debela wrote:skuhati pitu i ispeci kafu je govorila moja baba, pokoj joj dusito nikako nisu neki novi izrazi.
I Cune Gojkovic...tako da bih rekla da nisu ni ekskluzivno sarajevski...
to je logicno: nekad nije bilo porodilista, anestezije, kurseva i tehnika disanja za zene pri porodu. ali je bilo dobre i jake loze. pa su zene napili da lakse prebole bolove pri porodu. isto je bilo i kad su rezali ruke i noge partizanima poslije igmanskog marsha.Vingo wrote:Ipak je neprevazidjeno Pjan ko majka (???!!!)
Njima je bilo zeru bolje jer su ih ljubile i masirale one sisate bolnicarke, ako me sjecanje dobro sluzi (na film....do marsha mi ne seze sjecanje)....dinash wrote:to je logicno: nekad nije bilo porodilista, anestezije, kurseva i tehnika disanja za zene pri porodu. ali je bilo dobre i jake loze. pa su zene napili da lakse prebole bolove pri porodu. isto je bilo i kad su rezali ruke i noge partizanima poslije igmanskog marsha.Vingo wrote:Ipak je neprevazidjeno Pjan ko majka (???!!!)
Nikako mi nije jasno znacenje tog "opaliti zvaku". Ali bas zvuci kao biser balkanskog sovinizma.mamica 31 wrote:valjda umjesto o ide aVingo wrote:Idemo dalje....al ne predaleko![]()
"Nodejeban/a"
Ovo je meni super rijec.![]()
kad te neko zajebe, a ti mu vratis pa ga nad....(ili sam ja to pogresno skontala)
jel smijemo mi ovako prostacit![]()
nego, sjecam se ono "opalim zvaku" (jao fuj)
to je kad se zelenis hvali da je poljubio zensku. Pa se napravi frajer pred rajom i kaze "kako sam joj jarane opalio zvaku"Hierarchia wrote:Nikako mi nije jasno znacenje tog "opaliti zvaku". Ali bas zvuci kao biser balkanskog sovinizma.mamica 31 wrote:valjda umjesto o ide aVingo wrote:Idemo dalje....al ne predaleko![]()
"Nodejeban/a"
Ovo je meni super rijec.![]()
kad te neko zajebe, a ti mu vratis pa ga nad....(ili sam ja to pogresno skontala)
jel smijemo mi ovako prostacit![]()
nego, sjecam se ono "opalim zvaku" (jao fuj)
lud siJimmy_The_Saint wrote:Jedan od onih doajena sa Sirana, kad mu je dokurčilo da viče "gaća, čarapa", počeo reklamirat' "GARAČA, GARAČA"....
kako kaže ona sevdalinka... Kahvu mi, draga, ispeci...debela wrote:skuhati pitu i ispeci kafu je govorila moja baba, pokoj joj dusito nikako nisu neki novi izrazi.
Nije. Nema. Mnogi...sehohari wrote: ↑15/09/2024 22:19 Poštovanje,
imao bih jedno pitanje glede sarajevskog govora.
Interesuje me, da li je postojalo više "govora" ili samo jedan? Hoću reći, da li je bilo razlika između naselja glede akcenta?
Primjera radi, prije par sedmica su na televiziji intervjuisali jednog mještanina u vezi nekog događaja. To je bilo u jednom naselju na memli strani. Čovjek je govorio kao da karikira onaj "jalijaški govor".
Da li postoji i neka druga verzija "sarajevskog šprehanja" i ko bi bio poznat govornik istog?
Postoji više akcenata, najveću razliku ces primjetiti od starog grada, gore bistrik i to gdje se bas "sanerski" prica, pa onda imas i na alipasinu specifican naglasak također. U sustini ljudima van grada izgleda kao da nema razlike ali ljudi koji dugo zive tu prepoznajusehohari wrote: ↑15/09/2024 22:19 Poštovanje,
Interesuje me, da li je postojalo više "govora" ili samo jedan? Hoću reći, da li je bilo razlika između naselja glede akcenta?
Primjera radi, prije par sedmica su na televiziji intervjuisali jednog mještanina u vezi nekog događaja. To je bilo u jednom naselju na memli strani. Čovjek je govorio kao da karikira onaj "jalijaški govor".
Da li postoji i neka druga verzija "sarajevskog šprehanja" i ko bi bio poznat govornik istog?
da te ja provucem kroz alipasino hodao bi sa upitnicima iznad glave jedno mjesec danasehohari wrote: ↑15/09/2024 22:19 Poštovanje,