Sarajevski govor

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Vingo

Post by Vingo »

debela wrote:skuhati pitu i ispeci kafu je govorila moja baba, pokoj joj dusi :oops: to nikako nisu neki novi izrazi.

I Cune Gojkovic...tako da bih rekla da nisu ni ekskluzivno sarajevski... :D
dinash

Post by dinash »

Vingo wrote:Ipak je neprevazidjeno Pjan ko majka (???!!!)
to je logicno: nekad nije bilo porodilista, anestezije, kurseva i tehnika disanja za zene pri porodu. ali je bilo dobre i jake loze. pa su zene napili da lakse prebole bolove pri porodu. isto je bilo i kad su rezali ruke i noge partizanima poslije igmanskog marsha.
debela

Post by debela »

Vingo wrote:
debela wrote:skuhati pitu i ispeci kafu je govorila moja baba, pokoj joj dusi :oops: to nikako nisu neki novi izrazi.

I Cune Gojkovic...tako da bih rekla da nisu ni ekskluzivno sarajevski... :D

jasta. ni moja baba nije bila sarajka.
nebojeplavo

Post by nebojeplavo »

Ima i ona fraza, mada nisam sigurna koliko se koristi u Sarajevu: "Ma voli je k´o Bajro mater" - u smislu kad neko nekog ne voli, valjda je taj Bajro ubio svoju majku :roll:
Vingo

Post by Vingo »

dinash wrote:
Vingo wrote:Ipak je neprevazidjeno Pjan ko majka (???!!!)
to je logicno: nekad nije bilo porodilista, anestezije, kurseva i tehnika disanja za zene pri porodu. ali je bilo dobre i jake loze. pa su zene napili da lakse prebole bolove pri porodu. isto je bilo i kad su rezali ruke i noge partizanima poslije igmanskog marsha.
Njima je bilo zeru bolje jer su ih ljubile i masirale one sisate bolnicarke, ako me sjecanje dobro sluzi (na film....do marsha mi ne seze sjecanje)....
BugsBunny

Post by BugsBunny »

Ja se sjecam da su im rezali nozne prste, iz koji je potom izlazila neka tekucina cudno nalik na vruc puding od jagode, onaj birvaktilski :D :D eto jos jedna rijec.
Vingo

Post by Vingo »

Majke mi sam znala da ce neko posegnuti za pudingom, cim se spomenuo Igmanski mars.... :-?
odoh sad povratiti
Hierarchia

Post by Hierarchia »

mamica 31 wrote:
Vingo wrote:Idemo dalje....al ne predaleko :)
"Nodejeban/a"

Ovo je meni super rijec.
valjda umjesto o ide a :D
kad te neko zajebe, a ti mu vratis pa ga nad.... :D (ili sam ja to pogresno skontala)
jel smijemo mi ovako prostacit :D

nego, sjecam se ono "opalim zvaku" (jao fuj) :lol:
Nikako mi nije jasno znacenje tog "opaliti zvaku". Ali bas zvuci kao biser balkanskog sovinizma.
mamica papucarka

Post by mamica papucarka »

Hierarchia wrote:
mamica 31 wrote:
Vingo wrote:Idemo dalje....al ne predaleko :)
"Nodejeban/a"

Ovo je meni super rijec.
valjda umjesto o ide a :D
kad te neko zajebe, a ti mu vratis pa ga nad.... :D (ili sam ja to pogresno skontala)
jel smijemo mi ovako prostacit :D

nego, sjecam se ono "opalim zvaku" (jao fuj) :lol:
Nikako mi nije jasno znacenje tog "opaliti zvaku". Ali bas zvuci kao biser balkanskog sovinizma.
to je kad se zelenis hvali da je poljubio zensku. Pa se napravi frajer pred rajom i kaze "kako sam joj jarane opalio zvaku" :-)

To su oni mutirajuci zelenisi sto im je to vjerovatno prvi poljubac bio :lol:
manijak1

Post by manijak1 »

:oops: Složio žvaku :oops: bi kazali u mojoj mahali :D ako bi se isto i desilo uz prisutnost svjedoka tj. očevidaca akcije :oops: sve ostalo je bilo šaltanje slušalaca .
Helem talašika do talašike na ovoj memi :D :D
Treba je treba :D koka nije pile :oops: ali uvijek sam izbjegavao bobak i cura :D :D nikad mi nije jasno bilo šta je bobak .....nešto krhko ? :D
Limvo je ko Bajro mater , kažu :D ni s tim se nisam dodirivao jer sam znao Bajru preciznog mehaničara koji je gotivio svoju mater , alarahmetile.
Eh .....štuke su uvijek imale poseban tretman :D sačekaću dok mi nadođe još ponešto :D zakletve mi :D
Vingo

Post by Vingo »

:lol:

Jedna krasna jalijaska zakletva

"Škole mi"
BugsBunny

Post by BugsBunny »

Vingo wrote:Majke mi sam znala da ce neko posegnuti za pudingom, cim se spomenuo Igmanski mars.... :-?
odoh sad povratiti
:D :D Znaci, nije samo do mene
manijak1

Post by manijak1 »

Tebi bih dao i deset :oops: :D takvih :D
BugsBunny

Post by BugsBunny »

A wrote:I pri rukovanju "ev' pet postenih" :D
:D :D
Jimmy_The_Saint

Post by Jimmy_The_Saint »

Jedan od onih doajena sa Sirana, kad mu je dokurčilo da viče "gaća, čarapa", počeo reklamirat' "GARAČA, GARAČA".... :lol:
BugsBunny

Post by BugsBunny »

Zna li iko kako se zove lik u prolazu?
mamica papucarka

Post by mamica papucarka »

Jimmy_The_Saint wrote:Jedan od onih doajena sa Sirana, kad mu je dokurčilo da viče "gaća, čarapa", počeo reklamirat' "GARAČA, GARAČA".... :lol:
lud si :lol:
van Basten

Post by van Basten »

kako kaže ona sevdalinka... Kahvu mi, draga, ispeci...
Orbini

Post by Orbini »

Najcudnije u sarajevskom govoru je sto se koristi izraz "poručati" , bez obizra o kojem obroku se radi.

Popenji umjesto popni, visociji umjesto visi, .....
talijan

Post by talijan »

Jedna Tulina rima
Jeko bete ciopr dok je fontele ciozvr?
nebojeplavo

Post by nebojeplavo »

Ne znam da li je ovo prije navedeno, mrsko mi sve čitati :D
puter - jako mlada osoba
ters - jako "teška" osoba
:D
PreWiBa
Grijem se na: Plin i centralno
Horoskop: Lav

#222 Re: Sarajevski govor

Post by PreWiBa »

Poštovanje,
imao bih jedno pitanje glede sarajevskog govora.

Interesuje me, da li je postojalo više "govora" ili samo jedan? Hoću reći, da li je bilo razlika između naselja glede akcenta?

Primjera radi, prije par sedmica su na televiziji intervjuisali jednog mještanina u vezi nekog događaja. To je bilo u jednom naselju na memli strani. Čovjek je govorio kao da karikira onaj "jalijaški govor".

Da li postoji i neka druga verzija "sarajevskog šprehanja" i ko bi bio poznat govornik istog?
HelaS

#223 Re: Sarajevski govor

Post by HelaS »

sehohari wrote: 15/09/2024 22:19 Poštovanje,

Interesuje me, da li je postojalo više "govora" ili samo jedan? Hoću reći, da li je bilo razlika između naselja glede akcenta?

Primjera radi, prije par sedmica su na televiziji intervjuisali jednog mještanina u vezi nekog događaja. To je bilo u jednom naselju na memli strani. Čovjek je govorio kao da karikira onaj "jalijaški govor".

Da li postoji i neka druga verzija "sarajevskog šprehanja" i ko bi bio poznat govornik istog?
Nije. Nema. Mnogi...
Pandakonda

#224 Re: Sarajevski govor

Post by Pandakonda »

Postoji više akcenata, najveću razliku ces primjetiti od starog grada, gore bistrik i to gdje se bas "sanerski" prica, pa onda imas i na alipasinu specifican naglasak također. U sustini ljudima van grada izgleda kao da nema razlike ali ljudi koji dugo zive tu prepoznaju :D
tramvajtrojka

#225 Re: Sarajevski govor

Post by tramvajtrojka »

da te ja provucem kroz alipasino hodao bi sa upitnicima iznad glave jedno mjesec dana :mrgreen: :mrgreen:
Post Reply