sarajevska berza

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
pici
Grijem se na: Ženske gHuzove
Vozim: Trajvan
Horoskop: Djevac

#526 Re: sarajevska berza

Post by pici »

komeba wrote:Sta mislite do kada ce krenuti prema gore? Ja kupujem li,kupujem :D Jos malo pa cu preuzeti pola bh privrede,ali sve mi ode down :D
sabur,@komeba,sabur :D ako tonemo ,potonut cemo ko biznismeni :D
fuXa.ba

#527 Re: sarajevska berza

Post by fuXa.ba »

komeba wrote:Mislim da situacija u regiji dosta koci berzu.Velike ribe cekaju da vide ko ce doci na vlast u Srbiji.Dosta nas hebe ovo odugovlacenje.
nije samo na Sa berzi tako nego i na drugim berzama :)

Iskreno moram reci da sam i ja za sada u ovom trenutku -20%.......

Strpljenje.......... :-)
klixober

#528 Re: sarajevska berza

Post by klixober »

Evo malo veselih vijesti za nas dionicare Klasa.Klas pripojio Sprind.

http://www.sase.ba/Uploads/klas_odl.pdf

Inace,svjetske berze se zelene,valjda ce se i sase zazeleniti.
Kimur

#529 Re: sarajevska berza

Post by Kimur »

Samo jedno kratko pitanje: da li je iko uspio zaraditi iole pristojnu sumu na bh berzi, bilo na kraći ili duži rok? :?

p.s. s obzirom da je u zadnje vrijeme zabilježen značajan pad vrijednosti dionica (kao rezultat krize u svijetu) koliko se isplati u ovom trenutku kupiti dionice na BH ili svjetskom tržištu?
pici

#530 Re: sarajevska berza

Post by pici »

Kimur wrote:Samo jedno kratko pitanje: da li je iko uspio zaraditi iole pristojnu sumu na bh berzi, bilo na kraći ili duži rok? :?

p.s. s obzirom da je u zadnje vrijeme zabilježen značajan pad vrijednosti dionica (kao rezultat krize u svijetu) koliko se isplati u ovom trenutku kupiti dionice na BH ili svjetskom tržištu?
Ko ne riskira taj ne profitira :D .......ovo je vrijeme kupovanja i ako imaš keš treba uložiti al pametno ,nikad se ne zna ipak je berza pijaca-kockarnica.....tako da mozes zaraditi podosta a isto tako i izgubiti.......dobro je uložiti u zlatne koke na Sase kao sto su bosnalijek,elektroprivreda,FDS,telekom itd itd......mada 8-) sretno ;-)
http://www.capitalmarket.ba/

P.S Mada sam do prije pola godine mislio da je jeftino 8-) ........

FDSSR 122.36
BHTSR 27.38
IKBZRK2 139.41
ENPSR 34.79
JPESR 46.65
JPEMR 65.00
beka_mo

#531 Re: sarajevska berza

Post by beka_mo »

Evo pitanje,odavno po malo gledam te berze,ali nisam nikad nista kupovala. Znam za veliki rizik,to je normalna i opste poznata stvar. Kako malo bolje nauciti o trgovanju dionicama,od gledanja nema nista,a bogami ni od teorije na fakultetu.
pa eto ako ko ima kakvo iskustvo,kako je zapoceo i odakle se sve educirao,pa neka podjeli sa rajom ako nije problem.

Pitanje za Pici,posto kupujes FDs, kakvo je tvoje misljenje za FDM. Privatizacija koliko znam nije zavrsena,i u nekakvom bankrotu su.?????????
pici

#532 Re: sarajevska berza

Post by pici »

beka_mo wrote:Evo pitanje,odavno po malo gledam te berze,ali nisam nikad nista kupovala. Znam za veliki rizik,to je normalna i opste poznata stvar. Kako malo bolje nauciti o trgovanju dionicama,od gledanja nema nista,a bogami ni od teorije na fakultetu.
pa eto ako ko ima kakvo iskustvo,kako je zapoceo i odakle se sve educirao,pa neka podjeli sa rajom ako nije problem.

Pitanje za Pici,posto kupujes FDs, kakvo je tvoje misljenje za FDM. Privatizacija koliko znam nije zavrsena,i u nekakvom bankrotu su.?????????

Educiranje berzom mozes jedino kod nas,fakultetskim obrazovanjem,internet pracenje,brokerskim poslovima.....imas stranice o tome podosta znaci pratis polugodisnji i godisnji FI (finansijski izvjestaj) firmi,zatim inovacije,kupovina nekretnina,ulaganja u ostale firme itd itd .Treba tu dosta mudrosti,pameti a boga mi i srece :D evo za pocetak imas izvrsta forum o berzi na kojima mozes procitati dosta o ulaganjima i podvalama.....pazi se špekulanata :D
http://www.mojnovac.net/forumi/forumdisplay.php?f=22 :thumbup:

Od kupovanja FDM od FDS-a izgleda nema nista,poslije smrti rahmetli Loje mafijaske i politicke struje uzele su maha.Uprava je prije mjesec dana organizovala u Dubrovniku na srednjevjekovnom brodu bal vampira :D tu je bila sva politicko-mafijaska elita od premijera po zakonu Brankovica ,Timura pa do nase drage gradonacelnice Semihe Borovac tom prigodom se je iz kase FDS-a izdvojila znacajna suma od 50 000 KM :dance: :thumbup: :mrgreen:
beka_mo

#533 Re: sarajevska berza

Post by beka_mo »

Hvala Pici.
Malo cu istrazivati,pa poslije investirati,da vidim kako ce ici.
Kimur

#534 Re: sarajevska berza

Post by Kimur »

@Silver i pici

Hvala za info, morat ću se za početak još malo naoružati znanjem prije kupovine ;-)
Kimur

#535 Re: sarajevska berza

Post by Kimur »

ee ovako, imam još par pitanja:

- imam oko 150 dionica od BIG-a (BIGFRK3) čija je nominalna vrijednost 25KM: s obzirom da se umjesto nominalne naravno računa trenutna tržišna cijena da li to znači da je tržišna vrijednost mojih dionica (po zadnjem kursu) 6.40KMX150=960KM?

- ukoliko se u slijedećih par dana odlučim da prodam ove dionice, da li mogu odrediti neku svoju cijenu (veću od 6.40KM: npr. 10KM), kolike su mi šanse da ih prodam po toj cijeni i da li slučajno postoji mogućnost da nekako zamjenim dionice BIG-a sa dionicama neke druge kompanije npr. Bosnalijeka ili je jedini način taj da unovčim dionice BIG-a i zatim kupim dion. Bosnalijeka?

- kolika provizija se obično plaća prilikom kupovine/prodaje dionica na saraj.berzi?
pici

#536 Re: sarajevska berza

Post by pici »

Kimur wrote:ee ovako, imam još par pitanja:

- imam oko 150 dionica od BIG-a (BIGFRK3) čija je nominalna vrijednost 25KM: s obzirom da se umjesto nominalne naravno računa trenutna tržišna cijena da li to znači da je tržišna vrijednost mojih dionica (po zadnjem kursu) 6.40KMX150=960KM?

- ukoliko se u slijedećih par dana odlučim da prodam ove dionice, da li mogu odrediti neku svoju cijenu (veću od 6.40KM: npr. 10KM), kolike su mi šanse da ih prodam po toj cijeni i da li slučajno postoji mogućnost da nekako zamjenim dionice BIG-a sa dionicama neke druge kompanije npr. Bosnalijeka ili je jedini način taj da unovčim dionice BIG-a i zatim kupim dion. Bosnalijeka?

- kolika provizija se obično plaća prilikom kupovine/prodaje dionica na saraj.berzi?

evo ti brokerske kuce,pa odaberi najpovoljniju.

Prva stranica > Biznis > Brokerske kuće

AW Broker Skenderpašina 25 Sarajevo
BS Broker Grbavićka 7b Sarajevo
Credos Kranjčevićeva 43 Sarajevo
eBrokers Vilsonovo šetalište 10 Sarajevo
Eurohaus Safvet bega Bašagića 59 Sarajevo
Fima Int. Topal Osman Paše 18a Sarajevo
ICM Aleja Bosne Srebrene 2/2 Sarajevo
Kvantum brokerska kuća d.d. Sarajevo Muhameda Kantardžića 3/2 Sarajevo
Market Bull H.Kreševljakovića 40 Sarajevo
National Brokerage Company Podgaj 3 Sarajevo
Palisaen Džemala Bijedića 124 Sarajevo
SEE Investment Solutions d.o.o. Skenderija 13 Sarajevo

6.40KMX150=960KM?......DA i odbij proviziju od nekih 1 do 1,5 % brokera i to je to.
Nominalna vrijednost nema veze sa vrijednoscu trenutne ponude i potraznje na berzi.Sve zavisi koliko je neko spreman da plati za tu dionicu tj koliko kupac cijeni tu dionicu.Ti svoju dionicu mozes staviti i po 100 km al ako nema kupaca da to kupi i vrednuje,djaba ti poso.Znaci otidji u brokersku kucu.Pogledaj ponudu i potraznju te dionice i nadji neki balans il profit za sebe.Ugovor koji sklopis o prodaji vazi ti 6 mjeseci i poslije toga moras ponovo sklopit ugovor ili povuc dionice,naravno cijenu dionica svojih mozes mijenjati i spustati-dizati kad hoces i koliko hoces.Banalan primjer ti je kada sam prodavao dionice po 400 KM stajale su 15 dana a bile su vise nego likvidne FDS prosle godine :mrgreen: posto je bilo povuci potegni odem kod brokera i pitam trenutnu potraznju koja je ,zapravo imali trenutno kupca i koliko nudi.Pogleda na komp i vidi 393 i pljus daj vamo :mrgreen: .Sretno. :thumbup:
Kimur

#537 Re: sarajevska berza

Post by Kimur »

@ pici
poslao sam ti pm ;-)
pici

#538 Re: sarajevska berza

Post by pici »

Image

:shock:
pici

#539 Re: sarajevska berza

Post by pici »

Počelo je zelenilo na SASE :shock: dokle ce trajati ,pojma nemam al neko opasno kupuje emitente na berzi.........vidjece mo jeli mlazni pogon upaljen :thumbup: .....preko 9 % danas se prodaju FDSSR,BHTSR,ENPSR,JPEMR a 8 % JPESR,ENISR,SOLTRK3........... :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock:
d2

#540 Re: sarajevska berza

Post by d2 »

Sliver wrote:
Kimur wrote:Samo jedno kratko pitanje: da li je iko uspio zaraditi iole pristojnu sumu na bh berzi, bilo na kraći ili duži rok? :?

u moje ime DA. Sad bih i zenu prodo za jos dionica, ali ko bi mi dijete cuvo, lavor donosio... :D
:lol:
pici

#541 Re: sarajevska berza

Post by pici »

ja gluposti 2 dana ne radi berza........ :x :x :x :x :x :x
Post Reply