sarajevski, tuzlanski, zenicki, bihacki, travnicki hrvati
-
MBA
Danasnja BiH je karikatura od drzave. Za mene, jedino eticno, oli pravedno, rjesenje je ukidanje entiteta, ili--stvaranje treceg entiteta. BiH je domovina triju ravnopravnih naroda; jednostavno, nije pravedno da jedan narod ima svoju "drzavu" dok druga dva dijele drugu polovinu.
-
Nesferatu
Mene samo interesuje kako to Hercegovac istorijski moze biti Hrvat, to neka mi neko objasni, dajem vam kljuceve od Herceg Novog, proglasavam vas vojvodom Kosacom i odobravam vam da vas sin bude vazal Turskom sultanu, a kcerka Kraljica Bosne, a vi glavom i bradom ktitor pravoslavnih hramova od Goradza do Kupresa.Dio te mrznje potjece iz frustracije sto hercegovci,hrvati, ne gledaju sarajevo kao glavni grad niti su ga ikad gledali (hercegovina i bosna nikad nisu isle zajedno,danas moraju),a dio normalno radi rata.Da ne bih duljio,svaki hrvat sa kojima se susrecete diljem bosne,a kojemu je krivo sto je hrvat,nije hrvat niti je to ikad bio,on je osoba katolicke vjeroispovjesti,trenutno.Sutra moze biti imam.Covjek koji nema hrabrosti da stane uz svoj narod i da njegove karakteristike kritizira ili hvali, nema karaktera, ili je obicni komunista.
Nego, sine dragi, veci sam ja Hrvat od tebe. Jer onomad dok moji bejahu Hrvati iz Novigrada, tvoji nisu znali ni jesu'l katolici ni nisu'l bogumili, ni jesu'l pravoslavni ni nijel' to sve jedno te isto. I ti, sad da znas, ko je ciji i kakav je. Ne budali.
Sto se tice toga s kim ste isli, to bi ko vas u vukojebini da pitaju, s kim cete i kako cete. Cim su vas sa Bosancima uparili, siguran sam da su do vaseg misljenja drzali a ni vama samim ne bijashe ma(h)ne. A, i nije da je neka hica da vas zele, sa strane. Sluzite im ko pufer zona ne toliko drukcija od one koja su Srbi iz Krajine bili stoljecima. I, odose oni na motokultivatorima nekud, kad su svoje bitke odvojevali. Pametnom bi i isaret bio dosta.
Ako vam je Beograd mogao biti glavni grad 50 godina, nema ma(h)ne Sarajevu barem jedno 150. A, nakon toga Travnik, vezirski grad u kojem je rodjen vizionar imenom Pavelic, neka vam on bude prijestolnica. Ili mozda Bihac, grad potpredsjednika NDH, Kulenovica. Poznato Hrvatsko mjesto. Samo sto tamo Hrvate zovu Madjarima, ne Hercegovcima. Nego koji su to Hercegovci Hrvati?
-
kikas
ok, vidim da nisi dovoljno upoznat sa zbivanjima u srednjem vijeku,pa cu ti pokusat docarat odakle hrvata u hercegovini.Mislis li da je bilo italije,njemacke i ostalih zemalja kao samostalnih drzava?Potojale su knezevine,posjedi vlastodrzaca,a u italiji je na primjer jedan od vecih posjeda imao vatikan i mislis li da su da su popovi spominjali ikakvu italiju?
Ista stvar je bila i sa ovim prostorima.Od jadranskog mora do madjarske vodile su se borbe za teritorijalnu prevlast izmedju subica, kotromanica kosaca...,kod kojih je isto bila slabije izrazena nacionalna pripadnost.Zato jer ko bi svoj posjed tada stavljao u zajednistvo da bi se stvorila neka hrvatska? Kasnije su morali,navalom turaka.
Neda mi se sad objasnjavat o bogumili,drugom cu prilikom da objasnim da situacija nije bila ni blizu takva kakvom se pokusava prikazati.
Samo cu zavrsit sa hercegovinom.Prvobitni naziv je Hum,zemlja humska,potom hercegovina,a nikad bosna,cak stovise, velike borbe su se vodile izmedju hercegovine i bosne,a to sto su danas ove dvije regije zajedno,trebate zahvalit austrijancima koji su ih ujedinili svojim dolaskom radi lakseg upravljanja regijom.
Ista stvar je bila i sa ovim prostorima.Od jadranskog mora do madjarske vodile su se borbe za teritorijalnu prevlast izmedju subica, kotromanica kosaca...,kod kojih je isto bila slabije izrazena nacionalna pripadnost.Zato jer ko bi svoj posjed tada stavljao u zajednistvo da bi se stvorila neka hrvatska? Kasnije su morali,navalom turaka.
Neda mi se sad objasnjavat o bogumili,drugom cu prilikom da objasnim da situacija nije bila ni blizu takva kakvom se pokusava prikazati.
Samo cu zavrsit sa hercegovinom.Prvobitni naziv je Hum,zemlja humska,potom hercegovina,a nikad bosna,cak stovise, velike borbe su se vodile izmedju hercegovine i bosne,a to sto su danas ove dvije regije zajedno,trebate zahvalit austrijancima koji su ih ujedinili svojim dolaskom radi lakseg upravljanja regijom.
-
Sarafcina
kikas wrote:ne bih vas zelio ubijedjivat u nesto sa cim se nikad necete pomirit,ali opet moram priznat da su vasi komentari i vise nego smijesni.Potpuno mi je jasno da ljudi u bosni ne podnose hercegovce, jer isto tako ja kao hercegovac ne podnosim "bosance" sa takvim predodzbama o hercegovcima.Dio te mrznje potjece iz frustracije sto hercegovci,hrvati, ne gledaju sarajevo kao glavni grad niti su ga ikad gledali (hercegovina i bosna nikad nisu isle zajedno,danas moraju),a dio normalno radi rata.Da ne bih duljio,svaki hrvat sa kojima se susrecete diljem bosne,a kojemu je krivo sto je hrvat,nije hrvat niti je to ikad bio,on je osoba katolicke vjeroispovjesti,trenutno.Sutra moze biti imam.Covjek koji nema hrabrosti da stane uz svoj narod i da njegove karakteristike kritizira ili hvali, nema karaktera, ili je obicni komunista.
Hercegovina
od onog Kosace
ne vidim razloga da ikoga ubjedjujes u suprotno, jer su dovoljno pametni o tome sve rekli.
Hercegovce mrze u Zg. U Bosni jos nisam sreo nekoga da mrzi hercegovce, osim Hrvata, ali to je nesto sasvim drugo.
A koliko se sjecam
A o Hrvatimau BiH.. pa lako se tebi kurciti u Citluku, ali je problem kada svoju pricu prodajes za sve hrvate, pa zbog tvoje gluposti strada neko u Travniku.
-
kikas
normalno da je teze hrvatima u mjestima gdje su manjina,kao sto je i svakom drugom.Kako govoris da je lako meni iz hercegovine pricat o hrvatstvu.Da hercegovci nisu kakvi jesu,nebi nam se znalo traga.Znas li kako je bilo u hercegovini za vrijeme komunizma (da ne spominjem turke),koliko su komunisti dopustili da se razvija ovaj kraj i koja je tortura bila radi hrvatstva.Svaka cast Dzemalu Bijedicu.Covjeku je strahovito krivo bilo kad je vidio sta se radi i zato je se zalozio za razvoj kompletnog ovog kraja,a mozda je i zato glavom platio.A ispricat cu ti jednu anegdotu,tipa Ero s onog svijeta:
Poslje II sv. rata zavladala je ogromna glad hercegovinom,normalno sto su komunisti i htjeli.Plan komunista je bio da se iseli taj kraj od hrvata,posto je to leglo "ustastva" i hrvatstva.I zamisli sta se desi.Dadnu komunisti pasose hrvatima,da idu trbuhom za kruhom,sto su ovi i uradili,ali dogodilo se nesto neocekivano.Hrvati koji nisu bili politicki progonjeni,vratili su se u hercegovinu,a oni sa politickim problemima dosli su raspadom jugoslavije,sa ogromnim kapitalom koji su potom investirali.
Znaci zajebali su progonitelje koji su im izasli u "susret".
Pa se cudite zasto su hrvati financijski najjaci u ovoj zemlji.Normalno recete kralo je se uratu,sto je istina,ali se toliko nakrast nije moglo.
Poslje II sv. rata zavladala je ogromna glad hercegovinom,normalno sto su komunisti i htjeli.Plan komunista je bio da se iseli taj kraj od hrvata,posto je to leglo "ustastva" i hrvatstva.I zamisli sta se desi.Dadnu komunisti pasose hrvatima,da idu trbuhom za kruhom,sto su ovi i uradili,ali dogodilo se nesto neocekivano.Hrvati koji nisu bili politicki progonjeni,vratili su se u hercegovinu,a oni sa politickim problemima dosli su raspadom jugoslavije,sa ogromnim kapitalom koji su potom investirali.
Znaci zajebali su progonitelje koji su im izasli u "susret".
Pa se cudite zasto su hrvati financijski najjaci u ovoj zemlji.Normalno recete kralo je se uratu,sto je istina,ali se toliko nakrast nije moglo.