Šitsko- Sunitski sukob -Uvod u otvoreni rat

Locked
hneuron

#1 Šitsko- Sunitski sukob -Uvod u otvoreni rat

Post by hneuron »

Viševjekovni konfikt između šita i sunita danas prijeti da preraste u otvoreni sukob između ove dvije religijske grupe na cijelom bliskom istoku.Analizirarući geopolitičku situaciju pomenutog područja uzdrmanu recentnim epizodama "Arapskog Proljeća", vidimo da inače fluidna situacija u određenim zemjama drastično degenerira.
Ne želeći apsolutno potencirati ovaj problem, evidentno je da u skoro svim recentnim interstatalnim sukobima na bliskom istoku između komfliktnih strana pored ostalih faktora dominira ovaj faktor.
Ovo su neki primjeri
-rat Iran -Irak
-Postratni sukob u Iraku
-Bahrein
-Sirija
-Saudijska Arabija -Iran
- Liban itd.
Najemblematičniji primjer ovoga svega danas je Sirijski građanski rat. Konformno određenim linijama viđenja i orijentacije mnogi će potencirati liniju "svrgavanja diktatora i instauracija demokratije".Međutim sumirajići aktuelne geostrateške "Igre" sa onim što se danas realno dešava u ovoj zemji, sve govori da je na pomolu konfesionalni sukob sirih razmjera,vješto režiran i još vještije serviran, ma kako ga mi zvali i ma kome dali za pravo u ovom sukobu.Talas ovog sukoba je već zahvatio Liban i može imati isti epilog i u drugim zemljama bliskog istoka (Bahrein npr.)Postavlja se legitimno pitanje - Zašto i ko danas ima najveću korist od svega ovoga? Svedoci smo da ovaj vid "eksportirane demokratije" ne riješava probleme ovih nacija - naprotiv samo ih produbljuje. Nije dovoljno samo napraviti izbore i proglasiti demokratskom jednu državu. Percepcija "demokratije " u ovim zemljama ima sasvim drugi značaj i smisao i evidentno ne funkcioniše na način na koji se načelno servira- naprotiv. Primjera je mnogo:
Irak- duboko podijeljena neprosperitetna zemja koju i dan danas potresaju atentati.
Libija - Od prijeratne najbogatije afričke zemlje(po glavi stanovnika) do razorene zemlje gdje vladaju tribalni sukobi i anarhija i gdje "demokratski" nestaju ( vecina ubijeni) cijele etnije i gradovi -Tawergha, Sirte.
I na kraju dali će ovi narodi evidentno nespremni da shvate aktuelnu geostratešku igru svjetskih moćnika naći način da prevaziđu unutarnje probleme i nakraju prestati da budu marionete globalnih interesnih sfera.
Vaše mišljenje..
Last edited by hneuron on 25/05/2012 20:18, edited 1 time in total.
shecher

#2 Re: Šitsko- Sunitski sukob -Uvod u otvoreni rat

Post by shecher »

ši'ije i sunnije!
Po stilu pisanja, odabiru teme, miješanju ekavice - pretpostavljam da si klonirani korisnik koji je u više navrata pokušao, raznim temama, unijeti "nemir" na forum. :D
zlata

#3 Re: Šitsko- Sunitski sukob -Uvod u otvoreni rat

Post by zlata »

Procitala sam uvodni tekst.
Zbilja mi treba prevodilac. :lol:

Evo sta sam odvojila,
i to samo iz uvoda..... :D

Konflikt
Religijske
Analizirajuc
Geopoliticku
Situaciju
Recentnim :roll:
Interstatalnim
Konfliktnih
Faktora
Dominira
Faktor
hneuron

#4 Re: Šitsko- Sunitski sukob -Uvod u otvoreni rat

Post by hneuron »

shecher wrote:ši'ije i sunnije!
Po stilu pisanja, odabiru teme, miješanju ekavice - pretpostavljam da si klonirani korisnik koji je u više navrata pokušao, raznim temama, unijeti "nemir" na forum. :D
Pretpostavka je majka neznanja klonirana na način da nadomjesti sivu masu. Niti imam namjeru da se" moltipliciram" koristeći ine meritume i demeritume, to će te shvatiti po mom stilu pisanja.
Ergo nemir je znak nesigurnosti i izfrustriranosti u nekim slučajevima, nadam se da nije motiviran kompleksnošću napisanog-"illuminami" bez ekavice naravno.
jOFLA

#5 Re: Šitsko- Sunitski sukob -Uvod u otvoreni rat

Post by jOFLA »

Skoro se izvrnuh sa stolice od smijeha na ovo "interstatalni" i "komflikt". Ali vidiš da je neko ko se upustio u prevođenje tekstova sa stranih portala ili dnevnih novina, a ko je za vrijeme rata otišao u inostranstvo naprasno prekinuvši osnovnu školu kod nas, i tamo u drugim zemljama završio druge škole, te nije stigao kod nas naučiti maternji jezik.
zlata

#6 Re: Šitsko- Sunitski sukob -Uvod u otvoreni rat

Post by zlata »

hneuron wrote:
Pretpostavka je majka neznanja klonirana na način da nadomjesti sivu masu. Niti imam namjeru da se" moltipliciram" koristeći ine meritume i demeritume, to će te shvatiti po mom stilu pisanja.
Ergo nemir je znak nesigurnosti i izfrustriranosti u nekim slučajevima, nadam se da nije motiviran kompleksnošću napisanog-"illuminami" bez ekavice naravno.
Ti i dalje furas nekakav "svoj" jezik. :zjev:
Je'l'bi se mog'o malko spustit na'zemlju. :lol:
Pleeeeeeaaaaaaase. Por favor.

Mislim...onako....reda radi. Nisu ni svi forumasi doktori nauka. Niti su svi ucili latinski.

Studirala sam i ja medjunarodne odnose vanka (na francuskom i engleskom,)
al' mi je jope najdraze pisat po "naski".
Da me CEO SVET RAZUME. :D

Nepristojno je doc tu i puhat se nekkkkkkvim stranim rijecnikom......
koji jedva iko razumi....
Ako ti je cilj pronac sugovornike za svoju raspravu,
onda ga neces postic ako raspravljas na tom latiniziranom-polu-engleskom-jedva razumljivom jeziku.
seln

#7 Re: Šitsko- Sunitski sukob -Uvod u otvoreni rat

Post by seln »

...i beeeli prekrivac ce prekriti ceeelu nasu zemlju. :-)
japin_mutapi
Location: Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#8 Re: Šitsko- Sunitski sukob -Uvod u otvoreni rat

Post by japin_mutapi »

pročitao i ništa nisam shvatio
ja sam glup
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#9 Re: Šitsko- Sunitski sukob -Uvod u otvoreni rat

Post by PipiDugaDevetka »

japin_mutapi wrote:pročitao i ništa nisam shvatio
ja sam glup
A, ja sam ulazio u šiitsku džamiju da vidim kako tamošnji tamnoputi vjernici klanjaju uspravno,...Sad, ne znam šta će se dogoditi samnom, ...?
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#10 Re: Šitsko- Sunitski sukob -Uvod u otvoreni rat

Post by Truba »

jel počelo i zašto ne?
hneuron

#11 Re: Šitsko- Sunitski sukob -Uvod u otvoreni rat

Post by hneuron »

zlata wrote:
hneuron wrote:

Mislim...onako....reda radi. Nisu ni svi forumasi doktori nauka. Niti su svi ucili latinski.

onda ga neces postic ako raspravljas na tom latiniziranom-polu-engleskom-jedva razumljivom jeziku.
Nemam apsolutno nikakvu namjeru da testiram intelektualne limite forumaša. Pokušavam da pokrenem diskusiju po jednoj po meni veoma kompleksnoj temi koja iziskuje određenu pripremljenost po pitanju geopolitičkih aktuelnosti. Nadam se da među korisnicima ovog foruma postoje sagovornici spremni da iznesu svoje mišljenje po ovoj temi koje se odnosi na sadržaj a ne na način, stil pisanja ili kompleksnost poruke.U protivnom bi pisao o fudbalu, kućnim ljubimcima isl.
A... odavno sam prošao period gdje sam se morao pokazivati i dokazivati to danas smatram suvišnim.
poznanik

#12 Re: Šitsko- Sunitski sukob -Uvod u otvoreni rat

Post by poznanik »

ja sam glup

Ma radi se o viševjekovnom konfiktu između šita i sunita, koji danas prijeti da preraste u otvoreni sukob između ove dvije religijske grupe na cijelom bliskom istoku. Iz nekih analiza geopolitičke situacije pomenutog područja, uzdrmane recentnim epizodama "Arapskog Proljeća", uočava se da, inače fluidna, situacija u određenim zemljama drastično degenerira, i da je evidentno da u skoro svim recentnim interstatalnim sukobima na bliskom istoku između konfliktnih strana pored ostalih faktora dominira ovaj faktor.

Jel' ti sad jasno? :D
steven

#13 Re: Šitsko- Sunitski sukob -Uvod u otvoreni rat

Post by steven »

Apstrakcija filmskog izraza kao jezika specifikuma i apstrakcija umjetničkog akta uopšte, de jure predstavlja jednu vrstu sakralne ratifikacije vlastite inferiornosti i vlastitog infalicizma, bez obzira o kojoj se vrsti supremacije na tom istom jeziku kao specifikumu radi i bez obzira na kojem nivou aspiracije mi o njemu govorili...
kiky

#14 Re: Šitsko- Sunitski sukob -Uvod u otvoreni rat

Post by kiky »

ajde, neka je ...
da nebudemo mi, jugosloveni, jedini kreteni na svijetu ...
:(
zlata

#16 Re: Šitsko- Sunitski sukob -Uvod u otvoreni rat

Post by zlata »

hneuron wrote:
zlata wrote:
hneuron wrote: Pretpostavka je majka neznanja klonirana na način da nadomjesti sivu masu. Niti imam namjeru da se" moltipliciram" koristeći ine meritume i demeritume, to će te shvatiti po mom stilu pisanja.

Nemam apsolutno nikakvu namjeru da testiram intelektualne limite forumaša. Pokušavam da pokrenem diskusiju po jednoj po meni veoma kompleksnoj temi koja iziskuje određenu pripremljenost po pitanju geopolitičkih aktuelnosti. Nadam se da među korisnicima ovog foruma postoje sagovornici spremni da iznesu svoje mišljenje po ovoj temi koje se odnosi na sadržaj a ne na način, stil pisanja ili kompleksnost poruke.U protivnom bi pisao o fudbalu, kućnim ljubimcima isl.
A... odavno sam prošao period gdje sam se morao pokazivati i dokazivati to danas smatram suvišnim.
Posto ti TVRDOGLAVO trubis jedno-te-isto, i uprno pokusavas raspravljat na polu-stranom jeziku, odlucila sam prevest bar jedan dio tog tvog obrazlozenja, na ovaj "naski" jezik:
Nikako mi nije cilj mjeriti umna ogranicenja forumasa.
Pokusavam pokrenuti raspravu o jednoj, po meni, vrlo slozenoj temi,
koja iziskuje odredjenu pripremljenost po pitanju trenutnih geopolitickih zbivanja. :D

Mozda ima neko drugi koji MORE malo bolje od'mene, prevest ovaj tvoj gornji tekst. I ja sam dijasporce. :lol:

PRESTANI pisat tim tvojim polu-latiniziranim-engleskim jezikom, pa ces imat vise sugovornika za ozbiljnu raspravu. Dize mi se kosa na glava kad citam tvoje tekstove.

K'o kad moja strina Sefika pocne stricu Hamidu tepat:

"Honey!
Deder, please, iznesi mi otaj garbage, tude iza stola.
Usmrdi mi family room."

hneuron

#17 Re: Šitsko- Sunitski sukob -Uvod u otvoreni rat

Post by hneuron »

zlata wrote:
hneuron wrote:
Posto ti TVRDOGLAVO trubis jedno-te-isto, i uprno pokusavas raspravljat na polu-stranom jeziku, odlucila sam prevest bar jedan dio tog tvog obrazlozenja, na ovaj "naski" jezik:
Nikako mi nije cilj mjeriti umna ogranicenja forumasa.
Pokusavam pokrenuti raspravu o jednoj, po meni, vrlo slozenoj temi,
koja iziskuje odredjenu pripremljenost po pitanju trenutnih geopolitickih zbivanja. :D

Mozda ima neko drugi koji MORE malo bolje od'mene, prevest ovaj tvoj gornji tekst. I ja sam dijasporce. :lol:

PRESTANI pisat tim tvojim polu-latiniziranim-engleskim jezikom, pa ces imat vise sugovornika za ozbiljnu raspravu. Dize mi se kosa na glava kad citam tvoje tekstove.

K'o kad moja strina Sefika pocne stricu Hamidu tepat:

"Honey!
Deder, please, iznesi mi otaj garbage, tude iza stola.
Usmrdi mi family room."

Ma odakle vama pravo da dijelite vaše patetične savjete!!Za vas je intelekt - um?ZNATE LI KO JE UMNO OGRANIČENA OSOBA!!??. Aferim!! I o kakvom pravopisu vi ovde govorite kada je pola naslova na engleskom a pola komentara pisano mahalskim riječnikom. Moji tekstovi su kristalno jasni i razumljivi bilo kom prosječno obrazovanom čovjeku,problem je sto VI na ovu temu nemate šta reći niti imate realni kapacitet da elaborirate i formulišete iole pertinentan odgovor po ovoj temi iako ste kako kažete vrlo obrazovani po pitanju međunarodnih odnosa. VAš je problem ako vas iritiraju obrazovani ljudi i nemate pravo od toga ovdje stvarati javno mnjenje.Možda sam na pogrešnom mjestu pokusao da podjelim svoju zabrinutost za ova alarmantna dešavanja na bliskom istoku ali sigurno vi nemate niti pravo niti kredibilitet da osuđujete način na koji to radim.Poštedite me vaših neumijesnih i djetinjastih citiranih komentara, imate dovoljno postova napravljenih po vašoj mjeri ovdje samo dodatno stvarate nepotrebnu konfuziju.
Ako ništa drugo sada će te imati trajno dignutu (natapiranu )kosu , tako da ne morate ići frizeru ove sedmice.
zlata

#18 Re: Šitsko- Sunitski sukob -Uvod u otvoreni rat

Post by zlata »

Ah jasno k'o dan.
U tebe je k'o u (nekad) katolickih fratara. Narodni jezik je za mahalu,
a za skolu i nauku,
samo vazi latinski.

btw. Konfuzija se kaze ZBRKA.
Jos jedna "mahalska" rijec "FOR TODAY". Repeat after me: "Z B R K A".

Narode "help", treba nam sposobniji prevodilac?
Kako cemo na mahalskom jeziku reci "pertinentan"?

btw. Sta zelis reci o Arapima i Irancima? (jer to je u biti, glavni problem), a ne islamsko sektastvo...
Cak i da ne pripadaju razlicitim vjerskim strujama, oni bi se sukobljavali,
jer tu imas dva razlicita povjesna, geogafska i politicka centra moci,
koja imaju svoje ciljeve i prirodnu teznju za vecim utjecajem.

Sukob izmedju Sunija i Siiita,
CIA i Mossad simuliraju i spremaju vec gooooodinama.
Najprije se islo na raz*eb Irana, po etnickom principu. Nesto slicno razvaljivanju ex-Yu.
"John Pike, the head of the Global Security think tank in Washington, said: "The activities of the ethnic groups have hotted up over the last two years and it would be a scandal if that was not at least in part the result of CIA activity."
Medjutim, Azeri u Iranu su vrlo dobro integrirani. Ostale manjine su manje vazne. Osim Perzijanaca, Turkofoni su najbrojniji. Ukoliko ne dodje do veceg raskola izmedju Perzijanaca i Turkofona, nema sanse da Amerikanci i Cionisti pretvore Iran u malu Jugoslaviju.
Djeluju preko svih etnickih skupina, i nadaju se da ce pronac bar jednu rupicu u koju bi mogli uvuc noz koji bi trebao nanijet smrtni udarac Iranu.
A onda si imao vjest iz Londona, da je jedan dio pakistanskih i balucistanskih islamista stavljen pod kontrolu CIA i Mossada
"In January 2012, an article by Mark Perry claimed that members of the Israeli intelligence agency Mossad had posed as CIA agents to recruit members of Jundullah carry out attacks against Iran.[43] The article further claimed that Mossad's actions were known to the U.S. government by the end of the Bush administration."

Cilj nije samo pretvorit Iran u bure baruta, nego razhebat jedine dvije drzave koje nisu pod direktnim utjecajem one druge "Osovine Zla": Tel Aviv-Washington-Riad.
Za razliku od Saudijske Arabije, u kojoj zena ne smiju ni auto vozit, iranska buduca elita ce biti pretezno sastavljena od zena. To svakako znaci da buduci Iran dolazi pod utjecaj domacih refomatora, medju kojim ce se nalazit i nezanemariv broj zena.
Medjutim, cilj nije politicka-drustvena reforma Irana, nego unistavanje epicentra moci Irana kao drzave, i stavljanje Irana u kvazi-kolonijalni-ovisnicki odnos (kao Iran nekad, kad su na vlast, silom postavili mladjahnog Saha) kao sto je slucaj skoro svih susjednih drzava.

Za razliku od Saudijske Arabije u kojoj strani gradjani rade sve moguce poslove (jer domaci ili nece, ili nisu kompetentni-skolovani), Iranci vode svoju drzavu i povlace sve bitne konce u svom drustvu.

Saudijci su tek nedavno otvorili univerzitet u kojem muski i zene smiju sjest u istoj prostoriji.
http://www.youtube.com/watch?v=330JqYQ9VLc
http://www.youtube.com/watch?v=axQe5Elw ... re=related
http://www.theatlantic.com/internationa ... ts/257379/
I to im dodje kao nekakav golemi napredak, za koji su morali izgradit univerzitet koji funkcionira kao zaseban otok u drzavi, otok na kojem vaze posebni propisi i zakoni.
http://www.youtube.com/watch?feature=en ... hh0l8H-f4I
U Saudijskoj Arabiji se vodi bitka o pravu zene da vozi auto, a u medjuvremenu, u Iranu se ulaze najveci napor u to "kako se docepat atomke"?
Saudijci se slepaju uz Amerikance i Cioniste jer sami NIKAKO ne mogu parirati Irancima,
a isto kao i u dobu Otomana, preponosni su, nazadni i prepotentni, da bi priznali koliko su slabi i nespremni za ikakav ozbiljan sukob, s'iskim, a kamo'li s'Iranom.

Kad vec nisu uspjeli isprovocirat sukob (po etnickom principu) u Iranu, Amerikanci (i njihovi saveznici ) ce onda pokusat iscenirat jos vece vjerske sukobe u Siriji, i jos vise izolirat Iran. A Iran valjda treba "pasti" kao jos jedna karta na bliskoistocnoj kuli karata.

Medjutim, danasnji Iran je tvrd orah. A Sirija je zub koje ce dugo bolit, i Amere i Cioniste i njihove arapske saveznike.
Prije neg' sto je iscenirano "sirijsko proljece"....uuups "sirijsko krvoprolice", :shock:
Junior se bio poceo spremat na postepenu demokratizaciju drustva. U skladu sa svojim nakanama, ozenio se s' "modernom" zenskom iz Londona. :D
U medjuvremenu, sirijska ekonomija je bila pocela ostvarivat zavidan napredak a Sirija je bila postala zanimljiva susjednim arapskim investitorima: http://www.joshualandis.com/blog/?p=6745

Zanima me samo, sto li je katarskim emirima toliko stalo do sirijske-libijske-tuniske demokracije?
Od'jednom i emiri postadose demokrate!

A Al Jazeerah se postepeno spusta-srozava na nivo americkih huskackih, rezimskih "obavjestajnih agencija". :P
fantom slobode

#19 Re: Šitsko- Sunitski sukob -Uvod u otvoreni rat

Post by fantom slobode »

ja sam glup
nije do tebe, do drugih je...

Ovo ti je ovdje sve dogovor, kako se kaze, zavjera, Gebels je malo dijete za anamo neke.
A neko upita kako se kaze mahalski neka teska za izgovorit'-e to ti se kaze ko u jednom starom vicu sa akusticnom kino salom.
HM 2011

#20 Re: Šitsko- Sunitski sukob -Uvod u otvoreni rat

Post by HM 2011 »

izgleda da po pitanju uticaja na zbivanja samo u arapskom svijetu al jazzerra ima uticaja ne velikog ali tu je gradi javno mjenje...

meni samo nije jasno odkud u svim ovim analizama tolika opsjednutost stava serijata prema zenskom spolu...

promjena tih pravila znaci zadiranje u postojece propise a dirnu l jednom dirnuti ce opet i opet itd.... sve dok ne uniste komplet stari sistem....

i onda ce bas grupa ljudi kojima je to navodno smetalo - plakati jer nike vise ispravan serijat u serijatskim drzavama bas kao sto izgleda placu sada zbog samog serijata....

iran vs ostali

tesko pitanje

koliko ja razumijem stvari od nekog veceg oruzanog konflikta nema nista....

taj konflikt bi unazadio AP......
hneuron

#21 Re: Šitsko- Sunitski sukob -Uvod u otvoreni rat

Post by hneuron »

Danas, u odnosu na vrijeme otvaranja diskusije sam uvjeren da su moje tvrdnje tada kao i sada imale svoj osnov i odgovarale istini mada očigledno nisam uspio prenijeti moju poruku. Kakogod . Međutim imajući u vidu trenutnu situaciju u Siriji Libanu i Iraku mislim da svi ovi trenutni događaji mogu drastično degenerirati. Glavni akteri ove krvave igre polahko skidaju maske. Danas je savršeno jasno da inicijatori arapskog proljeća i njihovi tutori su evidentno napravili pogrešan račun .. štaviše nastavljaju pogrešno računati. Ovome se brzo ne nazire kraj ali u svim opcijama evolucije ovih pilotiranih sukoba ona sa Iranom kao krajnjim ciljem je daleko najcrnja i najzlokobnija. I svakim danom sve realističnija. Mislim da u novembru ove godine cjela situacija će biti daleko jasnija .. Vidjećemo
zlata

#22 Re: Šitsko- Sunitski sukob -Uvod u otvoreni rat

Post by zlata »

A 1982 article by Oded Yinon, a former high-ranking Israeli official,
in a publication of the World Zionist Organization.

“The dissolution of Syria and Iraq later on into ethnically or religiously unqiue areas such as in Lebanon, is Israel’s primary target on the Eastern front in the long run, while the dissolution of the military power of those states serves as the primary short term target.”

“…in the Pentagon in November 2001, one of the senior military staff officers had time for a chat. Yes, we were still on track for going against Iraq, he said. But there was more. This was being discussed as part of a five-year campaign plan, he said, and there were a total of seven countries, beginning with Iraq, then Syria, Lebanon, Libya, Iran, Somalia and Sudan…. (Wesley Clark, Winning Modern Wars, p. 130).

link to globalresearch.ca
Ricken

#24 Re: Šitsko- Sunitski sukob -Uvod u otvoreni rat

Post by Ricken »

hneuron wrote:Viševjekovni konfikt između šita i sunita danas prijeti da preraste u otvoreni sukob između ove dvije religijske grupe na cijelom bliskom istoku.Analizirarući geopolitičku situaciju pomenutog područja uzdrmanu recentnim epizodama "Arapskog Proljeća", vidimo da inače fluidna situacija u određenim zemjama drastično degenerira.
Ne želeći apsolutno potencirati ovaj problem, evidentno je da u skoro svim recentnim interstatalnim sukobima na bliskom istoku između komfliktnih strana pored ostalih faktora dominira ovaj faktor.
Ovo su neki primjeri
-rat Iran -Irak
-Postratni sukob u Iraku
-Bahrein
-Sirija
-Saudijska Arabija -Iran
- Liban itd.
Najemblematičniji primjer ovoga svega danas je Sirijski građanski rat. Konformno određenim linijama viđenja i orijentacije mnogi će potencirati liniju "svrgavanja diktatora i instauracija demokratije".Međutim sumirajići aktuelne geostrateške "Igre" sa onim što se danas realno dešava u ovoj zemji, sve govori da je na pomolu konfesionalni sukob sirih razmjera,vješto režiran i još vještije serviran, ma kako ga mi zvali i ma kome dali za pravo u ovom sukobu.Talas ovog sukoba je već zahvatio Liban i može imati isti epilog i u drugim zemljama bliskog istoka (Bahrein npr.)Postavlja se legitimno pitanje - Zašto i ko danas ima najveću korist od svega ovoga? Svedoci smo da ovaj vid "eksportirane demokratije" ne riješava probleme ovih nacija - naprotiv samo ih produbljuje. Nije dovoljno samo napraviti izbore i proglasiti demokratskom jednu državu. Percepcija "demokratije " u ovim zemljama ima sasvim drugi značaj i smisao i evidentno ne funkcioniše na način na koji se načelno servira- naprotiv. Primjera je mnogo:
Irak- duboko podijeljena neprosperitetna zemja koju i dan danas potresaju atentati.
Libija - Od prijeratne najbogatije afričke zemlje(po glavi stanovnika) do razorene zemlje gdje vladaju tribalni sukobi i anarhija i gdje "demokratski" nestaju ( vecina ubijeni) cijele etnije i gradovi -Tawergha, Sirte.
I na kraju dali će ovi narodi evidentno nespremni da shvate aktuelnu geostratešku igru svjetskih moćnika naći način da prevaziđu unutarnje probleme i nakraju prestati da budu marionete globalnih interesnih sfera.
Vaše mišljenje..
Jedno je sigurno da su ovo sve procesi u cilju stvaranja sigurnijeg okruženja za Izrael.

Ali ono što je fokus naše zemlje po ovom pitanju je da se pozicionira kao pouzdan i redovan dobavljač oružja jednoj ili objema zaraćenim stranama.

Kraj priče.
hneuron

#25 Re: Šitsko- Sunitski sukob -Uvod u otvoreni rat

Post by hneuron »

Mislim da bi sa ove teme trebalo skinuti prašinu ima jući u vidu da na ostalim je postalo"pretijesno" za zdravu diskusiju po meritumu.
Naime već odavno upozoravam na ovakav razvoj događaja kao i moguće posledice ovog besmislenog sukoba koji danas ima regionalni karakter.Ovom temom bazilarno trebalo analizirati i komentarisati bi sve relevantne činjenice po meritumu a na temelju kojih bi smo mogli izvesti određene zaključke i pokušati shvatiti srž ovog sve većeg problema.
Evidentno je i da ovaj asistirani sukob danas pravi određene podjele i između bošnjačkog stanovništva i ovaj problem nikako ne treba minimizirati. Stoga i poziv na lucidnost i objektivnost pri komentarisanju.
Locked