Sarajevski govor

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
HelaS

#226 Re: Sarajevski govor

Post by HelaS »

Pandakonda wrote: 15/09/2024 23:43
sehohari wrote: 15/09/2024 22:19 Poštovanje,
imao bih jedno pitanje glede sarajevskog govora.

Interesuje me, da li je postojalo više "govora" ili samo jedan? Hoću reći, da li je bilo razlika između naselja glede akcenta?

Primjera radi, prije par sedmica su na televiziji intervjuisali jednog mještanina u vezi nekog događaja. To je bilo u jednom naselju na memli strani. Čovjek je govorio kao da karikira onaj "jalijaški govor".

Da li postoji i neka druga verzija "sarajevskog šprehanja" i ko bi bio poznat govornik istog?
Postoji više akcenata, najveću razliku ces primjetiti od starog grada, gore bistrik i to gdje se bas "sanerski" prica, pa onda imas i na alipasinu specifican naglasak također. U sustini ljudima van grada izgleda kao da nema razlike ali ljudi koji dugo zive tu prepoznaju :D
Pitanje je da li je bilo.... Prije sarajevske ratne i poratne migracije - nije. Poslije imamo sve svjetske akcente po ulicama Sarajeva :D
PreWiBa
Grijem se na: Plin i centralno
Horoskop: Lav

#227 Re: Sarajevski govor

Post by PreWiBa »

@Pandakonda @tramvajtrojka @HelaS

Veliko hvala na odgovorima.

Koliko sam shvatio, ipak je sarajevski govor imao/ima određene nijanse. Da li tu ima i određene socio-ekonomske komponente?
Hoću reći, da li je se po naglasku moglo zaključiti da je neko npr. iz gradske, imućnije porodice, a neko iz siromašnijih padinskih naselja (a da se ne vidi po tome da ima akcenat sa strane)?

Evo, uzmimo primjer Mehmeda Spahe, koji je iz te kadijske, gradske, imućnije porodice. Kako bi on pričao?
dječak sa šibicama

#228 Re: Sarajevski govor

Post by dječak sa šibicama »

govorio bi normalno, neki urbani sarajevski sleng danas mozes cuti kod Zdravka Colica recimo, on mi pada na pamet. Ne shabadzeba pretjerano kao sto su se kreveljili TLN, a ima taj akcent sarajevski predratni.

Nije se ni u mahalama govorilo nesto specijalno, moj je tata mahalsko dijete pa i sam sam iako sam rano odselio iz favele, on je govorio normalno. Samo neko sa strane osjeti po č i ć da je iz Sarajeva.

Alipasinci furaju svoj sleng, saNele mi i slicno.
DaysleepeR

#229 Re: Sarajevski govor

Post by DaysleepeR »

Upravo tako, Čola je školski primjer sarajevskog govora i akcenta, pa i Đuro kad priča normalno.

Ali generalno svaka mahala u Sarajevu je imala neke svoje mikrolokalizme koji se danas gube.

Sarajevski govor kakav je bio prije rata, danas skoro da i ne postoji.
Danas imamo neke nove izraze, duboko ukorijenjene u sarajevski žargon a koji su donijeli ljudi iz drugih sredina koji su doselili u Sarajevo.
I to je tako moralo biti.
Tvrtko II Kotromanić

#230 Re: Sarajevski govor

Post by Tvrtko II Kotromanić »

a sam govor se mjenja, nevezano za ove ratne migracije
svaka nova generacija donosi nesto svoje u vokabular
dječak sa šibicama

#231 Re: Sarajevski govor

Post by dječak sa šibicama »

Pa da, sumnjam da se 1950 govorilo sha ba dze ba mojne nime, to je nastalo nekad 20 ili 30 godina kasnije.

Danas su u modi novi slengovi, mada cujem dosta omladine koja se trudi govoriti taj nekadasnji satrovacki, ne bas u onoj mjeri ali pokusavaju sarajevski govoriti.
muha_sa

#232 Re: Sarajevski govor

Post by muha_sa »

dječak sa šibicama wrote: 16/09/2024 13:00 Pa da, sumnjam da se 1950 govorilo sha ba dze ba mojne nime, to je nastalo nekad 20 ili 30 godina kasnije.

Danas su u modi novi slengovi, mada cujem dosta omladine koja se trudi govoriti taj nekadasnji satrovacki, ne bas u onoj mjeri ali pokusavaju sarajevski govoriti.
Gdje god odem i cim progovorim odma me pitaju jesil iz Sarajeva :lol: Jesam bogme mada mi to apsolutno ništa ne znaci.
Imadoh komšiju-- rodjen u tvojoj mahali (rahmet mu duši) igro i fudbal u sarajevskim klubovima (fildzan liga) a vazda govorio za pticu tvica a za cestu testa :lol:
Post Reply