sarajevska berza
Moderator: anex
-
CHICAGO
#376 SASE...
Hvala jarane na informaciji...
e sad imam jos pitanja...
Ovi svi brokeri sto su listirani... da li ima ikakve razlike izmedju njih???
- koliko kosta tranzakcija
- ima li jos kakvih dodatnih "penala" sto broker naplacuje...
- moze li mi reci ko (iz iskustva) koji je broker najbolji????
vidis na zapadu sve se ovo radi preko interneta... ja recimo napravim izmedju 5 i 10 tranzakcija dnevno... svaka tranzakcija (ulazna I izlazna) me kosta $9,99.
onda svaki od portala koji je domacin tvoga racuna ti daje STOTINE opcija kako da analiziras firmu (od tehnicke analize do fundamentalne analize)...
da li tako nesto postoji za dionice na SASE...
recimo moji omiljeni alati u tehnickoj analizi su, spora i brza stokastika, MACD (jedna od NAJtacnijih), RSI, Williams %R, DMI i ultimativni oscilator....
KOJE VRSTE tehnicke analize su popularne u Bosni....
I MOLIM VAS da mi neko odgovori na ona gore postavljena pitanja...
POZDRAV iz Super vruceg (37C) Chicaga
Sani
e sad imam jos pitanja...
Ovi svi brokeri sto su listirani... da li ima ikakve razlike izmedju njih???
- koliko kosta tranzakcija
- ima li jos kakvih dodatnih "penala" sto broker naplacuje...
- moze li mi reci ko (iz iskustva) koji je broker najbolji????
vidis na zapadu sve se ovo radi preko interneta... ja recimo napravim izmedju 5 i 10 tranzakcija dnevno... svaka tranzakcija (ulazna I izlazna) me kosta $9,99.
onda svaki od portala koji je domacin tvoga racuna ti daje STOTINE opcija kako da analiziras firmu (od tehnicke analize do fundamentalne analize)...
da li tako nesto postoji za dionice na SASE...
recimo moji omiljeni alati u tehnickoj analizi su, spora i brza stokastika, MACD (jedna od NAJtacnijih), RSI, Williams %R, DMI i ultimativni oscilator....
KOJE VRSTE tehnicke analize su popularne u Bosni....
I MOLIM VAS da mi neko odgovori na ona gore postavljena pitanja...
POZDRAV iz Super vruceg (37C) Chicaga
Sani
-
kub lajkan
#378 Re: SASE...
Kod nas je najpopularnija metoda Mahalska Rekla-Kazala Trading ver. 7.0.CHICAGO wrote:KOJE VRSTE tehnicke analize su popularne u Bosni....
Vrlo pouzdana i precizna metoda, ali treba puno vremena dok savladas softver. Ima dosta komplikovane i brojne parametre...
http://www.mojnovac.net/forumi/showthre ... 2&page=149Edmond wrote:BIGFRK3 873.912 19.569.376,19
Može li mi neko komentarisati ?
-
kub lajkan
Zna li neko kako tacno se odredjuje kurs na aukcijskoj trgovini?
-
revolutia
dobro pitanje, nisam ni ja puno upucen, posto sam samo par puta trgovao aukcijski..kub lajkan wrote:Zna li neko kako tacno se odredjuje kurs na aukcijskoj trgovini?
koliko je meni poznato, do 12h svako unosi naloge, i prvi u red ide koji vise nudi..u 12h je kraj i one kolicine koje se poklapaju, tu se i realizuje transakcija, ako sta ostane po tom kursu, moze se i naknadno posle 12h kupiti/prodati...u sustini, ispadne ti i kao slobodno trgovanje, s tim sto se transakcije (poklapanje ponude/potraznje) desi samo jednom u toku dana i ne vise...
-
kub lajkan
Da, upravo tako. U sustini, bez obzira na vrijednost kursa, prednost ce imati oni koji najbolje placaju, odnosno oni koji najjeftinije nude. Ali me zanima kako tacno odredjuju kurs za taj dan...revolutia wrote:dobro pitanje, nisam ni ja puno upucen, posto sam samo par puta trgovao aukcijski..kub lajkan wrote:Zna li neko kako tacno se odredjuje kurs na aukcijskoj trgovini?
koliko je meni poznato, do 12h svako unosi naloge, i prvi u red ide koji vise nudi..u 12h je kraj i one kolicine koje se poklapaju, tu se i realizuje transakcija, ako sta ostane po tom kursu, moze se i naknadno posle 12h kupiti/prodati...u sustini, ispadne ti i kao slobodno trgovanje, s tim sto se transakcije (poklapanje ponude/potraznje) desi samo jednom u toku dana i ne vise...
-
revolutia
eh sad je riješeno i moje pitanje kako se uspostavi kurs kad i ponuda i potraznja stave "market"...
nego moze li mi neko reci iz ISKUSTVA: do kad tacno mogu povuci svoj nalog koji sam dao na kupovinu/prodaju..nekoliko minuta prije 12h ili ??
moj broker mi govori kao kad jednom stavim ne mogu vise povlacit...cisto sumnjam u to, mislim da me klepa po usima.. ????
nego moze li mi neko reci iz ISKUSTVA: do kad tacno mogu povuci svoj nalog koji sam dao na kupovinu/prodaju..nekoliko minuta prije 12h ili ??
moj broker mi govori kao kad jednom stavim ne mogu vise povlacit...cisto sumnjam u to, mislim da me klepa po usima.. ????
-
kub lajkan
@Marco-x
Hvala!
@revolutia
Odnedavno praktikujem e-trading, i uspjesno sam povlacio nalog izmedju 11.30 i 12h. Ne vidim razloga zasto se ne bi moglo otkazivati na aukciji.
@dezurna
http://www.sase.ba
Hvala!
@revolutia
Odnedavno praktikujem e-trading, i uspjesno sam povlacio nalog izmedju 11.30 i 12h. Ne vidim razloga zasto se ne bi moglo otkazivati na aukciji.
@dezurna
http://www.sase.ba
-
kub lajkan
Veseli se kad uspijes prodati po te pare.karanana wrote:Jaaaauuuuzaaaaaa.
Bosna auto holding - u zelenom 450% sa 4.5 KM na 25 KM. Ko je jamio - jamio
Sretno!
-
La_Forge
imam malo pitanje vezano isključivo za stranicu sarajevske berze.
već par dana nisam u stanju da je otvorim sa kućnog pc-a.
Bilo gdje drugo da pokušam uspijem iz prve...
i do sada sam kući pregledao stanja sve do prije par dana ...
zna li neko šta bi moglo biti uzrok ovome, ima li nas sa istim problelmom još ?

- Alfons Kauders
makar nisi nista bitno propustio... jesi li makar pokusao pobrisati cookise i one temp fajlove u browseru ? u stvari, idi na racunare pa pitaj one geekove... i geekuse...La_Forge wrote:imam malo pitanje vezano isključivo za stranicu sarajevske berze.
-
kub lajkan
Jutros bila ponuda Ingrama po 25.
Bio sam u velikoj dilemi, ali s obzirom da tek pocinje sezona kupovine po akcijskim cijenama mislim da ce uskoro toga biti jos, za te ili manje pare...
Posto je meni prvo ljeto na berzi bilo bi mi zanimljivo procitati kakva su iskustva onih koji vec duze trguje na ovoj i drugim berzama.
Sta se ugrubo moze ocekivati na SASE tokom godisnjih odmora?
Bio sam u velikoj dilemi, ali s obzirom da tek pocinje sezona kupovine po akcijskim cijenama mislim da ce uskoro toga biti jos, za te ili manje pare...
Posto je meni prvo ljeto na berzi bilo bi mi zanimljivo procitati kakva su iskustva onih koji vec duze trguje na ovoj i drugim berzama.
Sta se ugrubo moze ocekivati na SASE tokom godisnjih odmora?
-
Mislilac
Probaj promijenti browser (sase.ba nije kompatibilna sa firefoxom i mozzilom....La_Forge wrote:imam malo pitanje vezano isključivo za stranicu sarajevske berze.
Probaj isključiti firewall.
A prije toga cookies i temp obriši.
-
kub lajkan
Priblizava se kijametski dan...karanana wrote:sta se ovo danas sve crveni? sta ovo znaci?