Evo ih ispod Alte.shbc wrote:Dokle su prokopali?
Sarajevo Metro
- Logovan
#76 Re: Sarajevo Metro
- shbc
#77 Re: Sarajevo Metro
A sto su brzi, rodila ih majkaLogovan wrote:Evo ih ispod Alte.shbc wrote:Dokle su prokopali?
-
detroit-mercy
#78 Re: Sarajevo Metro
Inace na Zapadu metroi posluju samo tako od prevoza putnikaNovi_Nick wrote:Hoces da kazes da je svrha ove teme da se ukine tramvajski saobracaj a da se ustvari Metro nece nikada ni izgraditi, te da je ova tema ustvari paravan za ukidanje tramvaja? ti se izgleda opasno bavis teorijama zavjereHaris.ba wrote:Jeste naivni. Ovo je prica bice metro, daj da ukinemo prugu do centra grada.![]()
Nego stvari stoje ovako, posto je na Balkanu i u drzavi Bosnihercegovini kao i u EU vec odavno uveden kapitalizam, sve nerentabilne drzavne/poreskih obveznika firme koje placaju poreski obveznici moraju otici pod stecaj, da nebi poreski obveznici placali odnosno bacali novac u rupu bez dna. Shodno tome danasnji tramvajski, autobuski i drugi saobracaj moraju otici u stecaj, i na to mjesto doci privatni investitori i uloziti u novi tramvajski i drugi saobracaj. To znaci da su te promjene neminovne, ako poreski obveznici hoce da zaustave velike gubitke svog poreskog novca, koji bi na drugim mjestima/firmama investitorima poreskim obveznicima smanjio/zaustavio velike gubitke, i poceo im vracati dobitke i puno bolji i veci standard saobracaja![]()
Ista stvar je i izgradnja sutrasnjeg Metro:a u Sarajevu, koji bi se mogao jako brzo izgraditi. Investitori djelimicno mogu biti i poreski obveznici od nekih caa 20% akcija, zatim sve druge zainteresovane privatne firme sa nekih caa 30% akcija, te strani ulagaci sa nekih caa 50% akcija. Veliki bespovratni dio tog investiranog novca mogao bi se dobiti i od Evropske Unije za takve i slicne vrste projekata, kada je u pitanju zastita prirode, okoline, gradjana itd.
Nakon izgradnje se to sve moze izdati pod koncesiju nasim ili stranim firmama na upravljanje, gdje bi se dobitci vracali poreskim obveznicima za druge vrste investicija. Svo to i takvo ulaganje bi se brzo isplatilo ako uzmemo u obzir da se Turizam u Sarajevu konstantno povecava u svim periodima godine. Da ne kazemo koliko bi danasni poreski obveznici/putnici bili zadovoljniji novim vozilima, prugama, redovnom saobracaju. Automatski bi doslo do smanjenja privatnih automobila u centru grada gdje bi se takve ulice prilagodile turistima, setacima, biciklistima i drugim
Daje vode 24sata dnevno, kakav metro, pa nije rajvoSa NewYork pa skraja na kraj grada 50km. Sarajevo mozes prepjesaciti i to posebno onaj interesantniji dio za turiste.
- fakat
#79 Re: Sarajevo Metro
Cisto kao kuriozitet, Lozana u Svici i Rennes u Francuskoj su gradovi koji imaju svoj metro, znaci ne mora biti megapolis, sto opet ne znaci da Sarajevo zaista moze uraditi takav projekat, niti da ima potrebu.
Beograd jedini sa prostora bivse YU moze da se time zanima, ali oni ga "grade" vec 40 godina, prije ce ga Tirana dobiti

Beograd jedini sa prostora bivse YU moze da se time zanima, ali oni ga "grade" vec 40 godina, prije ce ga Tirana dobiti
- Dope_Man
#80 Re: Sarajevo Metro
Ovu ideju samo budale koje pojma o zivotu nemaju mogu konstantno proturati kao nekakvu ''realnu'' pricu. A kad pri tom dodaju da sarajevo ima 600+ hiljada stanovnika.. evo samo sto nije milion prebacilo, i da komplet metro kosta 150 miliona.. sve jasno. Treba ovo zamandaliti jer bespotrebno je takvim objasnjavati sve sto je nerealno u ideji, i stvarno stanje u Sarajevu i cijeloj BiH.
Kako je spomenuto vec jedino Beograd bi realisticno mogao da proba nesto, a i oni su daleko od toga. Mi sine nismo sposobni zamijeniti i odrzavati, o ekstenziji prema Hrasnici ili Dobrinji da ne govorim.. ali zato cemo imati metro bato moj.
Kako je spomenuto vec jedino Beograd bi realisticno mogao da proba nesto, a i oni su daleko od toga. Mi sine nismo sposobni zamijeniti i odrzavati, o ekstenziji prema Hrasnici ili Dobrinji da ne govorim.. ali zato cemo imati metro bato moj.
-
Naslovnica
#81 Re: Sarajevo Metro
Pa neće se prekidati radovi sada kada se došlo do Alte?!
-
Ci-Nick
#82 Re: Sarajevo Metro

mnogo jeftinije od podzemne a po mjeri Sarajeva
- Logovan
#83 Re: Sarajevo Metro
Ma bili bi još brži, nego ViK iz zajebao par puta.shbc wrote:A sto su brzi, rodila ih majkaLogovan wrote:Evo ih ispod Alte.shbc wrote:Dokle su prokopali?
- dakine
#84 Re: Sarajevo Metro
Kakav ba metro, ljudi dragi jeste li normalni
mi nemamo bolan vode, poezemo price o metrou 
- BHCluster
#85 Re: Sarajevo Metro
Ne znam sto ste toliko skocili pa meni je Metro super samo zamislite DLC Metro 2033 - Sarajevo.
- dječak sa šibicama
#86 Re: Sarajevo Metro
dok se ideja kuha, mozda na zapadu izmisle letece automobile i autobuse, tramvaje, mozda to bude rjesenje sarajevskog problema javnog prijevoza
- shbc
#87 Re: Sarajevo Metro
Jebo sebe, pa taj Viko bi i lopatu pokvario. Vazda neko sranje praviLogovan wrote: Ma bili bi još brži, nego ViK iz zajebao par puta.
-
vjecnikomentator
#88 Re: Sarajevo Metro
Samo ću reći HAHAHAHAHAHHAHAHAHA.Novi_Nick wrote:bhnapoleon1 wrote:I da imamo pare koji će nam, daj normalne tramvaje , trolejbuse.
Premalo stanovnika i premali grad za metro .
Sarajevo je glavni grad Bosne i Hercegovine i u junu 2008. godine imalo oko 642.000 stanovnika (četiri opštine). Površina opštine je 1.900 km² (avgust 2009). Nalazi se na sarajevskom polju (500 metara nadmorske visine), okružen je planinama Bjelašnica, Igman, Jahorina i Trebević.
Gdje pronađe 642.000 svega ti?
Sarajevo ima 285.000 stanovnika, popis iz 2013 godine je sve pokazao... Sarajevo sa okolinom ima oko 420.000 stanovnika i opet je nerealno da se metro pravi. Nema od metroa ništa. Dajte ljudima da se mogu vode napiti i okupati, a ne da štede od usta.
- mayab
#89 Re: Sarajevo Metro
Samo dovesti u red ovaj javni prevoz koji sada iammo, uljuditi ga, oprati, zavrsiti trolejbusku trasu u profilu 2+2 trake (Juzna longitudinala) da trolejbus nemora stati čim se desi neko kuckanje auta, isto tako da krepali trolejbus ne napravi saobracajni kolaps....produziti tramvajsku trasu, i isto tako uljuditi, oprati, biti brži i tačniji !
Kakav metro? Ovi koji to pišu, dali su ikada vidjeli metro, na stranu pare, znate li koliko tu treba prokopati za stanice , za prilaz putnika pod zemlju, kakvo je Sarajevo usko, to bi bukvalno znacilo da je komplet ispod rupa!
Kakav metro? Ovi koji to pišu, dali su ikada vidjeli metro, na stranu pare, znate li koliko tu treba prokopati za stanice , za prilaz putnika pod zemlju, kakvo je Sarajevo usko, to bi bukvalno znacilo da je komplet ispod rupa!
- Point.
#90 Re: Sarajevo Metro
Još kakvo je podneblje za zemljotresa, a znamo da naši fušere kad grade autoout kamoli metro jedan jači zemljotres i sve bi zatrpalo.
- Ommadawn
#91 Re: Sarajevo Metro
Šuti, bila je jednom priča o uvođenju tramvaja u Banjaluku. Ne znam na čemu su oni kojima padaju takve ideje na pamet.Point. wrote:Još kakvo je podneblje za zemljotresa, a znamo da naši fušere kad grade autoout kamoli metro jedan jači zemljotres i sve bi zatrpalo.
- Point.
#92 Re: Sarajevo Metro
Tramvaj do Novoselije, baš bi volio vidjeti toOmmadawn wrote:Šuti, bila je jednom priča o uvođenju tramvaja u Banjaluku. Ne znam na čemu su oni kojima padaju takve ideje na pamet.Point. wrote:Još kakvo je podneblje za zemljotresa, a znamo da naši fušere kad grade autoout kamoli metro jedan jači zemljotres i sve bi zatrpalo.
- Ommadawn
#93 Re: Sarajevo Metro
Šuti, bilo bi čudo tramvaj od Boske do Hisete.Point. wrote:Tramvaj do Novoselije, baš bi volio vidjeti toOmmadawn wrote:Šuti, bila je jednom priča o uvođenju tramvaja u Banjaluku. Ne znam na čemu su oni kojima padaju takve ideje na pamet.Point. wrote:Još kakvo je podneblje za zemljotresa, a znamo da naši fušere kad grade autoout kamoli metro jedan jači zemljotres i sve bi zatrpalo.
Sarajevo treba da poradi na renoviranju trenutne infrastrukture.
- Thorgerson
#94 Re: Sarajevo Metro
I ti bi ovu skalameriju nataknu na Miljacku. Da tutnji ovuda?Ci-Nick wrote:
mnogo jeftinije od podzemne a po mjeri Sarajeva

Sta sa mostovima, porusio bi sve silne historijske mostove?
Ja ne znam zasto mi i dalje pokusavamo da izmisljamo toplu vodu, kada su ljudi prije 40 godina fino dali i napravili rjesenje i za gradske saobracajnice, i za javni saobracaj jednim dijelom. Je li to fazon ono da neki anonimus izadje sa projetkom i 3d renderom, pa da se vrti po portalima, neki egotrip da iskusi valjda, sta li.