SAAB
Moderators: _BataZiv_0809, anex
-
BigusDickus
Saab 9-5 Aero... eh, zeljo pusta...

-
Stari
Evo ga ...tako barem kazu u svedskim novinama .... taj model Cadilaca koji ce se od 2008 proizvoditi u SAAB-ovim pogonima u Svedskoj

Kazu da lezi na istoj platformi kao i SAAB 93 sport sedan i Opel Vektra. Nineac ce vjerujem biti ganut.
Model se zove BLS

Kazu da lezi na istoj platformi kao i SAAB 93 sport sedan i Opel Vektra. Nineac ce vjerujem biti ganut.
-
BigusDickus
A sta ima veze sto su na istoj platformi, ako je vec dobra platforma? Ne mora sad svaki pojedini proizvodjac (posebno u ovom slucaju, kad su svi pod GM-om) izmisljati toplu vodu. Samo se nadam da ce Saab uspjeti zadrzati nesto od svoje originalnosti i kvaliteta, po cemu i jeste cijenjen.
-
Stari
Ono sto jest jest...o ukusima i poimanju llijepoga i ljepote raspravljati smisla previse nema....svako ima svoj ukus i prema tome:
Onaj mi SAAB na slici gore ljepsi ba puno od onoga Cadilaca na slici dolje...pa nek kaze ko sta hoce. Nekako mi onaj Cadilac ....ko da su ga sjekirom i motorkom istesali. A mogu misliti da je iznutra napucan namirisan i zategnut ko curetak....al dzaba kad mi je SAAB ljepsi.
Onaj mi SAAB na slici gore ljepsi ba puno od onoga Cadilaca na slici dolje...pa nek kaze ko sta hoce. Nekako mi onaj Cadilac ....ko da su ga sjekirom i motorkom istesali. A mogu misliti da je iznutra napucan namirisan i zategnut ko curetak....al dzaba kad mi je SAAB ljepsi.
-
nineac
Platforma je ista, ali svaki proizvođač prilagođava ovjes svojim potrebama.
Oni djele i motore. Tako npr. 1.9 JTD u alfi razvija 150 ks i 305 nm, dok u vectri razvija 150 ks i 314 nm jer je turbina razvijena od strane opela za njihove potrebe. u SAB-u on isto razvija 150 ks ali 320 nm jer su i oni turbinu prilagodili sebi.
E sad alfa uzima opelove benzince, ali će u alfi imati drugačiju usisnu granu. Oni su se odlučili na ovaj potez jer su opelovi benzinci dosta efikasniji od alfinih, ali normalno nemaju onaj alfin štih. E sad alfa je te motora preradila, podarila ima zvuk i odziv bolji na gas a zadržali su efikasnost.
Kupci time više dobijaju jer su auta onda jeftinija.
Oni djele i motore. Tako npr. 1.9 JTD u alfi razvija 150 ks i 305 nm, dok u vectri razvija 150 ks i 314 nm jer je turbina razvijena od strane opela za njihove potrebe. u SAB-u on isto razvija 150 ks ali 320 nm jer su i oni turbinu prilagodili sebi.
E sad alfa uzima opelove benzince, ali će u alfi imati drugačiju usisnu granu. Oni su se odlučili na ovaj potez jer su opelovi benzinci dosta efikasniji od alfinih, ali normalno nemaju onaj alfin štih. E sad alfa je te motora preradila, podarila ima zvuk i odziv bolji na gas a zadržali su efikasnost.
Kupci time više dobijaju jer su auta onda jeftinija.
-
The_Flyer2002
zgembo adislić wrote:Volvo S40 i Mitsu Carisma u potpunosti dijele platformu i samim tim mnoge dijelove...nista novo...globalizacija odavno uzima maha....a automobila sa dusom je sve manje...
i ford focus djeli istu platformu sa njima kao i mazda 3
-
whow
Ma sve je to dio marketinshke strategije GM i Forda . Novi produkti
SAAB-a i Volva su prvenstveno namjenjeni Americkom trzistu stoga i Japanizacija pomenutih automobila dolazi posve prirodno, jer Amerikanci vole japansku pouzdanost , izdrzljivost masina te Europski dizajn, i podvezje . Subaru je najprogresivniji u tehnoloskim smislu od svih japanskih proizvodaca ,stoga i ovo ukrstanje Subarua i Volva izgleda veoma atraktivno za americkog kupca. Cijena je naravno " Europska " sto ce reci paprena. Ja licno nikada ne bih platio $ 50.000 CAD za Saab-a kada za 35.000 mogu kupiti Subarua koji je superiornije auto u svakom pogledu. Ista je stvar sa Volvom V-40 koji je ustvari Mazda-3 + Volvo znacka of deset hiljada dollara. Evo i VW koristi istu strategiju sa novom Jettom koja ima potpuno Japanski zadnji kraj te bok te japansku transmisiju sve u cilju podilazenja prosjecnom kupcu koji je vec uveliko japaniziran. Nego stari kako te sluzi taj Golf koji si kupio zimus?
SAAB-a i Volva su prvenstveno namjenjeni Americkom trzistu stoga i Japanizacija pomenutih automobila dolazi posve prirodno, jer Amerikanci vole japansku pouzdanost , izdrzljivost masina te Europski dizajn, i podvezje . Subaru je najprogresivniji u tehnoloskim smislu od svih japanskih proizvodaca ,stoga i ovo ukrstanje Subarua i Volva izgleda veoma atraktivno za americkog kupca. Cijena je naravno " Europska " sto ce reci paprena. Ja licno nikada ne bih platio $ 50.000 CAD za Saab-a kada za 35.000 mogu kupiti Subarua koji je superiornije auto u svakom pogledu. Ista je stvar sa Volvom V-40 koji je ustvari Mazda-3 + Volvo znacka of deset hiljada dollara. Evo i VW koristi istu strategiju sa novom Jettom koja ima potpuno Japanski zadnji kraj te bok te japansku transmisiju sve u cilju podilazenja prosjecnom kupcu koji je vec uveliko japaniziran. Nego stari kako te sluzi taj Golf koji si kupio zimus?
-
Stari
Evo najnovijeg i vjerovatno posljednjeg SAAB - modela koji ce se proizvoditi u Svedskoj.

O tehnickim podacima ne kazu puno evo nekih osnovnih stvari
Cijena: od 213 900 Sve. kr. pa na vise
Motor: 4-klipni, 1796 cm3. 122 ks,167 Nm.
Potrosnja: 8,1 liter/100km (mjesovite voznje).
Akceleracija: 0 - 100 km/h u 12,5 sekundi.
maximalna brzina: 195 km/h.
I umal zaboravih spomenuti model se zove SAAB 9-3 Sport Kombi.
Vele jos da ce se nesto kasnije montirati i sa 4-klipnom motorima od 2.0 t.....a za SAAB-fanatike i poslastica V6 od 3.2l iz jedne od GM-vih tvornica motora u Australiji.
To ce vjerovatno biti zadnja prilika kupiti SAAB-a koji je vecim dijelom konstruisan i montiran u Svedskoj.

Vele jos da ce se nesto kasnije montirati i sa 4-klipnom motorima od 2.0 t.....a za SAAB-fanatike i poslastica V6 od 3.2l iz jedne od GM-vih tvornica motora u Australiji.
To ce vjerovatno biti zadnja prilika kupiti SAAB-a koji je vecim dijelom konstruisan i montiran u Svedskoj.
-
BigusDickus
Njihovi modeli su uvijek nekako konzervativno izgledali... 

-
Stari
SAAB-a nisam kupio zbog toga sto mi banka nije dala toliko kredita da mogu kupiti novog. A od polovnog me odvratise strucnjaci ... i eto.novalic wrote:stari..![]()
zato ti i nisi kupio saab-a...
nikada od tebe staroga, familijarnog covjeka...
jedino mozda vuk samotnjak..
sta ima ?
Nema nista specijalno.
Kod tebe?
-
dugi
samo mala ispravaka. V6 je 2.8l turbo sa 250KS i isporucuje se naravno uz paket opreme AeroStari wrote:Evo najnovijeg i vjerovatno posljednjeg SAAB - modela koji ce se proizvoditi u Svedskoj.
-
FortunaBela
-
Gray
Stari wrote:Eto tako to biva ....u doba globalizacije....trzisne ekonomije i tako tih svari.
Ford je prema Volvu bio nesto posteniji i nije im se petljao previse u strategiju dizajna i konstrukcije.... koliko u pitanja proizvodnje tako da su ih natjerali da modele V40 i S40 proizvode u Belgiji (Gent) na istoj traci na kojoj se montira Mitsubishi colt i lancer. No pitanje je dokle ce to biti tako?
Mislim da je to bilo prije Forda, nakon što je probala njihova saradja sa Renaultom.