Sarajevski žargon

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Locked

Da li koristite sarajevski žargon?

Poll ended at 19/06/2009 14:04

DA
56
53%
NE
7
7%
PONEKAD
35
33%
ŠTA JE TO?
8
8%

Total votes: 106

Daisy

#26 Re: Sarajevski žargon

Post by Daisy »

Lesli Eldridž wrote:To oca mi (ocam) se nije ranije koristilo. Novopridošli u grad su to donijeli. Imamo i još novih riječi: famelija, njiha, hin, itd. To je sve od novijih stanovnika :lol:

Mislis od nji'a? :-D
Bandierra Rossa

#27 Re: Sarajevski žargon

Post by Bandierra Rossa »

Jooooj teme,rahmeta mi dedinog...
tamara*

#28 Re: Sarajevski žargon

Post by tamara* »

maksi wrote:
tamara* wrote:Alaima mi mog. :D
I to je novije čini mi se. Šta znači, jel "Alaha mi" :?
ma jok ba..
Pa šta znači? Tako kako odgovaraš odmah pomislim na svašta :D
drama

#29 Re: Sarajevski žargon

Post by drama »

meni je najjace kad nekog pozdravis sa ' sta ima '
on odgovara 'ma evo, beze, hodo malo, bio jutros na faksu, sad kreno na kafu....' :roll: :D
BSn

#30 Re: Sarajevski žargon

Post by BSn »

drama wrote:meni je najjace kad nekog pozdravis sa ' sta ima '
on odgovara 'ma evo, beze, hodo malo, bio jutros na faksu, sad kreno na kafu....' :roll: :D

Ti su mi najdrazi. Pa nisi ga pit'o sta ima, nego si ga pozdravio. Srecom, to su rijetki slucajevi. :D
Po bontonu to ide ovako:
- S'a mai?!
- Evo, pomalo!
/I onda razgovor moze krenuti svojim tokom, jer su se oba sugovorinka kulturno pozdravila./
kockica_kockica

#31 Re: Sarajevski žargon

Post by kockica_kockica »

mene ubija "kako ste"

sta te briga kako sam Image posebno od ljudi koji me ne poznaju

em necu da im kazem kako sam Image em ne znam sta da odgovorim a da ne budem neuljudna Image
opet ja

#32 Re: Sarajevski žargon

Post by opet ja »

kockica_kockica wrote:mene ubija "kako ste"

em necu da im kazem kako sam Image em ne znam sta da odgovorim a da ne budem neuljudna Image
dobro sam ! kako si ti :lol: :lol:
sto ne ucis?
kockica_kockica

#33 Re: Sarajevski žargon

Post by kockica_kockica »

opet ja wrote:

dobro sam ! kako si ti :lol: :lol:
sto ne ucis?

cekam 9 Image
shambho

#34 Re: Sarajevski žargon

Post by shambho »

Lafo.. 8-)

..Karakteristika zargona je da je kratkog trajanja.. Maksimalno do deset godina otprilike.. Onda ga mijenjaju nove rijeci i ako ne ostane zapisan cesto izumire.. Tako sam ja ucila.. :-)

..Jaarane.. :-) ..Normala.. ...Cupi..
Si đe to..

..

:run:
sistem

#35 Re: Sarajevski žargon

Post by sistem »

Bernard_Prince wrote:Opet, satrovacki niko nikada nije pricao. Tu i tamo po koja rijec, recenica (sidje, vajsecu i sl.). Ocam-ocat su novopridosle rijeci u Sa.
govorio se satrovacki. kermefa, dajgle, rekbu, mazi / mazija, capi, batre, vopra..... pa citava recenica tako. samo sto je uvijek koristen kao humoristican element, niko ozbiljno nije to koristio.
Lesli Eldridž wrote:To oca mi (ocam) se nije ranije koristilo. Novopridošli u grad su to donijeli. Imamo i još novih riječi: famelija, njiha, hin, itd. To je sve od novijih stanovnika :lol:
njiha, hin - koristila je to vazda carsija i padinska naselja. kao i gonjati, nohat, dolaaaazio, dolaaazila, mammma. to nije zargon, to je samo neispravan govor.
konrad

#36 Re: Sarajevski žargon

Post by konrad »

Ne znam za zargon, ali generalno sarajevski govor je sada nesto drugo.
Nema vise onog karakteristicnog naglaska, sada to zvuci drugacije.
U stvari najpriblizniji naglasak predratnom je bas u Istocnom Sarajevu, znam da to zvuci mozda paradoksalno, ali je tako.
shambho

#37 Re: Sarajevski žargon

Post by shambho »

njiha, hin - koristila je to vazda carsija i padinska naselja. kao i gonjati, nohat, dolaaaazio, dolaaazila, mammma. to nije zargon, to je samo neispravan govor.
Aj agri..

Ev sjetih se jos..
"Beton treba ocam'.. " ..Ev tri zargona u jednoj recinici..

Je l' "fancy" zargon.. :roll: ..Ja bih ga uvrstila.. 8-)

..Imaju one tipicne utoka, drot, lola.. Itd idt.....
Vitamin C

#38 Re: Sarajevski žargon

Post by Vitamin C »

tamara* wrote:Alaima mi mog. :D
I to je novije čini mi se. Šta znači, jel "Alaha mi" :?
Alaima mi, Alaim je ovaj http://images.google.ba/images?hl=bs&q= ... lika&gbv=2 :D
Hajvani sa Seks i sela iznjedriše tu bravuru. :D
drama

#39 Re: Sarajevski žargon

Post by drama »

BSn wrote:
drama wrote:meni je najjace kad nekog pozdravis sa ' sta ima '

Ti su mi najdrazi. Pa nisi ga pit'o sta ima, nego si ga pozdravio. Srecom, to su rijetki slucajevi. :D
Po bontonu to ide ovako:
- S'a mai?!
- Evo, pomalo!
/I onda razgovor moze krenuti svojim tokom, jer su se oba sugovorinka kulturno pozdravila./
-sh'a ima?
-normala/rega :D :D

( sta rega, sta normala- nikom nije jasno al' tako se pozdravlja )
exliberal

#40 Re: Sarajevski žargon

Post by exliberal »

to sam ja primjetio po prodavnicama....nece da ti kazu dobro jutro , dan...vec kako ste...
ja sam jednom tako usao u prodavnicu ( bio momacki nadrkan)i zena me pita kako ste...rekoh jes ti doktor...kaze ona iznenadjeno nisam...pa koji me kurac pitas kako sam....ili reci dobar dan ili izvolite ...negovori mi kako ste.... :)
poslije toga kad god da sam usao u tu prodavnicu zena kaze dobar dan izvlite.. :D :D :D
Rambo-Amadeus

#41 Re: Sarajevski žargon

Post by Rambo-Amadeus »

exliberal wrote:

to sam ja primjetio po prodavnicama....nece da ti kazu dobro jutro , dan...vec kako ste...
ja sam jednom tako usao u prodavnicu ( bio momacki nadrkan)i zena me pita kako ste...rekoh jes ti doktor...kaze ona iznenadjeno nisam...pa koji me kurac pitas kako sam....ili reci dobar dan ili izvolite ...negovori mi kako ste.... :)
poslije toga kad god da sam usao u tu prodavnicu zena kaze dobar dan izvlite.. :D :D :D

jes'ti zajeban, belme mi...
konrad

#42 Re: Sarajevski žargon

Post by konrad »

exliberal wrote:

ja sam jednom tako usao u prodavnicu ( bio momacki nadrkan)i zena me pita kako ste...rekoh jes ti doktor...kaze ona iznenadjeno nisam...pa koji me kurac pitas kako sam....
Zena kulturna, a ti je napadas, e svasta...

Odgovori se Dobro, hvala, kako ste vi, tako je u cijelom normalnom svijetu drugar moj,
nema to veze sa doktorima, ne treba biti bas toliko bukvalan...
drama

#43 Re: Sarajevski žargon

Post by drama »

jes' to mangup, zak'tve mi? :D
Lakat Jebić

#44 Re: Sarajevski žargon

Post by Lakat Jebić »

konrad wrote:
exliberal wrote:

ja sam jednom tako usao u prodavnicu ( bio momacki nadrkan)i zena me pita kako ste...rekoh jes ti doktor...kaze ona iznenadjeno nisam...pa koji me kurac pitas kako sam....
Zena kulturna, a ti je napadas, e svasta...

Odgovori se Dobro, hvala, kako ste vi, tako je u cijelom normalnom svijetu drugar moj,
nema to veze sa doktorima, ne treba biti bas toliko bukvalan...
disvi ovo?

al ala'am mog meni da si tako reko, pa harise mi moje ba, eee, .... :D :D
Bullet Tooth Tony

#45 Re: Sarajevski žargon

Post by Bullet Tooth Tony »

O1: Sta ima
O2: Beezee , kod tebe
O1:Dobar ti..
O1:Inace?
O2: Ma ev dobar

:D :D
Vitamin C

#46 Re: Sarajevski žargon

Post by Vitamin C »

Beg_Babic wrote:O1: Sta ima
O2: Beezee , kod tebe
O1:Dobar ti..
O1:Inace?
O2: Ma ev dobar

:D :D
Ko bi se ovoga odrekao. :D
Bernard_Prince

#47 Re: Sarajevski žargon

Post by Bernard_Prince »

Hajde da kazemo da je zargon postao jako prizeman i priprost. Sa druge strane sta ocekivati, kada na "kako ste" tip odgovara "jes' ti to doktor"? Osnovni nedostatak kucnog odgoja. U Svijetu to je normalan nacin civilizovane komunikacije: How are you? Come sta? Kod nas, dobro je, ako te ne pljune ili te ne stocira.
Amazonka27

#48 Re: Sarajevski žargon

Post by Amazonka27 »

Ti jaro papiš više od bilo kojeg novog stanovnika
Lesli Eldridž wrote:Ma kreten nakav... Jučer mi je jedan nabio se na rep sa kombijem (dostavno vozilo), pa trubi... Ja stanem, parkiram se i kažem:"Što tako blizu voziš, šta trubiš, jesi li ti normalan?" Kaže mamlaz (jedno 23-25 godina):"Što se ne skloniš ideš sporo?" Rekoh: "Jeb'o ti pas mater, međede glupi!" . Kaže: "Nemoj da ti ja jebem mater." Ja čekam hoče li izać' da ga mlatnem kako bog zapovijeda. On se k'o parkira, neda da raja ulicom prolazi, pa izađe, ode s druge strane kombija, pa se k'o pozdravlja sa nekim u BMW-u. Ja ga samo osmotrih i prođoh... Eto ti hrabrih ljudi, kad im malo priprijetiš, k'o paščad pobjegnu... :D
:skoljka:
Rambo-Amadeus

#49 Re: Sarajevski žargon

Post by Rambo-Amadeus »

Mislim da su izrazi "Buraz" i "BA" najtipičniji prdstavnici sarajevskog žargona...
enesovac

#50 Re: Sarajevski žargon

Post by enesovac »

Dobra tema. Ne znam definiciju žargona,onako književno, ali mislim da ga svako područje ima. I meni se čini da je sarajevski žargon donekle poprimio i neke druge karakteristike nakon rata, ali se još uvijek mogu čuti one stare : siđe, vozdra, šta mai, kakav si... ja sam kao dječak za riječ vozdra mislio da je to neka posebna riječ koja nema veze sa riječju zdravo, smiješno al je tako. :lol: To samo govori koliko su neki termini bili u upotrebi, podrazumijevali su se i mi smo rasli sa njima. Naravno, da bi neka od mnogobrojnih riječi sarajevskog žargona bila autentična potrebno je i meko ššš, ili žžž ha ha! Ne znam kako se to slovo nauči izgovarati, ali ga je nemoguće korigovati i uvijek se osjeti u govoru, bilo žargonskom, bilo službenom, postane dio ličnosti.
Drago mi je kad na ulici, u kafiću, bilo gdje, čujem takav govor, jer to potvrđuje da je grad ima jedno od svojih prepoznatljivih lica.
Locked