ajd ne budi dosadankinte_kunte wrote:
ja sam najcoll faca SFF
imam akreditaciju
SFF
-
kEN0
#401 Re: SFF
- cleo
#402 Re: SFF
Gledala... meni se svidjeosuncica24 wrote:
Nego, da krenemo dalje... Tri majmuna?
Nije toliko težak... a opet drama jeste, koja te dugim sporim kadrovima tjera da promišljaš o datoj situaciji i da je doživiš.
Meni je fotografija odlična, nasijekla bih skoro cijeli film, baš odlična.
Eh, ja nažalost odoh danas južno... prvi put da mi se ne ide... uživajte i u filmu i u muzici za mene.
-
zimomor
#403 Re: SFF
Ja idem na Synechdoche, New York veceras.
Nadam se da ce poslije biti i Q&A sa genijalcem Kauffmanom.
Jedan od najznačajnijih scenarista, oskarovac Charlie Kaufman došao je u Sarajevo. On će se publici na 14. Sarajevo Film Festivalu predstaviti svojim rediteljskim debijem Synecdoche, New York. Publika će ovo izuzetno ostvarenje moći vidjeti u okviru programa Panorama, a biće upriličena i specijalna projekcija u kinu Heineken Open Air.
http://www.sff.ba/default.aspx?template ... 56&lang=bo
Nadam se da ce poslije biti i Q&A sa genijalcem Kauffmanom.
Jedan od najznačajnijih scenarista, oskarovac Charlie Kaufman došao je u Sarajevo. On će se publici na 14. Sarajevo Film Festivalu predstaviti svojim rediteljskim debijem Synecdoche, New York. Publika će ovo izuzetno ostvarenje moći vidjeti u okviru programa Panorama, a biće upriličena i specijalna projekcija u kinu Heineken Open Air.
http://www.sff.ba/default.aspx?template ... 56&lang=bo
- Vainglorious
- apsolut
#406 Re: SFF 2008
haha... samo posjeta nashem dragom festivalu da se prate i u susjednim zemljama...malo daljim

-
Blue room
#407 Re: SFF
jennisjoplin wrote:uh,uh,uh zamalo ne pomislih da te nije sam purivarta ili njegova uza obitelj platili, ali samo da si jos dodao na to kako ti isti koji dovedose sff u sarajevo ako ih krivo pogledas zabrane dodjelu akreditacija (grubo zabrane, ali u rukavicama ti kazu...)Blue room wrote:FESTIVAL JE JEDINI PERIOD GODINE KADA JE U OVOM GRADU LIJEPO ZIVJETI !
Nazalost tako je. Crveni tepih , dotjerani ljudi, ciste ulice, okolni kafici koji su puni sretnih mladih ljudi, koncerti, zurke, prijemi - ono sto su popratne pojave ovog dogadjaja , zapravo su sjajni . Da ne govorimo o filmovima, gostima, projektima kao sto je Talent Kampus i Cinea Link . Danas mladi ljudi iz regije, ovdje u Sarajevu imaju priliku biti na predavanju Migh Leea ili Terry Georga. To je nezamislivo i studentima na nekim prestiznim filmskim skolama. Kada je rijec "o papcima s akreditacijama " , akreditovani su gosti , studenti Akademije, filmski radnici, ucesnici festivala, novinari te sponzori ali ne oni koji rade za kompanije -partnere vec ljudi koji su obezbjedili si Golden akreditacije vlastitim novcem. SFF tim je sastavljen od mladih i obrazovanih ljudi a sto se tice gospodina Purivatre da postoje jos dva covjeka u gradu sa menagerskim sposobnostima kao sto su njegove , vjerovatno bi imali mnogo vise razloga zvati se kulturnom metropolom.Strasno je sto neki mediji i korisnici foruma kritikuju ovaj dogadjaj koji odusevljava najvece umjetnike sedme umjetnosti iz regije i svijeta. Strasno je jer to je tendencija koja nas gura na dno u kaljuzu primitivizma i duhovnog kokuzluka pod krinkom antagonizma jet setu. Sarajevo kao glavni grad MORA pristati na jet set ma sta ga cinilo . Nema vise price ko je raja taj je Tito . Nismo svi jednaki i nismo svi raja, na zalost tako je -to je kapitalizam.Strasno je sto se nakon fetivala "opet sve vrati u normalu " : Zeljo - Sarajevo, cevapi i pita, gore -dole Ferhadijom , kafa i cigare i mahalanje, posao koji devedeset posto ljudi radi lijevom nogom i "sjedi "na Forumima po cijeli dan ili igra pasijansa, fakultet koji devedeset posto studenata razvalaci kao zvaku kukajuci kako je tesko poloziti ispit "ako nisi mamim ili tatin sin " sto je izlizana papanska fora, kina koja su neuslovna i u kojima igraju fimovi koji su se vec pojavili na Siranu i svi su ih vec pokupovali i vidjeli kuci, prazna pozorista sa jedva jednom premijerom u sezeoni , isprazna politicka sranja ,depresivne vijesti, dvije aktuelne kafane pune petkom i subotom raje koja se "nacuga " uz jedan te isti cd koji se vrti vec pet godina i stalno kukanje kako su nam krivi neki drugi ljudi koje obicno zovemo jet -set ili "mamini i tatini sinovi ". A krivi smo mi -jer mi zasluzujemo Sarajevo Film Festival a oni kojima smeta - za njih su brate male sredine iz kojih su i pohrlili ovamo bez crvenih tepiha, bez svjetski priznatih gostiju, kriticara, predavaca ,bez ambicija pa nek se vrate odakle su i dosli.
Ideja o osnivanju alternativnog festivala je odlicna i SFF je poceo tako ratnih godina, bez novca, sa velikom zelje da bude ono sto je danas - najprestizniji dogadjaj u regiji!
Nismo svi jednaki i nismo svi raja, na zalost tako je -to je kapitalizam
tako je, ali to znaci kada te neko opauci kritikom, jer ima razlicito misljenje, ne znaci da si protiv njega, vec znaci da zbog nekog razloga vidi drugacije od tebe, i to je kapitalizam i to je dobro jer moras biti na oprezu, da se ne umislis. meni licno je smjesno kada pricamo o nekim velicinama koje dolaze kao na sff (jest' da se pusem sto mi to imamo a najblizi susjedi nemaju) ali ne vidjeh da dođoše novi ili isluzeni tipa bred pitt, tom kruz, stalone, kidman, sigal, istvud, itd a dođe neki k'o oskarovac. pa ljudi moji i danis tanovic je NAŠ OSKAROVAC pa koliko puta je pozvan, moje viđenje za one koji će se okomiti na mene, i to je KAPITALIZAM![]()
![]()
Zao mi je sto se sve mora dozivjeti kao prepucavanje i potencijalni konflikt. Ne samo da me gospodin Puraivatra nije morao platiti da kazem istinu vec na sramotu mnogih ja upopste nisam rodjen u Sarajevu niti u BIH ali ovaj grad dozivljavam svojim domom vec deset godina i boli me kad vidim ili cujem da se "tovarite " po onim stvarima koje ga jos uvijek cine metropolom. Nikad nisam sreo sredinu koja svoje kvalitete vise omalovazava.
Pozdravljam onu grupu forumasa koja je ovu diskusiju okrenula ka razmjeni misljenja i komentara vezano za pogledane filmove.
- jennisjoplin
#408 Re: SFF
neznam sto da kazem. ima jedan nama svima divan i drag grad, nasih zapadnih susjeda a zove se split. on je gori prema svojim zvijezdama i niko nenapusti taj divni grad. svi i dalje zive u njemu, i sarajkama i sarajlijama nepada na pamet da tako razmisljaju kao ti o gradjanima splita. smatraju normalno da su kriticni (pa i onda kada nisu u pravu) prema svemu sto se desav u njihovu gradu. tako i mi. i rođeni u ovom seher sarajevu i nerođeni al' se napise vode sa mošćanice i ne bi ga dali za sva blaga svijeta. ali zadrzavaju pravo da kazu svoje misljenje, da bi šeher grad bio bolji, ljepsi bezbjedniji. znas po onoj lickoj: ima krumpira i krumpjeraBlue room wrote:jennisjoplin wrote:uh,uh,uh zamalo ne pomislih da te nije sam purivarta ili njegova uza obitelj platili, ali samo da si jos dodao na to kako ti isti koji dovedose sff u sarajevo ako ih krivo pogledas zabrane dodjelu akreditacija (grubo zabrane, ali u rukavicama ti kazu...)Blue room wrote:FESTIVAL JE JEDINI PERIOD GODINE KADA JE U OVOM GRADU LIJEPO ZIVJETI !
Nazalost tako je. Crveni tepih , dotjerani ljudi, ciste ulice, okolni kafici koji su puni sretnih mladih ljudi, koncerti, zurke, prijemi - ono sto su popratne pojave ovog dogadjaja , zapravo su sjajni . Da ne govorimo o filmovima, gostima, projektima kao sto je Talent Kampus i Cinea Link . Danas mladi ljudi iz regije, ovdje u Sarajevu imaju priliku biti na predavanju Migh Leea ili Terry Georga. To je nezamislivo i studentima na nekim prestiznim filmskim skolama. Kada je rijec "o papcima s akreditacijama " , akreditovani su gosti , studenti Akademije, filmski radnici, ucesnici festivala, novinari te sponzori ali ne oni koji rade za kompanije -partnere vec ljudi koji su obezbjedili si Golden akreditacije vlastitim novcem. SFF tim je sastavljen od mladih i obrazovanih ljudi a sto se tice gospodina Purivatre da postoje jos dva covjeka u gradu sa menagerskim sposobnostima kao sto su njegove , vjerovatno bi imali mnogo vise razloga zvati se kulturnom metropolom.Strasno je sto neki mediji i korisnici foruma kritikuju ovaj dogadjaj koji odusevljava najvece umjetnike sedme umjetnosti iz regije i svijeta. Strasno je jer to je tendencija koja nas gura na dno u kaljuzu primitivizma i duhovnog kokuzluka pod krinkom antagonizma jet setu. Sarajevo kao glavni grad MORA pristati na jet set ma sta ga cinilo . Nema vise price ko je raja taj je Tito . Nismo svi jednaki i nismo svi raja, na zalost tako je -to je kapitalizam.Strasno je sto se nakon fetivala "opet sve vrati u normalu " : Zeljo - Sarajevo, cevapi i pita, gore -dole Ferhadijom , kafa i cigare i mahalanje, posao koji devedeset posto ljudi radi lijevom nogom i "sjedi "na Forumima po cijeli dan ili igra pasijansa, fakultet koji devedeset posto studenata razvalaci kao zvaku kukajuci kako je tesko poloziti ispit "ako nisi mamim ili tatin sin " sto je izlizana papanska fora, kina koja su neuslovna i u kojima igraju fimovi koji su se vec pojavili na Siranu i svi su ih vec pokupovali i vidjeli kuci, prazna pozorista sa jedva jednom premijerom u sezeoni , isprazna politicka sranja ,depresivne vijesti, dvije aktuelne kafane pune petkom i subotom raje koja se "nacuga " uz jedan te isti cd koji se vrti vec pet godina i stalno kukanje kako su nam krivi neki drugi ljudi koje obicno zovemo jet -set ili "mamini i tatini sinovi ". A krivi smo mi -jer mi zasluzujemo Sarajevo Film Festival a oni kojima smeta - za njih su brate male sredine iz kojih su i pohrlili ovamo bez crvenih tepiha, bez svjetski priznatih gostiju, kriticara, predavaca ,bez ambicija pa nek se vrate odakle su i dosli.
Ideja o osnivanju alternativnog festivala je odlicna i SFF je poceo tako ratnih godina, bez novca, sa velikom zelje da bude ono sto je danas - najprestizniji dogadjaj u regiji!
Nismo svi jednaki i nismo svi raja, na zalost tako je -to je kapitalizam
tako je, ali to znaci kada te neko opauci kritikom, jer ima razlicito misljenje, ne znaci da si protiv njega, vec znaci da zbog nekog razloga vidi drugacije od tebe, i to je kapitalizam i to je dobro jer moras biti na oprezu, da se ne umislis. meni licno je smjesno kada pricamo o nekim velicinama koje dolaze kao na sff (jest' da se pusem sto mi to imamo a najblizi susjedi nemaju) ali ne vidjeh da dođoše novi ili isluzeni tipa bred pitt, tom kruz, stalone, kidman, sigal, istvud, itd a dođe neki k'o oskarovac. pa ljudi moji i danis tanovic je NAŠ OSKAROVAC pa koliko puta je pozvan, moje viđenje za one koji će se okomiti na mene, i to je KAPITALIZAM![]()
![]()
Zao mi je sto se sve mora dozivjeti kao prepucavanje i potencijalni konflikt. Ne samo da me gospodin Puraivatra nije morao platiti da kazem istinu vec na sramotu mnogih ja upopste nisam rodjen u Sarajevu niti u BIH ali ovaj grad dozivljavam svojim domom vec deset godina i boli me kad vidim ili cujem da se "tovarite " po onim stvarima koje ga jos uvijek cine metropolom. Nikad nisam sreo sredinu koja svoje kvalitete vise omalovazava.
Pozdravljam onu grupu forumasa koja je ovu diskusiju okrenula ka razmjeni misljenja i komentara vezano za pogledane filmove.
- Vainglorious
#409 Re: SFF
Slikovito http://waltzwithbashir.com/jennisjoplin wrote:@fishtrija
jeli to na onaj fazon kao dugometrazni film sa miki rurke (njega se sjećam) i onaj sto je glumio u petom elementu. radnja kriminalci u gradu, on kao narator i sto se događalo, c/b verzija kao da gledaš strip?
Bajdvej, fakat film ima extra soundtrack, steta sto nije u prodaji.
On topic: Gledah večeras "Zapaljivo". Dobar film, iako sam očekivao više. Imam osjećaj da je ženski dio populacije mogao bolje osjetiti emociju koju nosi film. Da, i previše je melodramatičan za moj ukus
- suncica24
#410 Re: SFF
Ako ne pobijedi Buick rivijera... pojest cu akreditaciju
Koja rezijaaaa.... I fotografijaaaa.... I gluumaaa... I scenariiooooo... I muzika...
Mada....necu...da ne budem vjecita kriticarka... Necu o mani (cak jedna
), jer ovo je def najbolji takmicarski igrani koji pogledah.
Fisthija, slazes se?
Koja rezijaaaa.... I fotografijaaaa.... I gluumaaa... I scenariiooooo... I muzika...
Mada....necu...da ne budem vjecita kriticarka... Necu o mani (cak jedna
Fisthija, slazes se?
- suncica24
#411 Re: SFF
Zapaljivo je primjer kako se moze usrat dobar scenarij. Pa i sam film, koji je do kraja i bio gledljiv, ali na kraju... reziserka vala... svela filma na ultra mega melodramaticnu proholivudsku dramu o dobru i zlu, zapadu i istoku, zeni i covjeku...Vainglorious wrote:Slikovito http://waltzwithbashir.com/jennisjoplin wrote:@fishtrija
jeli to na onaj fazon kao dugometrazni film sa miki rurke (njega se sjećam) i onaj sto je glumio u petom elementu. radnja kriminalci u gradu, on kao narator i sto se događalo, c/b verzija kao da gledaš strip?![]()
On topic: Gledah večeras "Zapaljivo". Dobar film, iako sam očekivao više. Imam osjećaj da je ženski dio populacije mogao bolje osjetiti emociju koju nosi film. Da, i previše je melodramatičan za moj ukus![]()
![]()
Eto, ja kao zena ne uspjeh bolje osjetiti emociju koju nosi film...
Mada, priznajem, par scena je veoma jako, prejako, ali ne dovoljno da iznese cijeli film. Kojem fali...boje.
- jennisjoplin
#412 Re: SFF
hvala za onaj URL, sada svakako moram pogledati filmVainglorious wrote:Slikovito http://waltzwithbashir.com/jennisjoplin wrote:@fishtrija
jeli to na onaj fazon kao dugometrazni film sa miki rurke (njega se sjećam) i onaj sto je glumio u petom elementu. radnja kriminalci u gradu, on kao narator i sto se događalo, c/b verzija kao da gledaš strip?![]()
On topic: Gledah večeras "Zapaljivo". Dobar film, iako sam očekivao više. Imam osjećaj da je ženski dio populacije mogao bolje osjetiti emociju koju nosi film. Da, i previše je melodramatičan za moj ukus![]()
![]()
-
zimomor
#413 Re: SFF
Mene je sinoc smorio onaj Synecdoche. Misilm da bi Kaufmanu bolje bilo da se drzi pisanja scenarija.
- fishtrija
#414 Re: SFF
Ja sam mišljenja da je on najbliži nagradi, to sam govorio još i prije početka festivala, a to se dokazalo i nakon što sam ga odgledao. Mada sam tokom filma preispitivao svoje izjave... Film nije toliko dobar koliko sam mislio, malo se Rušinović izgubio i svome vizuelnom artističkom izražaju, previše se razmahao, pomiješao neke stvari koje su nepomješive i onda na trenutke film djeluje zbunjujuće. Mada, ima jedan od najboljih krajeva koje sam ikad odgledao i najbolji cut to end title. Tih zadnjih minuta sve je perfektno. Vjerujem da će dobiti nagradu, ali kako nisam pogledao sve iz takmičarskog programa, ne mogu dati kompletan sud. Kino Lika je isuviše populistički film, Jesen je loš definitivno, mislim da je Mart tu negdje, pa i zbog činjenice da su se austrijanci tek uključili u program... Ima tu i politike puno. S ove strane imamo Jergovića, zajebanu temu o kojoj se otvoreno govori, taj umjetnički izraz, nesvakidašnji za ove prostore... Ipak sam najviše sklon mišljenju da će i žiri to primijetiti i dati srce Sarajeva Rušinoviću. Ako ne to, onda barem nagraditi Lučeva koji je sjajan, za razliku od nepodobnog i neprilagođenog Štimca. Ono je sramota, u filmu izgleda isto kao onaj profesor za kompjutere i elektrotehniku iz skeča Nadrealista, kad ih sve pošalje u peršun, hiljade peršuna... Apsolutno neprimjeren.suncica24 wrote:Ako ne pobijedi Buick rivijera... pojest cu akreditaciju![]()
Koja rezijaaaa.... I fotografijaaaa.... I gluumaaa... I scenariiooooo... I muzika...![]()
Mada....necu...da ne budem vjecita kriticarka... Necu o mani (cak jedna), jer ovo je def najbolji takmicarski igrani koji pogledah.
Fisthija, slazes se?
Nisam te prozivao u NP...
- suncica24
#415 Re: SFF
Meni je jedina mana filma stereotipnost likova. Posebno Leonovog, koji je ono "srbin s foruma"... znas, lezihljebovic, sofer-polumafijas, krstas, serator... S druge strane slavkov lik naginje ka tipiziranom bosnjaku (pardon, muslimanu u filmu), ali to ipak nije toliko naglaseno kao kod Vuka (mislim da tako bijase ime lika).
A o tipizaciji amerikanke da i ne govorim...
Sad...da li je do scenarija, mada sumnjam s obzirom na Jergovicev perfekcionizanm, ili do rezisera, sto isto sumnjam jer je Rusinovic dobro formulisao i ispratio ostale karike filma (meni prenaglasen artizam nije smetao, nosio je sliku filma, a meni je bio lako citljiv), ili do glumaca, sto se opet cini malo vjerovatnim...
I da... nekako Slavko... ko da gledam Vlak u snijegu...
PS: Sto si prozivao prozivao si...
Sad...da li je do scenarija, mada sumnjam s obzirom na Jergovicev perfekcionizanm, ili do rezisera, sto isto sumnjam jer je Rusinovic dobro formulisao i ispratio ostale karike filma (meni prenaglasen artizam nije smetao, nosio je sliku filma, a meni je bio lako citljiv), ili do glumaca, sto se opet cini malo vjerovatnim...
- Bullet Tooth Tony
#416 Re: SFF
Takodje gledao Buick rivijeru (citao knjigu) ,odlican filmsuncica24 wrote:Ako ne pobijedi Buick rivijera... pojest cu akreditaciju![]()
Koja rezijaaaa.... I fotografijaaaa.... I gluumaaa... I scenariiooooo... I muzika...![]()
Mada....necu...da ne budem vjecita kriticarka... Necu o mani (cak jedna), jer ovo je def najbolji takmicarski igrani koji pogledah.
Fisthija, slazes se?
- fishtrija
#417 Re: SFF
Nije festival jedino vrijeme kad se gledaju filmovi...suncica24 wrote:Meni je jedina mana filma stereotipnost likova. Posebno Leonovog, koji je ono "srbin s foruma"... znas, lezihljebovic, sofer-polumafijas, krstas, serator... S druge strane slavkov lik naginje ka tipiziranom bosnjaku (pardon, muslimanu u filmu), ali to ipak nije toliko naglaseno kao kod Vuka (mislim da tako bijase ime lika).
- suncica24
#418 Re: SFF
A joooj, jel sad treba da sa strahom i strepnjom idem u kino...ccccfishtrija wrote:Nije festival jedino vrijeme kad se gledaju filmovi...suncica24 wrote:Meni je jedina mana filma stereotipnost likova. Posebno Leonovog, koji je ono "srbin s foruma"... znas, lezihljebovic, sofer-polumafijas, krstas, serator... S druge strane slavkov lik naginje ka tipiziranom bosnjaku (pardon, muslimanu u filmu), ali to ipak nije toliko naglaseno kao kod Vuka (mislim da tako bijase ime lika).
- Vainglorious
#419 Re: SFF
Mene upravo smori. Jebote, pa ko je radio selekciju. Ako je nekome bio ćeif da Kaufmanov film igra na SFF-u, mislim da je kardinalna greška staviti ga da igra na Heineken Open Air. Prosto smo svi jedva docekali da glavni junak umre, i skrati nam patnje.zimomor wrote:Mene je sinoc smorio onaj Synecdoche. Misilm da bi Kaufmanu bolje bilo da se drzi pisanja scenarija.
- fishtrija
#420 Re: SFF
Pa reci suncice nemoj me prozivat i rijesen problem, nemoj da ja budem taj koji nemir unosi...suncica24 wrote:A joooj, jel sad treba da sa strahom i strepnjom idem u kino...ccccfishtrija wrote:Nije festival jedino vrijeme kad se gledaju filmovi...suncica24 wrote:Meni je jedina mana filma stereotipnost likova. Posebno Leonovog, koji je ono "srbin s foruma"... znas, lezihljebovic, sofer-polumafijas, krstas, serator... S druge strane slavkov lik naginje ka tipiziranom bosnjaku (pardon, muslimanu u filmu), ali to ipak nije toliko naglaseno kao kod Vuka (mislim da tako bijase ime lika).
- fishtrija
#421 Re: SFF
Danas sam gledao zadnji film na festivalu, The Visitor i to u repriznom izdanju. Iako je film star skoro godinu dana, zaslužuje pojavljivanje jer svakako neće doći u kino nikada... Sjajna drama sa odličnom glumačkom ekipom i režijom bez greške. Ne sjećam se kad mi je neka drama tako brzo prošla pred očima, da nisam pomislio koliko još ima do kraja... Helem, bio je to jedan naporan festival, sa dobrim filmovima ali kao i obično, u side programima. A naporan ponajviše zbog lažnog i plastičnog glamura koji nam nameće direkcija iz godine u godinu... Festival treba da bude u službi filma, a ne obrnuto, i ništa ne smije biti bitnije od filmova i omogućavanja ljudima da ih vide u pravom svjetlu. Sramota je da je poluprazno kino propratilo arhivski primjerak, 35mm kopiju filma All That Heaven Allows, Douglasa Sirka, koja je teškom mukom omogućena i dopremljena pravo sa Universalovih polica u Hollywoodu... A snimka savršena, iako stara više od 50 godina. A nikome ne bi palo na pamet da piše o tome i što je još gore, niko ne želi da čita o tome. Naravno, kao i uvijek, bitnije je da su gosti imali večeru kod Kibeta i da je Spacey upitan kako se osjeća u Sarajevu... Fakat nam treba alternativa, barem da im se pokaže da se film može tretirati na bolji način, uz dužno poštovanje tom vidu umjetnosti.
- zgembo_sa
#422 Re: SFF
Dijelim odusevljenje The Visitor-om. Predivan film, toliko me je dojmio da ne znam sta bi izdvojio, glumu, reziju... ma sve. Film je pun emocija, toliko, da mi je na kraju skoro degutantno bilo pljeskati, a zaista zasluzuje veliki aplauz. Od mene je dobio peticu!
- mayab
#423 Re: SFF
Potpisujem!Vainglorious wrote:Mene upravo smori. Jebote, pa ko je radio selekciju. Ako je nekome bio ćeif da Kaufmanov film igra na SFF-u, mislim da je kardinalna greška staviti ga da igra na Heineken Open Air. Prosto smo svi jedva docekali da glavni junak umre, i skrati nam patnje.zimomor wrote:Mene je sinoc smorio onaj Synecdoche. Misilm da bi Kaufmanu bolje bilo da se drzi pisanja scenarija.![]()
![]()
Uzgred, ako ko hoce karte za veceras 23.08. za "Vatrogasca" u pola cijene , neka vidi ovo
http://www.market.ba/oglas/165689
- johnnykola
#424 Re: SFF
synecdoche mi popravi festival!
koji beton!
samo fragment: caden dolazi
do svoje sceri olive, ona umire,
istetovirane latice otpadaju s nje.
govori mu scer da prizna kako je spavo sa scotom nakim
i da ga je on prcio
u pakas. on priznaje, a pred kraj filma
vidimo cistacicu ellen, kako scotu spravlja dorucak.
caden je jedno vrijeme u filmu
bio ellen (postao ona - sve s menstruacijom!
)
i cistio svojoj bivsoj zeni halu.
postao je ona, ostavljao bivsoj zeni poruke,
ali i pored menstruacije bio muskic, samo da naglasim!
ono s pljuvackom, bolestinama,
onaj sprovod s ekranom iza,
govor svecenika... sve tako
namjerno pateticno i prenaglaseno, a opet
bolno i iskreno. nevjerojatno.
koji king!
od mene otisla petica.
dvije scene iz open air kina.
pred sam pocetak valcera s balmirom
nakav bosnjo iz mase me pogodi upaljacem praznim
posred prsa.
scena druga: nadjoh slajpek,
pregledam ga, bacim oko na licnu
skontam da je ispao
covjeku ispred
mene. vratim mu.
on sav srecan daje mi
vizitku:
evo da znat kome ste vratili novcanik.
a na njoj stoji: prof. dr. sefket arslanagic.
covek koji je mnogima na pmf-u
zivot zabiberio.
koji beton!
samo fragment: caden dolazi
do svoje sceri olive, ona umire,
istetovirane latice otpadaju s nje.
govori mu scer da prizna kako je spavo sa scotom nakim
i da ga je on prcio
u pakas. on priznaje, a pred kraj filma
vidimo cistacicu ellen, kako scotu spravlja dorucak.
caden je jedno vrijeme u filmu
bio ellen (postao ona - sve s menstruacijom!
i cistio svojoj bivsoj zeni halu.
postao je ona, ostavljao bivsoj zeni poruke,
ali i pored menstruacije bio muskic, samo da naglasim!
ono s pljuvackom, bolestinama,
onaj sprovod s ekranom iza,
govor svecenika... sve tako
namjerno pateticno i prenaglaseno, a opet
bolno i iskreno. nevjerojatno.
koji king!
od mene otisla petica.
dvije scene iz open air kina.
pred sam pocetak valcera s balmirom
nakav bosnjo iz mase me pogodi upaljacem praznim
posred prsa.
scena druga: nadjoh slajpek,
pregledam ga, bacim oko na licnu
skontam da je ispao
covjeku ispred
mene. vratim mu.
on sav srecan daje mi
vizitku:
evo da znat kome ste vratili novcanik.
a na njoj stoji: prof. dr. sefket arslanagic.
covek koji je mnogima na pmf-u
zivot zabiberio.
- suncica24
#425 Re: SFF
Od mene ima 4,75 
Cisto zato sto je film imao kraj, koji je Kaufman... ignorisao. Da li je to kad ona umre, ili scena kad on lezi u ostavi, ili... ne znam, ali produzetak nakon te dvije scene ne govori nista novo, do pred sami kraj, koji je... za ostati bez teksta
Ali, prica... Tek jutros kad sam se probudila, prije reci legla
, spucao me film. Real Caden i lazni Caden...zar svi mi nismo stvarni i lazni? Predstava o zivotu... zar nekako nije sve samo predstava? Pa, scena kad se lazni Caden zaljubljuje u pravu pomocnicu i preuzima mu zivot. Zar nase predstave cesto ne preuzimaju nase zivote? Onda, kao sto johhny rece, ovaj dio s kcerkom, kada s njenog tijela ispadne ruzina latica. Pa ona scena kad on prvi put dolazi do adelinog stana, a ona baka ga pita: Vi ste Ellen? Da... on je Ellen, hiljadu ljudi u njemu jednom, kao i u nama samima.
Kuca koja gori... skladiste-teatar-ruina-sekspir... latice na kcerkinom tijelu... kraj, apokalipsa, ellen, alex...ko je ko... fascinatna ekspresija koju nazalost... trebalo je gledati u meeting pointu, jer...nije ovaj film za levate.
I da... definitivno za ponovo pogledati, u nekoj boljoj atmosferi, jer jedno gledanje je samo sturo citanje filma koji ima hiljadu slojeva i hiljadu znacenja.
Cisto zato sto je film imao kraj, koji je Kaufman... ignorisao. Da li je to kad ona umre, ili scena kad on lezi u ostavi, ili... ne znam, ali produzetak nakon te dvije scene ne govori nista novo, do pred sami kraj, koji je... za ostati bez teksta
Ali, prica... Tek jutros kad sam se probudila, prije reci legla
Kuca koja gori... skladiste-teatar-ruina-sekspir... latice na kcerkinom tijelu... kraj, apokalipsa, ellen, alex...ko je ko... fascinatna ekspresija koju nazalost... trebalo je gledati u meeting pointu, jer...nije ovaj film za levate.
I da... definitivno za ponovo pogledati, u nekoj boljoj atmosferi, jer jedno gledanje je samo sturo citanje filma koji ima hiljadu slojeva i hiljadu znacenja.