@Norm
Jos jednom zahvaljujem na odgovorima

Sat iskljucivo kupujem za svoju dusu. Za mene sat ima dvostruku vrijednost, a to je : estetika i da pokazuje tacno vrijeme jer stalno gledam na sat i uvijek zurim negdje. Nije mi uopste bitno da je neke super marke, ali ipak ako dajem neku lovu pazim da bude kvalitetan. Dakle, ne kupujem nikakav socijalno-drustveni status

))) a i sve da hocu, to ne mogu jer nemam dovoljno eura za to
Trenutno nosim svoj prvi mehanicki sat :
I prezadovoljan sam! Dakle, prezicnost mi je bitna, ali ovaj nema neka nenormalna odstupanja. Svidja mi se sto je istovremeno lijep, ali i nekako ruzan

Bas da budem iskren. Pravi militaristicki i dopada mi se sto je nevjerovatno citljiv; kada bacim pogled, bez obzira na udaljenost, ugao, luminozitet, odmah procitam vrijeme.
Sto se tice marke, odlucio sam se za neku marku iz Swatch grupe, te sam gledao sta nude : Tissot, Mido, Hamilton, Longines. A, odlucio sam se za klasicni Tissot.
Evo slijedi nastavak, pa cu odgovoriti i
@ O'zone
Hvala na objasnjenju, a negdje sam bas citao da je 2824-2 jedan od boljih eta mehanizama. To sto Powermatic pomjera 6 puta u sekundi umjesto 8 mi je zaista nevazno. Zelio sam sat za posao, nesto klasicno s koznom narukvicom. Te koje si postavio su zaista lijepi, ali PRC ima precnik od 39 mm, a meni na ruci najbolje lezi 42 mm. Bar ja tu velicinu najvise volim. I ne bih neku sportsku varijantu, jer imam nesto slicno ali je kvarcni mehanizam.
Te sam se odlucio za ovaj model : Chemin des Tourelles Powermatic 80
Cijena ovoga je 750eura, COSC 1020. s tim da na oba mogu imati popust od 15% sto znatno umanjuje cijenu sata.
Cini mi se da nakon 5 godina slijedi revizija i zamjena pohabanih elemenata ( dihtung gumica - ako se ovako kaze), zatim dubinsko ciscenje sata, mehanizam koji se naulji. I ta cijena je 220 eura ukoliko sat nema neki kvar.
Ovaj Tissot Couturier imam u kvarc varijenati. Lijep sat, ali 39 mm precnik sata, sto je meni sasvim ok, ali 42 mi je bas nesto taman.
EDIT : Pomislio sam na trenutak da Powermatic nije neka malo bolja varijacija Swissmatic plastikanera

A sto se tice Tissot Couturier, kozna narukvica je malo kruta i ne lezi odmah lijepo na ruci. Osjecaj nije bas najprijatniji.