda Rusija stane uz njih, cuva im to oteto i brani njih i njihove neke politicko/teritorijalno/ekonomske interese.and wrote:srbija, rusija i bjelorusijaosa wrote:koliko bi stvarno naroda i država, koje većinom nastanjuju slavenski narodi željlo živjeti u nekoj vrsti"slavenske unije".
Srbi kad su politicki/vojno/ekonomski slabi onda traze osnivanje raznoraznih Unija a kada smatraju da su dovoljno iskoristili tu Uniju i postali jaki unutar takve Unije onda bi oni tamo komandovali i prisvajali sve sebi. Zadnji primjer je rasturanje YU, zelili su da naprave od tudjih teritorija Veliku Srbiju i protjeraju odatle druge narode a onda da bi nesto sacuvali od otetog traze da im Rusi stanu iza ledja politicki/vojno/ekonomski i cuvaju to na silu oteto.
Kad bi na njih recimo kao primjer gruhnula jedna Rumunija da im otme jedan dio teritorije Vojvodine i protjera Srbe sa tiih prostora molili bi oni Bosance/Bosnjake, Hrvate, Albance i druge da im se pridruze u neku Uniju da bi se od Rumunije kao primjer odbranili.
- Toto
#56 Re: SLAVENSKA UNIJA
Tuta Bugarin je pokopo sve Srpske snove o Srbiji kao ruskoj guberniji, jer im se zavuko iza ledja. Milo Djukanovic je potopio srpsku mornaricu i time je ucinio Srbiju strateski potpuno neinteresantnom Rusij. Povlacenjem Rusije na obale Crnog mora Srbija je postala rusko siroce kojemu je namjenjena sudbina rupe za skladistenje ruskog plina.
- essex
#57 Re: SLAVENSKA UNIJA
ustanovili smo da hrvati nebi...osa wrote:koliko bi stvarno naroda i država, koje većinom nastanjuju slavenski narodi željlo živjeti u nekoj vrsti"slavenske unije".
-
Agic Nurija
#58 Re: SLAVENSKA UNIJA
U njemačkoj historiji piše da su Pruzzi (današnji Prussi) bili slavensko pleme, koje je "Deutsche Orden" kroz dugoročan proces pokrštavanja ujedno i germanizirao, čak se pominje da su neke slavenske kulture dopirale i do Britanskih otoka, pa i samog Pariza, što je ostavilo traga u nekim toponimima, ljudskim imenima i nekim riječima za predmete svakodnevne upotrebe, od čega je danas jako malo ostalo zabilježeno, namjerno ili ne....Prusi su ustanovili protestantizam i na kraju bili osnovni faktor njemačkog državnog jedinstva, bez obzira što je i danas skoro polovina Njemaca "katolikčke vjere", koji su eto dali i ovog sadašnjeg rimskog papu....Mislim da su izumi srpskohrvatskog režima kroz trajanje jugoslavije, kao "opredjeljivanje jednog naroda putem vjerske pripadnosti u drugi narod", jednostrano imenovanje jednog govornog, bosanskog etničkog područja srpskohrvatskom teritorijom, koja je opet u svijet pustila "srpskorvatski jezik", zaista jedinstveni u cijelom svijetu. Zašto "narodni parlament" ne može jednom za sva vremena da zamijeni "narodnu vjersku ustanovu" kao mjesto identifikacije čovjeka sa svojom kolektivnom vrstom i zemljom svog ovosvjetskog porijekla!?essex wrote:ustanovili smo da hrvati nebi...osa wrote:koliko bi stvarno naroda i država, koje većinom nastanjuju slavenski narodi željlo živjeti u nekoj vrsti"slavenske unije".
- osa
#59 Re: SLAVENSKA UNIJA
u potpunosti su u pravu, međutim i sam kažeš to je bilo tada, a sada je sada, tako da u principu ne razumijem iz tvog odgovora koji bi to narodi sada željeli živjeti u nekakvom obliku slavenske unije.Manojlo1 wrote:...mozda bi se trebao prisjetiti da su Hrvati bili glavni inicijatori drzave juznih Slovena .Tadasnja EU (K und K), u cijem su parlamentu i Hrvati imali svoje predstavnike, ipak se pokazala macehom.osa wrote:koliko bi stvarno naroda i država, koje većinom nastanjuju slavenski narodi željlo živjeti u nekoj vrsti"slavenske unije".
Pretpostavljam da kada ponovo ''zagusti'', a hoce...sutra ili prekosutra , mozda bas kada nam ''stignu ti iz Bangladesa''(gorstak)... (juzno)slovenska svjest u Hrvata dramaticno ce ojacati.
PS.
Ne shvati me pogresno..ali tadasnjoj austrougarskoj ''provinciji'' Hrvatskoj , slavenska YU, bila je vise potrebna nego tadasnjoj Srbiji.
- osa
#60 Re: SLAVENSKA UNIJA
prebrzo donosiš zaključke, naime iz mog odgovora si možda mogao ustanoviti da JA ne bi.....essex wrote:ustanovili smo da hrvati nebi...osa wrote:koliko bi stvarno naroda i država, koje većinom nastanjuju slavenski narodi željlo živjeti u nekoj vrsti"slavenske unije".
- Jazz_Junkie
#61 Re: SLAVENSKA UNIJA
Nurija, Prusi nisu bili slavensko nego balticko pleme. Njihov jezik je reducirano bio u upotrebi do 17. stoljeca, ali je dokumentovan. Radi se definitivno o zapadno-baltickom jezikom.
- Manojlo1
#62 Re: SLAVENSKA UNIJA
Za ''danas'' se slazem i mislim da nije samo ''do nas'' sto je to tako .Ali ubjedjen sam da ce u nekom buducem vremenu sloveni ipak naci u nekoj vrsti unije.osa wrote:u potpunosti su u pravu, međutim i sam kažeš to je bilo tada, a sada je sada, tako da u principu ne razumijem iz tvog odgovora koji bi to narodi sada željeli živjeti u nekakvom obliku slavenske unije.Manojlo1 wrote:...mozda bi se trebao prisjetiti da su Hrvati bili glavni inicijatori drzave juznih Slovena .Tadasnja EU (K und K), u cijem su parlamentu i Hrvati imali svoje predstavnike, ipak se pokazala macehom.osa wrote:koliko bi stvarno naroda i država, koje većinom nastanjuju slavenski narodi željlo živjeti u nekoj vrsti"slavenske unije".
PS.
-
stari grad Visegrad
#63 Re: SLAVENSKA UNIJA
Svi mi imamo iskusto zajednice tj. Jugoslavije. Moje iskustvo je lose.
Prekrizili mi naciju, prekrizili mi jezik, oteli mi Posavinu metodom prisele da moj pradeda da drzavi ogromnu zemlju, ucili me laznoj istoriji, nisu ulagali u Republuku Bosnu i Hercegovini i nisu pravili auto-puteve kroz Bosnu i Hercegovinu, pravili viceve Mujo i Suljo, a nigdje bre srpskih imena u vicevima itd
U svakom ratu i poremecaju klali bosnjake i otimali.
I sad vi meni pricate o "slavenskoj uniji"
Prekrizili mi naciju, prekrizili mi jezik, oteli mi Posavinu metodom prisele da moj pradeda da drzavi ogromnu zemlju, ucili me laznoj istoriji, nisu ulagali u Republuku Bosnu i Hercegovini i nisu pravili auto-puteve kroz Bosnu i Hercegovinu, pravili viceve Mujo i Suljo, a nigdje bre srpskih imena u vicevima itd
U svakom ratu i poremecaju klali bosnjake i otimali.
I sad vi meni pricate o "slavenskoj uniji"
- sheilak
#64 Re: SLAVENSKA UNIJA
Zbog cega bi to nas bilo briga? Zar mi nismo Iliri?
Ok, ozbiljno. Mislim da je BiH platila vrlo visoku cijenu raznoraznim unijama u kojima je uvijek bila podredjena iako su te unije trebale biti zasnovane na ravnopravnosti, a zapravo su bile hegemonija samo jednog naroda koji je te unije dozivljavao kao legitimno pravo na druge drzave.
Zato se uvijek najezim na gluposti poput zajednistva u koje su ukljucene Srbija, Rusija, Bjelorusija, itd.
Uostalom, zasto uopste moramo rasipati misli na takve horor scenarije?
Ok, ozbiljno. Mislim da je BiH platila vrlo visoku cijenu raznoraznim unijama u kojima je uvijek bila podredjena iako su te unije trebale biti zasnovane na ravnopravnosti, a zapravo su bile hegemonija samo jednog naroda koji je te unije dozivljavao kao legitimno pravo na druge drzave.
Zato se uvijek najezim na gluposti poput zajednistva u koje su ukljucene Srbija, Rusija, Bjelorusija, itd.
- pici
- Grijem se na: Ženske gHuzove
- Vozim: Trajvan
- Horoskop: Djevac
#65 Re: SLAVENSKA UNIJA
Od te ljubavi nema niĆ
- BiH-x
#66 Re: SLAVENSKA UNIJA
sheilak wrote:Zbog cega bi to nas bilo briga? Zar mi nismo Iliri?![]()
- Toto
#67 Re: SLAVENSKA UNIJA
Prdimahovine o slavenskoj uniji su pokusaji stvaranja alibija za Dodikov separatizam. Zato se i plasiraju.
-
michio
#68 Re: SLAVENSKA UNIJA
Sta to zajednicko imamo sa Poljacima a da nemamo sa Francuzima?
-
sammo
#69 Re: SLAVENSKA UNIJA
Kad sam poceo s tom temom, sam mislio na gospodarsku organizaciju. Lijepo je neko pokazao mapu Slavena. Tesko bi to bila drzava u pravom smislu, ali bi u ekonomskom sigurno bila jaca od EU. Nema to veze sa ex YU, nema to veze sa ratovima...usput ratovali su i Njemacka-Francuska, Francuska-GB..pa su sad u EU...Za sve one, koji kazu da Bosanci imaju u sebi vise ilirske krvi od slavenske, mogu samo reci da je to glupost i zbog takvih gluposti Bosnjacima Hrvati i Srbi kazu poturice ili Turci...
-
Agic Nurija
#70 Re: SLAVENSKA UNIJA
Ovo bi bila zanimljiva tema na nekom drugom ogranku "foruma", pošto se danas u evropskoj historiografiji "traga" za historijskim područjem na kojem je postojala milenijska raskrsnica ili čak lansirna, kao i povratna rampa indoevroskih narodnih kultura. Ovdje se dosta raširila teorija o tome, da je sjeverna Evropa, ne baš tako davno, naseljena ljudskim vrstama sa Sjevernog Kavkaza, a da je donji tok rijeke Dnjestra definitivno područje (arheologija) na kojem je "rođen" slavenski govor. Uostalom, najbliži srodnici preživjela dva baltička naroda, Litvanaca i Latvijaca (Letonaca) u svakom kulturnom pogledu su slavenski narodi sjevernog dijela kontinenta. Usput, na finskom se za Šveđane kaže "Raci" (crveni?), što nedvojbeno asocira na "Ras-i, Rus-i...I još nešto, u bosanskom živom govoru se mogu identifikovati bezbrojne riječi tzv. "istočnogermanskih naroda", poglavito Gota (Gotisches Etymologisches Wörterbuch" Heidelberg 1934---Gotska Biblija ili Codex Argenteus....)Jazz_Junkie wrote:Nurija, Prusi nisu bili slavensko nego balticko pleme. Njihov jezik je reducirano bio u upotrebi do 17. stoljeca, ali je dokumentovan. Radi se definitivno o zapadno-baltickom jezikom.
-
Agic Nurija
#71 Re: SLAVENSKA UNIJA
Siromaštvo u svakom pogledu, država nam se ukidala nekoliko puta u novijoj historiji, više vjerujemo vjerskim, nego političkim vođama, vječni smo gastarbeiteri i nikada nismo uspjeli da povratimo punu jurisdikciju na bosanskom etničkom, pa ako hoćeš i na državnom prostoru, a o "bosanskoj revoluciji da i ne govorimo"!michio wrote:Sta to zajednicko imamo sa Poljacima a da nemamo sa Francuzima?
- izzy131
#73 Re: SLAVENSKA UNIJA
Nekad se je na naslovu ove teme, tj panslavenskom ujedinjenju mnogo radilo. Prilog temi:
Alphonse Mucha - The Slav Epic
http://images.google.ba/images?hl=bs&q= ... CBIQsAQwAA
Nije zaobisao ni BiH:
Mucha - The Allegory of Bosnia and Herzegovina
http://z.about.com/d/arthistory/1/0/c/o ... _09_09.jpg
Slika je bila izlozena na bosanskohercegovackom Art paviljonu u okviru paviljona Austrougarskog Carstva na Univerzalnoj izlozbi u Parizu 1900.
Alphonse Mucha - The Slav Epic
http://images.google.ba/images?hl=bs&q= ... CBIQsAQwAA
Nije zaobisao ni BiH:
Mucha - The Allegory of Bosnia and Herzegovina
http://z.about.com/d/arthistory/1/0/c/o ... _09_09.jpg
Slika je bila izlozena na bosanskohercegovackom Art paviljonu u okviru paviljona Austrougarskog Carstva na Univerzalnoj izlozbi u Parizu 1900.
-
didak.b
#74 Re: SLAVENSKA UNIJA
Kada kazes Hrvati,na koga to mislis?Manojlo1 wrote:...mozda bi se trebao prisjetiti da su Hrvati bili glavni inicijatori drzave juznih Slovena .Tadasnja EU (K und K), u cijem su parlamentu i Hrvati imali svoje predstavnike, ipak se pokazala macehom.osa wrote:koliko bi stvarno naroda i država, koje većinom nastanjuju slavenski narodi željlo živjeti u nekoj vrsti"slavenske unije".
PS.
Na J J Strossmayera, Trumbica ili onih nekolicinu gusaka u magli kojij je Svetozar Pribicevic odveo u Bg, ili 300 000 hrvatskih potpisa 1918 godine koji su se izjasnili protiv prisvajanja Hrvatske Srbiji, t j Kr SHS?
Cuj Hrvati...
I otkud ti to da je Hrvatskoj i Hrvatima bila vise potrebna Srbija/YU vec Srbiji i Srbima?
Nisu Hrvati inicirali prvi svjetski rat, vec Srbi i Srbija.
-
sammo
#75 Re: SLAVENSKA UNIJA
Svi ste vise manje pricali o politici, iskustvima iz povijesti isl. Niko ne spomene poslovnu suradnju, koja nije bas mala i povecava se. To je normalno, s kim ces trgovati, ako ne sa susjedom...poznajes jezik, kulturu...nije daleko, a korist je obostrana...