Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
citroen xm wrote:Daj mi 3.0 V6 atmosferac i eto ti svi 1.0 t benzinci svijeta.
Zato 2.0T sije 3.0 V6 atmosferca. Zato uzmes sad 3.0 V6 sa turbinom umjesto V8
Motor Trend, najveci automobilski casopis u SAD, je mjerio ubrazanje VW CC 2.0T sa DSG mjenjacem i Acure TL 3.5 V6 sa automatikom. CC kasnio 0.1 sec do 100 km/h (60mph).
Ne volim turbinu na benzincu, mislim može proći ali ljepše se vozi 3.0 nego 2.0 t. Za trkanje nisam siguran da bi me dobio, ali i onako ne volim trke već ugodnu vožnju.
citroen xm wrote:Ne volim turbinu na benzincu, mislim može proći ali ljepše se vozi 3.0 nego 2.0 t. Za trkanje nisam siguran da bi me dobio, ali i onako ne volim trke već ugodnu vožnju.
Mozda na auto putu 3.0 V6 moze doseci krajnju brzinu visu nego usporedivi 2.0 T.
Ali po krivinama, uzbrdo-nizbrdo, nema sanse!
frngla wrote:a inace turbodizeli se ne kvare, a ni atmosferski dizeli i benzinci?
Pa ako cemo iskreno,ti tsi motori nisu na glasu kad je u pitanju pouzdanost. Kombinacija kompresora,turbine i jos kojekakvih dzidza nije garant pouzdanosti i trajnosti. Slazem se s tobom,al' donekle,i turbo dizeli su u istoj stituaciji,ali ipak mislim da su atmosferci ispred ovih turbaka kad je pouzdanost u pitanju.
Logično, sklop sa manje pomičnih dijelova će biti trajniji, ne moraš biti genije da zaključiš da se u pravilu turbo motori više kvare od atmosferskih...
frngla wrote:Logično, sklop sa manje pomičnih dijelova će biti trajniji, ne moraš biti genije da zaključiš da se u pravilu turbo motori više kvare od atmosferskih...
frngla wrote:a inace turbodizeli se ne kvare, a ni atmosferski dizeli i benzinci?
Pa ako cemo iskreno,ti tsi motori nisu na glasu kad je u pitanju pouzdanost. Kombinacija kompresora,turbine i jos kojekakvih dzidza nije garant pouzdanosti i trajnosti. Slazem se s tobom,al' donekle,i turbo dizeli su u istoj stituaciji,ali ipak mislim da su atmosferci ispred ovih turbaka kad je pouzdanost u pitanju.
poslano s moga Sonija Ze:-D
Problemi su bili na 1.2tsi i 1.4tsi, 1.8 i 2.0 nisu imali nikakvih mehanickih problema, osim karbonizacije ventila i razgradnje ulja u slucaju da je gorivo obogaceno sumporom. Ali to je mana svih motora sa direktnim ubrizgavanjem.
Ne zaboravite, samo je Golf 2 "na glasu kad je u pitanju pouzdanost"
Ne zaboravite, samo je Golf 2 "na glasu kad je u pitanju pouzdanost"
A što se uhvatiste pouzdanosti, nisam mislio na kvarove. Jednostavno najviše volim atmo benzince. Turbo benzinac nije nikakva novina, samo se sada masovno ugrađuje.
citroen xm wrote:A što se uhvatiste pouzdanosti, nisam mislio na kvarove. Jednostavno najviše volim atmo benzince. Turbo benzinac nije nikakva novina, samo se sada masovno ugrađuje.
Pa ja i kazem da su atmosferci najpouzdaniji a haman i najbolji za voziti,pogotovo vece kubikaze.
citroen xm wrote:A što se uhvatiste pouzdanosti, nisam mislio na kvarove. Jednostavno najviše volim atmo benzince. Turbo benzinac nije nikakva novina, samo se sada masovno ugrađuje.
Pa ja i kazem da su atmosferci najpouzdaniji a haman i najbolji za voziti,pogotovo vece kubikaze.
Svaki ima svojih prednosti.
Problem sa atmosfercma sto je odnos snaga/potrosnja presao u korist turbasa.
Ali da je jedan M3 koji ide do 9,000 o/min bolji za vozit, nema price!
došlo je doba da se uzmu neka nova kola, i planiram da uzmem ovu novu Oktaviju.
Diesel me ne zanima, dvoumim se izmedju 1.4 TSI i 1.8 TSI
1.8 donosi sa sobom multilink ovjes, i jos tako neke cake, no zanima me da li i kod nas 1.4 TSI dolazi sa serijskim start/stop sistemom, rekuperacijom kocione energije etc.etc - ili je to predvidjeno za trzista koja nisu banana republike ?
Da li imate ovaj podatak ?
Da li neko od vas vec ima ovu novu oktaviju i kakvi su utisci, ne vezano privatna voznja ili u firmi da je neko vozio ?
Hvala svima unaprijed!
Da li možeš sa nama podijeliti iskustva sa novom Octaviom 1.4TSi? Kako si generalno zadovoljan sa autom?
Kod mene prijatelj vozi Octaviju sa 1.4 tsi motorom već pet godina, novu je kupio. Nije imao nikakvih problema, niti ulaganja osim redovnog servisa. Veoma zahvalno auto. Meni je taj motor veoma dobar izbor možda i najbolji ko želi umjerene perfomanse, iako ih kod nas gotovo i nema jer ljudi ništa osim dizelaša ovdje ne voze, jako je tih i po perfomansama nešto bolji od 1.6 tdi motora. Motor je ekonomičan, koliko ja znam jednom sam išao na dalje putovanje sa njim trošio je na otvorenom oko 7 litara, može biti i agilan ali za to traži pošto je benzinac veće obrtaje što utiče na povećanje potrošnje goriva. U svakom slučaju, ja bi uvijek prije kupio 1.4 tsi u odnosu na 1.6 tdi, osim ako bi prelazio preko 15.000 kilometara godišnje, kada je ipak 1.6 tdi dosta isplativiji zbog ipak dosta manje potrošnje goriva.
S tim da je u novoj Octaviji A7 ako misliš na nju, jači 1.4 tsi motor od 140ps, što se osjeti na boljim perfomansama ali i većoj potrošnji goriva u odnosu na 1.4 tsi od 122ps.
Problemi su bili na 1.2tsi i 1.4tsi, 1.8 i 2.0 nisu imali nikakvih mehanickih problema, osim karbonizacije ventila i razgradnje ulja u slucaju da je gorivo obogaceno sumporom. Ali to je mana svih motora sa direktnim ubrizgavanjem.
Samo karbonizacija? Slazem se, jeste to boljka svih benzinaca sa direktnim ubrizgavanjem, ali mislim da to nije tako mali problem. Pogotovo na 2.0 TSI motorima. Koliko dugo 1.8 TSI ima direktno ubrizgavanje, to je motor koji VW koristi dugo, dugo vremena? Nikakvog iskustva sam nisam imao, ali jesam citao da su 2.0, 4.2, 5,2 TSI imali problema sa karbonizacijom, do te mjere da su nekim motori otvarani i čiščeni već na 12 hiljada milja. BMW je također imao ovih problema. Ove novije generacije TSI imaju manji problem karbonizacije ali jos uvije postoji.
A čuo sam da su turbine letile na 1.4 TSI već na 70 hiljada km i da za relativno mali motor, apsolutno nije jeftina popravka zbog komplikovanog dizajna.
došlo je doba da se uzmu neka nova kola, i planiram da uzmem ovu novu Oktaviju.
Diesel me ne zanima, dvoumim se izmedju 1.4 TSI i 1.8 TSI
1.8 donosi sa sobom multilink ovjes, i jos tako neke cake, no zanima me da li i kod nas 1.4 TSI dolazi sa serijskim start/stop sistemom, rekuperacijom kocione energije etc.etc - ili je to predvidjeno za trzista koja nisu banana republike ?
Da li imate ovaj podatak ?
Da li neko od vas vec ima ovu novu oktaviju i kakvi su utisci, ne vezano privatna voznja ili u firmi da je neko vozio ?
Hvala svima unaprijed!
Da li možeš sa nama podijeliti iskustva sa novom Octaviom 1.4TSi? Kako si generalno zadovoljan sa autom?
Nikakvih problema, sastavljena i utegnuta bez greske!
Bile su ture u inostranstvo - najcesce Budimpesta i par puta Zagreb i Beograd.
Prostrano auto, malo trosi i sasvim ok za nase pojmove i standard.
1.4 TSI ovaj noviji radi sasvim fino!