Senilni akademik

Post Reply
zonbirile

#276 Re: Senilni akademik

Post by zonbirile »

madner wrote:Dobro i kada i kako ce BiH onda dobiti sansu da se osamostali? Rat u BiH je Crnoj Gori i Kosovu omogucio nezavisnost, ne mozes njih uzimat kao primjere da smo mogli lakse proci.
-------------------------------------------------
meni je žao propuštene šanse sa Amerima,Kosovari su to pametno odigrali.Vamo spomenik Bilu,tamo doček Hilari,pozdravi Čeril,lobiranje preko 10mil $ i autoput dok si rekao keks.Da se razumijemo ne govorim u kontekstu rata,ali jednostavno nismo izabrali stranu-između istoka i zapada,bi i neki naslov....
JoseMujica
Grijem se na: malograDŽane
Vozim: Tuarega
Horoskop: Poskok

#277 Re: Senilni akademik

Post by JoseMujica »

madner wrote:Dobro i kada i kako ce BiH onda dobiti sansu da se osamostali? Rat u BiH je Crnoj Gori i Kosovu omogucio nezavisnost, ne mozes njih uzimat kao primjere da smo mogli lakse proci.
Strpljen - spašen ;-)
madner

#278 Re: Senilni akademik

Post by madner »

MuaDib wrote:Interesantne teze se ovuda provlače, ali nekad je bolje i sklopiti pakt s đavolom, nego postati žrtva i kusur za potkusurivanje. Oni koji ne vide, da je Milošević tikve sadio s onima koji nude više, njihov problem.
Sve opcije treba sagledati s praktičnije strane i oslobođen predrasuda. Jer bolje je pregovarati i 100 godina, nego imati i jedan jedini sat rata. Onaj ko misli dobro svom narodu, sve će učiniti da ga spasi, a ne govoriti da će žrtvovati mir za suverenu Bosnu, pa dobiti Bosnu sa produženom rukom Srbije i patronatom MZ-a. Uz mnogo krvi i ptanje vlastitog naroda. Kakav je garant izjava ambasadora Zimermana da će Amerika vojno braniti nezavisnu Bosnu ili podrška nezavisnosti koju su obećali "Hrvati". Nikakav, osim budali!!!
Franjo Tuđman je u jednom prilikom kazao, kako je njegov strateški potez bio premještanje rata iz Hrvatske u Bosnu.
A ovdje neki pravdaju savez s Hrvatskom i njenim perjanicama u BiH, koje nas uvukoše u rat na dva fronta. Bolje je da smo ostali u Jugoslaviji sa Srbijom, nego da je ijedan metak ispalio. Ne mogu se oteti dojmu, da neki ovdje veličaju žrtvu uglavnom Bošnjačkog naroda, koju je dao za etnički čistu Hrvatsku, te nezavisnost Crne Gore i Kosova bez ijednog opaljenog metka. Nevjerovatno je koliki treba biti nečiji mentalni sklop da veliča svoju žrtvu, za tuđa dostignuća. Šta mi imamo od ovakve Bosne ništa, apsolutno ništa, a bogme oni koji su nam obećavali suverenitet su izdali BiH i još se obogatili na nesreći vlastitog naroda.
Zanemarujes jednu jako bitnu stvar, SDA je dosla na vlast sa obecanjem da ce ostati u Jugoslaviji. Bosanska politika je odraz Srpskog skretanja u cetnistvo i prihvatanje te ideologije. Ko je bio garant da se nece odluciti na projekt etnickog ciscenja nakon sto srede stvari u Hrvatskoj i bez da BiH ima nezavisnost.
Lako je biti general poslje bitke.

Ono sto je stvarno stravicno jeste da je Bosanska politika, nakon sto se odlucila za takav pravac odigrala naivno sve ostalo. Ne mozes u Foci izjaviti da ces vladati opet 500 godina ako nemas debelo pokrice iza toga. Ne mozes dozvoliti da ti uzmu republicku armiju i tesko naoruzuanje ako mislis ici do kraja.

Analogija bi bila da smo pokusali pretec kamion, ali je iz susjednog pravca dolazio drugi. I nismo se mogli odluciti da li da ubrzamo (stvarno se spremimo za rat i odradimo to kao Slovenci) ili usporimo (prihvatimo Milosevic deal sa svim posljedicama). Tako da smo imali frontalni sudar sa kamionom.
dudlov

#279 Re: Senilni akademik

Post by dudlov »

MuaDib wrote:Interesantne teze se ovuda provlače, ali nekad je bolje i sklopiti pakt s đavolom, nego postati žrtva i kusur za potkusurivanje. Oni koji ne vide, da je Milošević tikve sadio s onima koji nude više, njihov problem.
Sve opcije treba sagledati s praktičnije strane i oslobođen predrasuda. Jer bolje je pregovarati i 100 godina, nego imati i jedan jedini sat rata. Onaj ko misli dobro svom narodu, sve će učiniti da ga spasi, a ne govoriti da će žrtvovati mir za suverenu Bosnu, pa dobiti Bosnu sa produženom rukom Srbije i patronatom MZ-a. Uz mnogo krvi i ptanje vlastitog naroda. Kakav je garant izjava ambasadora Zimermana da će Amerika vojno braniti nezavisnu Bosnu ili podrška nezavisnosti koju su obećali "Hrvati". Nikakav, osim budali!!!
Franjo Tuđman je u jednom prilikom kazao, kako je njegov strateški potez bio premještanje rata iz Hrvatske u Bosnu.
A ovdje neki pravdaju savez s Hrvatskom i njenim perjanicama u BiH, koje nas uvukoše u rat na dva fronta. Bolje je da smo ostali u Jugoslaviji sa Srbijom, nego da je ijedan metak ispalio. Ne mogu se oteti dojmu, da neki ovdje veličaju žrtvu uglavnom Bošnjačkog naroda, koju je dao za etnički čistu Hrvatsku, te nezavisnost Crne Gore i Kosova bez ijednog opaljenog metka. Nevjerovatno je koliki treba biti nečiji mentalni sklop da veliča svoju žrtvu, za tuđa dostignuća. Šta mi imamo od ovakve Bosne ništa, apsolutno ništa, a bogme oni koji su nam obećavali suverenitet su izdali BiH i još se obogatili na nesreći vlastitog naroda.
Slažem se u potpunosti.Kakva mi korist od suverene BiH, kad ona to realno nije.Pola familije mi je izginulo 1992 godine.Ipak su mi oni puno draži od šarene laže o državi BiH (kakva je sad).Mislim da je trebalo to pametnije odradit.Politikom se treba bavit onaj ko je u stanju da predvidi događaje i posljedice a ne da govori o gorkoj piluli koja se morala progutat.
Adriatic

#280 Re: Senilni akademik

Post by Adriatic »

Šta smo bolje i mogli očekivati kad smo izabrali dva bivša zatvorenika da nas vode.
Penicilin

#281 Re: Senilni akademik

Post by Penicilin »

JoseMujica wrote:
Strpljen - spašen ;-)
Bošnjaci su pametovali i čekali haman pa 200 godina i svaka generacija plaćala je cijenu za to. Srbija je imala snage da se iščupa od Turaka da bi sto godina kasnije zavladala polovinom Balkana. Propuštenu priliku da učine isto Bošnjaci su platili totalnim zaostajanjem, oduzimanjem imovine, iseljavanjem, bijedom, da bi postepeno bili protjerivani i ubijani i na kraju satjerani na par manjih i većih enklava. Prilika za osamostaljenje koja nam se ukazala 90tih vjerovatno se nikada više ne bi ponovila i ja zbog toga imam ogromno poštovanje za one koji su smogli snage da donesu tu odluku. Zar bi Amerika ikada postala najveća sila na svijetu da Lincoln nije sprječio odcjepljenje juga. Amerika je za to platila sa 7 miliona poginulih vojnika. Stvarno ne mogu da vjerujem da neko misli da bi istorija imala isti tok da BiH nije ušla u rat. Kao da bi danas postojalo Kosovo, Makedonija i Crna Gora da u Bosni nije bilo rata? Na osnovu čega bi Srbija toliko oslabila bez rata da bi se ijedna republika mogla osamostaliti. Realniji je scenario da bi izvršili unitarizaciju i ukinuli republike ili izvršili vojni udar i držali diktaturu uz progone i čistke. Možda smo mogli čekati da Albanci krenu prvi i podnesu najveći udar ali ko kaže da bi oni ikada krenuli. Mi smo se sami izborili za svoju državu i platili skupo cijenu. To ima svoju vrijednost. Srbi mogu srati šta god hoće ali će sigurno dobro razmisliti prije nego što opet pokušaju zakuhati sa Bošnjacima. Oni to više ne spominju ni kao opciju za razliku od Kosova kojeg bi sutra napali da nije Amerikanaca. Bošnjaci su u prošlom ratu uzeli oružje i nikada ga više neće ispustiti iz ruku. Narod koji ima oružje i spreman je da ga upotrebi da bi se odbranio je narod koji ima državu. To je jednostano tako. A ja lično sumnjam da će Makedonija, Kosovo i Crna Gora ikada postati države u pravom smislu. Da li je vama poznato da je zvanični stav Grčke da se Makedonija i Makedonci mogu zvati kako god hoće dok god ne koriste naziv Makedonija!!! Da li uopšte možete da zamislite takvu vrstu poniženja? I što je najtužnije Evropa ničim nije stala na stranu Makedonije. Makedonci nisu u stanju ni da se izbori za svoje ime! Srbija nikada neće odustati od Kosova a Albanci su već spremni na podjelu i pripajanje Albaniji. Srbi Crnu Goru nikada nisu ni smatrali ničim drugim nego još jednom srpskom državom. U CG na svakom popisu imaš novo stanje odnosa Srba i Crnogoraca kako koga kad prenese da se izjasni. Čas je više jednih čas drugih a na kraju će se svi oni opet u datom trenutku vratiti u zagrljaj svog velikog brata. Mislim da mnogi podcjenjuju ono za što smo se mi ovdje izborili i kako je teško izboriti se za državu. Licemjerno je sve to nipodaštavati zato što nemamo još uvijek onaj puni priželjkivani rezultat. Država se ne može izgraditi za 15 ili 20 godina ali nije to samo pitanje vremene već i duha i unutrašnje snage a takvu snagu donosi upravo žrtva koja se plaća da bi se nešto steklo.
Skijash

#282 Re: Senilni akademik

Post by Skijash »

JoseMujica wrote:
madner wrote:Grijesis, iz prostog razloga sto su to pokusali dok je trajao rat u Bosni. Nisu Hrvati cekali toliko dugo sa olujom sto su htjeli, nego sto im vojska nije bila dovoljno spremna. Naravno da su Srbi bili prakticni, pa su svoje apetite prilagodili mogucnostima, ali u ovoj opciji njihove mogucnosti su jednostavno puno vece.
Poslje Vukovara pada Osijek, izlaze na Varazdin, pada Dubrovnik. Jer ne treba zaboraviti da JNA nije bila porazena u Hrvatskoj.
nije ali isto tako su tačno planirano radili ...mir u HR se potpisuje negdje u februaru 92, a već u martu kuhanje u Bih...pazite sad svak se je kurčio prema svojim mogućnostima i isto tako sarađivao sa svima prema političkim ciljevima.

1992 druge jedino što nismo sebi mogli priuštiti je bio rat i trebalo ga je u tom trenutku izbjeći po svaku cijenu, pa ne bitno s kime je trebalo sklapati savez...nema tu etike i morala...to je racionalna politika....pogotovu kada je glava u pitanju, a naše su stavljenje na pladanj 92. i samo nas je luda sreća i početna hrabrost ljudi spasila da ih sve ne odfikere kakve su budale vodile državu
Ne mogu vjerovati da ti pišeš takve gluposti :)

Između alijanse sa Beogradom, alijanse sa Zagrebom i nekog srednjeg puta, Izetbegović je izabrao ovo zadnje. I mudro je izabrao. Biranjem alijanse sa Beogradom bi vas možda manje izginulo, ali to bi značilo smrt BiH. Kurac bi danas međunarodna granica bila južno od Čapljine, jer bi ti protiv sebe imao i Vikića i Komšića i Šibera a i mene i brata mi :) Vikića su zvali dole, nudili mu milione, a on ih odjebao. Da je Izetbegović pristao da bošnjački narod bude jedno od srpskih plemena, ti bi danas sretno živio u Srboslaviji. Možda bi imao bolji standard života, ali bi zajedno sa Crnogorcima uvijek u ormaru držao uniformu rezervne policije, da u slučaju potrebe možeš ići i malo gaziti Albance ako se usude tražiti svoja prava.
palermo

#283 Re: Senilni akademik

Post by palermo »

Penicilin wrote:
JoseMujica wrote:
Strpljen - spašen ;-)
Bošnjaci su pametovali i čekali haman pa 200 godina i svaka generacija plaćala je cijenu za to. Srbija je imala snage da se iščupa od Turaka da bi sto godina kasnije zavladala polovinom Balkana. Propuštenu priliku da učine isto Bošnjaci su platili totalnim zaostajanjem, oduzimanjem imovine, iseljavanjem, bijedom, da bi postepeno bili protjerivani i ubijani i na kraju satjerani na par manjih i većih enklava. Prilika za osamostaljenje koja nam se ukazala 90tih vjerovatno se nikada više ne bi ponovila i ja zbog toga imam ogromno poštovanje za one koji su smogli snage da donesu tu odluku. Zar bi Amerika ikada postala najveća sila na svijetu da Lincoln nije sprječio odcjepljenje juga. Amerika je za to platila sa 7 miliona poginulih vojnika. Stvarno ne mogu da vjerujem da neko misli da bi istorija imala isti tok da BiH nije ušla u rat. Kao da bi danas postojalo Kosovo, Makedonija i Crna Gora da u Bosni nije bilo rata? Na osnovu čega bi Srbija toliko oslabila bez rata da bi se ijedna republika mogla osamostaliti. Realniji je scenario da bi izvršili unitarizaciju i ukinuli republike ili izvršili vojni udar i držali diktaturu uz progone i čistke. Možda smo mogli čekati da Albanci krenu prvi i podnesu najveći udar ali ko kaže da bi oni ikada krenuli. Mi smo se sami izborili za svoju državu i platili skupo cijenu. To ima svoju vrijednost. Srbi mogu srati šta god hoće ali će sigurno dobro razmisliti prije nego što opet pokušaju zakuhati sa Bošnjacima. Oni to više ne spominju ni kao opciju za razliku od Kosova kojeg bi sutra napali da nije Amerikanaca. Bošnjaci su u prošlom ratu uzeli oružje i nikada ga više neće ispustiti iz ruku. Narod koji ima oružje i spreman je da ga upotrebi da bi se odbranio je narod koji ima državu. To je jednostano tako. A ja lično sumnjam da će Makedonija, Kosovo i Crna Gora ikada postati države u pravom smislu. Da li je vama poznato da je zvanični stav Grčke da se Makedonija i Makedonci mogu zvati kako god hoće dok god ne koriste naziv Makedonija!!! Da li uopšte možete da zamislite takvu vrstu poniženja? I što je najtužnije Evropa ničim nije stala na stranu Makedonije. Makedonci nisu u stanju ni da se izbori za svoje ime! Srbija nikada neće odustati od Kosova a Albanci su već spremni na podjelu i pripajanje Albaniji. Srbi Crnu Goru nikada nisu ni smatrali ničim drugim nego još jednom srpskom državom. U CG na svakom popisu imaš novo stanje odnosa Srba i Crnogoraca kako koga kad prenese da se izjasni. Čas je više jednih čas drugih a na kraju će se svi oni opet u datom trenutku vratiti u zagrljaj svog velikog brata. Mislim da mnogi podcjenjuju ono za što smo se mi ovdje izborili i kako je teško izboriti se za državu. Licemjerno je sve to nipodaštavati zato što nemamo još uvijek onaj puni priželjkivani rezultat. Država se ne može izgraditi za 15 ili 20 godina ali nije to samo pitanje vremene već i duha i unutrašnje snage a takvu snagu donosi upravo žrtva koja se plaća da bi se nešto steklo.
Samo da preporučim cijenjenim forumašima da čitaju ono što ti napišeš. Suština svega je u postovima Penicilina :thumbup:
zonbirile

#284 Re: Senilni akademik

Post by zonbirile »

kada zbrojiš i oduzmeš to što preporučuješ,malo ostane
JoseMujica

#285 Re: Senilni akademik

Post by JoseMujica »

Bošnjaci su pametovali i čekali haman pa 200 godina i svaka generacija plaćala je cijenu za to.
prvo Bošnjaci niti su pametovali niti su čekali priliku...da su bogdo jer u tom slučaju ne bi 92 dočekali ko telad...zato Bošnjaci od 1993. i od tada možemo pričati o Bošnjačkoj politici. Glede nekog političkog kontinuiteta danas povezuju Musilimane sa današnjim Bošnjacima, iako ne baštine iste političke ideje jer ideja koju su imali partijski Muslimani bila je ideja Bosanske nacije (po prvi put pravi nacionalni, politički izričaj) i htjeli su da se zovu Bosancima, ali zbog sveukupnih odnosa moći u tadašnjoj SFRJ dobili su narodnosno ime Muslimani.

a bh. muslimani su čekali povratak Osmanskog carstva i van toga nisu nikakve političe ideje imali, osim pasivnih reakcija na modernizam tipa protivljenja modernizaciji školstva, protivljenja agrarnim reformama i jedino čega jesu, politički, bili svjesni jeste to da bi razbijanjem administrativne i teritorijalne cjelovitosti BiH postali manjina i popušili ko žuti, ko što su popušili u Srbiji. Ideja državnosti BiH koju danas ideološki imputiraju, tamo gdje je nije bilo, jeste odraz nove nacionalne ideologije i prekrajanja historije Bih, koja se pretvara u histeriju Bošnjaka. Samo jedna refernca...posjeta Sarajevu ministra vanjskih poslova Turske za vrijeme SHS otprilike dočarava političku svijest bh. muslimana ili npr. jedan od glavnih listova bh. muslimana u vrijeme dolaska KuK u BiH zove se "Vatan" (na turskom domovina) i isto tako navijanje za Tursku danas isto tako pokazuje svijest Bošnjaka o Bosni. A ako ika ima razlog mrziti Tursku to jesu Bosanci, i to daleko više od Srbijanaca.

Još jedna laž je da je pokret Husein Kapetana bio nacionalni preporod...jeste ali samo u romantičarskom romanu "Zmaj od Bosne", dok historija kaže drugačije....pogledajte samo kod Malkoma.... ovu reakcionarnu avanturu, Malkom opisuje u jednom pasusu samo navodeći zahtjeve pobunjenika i to je to! svaki daljnji komentar je suvišan.

Mislim volio bih i ja pisati bajke, ali nismo u poziciji da se bavimo bajkama kad živimo u hororu.
Last edited by JoseMujica on 26/05/2011 12:11, edited 2 times in total.
dzeno123

#286 Re: Senilni akademik

Post by dzeno123 »

Penicilin wrote:Bošnjaci su pametovali i čekali haman pa 200 godina i svaka generacija plaćala je cijenu za to. Srbija je imala snage da se iščupa od Turaka da bi sto godina kasnije zavladala polovinom Balkana. Propuštenu priliku da učine isto Bošnjaci su platili totalnim zaostajanjem, oduzimanjem imovine, iseljavanjem, bijedom, da bi postepeno bili protjerivani i ubijani i na kraju satjerani na par manjih i većih enklava. Prilika za osamostaljenje koja nam se ukazala 90tih vjerovatno se nikada više ne bi ponovila i ja zbog toga imam ogromno poštovanje za one koji su smogli snage da donesu tu odluku. Zar bi Amerika ikada postala najveća sila na svijetu da Lincoln nije sprječio odcjepljenje juga. Amerika je za to platila sa 7 miliona poginulih vojnika. Stvarno ne mogu da vjerujem da neko misli da bi istorija imala isti tok da BiH nije ušla u rat. Kao da bi danas postojalo Kosovo, Makedonija i Crna Gora da u Bosni nije bilo rata? Na osnovu čega bi Srbija toliko oslabila bez rata da bi se ijedna republika mogla osamostaliti. Realniji je scenario da bi izvršili unitarizaciju i ukinuli republike ili izvršili vojni udar i držali diktaturu uz progone i čistke. Možda smo mogli čekati da Albanci krenu prvi i podnesu najveći udar ali ko kaže da bi oni ikada krenuli. Mi smo se sami izborili za svoju državu i platili skupo cijenu. To ima svoju vrijednost. Srbi mogu srati šta god hoće ali će sigurno dobro razmisliti prije nego što opet pokušaju zakuhati sa Bošnjacima. Oni to više ne spominju ni kao opciju za razliku od Kosova kojeg bi sutra napali da nije Amerikanaca. Bošnjaci su u prošlom ratu uzeli oružje i nikada ga više neće ispustiti iz ruku. Narod koji ima oružje i spreman je da ga upotrebi da bi se odbranio je narod koji ima državu. To je jednostano tako. A ja lično sumnjam da će Makedonija, Kosovo i Crna Gora ikada postati države u pravom smislu. Da li je vama poznato da je zvanični stav Grčke da se Makedonija i Makedonci mogu zvati kako god hoće dok god ne koriste naziv Makedonija!!! Da li uopšte možete da zamislite takvu vrstu poniženja? I što je najtužnije Evropa ničim nije stala na stranu Makedonije. Makedonci nisu u stanju ni da se izbori za svoje ime! Srbija nikada neće odustati od Kosova a Albanci su već spremni na podjelu i pripajanje Albaniji. Srbi Crnu Goru nikada nisu ni smatrali ničim drugim nego još jednom srpskom državom. U CG na svakom popisu imaš novo stanje odnosa Srba i Crnogoraca kako koga kad prenese da se izjasni. Čas je više jednih čas drugih a na kraju će se svi oni opet u datom trenutku vratiti u zagrljaj svog velikog brata. Mislim da mnogi podcjenjuju ono za što smo se mi ovdje izborili i kako je teško izboriti se za državu. Licemjerno je sve to nipodaštavati zato što nemamo još uvijek onaj puni priželjkivani rezultat. Država se ne može izgraditi za 15 ili 20 godina ali nije to samo pitanje vremene već i duha i unutrašnje snage a takvu snagu donosi upravo žrtva koja se plaća da bi se nešto steklo.
To je to. :thumbup:
JoseMujica

#287 Re: Senilni akademik

Post by JoseMujica »

Skijash wrote:

Između alijanse sa Beogradom, alijanse sa Zagrebom i nekog srednjeg puta, Izetbegović je izabrao ovo zadnje. I mudro je izabrao. Biranjem alijanse sa Beogradom bi vas možda manje izginulo, ali to bi značilo smrt BiH. Kurac bi danas međunarodna granica bila južno od Čapljine, jer bi ti protiv sebe imao i Vikića i Komšića i Šibera a i mene i brata mi :) Vikića su zvali dole, nudili mu milione, a on ih odjebao. Da je Izetbegović pristao da bošnjački narod bude jedno od srpskih plemena, ti bi danas sretno živio u Srboslaviji. Možda bi imao bolji standard života, ali bi zajedno sa Crnogorcima uvijek u ormaru držao uniformu rezervne policije, da u slučaju potrebe možeš ići i malo gaziti Albance ako se usude tražiti svoja prava.
haj možda i jesu gluposti...ne tvrdim da sam 100% u pravu, nego dajem mišljenje, malo nekonvencionalno jer treba provjeriti svaku moguću varijablu, a ne ponavljati ko pjesmicu već prežvakane ublehe koje serviraju službene strukture moći.

Ja bih volio da je izabran srednji put, ali nije. Alija je izabrao savez s Tuđmanom koji mu je zabio nož u leđa prvom prilikom. Sve ono što je rađeno u Bih 92 išlo je u prilog jedino Tuđmanu i međunarodnoj poziciji Hrvatske u odnosu na Srbiju i Miloševića. Srednji put bi bio put u kome Bih muze obje strane, a ne obrnuto.
zonbirile

#288 Re: Senilni akademik

Post by zonbirile »

pa kada staviš sve kraljeve i kraljice na ploču sa par piona,nekako stekneš utisak da su svi bili zajedno na istom smjeru,rastaliti se po nacionalnom ključu ,jamiti što se jamiti može,žrtve su samo kolaterala.
LBVIEW

#289 Re: Senilni akademik

Post by LBVIEW »

JoseMujica wrote:
Skijash wrote:

haj možda i jesu gluposti...ne tvrdim da sam 100% u pravu, nego dajem mišljenje, malo nekonvencionalno jer treba provjeriti svaku moguću varijablu, a ne ponavljati ko pjesmicu već prežvakane ublehe koje serviraju službene strukture moći.

Ja bih volio da je izabran srednji put, ali nije. Alija je izabrao savez s Tuđmanom koji mu je zabio nož u leđa prvom prilikom. Sve ono što je rađeno u Bih 92 išlo je u prilog jedino Tuđmanu i međunarodnoj poziciji Hrvatske u odnosu na Srbiju i Miloševića. Srednji put bi bio put u kome Bih muze obje strane, a ne obrnuto.
Mozes li reci sta bi u ondasnjim okolnostima bio srednji put i kakve bi bile sanse da isti u bliskoj buducnosti
rezultira u zadobijanju suverenosti BiH i potpunoj politickoj ravnopravnosti Bosnjaka ?
Po meni su, u ondasnjoj konstelaciji poltickih odnosa medu republikama bivse nam drzave, postojala samo dva puta:
prvi s ciljem ostvarivanja potpune suverenosti i nezavisnosti, i drugi, koji je fakticki znacio kapitulaciju pred velikosrpskom politikom, ucesce u udruzenom zlocinackom poduhvatu s ciljem prekrajanja republickih granica i
"ciscenja" "nepodobnih" naroda i vrlo izvjesno svodenjem Bosnjaka na "Srbe islamske veroispovesti" i ukidanjem
statusa politickog naroda.
Cak i kad bi zanemarili moralni aspekt ovog drugog puta, sto je u biti vrlo tesko jer su se Bosnjaci u pogranicnim podrucjima s Hrvatskom, nakon sto su se uvjerili u zlocinacku narav bivse JNA i pripadajucih paravojnih formacija,
vecinski distancirali od istih i prije onog famoznog poziva Izetbegovica o neodazivanju na pozive za odlazak
na ratista, vrlo je tesko uvidjeti bilo kakvu korist za, uvjetno receno, bosnjacku stranu od glumatanja vazala onima sto na rusevinama Jugoslavije htjedose napravit vecu Srbiju. Hem bi izginuli za (zlocinacku) ideju i drzavu,hem bi svrstavajuci se uz istu promijenuli odnos snaga u svoju stetu, je da su Sloba i generali uspjeli svesti Hrvatsku na "onoliko teritorija koliko se vidi s vrha zagrebacke katedrale", Bosnjaci bi ostali za vijek vijekova zarobljeni u srpskoj drzavi u kojoj bi imali status silcan onom koji su imali Albanci na Kosovu. Da ne govorim o tome da je Srbe u bivsoj nam drzavi zahvatilo kolektivno ludilo u kojem su vec 91-e pocinili brojne zlocine u susjednoj nam Hrvatskoj,sto je Bosnjacima bilo dovoljno da skontaju kakav bi tretman mogli i sami imati u bliskoj buducnosti.
I naposlijetku, zaista ne kontam da i danas postoje oni koji razmisljaju u stilu: " da mi/nase politicko vodstvo nije
uradilo to i to onda ni srpska strana nebi posegnula za agresijom i genocidom". S jedne strane uskracujemo si pravo da sami slobodno odlucujemo o svojoj sudbini, dok s druge, dajemo alibi onim drugima za zlocin s predumisljajem.
Krivi smo, hebi ga, sto se nismo povinovali svesrpskoj volji uprkos tome sto su svi argumenti bili na nasoj strani :-)
Komrad

#290 Re: Senilni akademik

Post by Komrad »

ultima_palabra wrote: To je sigurno tako, i dokazano brojnim primjerima... samo meni nije jasno da ima ljudi koji nakon toliko godina i poslije toliko dokumentovanih dokaza dostupnih široj publici tvrde da se rat i pokolj nad Bošnjacima mogao spriječiti nekakvim dogovorom sa velikosrbima :-)
Pa sto nam to ne rekose pred rat da se narod iseli iz bratunca, srebrenice, prijedora i drugih opstina ako se znalo da se rat i pokolj ne moze sprijeciti da ljudi ne gube glave uzalud?
Komrad

#291 Re: Senilni akademik

Post by Komrad »

LBVIEW wrote: Mozes li reci sta bi u ondasnjim okolnostima bio srednji put i kakve bi bile sanse da isti u bliskoj buducnosti
rezultira u zadobijanju suverenosti BiH i potpunoj politickoj ravnopravnosti Bosnjaka ?
Po meni su, u ondasnjoj konstelaciji poltickih odnosa medu republikama bivse nam drzave, postojala samo dva puta:
prvi s ciljem ostvarivanja potpune suverenosti i nezavisnosti, i drugi, koji je fakticki znacio kapitulaciju pred velikosrpskom politikom, ucesce u udruzenom zlocinackom poduhvatu s ciljem prekrajanja republickih granica i
"ciscenja" "nepodobnih" naroda i vrlo izvjesno svodenjem Bosnjaka na "Srbe islamske veroispovesti" i ukidanjem
statusa politickog naroda.
Cak i kad bi zanemarili moralni aspekt ovog drugog puta, sto je u biti vrlo tesko jer su se Bosnjaci u pogranicnim podrucjima s Hrvatskom, nakon sto su se uvjerili u zlocinacku narav bivse JNA i pripadajucih paravojnih formacija,
vecinski distancirali od istih i prije onog famoznog poziva Izetbegovica o neodazivanju na pozive za odlazak
na ratista, vrlo je tesko uvidjeti bilo kakvu korist za, uvjetno receno, bosnjacku stranu od glumatanja vazala onima sto na rusevinama Jugoslavije htjedose napravit vecu Srbiju. Hem bi izginuli za (zlocinacku) ideju i drzavu,hem bi svrstavajuci se uz istu promijenuli odnos snaga u svoju stetu, je da su Sloba i generali uspjeli svesti Hrvatsku na "onoliko teritorija koliko se vidi s vrha zagrebacke katedrale", Bosnjaci bi ostali za vijek vijekova zarobljeni u srpskoj drzavi u kojoj bi imali status silcan onom koji su imali Albanci na Kosovu. Da ne govorim o tome da je Srbe u bivsoj nam drzavi zahvatilo kolektivno ludilo u kojem su vec 91-e pocinili brojne zlocine u susjednoj nam Hrvatskoj,sto je Bosnjacima bilo dovoljno da skontaju kakav bi tretman mogli i sami imati u bliskoj buducnosti.
I naposlijetku, zaista ne kontam da i danas postoje oni koji razmisljaju u stilu: " da mi/nase politicko vodstvo nije
uradilo to i to onda ni srpska strana nebi posegnula za agresijom i genocidom". S jedne strane uskracujemo si pravo da sami slobodno odlucujemo o svojoj sudbini, dok s druge, dajemo alibi onim drugima za zlocin s predumisljajem.
Krivi smo, hebi ga, sto se nismo povinovali svesrpskoj volji uprkos tome sto su svi argumenti bili na nasoj strani :-)
Posavi stvari ovako
Sta je prece nezavisnost BiH ili 200 000 mrtvih milion protjeranih i opet izgubis ono sto si imao?
madner

#292 Re: Senilni akademik

Post by madner »

JoseMujica wrote:
Skijash wrote:

Grijesis, Alija se nije dogovorio sa Tudjmanom. Pokusao je ovu tvoju varijantu, samo nije znao ili umio.
Komrad

#293 Re: Senilni akademik

Post by Komrad »

madner wrote: Grijesis, Alija se nije dogovorio sa Tudjmanom. Pokusao je ovu tvoju varijantu, samo nije znao ili umio.
Alija = pogresan covjek, pogresno mjesto, pogresno vrijeme
palermo

#294 Re: Senilni akademik

Post by palermo »

madner wrote:
JoseMujica wrote:
Skijash wrote:

Grijesis, Alija se nije dogovorio sa Tudjmanom. Pokusao je ovu tvoju varijantu, samo nije znao ili umio.
Ili je to jednostavno bilo nemoguče
madner

#295 Re: Senilni akademik

Post by madner »

Komrad wrote:
madner wrote: Grijesis, Alija se nije dogovorio sa Tudjmanom. Pokusao je ovu tvoju varijantu, samo nije znao ili umio.
Nije on kriv nego oni sto su ga izabrali :wink:
JoseMujica

#296 Re: Senilni akademik

Post by JoseMujica »

madner wrote:
Komrad wrote:
Nije on kriv nego oni sto su ga izabrali :wink:
:thumbup: tačno

kako ide ona legendaran sa nekog od preizbornih skupova 90-te u Krajini Bihać, jal Kladuša...Alija za govornicom obraća se narodu: Optužuju nas da hoćemo islamsku državu? Jel mi hoćemo islamsku državu?...kad svi horski: Hoćemoooooo!
A Alija postiđen: Nećemoooo! i svi onda horski: Nećemoooo!
:lol: :lol: :lol:
hecimnadri

#297 Re: Senilni akademik

Post by hecimnadri »

Zadnji istup akademika je još jedan u nizu izvaljotina Akademika.
Zaboravio g-din da su hrvati zašli iz Jugoslavije i ostati sa Miloševićem u Jugoslaviji ,(koji je već imao plan Velika Srbija) s obzirom da su u BiH Hrvati bili konstutivni narod,bila bi prava glupost.
Kad čovjek uđe u godine i mozak prestane da funkcioniše a jezik može još da "paluca" onda to izgleda ovako;

1Još devedesetih je bio za savez sa Srbima
2 Nedavno se prikazao kao zaštitnik Hrvata
3 Sad ponovlja ono iz devedesetih(samo neznam kako bi tada zaštitio Hrvate iz BiH)

Oprosti mu bože nije pri zdravoj.
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#298 Re: Senilni akademik

Post by PipiDugaDevetka »

hecimnadri wrote:Zadnji istup akademika je još jedan u nizu izvaljotina Akademika.
Zaboravio g-din da su hrvati zašli iz Jugoslavije i ostati sa Miloševićem u Jugoslaviji ,(koji je već imao plan Velika Srbija) s obzirom da su u BiH Hrvati bili konstutivni narod,bila bi prava glupost.
Kad čovjek uđe u godine i mozak prestane da funkcioniše a jezik može još da "paluca" onda to izgleda ovako;

1Još devedesetih je bio za savez sa Srbima
2 Nedavno se prikazao kao zaštitnik Hrvata
3 Sad ponovlja ono iz devedesetih(samo neznam kako bi tada zaštitio Hrvate iz BiH)

Oprosti mu bože nije pri zdravoj.
Nisi pomislio da on svoju priču, knjige, članke,...naplaćuje i priča ono što bi određeni čitaoci/gledaoci/slušaoci ŽELJELI DA ČUJU.
Komrad

#299 Re: Senilni akademik

Post by Komrad »

Za mene je srednji put slijedece : BiH kao nezavisna drzava ali ostaje zajedno sa Srbijom, Crnom Gorom, Makedonijom i eventualno Hrvatskom u savezu drzava

Eh sad koliko je to bilo moguce....
zonbirile

#300 Re: Senilni akademik

Post by zonbirile »

@jose mujica
ima i ona :"Jesmo li mi vjerska stranka"- "Jeesmooo".Vođa odgovara: "Nismo"
Post Reply