Hoćeš reći da je ispravno sukobljavati se radi nafte ili zlata ili zemlje a nije ispravno radi vjere?Arteta wrote:Samo isprani mozgovi se sukobljavaju zbog vjere.
Šitsko- Sunitski sukob -Uvod u otvoreni rat
-
TALIB
#51 Re: Šitsko- Sunitski sukob -Uvod u otvoreni rat
-
underwater
#52 Re: Šitsko- Sunitski sukob -Uvod u otvoreni rat
Greska. NEMAS izbora prika. Oni naprave tako da postoje "mi" i "oni". I posalju koljace. Vojna psihologija je zajebana nauka.Arteta wrote:Samo isprani mozgovi se sukobljavaju zbog vjere.
Najteze je sada onim sunitima u siriji koji podrzavaju asada.
Siiti im ne vjeruju, a FSA ih ubija bez bismille.
- hneuron
#53 Re: Šitsko- Sunitski sukob -Uvod u otvoreni rat
Tvoj post upravo naglašava jedan od problema koji sam htjeo evidentirati. Dakle inertnost i nedostatak samosvijesti tamošnjih narodnih masa toliko podložnih manipulisanju.I zašto je to karakteristično za to podneblje a nije u nekim drugim multietničkim sredinama.underwater wrote:Gledaj...kod arapa ...imas pokvarene vladare....oni dovedu pokvarenu ulemu ....da donosi pokvarene fetve ....a glupi narod to sve popushi...i jos dobije par stoja dolara ako se oce borit.hneuron wrote:Ovje se međutim postavlja samo jedno pitanje.underwater wrote: Objasnjenje je lahko shvatljivo.
Siiti i suniti su se podjelili oko pitanja ko ce biti khalif.
Suniti su rekli necemo iz ehlul bejta, ocemo da bude shura (izbor dogovorom)...
Naravno, bili su u pravu. Treba da vlada najbolji.
I onda je prvi sunitski khalif muavija ostavio khalifat sinu jezidu i otad su se redale dinastije.
Danas nemas niti jednu muslimansku zemlju a da je vladar izabran demokratski.
A sve dinastije koje su na vlasti (od onog saudijskog morona do masnog debelog katarskog emira il onog blesana sultana bruneja) postavili su - englezi. Da mogu jeftino dobit naftu.
I svi su oni spremni i sa sejtanom osobno radit da zadrze vlast.
Samo to nije rat siita i sunita. To je rat sunitskih vlastodrzaca sa onim koji ih ne priznaju.
A siiti ih ne mogu priznat po default i zato ih kolju milenijum evo.
Znaci, ne mrze ih sto su (siiti) dobri, a oni loshi (ili obrnuto) vec sto im ta ideja ugozava dinastiju.
I profit od nafte, naravno.
Zašto danas u aktuelnim sukobima npr.Siriji tamšnji suniti svojoj borbi daju u najvećem broju slučajeva vjerski karakter i vrijednost kontinuirano i sistematski. Vlada prevelika konfuzija po ovom ,sa jedne strane deklariraju borbu za" demokratiju i jednakopravnost"a sa druge osnivaju šerijatske sudove i odsjecaju glave "nevjernicima"??
Mala digresija...sjeti se pukovnika....onaj Kardavi donio fetvu da je svako kome bude na nisanu duzan da ga ubije. A nije donio tu fetvu za Natanjahua. Jer je to (taj kardavi) jedan teski pokvarenjak.
S druge strane pukovnik je samo desetak dana prije nego ce biti napadnut dao (milionsku) donaciju nasem reisu.
Isti je (odmah po napadu) na hutbi pukovnika nazvao monstrumom. Ali je pare regularno uzeo....to su je ta danasnja kvazi ulema. Oni su najveci krivi za ovakvo stanje muslimana.
Back to Syria ....ipak nisu svi sirijski suniti protiv asada, treba biti fer. Bar trecina ih je ipak na njegovoj strani, ali to je tesko biti sa ovim divljacima iz FSA u komsiluku. Nemoguce je nabrojati sve zlocine koje je ta gamad (uz tekbir naravno) pocinila, do onog cuvenog snimka koji je kruzio youtubeom kad su djetetu dali da kida glavu ratnom zarobljeniku. Narod zivi u strahu od njih, to je jasno.
- jeza u ledja
#54 Re: Šitsko- Sunitski sukob -Uvod u otvoreni rat
hneuron wrote:Pretpostavka je majka neznanja klonirana na način da nadomjesti sivu masu. Niti imam namjeru da se" moltipliciram" koristeći ine meritume i demeritume, to će te shvatiti po mom stilu pisanja.shecher wrote:ši'ije i sunnije!
Po stilu pisanja, odabiru teme, miješanju ekavice - pretpostavljam da si klonirani korisnik koji je u više navrata pokušao, raznim temama, unijeti "nemir" na forum.
Ergo nemir je znak nesigurnosti i izfrustriranosti u nekim slučajevima, nadam se da nije motiviran kompleksnošću napisanog-"illuminami" bez ekavice naravno.
-
underwater
#55 Re: Šitsko- Sunitski sukob -Uvod u otvoreni rat
To se moze desiti u SVAKOJ sredini.hneuron wrote:Tvoj post upravo naglašava jedan od problema koji sam htjeo evidentirati. Dakle inertnost i nedostatak samosvijesti tamošnjih narodnih masa toliko podložnih manipulisanju.I zašto je to karakteristično za to podneblje a nije u nekim drugim multietničkim sredinama.
Primjer: ex YU. Nisu li neinertne i samosvjesne multietnicke mase se tako zestoko poklale?
Mislis da to isto sutra ne mozes dobiti u francuskoj ili njemackoj?
Naravno. I to lokalizirano...da spanci i italijani gledaju tv prenos klanja uz kaficu ...i nitko nece pisnut.
Svi mediji su apsolutno kontrolirani. Svjetski mocnici mogu svaku fobiju lansirat u mjesec dana...
- hneuron
#56 Re: Šitsko- Sunitski sukob -Uvod u otvoreni rat
Nisam ni imao namjeru generalizovati njihovu borbu zato sam i napisao "u najvećem broju slučajeva" Međutim ostaje činjenica da su prilično ujedinjeni u borbi protiv SAA. Nisam još čuo za slučaj da su tamošnji "demokrati" pokušali spriječiti ili bilo šta uradili da bi spriječili zvjerstva i autobombe "nusre" - naprotiv.samim tim i eventualna "podjela"nema realnu vrijednost.TALIB wrote:Zašto neko nečemu inače daje vjerski karakter?A zašto i nebi davao?Šta je po tebi 'vjera'?hneuron wrote:Ovje se međutim postavlja samo jedno pitanje.
Zašto danas u aktuelnim sukobima npr.Siriji tamšnji suniti svojoj borbi daju u najvećem broju slučajeva vjerski karakter i vrijednost kontinuirano i sistematski. Vlada prevelika konfuzija po ovom ,sa jedne strane deklariraju borbu za" demokratiju i jednakopravnost"a sa druge osnivaju šerijatske sudove i odsjecaju glave "nevjernicima"??
Konfuzno je onome ko hoće da je konfuzno.A posebno nepravednim ljudima.
Greška je,da si osobine dvije skupine uvrstio pod jednu skupinu.Postoje dvije skupine među sirijskim pobunjenicima.
Jedna je islamska druga je sekularna.Islamsku predvodi Džabhat al-Nusra a sekularnu predvodi Sirijska nacionalna koalicija.Islamska neće ništa da ima sa Zapadom i sa debeloguzim arapskim tiranima/vladarima a sekularisti to hoće.
Ebu Sajjef,jordanski islamski daija smatra da bi posle eventualnog pada Assada vrlo vjerovatno moglo doći do sukoba islamista i sekularista koje danas većina gleda ko jednom skupinom.
Tako da bi sada trebalo da ti bude jasno zašto uporedo čuješ za otvoranje šerijatskih sudova i pozivanje demokratiju.Džabhat nusra kada je javno izašla sa tvrdnjom da nema namjeru uspostaviti demokratsku državu nego šerijatsku državu nedugo posle toga je proglašena terorističkom skupinom.
I to se svugdje deševa gdje muslimani uspostave šerijatsku državu poput Afganistna,Jemena,Iraka,evo sada Sirije i Malija.
Oprosti ali moje mišljenje je da se određenim stvarima nevezanim za vjeru npr. sukob daje vjerski karakter onda kada se žele evidentirati određene razlike koje inače nebi trebale biti važne i time prikriti realne motive - u ovom slučaju -sukoba.
- hneuron
#57 Re: Šitsko- Sunitski sukob -Uvod u otvoreni rat
U redu ali se ne dešava. Koliko ratova se danas vodi izvan okvira jedne religijske skupine - Muslimana-??trebamo analizirati činjenice - ne pretpostavke. Ovdašnji rat je samo odraz vjekovnih razdora koji nikada nisu riješeni čak ni danas samo su jedno vrijeme bili"zamrznuti". a naša samosvijest i inertnost iziskuju posebnu rasravu.underwater wrote:To se moze desiti u SVAKOJ sredini.hneuron wrote:Tvoj post upravo naglašava jedan od problema koji sam htjeo evidentirati. Dakle inertnost i nedostatak samosvijesti tamošnjih narodnih masa toliko podložnih manipulisanju.I zašto je to karakteristično za to podneblje a nije u nekim drugim multietničkim sredinama.
Primjer: ex YU. Nisu li neinertne i samosvjesne multietnicke mase se tako zestoko poklale?
Naravno. I to lokalizirano...da spanci i italijani gledaju tv prenos klanja uz kaficu ...i nitko nece pisnut.
Svi mediji su apsolutno kontrolirani. Svjetski mocnici mogu svaku fobiju lansirat u mjesec dana...
Slažem se da je današnji globalni mainstream vrlo efikasno oružje - ali mislim da ima svoje slabe tačke i nije neprikosnoven.
Last edited by hneuron on 21/02/2013 20:18, edited 1 time in total.
- anthraxQ
- Location: sretan sam što osjećam,da nisam kao drugi,ne zatupljuju me medijima,u podsmijehu sam prvi
#58 Re: Šitsko- Sunitski sukob -Uvod u otvoreni rat
Stvar je u tome da mnoge sunije ne gledaju na sije kao na muslimane i obrnuto. Tu je posadjen korijen sukoba star stotinama godina, i dovoljno su isti glupi da ga odrzavaju. Slusao sam cesto o mrznji sija i sunija u Iraku npr. Ljudi se ne vole i tu je tacka. Mada ovi, a vjerovatno i svaki osim onih prvih, sukobi nisu rezultat te mrznje. I ovo je ekonomski rat kao i svaki drugi, u kojem jedna zavedena masa ljudi treba da nadvlada drugu zavedenu masu. Oruzje su u rukama onih koje mrze(USA, UK, izrael) a da to i ne vide. I tu, sto je najsmjesnije, ne postoje njihovi interesi, jer je svaki interes za koji se bopre ustvari interes ovih nabrojanih zemalja. Sto kaze Rundek, oni su samo grane na vjetru...
Druga stvar je sto je taj region strateski vazan, kako sa polja materijalnih resursa tako i sa politickih pa i kulturnih... I taj region se mora non stop drzati u poziciji zavisnosti. Prosto, arapi su ljudi koji su se nasli na pogresnom mjestu u pogresno vrijeme, i sva sreca za ove zemlje, jer bolje dilbere od arapa nisu mogli naci.
Druga stvar je sto je taj region strateski vazan, kako sa polja materijalnih resursa tako i sa politickih pa i kulturnih... I taj region se mora non stop drzati u poziciji zavisnosti. Prosto, arapi su ljudi koji su se nasli na pogresnom mjestu u pogresno vrijeme, i sva sreca za ove zemlje, jer bolje dilbere od arapa nisu mogli naci.
-
underwater
#59 Re: Šitsko- Sunitski sukob -Uvod u otvoreni rat
Pa nije ni tzv. Israel instaliran u Njemackoj (mada bi bilo vise logike da je tamo) vec u Palestini.hneuron wrote:U redu ali se ne dešava. Koliko ratova se danas vodi izvan okvira jedne religijske skupine - Muslimana-??trebamo analizirati činjenice - ne pretpostavke. Ovdašnji rat je samo odraz vjekovnih razdora koji nikada nisu riješeni čak ni danas samo su jedno vrijeme bili"zamrznuti". a naša samosvijest i inertnost iziskuju posebnu rasravu.underwater wrote:To se moze desiti u SVAKOJ sredini.hneuron wrote:Tvoj post upravo naglašava jedan od problema koji sam htjeo evidentirati. Dakle inertnost i nedostatak samosvijesti tamošnjih narodnih masa toliko podložnih manipulisanju.I zašto je to karakteristično za to podneblje a nije u nekim drugim multietničkim sredinama.
Slažem se da je današnji globalni mainstream frlo efikasno oružje - ali mislim da ima svoje slabe tačke i nije neprikosnoven.
A ta vjestacka zidovska tvorevina moze opstati jedino ako citav region - potone u mrak i nestabilnost.
No kad tad ce brain-washed taxpayers -i sirom "demokratskog" zapada shvatit da ta reketaska organizacija NATO svake godine trosi sve vise i vise i da se nema vise sta pljackat i da su oni na redu, pa ce im iz guzice doc u glavu. I bice revolucija, a onda ces vidjet da ni ti vjekovni razdori nisu nikad rijeseni, vec su samo bili zamrznuti.
-
mmaar
#60 Re: Šitsko- Sunitski sukob -Uvod u otvoreni rat

Karikatura koja pogadja srz ove teme.
-
hAZNADAR
#61 Re: Šitsko- Sunitski sukob -Uvod u otvoreni rat
mmaar wrote:
-
sour cherry
#62 Re: Šitsko- Sunitski sukob -Uvod u otvoreni rat
Baš pogađammaar wrote:
- hneuron
#63 Re: Šitsko- Sunitski sukob -Uvod u otvoreni rat
Ne osporavam ali je isto tako činjenica da isti u većini žive unutar jedne države i da će prije ili kasnije morati naći model zajedničkog suživota. Ili će ovako ići do unedogled : ratovati između sebe - rušiti sve što su napravili- ponovo se zadužiti da naprave razrušeno - oboriti novi "diktatorski"režim -ponovo ratovati????anthraxQ wrote:Stvar je u tome da mnoge sunije ne gledaju na sije kao na muslimane i obrnuto. Tu je posadjen korijen sukoba star stotinama godina, i dovoljno su isti glupi da ga odrzavaju. Slusao sam cesto o mrznji sija i sunija u Iraku npr. Ljudi se ne vole i tu je tacka. Mada ovi, a vjerovatno i svaki osim onih prvih, sukobi nisu rezultat te mrznje. I ovo je ekonomski rat kao i svaki drugi, u kojem jedna zavedena masa ljudi treba da nadvlada drugu zavedenu masu. Oruzje su u rukama onih koje mrze(USA, UK, izrael) a da to i ne vide. I tu, sto je najsmjesnije, ne postoje njihovi interesi, jer je svaki interes za koji se bopre ustvari interes ovih nabrojanih zemalja. Sto kaze Rundek, oni su samo grane na vjetru...
- hneuron
#64 Re: Šitsko- Sunitski sukob -Uvod u otvoreni rat
Elokventno i originalno kao i uvijek ali ovo je samo vrh ledenog brijega.mmaar wrote:
Pozdrav mmaaru
-
sour cherry
#65 Re: Šitsko- Sunitski sukob -Uvod u otvoreni rat
Hajde šta je originalno.Inače,sunije i šije bi živjeli u ljubavi i slozi.Nemoj mi ovih gluposti,Boga ti.Elokventno i originalno kao i uvijek ali ovo je samo vrh ledenog brijega.
-
hAZNADAR
#66 Re: Šitsko- Sunitski sukob -Uvod u otvoreni rat
hneuron wrote:Volio vih da si u pravu međutim ima mnogo primjera gdje narodi zbijaju redove vlastitih etničkih skupina i pokušavaju silom ostvariti predominaciju nad drugim, danas uvijenu u plašt kvazi-demokratije. Pogledajte samo postratni Irak, Bahrein,Saudijsku Arabiju. U Libiji u tišini nestaju cjele etničke grupacije (Tawergha) A i namjere globalnih svjetskih moćnika su da pilotirano prodube ove podjele ne samo između šita i sunita već i ostalih etnija aktuelizirajući pri tom vlasitu ideju neo-kolonijalizma.Razmjere ove nakane se samo daju naslutiti.hAZNADAR wrote:Ne postoji nikakav Šitsko - Sunitski sukob. Postoji samo Šitsko - vehabijski sukob koji se nas nebi trebao ticati - niti da biramo neciju stranu.
Rokaju jedni drugima djamije i civile ukljucujuci i djecu - daleko im kuca od moje.
Prosjecan Sunit u svijetu ne mrzi Šite - sta neko iz Malezije, Afrike, Bosne,... ima mrziti Šite o kojima i nezna puno.
Jedino vehabije - odnosno ekspozitura saudijskog rezima. Javna je tajna da iza mnogih samoubilackih akcija i masovnog ubijanja sitskih civila, rusenja sitskih djamija,.. stoje upravo Saudijci i Amerikanci.
U principusu oba rezima i saudijski i iranski jako slicni.
I jedni i drugi imaju mocan kler i "izvoze" svoju verziju vjere gdje ne stede milione.
I ponovo postavljam pitanje autoru topica - sta se jednog prosjecnog muslimana u svijetu nikih milijarda i kusur uopce tice taj grozni bratoubilacki sukob ismedju sita i vehabija?
-
hAZNADAR
#67 Re: Šitsko- Sunitski sukob -Uvod u otvoreni rat
Historija ne pamti vece vjerske sukobe izmedju Šita i Sunija a pogotovo rusenja djamija kao danas i Iraku.sour cherry wrote:Hajde šta je originalno.Inače,sunije i šije bi živjeli u ljubavi i slozi.Nemoj mi ovih gluposti,Boga ti.Elokventno i originalno kao i uvijek ali ovo je samo vrh ledenog brijega.
Postoji inace jako velika kriticna masa i Šita i Sunita diljem svijeta koja zeli da taj bratoubilacki sukob prestane. Licno sam pricao sa iracanima koji sanjaju da se to zaustavi i koji tvrde da sav sukob izmedju dvije vjere dolazi s strane i da je dirigovan s strane.
- hneuron
#68 Re: Šitsko- Sunitski sukob -Uvod u otvoreni rat
Ako taj prosječni musliman živi u monolitnoj zajednici ili državi onda najvjerovatnije nema prevelikoh razloga za zabrinutost. Ali ako zivi u zemlji gdje se ove dvije skupine isprepliću onda bogami ga se tiče itekako.Sada bi samo trebalo sumirati zemlje gdje su jedna ili druga skupina u apsolutnoj većini recimo oko 95%. koliko je takvih zemalja.A ako malo prošetaš ovdje po forumu vidjećeš koliko je vehabizam uvriježen u pore ovoga društva i na koji način se formuliše ono o čemu govore.hAZNADAR wrote:hneuron wrote:Volio vih da si u pravu međutim ima mnogo primjera gdje narodi zbijaju redove vlastitih etničkih skupina i pokušavaju silom ostvariti predominaciju nad drugim, danas uvijenu u plašt kvazi-demokratije. Pogledajte samo postratni Irak, Bahrein,Saudijsku Arabiju. U Libiji u tišini nestaju cjele etničke grupacije (Tawergha) A i namjere globalnih svjetskih moćnika su da pilotirano prodube ove podjele ne samo između šita i sunita već i ostalih etnija aktuelizirajući pri tom vlasitu ideju neo-kolonijalizma.Razmjere ove nakane se samo daju naslutiti.hAZNADAR wrote:Ne postoji nikakav Šitsko - Sunitski sukob. Postoji samo Šitsko - vehabijski sukob koji se nas nebi trebao ticati - niti da biramo neciju stranu.
Rokaju jedni drugima djamije i civile ukljucujuci i djecu - daleko im kuca od moje.
Prosjecan Sunit u svijetu ne mrzi Šite - sta neko iz Malezije, Afrike, Bosne,... ima mrziti Šite o kojima i nezna puno.
Jedino vehabije - odnosno ekspozitura saudijskog rezima. Javna je tajna da iza mnogih samoubilackih akcija i masovnog ubijanja sitskih civila, rusenja sitskih djamija,.. stoje upravo Saudijci i Amerikanci.
U principusu oba rezima i saudijski i iranski jako slicni.
I jedni i drugi imaju mocan kler i "izvoze" svoju verziju vjere gdje ne stede milione.
I ponovo postavljam pitanje autoru topica - sta se jednog prosjecnog muslimana u svijetu nikih milijarda i kusur uopce tice taj grozni bratoubilacki sukob ismedju sita i vehabija?
Last edited by hneuron on 21/02/2013 21:23, edited 1 time in total.
-
Avetinho
#69 Re: Šitsko- Sunitski sukob -Uvod u otvoreni rat
Ko nas, bre, zavadi. Poznato mi je ovo odnekud.hAZNADAR wrote:Historija ne pamti vece vjerske sukobe izmedju Šita i Sunija a pogotovo rusenja djamija kao danas i Iraku.sour cherry wrote:Hajde šta je originalno.Inače,sunije i šije bi živjeli u ljubavi i slozi.Nemoj mi ovih gluposti,Boga ti.Elokventno i originalno kao i uvijek ali ovo je samo vrh ledenog brijega.
Postoji inace jako velika kriticna masa i Šita i Sunita diljem svijeta koja zeli da taj bratoubilacki sukob prestane. Licno sam pricao sa iracanima koji sanjaju da se to zaustavi i koji tvrde da sav sukob izmedju dvije vjere dolazi s strane i da je dirigovan s strane.
-
sour cherry
#70 Re: Šitsko- Sunitski sukob -Uvod u otvoreni rat
Ma kako da ne.hAZNADAR wrote:Historija ne pamti vece vjerske sukobe izmedju Šita i Sunija a pogotovo rusenja djamija kao danas i Iraku.sour cherry wrote:Hajde šta je originalno.Inače,sunije i šije bi živjeli u ljubavi i slozi.Nemoj mi ovih gluposti,Boga ti.Elokventno i originalno kao i uvijek ali ovo je samo vrh ledenog brijega.
-
mmaar
#71 Re: Šitsko- Sunitski sukob -Uvod u otvoreni rat
Zlocini, pljacke i razaranja eskalirali su jos u prvim godinama sklapanja pakta izmedju plemena Saud, Britanaca i monstruma iz Nedzda. Sije i njihova kultura su bili glavna meta, ali ne jedina. Jednako su prolazili i sunije koje nisu prihvatile vehabizam i taj đavolji pakt, bas kao i sunitske svetinje. Dovoljno je pogledati samo sta su pascad uradila u Meki i Medini, nigdje dalje ne ici. Pobili su, opljackali i porusili najvece domete islamske kuture i civilizacije, a nisu stedili ni ono na sta su muslimani bili najosjetljiviji. Danas imamo Las Vegas u Meki, repliku londonskog Big Bena i odvratne kupole faraona Sauda, a Kabu kao nesto potpuno beznacajno sto je u sjeni tih kula i kupola.hAZNADAR wrote:Historija ne pamti vece vjerske sukobe izmedju Šita i Sunija a pogotovo rusenja djamija kao danas i Iraku.sour cherry wrote:Hajde šta je originalno.Inače,sunije i šije bi živjeli u ljubavi i slozi.Nemoj mi ovih gluposti,Boga ti.Elokventno i originalno kao i uvijek ali ovo je samo vrh ledenog brijega.

Kakvi spomenici oholosti i sejtanu samom!
Hvala Hneuron i pozdrav i tebi.
- hneuron
#72 Re: Šitsko- Sunitski sukob -Uvod u otvoreni rat
Nekoč sam gledao na discovery-u nekakvu analizu globalnog tržišta nekretnina gdje se upravo govori o vrijednosti investicije na lokacijama oko Kabe kao i cijenama m/2.Tada nisam shvatio realni kontekst toga sada mi je malo jasnije. U prvom momentu nisam mogao vjerovati pa sam konsultirao google-ove mape. Ma vidi te samo imponentnost ovih objekata i njihov ukupni dojam na prostor!!!mmaar wrote: Zlocini, pljacke i razaranja eskalirali su jos u prvim godinama sklapanja pakta izmedju plemena Saud, Britanaca i monstruma iz Nedzda. Sije i njihova kultura su bili glavna meta, ali ne jedina. Jednako su prolazili i sunije koje nisu prihvatile vehabizam i taj đavolji pakt, bas kao i sunitske svetinje. Dovoljno je pogledati samo sta su pascad uradila u Meki i Medini, nigdje dalje ne ici. Pobili su, opljackali i porusili najvece domete islamske kuture i civilizacije, a nisu stedili ni ono na sta su muslimani bili najosjetljiviji. Danas imamo Las Vegas u Meki, repliku londonskog Big Bena i odvratne kupole faraona Sauda, a Kabu kao nesto potpuno beznacajno sto je u sjeni tih kula i kupola.
Kakvi spomenici oholosti i sejtanu samom!
Hvala Hneuron i pozdrav i tebi.
-
TALIB
#73 Re: Šitsko- Sunitski sukob -Uvod u otvoreni rat
Poprilično jesu ali zašto?Pa to je strateški potez.Ko bi u ovom sukobu želio još nekoga protiv sebe?Osim toga pro-sekularna grupacija Sirije se vidi muslimanima.Ali musliman nemože biti onaj ko se zalaže za sekularizam.hneuron wrote:Nisam ni imao namjeru generalizovati njihovu borbu zato sam i napisao "u najvećem broju slučajeva" Međutim ostaje činjenica da su prilično ujedinjeni u borbi protiv SAA. Nisam još čuo za slučaj da su tamošnji "demokrati" pokušali spriječiti ili bilo šta uradili da bi spriječili zvjerstva i autobombe "nusre" - naprotiv.samim tim i eventualna "podjela"nema realnu vrijednost.
Oprosti ali moje mišljenje je da se određenim stvarima nevezanim za vjeru npr. sukob daje vjerski karakter onda kada se žele evidentirati određene razlike koje inače nebi trebale biti važne i time prikriti realne motive - u ovom slučaju -sukoba.
Danas ćeš čuti ljude koji vladare poput kraljeva Abdullaha i Jordana i Arabije i vladare Katara,Kuvajta nazivaju sunijama.Zašto?Zato što vladaju sunijama,uglavnom taj argument koriste.A sunija,musliman nemože biti onaj ko vlada po nekom drugom zakonu mimo Šerijata,makar se zvao i Muhamed.
Zbog toga danas arapski vladari podržavaju sekularne pobunjenike jer su i oni sekularni i pro-zapadno okrenuti a nikako oni ne podržavaju one koji su za Šerijat.
Zašto je autobomba ili onaj ko se raznese samo po sebi 'zvjerstvo' ovo nemogu nikako da shvatim.Objasni mi?
Zar nije veće zvjerstvo rakete tipa Scud,zemlja zemlja...?
Sukob između muslimana i Nusajrija tj Alevita je upravo vjerski sukob.To su dvije različite religije koje su u sukobu od svog nastanka.To je pravi razlog.Osim tlačenja zadnjih 40 godina Alevita nad muslimanima,to je u suštini vjerski sukob.To što ti misliš da je ovom sukobu isforsiran vjerski karakter to je tvoje viđenje koje nema osnove radi tvog nepoznavanje historije islama.
-
TALIB
#74 Re: Šitsko- Sunitski sukob -Uvod u otvoreni rat
Kakav crni 'bratoubilački' rat.Nema u islamu bratstva osim na monoteizmu.Jedan obožava Allaha drugi obožava grobove,mrtve učenjake,imame itd.Pa kako tu može postojati bratstvo?hAZNADAR wrote:Historija ne pamti vece vjerske sukobe izmedju Šita i Sunija a pogotovo rusenja djamija kao danas i Iraku.sour cherry wrote:Hajde šta je originalno.Inače,sunije i šije bi živjeli u ljubavi i slozi.Nemoj mi ovih gluposti,Boga ti.Elokventno i originalno kao i uvijek ali ovo je samo vrh ledenog brijega.
Svakako da treba potencirati mir između ove dvije skupine ali tu bratstva nema niti će biti sve dok Šijje ne napuste mnogoboštvo.
- Arteta
#75 Re: Šitsko- Sunitski sukob -Uvod u otvoreni rat
Ako ces imati koristi od nafte ili zlata onda je bolje nego zbog vjere, ali opet sam protiv i takvih sukoba.TALIB wrote:Hoćeš reći da je ispravno sukobljavati se radi nafte ili zlata ili zemlje a nije ispravno radi vjere?Arteta wrote:Samo isprani mozgovi se sukobljavaju zbog vjere.