Eh, sad je pitanje -- jesi li ono sto ti je u DNK ili si ono kako su te odgojili, sto ti je u kulturi???Mx wrote:O kakvim ti izmisljenim Slavenima i Slavenskoj uniji pises na prostoru Balkana i bivse YU kada se zna da na tim prostorima nema nikakvih ili ako ima onda ima ali vrlo malo nekih doseljenika autohtonih Slavena. Poslije mjesanja svih etnickih plemena/naroda na Balkanu zadnih 1500 godina kao sto su: Iliri, Romani, Germani, Turci i drugi ti bi od njih pravio neke Slavene i Slavensku uniju? Pa jel ti stvarno mislis da poslije 1500 samo zadnjih godina ima nekih neizmjesanih naroda na ovim prostorima? Ako ti sta nije jasno iz ovog posta onda pod hitno uradi sebi DNK/DNA pa vidi ko si i sta si.sammo wrote:Ih...sto bi to jaka organizacija bila. Znali su to Rimljani, Turci, Hitler, a i Amerikanci...
Tema, Konacno! Genetsko porijeklo Bosanaca i Hercegovaca: http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtop ... 49&t=61218
http://img109.imageshack.us/i/bosanac.jpg/
SLAVENSKA UNIJA
- piupiu
#26 Re: SLAVENSKA UNIJA
-
shown
#27 Re: SLAVENSKA UNIJA
mense mescini da je osa neko iz redakcije jebes mi komsinicu ako nije tako 
- osa
#28 Re: SLAVENSKA UNIJA
shown wrote:mense mescini da je osa neko iz redakcije jebes mi komsinicu ako nije tako
nije jarane, ako si slučajno na proputovanju kroz sisak, javi, uvjerit ćeš se.
- piupiu
#29 Re: SLAVENSKA UNIJA
Pravo da vam kazem, iz mog licnog iskustva, vise imam(o) (generalizacija) slicnosti sa Grcima, Italijanima, Spancima, Ircima ... nego sto imamo sa Slavenima. Najbolji su mi Rusi: uvijek pitanja tipa -- staaaa? vi ste culi za Dostojevskog? Wow! Slicnosti su nam vise vezane za 'zajednicko' iskustvo zvano socijalizam/komunizam, jezik, naravno ... ali mi smo mnogo "mediteranskiji" narod(i) ... nema puno slavenskog sjevera u nama. I kod nas se generalno mnogo bolje jede,
.
-
mostarac
#30 Re: SLAVENSKA UNIJA
Panslavizam je ideja koja je mnogo starija od Jugoslavije i povezivati panslavizam i Jugoslaviju je u najmanju ruku istorijski nekoretkno.
Dalje EU je nista drugo nego unija ciji jedini smisao je moderna okupacija drzava koje su nemocne da same zadrze svoj finansijski suverenitet i to na jedan takav nacin da to vrijedja inteligenciju. Prvo nas prisile da se prilagodimo standardima koje oni postave, a u svrhu da nas izrabljuju na kvalitetniji nacin. I onda meni dodje lik i kaze wooow panslavizam, jok to. Ono super, ali gdje su argumenti za to. I meni se mnogo toga ne svidja prvo kod Bosanaca pa onda kod svih ostalih, al to ne znaci da sa njima ne dijelim slicnosti. Smjesno je reci da smo mi slicniji Grcima ili Italijanima ili Nijemcima nego sto su si Slaveni izmedju sebe medjusobno slicni. Na kraju krajeva koliko god vi dobijali napade ludila od toga i to vrijedjalo vase nacionalne ponose kojima se uvlacite u supak evropskim kradljivcima vasih suverenih novcanika, mi smo bili i ostali jedan te isti narod. I Srbi i Hrvati i Bosanci i Crnogorci. Slovence i Makedonce necu sad uzeti za primjer jer ce branioci nacionalnih chopora odmah da mi spomenu jezik, al zacudili bi se koliko su jedan Mariborcanin i Bosanac slicni, ali dobro.
Znaci panslavenska unija koja bi ukljucivala Madjarsku (opcionalno), a ne bi Rusiju bi sasvim sigurno olaksala zivot Slavenima i omogucila im da se odbrane od porobljavanja sa zapada koje je vec uveliko sprovedeno. Vi gospodo mislite da zivite u nezavisnim i suverenim drzavama, al i dalje zivite u svojim zabludama da ste vi nezavisni, samostalni i da imate pravo da odlucujete, kako Hrvati, tako i Srbi i Bosanci i svi ostali. Crna Gora je ruska gubernija, Hrvatska je postala austrijsko-njemacka konjusnica, sa osjetnim uticajem Italije, Bosna je ionako protektorat, Srbija je totalno u raljama austrijskog i italijanskog kapitala i vi meni govorite o nekakvim nezavisnim drzavama. Panslavizam je jedino rjesenje koje nas moze spasiti i svi zajedno jedino mozemo da se odupremo da nas tlache kroz EU i institucije koje su i napravili da tlace male narode i Slavene. Prvo nas prisile da se prilagodimo njima, pa da ih molimo da im se prilagodimo, pa da onda kad im bude ceif namazemo guzu vazelinom i onda nas jebu do beskonacnosti, a mi treba da kazemo hvala. Pravo malo lutkarsko pozoriste. Svaka cast na tome i na tim zeljama, ali EU je upravo to - tamnica naroda i to ce istorija pokazati.
Lijepo je Joza Broz govorio: "Svaka nasa republika bi bila niko i nista da nismo svi zajedno" i to je tako bolno dokazano nakon raspada Jugoslavije.
Cinjenica je da smo danas kolonije i da smo porobljeniji nego ikada u posljednjih 100 godina i da opstanak nasih drzava, a i nasih "naroda" zavisi iskljucivo o dobroj volji debelog austrijskog ili italijanskog tatinog sina, kojeg je ostavila djevojka i koji je razocaran, a vodi banku koja nas je porobila i razmislja o povlacenju kapitala jer je odlucio da se ode kockati kako bi lijecio tugu. E to je nasa suverenost gospodo, al zaiskali ste i evo vam je. Budite ponosni na to sto nam iz evropske bolesne guze samo jos nogice vire.
Slavenska unija je nas jedini spas, unija pravljenja na jasnom principu, unija koja nece uci u sukob sa EU (mada bi EU taj sukob itekako forsirala), nego ce biti partner, unija u kojoj ce svi imati jednake sanse i jednake uslove i unija u kojoj definitivno ne smije biti RUSIJE. Rusija je kao drzava prevelika sila i tradicionalno dominantna da jedna takva unija na ravnopravnom principu nikada ne bi mogla funkcionisati sa Rusima.
Glavni grad unije bi logicno bilo da bude Sarajevo
zbog specificnosti BiH, ali ako ce biti najljepsi slavenski grad onda nek bude Prag, al o finesama cemo kasnije 
Dalje EU je nista drugo nego unija ciji jedini smisao je moderna okupacija drzava koje su nemocne da same zadrze svoj finansijski suverenitet i to na jedan takav nacin da to vrijedja inteligenciju. Prvo nas prisile da se prilagodimo standardima koje oni postave, a u svrhu da nas izrabljuju na kvalitetniji nacin. I onda meni dodje lik i kaze wooow panslavizam, jok to. Ono super, ali gdje su argumenti za to. I meni se mnogo toga ne svidja prvo kod Bosanaca pa onda kod svih ostalih, al to ne znaci da sa njima ne dijelim slicnosti. Smjesno je reci da smo mi slicniji Grcima ili Italijanima ili Nijemcima nego sto su si Slaveni izmedju sebe medjusobno slicni. Na kraju krajeva koliko god vi dobijali napade ludila od toga i to vrijedjalo vase nacionalne ponose kojima se uvlacite u supak evropskim kradljivcima vasih suverenih novcanika, mi smo bili i ostali jedan te isti narod. I Srbi i Hrvati i Bosanci i Crnogorci. Slovence i Makedonce necu sad uzeti za primjer jer ce branioci nacionalnih chopora odmah da mi spomenu jezik, al zacudili bi se koliko su jedan Mariborcanin i Bosanac slicni, ali dobro.
Znaci panslavenska unija koja bi ukljucivala Madjarsku (opcionalno), a ne bi Rusiju bi sasvim sigurno olaksala zivot Slavenima i omogucila im da se odbrane od porobljavanja sa zapada koje je vec uveliko sprovedeno. Vi gospodo mislite da zivite u nezavisnim i suverenim drzavama, al i dalje zivite u svojim zabludama da ste vi nezavisni, samostalni i da imate pravo da odlucujete, kako Hrvati, tako i Srbi i Bosanci i svi ostali. Crna Gora je ruska gubernija, Hrvatska je postala austrijsko-njemacka konjusnica, sa osjetnim uticajem Italije, Bosna je ionako protektorat, Srbija je totalno u raljama austrijskog i italijanskog kapitala i vi meni govorite o nekakvim nezavisnim drzavama. Panslavizam je jedino rjesenje koje nas moze spasiti i svi zajedno jedino mozemo da se odupremo da nas tlache kroz EU i institucije koje su i napravili da tlace male narode i Slavene. Prvo nas prisile da se prilagodimo njima, pa da ih molimo da im se prilagodimo, pa da onda kad im bude ceif namazemo guzu vazelinom i onda nas jebu do beskonacnosti, a mi treba da kazemo hvala. Pravo malo lutkarsko pozoriste. Svaka cast na tome i na tim zeljama, ali EU je upravo to - tamnica naroda i to ce istorija pokazati.
Lijepo je Joza Broz govorio: "Svaka nasa republika bi bila niko i nista da nismo svi zajedno" i to je tako bolno dokazano nakon raspada Jugoslavije.
Cinjenica je da smo danas kolonije i da smo porobljeniji nego ikada u posljednjih 100 godina i da opstanak nasih drzava, a i nasih "naroda" zavisi iskljucivo o dobroj volji debelog austrijskog ili italijanskog tatinog sina, kojeg je ostavila djevojka i koji je razocaran, a vodi banku koja nas je porobila i razmislja o povlacenju kapitala jer je odlucio da se ode kockati kako bi lijecio tugu. E to je nasa suverenost gospodo, al zaiskali ste i evo vam je. Budite ponosni na to sto nam iz evropske bolesne guze samo jos nogice vire.
Slavenska unija je nas jedini spas, unija pravljenja na jasnom principu, unija koja nece uci u sukob sa EU (mada bi EU taj sukob itekako forsirala), nego ce biti partner, unija u kojoj ce svi imati jednake sanse i jednake uslove i unija u kojoj definitivno ne smije biti RUSIJE. Rusija je kao drzava prevelika sila i tradicionalno dominantna da jedna takva unija na ravnopravnom principu nikada ne bi mogla funkcionisati sa Rusima.
Glavni grad unije bi logicno bilo da bude Sarajevo
- BSn
#31 Re: SLAVENSKA UNIJA
Od KSHS, pa do raspada SFRJ smo se uvjerili da se na fer osnovi ne moze ujediniti ni 6 slavensih drzava, a kamo li da se sve ujedine. Kulturoloski jaz izmedju jednog Crnogorca i Bjelorusa, ili Poljaka, bi za dvije hefte pokopao tu drzavu.
- cyprus
#32 Re: SLAVENSKA UNIJA
A šta je bivši komunistički istočni blok bio, nego slavenska organizacija pojačana sa još nekoliko neslavenskih narodasammo wrote:Ih...sto bi to jaka organizacija bila. Znali su to Rimljani, Turci, Hitler, a i Amerikanci...
- MuaDib
#33 Re: SLAVENSKA UNIJA
Slavenska unija je novija vizija ideje panslavizma, čiji je cilj ekonomsko, kulturno i političko povezivanje slavenskih zemalja i stvaranje novog interesnog bloka na globalnoj političkoj sceni. Sam položaj slavenskih zemalja i naroda ukazuje na njihovu strateški položaj u Evropi, na osnovu kog mogu imati značajniju uloga u Evropi.

Međutim u slavenskim zemljama koje su članice EU i koje su okrenute ka EU, na sceni su politike koje nisu bliske ideji slavenske unije. Dok su postsovjestske odnosno istočno-slavenske zemlje politički integrisane kroz Zajednicu nezavisnih država u kojoj Rusija ima vodeću ulogu. Zbog loših iskustva iz perioda komunističkog imperijalizma i postjugoslavenskih ratova odnosi među slavenskim zemljama nisu baš najbolji.
Poljska ima i dalje veliki otpor prema Rusiji, a preko nje katolički kler i Vatikan ostvaruju svoje interese u EU. Češka i Slovačka te Slovenija i Bugarska imaju dobre odnose sa svim slavenskim zemljama, ali u njima su na sceni političke garniture, ovisne o centrima moći sa Zapada, kojima nije u cilju bilo kakav vid integracije slavenskih država. Na Balkanu postoji veliko nepovjerenje i nerazumjevanje između Hrvatske, Bosne i Hercegovine te Srbije, a manjim dijelom i Crne Gore, kao i neeksponirani sukob Makedonije s Bogarskom oko pitanja makedonskog nacionalnog identiteta. U Ukrajini je trenutno na sceni antiruski režim kojim upravlja Amerika u cilju stvaranje energetske zavisnost Evrope o njihovim naftnim korporacijama i kontrole ruske trgovine energijom. Srbija koketira s Rusijom, kako bi prisilila Evropu da je brže integriše u EU, jer EU nije u interesu ruski prodor na Balkan što potvrđuje panično primanje Rumunije i Bugarske u EU iako su ekonomski daleko slabije od zemalja Zapadnog Balkana koje su i pored ratova ekonomski jače.
Nakon ove analize, perspektive stvaranja Slavenske unije su male. Takovo stanje je u interesu i evropskog pa i globalnog kapitala, koji u slavenskim državama vidi jeftinu radnu snagu, koju većinom ovisni režimi u istim državama, čine još jeftinijom i slabijom. Sada se tek vide da su s padom komunizma slavenske države dobile nešto veću slobodu, ali su izgubile svoju ekonomsku nezavisnosti, te ekonomske potencijale i brojne resurse, koje je preuzeo veliki kapital, na štetu svih slavenskih naroda. Također uglavnom tragična iskustva iz prošlosti međuslavenskih odnosa ne dozvoljavaju jaču integraciju slavenskih država, što će se kad tad morati prevladati.
Međutim treba naglasiti da već postoji Međuparlamentarno vijeće slavenskih zemalja sa sjedištem u Minsku (Bjelorusija), kao i kluturna organizacija Slavenska unija sa sjedištem u Helsinkiju (Finska), čiji je logo vrlo interesantan:

Međutim u slavenskim zemljama koje su članice EU i koje su okrenute ka EU, na sceni su politike koje nisu bliske ideji slavenske unije. Dok su postsovjestske odnosno istočno-slavenske zemlje politički integrisane kroz Zajednicu nezavisnih država u kojoj Rusija ima vodeću ulogu. Zbog loših iskustva iz perioda komunističkog imperijalizma i postjugoslavenskih ratova odnosi među slavenskim zemljama nisu baš najbolji.
Poljska ima i dalje veliki otpor prema Rusiji, a preko nje katolički kler i Vatikan ostvaruju svoje interese u EU. Češka i Slovačka te Slovenija i Bugarska imaju dobre odnose sa svim slavenskim zemljama, ali u njima su na sceni političke garniture, ovisne o centrima moći sa Zapada, kojima nije u cilju bilo kakav vid integracije slavenskih država. Na Balkanu postoji veliko nepovjerenje i nerazumjevanje između Hrvatske, Bosne i Hercegovine te Srbije, a manjim dijelom i Crne Gore, kao i neeksponirani sukob Makedonije s Bogarskom oko pitanja makedonskog nacionalnog identiteta. U Ukrajini je trenutno na sceni antiruski režim kojim upravlja Amerika u cilju stvaranje energetske zavisnost Evrope o njihovim naftnim korporacijama i kontrole ruske trgovine energijom. Srbija koketira s Rusijom, kako bi prisilila Evropu da je brže integriše u EU, jer EU nije u interesu ruski prodor na Balkan što potvrđuje panično primanje Rumunije i Bugarske u EU iako su ekonomski daleko slabije od zemalja Zapadnog Balkana koje su i pored ratova ekonomski jače.
Nakon ove analize, perspektive stvaranja Slavenske unije su male. Takovo stanje je u interesu i evropskog pa i globalnog kapitala, koji u slavenskim državama vidi jeftinu radnu snagu, koju većinom ovisni režimi u istim državama, čine još jeftinijom i slabijom. Sada se tek vide da su s padom komunizma slavenske države dobile nešto veću slobodu, ali su izgubile svoju ekonomsku nezavisnosti, te ekonomske potencijale i brojne resurse, koje je preuzeo veliki kapital, na štetu svih slavenskih naroda. Također uglavnom tragična iskustva iz prošlosti međuslavenskih odnosa ne dozvoljavaju jaču integraciju slavenskih država, što će se kad tad morati prevladati.
Međutim treba naglasiti da već postoji Međuparlamentarno vijeće slavenskih zemalja sa sjedištem u Minsku (Bjelorusija), kao i kluturna organizacija Slavenska unija sa sjedištem u Helsinkiju (Finska), čiji je logo vrlo interesantan:

- Mx
#34 Re: SLAVENSKA UNIJA
I resultat tvoje price je da neke tzv Slavenske drzave umjesto clanstva u multinacionalnu EU (Koja predstavlja sve nacije evrope i slavenske i neslavenske narode) treba da formiraju Uniju VelikoSlaviju odnosno Veliku Srbiju kojom bi ona iza paravana upravljala Slavenskom unijom. Pa tzv Velika Srbija je u sekundi razvalila i bivsu YU a da ne razvali EU ili neku tzv drugu VelikoSlaviju. Problem je sto imaju bolest teritorijalne i svake druge megalomanije. De ba @ mostarac, nevaraj i nefoliraj posten narodmostarac wrote:Panslavizam je ideja koja je mnogo starija od Jugoslavije i povezivati panslavizam i Jugoslaviju je u najmanju ruku istorijski nekoretkno.
Glavni grad unije bi logicno bilo da bude Sarajevozbog specificnosti BiH, ali ako ce biti najljepsi slavenski grad onda nek bude Prag, al o finesama cemo kasnije
-
didak.b
#35 Re: SLAVENSKA UNIJA
Politika svi Srbi u jednoj drzavi prouzrokovala je prvi svjetski rat, a i sva prateca zbivanja od 1918 do dan danas na nekadasnjem podrucju raznoraznih jugoslavija.
Ruska imperijalisticka politika vec je nekoliko puta, posljedni put 1939, podijelila Poljsku a Poljaka nije 4-5 miljun vec 40-50 miliuna.
Rusija i dan danas ima problema da prihvati samostalnost Ukraine, da ne kazem da im ne smeka da ukrainci imaju politiku koja nije podredjena Rusiji. A Ukrajinaca ima koliko Poljaka. Ruski patrijarh uvjetuje posjet Svetog Oca Rusiji tako da se Katolicka crkva "odrekne" unijata (grkokatolika) koji su u vecini u cijeloj zapadnoj Ukraijini (srediste je grad Lvov)
Srpska kao i ruska imperijalisticka politika su konstante neovisno bio drzavni ustroj kraljevina/carevina ili totalitarna komunisticka ideologija. Srbija ima problema da crnogorci i makedonci imaju samostalnu politiku, i negiraju i brane autokefalnost CGPC i MPC.
I sa takvim stvarati Slavensku uniju?
I na koncu price, glede Hrvata, jedna mala anegdota:
Jedina drzava u posljednih najmanje 500 godina gdje su svi Hrvati zivjeli u istoj drzavi je Habsburska monarhija. Od Zemuna do Bara, pa dalje do Trsta pa sve do Gradisca pa dalje do karasevsih Hrvata (danasnja Rumunija)
Jedine hrvatske male kolonije van te drzave su bili janjevci kao i moliscanski Hrvati.
U svim varijantama raznoraznih slavenskih unija Hrvati su se morali, a i nastaviti bi morali, da se odricu svog naroda naustrb tzv slavenskog jedinstva: "ma svi mo mi bre jugosloveni" (ili bosanci kako neki vele danas).
Prije 1918 godine Srbi i Hrvati nikada, kazem NIKADA, medjusobno nisu ratovali.
Zivjeli su jedan pored drugih od sedmog stoljeca, i tek kada su ih prisilili da budu u jednoj te istoj drzavi, zakrvili ruke do ramena a ne do lakata.
Enough said.
Ruska imperijalisticka politika vec je nekoliko puta, posljedni put 1939, podijelila Poljsku a Poljaka nije 4-5 miljun vec 40-50 miliuna.
Rusija i dan danas ima problema da prihvati samostalnost Ukraine, da ne kazem da im ne smeka da ukrainci imaju politiku koja nije podredjena Rusiji. A Ukrajinaca ima koliko Poljaka. Ruski patrijarh uvjetuje posjet Svetog Oca Rusiji tako da se Katolicka crkva "odrekne" unijata (grkokatolika) koji su u vecini u cijeloj zapadnoj Ukraijini (srediste je grad Lvov)
Srpska kao i ruska imperijalisticka politika su konstante neovisno bio drzavni ustroj kraljevina/carevina ili totalitarna komunisticka ideologija. Srbija ima problema da crnogorci i makedonci imaju samostalnu politiku, i negiraju i brane autokefalnost CGPC i MPC.
I sa takvim stvarati Slavensku uniju?
I na koncu price, glede Hrvata, jedna mala anegdota:
Jedina drzava u posljednih najmanje 500 godina gdje su svi Hrvati zivjeli u istoj drzavi je Habsburska monarhija. Od Zemuna do Bara, pa dalje do Trsta pa sve do Gradisca pa dalje do karasevsih Hrvata (danasnja Rumunija)
Jedine hrvatske male kolonije van te drzave su bili janjevci kao i moliscanski Hrvati.
U svim varijantama raznoraznih slavenskih unija Hrvati su se morali, a i nastaviti bi morali, da se odricu svog naroda naustrb tzv slavenskog jedinstva: "ma svi mo mi bre jugosloveni" (ili bosanci kako neki vele danas).
Prije 1918 godine Srbi i Hrvati nikada, kazem NIKADA, medjusobno nisu ratovali.
Zivjeli su jedan pored drugih od sedmog stoljeca, i tek kada su ih prisilili da budu u jednoj te istoj drzavi, zakrvili ruke do ramena a ne do lakata.
Enough said.
-
525508
#36 Re: SLAVENSKA UNIJA
mostarac wrote:Panslavizam je ideja koja je mnogo starija od Jugoslavije i povezivati panslavizam i Jugoslaviju je u najmanju ruku istorijski nekoretkno.
Glavni grad unije bi logicno bilo da bude Sarajevozbog specificnosti BiH, ali ako ce biti najljepsi slavenski grad onda nek bude Prag, al o finesama cemo kasnije
Ej jado cime li se ti drogiras da mi je samo znati. U kakvoj iluziji ti zivis.
Da te pitam, u kojoj dimenziji ti zivis?
Panslavenizam je prepakovana nacionalisticka ideologija onih koji negiraju pravo na samoopredjeljenje manjina kao sto smo mi. To je propaganda za naivne kretene. Panslavenska unija bez Rusa? Da vecina panslavista dobije ono sto zele svi bi smo mi bili prekrsteni u neku lokalnu verziju pravoslavlja, svi bi smo govorili neki kvazi ruski jezik, katolici bi bili tlacena manjina a muslimani, kao sto su Bosnjaci, bi bili izbrisani sa lica zemlje. Bosanci bi bili drugorazredni gradzani, ako i to.
Pa u Srbiji, Makedoniji i Crnoj Gori vise ciganin ima prava i postovanja nego katolik ili musliman.
Sarajevo kao glavni grad? Pa nase domace izdajice mrze Sarajevo i ne zele ga kao glavi grad BiH a ti bi da bude glavni grad neke unije.
Gdje si nasao Madjarsku kao pripadnicu ikakve panslavenske unije?
Gdje si nasao panslavenizam kao ljek protiv kapitalizma i korupcije? Kakve veze panslavenizam ima sa ekonomijom i lopovlukom.
Jugoslavija i SSSR su greske tog panslavenizma.
I ne, nemamo nikakve slicnosti sa lokalnim "slavenskim" narodima. Kao izbjeglica sam bio primoran da provedem vecinu ratnog perioda u Srbiji, pored toga sto su vecinom sve maloumnici; kulture, obicaji i gledista na zivot su nam sasvim razliciti. Samo sacekaj da ti ceto, opasan redenicima, opet dodze i zagusla "ovo je srbija" pa ces vidjet koliko smo slicni.
USA i EU nam nude kakvo takvo samoopredjeljenje i slobodu a ta tvoja slavenska braca kompletno preobrazenje u njihove ideale ili smrt. Sta je vec smo zaboravili kako ide "noz, zica...."?
- bez_ideje
#37 Re: SLAVENSKA UNIJA
Evo ja gledam i dalje od Slavenske unije..........nakon raspada iste,odmah osnovati Uniju Prezivjelih

- Erzsebet
#38 Re: SLAVENSKA UNIJA
http://www.facebook.com/group.php?v=wal ... 2204198780
Facebook grupa, Balkan Power!
Samo ovdje fale Rusi, Poljaci, Česi i Slovaci!
Facebook grupa, Balkan Power!
Samo ovdje fale Rusi, Poljaci, Česi i Slovaci!
-
Agic Nurija
#39 Re: SLAVENSKA UNIJA
Fantastično, prelijepo...Manojlo1 wrote:Jbg...valjda nam je bolje biti tudje ''slugeranje''...sammo wrote:Ih...sto bi to jaka organizacija bila. Znali su to Rimljani, Turci, Hitler, a i Amerikanci...
Ko zna mozda jednom.
Jedan od razloga zasto danas nema vise YU i taj ,sto ''nekome'' nije odgovaralo da postoji jaka slovenska zemlja koja dobro funkcionise, uprkos svojoj multikonfesionalnosti .Prosto daje nezgodan primjer...He..sa himnom ''Hej Sloveni''
I BiH bi se nad tim trebala zamisliti.
Evo, hajde da organizujemo jednu političku partiju u Sarajevu, koja će imati jugoslovensku deklaraciju sa tačkama, kao;
Od Slovenije do Bugarske i od Mađarske do Jadrana jedna država, jednog naroda Jugoslovena!
Glavni grad na centralnom prostoru, na mjestu nekog manjeg gradića ili sela....
Višepartijsko parlamentarno uređenje na temelju osnovnih ljudskih prava
Regionalna podjela prostora i naroda na okruge.
Isključivo sekularna država savremenog tipa.
Nacionalnost (cca 20 miliona) Jugoslovenska
Jezik, razumije se, Jugoslovenski.....
Pismo grčko i latinsko
Zastava trobojnica sa simbolom hrastovog lista....
Napomena: Na nekim evropskim univerzitetima je studentima "pojam" jugoslovenstva timačen tako, što se za osnovu uzimala srednjovijekovna bosanska kraljevina, koja je jugoslovenstvom nešto malo proširena na neke druge slavenske prostore...Eto, da se umjesto historije Nemanjića uzela historija Kotromanića i na tome gradila zajednička država, danas ne bismo kukali iz sveg glasa kako nam "uvijek neki neprijatelj stoji na kurijem oku"..., a ne vidimo da smo mi sami sebi najveći i najdugoročniji dušmani!
(Znam, kasnimo najmanje stogodina.....!)
-
michio
#40 Re: SLAVENSKA UNIJA
To ti je logika naseg mostarca. Opcionalno i Madjarska da bude u uniji samo da bi se slavenske zemlje spojile.
nebitno sto madjarima nikad ne bi bilo ni na kraj pameti da se ujedinjuju sa Slavenima.
- Manojlo1
#41 Re: SLAVENSKA UNIJA
Bilo kako bilo,ali cinjenica je da je BiH jedino preostalo parce slovenskih prostora u kojem zajedno zivi vise slovenskih naroda razlicitih religijskih pripadnosti .Agic Nurija wrote:Fantastično, prelijepo...Manojlo1 wrote:Jbg...valjda nam je bolje biti tudje ''slugeranje''...sammo wrote:Ih...sto bi to jaka organizacija bila. Znali su to Rimljani, Turci, Hitler, a i Amerikanci...
Ko zna mozda jednom.
Jedan od razloga zasto danas nema vise YU i taj ,sto ''nekome'' nije odgovaralo da postoji jaka slovenska zemlja koja dobro funkcionise, uprkos svojoj multikonfesionalnosti .Prosto daje nezgodan primjer...He..sa himnom ''Hej Sloveni''
I BiH bi se nad tim trebala zamisliti.
Evo, hajde da organizujemo jednu političku partiju u Sarajevu, koja će imati jugoslovensku deklaraciju sa tačkama, kao;
Od Slovenije do Bugarske i od Mađarske do Jadrana jedna država, jednog naroda Jugoslovena!
Glavni grad na centralnom prostoru, na mjestu nekog manjeg gradića ili sela....
Višepartijsko parlamentarno uređenje na temelju osnovnih ljudskih prava
Regionalna podjela prostora i naroda na okruge.
Isključivo sekularna država savremenog tipa.
Nacionalnost (cca 20 miliona) Jugoslovenska
Jezik, razumije se, Jugoslovenski.....
Pismo grčko i latinsko
Zastava trobojnica sa simbolom hrastovog lista....
Napomena: Na nekim evropskim univerzitetima je studentima "pojam" jugoslovenstva timačen tako, što se za osnovu uzimala srednjovijekovna bosanska kraljevina, koja je jugoslovenstvom nešto malo proširena na neke druge slavenske prostore...Eto, da se umjesto historije Nemanjića uzela historija Kotromanića i na tome gradila zajednička država, danas ne bismo kukali iz sveg glasa kako nam "uvijek neki neprijatelj stoji na kurijem oku"..., a ne vidimo da smo mi sami sebi najveći i najdugoročniji dušmani!
(Znam, kasnimo najmanje stogodina.....!)
Nisam siguran da joj je namjenjeno da bude primjer slovenske sloge .
Bojim se ,upravo suprotno.
Za razliku od YU koja je imala svojih ,hajde da kazem...uzleta, na svakom planu (ekonomija ,kultura ,sport..)..pa u nekim periodima i bila nekakav faktor i na svjetskom nivou...uloga koja je namjenjena za BiH, moze biti ,da stalno dokazuje da bilo kakva slovenska zajednica tesko funkcionise i da se na taj naci ubije i obeshrabri svaka ideja o nekoj uniji ili bilo kojoj drugoj vrsti slovenske povezanosti.
Jbg...Franjo Josif opet caruje...a juzni sloveni ispadose glupi (manje ili vise).
- bogoljub
#42 Re: SLAVENSKA UNIJA
Bila bi to stvarno veoma snažna unija! 
-
kijameta
#43 Re: SLAVENSKA UNIJA
Dobra ti prica,samo je hebe sto pricas kao Rus a ktome i izgledas kao Rus.Mx wrote:O kakvim ti izmisljenim Slavenima i Slavenskoj uniji pises na prostoru Balkana i bivse YU kada se zna da na tim prostorima nema nikakvih ili ako ima onda ima ali vrlo malo nekih doseljenika autohtonih Slavena. Poslije mjesanja svih etnickih plemena/naroda na Balkanu zadnih 1500 godina kao sto su: Iliri, Romani, Germani, Turci i drugi ti bi od njih pravio neke Slavene i Slavensku uniju? Pa jel ti stvarno mislis da poslije 1500 samo zadnjih godina ima nekih neizmjesanih naroda na ovim prostorima? Ako ti sta nije jasno iz ovog posta onda pod hitno uradi sebi DNK/DNA pa vidi ko si i sta si.sammo wrote:Ih...sto bi to jaka organizacija bila. Znali su to Rimljani, Turci, Hitler, a i Amerikanci...
Tema, Konacno! Genetsko porijeklo Bosanaca i Hercegovaca: http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtop ... 49&t=61218
-
kijameta
#44 Re: SLAVENSKA UNIJA
Dobra ti prica,samo je hebe sto pricas kao Rus a ktome i izgledas kao Rus.Mx wrote:O kakvim ti izmisljenim Slavenima i Slavenskoj uniji pises na prostoru Balkana i bivse YU kada se zna da na tim prostorima nema nikakvih ili ako ima onda ima ali vrlo malo nekih doseljenika autohtonih Slavena. Poslije mjesanja svih etnickih plemena/naroda na Balkanu zadnih 1500 godina kao sto su: Iliri, Romani, Germani, Turci i drugi ti bi od njih pravio neke Slavene i Slavensku uniju? Pa jel ti stvarno mislis da poslije 1500 samo zadnjih godina ima nekih neizmjesanih naroda na ovim prostorima? Ako ti sta nije jasno iz ovog posta onda pod hitno uradi sebi DNK/DNA pa vidi ko si i sta si.sammo wrote:Ih...sto bi to jaka organizacija bila. Znali su to Rimljani, Turci, Hitler, a i Amerikanci...
-
kijameta
#45 Re: SLAVENSKA UNIJA
Apsolutno pogresno !!! Samo ta pojava se ne zove repriza nego naucno dokazana pojava,koja se naziva ciklicnost historije.mima wrote:Život nema reprizu.
Dokle god bude zivih Slavena,zivjece i san o panslavenskoj drzavi. A Slavena ima masala i zivjece jos dugo.
Ako uzmemo u obzir da je najveca zemlja na svijetu slavenska,znamo da je to nesto sto tek pocinje a ne nesto sto je zavrsilo.
Trenutno nema nekih izgleda za stvaranje panslavenske superdrzave,sto ne znaci da u historijski kratkom vremenu od 50-100-150 godina nece biti.
Evo vam malo Laibacha za kraj
http://www.youtube.com/watch?v=0z5Fvgv4Fjg
- Manojlo1
#46 Re: SLAVENSKA UNIJA
i za komentar i za Laibachkijameta wrote:Apsolutno pogresno !!! Samo ta pojava se ne zove repriza nego naucno dokazana pojava,koja se naziva ciklicnost historije.mima wrote:Život nema reprizu.
Dokle god bude zivih Slavena,zivjece i san o panslavenskoj drzavi. A Slavena ima masala i zivjece jos dugo.
Ako uzmemo u obzir da je najveca zemlja na svijetu slavenska,znamo da je to nesto sto tek pocinje a ne nesto sto je zavrsilo.
Trenutno nema nekih izgleda za stvaranje panslavenske superdrzave,sto ne znaci da u historijski kratkom vremenu od 50-100-150 godina nece biti.
Evo vam malo Laibacha za kraj
http://www.youtube.com/watch?v=0z5Fvgv4Fjg
- Mx
#47 Re: SLAVENSKA UNIJA
Prilog s teme: http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtop ... 49&t=61218
Prilog s teme: http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtop ... 49&t=61218SanskiBiser wrote:Od tih Ilira na koje se svi loze tj od njihovih predaka prije hiljade i hiljade godina sa ovih prostora naseljavan je ostatak Evropskog kontinenta, genetska istrazivanja koja su radjena nisu radjena radi toga da bi se papci prepucavali po forumima o svojoj plavoj krvi vec radi antropoloskih i socioloskih studija u kojem je i EU ucestvovala sa ciljem da se putevi migracija i kretanja populacija kroz vijekove jasno definisu uz pomoc modernih naucnih metoda. Ti nalazi nisu kompletni jer nije uradjena jos mitohondrijska analiza po majcinoj strani, ovi rezultati do sad bukvalo pokazuju ko su bili muskarci koji su pravili djecu zenama na ovim prostorima kroz istoriju sto opet ne govori nista o zenama na ovim prostorima jer su zene dodvodjene sa raznih strana a u Bosni konkretno po pitanju Bosnjaka nisu uzeti uzorci iz Bosanske Krajine tako da uvid nije kompletan u genetsku analizu Y kromozoma Bosnjaka.King_Jeremy wrote:Koji je to qrac danas niko vise nece da bude Sloven, svi se loze na Ilire koji nista nisu uradili dok su postojali pa sta je toliko posebno sa njima, imali na kratko neku drzavicu i Rimljani ih rasturili prvom prilikom, dok su Sloveni pola Evrope naselili i osnovali dosta drzava i postoje dan-danas..
Ukratko, Sloveni jebachi![]()
E da, jos nesto, evo prosecnog Srbina prema ovom istrazivanju![]()
Iliri i Kelti idu ruku pod ruku na ovim prostorima, ovaj prostor je bio dio civilizovanog svijeta tj provincija u Rimskom Carstvu. Iliri su punili Rimske Legije i bili su slobodni gradjani jako malo ih je bilo u ropstvu, zato su penzionisani legionari se vracali na ove prostore i dobijali imanja zemlju na koristenje, uz njih takodje dosta Gala/Kelta bas kao i Germana/Teutona dolazili su kao roblje ili sluge ili takodje kao oslobodjeni robovi ili bivsi legionari naseljavali se na ovo podrucje. Germanska plemena od 1-5 vijeka se naseljavaju na kompletno podrucje Balkana i najvise ih je bilo na Kosovu gdje su pravili ozbiljne probleme za rimske vladare. Zaboravio sam ime rimskog cara koji ih je pustio da se nasele, uglavnom se lik zahebo al je prekasno skontao sto ih je pustio...![]()
Takodje ono sto ne znas je da je elitna Pretorijanska Garda bila sastavljena od uglavnom Ilira. Panonia i Ilirikum su bili glavno mjesto za popunu legija. Sve to imas dokumentovano i zapisano u starim istorijskim dokumentima...
E sad pored takvih Ilira ko bi jos htio biti Sloven? Sloveni od kojih je nastala Engleska rijec Slave tj. rob i slavery ropstvo, pijace roblja su bile pune Slavena u srednjem vijeku, najpoznatija ona u Nizhny Novgorodu, tretirani kao barbari i necivilizovani ali dobrog zdravlja i snazni kupovani su i preprodavani po citavoj Evropi od 6 do 12 vijeka. Ima knjiga Francuskog sociologa Ogista Kanta, objavljena davno, Istorija Slavena pa potrazi, na zapadu su bili odusevljeni sa Slavenskim zenama koje su bile izuzetno zdrave i privlacne i radjale zdravu i lijepu djecu. Slaveni su se jako brzo razmnozavali a jedna od "tajni" kako im je to islo za rukom je u tome sto su strogo branili brakove po srodstvu sto se kaze do 10 koljena. Slavenski Klanovi su imali slave, koje su kod Srba ostale kao krsne slave familija po prelasku na hriscanstvo, i nije se smjelo desiti da se dvoje sklopi brak a da imaju istu slavu, mjesali su se sa drugim narodima rado, tako su slavenizovali druge, jezik se ucio od majke a ne od oca, ko je pametan bice mu dosta itd...
A imas i odlican clanak na Ruskom sajtu koji sve to fino u detalje objasnjava.Kako su Vikinzi kupili Slavene u roblje i dovozili na Dardanele da se prodaju na pijaci u Konstaninopolju...
http://www.portalus.ru/modules/english_ ... category=6
Nisu Srbi i Poljaci (okolilina Hamburga) pravili prve slavenske drzave i kraljevine zato jer su bili Slaveni vec zato sto su bili slavenizirani "neki drugi" ...![]()
Ukratko Slaveni nisu bili *ebaci vec *ebavani uglavnom kroz istoriju i tako su se sirili razmozavanjem![]()
![]()
Siroka tema i trazi dosta veliko predznanje i ono sto najmanje treba jeste unosenje emocija u sve to kad postoji gomila istorijskih dokumenata koji uz sve ove nove naucne analize stvaraju jednu kompletnu sliku prije svega o kretanju i mjesanju stanovnistva na evropskom kontinentu.
Inace ne bih ovo nista napisao da me nije isprovocirala fotka u tvom postu![]()
Inace ovako su izgledali nasi preci Iliri u Pretorijanskoj Gardi:
Last edited by Mx on 23/01/2010 12:52, edited 1 time in total.
-
callmethebreeeze
#48 Re: SLAVENSKA UNIJA
mislim, te "pan"-ideje su se pokazale jako uspjesne, panarabizam, primjera radi je super uspio, a da ne pricamo tek kako bi super bilo u uniji sa rusijom. tu bosna ne bi bila ni otirac... nismo u stanju bili da odrzimo uniju juznih slavena, a da se petljamo sa rusima i ukrajincima. ja sam za regionalnu saradnju i ulazak bosne, sekularne, gradjanske, demokratske, u eu.
- 1gorstak
#49 Re: SLAVENSKA UNIJA
Ne mislim da ce se iducih 100 godina strasti smiriti do te mjere da ponovo imamo neki slavenski megasavez. A tada ce vec biti kasno, pola Bangladesa ce biti potopljeno a drzave sirom svijeta ce imati kvote njihovog stanovnistva kojem su obavezne dati azil. Nas ce zakaciti bar par stotina hiljada i vidjeces tad sta je natalitet. Kakva slavenska unija, kakvi bakraci...
-
donBeton
#50 Re: SLAVENSKA UNIJA
I nije tako smiješno. Svakim danom se ide laganim korakom prema svjetskoj upravi, i nekom novom poretku, ali ne znam ko ne shvaća pogubnost toga. Vjerovatno do kada se shvati, i bit će kasno, nakon svakodnevnog postepenog uvođenja novih instrumenata socijalne kontrole. Ljudi ne razmišljaju uopšte o posljedicama najmanjih svojih akcija niti su dovoljno pronicljivi da shvate koliko stvari stoji iza svega toga čega se objeručke prihvataju...mehmedbey wrote:Ih, a tek jedna globalna unija, ono s jedne strane vascijelo covjecanstvo, a s druge strane Borg