sarajevski, tuzlanski, zenicki, bihacki, travnicki hrvati

fadil schtil

#1 sarajevski, tuzlanski, zenicki, bihacki, travnicki hrvati

Post by fadil schtil »

sta ba vi, moji dragi federalni partneri, a posebno u naslovu pomenuti mislite o trecem entitetu.

iskreno. jer mislim da se pitanje treceg- hrvatskog entiteta, odnosno potencijalno formiranje istog puno vise tice hrvata u pomenutim gradovima nego bosnjaka.

ako ste ZA - zasto. i gdje se onda vidite.
mislim, stvaranjem treceg entiteta odnosno propagandom koju toliko u zadnjih sedmica forsira hrvatska stampa/tisak (vozdra zico) kao i HDZ nastaje i prilicna podjela zemlje kao i naroda.
znaci valjalo bi vam selit!!
sta li misle Zubak, Kljujic, Lovrenovic o ovome.
a kardinal. valjalo bi i katedralu seliti. jer(bo) stvaranjem treceg hrvatskog entita nastao bi silom prilika i bosnjacki - pa sta ce nam onda 'sarenilo'.
kako srbi vele - nek se zna sta je cije. a katedralu na traktor i u siroki. il u capljinu.

mislim i sama pomisao na slican scenario, a stvaranje treceg entiteta bi gore opisanom i vodio, izaziva mi grceve u stomaku.

mislim Herama bi bilo zgodno. ima listicu, siroki, i jos nekoliko mjesta i mogao bi bezgranicno uparaznjavati hrvatstvo. do besvjesti.

a zar to vama bosanskim hrvatima Here kroje kapu??

nigdje necujem zestoka odbacivanja HDZeovsko-vecernjolistovskog kurvaluka od strane sa, tz, bi,brc, ze, tr.. hrvata?????? a ti fairlife, zico, sta vi mislite o teoriji protiv koje ni Uzoriti ne dize glas - dapace, mudro suti.

a u ovim danima kad se definitivno lomi kicma dejtonskom mutantu bilo bi dobro i zarad svijeta pokazati da su i hrvati protiv podjele zemlje.

al bogami dragan Cavic salje obrnute poruke. vjerovatno tako i misli.
samo njemu bi bilo i drago vidjet katedralu na traktoru. garant. inace ne bi vako zborio. mene bi dusa bolila - al boze moj
|||||

Post by ||||| »

Pa znas dragi moj, pas koli laje ne ujeda. A ovi se bogami usutili, jos im samo agda fali :D Rado bi oni pricali o Ceriću i tako to. Herceg-Bosna se je pokazala kao vrlo vrlo stetno za hrvatski narod(vecinu).
A o ovome ne treba ni pricati, kakav treci entitet dosta nam je i ovaj.
Mogu oni lajat sta hoce.
Mada kad sam ljeti bio u Mostaru gdje god se okrenem "kockice" mi izbise oci.
fadil schtil

#3 Re: sarajevski, tuzlanski, zenicki, bihacki, travnicki hrvat

Post by fadil schtil »

anti-patriota wrote:
fadil schtil wrote:a kardinal. valjalo bi i katedralu seliti. jer(bo) stvaranjem treceg hrvatskog entita nastao bi silom prilika i bosnjacki - pa sta ce nam onda 'sarenilo'.
kako srbi vele - nek se zna sta je cije. a katedralu na traktor i u siroki. il u capljinu.
valjas gluposti
fadil schtil wrote:mislim i sama pomisao na slican scenario, a stvaranje treceg entiteta bi gore opisanom i vodio, izaziva mi grceve u stomaku.
probaj s voltarenom
zasto bolan gluposti. pratis li ti vijesti? ako ne - onda ti i ne zamjerim.
ako da onda se cudim, da pod plastom mog potankog sarkazma nisi mogao i primjetii presjek kojim sam obuhvatio trenutno djelovanje i nade HDZBIH. oni samo traze treci entitet. ko i dodik. i SDS. i svi u BLentitetu napokon.nije nikakva novost da se srbsko-hrvatski nacionalisticki interesi GLEDE&UNATOC buducnosti BIH poklapaju.
a citav moja tema je posvecena tome koliko zapravo zaboli karina hrvatske fasiste olicene u HARD CORE krilu HDZ-a(nadati se da ima i SOFT krilo - vasem autoru nije sa 100 postotnom sigurnoscu poznato - sto pak ne iskljucuje postojanje istog) za hrvatima izvan hercegovine, kseljaka i viteza. i busovace k tomu.
treci entitet=katedrala na traktoru. IVAN BENDER bi je garant volio vidjet u neumu. jednim potezom dvije muhe. znaci imo bi katedralu u svojoj kasabi I sarajevske hrvate u izbjeglickim naseljima po neumskom zaledju - ubio bi i IDEJU BOSNE. tome je ipak posveti najplodnije godine, zar ne?!
Frutek

Post by Frutek »

Sva ta propaganda koja dolazi s hrvatske strane o potencijalnom formiranju trećeg entita je upravo to što i jeste -- propaganda. Ona je potaknuta panikom (strahom) zato što je Hrvata sve manje u BiH (puno ih se iseljava u Hrvatsku i treće zemlje, a i prije rata su bili treći narod po brojnosti).

Ta propaganda takođe je isforsirana zbog njihove tipične iskompleksiranosti, a ovog puta to je slučaj jer većinu dogovora vode Bošnjaci i Srbi, oni se sve manje i manje pitaju...Malo ih trta uhvatila jer ih je sve manje, pa da kroz par godina druga dva naroda ne dovedu u pitanju njihovu konstituvnost radi malobrojnosti :oops:
fadil schtil

Post by fadil schtil »

neki se sprdaju. a meni se tema bas cini vrlo ozbiljnom.

pazite, danas su na politickom megdanu lomljenja zadnjih struktura GENOCIDSTANA sa Ashdownom samo bosnjacke stranke. kao da se pitanje hrvata ne tice. tice i te kako.

HDZ kao nesto bi na brzinu, il kantonizaciju bosne il treci entitet. mada se i malo pazljivijem citaocu ne moze oteti utisak da u HDZ-u jedva cekaju da kazu (neko) ; nista od ukidanja entiteta i kantonizacije cijele drzave. i onda bi kao hrvatima (po spomenutoj partiji) godio treci entitet.

jasno je da je katonizacija BIH idealna i za bosnjaka, al ne daju se srbi bas tako lahko. samo mi znamo, a to nam je ostavio alija u ammanet - tiha voda bregove valja. i nemoze nista na precac.

al HDZ bi ho-ruk. il gasenje entiteta il kantonizacija.

ma dobro ne bi bio traktor - al muzej bez krsta, izozbeni prostor, prostor za modne revije. ipak nije sarajevska katedrala brajkoviceva i benderova cacevina.
fadil schtil

Post by fadil schtil »

Frutek wrote:Sva ta propaganda koja dolazi s hrvatske strane o potencijalnom formiranju trećeg entita je upravo to što i jeste -- propaganda. Ona je potaknuta panikom (strahom) zato što je Hrvata sve manje u BiH (puno ih se iseljava u Hrvatsku i treće zemlje, a i prije rata su bili treći narod po brojnosti).

Ta propaganda takođe je isforsirana zbog njihove tipične iskompleksiranosti, a ovog puta to je slučaj jer većinu dogovora vode Bošnjaci i Srbi, oni se sve manje i manje pitaju...Malo ih trta uhvatila jer ih je sve manje, pa da kroz par godina druga dva naroda ne dovedu u pitanju njihovu konstituvnost radi malobrojnosti :oops:
oni lazu da se srbi i bosnjaci samo pitaju.
uzmi malo kljucne institucije, pa ces vidjet.

a boje se iseljavanja??
a gdje bi se iselili sarajevski, tuzlanski .. i pomenuti hrvati. nisam nikad bio u hercegovackom krsu - imal dole mjesta?? il bi pomenuti radje opleli u maticu. il meriku.

kazem. ako se i bosanski sarajevski hrvati i slicni javno ne ustanu protiv HDZ-eove politike i dodje li do stvaranja treceg entiteta - jebo onda multikulturu. kome?? onda je to podjela zemlje i gotovo. srbi bi bili presretni. doslo bi vjerovatno do srbskog kolektivnog produzenog orgazma. i Herama bi dilogo. a Uzoritom?
onda cemo u stada. ja sam protiv toga. vjerujem i vecina hrvata. ali kako ne uvidjau kuda ih njihova zvanicna politika i predstavnici vode. PA VODE IH U EGZODUS!!!!!!
dizZaster

Post by dizZaster »

[quote="fadil schtil"]neki se sprdaju. a meni se tema bas cini vrlo ozbiljnom.

pazite, danas su na politickom megdanu lomljenja zadnjih struktura GENOCIDSTANA sa Ashdownom samo bosnjacke stranke. kao da se pitanje hrvata ne tice. tice i te kako.

HDZ kao nesto bi na brzinu, il kantonizaciju bosne il treci entitet. mada se i malo pazljivijem citaocu ne moze oteti utisak da u HDZ-u jedva cekaju da kazu (neko) ; nista od ukidanja entiteta i kantonizacije cijele drzave. i onda bi kao hrvatima (po spomenutoj partiji) godio treci entitet.

jasno je da je katonizacija BIH idealna i za bosnjaka, al ne daju se srbi bas tako lahko. samo mi znamo, a to nam je ostavio alija u ammanet - tiha voda bregove valja. i nemoze nista na precac.

al HDZ bi ho-ruk. il gasenje entiteta il kantonizacija.

ma dobro ne bi bio traktor - al muzej bez krsta, izozbeni prostor, prostor za modne revije. ipak nije sarajevska katedrala brajkoviceva i benderova cacevina.[/quot

oladi malo"fadil schtil" :( Ti ne kontas politiku koju vodi HDZ.Kakav bolan treci entitet. :( Bosna nemoze da funkcionise ni sa ova dva :D
Bosna se integrise u EU.To je dugotrajan proces. :D
Prvo ce se ukinuti srpski entitet :) Bosni se vraca USTAV iz 1991..........
Amerika se pita
:)
Husko Kotrljanjić

#8 sarajevski, tuzlanski, zenicki, bihacki, travnicki hrvati

Post by Husko Kotrljanjić »

Amerika se pita[/quote]
Nazalost,mi se u BiH kao i obično najmanje pitamo. :x
stella_k

Post by stella_k »

Ma ne sekirajte se ljudi..
Nista nema od treceg entiteta.
To malo prije izbora uzburkaju duhove..
Pa gdje bi onda Lijanovic prodavao "nase" proizvode..a para vrti gdje ni burgija nece..
stella_k

Post by stella_k »

.[/quot

oladi malo"fadil schtil" :( Ti ne kontas politiku koju vodi HDZ.Kakav bolan treci entitet. :( Bosna nemoze da funkcionise ni sa ova dva :D
Bosna se integrise u EU.To je dugotrajan proces. :D
Prvo ce se ukinuti srpski entitet :) Bosni se vraca USTAV iz 1991..........
Amerika se pita
:)[/quote]

Dok se Bosna integrise u EU, pomenuta institucija ce nestati...
Toliko su promjene kod nas (posebno one dobre) brze..
zico

Post by zico »

mislim, stvaranjem treceg entiteta odnosno propagandom koju toliko u zadnjih sedmica forsira hrvatska stampa/tisak (vozdra zico)
No hard feelings!Neće mi trebari titl ni u prvom slučaju :D
Nemoj se bedirati(ovo se zove MacDonaldizacija
hrvatskog/bosanskog/srpskog) :D
Fadile,od mene ti ne prijeti opasnost..Neću Vam se petljati u državu,
radite s njom što hoćete.Isto kao i sa jezikom.Tu i tamo ću možda
reći koju ,ali generalno neću se previše petljati.
Ja ti nisam rođen u BiH(stari jeste...navodno u Zg živi 12% ljudi iz BiH ne računajući njihovu djecu...desetljećima se doseljavalo,a nije samo Zagreb u pitanju) i više vodim računa kako će Hrvatska biti uređena.
U slučaju Hrvatske mogu biti i samokritičan pa mi je nekako lakše raspravljati dok bi za BiH morao paziti što pričam.
fadil schtil

Post by fadil schtil »

zico wrote:

mislim, stvaranjem treceg entiteta odnosno propagandom koju toliko u zadnjih sedmica forsira hrvatska stampa/tisak (vozdra zico)
No hard feelings!Neće mi trebari titl ni u prvom slučaju :D
Nemoj se bedirati(ovo se zove MacDonaldizacija
hrvatskog/bosanskog/srpskog) :D
Fadile,od mene ti ne prijeti opasnost..Neću Vam se petljati u državu,
radite s njom što hoćete.Isto kao i sa jezikom.Tu i tamo ću možda
reći koju ,ali generalno neću se previše petljati.
Ja ti nisam rođen u BiH(stari jeste...navodno u Zg živi 12% ljudi iz BiH ne računajući njihovu djecu...desetljećima se doseljavalo,a nije samo Zagreb u pitanju) i više vodim računa kako će Hrvatska biti uređena.
U slučaju Hrvatske mogu biti i samokritičan pa mi je nekako lakše raspravljati dok bi za BiH morao paziti što pričam.
McDonaldisacija ti nije nikakv proces ili pojava ogranicen na juznoslavenske jezike. njemacki je, npr. jos teze pogodjen. al nije to tema.

nije tema ni struktura zagreba-sehera. al podatka radi, 12% mi je cak malo.

tema je HDZBIH i treci entitet, egzodus sar, tuzl, brcanskih, bihackih, zenickih, kakanjskih, vareskih i inih hrvata.racunaj sa cifrom 150-200 000.
mi bosnjaci tih problema ne bi imali. nas su davno istjerali iz zapadne hercegovine. i uopste odande gdje je bobanova sapa mogla poklopit.

i sarajevska katedrala na traktoru za capljinu, ili medjugorje. trebajul navedeni hrvati reci koju, il pustit Here da za njih zbore???
skrOzZz

Post by skrOzZz »

moram priznati da vecinu poruka nisam procitao ,mada pretpostavljam sta pise.jebiga kad se vec prica o entitetima sta sa nama koji se osjecamo/smatramo/predstavljamo kao BOSANCI I HERCEGOVCI?eto polazim od sebe, mene nazivaju hrvatom,ali ja se osjecam kao BOSANAC KATOLICKE VJEROISPOVJESTI(mada nikad nisam bio neki veliki vjernik),gdje da nas smjeste?meni se gade sve velikojebene patriote iz sva tri "ko fol naroda",o vjerskim poglavarima,polazeci od kardinala(prvo gledaj u svoju avliju) ne zelim niti govoriti."NA PUTU PREMA DOLE JEDINO STO TREBAS VISE NEMAS...."tako nekako dodje za ovu jebenu zemlju,koju (mada znam da je mnogima lose kad to cuju)ipak volim. koliki je ovo zajeb dokazuje cinjenica:ljetos kad sam se vracao vozom sa trodnevnog morskog odmora(metiljanje na plazi,pastete,domaca rakija,izbjegavanje drotova zbog spavanja na plazi...),u dzepu 1,5KM,tri cigare i povratna karta,elem stao voz u Capljini(onoj sa mostom imena dr.predsjednika)i sad ja izletim da kupim kutiju cigara,vadim ja one kovanice iz dzepa,prodavacica me gleda kao da placam kazahtanskim dinarima. pitam u cemu je problem,ona:"pa eto mi ovdje vecinom placamo u kunama",tad mi je fakat sve bilo jasno.vratim se u voz i nastavim sa domacom rakijom(bar nesto domace),da nakratko bar na odmoru zaboravim na sranje oko sebe.ajd zivjeli.
zico

Post by zico »

nije tema ni struktura zagreba-sehera. al podatka radi, 12% mi je cak malo.
Stotinjak i nešto više tisuća ti je malo!!!Pazi nisam ubrojao njihovu djecu nego samo one oje su rođeni u BiH,a snjima se broj daleko povećava jer ih ima koji su već iznjedrili nekoliko generacija...ali kao što si rekao nije to tema..

Gledaj,moja žena ti je Hrvatica iz Bosanskog Broda,studirala je u Sarajevu do rata,izvukla se par dana prije opsade.
Slušajući nju,dileme nema,Bosna iz jednog dijela.Doduše ona i nije
baš nekakav reprezentivan primjerak jer joj nacionalna pripadnost
nije baš puno značila(dok je ja nisam uzeo pod svoje :D :D :D ).
Sa mnom u firmi radi momak iz Tuzle,Hrvat koji je još manje držao
do hrvatstva,direktni nadređeni mi je Hrvat iz Banja Luke(njemu nacija
dosta znači ali nije nimalo šovinist prema drugima,čak štoviše,pljunuti ja)
,cimer mi je dok sam par godina provodio u Austriji(za istu firmu u kojoj i sada radim) bio jedan Hrvat iz Novog Travnika,a kasnije mu se u našoj firmi pridružio još jedan njegov zemljak iz Novog Travnika.
Jedan od najboljih prijatelja mi je Hrvat iz Kotor Varoši,auto mi popravlja njegov sugrađanin,u drugom odjelu jedan od glavnih ljudi je
Hrvat iz Zenice,tijekom studija mi je jedan od najboljih prijatelja bio Hrvat iz Busovače i jedna Rvatica iz Viteza,umalo zaboravih da znam još jednog iz Viteza koji radi u mojoj firmi,i momak jedne kolegice je iz Viteza(ova dvojica imaju oprečne stavove o Bosni),
Kada je bila inflacija prvih godina rata mijenjao sam devize kod Rvata iz
Dervente,tajnica u firmi mi je Rvatica iz Dervente,zaštitar u firmi je iz Dervente,u selu na moru kraj Omiša gdje mi živi otac,glavni kamiondžija
i jedan od imućnijih ljudi je Hrvat,bivši izbjeglica iz Doboja,kod njega u firmi radi ih još par iz Doboja,na baušteli po Dalmaciji imaš još Rvata iz
Bosne...itd,itd....
Mogao bih ja ovako moj Fadile do beskonačnosti,a radi se samo o mom
iskustvu...
Zašto ti ovo pišem.Rekao si bosanski Hrvati....Postoji li to,osim u još
nekoliko enklava?
zlata

Post by zlata »

Sta mislis? Da nebi i Mujo i Haso dosel'li? Jasta! Al'Rvatska je sad jopet zemlja 'Rvata i "Bedem Krscanstva"...i tu neja mista za nji....ko nekad!
zico

Post by zico »

Sta mislis? Da nebi i Mujo i Haso dosel'li? Jasta! Al'Rvatska je sad jopet zemlja 'Rvata i "Bedem Krscanstva"...i tu neja mista za nji....ko nekad
Jakog li bedema.Sve puca od čvrstine :D

Najgore od svega je da nisam niti četvrtinu nabrojao.Naravno
da ih je rat potjerao.Samo navodim činjenično stanje.

Ne znam točno što tebe smeta,ako misliš da je sada u Hrvatskoj
popularno drviti o predziđu nije,niti je ikada bilo..Radi se o opsesiji
ponekih kvazipovjesničara...

A što sam zaboravio spomenuti.Sada sam se sjetio.Tri godine smo
ja ,moja žena i mali sin bili podstanari kod jednog Asmira iz Bihaća.
Fin čovjek,dao mi ispod cijene,danas radi i živi u Beču(ako čita i kuži
o kme se radi ovom ga priikom pozdravlja)...završio čovjek faks
u Zagrebu,radio u ZG nekoliko godina i onda se snašao u nekom od
becirkova...

I znaš što je najskandaloznije kod njega Zlato...Oženio Rvaticu!!!

A zamoliti ću ga i da mi pošalje slike svoje vikendice na Pagu!
Liska

Post by Liska »

Položaj Hrvata nije posebno bolji ni gori od položaja ostalih naroda. Možda je ponešto gori jer se radi o najmalobrojnijem narodu u državi. Nisam za treći entitet i moj položaj se ne bi bitno promjenio nabolje, kao ni položaj ostalih običnih Hrvata. Međutim, ni ovako više ne ide. Federacija, kantoni nisu doveli do boljeg i kvalitetnijeg života. A kantoni sa najvećim brojem problema su oni tzv. mješoviti. Problemi u proračunu, školskom sustavu i još mnogo toga. Još nismo dovoljno sposobni da nađemo sustav koji funkcionira i koji će uvažiti i naše razlike a opet nas sve jednako gledati. Bojim se da je ova zemlja već odavno podijeljena. Npr. koliko vas bi sutra bilo spremno radi posla preći u Mostar, s obitelji i upisati dijete u X osnovnu školu u Mostaru. Ili da li bih ja sutra išao u Sarajevo ili Banja Luku i upisao dijete u tamošnje škole. Ono što znam da je u pitanju situacija prije rata ne bih se mislio. A pri sadašnjoj situaciji takvo što ne bih uradio ni u bunilu.
zlata

Post by zlata »

zico wrote:
Sta mislis? Da nebi i Mujo i Haso dosel'li? Jasta! Al'Rvatska je sad jopet zemlja 'Rvata i "Bedem Krscanstva"...i tu neja mista za nji....ko nekad
Jakog li bedema.Sve puca od čvrstine :D

Najgore od svega je da nisam niti četvrtinu nabrojao.Naravno
da ih je rat potjerao.Samo navodim činjenično stanje.

Ne znam točno što tebe smeta,ako misliš da je sada u Hrvatskoj
popularno drviti o predziđu nije,niti je ikada bilo..Radi se o opsesiji
ponekih kvazipovjesničara...

A što sam zaboravio spomenuti.Sada sam se sjetio.Tri godine smo
ja ,moja žena i mali sin bili podstanari kod jednog Asmira iz Bihaća.
Fin čovjek,dao mi ispod cijene,danas radi i živi u Beču(ako čita i kuži
o kme se radi ovom ga priikom pozdravlja)...završio čovjek faks
u Zagrebu,radio u ZG nekoliko godina i onda se snašao u nekom od
becirkova...

I znaš što je najskandaloznije kod njega Zlato...Oženio Rvaticu!!!

A zamoliti ću ga i da mi pošalje slike svoje vikendice na Pagu!
Pa to nije nimalo skandalozno. Krajisnici obavezno zene Sokice, Svabice i Slovenke. Valjda KRV nije VODA! Bilo bi skandalozno da mu dica ne pale svice i kite jelku! :D :D Sumnjam da ce svom caci znati prouciti El Fatihu. I to nije skandalozno...nego uobicajeno.
Last edited by zlata on 01/10/2005 05:50, edited 1 time in total.
zzzzz

Post by zzzzz »

Fadile naravno da je ozbiljna tema i da nije za sprdanja.

Interesuje me svakako sta misle Hrvati Sarajeva, Tuzle, Bihaca, Travnika,Varesa (da ne spominjem one iz manjeg entiteta) ali mi je moram priznati interesantnije sta o tome misle Bosnjaci STOCA, CAPLJINE, PROZORA, VITEZA, BUSOVACE, ZEPCA, JAJCA, GORNJEG VAKUFA, ODZAKA, ORASJA a boga mi i "ISTOCNOG MOSTARA".
U mnogim od ovih opstina Bosnjaci cine polovicu stanovnistva. U Jajcu je npr. Bosnjak gradonacelnik ako se ne varam.

Strano mi je interesantno i to gdje su gospoda Covic, Jovic i ini zamislili granice tog entiteta???

Cemu zalaganje za jedinstveni Mostar ako se planira ponovno razjedinjenje (ili se mozda varam, mozda gospoda gaje nadu da ce poklopiti i istocnu obalu)

Sta je sa mjesovitim kantonima???

Komunikacija izmedju Bosnjaka centralne BiH i Unsko-Sanskog Kantona??? (ako cemo o jednakopravnosti svih naroda)

Gdje su tu interesi Bosnjaka koji su na RS morali pristati izmedju ostalog i zbog stajalista Hrvata i njihovih predstavnika u Dejtonu.

ps.
Krivica za postojanje RS-a je obostrana. Red je da je zajedno i ispastamo ili ispravljamo greske. Postojanje tog entiteta obespravilo je druga dva naroda a oni bi da ih obesprave uduplo
zico

Post by zico »

Gdje su tu interesi Bosnjaka koji su na RS morali pristati izmedju ostalog i zbog stajalista Hrvata i njihovih predstavnika u Dejtonu
Ni blizu prijatelju,ni blizu.Da je Hrvatima tada bilo stalo do RS odmah
bi zatražili treći entitet.
RS ti je iznuđen od međ.zajednice.
zico

Post by zico »

Trodupli post.Jutros sam brz na okidaču :-D

To Zlata:

Malo sam ironizirao u dijelu o kojem govorim o skandalu.Mislim
da si ti to skopčala ali za svaki slučaj pojašnjavam
da pamtis

Post by da pamtis »

Trodupli post.Jutros sam brz na okidaču
:D bas si zivco :D
almassy

Post by almassy »

Liska wrote:Položaj Hrvata nije posebno bolji ni gori od položaja ostalih naroda. Možda je ponešto gori jer se radi o najmalobrojnijem narodu u državi. Nisam za treći entitet i moj položaj se ne bi bitno promjenio nabolje, kao ni položaj ostalih običnih Hrvata. Međutim, ni ovako više ne ide. Federacija, kantoni nisu doveli do boljeg i kvalitetnijeg života. A kantoni sa najvećim brojem problema su oni tzv. mješoviti. Problemi u proračunu, školskom sustavu i još mnogo toga. Još nismo dovoljno sposobni da nađemo sustav koji funkcionira i koji će uvažiti i naše razlike a opet nas sve jednako gledati. Bojim se da je ova zemlja već odavno podijeljena. Npr. koliko vas bi sutra bilo spremno radi posla preći u Mostar, s obitelji i upisati dijete u X osnovnu školu u Mostaru. Ili da li bih ja sutra išao u Sarajevo ili Banja Luku i upisao dijete u tamošnje škole. Ono što znam da je u pitanju situacija prije rata ne bih se mislio. A pri sadašnjoj situaciji takvo što ne bih uradio ni u bunilu.
Liska, sugradjaninu, sistem koji uvazava nase razllike i koji nas opet podjednako gleda je vrlo lako naci! Problem je sto se on ne zeli naci, jer snovi o ekskluzivnim etno-feudima i dalje su politicka snaga ove zemlje i motiv koji izaziva vrenje krvi u dobrom postotku stanovnika BIH!
fadil, dobra tema, vrlo ozbiljan problem, koji izgleda ne dopire do forumasa! Sva ova buka oko 3.entiteta kao i hdz aktivnosti podrzavane listinom vecernjim me podsjeca na ranu '93! Mislim i da je vazno upitati se - kako i zbog cega hercegovacki Hrvati ne vide dalje od svog nosa?!
zzzzz

Post by zzzzz »

zico wrote:
Gdje su tu interesi Bosnjaka koji su na RS morali pristati izmedju ostalog i zbog stajalista Hrvata i njihovih predstavnika u Dejtonu
Ni blizu prijatelju,ni blizu.Da je Hrvatima tada bilo stalo do RS odmah
bi zatražili treći entitet.
RS ti je iznuđen od međ.zajednice.
Ne bih se slozio s tobom.

Kada su pregovori u Dejtonu zapali u corsokak zbog Brckog, Tudjman je predlozio Milosevicu da oni potpisu sporazum i krivicu za neuspjeh prebace na Bosnjake.

Razlog sto tada nisu trazili svoj entitet ne znaci da ga nisu planirali u buducnosti. Cekali su pogodan momenat i cini se da misle da je to upravo sad.

meni je ipak najinteresantnije ovo pitanje
ali mi je moram priznati interesantnije sta o tome misle Bosnjaci STOCA, CAPLJINE, PROZORA, VITEZA, BUSOVACE, ZEPCA, JAJCA, GORNJEG VAKUFA, ODZAKA, ORASJA a boga mi i "ISTOCNOG MOSTARA".
Bosanac sa dna kace

Post by Bosanac sa dna kace »

Hm, ja sam osto bez teksta kada sam na mnogim mjestima u Capljini vidio sve original bosanske prozivode; od Ovako, Srajavski kiseljak, Vegafruit, onda neke firem iz G.Vakufa i Bihaca...a te proizvode recimo ne mogu ,ni za lijeka kad bi mi trebalo, naci u Tuzli, Zivinicama, Banovicima, ono sto nam tamo nude a vlasnici su u 90% slucajeva Bosnjaci-muslimani jeste; Podravka, Jamnica, Knez Milos, Vrbas, Aleksandrija, Dukat....
Prodavac mora da napravi dzumbus u radnji da bi mi naso Vispakovu supu, trebaju mu specijalne ljestve da mi skine teglu sa Vitaminkinim kiselim krastavicama... :roll:
Post Reply