Moja prva pomisao da će biti veselo u selu:seln wrote:...i beeeli prekrivac ce prekriti ceeelu nasu zemlju.
Šitsko- Sunitski sukob -Uvod u otvoreni rat
-
muzicar_iz_parka
#26 Re: Šitsko- Sunitski sukob -Uvod u otvoreni rat
- hneuron
#27 Re: Šitsko- Sunitski sukob -Uvod u otvoreni rat
Evo jednog koji daje puni doprinos po temi!!! A tebi bolan samo jedna stvar na pameti.Ti malo zalutao ali neka si nije ti zamjeritimuzicar_iz_parka wrote:Moja prva pomisao da će biti veselo u selu:seln wrote:...i beeeli prekrivac ce prekriti ceeelu nasu zemlju.
Biti će veoma zanimljivo pratiti skor ovakvoh postova. Čisto da se napravi presjek intelekta ovdje.
-
sumirprimus
#28 Re: Šitsko- Sunitski sukob -Uvod u otvoreni rat
de ba debka prestan se pozivat na tudji intelekt...
zaboravljas vec???
zaboravljas vec???
- hneuron
#29 Re: Šitsko- Sunitski sukob -Uvod u otvoreni rat
Drugi...sumirprimus wrote:de ba debka prestan se pozivat na tudji intelekt...
zaboravljas vec???
Hajmo dalje možete vi bolje....
-
sumirprimus
#30 Re: Šitsko- Sunitski sukob -Uvod u otvoreni rat
Moraš nam nabacit municije,ne puca prazna 
- hneuron
#31 Re: Šitsko- Sunitski sukob -Uvod u otvoreni rat
Tako je.... i tri(3)
-
sumirprimus
#32 Re: Šitsko- Sunitski sukob -Uvod u otvoreni rat
sad pričaš i u šiframa,jebte led,eto te još malo pa ko marić paralela...hneuron wrote:Tako je.... i tri(3)
debka...
- hneuron
#33 Re: Šitsko- Sunitski sukob -Uvod u otvoreni rat
Ožeži.. i četiri (4)sumirprimus wrote:sad pričaš i u šiframa,jebte led,eto te još malo pa ko marić paralela...hneuron wrote:Tako je.... i tri(3)
debka...
- anthraxQ
- Location: sretan sam što osjećam,da nisam kao drugi,ne zatupljuju me medijima,u podsmijehu sam prvi
#34 Re: Šitsko- Sunitski sukob -Uvod u otvoreni rat
ako hocete da sudjelujete u temi, ok, ako ne, onda nemojte nista ni pisati.
-
sumirprimus
#35 Re: Šitsko- Sunitski sukob -Uvod u otvoreni rat
ma biži...anthraxQ wrote:ako hocete da sudjelujete u temi, ok, ako ne, onda nemojte nista ni pisati.
eto sudjeluj,ko ti brani?
- anthraxQ
- Location: sretan sam što osjećam,da nisam kao drugi,ne zatupljuju me medijima,u podsmijehu sam prvi
#36 Re: Šitsko- Sunitski sukob -Uvod u otvoreni rat
covjek postavio temu, tipicno krkanski odmah zapinjete za nacin kako je napisao tekst.
i !ebene teme se drzat ne mozete.
i !ebene teme se drzat ne mozete.
-
sumirprimus
#37 Re: Šitsko- Sunitski sukob -Uvod u otvoreni rat
Ja i...?
evo moj skromni doprinos temi...
Dok se dvojica tuĆu,treći (masoni,židovi,megakorporacije,atlantisti) koristi...
-
underwater
#38 Re: Šitsko- Sunitski sukob -Uvod u otvoreni rat
Pa tema bas i nije aktuelna.hneuron wrote:Mislim da bi sa ove teme trebalo skinuti prašinu ima jući u vidu da na ostalim je postalo"pretijesno" za zdravu diskusiju po meritumu.
Naime već odavno upozoravam na ovakav razvoj događaja kao i moguće posledice ovog besmislenog sukoba koji danas ima regionalni karakter.Ovom temom bazilarno trebalo analizirati i komentarisati bi sve relevantne činjenice po meritumu a na temelju kojih bi smo mogli izvesti određene zaključke i pokušati shvatiti srž ovog sve većeg problema.
Evidentno je i da ovaj asistirani sukob danas pravi određene podjele i između bošnjačkog stanovništva i ovaj problem nikako ne treba minimizirati. Stoga i poziv na lucidnost i objektivnost pri komentarisanju.
Ako malo pogledas historijski, onda ces vidjet da taj rat traje vec 1200 godina.
Otprilke toliko sunitske dinastije kolju siite... majko moja zasto?
Historija sunita je historija klanja siita.
Svi redom, od jezida do turskih sultana. Sulejman je recimo imo fetvu tipa ko jednog siita ubije ko da je ubio 12 kjafira...
Objasnjenje je lahko shvatljivo.
Siiti i suniti su se podjelili oko pitanja ko ce biti khalif.
Suniti su rekli necemo iz ehlul bejta, ocemo da bude shura (izbor dogovorom)...
Naravno, bili su u pravu. Treba da vlada najbolji.
I onda je prvi sunitski khalif muavija ostavio khalifat sinu jezidu i otad su se redale dinastije.
Danas nemas niti jednu muslimansku zemlju a da je vladar izabran demokratski.
A sve dinastije koje su na vlasti (od onog saudijskog morona do masnog debelog katarskog emira il onog blesana sultana bruneja) postavili su - englezi. Da mogu jeftino dobit naftu.
I svi su oni spremni i sa sejtanom osobno radit da zadrze vlast.
Samo to nije rat siita i sunita. To je rat sunitskih vlastodrzaca sa onim koji ih ne priznaju.
A siiti ih ne mogu priznat po default i zato ih kolju milenijum evo.
Znaci, ne mrze ih sto su (siiti) dobri, a oni loshi (ili obrnuto) vec sto im ta ideja ugozava dinastiju.
I profit od nafte, naravno.
- fantom slobode
#39 Re: Šitsko- Sunitski sukob -Uvod u otvoreni rat
seln wrote:...i beeeli prekrivac ce prekriti ceeelu nasu zemlju.
- hneuron
#40 Re: Šitsko- Sunitski sukob -Uvod u otvoreni rat
evoga...6sumirprimus wrote:ma biži...anthraxQ wrote:ako hocete da sudjelujete u temi, ok, ako ne, onda nemojte nista ni pisati.
eto sudjeluj,ko ti brani?
- hneuron
#41 Re: Šitsko- Sunitski sukob -Uvod u otvoreni rat
pa..7sumirprimus wrote:Ja i...?
- hneuron
#42 Re: Šitsko- Sunitski sukob -Uvod u otvoreni rat
Bujrum..Bujrum.. 8fantom slobode wrote:seln wrote:...i beeeli prekrivac ce prekriti ceeelu nasu zemlju.![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
- hneuron
#43 Re: Šitsko- Sunitski sukob -Uvod u otvoreni rat
Naprotiv mislim da je tema aktuelnija danas više nego ikada.Globalni geostrateški centri moći danas ovaj donedavno zaboravljeni sukob danas vješto koriste u vlastite svrhe. Stoga i sve veća podijeljenost koja dobiva globalni značaj.Mislim da niko od ovoga nebi trebao praviti fakat, nadam se da postoje osobe koje će makar pokušati sjesti za sto i naći kompromis inače predstoji dug i mračan period sukoba koji će sve više produbljivati ovaj problem.I ostale kofesije imaju mnogo razmimoilaženja po osnovnim vjerskim postulatima ali od toga odavno ne prave motiv međusobnih sukoba osim marginalnih i nevažnih epizoda.Činjenica je da tkzv. arapsko proljeće danas nanosi veliku štetu zemljama u kojim se je uspjela aktualizirati ova nakana.Pomenute zemlje iz ovih sukoba izlaze razorene i duboko podjeljene tačno po mjeri tamo nekih. Ostalo je dječija igra po oprobanom receptu i evidentno funkcioniše.underwater wrote:Pa tema bas i nije aktuelna.hneuron wrote:Mislim da bi sa ove teme trebalo skinuti prašinu ima jući u vidu da na ostalim je postalo"pretijesno" za zdravu diskusiju po meritumu.
Naime već odavno upozoravam na ovakav razvoj događaja kao i moguće posledice ovog besmislenog sukoba koji danas ima regionalni karakter.Ovom temom bazilarno trebalo analizirati i komentarisati bi sve relevantne činjenice po meritumu a na temelju kojih bi smo mogli izvesti određene zaključke i pokušati shvatiti srž ovog sve većeg problema.
Evidentno je i da ovaj asistirani sukob danas pravi određene podjele i između bošnjačkog stanovništva i ovaj problem nikako ne treba minimizirati. Stoga i poziv na lucidnost i objektivnost pri komentarisanju.
Ako malo pogledas historijski, onda ces vidjet da taj rat traje vec 1200 godina.
Otprilke toliko sunitske dinastije kolju siite... majko moja zasto?
Historija sunita je historija klanja siita.
Svi redom, od jezida do turskih sultana. Sulejman je recimo imo fetvu tipa ko jednog siita ubije ko da je ubio 12 kjafira...
Objasnjenje je lahko shvatljivo.
I onda je prvi sunitski khalif muavija ostavio khalifat sinu jezidu i otad su se redale dinastije.
A sve dinastije koje su na vlasti (od onog saudijskog morona do masnog debelog katarskog emira il onog blesana sultana bruneja) postavili su - englezi. Da mogu jeftino dobit naftu.
Samo to nije rat siita i sunita. To je rat sunitskih vlastodrzaca sa onim koji ih ne priznaju.
Znaci, ne mrze ih sto su (siiti) dobri, a oni loshi (ili obrnuto) vec sto im ta ideja ugozava dinastiju.
- hneuron
#44 Re: Šitsko- Sunitski sukob -Uvod u otvoreni rat
Ovje se međutim postavlja samo jedno pitanje.underwater wrote: Objasnjenje je lahko shvatljivo.
Zašto danas u aktuelnim sukobima npr.Siriji tamšnji suniti svojoj borbi daju u najvećem broju slučajeva vjerski karakter i vrijednost kontinuirano i sistematski. Vlada prevelika konfuzija po ovom ,sa jedne strane deklariraju borbu za" demokratiju i jednakopravnost"a sa druge osnivaju šerijatske sudove i odsjecaju glave "nevjernicima"??
-
hAZNADAR
#45 Re: Šitsko- Sunitski sukob -Uvod u otvoreni rat
Ne postoji nikakav Šitsko - Sunitski sukob. Postoji samo Šitsko - vehabijski sukob koji se nas nebi trebao ticati - niti da biramo neciju stranu.
Rokaju jedni drugima djamije i civile ukljucujuci i djecu - daleko im kuca od moje.
Rokaju jedni drugima djamije i civile ukljucujuci i djecu - daleko im kuca od moje.
-
underwater
#46 Re: Šitsko- Sunitski sukob -Uvod u otvoreni rat
Gledaj...kod arapa ...imas pokvarene vladare....oni dovedu pokvarenu ulemu ....da donosi pokvarene fetve ....a glupi narod to sve popushi...i jos dobije par stoja dolara ako se oce borit.hneuron wrote:Ovje se međutim postavlja samo jedno pitanje.underwater wrote: Objasnjenje je lahko shvatljivo.
Zašto danas u aktuelnim sukobima npr.Siriji tamšnji suniti svojoj borbi daju u najvećem broju slučajeva vjerski karakter i vrijednost kontinuirano i sistematski. Vlada prevelika konfuzija po ovom ,sa jedne strane deklariraju borbu za" demokratiju i jednakopravnost"a sa druge osnivaju šerijatske sudove i odsjecaju glave "nevjernicima"??
Mala digresija...sjeti se pukovnika....onaj Kardavi donio fetvu da je svako kome bude na nisanu duzan da ga ubije. A nije donio tu fetvu za Natanjahua. Jer je to (taj kardavi) jedan teski pokvarenjak.
S druge strane pukovnik je samo desetak dana prije nego ce biti napadnut dao (milionsku) donaciju nasem reisu.
Isti je (odmah po napadu) na hutbi pukovnika nazvao monstrumom. Ali je pare regularno uzeo....to su je ta danasnja kvazi ulema. Oni su najveci krivi za ovakvo stanje muslimana.
Back to Syria ....ipak nisu svi sirijski suniti protiv asada, treba biti fer. Bar trecina ih je ipak na njegovoj strani, ali to je tesko biti sa ovim divljacima iz FSA u komsiluku. Nemoguce je nabrojati sve zlocine koje je ta gamad (uz tekbir naravno) pocinila, do onog cuvenog snimka koji je kruzio youtubeom kad su djetetu dali da kida glavu ratnom zarobljeniku. Narod zivi u strahu od njih, to je jasno.
- hneuron
#47 Re: Šitsko- Sunitski sukob -Uvod u otvoreni rat
Volio vih da si u pravu međutim ima mnogo primjera gdje narodi zbijaju redove vlastitih etničkih skupina i pokušavaju silom ostvariti predominaciju nad drugim, danas uvijenu u plašt kvazi-demokratije. Pogledajte samo postratni Irak, Bahrein,Saudijsku Arabiju. U Libiji u tišini nestaju cjele etničke grupacije (Tawergha) A i namjere globalnih svjetskih moćnika su da pilotirano prodube ove podjele ne samo između šita i sunita već i ostalih etnija aktuelizirajući pri tom vlasitu ideju neo-kolonijalizma.Razmjere ove nakane se samo daju naslutiti.hAZNADAR wrote:Ne postoji nikakav Šitsko - Sunitski sukob. Postoji samo Šitsko - vehabijski sukob koji se nas nebi trebao ticati - niti da biramo neciju stranu.
-
underwater
#48 Re: Šitsko- Sunitski sukob -Uvod u otvoreni rat
Varas se.hAZNADAR wrote:Ne postoji nikakav Šitsko - Sunitski sukob. Postoji samo Šitsko - vehabijski sukob koji se nas nebi trebao ticati - niti da biramo neciju stranu.
Vehabiti su samo naispraniji mozgovi.
SVE sunitske zemlje nazalost su pod potpunom vjersko-politickom kontrolom saudije, time i engleske.
Ukljucujuci i tursku koja je vjerovatno najgora jer tamo uopce ima najvise masonerije.
Amerika i zidovi zele da svi muslimani budu pod kontrolom i uticajem saudijske arabije.
Njima treba TAKAV islam a ne iran koji ima vise studenata od USA i gradi atomsku bombu.
Njima trebaju muslimani koji ce postavit bombu u siitsku dzamiju i pobit 86 ljudi bez da se pocesu po guzici.
Bosna je isto (islamska zajednica) podpuno pod kontrolom SA. Ovi iz IZ nemaju izbora...osim ako se ne zele zamjerit Americi. Tako to hoda ...prika moj.
- Arteta
#49 Re: Šitsko- Sunitski sukob -Uvod u otvoreni rat
Samo isprani mozgovi se sukobljavaju zbog vjere.
-
TALIB
#50 Re: Šitsko- Sunitski sukob -Uvod u otvoreni rat
Zašto neko nečemu inače daje vjerski karakter?A zašto i nebi davao?Šta je po tebi 'vjera'?hneuron wrote:Ovje se međutim postavlja samo jedno pitanje.
Konfuzno je onome ko hoće da je konfuzno.A posebno nepravednim ljudima.
Greška je,da si osobine dvije skupine uvrstio pod jednu skupinu.Postoje dvije skupine među sirijskim pobunjenicima.
Jedna je islamska druga je sekularna.Islamsku predvodi Džabhat al-Nusra a sekularnu predvodi Sirijska nacionalna koalicija.Islamska neće ništa da ima sa Zapadom i sa debeloguzim arapskim tiranima/vladarima a sekularisti to hoće.
Ebu Sajjef,jordanski islamski daija smatra da bi posle eventualnog pada Assada vrlo vjerovatno moglo doći do sukoba islamista i sekularista koje danas većina gleda ko jednom skupinom.
Tako da bi sada trebalo da ti bude jasno zašto uporedo čuješ za otvoranje šerijatskih sudova i pozivanje demokratiju.Džabhat nusra kada je javno izašla sa tvrdnjom da nema namjeru uspostaviti demokratsku državu nego šerijatsku državu nedugo posle toga je proglašena terorističkom skupinom.
I to se svugdje deševa gdje muslimani uspostave šerijatsku državu poput Afganistna,Jemena,Iraka,evo sada Sirije i Malija.