sarajevska berza

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

klixober

Post by klixober »

mona wrote:Firme se ne povlače sa berze, nego mijenjaju oblik društva iz DD u DOO.
Na koju firmu misliš ?
Sta znaci ako je DD,a sta DOO? Govorim hipoteticki dakle,sta se desava ako firma odluci da povuce svoje dionice sa berze,ili kako se to vec zove,da prede u DOO.
mona

Post by mona »

karanana wrote:Ja ne znam niti jedan slucaj da je islo iz DD u DOO. Obratno se desava cesto. DD u DOO bi se valjda jedino moglo desiti kada bi se broj dionicara sveo na jedan-dva covjeka.
ja se sjećam jednog slučaja, firma iz Fojnice.
Mada mislim da ih je bilo više koji su prešli iz DD u DOO.
mona

Post by mona »

komeba wrote:
mona wrote:Firme se ne povlače sa berze, nego mijenjaju oblik društva iz DD u DOO.
Na koju firmu misliš ?
Sta znaci ako je DD,a sta DOO? Govorim hipoteticki dakle,sta se desava ako firma odluci da povuce svoje dionice sa berze,ili kako se to vec zove,da prede u DOO.
Firma ne može odlučiti da povuče svoje dionice sa berze.
Tim dionicama trguju vlasnici tih dionica i potencijalni vlasnici a ne firma.
Postoje korporativne radnje i postupak likvidacije.
Kao i prelazak iz DD u DOO, što sam već pomenula.
klixober

Post by klixober »

mona wrote:
komeba wrote:
Na koju firmu misliš ?
Firma ne može odlučiti da povuče svoje dionice sa berze.
Tim dionicama trguju vlasnici tih dionica i potencijalni vlasnici a ne firma.
Postoje korporativne radnje i postupak likvidacije.
Kao i prelazak iz DD u DOO, što sam već pomenula.
Pa mozes li mi objasniti te pojmove.Sta znaci "DOO"? Sta se desava ukoliko firma od DD prede u DOO? Sta se desava sa malim dionicarima i trgovanjem dionicama na berzi.
mona

Post by mona »

pronađi zakon o privrednim društvima i tamo imaš uslove promjene oblika društva.
gaius

Post by gaius »

promjenom iz dd u doo dotadašnji dioničari postaju vlasnici udjela.. dionice prestaju postojati kao takve, obustavlja se trgovina dionicama na berzi, mijenja se oblik društva, organi upravljanja itd.. itd..

uglavnom jeftiniji oblik koji se koristi u situacijama kada postoji manji broj dioničara i kada društvo nema naročit interes da nastavi kao dd..
klixober

Post by klixober »

gaius wrote:promjenom iz dd u doo dotadašnji dioničari postaju vlasnici udjela.. dionice prestaju postojati kao takve, obustavlja se trgovina dionicama na berzi, mijenja se oblik društva, organi upravljanja itd.. itd..

uglavnom jeftiniji oblik koji se koristi u situacijama kada postoji manji broj dioničara i kada društvo nema naročit interes da nastavi kao dd..
I sta se desi sa dionicarima koji su kupili mali dio dionica.Da li firma isplati dionicare ili..
gaius

Post by gaius »

dakle ovako.. (nadam se da mije ovo prečišćeni tekst ZPD)..

skupština dd odlučuje o promjeni oblika (246. t. 8)

ono što tebe interesuje sadrži član 255. pa ga citiram:

"Član 255. mijenja se i glasi:

"Dioničar koji je, pisanom izjavom dostavljenom nadzornom odboru prije datuma održavanja skupštine ili usmeno u zapisnik prije početka glasanja na skupštini, izjavio da se protivi prijedlogu odluke koja uzrokuje značajne promjene u društvu ili pravima dioničara, a koju je skupština potom usvojila, ima pravo u roku od osam dana od dana održavanja skupštine podnijeti pisani zahtjev da društvo otkupi njegove dionice.
U smislu stava 1. ovog člana, smatraće se da značajne promjene u društvu ili pravima dioničara uzrokuje odluka skupštine kojom se usvaja ili odobrava:

1) emisija novih dionica postojeće ili nove klase;
2) emisija obveznica zamjenjivih za dionice društva ili obveznica s pravom preče kupnje dionica društva;
3) ograničenje ili isključenje prava preče kupnje novih dionica u okviru odluke o emisiji novih dionica postojeće ili nove klase;
4) promjena oblika, podjela ili spajanje društva, ili pripajanje društva drugom društvu ili obrnuto.

Po zahtjevu dioničara iz stava 1. ovog člana, društvo je dužno otkupiti njegove dionice u roku od tri mjeseca od dana prijema zahtjeva, uz isplatu po pravičnoj tržišnoj vrijednosti za period od dana objavljivanja obavještenja do datuma održavanja skupštine.
U slučaju da obaveze društva iz stava 3. ovog člana uključuju otkup dionica ukupne nominalne vrijednosti veće od 10% osnovnog kapitala društva i pravične tržišne vrijednosti u ukupnom iznosu većem od zbira iznosa rezervi i zadržane dobiti prema bilansu stanja društva za prethodnu poslovnu godinu, zahtjev ili, ako ih je više, svaki od zahtjeva iz stava 1. ovog člana društvo je dužno ispuniti u roku iz stava 3. ovog člana uz smanjenje broja dionica ili otkupne cijene srazmjerno navedenim ograničenjima, a preostali dio zahtjeva u daljem roku od šest mjseci.
U slučaju kada društvo nije ispunilo obavezu otkupa dionica u skladu sa st. 1, 2, 3, i 4. ovog člana, dioničar ima pravo ispunjenje obaveze društva zahtijevati podnošenjem tužbe nadležnom sudu."

dakle sve je jasno.. ako se ne slažeš, a postupiš po odredbama ovog člana, imaš pravo tražiti da ti društvo otkupi dionice.. ako ne.. postaješ vlasnik udjela sa pravima i obavezama koje ZPD propisuje za doo..

eto..
klixober

Post by klixober »

I sta konkretno sa udjelom u firmi od 0,0001% predstavljas? Dakle sta ako zadrzis svoj udio.Sta da radim sa tim udjelom nakon 5, 10 godina ako je jos uvijek D.O.O. firma? :)
gaius

Post by gaius »

vrlo slično kao u dd.. imaš upravljačka prava (na skupštini društva).. pravo na učešće u dobiti.. samo je prodaja udjela u izvjesnom smislu specifična.. nađi na http://www.rvp.ba zakon o privrednim društvima.. vrlo je jasan.. sve će ti se samo kazati :)
Frankyee

Post by Frankyee »

karanana wrote:
mona wrote::-)
ma prebrzo se ovo sve odvijalo
još samo ublehe tipa "elektrobosna" rastu
eh pa u ublehama je i problem. neka velika riba kupi stotinjak dionica ublehe, onda male ribe polete da i one kupe jer vide da se te kupuju i da rastu, a da im je prodajna cijena niska i prihvatljiva. Onda kad te male ribice kupe dionice neke propale firme, i samim tim joj dignu cijenu, velika riba proda svoje po vecoj cijeni, a male ribe ga pushe i ostaju sa bezvrijednim dionicama. jebo ti ovu berzu, ovo je pijaca.
Svaka berza je pijaca [/b]
mona

Post by mona »

da, pijaca, tako su i nastale prve robne berze u staroj grčkoj

no ni elektrobosna sada ne miče
kontam da je moj post barem 10 mjeseci star :-D
što li me citiraš :-)
BiH_mladi

#488 elektroprivrede fbih

Post by BiH_mladi »

Objavljeno 09.01.2008. u 08:11
Danas i sutra zasjeda Predstavnički dom FBiH
U Sarajevu je za danas i sutra najavljeno zasjedanje Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH. Očekuje se rasprava o novim zakonskim propisima koje Vlada FBiH od iduće godine namjerava primijeniti u oblasti oporezivanje plaća u Federaciji BiH.

Diskusija o tim zakonskim propisima aktuelna je u Federalnom parlamentu još od prošlog saziva zakonodavne i izvršne vlasti, od kada je bilo riječi o više različitih zakonskih varijanti.

Razlike se uglavnom odnose na to kojom visinom stopa treba oporezivati dohodak u FBiH te koliko treba da iznosi neoporezivi dio plaće, terminološki definisan kao 'osnovni lični odbitak' svakog poreznog obveznika ove vrste.

U najnovijoj varijanti zakona dostavljenoj u Parlament iz aktuelnog Vladinog kabineta predloženo je da mjesečni neoporezivi dio plaća (osnovni lični odbitak) bude 300 KM. Stopom od 10 posto oporezovan bi bio iznos čija je mjesečna visina do visine trostrukog osnovnog ličnog odbitka (900 KM).

Lični dohotci veći od tog iznosa trebali bi biti oporezovani stopom od 15 posto, predlaže Vlada u najnovijem zakonskom tekstu.

Svaki porezni obveznik može, prema ovoj varijanti, imati mogućnost da mu se ne oporezuje još jedan dio plaće, a to je određeni procenat na osnovu izdržavanja jednog ili više djece, izdržavanja nezaposlenog bračnog druga, invalida ili drugih članova koji novčano ne privređuju domaćinstvu.

Ranije su predlagane jednoobrazne porezne stope, pa zatim četiri. U opticaju je bila i zakonska varijanta prema kojoj je visina neoporezivog dijela plaće trebalo da bude 200 KM, ali nijedan od ovih prijedloga nije pretočen u zakonski propis.

Najjača opoziciona parlamentarna stranka u aktuelnom sazivu Federalnog parlamenta, Socijaldemokratska partija BiH (SDP), nedavno se na pres-konferenciji usprotivila najnovijoj varijanti jer je, prema njenom obrazloženju, nepravedna pošto predviđa oporezivanje jednakom stopom (od 15 posto) plaća većih i za jednu marku od 900 KM, jednako kao i onih od nekoliko hiljada KM. Rješenje je uvesti više stopa i najjače oporezovati ekstra visoke plaće, obrazloženo je tada na pres-konferenciji SDP-a.

Vladini dužnosnici, pak, između ostalog naglašavaju da zakonom o porezu na dohodak, kao i izmjenama Zakona o dopinosima u Federaciji BiH žele jedinstveno urediti ovu oblast u cijelom entitetu i eliminisati aktuelno šarenilo propisa.

Osim ovog zakona, u proceduru Federalnog parlamenta iz Vlade je upućena i njena odluka o izboru kompanija - strateških partnera za pripremu izgradnje, gradnju i korišćenje elektronergetskih objekata u Federaciji BiH.

Predsjedavaći Doma Safet Softić nije mogao potvrditi da li će i ova odluka biti na dnevnom redu današnjeg i sutrašnjeg zasjedanja Predstavničkog doma, što je, prema njegovim riječima, sugerirano iz Federalne vlade. Na dnevnom redu će biti ako se na zahtjev resornog federalnog ministarstva s tim saglase i poslanici, izjavio je Softić Feni.

Za ovu odluku Vladi je potrebna saglasnost oba doma Federalnog parlamenta.

U njoj je Vlada navela planove o izgradnji hidroelektrana u Federaciji: Ustikolina, Vranduk, Unac i Vrilo te četiri nova termoenergetska objekta - bloka sedam u termoelektrani (TE) Tuzla, zatim TE Kakanj te kompleksa rudnik i termoelektrana (RiTE) Bugojno, kao i kompleksa rudnik i termoelektrana Kongora.

U odluci je navedeno i koje su firme odabrane kao budući strateški partneri Javnom preduzeću Elektroprivreda BiH d.d. Sarajevo i Javnom preduzeću Elektroprivreda Hrvatske zajednice Herceg-Bosne d.d. Mostar, dođe li do gradnje najavljenih objekata.

Konzorcij APET Grupa iz Austrije (Austrian Power and Environment Technology GmbH) određen je za strateškog partnera Elektroprivredi u Sarajevu za pripremu izgradnje, izgradnju i korišćenje budućih hidroelektrana Ustikolina i Vranduk. Ovaj konzorcij je predviđeni partner i mostarskoj Elektroprivredi u vezi s najavljenom gradnjom i korišćenjem objekata HE Vrilo i RiTE Kongora.

Njemačka kompanija EnBW, Energie Baden-Wurttemberg AG je izabrani partner za planiranu gradnju novog bloka u tuzlanskoj termoelektrani, zatim za kompleks rudnici i termoelektrana Bugojno te za buduću hidroelektranu Unac (ranije Rmanj Manastir).

Konzorcij JSC KazTransGas i BMG Grupa iz Kazahstana odabrani su partneri za pripremu izgradnje, gradnju i korišćenje buduće termoelektrane Kakanj.

U Vladinoj odluci je navedeno i da strateško partnerstvo s odabranim firmama treba da se zasniva na više principa. Jedan od najbitnijih je da Federacija BiH ostaje vlasnik resursa u sadašnjem odnosu, odnosno elektroprivrede iz Federacije BiH ostat će vlasnici izgrađenih objekata.

Model strateškog partnerstva zasnivat će se na zajedničkom upravljanju novoizgrađenim modernim objektima u ravnopravnom odnosu, stoji u odluci.

(FENA
karanana

Post by karanana »

Ne znam otkud ovaj tekst na temi Sarajevska Berza ali hajde.....

Cuo sam i ja da ce odlucivati o oporezivanju plata, ja sam se cak prepao da bi ovo moglo biti efektivno vec u ovoj godini. Da li ce zaposleni ili poslodavci snositi ovaj porez, odnosno kada je meni recimo sada neto plata 1.000, hoce li mi od 1.1.2009. neto plata na ruke biti 900? Mamicu im njihovu, lako je njima od 5.000 plate izdvojiti 15%, a haj nek neko od 500 odvoji 10%...fuj, stoke jedne. Ok je oporezivanje plata ali hajde ih povisite malo. Ovako nas stiscu i sa poskupljenjima i sa porezima na ionako jadne plate.
musac

Post by musac »

Sta je ovo ljudi, stalno - vrijednosti na berzi... skoro sve dionice iz SASX10. Ocekuje li se porast? Sta kupiti u ovako "kriticnoj" situaciji?
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

Post by Truba »

kad slušaš priče obično su svi dobitnici na toj burzi

znal iko nekog ko je osiromašio i osto bez ičega???
klixober

Post by klixober »

musac wrote:Sta je ovo ljudi, stalno - vrijednosti na berzi... skoro sve dionice iz SASX10. Ocekuje li se porast? Sta kupiti u ovako "kriticnoj" situaciji?
Mislim da je to zbog politicke nestabilnosti u regiji.Veliki strani investitori se boje desavanja na Balkanu,tj. nezavisnosti Kosova i posljedica na BiH.Iako je smatram da je taj strah neopravdan i da se nista bitno nece promijeniti u BiH,veliki igraci se plase za svoj kapital.
To je mozda dobro za male domace dionicare koji trebaju ugrabiti priliku dok su cijene niske da kupe dionice jer nakon nezavisnosti Kosova kada strani incestitori vide da se nista nije desilo u BiH,vratice se,a cijene ce ponovo rasti.
Zato ja sada skupljam pare da ulozim narednih mjeseci.
klixober

Post by klixober »

komi wrote:kad slušaš priče obično su svi dobitnici na toj burzi

Ja sam za sada u minusu,tj. kada bi prodavao po trenutnoj cijeni :D Zato cekam da naraste.Mozda ce potrajati koja godina do fine zarade,ali sta se moze.Samo debili prodaju iz panike,pa ponovo kupuju po visim cijenama.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

Post by Truba »

komeba wrote:
komi wrote:kad slušaš priče obično su svi dobitnici na toj burzi

Ja sam za sada u minusu,tj. kada bi prodavao po trenutnoj cijeni :D Zato cekam da naraste.Mozda ce potrajati koja godina do fine zarade,ali sta se moze.Samo debili prodaju iz panike,pa ponovo kupuju po visim cijenama.
pošteno i iskreno...

koga god pitam svi u plusu,... ko u kladionici...

ali ja kad bi ulozio u nesto... mislim da bih spusio ko veliki

:(
musac

Post by musac »

Da, da, dok se sredi ova situacija valjda ce skociti cijene. Inace, koje dionice je najbolje (citaj "najsigurnije") uzeti? Ja se dvoumim izmedju BH Telecom-a i Bosnalijeka. Vasa razmisljanja? Cini mi se da su ove najbolje, a imaju potencijal da narastu.

I jos jedno pitanje... jel sramota uloziti 500 KM u dionice? Hehe, student...
klixober

Post by klixober »

musac wrote:Da, da, dok se sredi ova situacija valjda ce skociti cijene. Inace, koje dionice je najbolje (citaj "najsigurnije") uzeti? Ja se dvoumim izmedju BH Telecom-a i Bosnalijeka. Vasa razmisljanja? Cini mi se da su ove najbolje, a imaju potencijal da narastu.

I jos jedno pitanje... jel sramota uloziti 500 KM u dionice? Hehe, student...
Kao prvo,naravno da nije sramota uloziti 500KM.Ja redovno trgujem sa takvom svotom.Nekada vise,nekada cka i manje.
Tesko je reci koje dionice je najbolje uzeti jer moze neka firma koja je danas losa da se privatizuje,da krene sa boljim radom i da dionice skoce nekoliko puta.Opet neka firma koja sjajno posluje i ima ekstra profit mozda dozivi samo mali rast dionica,ili cak pad.Sve je do licne procjene kako ce neka firma napredovati iducih godina.Dakle najbitnija je procjena napretka firme.Trenutno bh telekom i Bosnalijek super posluju i sigurno ce im rasti cijene,ali mozda neka manja i nepoznata firma dozivi puno veci skok u odnosu na njih.
Skontaj sam sta mislis da ce se razvijati u drzavi,koji sektori i firme i ulozi u to.
musac

Post by musac »

Da... hvala na odgovoru.

Realno gledajuci, iz moje prespektive, mislim da je 50KM po dionici firmi kao sto su Bosnalijek i BH Telecom premale... i to ustvari nije prava vrijednost. Sjecam se ABS banke...
panzer

Post by panzer »

Realno gledajuci, iz moje prespektive, mislim da je 50KM po dionici firmi kao sto su Bosnalijek i BH Telecom premale

Za ovakvu konstataciju bi trebalo iznijeti neke konkretne podatke. I ne mora značiti je nešto "realno" , ako je iz "moje" perspektive.
Pasiflora

Post by Pasiflora »

Ima li neko pojma zasto se opet berza crveni?
pitt

Post by pitt »

sitno wrote:Ima li neko pojma zasto se opet berza crveni?
zato stro se sve svjetske berze i indexi ( sem NIKKEI 225 i Hang Seng) crvene :)
Post Reply