Saobracaj u Sarajevu

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

kurty

#51 Re: Saobracaj u Sarajevu

Post by kurty »

Haris.ba wrote:2003. Kanton Sarajevo ima blizu 100.000 automobila., procjene je da će 2030 imati oko 130.000 (na ne više od 440.000 stanovnika).
Dodaj na to dnevne migracije, i to u spicama :!:
krusty

#52 Re: Saobracaj u Sarajevu

Post by krusty »

holowey wrote:
nije istina...
slazem se sa Hunkar, ko se dosta vozi gradom nakon nekog vremena nauci koji semafor koliko puta trepne, ali neko ko je gost u sarajevu ili neko ko ne vozi cesto gradom moze u tren oka da napravi udes naglo koceci jer je fakat tesko nagadjati hoce li se zuto pa crveno ukljuciti odmah nakon gasenja zelenog, ili ce to zeleno trepnuti jos koji put...

fakat ste smijesni

u Sarajevu na svakom semaforu na kojem je ukljuceno trepcuce zeleno, zeleno trepti 4 puta pa se pali zuto

to sto vi mozda nekad primjetite da trepce nakon recimo drugog treptaja, pa kazete da trepti samo 2 puta (ona 2 koja ste primjetili) je vas problem

i meni se par puta desilo skrenem pogled na sekund i ne vidim kad prvi put trepne pa me iznenadi sto se zuto prije upalilo...

ako i dalje tvrdis da na nekom trepti vise ili manje od 4, ajde molim te snimi clip pa nam stavi
kurty

#53 Re: Saobracaj u Sarajevu

Post by kurty »

krusty wrote:
holowey wrote:
nije istina...
slazem se sa Hunkar, ko se dosta vozi gradom nakon nekog vremena nauci koji semafor koliko puta trepne, ali neko ko je gost u sarajevu ili neko ko ne vozi cesto gradom moze u tren oka da napravi udes naglo koceci jer je fakat tesko nagadjati hoce li se zuto pa crveno ukljuciti odmah nakon gasenja zelenog, ili ce to zeleno trepnuti jos koji put...

fakat ste smijesni

u Sarajevu na svakom semaforu na kojem je ukljuceno trepcuce zeleno, zeleno trepti 4 puta pa se pali zuto

to sto vi mozda nekad primjetite da trepce nakon recimo drugog treptaja, pa kazete da trepti samo 2 puta (ona 2 koja ste primjetili) je vas problem

i meni se par puta desilo skrenem pogled na sekund i ne vidim kad prvi put trepne pa me iznenadi sto se zuto prije upalilo...

ako i dalje tvrdis da na nekom trepti vise ili manje od 4, ajde molim te snimi clip pa nam stavi

krusty... ja sam nesto drugo rekao...rekao sam o tome da na nekim trepti, na nekim ne... kod druge gimnazije onaj ne trepti
krusty

#54 Re: Saobracaj u Sarajevu

Post by krusty »

pa nisam tebe ni citirao hehe ... komentarisem ove sto pisu da na nekim trepti 2 a na nekim 6 puta sto apsolutno nije istina
kurty

#55 Re: Saobracaj u Sarajevu

Post by kurty »

krusty wrote:pa nisam tebe ni citirao hehe ... komentarisem ove sto pisu da na nekim trepti 2 a na nekim 6 puta sto apsolutno nije istina
znam znam...
Erzsebet

#56 Re: Saobracaj u Sarajevu

Post by Erzsebet »

Mene nepotrebni semafori najviše nerviraju i mislim da su postavljeni smišljeno da bi se trošilo više goriva. Recimo, Petrol i OMV su donirali sredstva za semafore, a sav taj novac im se vrati kroz gorivo. Oslobođeni su dijela poreza radi donacija. Ovu informaciju mi je rekla žena iz računovodstva jedne naftne kompanije.

Kad gledaš gdje su ih sve postavili, ne možeš sebi doći. Nepotrebni su sigurno onaj kod pozorišta, u Dalmatinskoj ulici, u Čekaluši, kod Medicinskog fakulteta, iznad Arhitektonskog fakulteta, na skretanju za Koševsko Brdo iz Velešića, na Čobaniji, u Švrakinom itd. Svi ti semafori su napravili zastoje tamo gdje ih nikad nije bilo. Sad je često gužva čak do hotela Evropa, a sve radi glupog semafora kod pozorišta, bez kojeg nije bilo gužve, a ljudi su se sjajno snalazili.
krusty

#57 Re: Saobracaj u Sarajevu

Post by krusty »

Erzsebet wrote: Kad gledaš gdje su ih sve postavili, ne možeš sebi doći. Nepotrebni su sigurno onaj kod pozorišta, u Dalmatinskoj ulici, u Čekaluši, kod Medicinskog fakulteta, iznad Arhitektonskog fakulteta, na skretanju za Koševsko Brdo iz Velešića, na Čobaniji, u Švrakinom itd. Svi ti semafori su napravili zastoje tamo gdje ih nikad nije bilo. Sad je često gužva čak do hotela Evropa, a sve radi glupog semafora kod pozorišta, bez kojeg nije bilo gužve, a ljudi su se sjajno snalazili.

da bas su se sjajno snalazili, ides normalno i onda te odjednom zamalo ne ubije seljak koji se zaletio od obale i uopste ne shvata da on nema prednost i da mora propustiti auta koja idu ulicom branilaca sarajeva... i tako svaki dan bar jednom ce ti neko izletiti

a guzva do hotela Evrope bude znas kada kad recimo opet neki seljak iz pravca obale hoce u kulovica a tamo kolona i onda stane na sred raskrsnice i tako stoji 3 minute dok se gore semafor ne otvori ;)
mayab

#58 Re: Saobracaj u Sarajevu

Post by mayab »

Bez ovakvih slicnih zahvata nema rjesenja guzvi na Sa gradskim raskrsnicama

Image
zilog

#59 Re: Saobracaj u Sarajevu

Post by zilog »

Gdje je ovo?
perfect_guy

#60 Re: Saobracaj u Sarajevu

Post by perfect_guy »

zilog wrote:Gdje je ovo?
to ti je ova petlja na sarajevskoj obilaznici u sklopu Vc
sodom

#61 Re: Saobracaj u Sarajevu

Post by sodom »

vidite li krivudavu ivicu lijevo na slici... zbog onoga bi nekome glava letila u prijašnjoj drzavi :D
vozač

#62 Re: Saobracaj u Sarajevu

Post by vozač »

Erzsebet wrote:Mene nepotrebni semafori najviše nerviraju i mislim da su postavljeni smišljeno da bi se trošilo više goriva. Recimo, Petrol i OMV su donirali sredstva za semafore, a sav taj novac im se vrati kroz gorivo. Oslobođeni su dijela poreza radi donacija. Ovu informaciju mi je rekla žena iz računovodstva jedne naftne kompanije.

Kad gledaš gdje su ih sve postavili, ne možeš sebi doći. Nepotrebni su sigurno onaj kod pozorišta, u Dalmatinskoj ulici, u Čekaluši, kod Medicinskog fakulteta, iznad Arhitektonskog fakulteta, na skretanju za Koševsko Brdo iz Velešića, na Čobaniji, u Švrakinom itd. Svi ti semafori su napravili zastoje tamo gdje ih nikad nije bilo. Sad je često gužva čak do hotela Evropa, a sve radi glupog semafora kod pozorišta, bez kojeg nije bilo gužve, a ljudi su se sjajno snalazili.
slažem se, kupe folove sa zapada, ponajviše od jevreja koji drže naftne kompanije, isto se radi i sa ograničenjima brzine po gradu, samo da bi se saobraćaj još više usporio i da bi se trošilo više goriva.
možda to nama izgleda smiješno, ali kad se to sagleda kao strategija, pa kad u velikim naftnim distributerima prikažu grafički koliki porast prodaje očekuju samo zahvaljujući nekom detalju poput smanjenja brzine za kretanje u sarajevu na 50 km, onda vam je sve jasnije
da bi se vjerovatno savršeno vozilo bez pola semafora po gradu dokaz je i situacija kad vam policija izađe da reguliše saobraćaj, sto puta brže se raja organizuju bez njih i nikom dlaka ne fali, uvjerio sam se kao i većina vas

pa šta je jučer ispred BBI centra samo izvodio lola sa motorolom dok je propuštao članove svih mogućih KUD-ova da se skupe na platou.
kreten je zaustavio sve auta iz pravca obale, a ovi iz folklora milijarda ih, razvukli se, ko gladan srat, drot umjesto da pusti saobraćaj da se normalno odvija ili barem da sa nekom mjerom to radi, da možda preskoči po koji semafor za vozače, ma kakvi, nema šansi, on zaustavio vozače i ne pušta ih nikako, prolaze semafori, čep se napravio, raja mu jebu majku, a ovi iz folklora lagano, od vječne vatre do parkuše kolona i prelaze li prelaze, pa da ih on makar požuri, ništa, nisu ni ljudi krivi, oni bi i požurili kad bi im neko sugerisao, lola se još svađa sa vozačima i pokazuje prstima ko De Niro, pratim te, vidim te šta radiš...da bog sačuva
e to nama nedostaje, osjećaj za grad i prilagođavanje situaciji

evo prijedlog:
niko u gradu se npr. ne sjeti (ili jednostavno neće da se sjeti) da pomjeri radno vrijeme makar i administraciji
pa i prije rata sam radio od 7.00 do 15.00 i šta mi je falilo, ništa, da se malo to opterećenje ravnomjernije rasporedi, da nije lom između 07.45 i 08.15 u gradu, pa da probaju kao eksperiment da vide ima li kakvih rezultata, barem 6 mjeseci,
najgore je što niko ništa ne poduzima, samo se ide sa nekakvim strateškim projektima, u prevodu ko će klapiti pare za posao i zaobilaznice, a niko ni ne pokušava animirati na bilo koji način građane da se organizuju

šta bi falilo da se uvede barem jedan mjesec godišnje sistem par-nepar, ja bih prvi to poštivao, rondao bih, ali bih se pridržavao, organizovao se sa nekim od raje ako treba za prevoz, normalno mnogi će galamiti, ali kad bi ti jednom naplatili kaznu poštivalo bi se,
znam da bi mnogi koji neće ni upaliti auto u tih nekoliko dana bili i najbučniji, ali sve se može riješiti, pa i galamdžije, naročito kad dobiju po džepu, malo bi ih se kofrčilo i vozalo uz opasnost od kazne,
nama ustvari najviše nedostaje ljubavi prema gradu i osjećaja za ljude oko nas, osjećaja za prostor u kojem živimo, kad shvatimo da u gradu sarajevu postoje i drugi ljudi, a ne samo JA I MOJA FAMILIJA, svima će nam biti lakše

o nebulozama sa saobraćajnim znakovima i signalizacijom ne želim ni pisati, spomenuću samo isprekidanu liniju na semaforu kod druge gimnazije koja je iscrtana kao takva već godinama:-) ,
AdnanSA

#63 Re: Saobracaj u Sarajevu

Post by AdnanSA »

Vidjeo sam na par mjesta čudno postavljene znakove ali mi se nije dalo da slikam.
Radi se o sljedećem. Na istoj "štangi" znak stop i znak ukrštanje sa putem sa prvenstvom prolaza.
Jedno drugo pobijaju. Kod znaka Stop se obavezno mora stati a kod ovog drugog se ne mora stati nego se može i proći malom brzinom. (naravno ako nema auta koja se kreću po drugom putu)
Znači stati ili ne stati pitanje je sad.
Ko uopšte postavlje znakove na BiH cestama? Inžinjeri ili priučeni radnici.
vozač

#64 Re: Saobracaj u Sarajevu

Post by vozač »

AdnanSA wrote:Vidjeo sam na par mjesta čudno postavljene znakove ali mi se nije dalo da slikam.
Radi se o sljedećem. Na istoj "štangi" znak stop i znak ukrštanje sa putem sa prvenstvom prolaza.
Jedno drugo pobijaju. Kod znaka Stop se obavezno mora stati a kod ovog drugog se ne mora stati nego se može i proći malom brzinom. (naravno ako nema auta koja se kreću po drugom putu)
Znači stati ili ne stati pitanje je sad.
Ko uopšte postavlje znakove na BiH cestama? Inžinjeri ili priučeni radnici.
postavlja ih onaj ko ima viška određenih znakova na lageru i veze u kantonu SA :bih:
Conte el Basan

#65 Re: Saobracaj u Sarajevu

Post by Conte el Basan »

mayab wrote:Jedan od trenutno vecih problema u Sarajevu je taj sto je promet jos uvijek rijesen u jednom nivou, nigdje nadvoznjaka i podvoznjaka-na primjer, ta cuvena longitudinala koja zavrsava ispred zeljeznicke stanice, kad bi samo skretanje ulijevo prema Velesicima bilo rijeseno nadvoznjakom, pola guzve bi nestalo.
Nasi "strucnjaci" samo trebaju malo da se provozaju po nekom modernom zapadno-evropskom gradu i otvore oči!
Nema potrebe ici dalje od Zagreba, provozas se i vidis kako su ljudi rijesili grad, ne samo naravno sto autoput obilazi oko Zagreba sto je dolicno ako moras s jednog na drugi kraj grada, vec imas fino glavnu ljubljanska - zagrebacka avenija, furas ravno, svako malo podvoznjaci, nadvoznjaci, iskljucne i ukljucne trake i sve lijepo funkcionise. Premda Zagreb ima prirodnu sirinu koju Sarajevo nema. AL MOZE SE SVE RIJESIT.
NEOPLAN

#66 Re: Saobracaj u Sarajevu

Post by NEOPLAN »

Ja sam neki dan isao u Beograd na sajam Gradjevine.....ono sto ljudi tamo rade....ma svaka im cast....

Kod njih ti je otprilike ovako: Sjednu i kazu: Imamo zagusenje na Mostarskoj petlji, treba nam jos jedan most preko Save da to rijesimo.

I onda nakon kratkotrajne procedure usvajanja prijedloga donese se odluka: Tu ce biti most! I tu se i pravi.

Potrazite na netu novi most preko save sto se radi. Ide i preko zgrada, i preko bulevara, i preko sajmista i Bog zna gdje na drugu stranu dolazi....i pravice se petlja kao prilaz...i uveliko se gradi....

A znate sta je to? 500m dugacak most....i grade bez ikakvih problema, niti se ko buni sto mu most ide iznad glave, niti ikakvih problema ima.... Tako se radi u uredjenim gradovima...

A kod nas? Nisu u stanju evo deset godina napraviti most koji ce spajati Grbavicu i tehnicku skolu, nikakvih petlji nema, sve je u jednom nivou, ali zaboga moraju posjeci 10 Lipa da bi most prosao i gospoda Ekolozi prave problem i stopiraju izgradnju....a projekat stoji li stoji....

Nije mi jasno kako se 10 Lipa moze staviti da budu vaznije od interesa pola-milionskog grada... Ako im je vec stalo do tih Lipa, nek ih izvade i presade na drugu lokaciju ako moraju biti bas te....ima masina za to koja iskopa 3 m oko drveta i u dubinu 3 metra i izvadi cijelo drvo i prenese na drugu lokaciju....na kraju krajeva, da ne komplikuju, nek za svaku posjecenu Lipu posade deset mladih i problem rijesen. Ali jok....bitno je da su oni Ekoloske face......nikad pameti doci....
NEOPLAN

#67 Re: Saobracaj u Sarajevu

Post by NEOPLAN »

Pa svakako ide ulica tuda....
neki

#68 Re: Saobracaj u Sarajevu

Post by neki »

moderator wrote:Nije ekologija u pitanju u tom smislu, ljudi ne zele da im saobracajnica ide ispod balkona, za dzamiju i crkvu se i nisu smjeli buniti, ali za most smiju, posto nije niciji.
Most i cesta su planirani i ucrtani puno prije nego su ti ljudi znali sta je tuta i svi su imali uvide u regulacione planove kad su useljavali, znali su dobro sta ce im se graditi pod nosom. Tako da nemaju nikakvo pravo da koce gradnju necega zbog cega u guzvama ispasta 300 000 stanovnika zapadno od Grbavice
NEOPLAN

#69 Re: Saobracaj u Sarajevu

Post by NEOPLAN »

Gledaj kako ljudi grade.....mi smo nacisto smijesni.... :roll: :x

http://www.beobuild.rs/read.php/212.html
Haris.ba

#70 Re: Saobracaj u Sarajevu

Post by Haris.ba »

Iako nije tema, ali samo da napomenem da se ne iznose šuplje o pregalaštvu komšija preko Drine. Most prave kreditom od braće Kineza ili Rusa. Zaboravio sam više. I taj most je ucrtan haman 50 godina. I najzanimljivije. Nije napravljen ni metar pristupnog puta(trošak nekih 100 miliona eura) ni na jednoj obali. Tako, biće to zanimljiva umjetnička skulptura kada se završi. Nešta slično ko lot1sarajevske zaobilaznice. Na ovim prostorima Hrvatska je zemlja za ugled. Ali naravno - treba vračati kredite. Ali oni su to prihvatili.
zecko_kupuz

#71 Re: Saobracaj u Sarajevu

Post by zecko_kupuz »

NEOPLAN wrote:Gledaj kako ljudi grade.....mi smo nacisto smijesni.... :roll: :x

http://www.beobuild.rs/read.php/212.html
Možda je malo offtopic, ali ću ipak spomenuti slijedeće.
Ovo i jeste naš glavni problem - nismo ni u čemu, da kažem, originalni ili prvi. Skoro nikada nećemo sami nešto inicirati, već uvijek gledamo šta drugi rade i dokle su došli. A i mi se ponašamo kao da je kakvo takmičenje u pitanju.
Godinama čitam kako se nešto kod nas počinje raditi ili graditi, ali da je to u okolnim zemljama već (naravno) uvedeno. Zašto uvijek moramo čekati da Hrvatska ili Srbija urade ili izgrade nešto da bi to na kraju učinili i mi?! :-)
Post Reply