Sjeverna Kanada

Vijesti sa cijele zemaljske kugle o dešavanjima u bh. dijaspori, zanimljivosti o drugim državama i slično.
zemo_online

#1 Sjeverna Kanada

Post by zemo_online »

Ima li koga u ovim krajevima i kako je za imigrante u takva podrucja, ima li kakvog popusta s obzirom na klimu?

Ako neko zna, hvala.
exliberal

#2 Re: Sjeverna Kanada

Post by exliberal »

test01 wrote:Ima li koga u ovim krajevima i kako je za imigrante u takva podrucja, ima li kakvog popusta s obzirom na klimu?

Ako neko zna, hvala.

Sjeverna Kanada je generalno ogromno podrucje...sta konkretno mislis
zemo_online

#3 Re: Sjeverna Kanada

Post by zemo_online »

sjeverne kanadske drzave.

da li se u tim predjelima lakse doseliti zbog klime ,npr.
exliberal

#4 Re: Sjeverna Kanada

Post by exliberal »

test01 wrote:sjeverne kanadske drzave.

da li se u tim predjelima lakse doseliti zbog klime ,npr.
jel mislis na NWT? bez ljutnje ali znas li ti prvo gdje je to, koja je normalna temperatura gore, u 90 posto slucajeva nema puteva nego se putuje avionima...gore zive samo indijanci i sezonski radici koji su zaposleni ili na naftnim busotinama ili rudnicima
nema razlike izmedju sjeverne kanade i sibira....a sto se tice "povlastica" ...nema nista od toga
ja znam par ljudi koji su odlazili gore da rade....neki su cak isli da pecaju i svi se slazu a je priroda nevjerovatna ali .....
jedan nas zubar iz toronta je isao jedno vrijeme pod sponzorstvom vlade u indijanske rezervate da vrsi preglede i popravke...kasnije je isao dobrovoljno jer mu se svidja da pomaze te ljude...i on je pricao svasta, o ljepoti prirode, o siromastvu indijanskih rezervata....desilo mu se da je isao jednom u neki rezervat i bila je trudnica u kasnoj trudnoci sa upalom zuba i niko nije htjeo da je operise, on je to uradio i kad je slijedeci put dosao gore pokazala mu je bebu koja se zove kao on :D :D
zemo_online

#5 Re: Sjeverna Kanada

Post by zemo_online »

fala za odgovor.

Zar nije interes Kanade da se ti predjeli vise nasele? nisam mislio na sami sjever, gore kod arktika, vec na juzna podrucja sjevernih kanadskih drzava, od Yukona do NWT, Nanawut itd.

-Zanima me jos, dali se dobije smjestaj, bilo kakav, za one koji zatraze azil izbjeglice u Kanadi, dok se ne rijesi njihov slucaj ili moras sam da trazis i platis? I koliko traje procedura?
Hvala.
landlord

#6 Re: Sjeverna Kanada

Post by landlord »

Da si ovo pitanje postavio prije 10-tak godina.. razumio bih, ali danas nema sanse da ti neko da azil. Na osnovu cega?
cyprus

#7 Re: Sjeverna Kanada

Post by cyprus »

Jarane, radije u Rwandu nego na sjever Kanade :D
zemo_online

#8 Re: Sjeverna Kanada

Post by zemo_online »

cyprus wrote:Jarane, radije u Rwandu nego na sjever Kanade :D

sto,pa hladnoca je zdrava?????
coek se na sve privikne, ko magarac na batine.
cyprus

#9 Re: Sjeverna Kanada

Post by cyprus »

test01 wrote:
cyprus wrote:Jarane, radije u Rwandu nego na sjever Kanade :D

sto,pa hladnoca je zdrava?????
coek se na sve privikne, ko magarac na batine.
Ma OK za posjetit i to :) , ali za naviknut se živit po tome... joj :|
zemo_online

#10 Re: Sjeverna Kanada

Post by zemo_online »

jes ti bio tamo,pa znas?

nego, mogu li drzavljani EU da se dosele u Kanadu, nadju posao i na osnovu toga zive tamo?
Shoshana

#11 Re: Sjeverna Kanada

Post by Shoshana »

Eki, sjever Kanade :shock: Nije dovoljno hladna Kanada sama po sebi, nego jos i na sjever :D

Ja ne bih isla na sjever (osim u turizam), a i to je malo poskupo... Gledala ja prosle godine, nakon neke emisije na TV o nekom mjestu na sjeveru, ono brod dolazi dvaput godisnje sa potrebstinama, te je bolje spisak namirnica par puta pregledati - prije narudzbe 8-) - te reko' muzu, ja bih tamo isla na par sedmica, ono bas da zivim njihovim zivotom, pravi aktivni turizam. Bez ikakvih problema smo nasli porodicu koja bi nas primila za neke bijedne pare (a primili bi te i dzaba, samo da im doneses neku promjenu u zivotima), ali je put do tamo bio da te dragi bog sacuva :D Samo dvije kompanije imaju pravo letjeti u ta mjesta (barem ovdje u Quebec-u), obje su inuitsko vlasnistvo. Ali bi me povratna karta do Kuujjuaq-a kostala 2500.00 CAD, a od Kuujjuaq-a pa do narednog mjesta jos jedno 1000.00 , a od tog mjesta pa dp mjesta gdje sam ja htjela ici - mora neko doci po tebe na ski-doo :D

Sto je mene navelo da 1) umjesto na sjever, na godisnji idem na jug (jeftinije me dodje) i 2) da se zapitam kako ti jadni ljudi tamo uopste zive, i kako ikada igdje idu, kada je samo jedna avionska karta - a to je jedini nacin da se negdje ode = vise nego prosjecna mjesecna zarada tih ljudi.

Na naftnim busotinama se odlicno zaradjuje, brat moje kolegice radi kao varilac i pare mu ispadaju iz usiju, ali zivot je otpilike kao kada gledas filmove o zlatnoj groznici :oops: To je zivot kojim se zivi par godina, a onda se (ukoliko te porodica jos uvijek zeli, i ukoliko ti je ostalo imalo socijalnih navika) lijepo vratis u civilizaciju.

Mada, onako, ekoloski i estetski gledano - zivot na sjeveru mora biti prelijep, sa prakticne strane je vjerovatno nocna mora. Da je drugacije - ljudi bi selili iz Montrela na sjever, a ne obrnuto. Mada bi se jos svasta moglo i dogoditi, odledjivanjem sjevernog prolaza bi se ekonomija za te krajeve mogla znatno popraviti, ali onda - zaboravi ekologiju i estetiku.... Ne moze ljudski rod dva dobra sastaviti a da ga nesto negdje ne usere - pa to ti je.
cyprus

#12 Re: Sjeverna Kanada

Post by cyprus »

test01 wrote:jes ti bio tamo,pa znas?

nego, mogu li drzavljani EU da se dosele u Kanadu, nadju posao i na osnovu toga zive tamo?
Ma nisam, ali i ove naše zime mi je pun q, na nju iako naviknut nikad je zavolio nisam, čisto sumnjam da bi bolje bilo sa Kanadskom zimom :-D
exliberal

#13 Re: Sjeverna Kanada

Post by exliberal »

cyprus wrote:
test01 wrote:jes ti bio tamo,pa znas?

Ma nisam, ali i ove naše zime mi je pun q, na nju iako naviknut nikad je zavolio nisam, čisto sumnjam da bi bolje bilo sa Kanadskom zimom :-D

Jutros u Sarajevu +11 i kisa...u Torontu suncano ali -14 bez vjetra ( ovdje dodaju uticaj vjetra pa ako je -10 i vjetar recim 20km onda kazu da je kao -15 ili koliko vec) sad zamisli kako je jedno 1000 km sjevernije....
kao sto rece shoshana jest fino pogledat na tv , otic avionom na pecanje ( mislim ako poneses kompletnu opremu da te komarci nepojedu) ali zivjet gore mogu samo indijanci i ludjaci.
I da skratim pricu nedaju dovoljno pomoci indijancima a kako bi se tek rinuli o nekim novim imigrantima sa losim znanjem engleskog....nista od toga :run:
zemo_online

#14 Re: Sjeverna Kanada

Post by zemo_online »

jesu to neki zimski komarci? ovde nema takvih.

-nego,exliberal, mogu li ja sa eu pasosem legalno zivjet u torontu?
exliberal

#15 Re: Sjeverna Kanada

Post by exliberal »

test01 wrote:jesu to neki zimski komarci? ovde nema takvih.

-nego,exliberal, mogu li ja sa eu pasosem legalno zivjet u torontu?

da da napadju ko sesta flota...sa pasosem eu?...ja mislim da mozes provjeri na web stranici vlade. dobijes radnu dozvolu ja mislim...nisam siguran.
Shoshana

#16 Re: Sjeverna Kanada

Post by Shoshana »

Ma to na sjeveru i nisu komarci, nego boinzi, :oops: jebo te.... Naravno da ih nema zimi, al' sve to oni nadoknade ljeti. A meni licno su one crne muhe jedno dvadeset puta gore od komaraca. Te ti muhetine bukvalno cupaju komadice mesa :shock: POla sata setnje kroz sumu u junu - jebo te Omaha Beach, kakav krvav izadjes :lol: :lol: :lol:

Sa pasosem EU nije bas tako jednostavno. Prvo, drzavljani nekih EU zemalja (npr Ceska, Bugarska, Slovenija itd) jos uvijek trebaju vizu za ulazak u Kanadu. Drzavljani ovih drugih, 'malo razvijenijih' zemalja ne trebaju vizu, i u Kanadi mogu boraviti do 6 mjeseci bez vize. Ali to se tretira kao turisticki ulazak, i (barem koliko ja znam) ne ukljucuje nikakvu radnu dozvolu. Mada bi ti, vjerovatno, bilo mnogo lakse dobiti neku, barem privremenu radnu dozvolu ako si vec u zemlji, i ako ti neko vec nudi posao. Najlakse je ako si jedan od ovih trazenih 'skilled workers' .

Immigration Canada ima poprilicno preglednu web stranicu http://www.cic.gc.ca/english/index.asp
a mislim da je jos uvijek najbolji nacin raspitati se u najblizoj ambasadi.

Koliko ja znam (ja sam ovdje dosla kao clan porodice - sto nije bas isto) za redovne imigrante postoji neki plan i program po kojem te drzava drzi na nekoj vrsti socijale dok ides u skolu i ucis jezik, i isto tako ti pomazu pri smjestaju (to su neki 'socijalni stanovi' gdje je kirija jedno 1/2 normalne cijene). Ovo, naravno vazi za Kvibek, mada sumnjam da je u ostatku Kanade nesto pretjerano drugacije.

Sta si po zanimanju?
zemo_online

#17 Re: Sjeverna Kanada

Post by zemo_online »

vozac.
ja bi tamo gdje se govori engleski,a u montrealu se prica francuski,a ne znam 1 rijec francuskog.

-znaci, ako nadjem posao mogao bi ostati. fala za informaciju.
kakve su cijene smjestaja, iznajmljivanje stana,sobe i dali je to lako naci i ima li na internetu oglasnik sa ponudom???????
Shoshana

#18 Re: Sjeverna Kanada

Post by Shoshana »

Ja slabo znam Kanadu zapadno od Ontarija, ali ovi drugi ce ti sigurno moci dati neke informacije. Evo ti jedna stranica sa oglasima raznih vrsta, ima dosta i stanova za iznajmljivanje. http://www.kijiji.ca/#

Ako vozis kamion, posla bi trebalo biti sasvim dovoljno. I - plata je vise nego dobra.

Sretno!
zemo_online

#19 Re: Sjeverna Kanada

Post by zemo_online »

e fala shosana.
nego, jeli se u montrealu prica i engleski?
exliberal

#20 Re: Sjeverna Kanada

Post by exliberal »

Shoshana wrote:Ja slabo znam Kanadu zapadno od Ontarija, ali ovi drugi ce ti sigurno moci dati neke informacije. Evo ti jedna stranica sa oglasima raznih vrsta, ima dosta i stanova za iznajmljivanje. http://www.kijiji.ca/#

Ako vozis kamion, posla bi trebalo biti sasvim dovoljno. I - plata je vise nego dobra.

Sretno!
Slusaj prije su vozaci mogli zaradjivat dosta ali sad je kriza i dosta je smanjeno. Nadalje ovdje se voze ture dosta duge...recimo Toronto-Vancouver-LA-Dallas i nazad...to je dosta velika tura...i tako opet. Vjeruj mi to nije jednostavno...... ovje se vozaci placaju po kilometru ( neznam recimo10 centi).Jedino ako nezelis da radis regularno radno vrijeme u tom slucaju nije nista posebno.
Šeha

#21 Re: Sjeverna Kanada

Post by Šeha »

test01 wrote:e fala shosana.
Da u Montrealu se prica i Engleski. Ja nisam nikada imao problema.
Shoshana

#22 Re: Sjeverna Kanada

Post by Shoshana »

Šeha wrote:
U samom gradu nema nikakvih problema, mozes sasvim lijepo zivjeti i na engleskom. Ja na poslu dobrih 95 % vremena govorim iskljucivo engleski. No, posteno receno, trebalo bi govoriti oba jezika. Meni je neshvatljivo kako neki ljudi citav zivot zive u dvojezicnoj sredini, a nisu bili u stanju (ili nisu bili zainteresovani) nauciti i onaj drugi.
exliberal

#23 Re: Sjeverna Kanada

Post by exliberal »

Šeha wrote:
Nisi imao problema jer pricas sa akcentom. Ja sam sa ovom mojom isao u Moreal ( tako zvuci na francuskom jel da) i kad je ona pokusala da prica sa njima na franscuskom oni se prave da nerazumiju..pa se onda okrenu na engleski ali vidis da nevole da tako pricaju...slijedeci put smo dosli u drugi restoran i rekoh de ja cu da narucim...dosla konobarica i brblja na francuskom...je je gledam i onda na ovom nasem "balkanskom engleskom" kazem sreco ja nemam pojma sta si ti rekla... ma nema problema :D ...da vidis kako se prica onda na tecnom engleskom.
Bordolini

#24 Re: Sjeverna Kanada

Post by Bordolini »

Pa jeste, pricaju oni svi engleski ali fakat nerado. Ja francuski ne znam tako da ako hoce da im narucim a Bogme i platim ima da propricaju jal engleski jal ovaj nas bosanski :-D, koji god im je lakse a ja cu pretpostaviti koji je :-D.
Inace super grad :thumbup: jos da ga je preseliti negdje juznije bio bi extra :-D jer zima je gore uzas, brrr. :run:
Sreca pa je Formula1 u Junu :-D. Ove godine aBd opet choporativno na sjever :thumbup:
last passenger

#25 Re: Sjeverna Kanada

Post by last passenger »

test...
obradovao si me ali na kratko.I ja pokusavam da se dokopam Kanade i posla vozaca ali bez uspjeha.E sad ne znam na koju varijantu ti igras da l` na agenciju,direktnu prijavu,rodbinu ili...Jedino sto sam shvatio je da dooobro kasnimo u odnosu na oglase / dve godine a mozda i nije puno za bosance :lol: Ako imas kakvu korisnu informaciju za pocetnike u traganju za kanadom nabaci je ili jos ako imas neku provjerenu agenciju...A za Sjever,Jug,Zapad to je svejedno/ne moze biti losije nego ovde!
Post Reply