Hvala zemljaksos123 wrote:I ne i da.dariomiamigo wrote:sos123 wrote:Neki od vas su bili zainteresovani za poslove vozaca u USA i CA.
Evo clanka koji daje neke detalje o ponudi/potraznji u blizoj buducnosti (sljedecih 18 mjeseci)
http://money.cnn.com/2010/06/09/news/ec ... /index.htm
Jel se prizna naš vozački ispit ?
Ovo je iz mog iskustva (USA) i za regularnu vozacku (ne za kamione).
Sto se tice NE: morao sam polagati ponovo, ali je vrlo jednostavan teoretski dio i prakticna voznja. Polozio iz prve sa slabim znanjem engleskog jezika.
Sto se tice DA: osiguravajuca kompanija mi je priznala nasu vozacku dozvolu kao vozacko iskustvo, tako da nisam morao placati najvisu cijenu za osiguranje, vec osiguranje kao da sam imao iskustvo u predhodnih 5 godina. Ovo mi je ustedilo nekoliko hiljada dolara, jer novi vozaci, placaju premijum na auto osiguranje.
I hope this helps....
Sjeverna Kanada
-
dariomiamigo
#51 Re: Sjeverna Kanada
- exliberal
#52 Re: Sjeverna Kanada
samo da dodam neka osiguravajuce drustva priznaju strane vozacke neka ne, moras potrazit u svakom slucaju jer je razlika, kao sto rece sos , par hiljada $ ( po godini znaci dok nesteknes iskustvo...novo auto im das)dariomiamigo wrote:Hvala zemljaksos123 wrote:I ne i da.dariomiamigo wrote:
Jel se prizna naš vozački ispit ?
Ovo je iz mog iskustva (USA) i za regularnu vozacku (ne za kamione).
Sto se tice NE: morao sam polagati ponovo, ali je vrlo jednostavan teoretski dio i prakticna voznja. Polozio iz prve sa slabim znanjem engleskog jezika.
Sto se tice DA: osiguravajuca kompanija mi je priznala nasu vozacku dozvolu kao vozacko iskustvo, tako da nisam morao placati najvisu cijenu za osiguranje, vec osiguranje kao da sam imao iskustvo u predhodnih 5 godina. Ovo mi je ustedilo nekoliko hiljada dolara, jer novi vozaci, placaju premijum na auto osiguranje.
I hope this helps....
-
sos123
#53 Re: Sjeverna Kanada
exliberal wrote: samo da dodam neka osiguravajuce drustva priznaju strane vozacke neka ne, moras potrazit u svakom slucaju jer je razlika, kao sto rece sos , par hiljada $ ( po godini znaci dok nesteknes iskustvo...novo auto im das)
Ne u mom slucaju, ja kad sam rekao "nekoliko hiljada dolara", mislio sam na oko $2,000-$2,500 razvuceno na 5 godina koliko se prati historija. No cijena auto osiguranja je vrlo relativna i zavisi od auta, iskustva i starosti vozaca, broja prekrsaja u zadnjih 5 godina, citi/county/state gdje zivis a cuo sam da se i kreditna istorija pika - tako da to sto si ti napisao moze biti tacno u tvom slucaju. Mozes dobiti popuste ako osiguravas vise auta i kucu kod iste kompanije ali to je vec druga prica.
- exliberal
#54 Re: Sjeverna Kanada
Ja kad sam polagao...u proslom vijekusos123 wrote:exliberal wrote: samo da dodam neka osiguravajuce drustva priznaju strane vozacke neka ne, moras potrazit u svakom slucaju jer je razlika, kao sto rece sos , par hiljada $ ( po godini znaci dok nesteknes iskustvo...novo auto im das)![]()
Ne u mom slucaju, ja kad sam rekao "nekoliko hiljada dolara", mislio sam na oko $2,000-$2,500 razvuceno na 5 godina koliko se prati historija. No cijena auto osiguranja je vrlo relativna i zavisi od auta, iskustva i starosti vozaca, broja prekrsaja u zadnjih 5 godina, citi/county/state gdje zivis a cuo sam da se i kreditna istorija pika - tako da to sto si ti napisao moze biti tacno u tvom slucaju. Mozes dobiti popuste ako osiguravas vise auta i kucu kod iste kompanije ali to je vec druga prica.
- hrle1976
#57 Re: Sjeverna Kanada
Ima vise kanadjana u Europi nego izgleda u Kanadi.
Zdnja dva ststanka sa dvi kompanije su bila 75% pro Kanadska
i ako je rijec o 100% Europskim kompanijama. Sto se tice biznisa i poslovanja nisu nista drugaciji nego oni iz US and A (barem tako meniizgleda kroz duze iskustvo). Sto se tice privatnog zivota i drustva isto imam neka iskustva. Poznam par kanadjana nekih 5-6 godina i moram priznati da su zatvoreni (uzasno), mozda vise zene nego muski (necu da generaliziram, ali ove sto poznam su po ovom opisu). Imam osjecaj da zive u svom svijetu, a prica nije o nekim zgoljama i rugobama pa da bi patili od nekih kompleksa nego je rijec o ljudima koji bolje se noce i izgledaju nego vecinska masa. Sve je na nivou i sve je ok ali isto kao da im neka agonija iznda glave visi. Pojma nemam kakav je zivot u Kanada jel zima i depresija kroz godine svoje ucinila ali za mene su ovi isti Skandinavcima, nekako zatvoreni i usamljeni. U Kanadi sam bio jednom 9 dana i nista posebno. Imam osjecaj da je tezak zivot tamo po pitanju uklopa u njihovo drustvo. Na moru (Jadranu) sam imao priliku da upoznam neke ljude (tada u kasnim 20stima) iz Kanade (ex-Yuge) i svi su mi istu pricu pricali kako se tamo vise medjusobno druze nego sa kanadjanima. Jel tako svima - pojma nemam, ali posto je bila rijec o mladjim osobama mislim da nije ta prica daleka od nekog realiteta. Sto sam cuo opet od drugih ljudi kanadjani su po najmanje optereceni strancima i boli ih briga ko je ko iz odakle... jel tako, pojma nemam... Iskreno receno nebi se u Kanadu odselio, nema tih para, jer je daleko od svega onoga sto mene cini sretnim a tj. sitno i razlicito dok je Kanda velika a izgelda i skoro ista po ljudima.
- Jack Be Nimble
#58 Re: Sjeverna Kanada
To sto je hrle napisao ja bi se slozio sa tom pricom ako pricamo o Ontariju, to jest istocnoj obali. Zapadna obala (VBC) ljudi mnogo opusteniji, fini, ali vise si u Aziji nego u Kanadi. Meni se zapadna obala nije svidjela jer su ljudi previse fini. Nikada nisam bio u sredini, ali ako je istina da kazu da je isto ko americka sredina i drago mi je sto nisam bio.
Bjezi od Ontaria nisam vidio glupljeg grada od Toronta, prihvati se VBC ako zelis biti jedini bjelac medju milion azijata. Ali zbog toga imaju dobar sushi pa navali!
Bjezi od Ontaria nisam vidio glupljeg grada od Toronta, prihvati se VBC ako zelis biti jedini bjelac medju milion azijata. Ali zbog toga imaju dobar sushi pa navali!
-
renato_832
#59 Re: Sjeverna Kanada
Postoji li dobna granica za dobivanje azila u Montrealu? Hvala!
- touch brain
#60 Re: Sjeverna Kanada
kanada je moja tiha patnja...ako se odlucim odselim to ce biti kanada ili australija